Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Sodom1

#12951 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Sodom1 »

Na alfi je show na tabli , nema sta ne svetli , bozicno drvce :lol:
hopi

#12952 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hopi »

vozackii wrote:Jel neko LED kratka ugradjivao sebi?
Ako je fabricka sijalica 55W koliko se smije iznad toga?
I kako ih ugraditi jer imaju kabal sa dzekom a inace ide sijalica na kontakt i u far H7
e vala ste se gluposti za te led napisali, a probali niste, samo čuli itd

elem ja na mom auto nemam, barem trenutno, led svjetla ali sam drugu pomogao prije koji mjesec sa odabirom i ugradnjom, pa da prenesem iskustva koga bude interesovalo

prvo ako vidiš ta led svjetla da piše 100w, to ti je najčešće u paru - 2 sijalice, mada kako su ljudi testirali, jedna sijalica većinom ne prelazi ni 30w po potršnji struje po sijalici, led tehnologija manje struje treba, ima testova pa pogledaj ljudi skopčaju pa mjere koliko troši, uglavnom manje od obične h7

dalje, da se razumijejmo ima tu svkakvih generacija tih led dioda itd, različitog načina hlađenja, kopčanja, definitivno ima i smeća treba paziti pri odabiru, koliko se sjećam trenutno je najbolja posljednja generacija nekih zes led, to je kao preporuka, i što manje led dioda po sijalici=bolje je
ako vidiš ono sijalicu što je nakićena led diodama komplet, to je smeće
dalje ono što piše 6000K, ne ostvaruje to ni blizu toliko, opet imaš testove pa pogledaj, ne znam koliko je stvarno

drug je uzeo neke baš mislim te zes led filips, ne znam sad vjerovatno je to samo kopija, ko fol piše filips, ali nije ni bitno neću sada ulazizi u to, ako ćeš uzimati sa pika nemoj, bolje naruči sa ebay, evo njegove su bile 50KM par, ali eto možeš sad i preko tog iznosa bez carine i poreza

došle sijalice, da postavimo, prvo kvalitet u ruci je sasvim ok, ne izgleda kao totalno smeće, ove su sa pasivnim hladnjakom, 3 diode mislim po sijalici, instalacija prosta kao i obična h7 nema dodatnih balasta, samo eto treba paziti jer su ove sijalice nešto duže od običnih zbog hladnjaka, pa paziti da li mogu stati u kućište fara tj može li se far poklopiti, kod njega je ok može, a imate i dimenziju sijalice pa izmjerite prije kupovine

elem vratili farove, upalili, vidi čuda rade svjetla, prvo što smo išli provjeriti hoće li nekoga zaslijepiti, da se razumijemo drug nije nikakav "tuner" nego eto htio probati te led sijalice. I stvarno, gledali smo u farove, uspoređivali u svim mogućim situacijama, probali u vožnji i odgovorno tvrdim da nikoga te sijalice zasljepljuju, ne bacaju okolo, ne smetaju nikome. Da je tako mi bi ih odmah izvadili, ne bi on nikoga ometao u saobraćaju, i eto prošlo je par mjeseci kaže niko mu nikada nije blicao zbog toga. Kod njega je obični far, nema sočivo, tako je kako, možda bi te iste sijalice u nekom drugom auto bacale okolo, ovdje je ok.
e sada kako osvjetljavaju cestu? moje mišljenje je bolje nego obične h7, mislim da imam negdje i sliku ali nema koristi, mora se uživo vidjeti pa procijeniti, i što sam definitivno primjetio, te sijalice puno bolje reflektuju svjetlost - npr sa znakova, mačje oči itd je puno uočljivije

prošlo je par mjeseci otkako je to stavio, zadovoljan, išao je i na duže ture, ništa ne žmirka, ništa se nije zapalilo
ja isto razmišljam da sebi neke uzmem, vidjeću šta i koje, trenutno imam osram najtbrejker tj jednu, čekam da i ona ode, pa da skontam da njih opet uzmem par ili ovako nešto

ja sam prenio iskusta, neću ulaziti u raspravu kome se to sviđa ili ne, ko misli da je papanluk itd, svoje auto neka svako radi šta hoće, ali eto može se i to napraviti da bude sasvim pristojno tvrdim

jebo te roman napisah
amar1994

#12953 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

:lol: :lol: :lol:

jebale vas one , to nije road legal niDje u svijetu jer smeta , ne znam sta vam smeta halogena , mozda su vam farovi smece pa lose osvjetljavaju cestu :run:
NediM17

#12954 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

ako je dosla halogena, koristi halogenu i kraj price.. eventualno abgrejd na night breaker ili x-treme vision je ok, sve drugo, bjaaazi...
hopi

#12955 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hopi »

meni bogami farovi i i sijalice nisu nikakvo smeće, nego eto vidio da to ako se fino napravi i ne uzme smeće, može služiti fino, pa sada ko hoće.
Ja odgovorno za ovaj primjer što sam opisao tvrdim da nikome ne smetaju, vjerovao mi ili ne, meni svjedno, ne prodajem te sijalice pa da ih pokušavam promovisati.

a što se tiče legalnosti, prije par mjeseci sam bio poslovno sa jednim kolegom iz HR, i primjetim mu te sijalice i pitam kako služe, kaže odlično, puno prelazi, barem 50 00km godišnje, nije imao problema sa sijalicama niti sa policijom, a uzeo je neke prilično skuplje koje imaju i neki certifikat, a znamo da je njihov tehnički pilično zahtjevam glede tih prerada (iako se u tu temu legalnosti nisam udubljivao pa ne znam sve tačno detalje)
hopi

#12956 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hopi »

NediM17 wrote:ako je dosla halogena, koristi halogenu i kraj price.. eventualno abgrejd na night breaker ili x-treme vision je ok, sve drugo, bjaaazi...
ok poštujem to, ja sam samo prenio iskustvo ko želi tu varijntu da to može ok ispasti, da ne mora biti da će se zapaliti nakon 10min ili bacati svjetlo u nebo kako se priča. Da se razumijemo, ja sam isto imao nikakva očekivanja od tih sijalica i nisam bio za, ali eto drug hoće, haj pomogao mu oko odabira i ugradnje i baš me iznenadilo kako je ispalo, barem kod njega, možda se poterfilo pa je sve fino ispalo.

A eto, ko vjeruje ok, ko ne ne, ne prodajem ja te sijalice pa ih hvalim.
arhivasvega

#12957 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by arhivasvega »

doktorrr wrote:Vraća radnu temperaturu sa 90 na 75 stepeni i mlakušasto grijanje u kabini. Automobil je Audi A4 B8. I veliki i mali termostat su zamijenjeni. Zamijenjen je i magnetni ventil za grijanje. Ništa od toga nije dalo rezultate.
Danas sam testirao auto na nizbrdici sa uključenim i sa isključenim grijanjem na istoj dionici. Ako je grijanje uključeno, na nizbrdici se kazaljka radne temperature vrati sa 90 na 75 stepeni, a ako je isključeno kazaljka ostaje zakucana na 90, što implicira da termostat nije problem. Takođe sam stavio stari termostat u šerpu i prokuvao vodu. Pokazalo se da je i on ispravan i da pušta vruću vodu, a kada krene da se hladi, onda zatvori (džaba sam ga zamijenio novim).

Sa druge strane, ujutro, kada je motor hladan upalim auto i provjeravam toplotu oba crijeva. Oba se u isto vreme griju, što implicira da jeste termostat u pitanju.

Da li je neko imao sličan problem? Da li postoji mogućnost da topla voda u donje crijevo dolazi još odnekuda osim iz termostata?
A kakav ti je permant mozda je prejak?!
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#12958 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by bitanga_sa_otesa »

UterivacDugoga wrote: Kod mene(a i mnogih drugih sto sam nasao da pisu po netu) auto je novo. I desava se kada stojim u mjestu sa vozilom temperatura opadne na nekih 75 stepeni otprilike.Naravno vani je -10 i vise.

Puse toplo sve,sve OK ali bude ta temperatura.
zaboravio sam pitati ako su novija auta da li vam radi klima ili je na econ? ako je upaljena klima ventilator na hladnjaku radi stalno pa moze biti i to uzrok manje radne temperature,ali termostat bi i to trebao regulisati ako je ispravan...
Throttle

#12959 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Ja ubacio H1 LED u projektore, vozio mjesec i vratio xenone
30w po sijalici, imaju dvije plocice koje svijetle. Pasivni hladnjak. Skroz slabe u odnosu na xenon, kineski. H7 ima sa 4 strane, vjerovatno su bolje. Led u obicnom faru ne bljesti jer su diode na istim mjestima kao zarna nit u halogenim. Xenon svijetli skoro cijelom duzinom, zato i rasipa svjetlost i smeta. Te H1 LED dao drugu, njemu valjaju
jefferson

#12960 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by jefferson »

bitanga_sa_otesa wrote:
UterivacDugoga wrote: Kod mene(a i mnogih drugih sto sam nasao da pisu po netu) auto je novo. I desava se kada stojim u mjestu sa vozilom temperatura opadne na nekih 75 stepeni otprilike.Naravno vani je -10 i vise.

Puse toplo sve,sve OK ali bude ta temperatura.
zaboravio sam pitati ako su novija auta da li vam radi klima ili je na econ? ako je upaljena klima ventilator na hladnjaku radi stalno pa moze biti i to uzrok manje radne temperature,ali termostat bi i to trebao regulisati ako je ispravan...
Ma mora to termostat regulisati.
Meni se ovo cini da oba termostata nisu ispravna, stari i novi.
On kaze da je testirao stari termostat i da radi. Npr. na BMW M57 dizel motorima termostat je boljka jer ne zatvara skroz (sto je doduse bolje nego da ostane u zatvorenom polozaju). Moze biti da je "oslabio" termostat a da ni novi nije bog zna cemu.
she+

#12961 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by she+ »

Gledala sam youtube prije nego sam ovdje pitala, nije mi pomoglo. Na kraju sam kod Škore uzela i sijalicu i amortizere za gepek, oni zamijenili sve, naplatili rad oko 20 KM. Ebaiga.. znam da ne vrijedi toliko, al ajd.
condy

#12962 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

Vrijedi, uradili posao i naplatili :wink:
doktorrr

#12963 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by doktorrr »

A da li neko zna kuda vode crijeva sa donjeg otvora termostata kod A4 B8? Na mom termostatu na donji otvor ide crijevo koje se odmah racva na tri manja. Jedno ide u donji dio hladnjaka. Drugo ide u donji dio ekspanzione posude, a trece ne mogu ispratiti. Mota negdje ispod motora pa ne mogu da ga ispratim. Zna li neko kuda ide to trece crijevo?
Mozda ono moze dovesti toplu vodu odnekuda pa kad pipam crijeva isto se griju i ono koje vodi na gornji otvor hladnjaka i ono koje ide na donji otvor.
bitanga_sa_otesa

#12964 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

doktorrr wrote: isto se griju i ono koje vodi na gornji otvor hladnjaka i ono koje ide na donji otvor.
ne valja ti termostat onda
doktorrr

#12965 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by doktorrr »

bitanga_sa_otesa wrote:
doktorrr wrote: isto se griju i ono koje vodi na gornji otvor hladnjaka i ono koje ide na donji otvor.
ne valja ti termostat onda
Da, ali mozda ovo trece crijevo dovodi toplu vodu odnekuda. Evo stavicu sliku sa rashladnim sistemom za mog Audija. Ovo zaokruzeno crvenom je to trece crijevo za koje ne znam kuda ide. Podvuceno je veliki termostat na motoru i mali termostat u crijevu.
Po nekoj logici kada gledam schemu ako veliki termostat pusta vodu iz bloka, bilo na gornji otvor, bilo na donji otvor, ona onda moze doci u donje crijevo, jer su sva ova crijeva spojena.
Znaci, pitanje br. 1 je kuda vodi trece crijevo, a pitanje br.2 je da li ispravan termostat kada je voda u bloku motora hladna drzi zatvoren i gornji i donji otvor ili samo donji?
Image
bitanga_sa_otesa

#12966 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

kad pipas,pipaj samo glavna,debela crijeva sto idu na hladnjak,jedno mora biti toplo,drugo skroz ledeno dok ne otvori termostat.
doktorrr

#12967 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by doktorrr »

bitanga_sa_otesa wrote:kad pipas,pipaj samo glavna,debela crijeva sto idu na hladnjak,jedno mora biti toplo,drugo skroz ledeno dok ne otvori termostat.
Mjerio sam maloprije onim laserom toplotu u crijevima. Kada se popenjem uzbrdo par kilometara kazaljka od radne temperature na tabli mi dodje na 90. Onda ja izadjem, otvorim haubu i izmjerim temperaturu u gornjem i donjem crijevu. U gornjem bila 57, a u donjem 47 stepeni. Ekspanziona posuda isto 47 stepeni.
Temperatura u gornjem crijevu dodje do 85 stepeni kada ga drzim u leru sa iskljucenim grijanjem skroz. Kazaljka od radne temperature i tada pokazuje 90.
jefferson

#12968 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by jefferson »

doktorrr wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:kad pipas,pipaj samo glavna,debela crijeva sto idu na hladnjak,jedno mora biti toplo,drugo skroz ledeno dok ne otvori termostat.
Mjerio sam maloprije onim laserom toplotu u crijevima. Kada se popenjem uzbrdo par kilometara kazaljka od radne temperature na tabli mi dodje na 90. Onda ja izadjem, otvorim haubu i izmjerim temperaturu u gornjem i donjem crijevu. U gornjem bila 57, a u donjem 47 stepeni. Ekspanziona posuda isto 47 stepeni.
Temperatura u gornjem crijevu dodje do 85 stepeni kada ga drzim u leru sa iskljucenim grijanjem skroz. Kazaljka od radne temperature i tada pokazuje 90.
Prati sta ti bitanga govori.
Vjerovatno ti je i novi termostat los. Nije prvi put da se tako nesto desi.
VW uvijek kalibrira pokazivac temperature da pokazuje 90 stepeni iako stvarna temperatura tekucine zna biti i do 10 stepeni manja. Oscilacije temperatura se konstantno desavaju u skladu sa rezimom voznje. Ja npr. na OBD uredjaju pratim temperaturu motora na svom autu i termostat ej ispravan, ali iako u normalnom rezimu drzi temperaturu oko 87-89c, cim se koci motorom i ako je hladnije, temperatura ce pasti na nekih 81-82c. Da to vozaca ne bi zbunilo, VW kalibrira pokazvac da pokazuje i dalje 90, iako u stvarnosti temperatura oscilira.
Kupi originalni termostat za taj auto u VW servisu pa vidi.
doktorrr

#12969 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by doktorrr »

jefferson wrote: Kupi originalni termostat za taj auto u VW servisu pa vidi.
Ma ne bi bio problem ni da kupim novi termostat, ali čitam po forumima da ima ljudi koji su po nekoliko puta mijenjali nove termostate originalne, a to su mi rekli i u ovlaštenom Audijevom servisu, a da im problem opet nije bio riješen. Čini se da i oni u ovlaštenom servisu imaju strah da kažu problem je u termostatu, jer nisu sigurni da bi to mogao biti problem. Oni kažu da su dobili dopis iz Audija da je normalno da se temp rashladne tečnosti vrati na 50 stepeni i da je kod novijih modela serijski ugrađen dodatni grijač kabine da bi bilo toplo unutra u kabini i da je najbolje podesiti grijanje na "auto" i 22 stepena. Kod mene samo duva hladan vazduh kada je tako podešeno i noge mi se smrzavaju kod dužeg putovanja. Ako je to normalno, onda ću odmah prodati Audija i nikad više neću imati posla sa renomiranom VW grupacijom.

S druge strane, ako oni kažu da je normalno da se radna temperatura vrati na 50 stepeni, šta će im onda uopšte termostat, a oni su stavili čak dva? Kao što u gornjim postovima reče bitanga, uloga termostata jeste da čim temp padne recimo na 82 zatvori ventil prema hladnjaku i voda kruži samo kroz blok motora sve dok se ne zagrije na 92 pa će termostat opet pustiti ventil prema hladnjaku.

Kada sam rekao majstoru u ovlaštenom da mi se jednako griju donje i gornje crijevo, on mi je odgovorio da je kod modernih auta drugačije riješen rashladni sistem i da to ne mora da znači da je termostat otvoren.

Zato sam postavio ovu schemu i pitao da mi neko malo razjasni taj princip rada termostata sa ova tri otvora kod Audija A4 B8.
bitanga_sa_otesa

#12970 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

ovaj dio broj 54na slici, mislim da je to dio kuda prolaze izduvni gasovi sa egr-a i ujedno se grije rashladna tekucina,neki noviji auti koji nemaju to imaju na racvi po 3 ili 4 el grijaca da zimi ugriju rashladnu koja ide u grijac kabine da ti za par minuta radi grijanje kako ne bi morao cekati da se motor zargije.
doktorrr

#12971 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by doktorrr »

A da li bi 55 mogla biti vodena pumpa? I šta bi moglo biti ovo 21 jer je to poveznica EGR-a i ovog malog zaokruženog crijeva koje je račvom povezano na donji otvor termostata sa jedne strane, a sa druge strane sa donjim dijelom hladnjaka. Ako je 55 vodena pumpa onda mi jedino ima logike ako veliki termostat drži zatvoren i gornji i donji otvor do 87 stepeni, a drži otvoren samo srednji otvor preko kojeg cirkuliše voda iz glave motora, hladnjaka kabine i ponovo se vraća u srednji otvor kućišta termostata. Ali opet ako je zatvoren i gornji otvor kućišta termostata, onda ni gornje crijevo ne bi trebalo biti toplo dok ne otvori termostat. Ako je otvoren prije 87 stepeni i gornji otvor termostata, na slici se vidi da je on račvom povezan sa EGR-om, a iz EGR-a preko 21 voda može doći u donje crijevo koje vodi na hladnjak. Onda bi bilo logike da mogu oba crijeva biti isto topla.
bitanga_sa_otesa

#12972 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

55 ti je izmjenjivac toplote na uljnom filteru.tu se izjednacava temperatura ulja sa temperaturom rashladne tekucine
preludezalude

#12973 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by preludezalude »

doktorrr wrote:
jefferson wrote: Kupi originalni termostat za taj auto u VW servisu pa vidi.
Ma ne bi bio problem ni da kupim novi termostat, ali čitam po forumima da ima ljudi koji su po nekoliko puta mijenjali nove termostate originalne, a to su mi rekli i u ovlaštenom Audijevom servisu, a da im problem opet nije bio riješen. Čini se da i oni u ovlaštenom servisu imaju strah da kažu problem je u termostatu, jer nisu sigurni da bi to mogao biti problem. Oni kažu da su dobili dopis iz Audija da je normalno da se temp rashladne tečnosti vrati na 50 stepeni i da je kod novijih modela serijski ugrađen dodatni grijač kabine da bi bilo toplo unutra u kabini i da je najbolje podesiti grijanje na "auto" i 22 stepena. Kod mene samo duva hladan vazduh kada je tako podešeno i noge mi se smrzavaju kod dužeg putovanja. Ako je to normalno, onda ću odmah prodati Audija i nikad više neću imati posla sa renomiranom VW grupacijom.

S druge strane, ako oni kažu da je normalno da se radna temperatura vrati na 50 stepeni, šta će im onda uopšte termostat, a oni su stavili čak dva? Kao što u gornjim postovima reče bitanga, uloga termostata jeste da čim temp padne recimo na 82 zatvori ventil prema hladnjaku i voda kruži samo kroz blok motora sve dok se ne zagrije na 92 pa će termostat opet pustiti ventil prema hladnjaku.

Kada sam rekao majstoru u ovlaštenom da mi se jednako griju donje i gornje crijevo, on mi je odgovorio da je kod modernih auta drugačije riješen rashladni sistem i da to ne mora da znači da je termostat otvoren.

Zato sam postavio ovu schemu i pitao da mi neko malo razjasni taj princip rada termostata sa ova tri otvora kod Audija A4 B8.
Bjezi ti od tog majstora koji kaze da je normalno da se temperatura rashladne tekucine vrati na 50 stepeni. U citavom sistemu hladjenja je jedino termostat zaduzen da dovede motor na radnu temperaturu i da mu neda da se ohladi.
Ako tesko postize radnu temperaturu ili ako se moze previse ohladiti motor... onda ga sigurno zeza termostat.
B6Redhell

#12974 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by B6Redhell »

LED sijalice su sasvim u redu kad kupis kvalitetne, opet zavisi od aplikacije i u koji far idu. Imam dva auta zena voza japanca ja svabu. Kod svabe opticke xenon ko sunce dobre. Ne mjenjam nista. Kod japanca koji je nekoliko godina star halogen reflektor far. Kad upalis svjetla sa upaljacem bi bolje vidio. Sijalcie filips orginala. Citam po nekom forumu osram iz engleske neki night vision ili slicno poprilicno skupe. Narucim. Iz pocetka izgledalo ok kasnije isto sranje. Jos taj japanac ima DRL i farovi rade non stop danju priguseni za 30% tako da su te osram sijalice dobile tamnu metalik boju iznutra pogorsalo vidljivost.
Odlucim za LED sa hladjenjem bez ventilatora. Malo budu bucne sa ventilatorom i brze se kvare. Ugradim bez problema. Radi super jaka svjetlost. Otprilike boja svjetlosti negdje na 4500-5000K bijela. Super. Malo sam moro farove podesiti ali vec rade bez problema 6 mjeseci
condy

#12975 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by condy »

Postavljacu teme

Ne bi ti za ovlasteni servis trebao rjesavat to, vec oni za tebe. Neka probaju novi originalni termostat i neka testiraju vozilo. Zar je to njima problem, ubacit termostat novi i vidjeti sta se desava... To tako radi ozbiljan servis. Proba, uradi i vidi. Ako nece da rade ima i drugih servisa. Nije mi jasno da oko tako jednostavne stvari ovlasteni servis komplikuje.
Post Reply