Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
kakaljin
#12926 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Vecinom se M17 pretice i brze vozi radi onih koji usporavaju saobracaj i voze ispod ogranicenja i stvaraju kolone, da svi voze Sarajevo-Mostar izmedju 2h i 30 min i 2 h i 45 min nebi blo potrebe da se pretice i pretjerano brze vozi. Zato se ceka autoput i da se smanje ta preticanja i smrtni slucajevi koji se desavaju na M17.
Normalno svako je budala koji M17 vozi preko 120 km/h, normalno na nekim dionicama od Jablanice do Mostara bez ikakvih problema se moze voziti oko 100 km/h da se niko ne ugrozava. Naravno ima dionica gdje se mora voziti sporije ali u danasnjem dobu gdje su puno sigurnija auta oni ogranicenja drze iz 50 ih godina za fice.
Normalno svako je budala koji M17 vozi preko 120 km/h, normalno na nekim dionicama od Jablanice do Mostara bez ikakvih problema se moze voziti oko 100 km/h da se niko ne ugrozava. Naravno ima dionica gdje se mora voziti sporije ali u danasnjem dobu gdje su puno sigurnija auta oni ogranicenja drze iz 50 ih godina za fice.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#12927 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kako si zamislio da se vozi u tom vremenu, ako uzmemo u obzir more teretnih vozila?
-
kakaljin
#12928 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kada se bude postovao zakon kao svugdje kada se mogu kretati teretna vozila. I da ti kada vec vozi da znak da ti je slobodno da mozes preteci ga i da kada vidi kolonu stane sa strane i propusti kolonu.un1ted wrote:Kako si zamislio da se vozi u tom vremenu, ako uzmemo u obzir more teretnih vozila?
Relacija Sarajevo - Čapljina ima 168 km i da vozis 60 km/h prosjek to je 2h i 45 min. A to mogu svi voziti jer imas dionica gdje moras radi znaka 40 voziti, a imas dosta dionica gdje 80 znak mozes voziti i vise ali eto po propisu vozis.
Ali dosta vozaca vozi ispod ogranicenja i dovodi do ovoga sto dovodi. Neki misle da je 80 km/h misaona imenica a vozi auto od stotinjak KS.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#12929 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
na toj relaciji koju si naveo uglavnom su takvi problem, šleperi voze bržekakaljin wrote:Kada se bude postovao zakon kao svugdje kada se mogu kretati teretna vozila. I da ti kada vec vozi da znak da ti je slobodno da mozes preteci ga i da kada vidi kolonu stane sa strane i propusti kolonu.un1ted wrote:Kako si zamislio da se vozi u tom vremenu, ako uzmemo u obzir more teretnih vozila?
Relacija Sarajevo - Čapljina ima 168 km i da vozis 60 km/h prosjek to je 2h i 45 min. A to mogu svi voziti jer imas dionica gdje moras radi znaka 40 voziti, a imas dosta dionica gdje 80 znak mozes voziti i vise ali eto po propisu vozis.
Ali dosta vozaca vozi ispod ogranicenja i dovodi do ovoga sto dovodi. Neki misle da je 80 km/h misaona imenica a vozi auto od stotinjak KS.
uprati malo, pa ćeš vidjeti da u 95% slučajeva ne postoji znak prestanak ograničenja... tako da si u sivoj zoni uglavnom... a 80kmh ograničenje
ko je tu kriv, Ceste FBiH ili neko drugi ne znam, ali je tako
a ovo omogućava da LAPD mjeri i kažnjava gdje ne smije, a onda ti to dovodi da ljudi voze 60 da ne bi plaćali kazne i zajebavali se sa idiotima.
- Haris.ba
#12930 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sa gotovim koridorom na Bijači iz Sarajeva za satipo. 
Samo sanjarim.
Samo sanjarim.
-
kakaljin
#12931 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
LAPD te nece kazniti ako vozis 90 gdje je znak 80, ali je debilno voziti 60 a znak pokazuje 80.mk ultra wrote:na toj relaciji koju si naveo uglavnom su takvi problem, šleperi voze bržekakaljin wrote:Kada se bude postovao zakon kao svugdje kada se mogu kretati teretna vozila. I da ti kada vec vozi da znak da ti je slobodno da mozes preteci ga i da kada vidi kolonu stane sa strane i propusti kolonu.un1ted wrote:Kako si zamislio da se vozi u tom vremenu, ako uzmemo u obzir more teretnih vozila?
uprati malo, pa ćeš vidjeti da u 95% slučajeva ne postoji znak prestanak ograničenja... tako da si u sivoj zoni uglavnom... a 80kmh ograničenje
ko je tu kriv, Ceste FBiH ili neko drugi ne znam, ali je tako
a ovo omogućava da LAPD mjeri i kažnjava gdje ne smije, a onda ti to dovodi da ljudi voze 60 da ne bi plaćali kazne i zajebavali se sa idiotima.
- mk ultra
#12932 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
na cijelom M17 imaš 5 znakova koji pokazuju 80, a stvarno jeste i bez znaka 80 ograničenjekakaljin wrote: LAPD te nece kazniti ako vozis 90 gdje je znak 80, ali je debilno voziti 60 a znak pokazuje 80.
koliko ovakvih znakova ima...

na prste prebrojati
-
Naslovnica
#12933 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
kakaljin wrote:Vecinom se M17 pretice i brze vozi radi onih koji usporavaju saobracaj i voze ispod ogranicenja i stvaraju kolone, da svi voze Sarajevo-Mostar izmedju 2h i 30 min i 2 h i 45 min nebi blo potrebe da se pretice i pretjerano brze vozi. Zato se ceka autoput i da se smanje ta preticanja i smrtni slucajevi koji se desavaju na M17.
-
Naslovnica
#12934 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne treba ti taj znak da bi prestalo ograničenje brzine.mk ultra wrote:na cijelom M17 imaš 5 znakova koji pokazuju 80, a stvarno jeste i bez znaka 80 ograničenjekakaljin wrote: LAPD te nece kazniti ako vozis 90 gdje je znak 80, ali je debilno voziti 60 a znak pokazuje 80.![]()
koliko ovakvih znakova ima...
na prste prebrojati
Dovoljna je i raskrsnica. Ako poslije raskrsnice nema znaka ponovnog ograničenja, onda važi da je max brzina - brzina koja je propisana zaknom, a onaj znak ograničenja od prije - gubi važnost.
Pored toga, ponegdje postoji i znak prestanak svih ograničenja.
- mk ultra
#12935 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
uprati znakove
pa ces vidjeti da nema raskrsnica
na M17 ih imaš vrlo malo, a imaš vandrednih ograničenja milion
Baš u petak prolazim, pored Elmonta je 60 ili 70 ograničenje ne znam tačno, 500m niže stoji radar u jarku gdje kamioni iz šume izlaze, da li misliš da je postavljen na 60/70 ili na 80, a prošao si elmont... tako da, jbg
stavi znak u pm
pa ces vidjeti da nema raskrsnica
na M17 ih imaš vrlo malo, a imaš vandrednih ograničenja milion
Baš u petak prolazim, pored Elmonta je 60 ili 70 ograničenje ne znam tačno, 500m niže stoji radar u jarku gdje kamioni iz šume izlaze, da li misliš da je postavljen na 60/70 ili na 80, a prošao si elmont... tako da, jbg
stavi znak u pm
- drug_profi
#12936 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Izgleda da su autoškole propustile da kandidate nauče da znak izričite naredbe (zabrane i ograničenja) važi do prvog uređenog raskršća puteva, osim ako je postavljen na isti stub sa znakom naselja (tad važi za cijeli put kroz naselje).
Znači ako ograničenje 60 važi poslije raskršća, mora se neposredno poslije njega ponovo postaviti takav znak. Inače odatle važi opšte ograničenje za kategoriju puta.
Znakovi prestanka zabrane i ograničenja su potrebni samo ako na putu nije postojao drugi osnov za prestanak važenja znaka.
Možda se i zato gusla po 40-50 na M17.
Znači ako ograničenje 60 važi poslije raskršća, mora se neposredno poslije njega ponovo postaviti takav znak. Inače odatle važi opšte ograničenje za kategoriju puta.
Znakovi prestanka zabrane i ograničenja su potrebni samo ako na putu nije postojao drugi osnov za prestanak važenja znaka.
Možda se i zato gusla po 40-50 na M17.
-
RJ57
#12937 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
napreduju svjetlosnom brzinom
- drug_profi
#12938 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Brzina svjetlosti na apsolutnoj nuli.
- Dope_Man
#12939 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Spomenuo sam gore da sam MO-SA dosao jedno za 1:30 do 1:40, nisam tacno upratio vrijeme pocetka ali je u 10 min. Max brzina koju sam razvio je bila 110, i to 2-3 puta na najboljim dijelovima u dolini neretve gdje je to bez problema moguce. Sve ostalo je bilo max 80-90. Nije potrebno divljati, dovoljno je samo da nema kamiona, sporaca i slicnih da se bilo koji put od 100+ kilometara smanji za 15-20 minuta bez problema.thekupus wrote:Jeste, ovi što ginu voze uvijek 80 km na sat, nikad više. Kad vozim 80 km na sat na tom potezu, blicaju mi da ih pustim da prestižu uvijek, zalijepe se natrag. Ovi što ginu redovno 130 i više voze. Nakon Ivana i svih krivina, prolaska kroz Mostar, Konjic, Jablanicu, 2 sata do Počitelja vozeći 80 km na sat tu dionicu, misliš da je realno?Naslovnica wrote:Ma ja, slažem se, najbolje je Sarajevo - Mostar voziti cca 3 sata, i napraviti kakvu pauzu između. Što je sigurno - sigurno je. Kome se jurca suludih 80km/h, bujrum. Bolje 4 banke i lagano, razgledati krajolik, zašto ne i tagovati se ponekad...thekupus wrote:Takvi kao vi ste oni što se svako malo razlijepe po cesti i bankinama na potezu od mosta B i B do Mostara. Iskreno vam želim da ne budete jedni od njih, a još iskrenije želim da ne pokupite nekoga nevinog zbog svoje gluposti.
Zaista prelijepa priroda, zašto jurcati i propustiti svu tu ljepotu?
- drug_profi
#12940 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Upravo tako. Ja sam naglasio da sam imao sreću da NIKOG nisam stigao, dakle ni preticao. Nevjerovatno i meni izgleda ali je bilo tako. Pozni august, nedelja popodne. Kisa u Sarajevu, oblacno do Konjica, dole sareno.
I u dolini Neretve nisam presao 100 km/h, jer kao sto rekoh, ne zelim ostati bez dozvole ni jedan dan.
I u dolini Neretve nisam presao 100 km/h, jer kao sto rekoh, ne zelim ostati bez dozvole ni jedan dan.
- mk ultra
#12941 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Eto S2 stub, novi kran postavljen
- moa
#12942 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
oni ih upravili, umiju ljudi.Alfons Kauders wrote:![]()
Vrhunac su mi likovi koji uzmu sliku s Google Maps i misle da prikazuje stanje na bas taj dan. Skrenuli satelit da slika samo za njih.
- Bumerang
#12943 Re: BiH. Entitet Federacija BiH Izgradnja Autoputeva i Ekologija
(VIDEO) Radovi počinju u ponedjeljak: Pogledajte trasu Prve transverzale
Sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) dogovorili smo dobijanje sredstava u iznosu od 35 miliona eura za izgradnju tunela na Kobiljoj glavi, ukupne dužine 740 metara, čiji početak izgradnje planiramo također naredne godine, kazao je premijer Zolj
U ponedjeljak počinje izgradnja Prve transverzale. Građevinsku dozvolu za prvu fazu radova, koja će se odvijat na dionici od Bara do Kobilje glave, Nedžad Ajnadžić načelnik Općine Centar uručio je premijeru Vlade KS-a Ademu Zolju.
- Vlada FBiH je obezbijedila sredstva za izgradnju dijela transverzale od Kranjčevićeve ulice do El Tarik pumpe u Velešićima, čiji početak izgradnje planiramo početkom naredne građevinske sezone, odnosno kada Zavod za izgradnju riješi imovinsko-pravne odnose. Sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) dogovorili smo dobijanje sredstava u iznosu od 35 miliona eura za izgradnju tunela na Kobiljoj glavi, ukupne dužine 740 metara, čiji početak izgradnje planiramo također naredne godine, kazao je premijer Zolj naglasivši kako će ugovor sa izvođačem radova na prvoj dionici biti postpisan u petak.
Izgradnja prve faze će koštati 12,7 miliona KM, a sredstva je obezbijedila Vlada KS-a i već su na računu Ministarstva saobraćaja KS-a. Prva transverzala će se graditi u nekoliko faza, ali će svaka faza biti funkcionalna odmah po završetku radova.
- Ovo je početak rješavanja gužvi od Šipa do Vogošće. Također, ovo predstavlja dobre pretpostavke za izgradnju kružnog toka na Šipu i izmještanje Alipašine ulice koji će biti povezani na Prvu transverzalu. Obezbijedili smo sredstva u iznosu od 3,5 miliona KM i projektnu dokumentaciju, ali nam problem predstavlja rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na 1.780 metara kvadratnih zemljišta vojne imovine. Stoga sam odlučio da prvo krenemo u izgradnju kružnog toka na Šipu, a u međuvremenu ćemo rješavati ostale probleme, objasnio je Nedžad Ajnadžić, načelnik Centra.
HULUSIĆ I FIŠO: PUNA PODRŠKA REALIZACIJI PLANA
U rješavanju imovinsko-pravnih odnosa tokom procedure izdavanja građevinske dozvole veliku pomoć su pružili zavodi za izgradnju i planiranje razvoja Kantona Sarajevo, te Općinski sud u Sarajevu. Dinamika radova zavisi od mnogo faktora, ali prema procjenama, do kraja naredne godine trebali bi biti okončani planirani radovi na prvoj fazi. Premijer Zolj je ovom prilikom najavio buduće korake u izgradnji Prve transverzale čija ukupna dužina, od Zagrebačke ulice do Vogošćanske petlje, iznosi 9,3 kilometara. Direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić smatra da je ovo velika stvar za KS, jer je Prva transverzala bila okosnica razvoja grada Sarajeva koji se treba širiti ne samo niz Miljacku, nego i prema Vogošći.
- Imamo izabranog izvođača, riješene imovinsko-pravne odnose od ulice Halida Kajtaza do tunela Ciglane. Ima tu pedeset godina priče, a vrlo malo rada. To je kompleksan projekt jer se radi autoput kroz urbani dio grada. Nije u redu da građani Vogošće do centra putuju sat vremena, a s aerodroma se za sat stigne do Berlina. Moramo mnogo više uraditi kako bi Sarajevo postalo metropola, kazao je Hulusić.
U realizaciji ovog kapitalnog projekta najkompleksnija dionica za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa je između ulica Halida Kajtaza i Alipašine.
ELDINA ZOLJ-BALENOVIĆ
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sar ... jak-396743

-
lajkujMe
#12944 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sarajevo-Mostar se moze stici za 1.30 do 1.45 sati normalnom brzinom od Sarajeva do Jablanice prosjek 80km a od Jablanice do predgradja Mostara moze se voziti 100km cak i 110 na nekim dionicama toliko je put dobar.
Ali to samo u idealnim uvjetima gdje nemas spora vozila ispred sebe i slepere a to je gotovo nemoguce.
Ja imam dva primjera kolikq moze biti razlika.
Prvi je gdje sam rano ujutru oko 5 krenuo i nisam imao nikog ispred sebe sem jednog slepera koji je sporo vozio stigao za 1.35 sati.
U drugom slucaju krenuo na more ljetos u subotu u 3 ujutru. Haos bio svi krenuli u isto doba bile ogromne kolone vozila. Preticanje nije imalo smisla jer je vozila ispred bilo mnogo prestignes 10 sto je nemoguce opet te ceka jos 15 auta ispred.
2.45 sati se vozio do Mostara kosu sebi pocupao od nervoze jer se vozilo 50km u prosjeku.
Ali to samo u idealnim uvjetima gdje nemas spora vozila ispred sebe i slepere a to je gotovo nemoguce.
Ja imam dva primjera kolikq moze biti razlika.
Prvi je gdje sam rano ujutru oko 5 krenuo i nisam imao nikog ispred sebe sem jednog slepera koji je sporo vozio stigao za 1.35 sati.
U drugom slucaju krenuo na more ljetos u subotu u 3 ujutru. Haos bio svi krenuli u isto doba bile ogromne kolone vozila. Preticanje nije imalo smisla jer je vozila ispred bilo mnogo prestignes 10 sto je nemoguce opet te ceka jos 15 auta ispred.
2.45 sati se vozio do Mostara kosu sebi pocupao od nervoze jer se vozilo 50km u prosjeku.
- drug_profi
#12945 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
E pa neće valjda u treću prebaciti pa da svi izginu...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#12946 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
obožavam kad me pretiču pa ih policija zaustavi 
-
kakaljin
#12947 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Obozavam i ja kada policija zaustavi auto koji stvara kolonu i ugrozava normalno odvijanje saobracajaBlack swan wrote:obožavam kad me pretiču pa ih policija zaustavi
PS:
Pa te ti isti ponovo prestignu nakon par kilometara
-
kakaljin
#12948 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
drug_profi wrote:E pa neće valjda u treću prebaciti pa da svi izginu...
Taj i ne zna da postoji treca brzina, ti znaju samo za prvu, drugu i rikverc
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#12949 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ja nemam problema s brzinom
nego sa prednošću i punim linijama
-
kakaljin
#12950 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Za pune linije se i ja slazem, Brzina mi nije problem, ali znam stici neke koji su rizicno vozili i na punoj preticali, a ja cekam isprekidanu pa ih opet stignem i pitam se koji mu je fazon rizicno voziti i na punoj preticati a tu smo i on i jaBlack swan wrote:ja nemam problema s brzinom