Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
detroit-mercy

#12926 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

Velkoski wrote:
detroit-mercy wrote:
madner wrote:

Sto otima? Mislis ovi sto nisu bas sa matematikom pa misle da imamo visoke poreze?
Za ono sto dobijes za uzvrat, porezi, prirezi i razrezi su i povisoki :mrgreen:
Da opet probamo, sta dobijes za uzvrat za pare koje si dao, od zdravstva, socijalne skrbi, pristupa javnim servisima i td i td.
kako misliš šta dobiješ? zar treba još nešto osim kurčine :hm: :mrgreen:
Pa po Madneru, koji gleda na corporate income tax od 10% i koja je jedna od najnizih u Evropi jedino sto mozes da dobijes je kurcina ali ima jedna skrivena stavka koja se zove stopa izdavanja za doprinose gdje smo vjerovatno sa stopom od oko 42% jedni od boljih :mrgreen:.
Sad neka nam Madner fino obrazlozi od ovih 42% koji idu drzavi sta dobije za uzvrat kad odes doktoru, kad se penzonises i td i td :mrgreen:.
512MB

#12927 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Jebe se madneru, njemacke papire ima a za ostalo ima famElijsku stelu. Pitanje je sta ce ostalih 90% kokuza koji nemaju nista...
vjesticanametli

#12928 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vjesticanametli »

Nek se voze u troli :lol:
moonca

#12929 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

512MB wrote:Jebe se madneru, njemacke papire ima a za ostalo ima famElijsku stelu. Pitanje je sta ce ostalih 90% kokuza koji nemaju nista...
.nista ..nisu ni navikli da imaju :-)
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#12930 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Velkoski »

detroit-mercy wrote:
Velkoski wrote:
Pa po Madneru, koji gleda na corporate income tax od 10% i koja je jedna od najnizih u Evropi jedino sto mozes da dobijes je kurcina ali ima jedna skrivena stavka koja se zove stopa izdavanja za doprinose gdje smo vjerovatno sa stopom od oko 42% jedni od boljih :mrgreen:.
Sad neka nam Madner fino obrazlozi od ovih 42% koji idu drzavi sta dobije za uzvrat kad odes doktoru, kad se penzonises i td i td :mrgreen:.
ja sam na tvojoj strani po ovom pitanju, iako mi je madner drag :D

mi zapravo imamo najveći porez u Evropi, stoga niko iz vana i ne koristi ovaj "tax heaven", koji to zapravo nije :D
detroit-mercy

#12931 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

Velkoski wrote:
detroit-mercy wrote:
Velkoski wrote:
ja sam na tvojoj strani po ovom pitanju, iako mi je madner drag :D

mi zapravo imamo najveći porez u Evropi, stoga niko iz vana i ne koristi ovaj "tax heaven", koji to zapravo nije :D
I ja sam mislio da postavim isto pitanje, kako to da niko do sada nije prepoznao ovaj tax heaven :mrgreen:.
Ti, ja, Mujo, Haso imaju malo toga od ove niske stope na corporate income tax, ja i ti se nalazimo u ovih 42%, sta ja dobijam za uzvrat. Kad odem u bolnicu da moram kupiti sebi injekcije ili zavoje :-), kad odem u penziju da mi kazu penzija more bit bidne a more bit i nebidne :-)
HardcoreMX

#12932 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HardcoreMX »

konoplja wrote: Eto ti, kladi se i mozes uvijek dobiti neke minimalne iznose ako ti se da bahcati i ako se nase kaldionice nisu utalile da sve istu kvotu uvijek stavljaju.
a nista ovo ovdje imobilije statistike kamioni mega satnice i tako to?!..ti si jos skroman jer ovdje je izgleda tema izvaliti sto vecu ublehu... :lol:
madner

#12933 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

detroit-mercy wrote:
madner wrote:
detroit-mercy wrote: Ni mene da su se neki morali vratiti, a sta dobijes kad drzava otima od ostalih a za uzvrat ti da rinuka :mrgreen:.
Kako se to naziva :mrgreen: .
Sto otima? Mislis ovi sto nisu bas sa matematikom pa misle da imamo visoke poreze?
Da opet probamo, sta dobijes za uzvrat za pare koje si dao, od zdravstva, socijalne skrbi, pristupa javnim servisima i td i td.
Ja konto ti ozbiljan. Imas dvije kategorije najvece kategorije tih prireza. Zdravstveno i penzije. Penzije su isplate penzionerima a zdravstveno ide takodje u zaseban fond. Sa obzirom da imamo solodarni sistem, poenta je u sirini sistema.

Ostali porezi za sve ostalo su takvi da imamo medju najnizim troskovima rada u Evropi, plus ovi djelovi koji ne ulaze u platu da jeftini rad bude jos jeftiniji.
detroit-mercy

#12934 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

madner wrote:
detroit-mercy wrote:
madner wrote:
Ja konto ti ozbiljan. Imas dvije kategorije najvece kategorije tih prireza. Zdravstveno i penzije. Penzije su isplate penzionerima a zdravstveno ide takodje u zaseban fond. Sa obzirom da imamo solodarni sistem, poenta je u sirini sistema.

Ostali porezi za sve ostalo su takvi da imamo medju najnizim troskovima rada u Evropi, plus ovi djelovi koji ne ulaze u platu da jeftini rad bude jos jeftiniji.
Onda da zanemarimo 42% izdvajanja za doprinose.
Da se fokusiramo na najnize troskove rada u Evropi i tax heaven (samodeklarirani). Kako se ovi tax incentives odrazavaju na direktne strane investicije u $ ili procentima i kakvi smo u odnosu na druge, nama konkurentne zemlje u privlacenju stranih investicija.
Koliko znam, po onoj doing business listi smo bili medju zadnjim evropskim zemljama po lakoci zapocinjanja businessa. Onda idu sve ostale stavke, komunikacije, infrastruktura, i td, i td. gdje smo isto tako bili zakovani na dnu.
Zanemarit cemo prvu stavku, ona se i onako tice obicnog puka za elitu je to svakako nevazno, elita se lijeci po privatnim klinikama.
славянин

#12935 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by славянин »

Jos u corbu i ovo ubaciti da se krcka lagano....

Prema relevantnim istraživanjima, opterećenje poslodavaca u BiH je najveće u regiji, a među najvećim u Europi i iznosi 72,2 posto.

Građani uglavnom ne znaju za kakve se sve potrebe izdvaja novac od gospodarstva ove države. Jedna od tih nepoznanica se odnosi na parafiskalne namete, piše Patria.

Prema okvirnim proračunima poslodavaca u oba entiteta, blizu milijardu KM parafiskalni nameti uzmu od gospodarstva BiH. Republiku Srpsku parafiskalni nameti koštaju 190 milijuna KM, bez jednako velikih lokalnih parafiskalnih nameta u ovom entitetu, prenosi Manager.ba.

Za sada Vlada Federacije ne izlazi u javnost s registrom parafiskalnih nameta. Prema nekim dosadašnjim istraživanjima ukupno u BiH ima preko 200 različitih parafiskalna nameta. Na razini Federacije govori se o 68 parafiskalnih nameta. Vlada je polovinom prosinca prošle godine obećala da će u najskorijem roku završiti registar parafiskalnih nameta.
https://www.komora-mostar.ba/?q=parafis ... e-u-regiji
madner

#12936 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Fakat veze nemate, citirate placenu propagandu. Postoji samo jedan za poslodavca relativan podatak, koliko KM njega 1 KM radniku kosta.
I onda tu kada poredate drzave bicemo jefitniji od vecine u EU. Na to ide 0% poreza na dobit.

Dakle objektivno jeste donekle tax heaven, ali to naravno nije dovoljno za direktne investicije. Poslodavci bi naravno da se doprinosi jos smanje, veci je profit.
512MB

#12937 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Nije dovoljno jer je kvalitet rada mizeran i kapacitet proizvodnje premalen. Pored neizvjesne politicke situacije i nepostojece infrastrukture... porez tu ne pomaze..
espn

#12938 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

madner wrote:Fakat veze nemate, citirate placenu propagandu. Postoji samo jedan za poslodavca relativan podatak, koliko KM njega 1 KM radniku kosta.
I onda tu kada poredate drzave bicemo jefitniji od vecine u EU. Na to ide 0% poreza na dobit.

Dakle objektivno jeste donekle tax heaven, ali to naravno nije dovoljno za direktne investicije. Poslodavci bi naravno da se doprinosi jos smanje, veci je profit.
Eto ti se pojavio nakon 500. stranice i sad mi veze nemamo. Zasto imamo tako malo investicija? Veze ti nemas sa zivotom.
madner

#12939 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

espn wrote:
madner wrote:Fakat veze nemate, citirate placenu propagandu. Postoji samo jedan za poslodavca relativan podatak, koliko KM njega 1 KM radniku kosta.

Eto ti se pojavio nakon 500. stranice i sad mi veze nemamo. Zasto imamo tako malo investicija? Veze ti nemas sa zivotom.
Opet ovaj sto bi da ode a ne moze.
espn

#12940 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

madner wrote:
espn wrote:

Opet ovaj sto bi da ode a ne moze.
Nema ti pomoći. Ko da je laž što sam stavljao ovdje. Ali ne, i to je samo propaganda. Nije loše kod nas, dobro je. :lol:
Bluemore

#12941 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bluemore »

Fejk njuzz
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#12942 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by japin_mutapi »

Image
madner

#12943 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Deprimirajuci se ovi sto ne mogu.
insomnia78

#12944 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Eki hoce investicije? Onako ko sto koreanci ulazu u Srbiju? Da moras pelene nositi na traci? Za 500 ojra?
insomnia78

#12945 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Jel ovakve investicije?
Predsednik sindikata Sloga Željko Veselinović kaže za Danas da njihova bitka sa Jurom traje već pet godina, jer investitor iz Južne Koreje ima ubedljivo najgori odnos prema radnicima u Srbiji.

– Tukli su ih metalnim palicama, žene su napastvovali seksualno, iako silovanja nije bilo. Zabranjivan im je odlazak u toalet i savetovano da nose pelene. Kada nekom pozli, Hitna pomoć se zove u fabriku i ukoliko radnika ne odvedu u bolnicu on je dužan da se vrati poslu nakon što mu je ukazana pomoć – ističe Veselinović.

On kaže da u Juri šikaniraju i maltretiraju radnike u svakom smislu, fizičkom i mentalnom.

– Podneli smo mnogo prijava, ali se nikada ništa nije rešilo, osim u slačaju otpuštanja šestoro radnika još pre pet godina i to zato što su pokušali da osnuju sindikat. Doneta je presuda da su radnici u pravu, dobili su odštetu, ali nikada nisu vraćeni na posao – kaže Veselinović.

Na posao nisu vraćene ni trudnice i porodilje koje su pre dve godine dobile otkaz u kragujevačkoj fabrici. Veselinović kaže da je ista situacija u svim Jurinim fabrikama, Rači, Nišu, Leskovcu i da je zlostavljanje konstantno, kao i da je ponosan na radnike koji su ustali i odlučili da se pobune.

– Mi ćemo im pružiti pomoć, jer je ovaj njihov pokušaj za svako poštovanje, ali bojim se da će jedina posledica svega ovoga biti otkaz za one koji su štrajk organizovali – napominje Veselinović.

Nekoliko radnika danss je bilo i kod predsednika Veća Samostalnog sindikata u Leskovcu Ivana Jovanovića. Došli su da se žale, ali sindikat nema tu moć da ih zaštiti. Bar ne onoliko koliko bi trebalo. Jer u Juri je sindikalno organizovanje zabranjeno.

– Ne mogu da se organizuju jer im prete otkazom. Radnici su uplašeni, ali mislim da im je već dosta svega. Znate, kada na jugu Srbije izgubite posao, teško možete da nađete drugi i zato su ljudi spremni često da rade i za male pare i trpe svašta – ističe Jovanović.

Hiljade radnika ove firme bukvalno svašta trpi za svega 25.000 dinara koliko prosečno mesečno prime. Država je Juri za svako radno mesto dala i do 10.000 evra. Samo prošle godine Jura Leskovac dobila je od države subvenciju vrednu 950.000 evra. I zato ne čudi što u Juru, kako tvrde, stižu samo rutinske inspekcije u kojima se nikada ništa neregularno ne pronađe, jer je ceo sistem prilično „zatvoren“. Kako je i da li je država odlučila da reaguje pokušali smo juče da saznamo u Ministarstvu rada. Nije reagovalo.
Jura je 2010. u Leskovcu otvorila fabriku elektro-kablova u kojoj radi 1.700 radnika, s prosečnom bruto zaradom, prema podacima od jesenas, od 362 evra. Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je prošlog septembra da južnokorejska kompanija Jura planira da izgradi i petu fabriku u Srbiju, a drugu u Leskovcu, kao i da zaposli 3.000 ljudi.
sinuhe

#12946 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sinuhe »

Ima li u Bosni poslodavaca da mogu zaposliti godisnje pet radnika u ranim dvadesetim za platu od 1200 maraka(sto je i dalje tek 600 eura)?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#12947 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

Ja sam imao platu sa 24 godine vecu od te
espn

#12948 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

Srbija je još gora od nas, našao se s njima porediti. Ovaj Balkan je mentalno i fizičko dno. Zato što smo sebi to dopustili, zato nas svako sere i piša.
insomnia78

#12949 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Pa to su otprilike te investicije do kojih mozes dobaciti. Sad ako ti mislis da ce ti Njemacka firma dati platu i uslove ko Svabi...
славянин

#12950 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by славянин »

insomnia78 wrote:Pa to su otprilike te investicije do kojih mozes dobaciti. Sad ako ti mislis da ce ti Njemacka firma dati platu i uslove ko Svabi...
Ako imas rezidenciju permanentnu - dat ce ti iste uslove ... sta vise mozes se zadati da ganjas drzavljanstvo ako si visokokvalofikovan..
Post Reply