FC Barcelona

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
ultima_palabra

#12951 Re: FC Barcelona

Post by ultima_palabra »

Ne mislim da će svaki novi trener morati striktno kopirati Pepa... nekad će morati doći neko ko će igrati napadački, ali direktnije i vertikalnije, kao što su igrali pod van Gaalom ili Rijkaardom.

Pepova igra je ekstremna verzija totalnog fudbala i rezultirala je uspjehom, ali ne mora značiti da će to biti slučaj kada igru ne vode Messi, Xavi ili Iniesta. Lično volim napadački fudbal, pa i španski tiki-taka ali ova igra je previše statična za moj ukus... naravno da oni imaju pravo da je igraju dok god im donosi titule.
skenderija04

#12952 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

ultima_palabra wrote:Ne mislim da će svaki novi trener morati striktno kopirati Pepa... nekad će morati doći neko ko će igrati napadački, ali direktnije i vertikalnije, kao što su igrali pod van Gaalom ili Rijkaardom.

Pepova igra je ekstremna verzija totalnog fudbala i rezultirala je uspjehom, ali ne mora značiti da će to biti slučaj kada igru ne vode Messi, Xavi ili Iniesta. Lično volim napadački fudbal, pa i španski tiki-taka ali ova igra je previše statična za moj ukus... naravno da oni imaju pravo da je igraju dok god im donosi titule.
Pa to je kljuc. Ima par stvari koje se ne diskutuju a to su: Posjed, kratki pas, presing nakon izgubljene lopre, izlaz lopte igrajuci. Unutar toga siroko polje.Pep je za svoju interpretaciju Barcinog sistema izabrao kao model mali fudbal, ili kako se sad vec zove. Znaci prva lopta, dupli pas na malom prostoru, i da krila sluze za razvlacenje odbrane a ne za probijanje. Krila su mu i dohakala. Bez krila koje moze da probije stranu i nabaci ili da da povratnu, ljudi su te pustili jer su znali da ce je vratiti u sredinu. A i sta ce ti ako si odlucio da nemas klasicnu devetku. Ipak , u slucaju da ode , uvijek moze pokazati CV. Uzivali smo dok je trajalo, sada na remont. Moze se igrati tiki-tka i koristeci vise aut linije.
ultima_palabra

#12953 Re: FC Barcelona

Post by ultima_palabra »

skenderija04 wrote:
ultima_palabra wrote:Ne mislim da će svaki novi trener morati striktno kopirati Pepa... nekad će morati doći neko ko će igrati napadački, ali direktnije i vertikalnije, kao što su igrali pod van Gaalom ili Rijkaardom.

Pa to je kljuc. Ima par stvari koje se ne diskutuju a to su: Posjed, kratki pas, presing nakon izgubljene lopre, izlaz lopte igrajuci. Unutar toga siroko polje.Pep je za svoju interpretaciju Barcinog sistema izabrao kao model mali fudbal, ili kako se sad vec zove. Znaci prva lopta, dupli pas na malom prostoru, i da krila sluze za razvlacenje odbrane a ne za probijanje. Krila su mu i dohakala. Bez krila koje moze da probije stranu i nabaci ili da da povratnu, ljudi su te pustili jer su znali da ce je vratiti u sredinu. A i sta ce ti ako si odlucio da nemas klasicnu devetku. Ipak , u slucaju da ode , uvijek moze pokazati CV. Uzivali smo dok je trajalo, sada na remont. Moze se igrati tiki-tka i koristeci vise aut linije.
Ma vidi, i taj posjed nije dobar ako je sam sebi svrha... Madrid je u subotu imao 28% posjeda, a ko može reći da nisu igrali napadački? Posjed će doći sam po sebi ako igraš aktivno i uvijek tražiš gol.

Pep sa posjedom hoće igru bez rizika, a takva igra ne postoji što se vidjelo sinoć... moguće je da ekipa 99% vremena provede na svojoj polovini a da zabije 2 gola. Kada odbrambeni igrači nemaju posla onda postaju nervozni i nesigurni tih par puta kada ga imaju... a to vrijedi i za golmana.
kory_galaktikos

#12954 Re: FC Barcelona

Post by kory_galaktikos »

ma ja nece barsa propast nije to nasa liga heh..daleko od toga,samo treba malo nesh promjenit i eto...i bilo je vala vrijeme da se ovo prekine vise(ako je prekinuto a mislim da jeste)

samo sad me zanima ko ce ic iz kluba,vjerovatno 2-3 imena hoce..i da vidimo sta ce pep uradit bez messija,inieste i ostalih majstora ako ode iz kluba...jer po meni on nema bog zna neke taktite,oni su znali da ce se chelzi povuc i parkirat bus ispred gola to bez daljneg,e sad njegovo je umjece da nadje neki recept protiv toga il da tokom igre nesto mjenja al ne on je 90 minuta iso jednom linijom dodaji je na 20 metra od gola pa sta bude,ovi se nisu umorili nisu psihicki pali i eto vidimo sta je bilo..daleko od toga da je pep los to samo lud moze rec al mislim da bi trebao nesto mjenjat ubuduce ,da na ovaj nacin vise nema toliko napretka..
Chuckie

#12955 Re: FC Barcelona

Post by Chuckie »

Sinko, moraš ti još pure jesti da veliki narasteš.

Image

:D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#12956 Re: FC Barcelona

Post by Chmoljo »

reče Lampard, koji je osvojio koliko ono trofeja LP? 8-)
skenderija04

#12957 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

@Ultima
Pa nije posjed sam sebi svrha. I ti danas koristis poraz Barcelone da dovodis u pitanje nesto sto funkcionise . Jeste , Real je igrao napadacki fudbal sa 28 % posjeda ali u subotu. Nakon 14 utakmica gdje je isto imao posjed 28% pa gubio niko nije rekao da je Real igrao napadacki. Rezultat je sve u fudbalu,slazem se, ali malo je vremena proslo da se dovodi u pitanje jedan sistem. Ako je ono ne rizikovati, i igrati sa zadnjom linijom na centru, pa sta je onda rizik?
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#12958 Re: FC Barcelona

Post by Entropio »

Barcelona je osvojila 6/6 trofeja 2009. i onda 2010. ispala u polufinalu LP od Intera. Onda opet 2011. osvojili sve osim Kupa. Sve igrajući isti sistem. I sad se taj sistem dovodi u pitanje? Bah...
Jack Be Nimble

#12959 Re: FC Barcelona

Post by Jack Be Nimble »

Nema potrebe da se dovodi u pitanje, samo strucni strab Barcelone treba svatiti da su prokuzeni i svako zna recept kako da zaustavi Barcelonu. Drugi timovi su skontali kako da preokrenu svoju taktiku kada igraju protiv Barcelona, sada je red na Barceloni da se malo prilagodi igranjima tih timova.
BadBoy

#12960 Re: FC Barcelona

Post by BadBoy »

Jack Be Nimble wrote:Nema potrebe da se dovodi u pitanje, samo strucni strab Barcelone treba svatiti da su prokuzeni i svako zna recept kako da zaustavi Barcelonu. Drugi timovi su skontali kako da preokrenu svoju taktiku kada igraju protiv Barcelona, sada je red na Barceloni da se malo prilagodi igranjima tih timova.
Upravo to. Barsa jeste došla na taj nivo da se svi drugi njoj prilagođavaju, ali nakon nekog vremena kada prestaneš napredovati, drugi te sustignu i prestignu. U budućnosti bi bilo bahato i arogantno, pa donekle i podcjenjivački razmišljati na način "kome ba da se mi prilagođavamo" kada to jednostavno neće dovesti do rezultata. Velićinu u narednom periodu trebaju potvrditi kroz jednu drugu stranu - pokazati svijetu da nikoga ne potcjenjuju i iznalaziti način da pobijede kada tika-taka ne funkcionira.
oridjidji

#12961 Re: FC Barcelona

Post by oridjidji »

skenderija04 wrote:@Ultima
Pa nije posjed sam sebi svrha. I ti danas koristis poraz Barcelone da dovodis u pitanje nesto sto funkcionise . Jeste , Real je igrao napadacki fudbal sa 28 % posjeda ali u subotu. Nakon 14 utakmica gdje je isto imao posjed 28% pa gubio niko nije rekao da je Real igrao napadacki. Rezultat je sve u fudbalu,slazem se, ali malo je vremena proslo da se dovodi u pitanje jedan sistem. Ako je ono ne rizikovati, i igrati sa zadnjom linijom na centru, pa sta je onda rizik?
napadati pravolinijski okomito prema golu, hrabro i brzo, bez pretjeranog peljanja lopte, kao valensija u najbolje dane, bez velikog zadrzavanja lopte u sredini i sa manje posjeda... ljepse, brze i tecnije... barsa se sjuri na 16 i ako vidi da nemoze naprijed, onda hajmo peljati loptu oko 16 :) nebi sutnuli nema sanse...
taxi_driver

#12962 Re: FC Barcelona

Post by taxi_driver »

Ovdje sve sami strucnjak do strucnjaka. Cast izuzetcima. Barcelona je rasturila celzi, i da je pola lopti uslo od onolikih sansi pricali bi se o laganoj pobjedi. Steta fudbala. Onakav celzi nije zasluzio ni u premijer lizi da igra. Fudbal je igra nadigravanja a ne bunkera sa 11 igraca u 16 metara. Ako iko zna igrati fudbal onda je to barcelona. Ako misle da je lako igrati tika-taka, neka ostali pokusaju tako igrati protiv barce. Oduzmite im loptu i igrajte, a ne dodjes do lopte nekako i nabij je u barcinu polovinu ,samo da nije kod nas. Pa ako neko od nasih dodje do lopte dobro i jeste a ako ne vracaj se u 16 i brani gol.
Ili sto bi rekao sinoc van basten, celzi nije igrao fudbal.
Chuckie

#12963 FC Barcelona

Post by Chuckie »

Da je rasturila bila bi u finalu nuff said.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Bušman

#12964 Re: FC Barcelona

Post by Bušman »

taxi_driver wrote:Ovdje sve sami strucnjak do strucnjaka. Cast izuzetcima. Barcelona je rasturila celzi, i da je pola lopti uslo od onolikih sansi pricali bi se o laganoj pobjedi. Steta fudbala. Onakav celzi nije zasluzio ni u premijer lizi da igra. Fudbal je igra nadigravanja a ne bunkera sa 11 igraca u 16 metara. Ako iko zna igrati fudbal onda je to barcelona. Ako misle da je lako igrati tika-taka, neka ostali pokusaju tako igrati protiv barce. Oduzmite im loptu i igrajte, a ne dodjes do lopte nekako i nabij je u barcinu polovinu ,samo da nije kod nas. Pa ako neko od nasih dodje do lopte dobro i jeste a ako ne vracaj se u 16 i brani gol.
Ili sto bi rekao sinoc van basten, celzi nije igrao fudbal.
Pitanje je koliko ce ovakav sistem paliti protiv Barce upravo zbog razloga koje si naveo. Ali, ako bi Barca rijesila problem odbrane, onda ni problem efikasnosti ne bi bio toliko bitan. Jednostavno ne bi mogli primiti gola zbog koordinirane odbrane.
Koliko je koordinirana zonska odbrana jaka dovoljno govori cinjenica da je zabranjena u NBA. A njima je stalo da igra bude maksimalno dinamicna.
skenderija04

#12965 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

oridjidji wrote:
napadati pravolinijski okomito prema golu, hrabro i brzo, bez pretjeranog peljanja lopte, kao valensija u najbolje dane, bez velikog zadrzavanja lopte u sredini i sa manje posjeda... ljepse, brze i tecnije... barsa se sjuri na 16 i ako vidi da nemoze naprijed, onda hajmo peljati loptu oko 16 :) nebi sutnuli nema sanse...
Oridjidji u svim ovim glupim diskusijama koje vodimo oko stilova u terminologiji lezi razlika
Na primjer:
- za forumasa @Oridjidji ovo sto radi Barcelona je peljanje lopte
- Za forumasa @ Skenderija 04, ovo sto radi Barcelona je organizovanje staticnog napada

- Za forumasa@ oridjidji Chelsea igra dobar kontranapad brz i ubojit
-Za forumasa @ skenderija 04 , Chelsea bunari pa ako sta ulovi.

Danas ,25. aprila, forumas @Oridjidji ima pravo jer je stil koji on voli pobijedio. Do juce je forumas @skenderija 04 imao pravo jer je stil koji on voli pobjedjivao.
-Forumas @Skenderija 04 voli peljanje lopte, jer misli da je to dobitna kombinacija. Takodje, forumas @Skenderija04 ne zeli da klub koji voli igra "muski" "okomito","hrabro" "strateski mudro" i slicni epiteti koji se daju tom stilu igre. Forumas @Skenderija 04 zeli i dalje da gleda FCB kako ima posjed, jer misli da ako neko ima loptu i zna sta ce s njom, ima vise sansi za pobjedu. Naravno, ne moze se uvijek pobijediti, ali rezultati FCB mi daju za p`ravo da mislim da je ovo dobitna varijanta. Ne bi volio da FCB mjenja stil igre radi jedne sezone, naravno nisu ludi ta to urade.
erik2

#12966 Re: FC Barcelona

Post by erik2 »

Pa neće Barca sigurno mijenjati stil igre zbog diletantizma pojedinih forumaša i onih koji onanišu na bunkere i autobuse, niti Barca treba da se prilagođava nekim klubovima koji preferiraju bunker na način da igraju slično, onda to i ne bi bila Barca. Ja jednostavno ne mogu silovati tastaturu ubjeđujući ljude da ne volim destrukciju, kvarenje igre, pravljenje nauke i silovanje fudbala kao i mene kao konzumenta.Naravno da nisam za fudbal bez odbrane, ali specijalno nisam za onaj "odbrana, pa ako se šta u napadu napravi". U konačnici ja ću Chelsea čestitati na rezultatu, ali isključivo na rezultatu. Ovo što komentiraju Entropio, LSD, skenderija 04, 505scrtom itd.potpisujem .
taxi_driver

#12967 Re: FC Barcelona

Post by taxi_driver »

Barcelona igra fudbal a svi protiv nje anti fudbal. Koliko barca igra fudbal, dokazala je da poslije 2:0 opet ide u napad a nekao sto bi vecina klubova sa trofejnim trenerom, u odbranu jer joj rezultat odgovara.
skenderija04

#12968 Re: FC Barcelona

Post by skenderija04 »

erik2 wrote:Pa neće Barca sigurno mijenjati stil igre zbog diletantizma pojedinih forumaša i onih koji onanišu na bunkere i autobuse, niti Barca treba da se prilagođava nekim klubovima koji preferiraju bunker na način da igraju slično, onda to i ne bi bila Barca. Ja jednostavno ne mogu silovati tastaturu ubjeđujući ljude da ne volim destrukciju, kvarenje igre, pravljenje nauke i silovanje fudbala kao i mene kao konzumenta.Naravno da nisam za fudbal bez odbrane, ali specijalno nisam za onaj "odbrana, pa ako se šta u napadu napravi". U konačnici ja ću Chelsea čestitati na rezultatu, ali isključivo na rezultatu. Ovo što komentiraju Entropio, LSD, skenderija 04, 505scrtom itd.potpisujem .
Nema razgovora oko stila i da se svi slozimo. Ljudi ne vole bunker,vole rezultat. Pobjeda svima daje za pravo da misle da imaju pravo. Logicno, jer se fudbal krece po tendencijama i pobjednik je taj koji diktira stil.
BadBoy

#12969 Re: FC Barcelona

Post by BadBoy »

Znači vi mislite da je ovo što Barsa igra sami vrh fudbala i da ne može ni teoretski bolje? Da nema mjesta napretku ni u jednom segmentu igre?
Dr. Kuca

#12970 Re: FC Barcelona

Post by Dr. Kuca »

Evo Bayern je odigro prelijepo sinoc, real opet pckasto, brani se itd. samo jedna ekipa igra.
ultima_palabra

#12971 Re: FC Barcelona

Post by ultima_palabra »

Ne govorim o rezultatu... Madrid je igrao napadački sa 28% lopte, a neke druge utakmice protiv Barce je igrao defanzivno sa isto toliko lopte. Šta hoću reći... nije posjed taj koji isključivo diktira ofanzivnost tima.
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#12972 Re: FC Barcelona

Post by Entropio »

Pique, who clashed with Valdes, can't remember anything of the 18 minutes he played in yesterday's game against Chelsea. [catradio via md]

E jebiga.
agent_001

#12973 FC Barcelona

Post by agent_001 »

Evo ga rugala se ruga, da da da...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#12974 Re: FC Barcelona

Post by Chmoljo »

:D :D :D

toliko o Penaldu :lol: