Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Kvest wrote:Jedno pitanje,na koje nisam još našla odgovor.
Ako uz neki proizvod platim shiping,hoće li on doći nešto brže ili isto?
Sve zavisi, najčešće ne mora značiti, pogotovo na eBayu. Različite prdavnice nude različite metode slanja, neke skuplje neke jeftinije neke besplatne, skuplje su osigurane i najčešće brže stignu, pogotovo ako je shop iz Evrope.
Ja uvijek platim dvatri $ za tracking. Uglavnom nema pravila.
Imaš obično tri vrste šipinga sa ebaya. Economy ti je najsporiji. Standard INTL je brži i po pravilu dobiješ i broj za praćenje pošiljke. Česti se radi doplata od nekoliko USD da dobiješ ovu Standard INTL dostavu sa trekingom. Imaš onu hitnu, ubrzanu koja košta pofino, oko 30 dolara pa ti bujrum.
Imaš obično tri vrste šipinga sa ebaya. Economy ti je najsporiji. Standard INTL je brži i po pravilu dobiješ i broj za praćenje pošiljke. Česti se radi doplata od nekoliko USD da dobiješ ovu Standard INTL dostavu sa trekingom. Imaš onu hitnu, ubrzanu koja košta pofino, oko 30 dolara pa ti bujrum.
A ulazi li cijena shipinga u cijenu robe(pitam zbog carine itd..)
A ulazi li cijena shipinga u cijenu robe(pitam zbog carine itd..)
Da se nadovezem na temu ... kupio sam graficku kartu 70$ + 20$ postarina ... e sad mogu me oguliti ko ovcu sa ovim novim sranjem sa spediterima carina, pdv..., znaci moze me kostati bruku love. Medjutim, dogovorio sam sa prodavacem da kartu raspakuje iz originalne kutije, upakuje u obicnu, stavi vrijednost paketa 20$ i oznaci na kutji da je poklon. Kakve su sanse da prodje to tako??? Vec sam kupao digitalne aparate iz UK po 20GBP+10GBP postarine i na taj nacin sam se provlacio na carini, medjutim sad, hm upitno je da li cu uspjeti.
epik wrote:Da se nadovezem na temu ... kupio sam graficku kartu 70$ + 20$ postarina ... e sad mogu me oguliti ko ovcu sa ovim novim sranjem sa spediterima carina, pdv..., znaci moze me kostati bruku love. Medjutim, dogovorio sam sa prodavacem da kartu raspakuje iz originalne kutije, upakuje u obicnu, stavi vrijednost paketa 20$ i oznaci na kutji da je poklon. Kakve su sanse da prodje to tako??? Vec sam kupao digitalne aparate iz UK po 20GBP+10GBP postarine i na taj nacin sam se provlacio na carini, medjutim sad, hm upitno je da li cu uspjeti.
epik wrote:Da se nadovezem na temu ... kupio sam graficku kartu 70$ + 20$ postarina ... e sad mogu me oguliti ko ovcu sa ovim novim sranjem sa spediterima carina, pdv..., znaci moze me kostati bruku love. Medjutim, dogovorio sam sa prodavacem da kartu raspakuje iz originalne kutije, upakuje u obicnu, stavi vrijednost paketa 20$ i oznaci na kutji da je poklon. Kakve su sanse da prodje to tako??? Vec sam kupao digitalne aparate iz UK po 20GBP+10GBP postarine i na taj nacin sam se provlacio na carini, medjutim sad, hm upitno je da li cu uspjeti.
A hajd znaj, u većini slučajeva je prolazilo, nekad potrefiš na pegla službenika i pošalje ti na carinu.
Ja sam samo dva puta imao artikle od oko 70 usd i oba puta platio samo 3,5 km otvaranje pošiljke.
Nezgodno si vrijeme potrefio zbog ovog svega oko poreza i špedicije. Nema sigurnog odgovora šta če biti sa tom pošiljkom. Sretno u svakom slučaju.
Nemoj misliti da su oni na carini sisali vesla
Naravno, znaju oni sve kako se radi, al to su sitnice jbg. Nikad nisam platio carinu samo nekoliko otvaranja
zincx wrote:Koliko je tačna informacija da su preko Pošta Srpske cijelo vrijeme išle pošiljke kao i dosad? Da li neko zna?
Meni je uglanom sve doslo, sem jednog. Niko nista ne spominje Ratka i kompaniju, vkerovatno cekaju zvanicne odluke.
Ta jedna ili je greskom poslata na carini medju masom ostalih, ili je zaglavila negdje u Kini ili na putu.
PS. Koliko traje konfirmacija prve uplate na aliexpress, s obzirom da sam juce prvi put. Tamo pise ne vise od 6h, ili je danas nedelja pa se ne radi. Treba li jos nesto pored toga, ili samo cekati...
zincx wrote:Koliko je tačna informacija da su preko Pošta Srpske cijelo vrijeme išle pošiljke kao i dosad? Da li neko zna?
Nije tačna, načekah se i ja u BL. Mislim, neke pošiljke sam jako dugo čekala, onda ih je odjednom stiglo 5-6. Sad opet čekam stvari koje su trebale stići prije bar dvije sedmice.
Nije tačna, načekah se i ja u BL. Mislim, neke pošiljke sam jako dugo čekala, onda ih je odjednom stiglo 5-6. Sad opet čekam stvari koje su trebale stići prije bar dvije sedmice.
Znaš li, jesu li kome tražili da angazuje špeditera?
Running wrote:
PS. Koliko traje konfirmacija prve uplate na aliexpress, s obzirom da sam juce prvi put. Tamo pise ne vise od 6h, ili je danas nedelja pa se ne radi. Treba li jos nesto pored toga, ili samo cekati...
Meni je zavrsena bila za nekih 20ak sati malo manje (pisalo je da ce konfirmacija zavrsiti u roku od 24h, ne treba nista vise cim zavrsi konfirmacija prodavac salje artikal (kada ce ga poslati zavisi od prodavaca) i onda lagano cekanje
Ma navikao sam u BiH svakako sve da se ceka, cekas doktora da te zakaze, cekas posao, cekas bolja vremena, cekas isplatu penzije/plate...samo da docekam na kraju, prodje zivot u cekanju.
cekanje vertifikacije uplate na aliexpressu je najmanja briga, ali zato ako ti ga uzmu na carini nacekat ces se ko' budala, moli boga da ne otvore paket i to ne zbog placanja carine ako ti je sta skuplje nego zbog cekanja da to sve zavrsi
Ja sam citao na banjaluka forumu, oni ko da zive u paralelnoj drzavi, njih nista ovo nije kacilo, zato su im i mediji bili totalno nezainteresovani za ovu tematiku..harač se samo primjenjuje u baketovoj fildzan drzavi [emoji16]
Medjutim ako odvajaju posiljke za BL, to je plus. Jos bolje bi bilo da bojkutujemo odluku na nivou BiH.
Ja svakako stavim u podatke za shipping: Province: RS State: BiH
Preko BL carine za IS, ja sam iz IS.
Datum i vrijeme Zemlja Lokacija Događaj Napomena
07.11.2016 18:42:00 51001020 - Prijem pošiljke od korisnika
12.11.2016 15:50:00 China CNBJSA - BEIJING Ubacivanje pošiljke u vreću - IZVOZ
15.01.2017 13:38:44 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Prispijeće pošiljke u Izmjeničnu poštu - UVOZ
15.01.2017 15:46:55 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Otprema pošiljke iz Izmjenične pošte za Banja Luku
Pošiljka na dostavi 71123 Istočno Sarajevo 18.01.2017 08:46
POŠILJKA DOSTAVLJENA 71123 Istočno Sarajevo 18.01.2017 15:53
Running wrote:Medjutim ako odvajaju posiljke za BL, to je plus. Jos bolje bi bilo da bojkutujemo odluku na nivou BiH.
Ja svakako stavim u podatke za shipping: Province: RS State: BiH
Preko BL carine za IS, ja sam iz IS.
Datum i vrijeme Zemlja Lokacija Događaj Napomena
07.11.2016 18:42:00 51001020 - Prijem pošiljke od korisnika
12.11.2016 15:50:00 China CNBJSA - BEIJING Ubacivanje pošiljke u vreću - IZVOZ
15.01.2017 13:38:44 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Prispijeće pošiljke u Izmjeničnu poštu - UVOZ
15.01.2017 15:46:55 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Otprema pošiljke iz Izmjenične pošte za Banja Luku
Pošiljka na dostavi 71123 Istočno Sarajevo 18.01.2017 08:46
POŠILJKA DOSTAVLJENA 71123 Istočno Sarajevo 18.01.2017 15:53
Bakir pa usi zavrce...
Kako je ovo jako, dodje ti paket iz kine u Sarajevo, onda iz Sarajeva u banja luku pa opet nazad u Sarajevo, isplativo 100%
Pitanje je da li su poceli traziti spediciju na pakete vrijednosti iznad 50KM; kasnjenja su druga stvar (uzrok je najvecim dijelom dugi strajk Lufthanse u novembru/decembru).
Pitanje je da li su poceli traziti spediciju na pakete vrijednosti iznad 50KM; kasnjenja su druga stvar (uzrok je najvecim dijelom dugi strajk Lufthanse u novembru/decembru).
Da, upravo to je pitanje. Ja imam informaciju da oni rade kako su uvijek i radili. Treba mi potvrda, da pitam UIO kako oni mogu raditi po važećem propisu, a mi u FBiH imamo poseban tretman.