Republika Turska

Post Reply
ElRe

#12926 Re: Republika Turska

Post by ElRe »

Turkish airlines smanjuje broj letova prema Sarajevu http://www.exyuaviation.com/2016/09/tur ... ex-yu.html

Ranije su smanjili broj letova prema Njemackoj, Francuskoj i SADu.
jogurt_

#12927 Re: Republika Turska

Post by jogurt_ »

Kiki, pozdrav iz Turske

Image

Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12928 Re: Republika Turska

Post by Truba »

čujem treniraju strogoću prema liberalnim medijima :D iz europe DW

neće dobro da bude
Co0l

#12929 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

Nema 'kurdskih gradova' u Turskoj, a normalno da se smanjuje broj letova kad je turisticka sezona zavrsena.
ElRe

#12930 Re: Republika Turska

Post by ElRe »

Black swan wrote:čujem treniraju strogoću prema liberalnim medijima :D iz europe DW

neće dobro da bude
DW vec godinama provodi anti-tursku kampanju u Evropi.
animus

#12931 Re: RE: Re: Republika Turska

Post by animus »

jogurt_ wrote:Kiki, pozdrav iz Turske

Image

Image
Jeli ovo Lara ili Belek?
jogurt_

#12932 Re: Republika Turska

Post by jogurt_ »

Jeli ovo Lara ili Belek?

Kundu
seln

#12933 Re: Republika Turska

Post by seln »

Za koga navijate?

1. Zeljo ili Sarajevo
2. Kurdi ili Turci
3. Iran ili Saudijska Arabija
4. Siiti ili vehabije
ultima_palabra

#12934 Re: Republika Turska

Post by ultima_palabra »

1. Željo.
2,3,4. Boli me kuwac.
Kikibombona

#12935 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Turkey-PKK conflict: Thousands of teachers suspended

http://www.bbc.com/news/world-europe-37312116

Nema ovdje mira nikad.

2 000 000 Kurda u Dijarbakiru (Amed) pjeva himnu PKK. Vecina Kurda je za PKK, apsolutna vecina za nezavisnost.

Lopez1981

#12936 Re: Republika Turska

Post by Lopez1981 »

A koliko je Kurda za Redžepa i svoju domovinu Tursku?
Co0l

#12937 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

Ma dobro, to su sve Alijini Kurdi a i oni više iz straha nego iz ljubavi :D
Kikibombona

#12938 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Lopez1981 wrote:A koliko je Kurda za Redžepa i svoju domovinu Tursku?
Na istoku zemlje, tamo gdje su Kurdi vecina, kurdska HDP ima vise glasova nego sve turske stranke zajedno.

Kurdi svakako ne vide Ankaru kao dio Kurdistana.

Inace...

Na filmskom festivalu u Veneciji prikazivat ce se film 'Our War', talijanske reziserke Benedet Argentieri... Film se bavi borbom YPG protiv ISILa!

Venecija danas :-D

Image
Image

video

https://twitter.com/kovandire/status/774255795672317952
Lopez1981

#12939 Re: Republika Turska

Post by Lopez1981 »

U regijama gdje je HDP pobjedio na zadnjim izborima, Turske stranke su dobile oko milion glasova, HDP oko 2 miliona, a u tim regijama znamo da su Kurdi velika vecina. A jos je mnogo regija koje su vecinski Kurdske a gdje je AKP uzela vecinu glasova. Znaci mnogo Kurda voli svoju domovinu Tursku, ni blizu nije onako kako ti ovdje prenosis konstantno, napisi nekad o protestima Kurda protiv pkk terorista, neki dan je bio takav protest u Kurdskom Vanu. Za vrijeme vojnog udara, kada se Erdogan obracao na aerodromu narodu prekinu ga lik, kaze " ja sam Kurd iz Bingola i spreman sam poginuti za ovu drzavu"
Da ne pricamo da 50% Kurda u Turskoj ne zna pricati na Kurdskom, potpuno sz asimilovani u Turke.
Kikibombona

#12940 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Lopez1981 wrote:U regijama gdje je HDP pobjedio na zadnjim izborima, Turske stranke su dobile oko milion glasova, HDP oko 2 miliona, a u tim regijama znamo da su Kurdi velika vecina. A jos je mnogo regija koje su vecinski Kurdske a gdje je AKP uzela vecinu glasova. Znaci mnogo Kurda voli svoju domovinu Tursku, ni blizu nije onako kako ti ovdje prenosis konstantno, napisi nekad o protestima Kurda protiv pkk terorista, neki dan je bio takav protest u Kurdskom Vanu. Za vrijeme vojnog udara, kada se Erdogan obracao na aerodromu narodu prekinu ga lik, kaze " ja sam Kurd iz Bingola i spreman sam poginuti za ovu drzavu"
Da ne pricamo da 50% Kurda u Turskoj ne zna pricati na Kurdskom, potpuno sz asimilovani u Turke.
evo ti gradovi koje je turska vojska sravnila sa zemljom

Sirnak - HDP - 85%
Cizre - HDP - 93%
Sur - HDP - 75%
Yukeskova - HDP - 93%
Nusaybin - HDP - 89%

Pametnom dosta.
Lopez1981

#12941 Re: Republika Turska

Post by Lopez1981 »

Kikibombona wrote:
Lopez1981 wrote:U regijama gdje je HDP pobjedio na zadnjim izborima, Turske stranke su dobile oko milion glasova, HDP oko 2 miliona, a u tim regijama znamo da su Kurdi velika vecina. A jos je mnogo regija koje su vecinski Kurdske a gdje je AKP uzela vecinu glasova. Znaci mnogo Kurda voli svoju domovinu Tursku, ni blizu nije onako kako ti ovdje prenosis konstantno, napisi nekad o protestima Kurda protiv pkk terorista, neki dan je bio takav protest u Kurdskom Vanu. Za vrijeme vojnog udara, kada se Erdogan obracao na aerodromu narodu prekinu ga lik, kaze " ja sam Kurd iz Bingola i spreman sam poginuti za ovu drzavu"
evo ti gradovi koje je turska vojska sravnila sa zemljom

Sirnak - HDP - 85%
Cizre - HDP - 93%
Sur - HDP - 75%
Yukeskova - HDP - 93%
Nusaybin - HDP - 89%

Pametnom dosta.
Da, to je za gradove, ali sto izdvajas samo jedan grad od 70-80k stanovnika, a zanemarujes citavu provinciju od 700k+ stanovnika u kojoj se nalazi taj grad od 80k stanovnika. :-?
Ponavljam opet, u desetak provincija gdje je HDP dobio vecinu glasova(Hakkari,Mardin,Diyarbakir,Van...)Turske stranke su tu kao porazene imale oko 1 milion glasova ukupno, a pobjednicki HDP malo vise od 2 miliona ukupno :!:
Co0l

#12942 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

Opet Kiki gusla o 'gradovima sravnjenim sa zemljom'...
pirpa

#12943 Re: Republika Turska

Post by pirpa »

Kikibombona wrote:
Ne vjerujem da je to neki vojnik skontao. Cisto politicka odluka. Kao, preuzeli smo planine, istjerali PKK iz drzave. A javnost u Turskoj nema pojma sta se desava. Ne znaju kakvu agoniju zive njihovi vojnici na tim planinama. Te baze obicno pokriva 50 - 100 vojnika. Kontaju da ce baze onemoguciti kretanje PKK po planinama. :roll: Istina je da su turske baze lovina a ne PKK. Ovi jadni vojnici strijepe i samo cekaju kada ce ih napasti. PKK okolo kruzi, posmatra i planira napade. Igra macke i misa u kojoj su turski vojnici 'mis'. U totalno su nepovoljnoj poziciji. Suludo, idiotski.

I kada se desi napad, turski vojnici se prepadnu. Ne znaju ni oni odakle su napadnuti. Odmah su u negativnom polozaju jer je na strani protivnika faktor iznenanadjenja. Turski vojnici se sakriju a ovi ih neutraliziraju jednog po jednog. Vecinu akcija PKK okonca bez ikakvih ili sa minimalnim gubicima.

Ne znam jesi gledao ovaj. Napad pocinje na 8.00. Na 13.10... pripadnik PKK i turski vojnik se pogledase u oci sa udaljenosti od 2-3 metra. :shock: :shock: :shock: :shock: 15.00 upad u bazu, love ih jednog po jednog. :roll: :roll:

I kakve su sanse momka iz Ankare protiv PKK seljaka na ovoj planini koju seljak poznaje od - do!?? :-)

https://www.youtube.com/watch?v=lgSuDSChbRg
Dede mi predstavljas PKK napad na istureno osmatracko mjesto kao da su napali diviziju :roll:

kakvi 50-100 ljudi, gdje ih ti vidis...

Od deset napada, dva im prođu. nema potrebe da uvelicavas i pišeš navijacke postove.
Kikibombona

#12944 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Lopez1981 wrote: Da, to je za gradove, ali sto izdvajas samo jedan grad od 70-80k stanovnika, a zanemarujes citavu provinciju od 700k+ stanovnika u kojoj se nalazi taj grad od 80k stanovnika. :-?
Ponavljam opet, u desetak provincija gdje je HDP dobio vecinu glasova(Hakkari,Mardin,Diyarbakir,Van...)Turske stranke su tu kao porazene imale oko 1 milion glasova ukupno, a pobjednicki HDP malo vise od 2 miliona ukupno :!:
Hakari - 86
Mardin - 73
Dijarbakir -79
Van - 75

Ovo je sa junskih izbora koje je pratila bolesna izborna kmpanja. Demokratski svijet ne poznaje stranku koja se suocava sa gorim uslovima od HDP. Oktobarski izbori su bili jos gori. Organizovani su u ratnom stanju. HDP je oznacen kao teroristicka, izdajnicka stranka. Unistavani su njihovi uredi, hapseni clanovi i prebijani simpatizeri. Kristalne noci organizovane od strane drzave. Predsjednik drzave je na kraju obecao 'da ce rat biti okoncan samo ako njegova stranka osvoji vecinu u parlamentu'. Zamisli.

1. Turci su u kurdske oblasti naselili veliki broj Turaka tako sto su ih zaposlili u drzavnu sluzbu. Radi se o decenijama starom programu etnickog inzenjeringa koji je na srecu dozivio potpuni krah. Samo u Dijarbakiru imas 50 000 Turaka koji su dovuceni iz turskih gradova iz unutrasnjosti. Radi se o pokrajinskim i gradskim vlastima, policajcima, uciteljima, doktorima, vojnicima... te clanovima obitelji... Prije nego ce Turska vojska napasti Dzizre, Turci koji su dovuceni u grad iz unutrasnjosti, kako Kurdi ne bi imali zaposlenje i platu sa budzeta, su dobili SMS poruke da odmah napuste grad. Forumas sunce je postavljao klipove sa ljudima koji organizovano napustaju grad, a kurdski sugradjani, koji sve to snimaju, pitaju gdje idete i zasto idete, sta se to sprema. Jasno im je bilo da se sprema zlo. Najgori moguci fasizam. Isto tako su Turci naseljeni u Vanu, Mardinu itd. I naravno, svi glasaju za AKP.

2. Turska je od svog postojanja zlocinacki raspolozena prema Kurdima. 100 godina terora i represije. Nema sta nisu pokusali kako bi unistili, obezglavili narod. Nema smisla da nabrajam, potrajalo bi. Ljudi su po prirodi pragmatici, oportunisti. Ako hoces da zivis, da budes uspjesan, prikloni se jacem. Zakon prezivljavanja. Turci imaju sve poluge moci u svojim rukama. Kurdi su ranjivi. I jbg, dobar dio ce opstanka radi saviti siju. Ako neces tako, onda ces zavrsiti kao 14 000 ucitelja koji su preko noci uhapseni radi 'podrske' za PKK. Zavrsit ces kao 5 000 intelektualaca koji su uhapseni pod istom uptuzbom. I tako u nedogled. Najcrniji fasizam. I zato mnoge Kurde hvata jeza kada HDP ostvari dobar rezultat. Znaju da ce ih stici teska osveta od ruke silnika. I to je razlog zasto mnogi Kurdi ne glasaju za HDP. Imaju imovinu, porodicu, djecu. Tu je onda i visedecenijska zabrana narodnog imena i jezika. Imas fenomenalan primjer u vlastitom narodu. Mnogi Bosnjaci su se izjasnjavali kao Srbi i Hrvati iz slicnih razloga. Eto ti prilika da malo bolje razumijes Kurde. Postavljao sam ovdje dokumentarac koji je za Al Dzaziru uradila Kurdkinja iz Kanade. Kaze, kao dijete sam sa porodicom iz Dijarbakira doselila u Istanbul. Moj otac je imao velikih problema zato sto je Kurd. Da bi ja izbjegla neprilike koje je on imao, odgajao me kao Turkinju, ali smo mi u kuci uvijek znali da smo Kurdi. 100 godina je premalo da bi se ubio etnicki identitet. Mozda Kurd ne zna kurdski, ali itekako zna da je Kurd. Samo je u Izmiru manjina pa se pritajio. Cim okusi slobodu, reci ce ko je i sta je. Opet navodim primjer Bosnjaka.

3. Turci igraju na kartu vjere i plemena. PKK je zakleti neprijelj plemenskih podjela. Ni sa vjerom nisu na 'ti'. To koriste Turci tako sto strase seosko stanovnistvo da im zele oteti vjerski i plemenski identitet. Tako imamo kurdske islamisticke stranke poput Huda Par, koje su na platnom spisku turskih sluzbi. Znacajan broj Kurda podrzava Huda Par i glasa za AKP koja je u savezu za Huda Par. Pristalice stranke Huda svako malo imaju oruzane obracune sa PKK. HDP to pokusava ispraviti, pokusava se etablirati kao stranka svih Kurda, bez obzira na predznak. U stranku su sa tim ciljem primili nemali broj vjerskih sluzbenika. Govore kako nisu protiv plemenskih zajednica i sl. Turske sluzbe sve to sabotiraju postavljajuci znak jednakosti izmedju PKK i HDP. Postavljao sam ovdje video iz jedne dzamije u Vanu. Hodza je pozvao vjernike da glasaju za AKP. Dzamijom su poceli odjekivati zvizduci i narod je uz negodovanje poceo napustati dzamiju. Dakle...

4. Ista stvar je bila u Iraku, dok je sudbina Kurda bila u rukama Bagdada. Mnogi Kurdi su iz straha bili za Sadama. Mnoge Kurde je Sadam kupio. Sada kada su Kurdi slobodni, otvoreno govore da ne vole Irak i da zele Kurdistan. Ista je stvar Kurdima u Siriji, ista. Budi siguran da je ista i u Turskoj. Vrijeme ce ti pokazati.

Kurdistan ce bez ikakve sumnje nezavisan. Kao na Kosovu i Makedoniji, demografija odradjuje posao. Kurdkinja radja vise nego duplo djece od Turkinje. Turci su popalili alarme, ali dzaba, u pitanju su prirodni, nezaustavljivi tokovi. Turci se osipaju, demografski propadaju kao narodi zapadne Evrope. Za 20-30 godina Kurdi ce na BI biti brojniji od Turaka, a u samoj Turskoj u narednih 50 godina.
Kikibombona

#12945 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

pirpa wrote:
Dede mi predstavljas PKK napad na istureno osmatracko mjesto kao da su napali diviziju :roll:

kakvi 50-100 ljudi, gdje ih ti vidis...

Od deset napada, dva im prođu. nema potrebe da uvelicavas i pišeš navijacke postove.
Pa koliko ih ima u ovoj utvrdi?

Nisu valjda ludaci ostavili 20 vojnika negdje na sred planine po kojoj ordiniraju i vrebaju pripadnici PKK?
Kakve su njihove sanse da se odbrane od ovakvih napada?

Rekao bih, NIKAKVE!

Ispalis im jedan RPG i oni su od straha gotovi. Na tim planinama svakako egzistiraju pod strahom, iscekuju kada ce biti napadnuti. I kada se napad desi, uopste se ne brane, samo se pokusavaju spasiti.

PKK je u proteklih 10 dana izveo jos 3-4 ovakva napada koja su rezultirala potpunim unistenjem baza i neutralizacijom protivnickih vojnika. Uskoro ce objaviti video zapise.

Ove 'isturene osmatracnice' su zlocinacki projekti prema vlastitim vojnicima. Koja je budala ovo smislila. Erdogan je svecano izjavio da su ovladali planinama tako sto su napravili stotine baza. Istina je da se PKK po planinama neometano krece, da igraju fudbal i odbojku, pa onda napadnu ove nesretnike na nekom uzvisenju.

Zamisli da tebe, kao profesionalnog vojnika, neko iz grada posalje na nekakvu planincugu koju ne poznajes, a na kojoj obitavaju lokalci koji te zele ubiti i koji imaju neograniceno vrijeme da isplaniraju napad i udare kada zele!??

Uvjeren sam da ce se turska vojska uskoro povuci sa planina, jer ovo nema ama bas nikakvog smisla i ne daje nikakve rezultate. Ok je napasti PKK na planini i povuci se. Al' ukopati se i blejati okolo - to je vec ludost.
Juliuscezar

#12946 Re: Republika Turska

Post by Juliuscezar »

Kikibombona wrote:Turkey-PKK conflict: Thousands of teachers suspended

http://www.bbc.com/news/world-europe-37312116

Nema ovdje mira nikad.

2 000 000 Kurda u Dijarbakiru (Amed) pjeva himnu PKK. Vecina Kurda je za PKK, apsolutna vecina za nezavisnost.

Pjevali su i Njemci Hitleru, ali to ne znaci da je Hitler bio dobar.

PKK je teroristicka organizacija i to je kraj price.
kakonako

#12947 Re: Republika Turska

Post by kakonako »

Pa pjevaju i Turci Erdoganu,a to za tebe znaci da je dobar.
Juliuscezar

#12948 Re: Republika Turska

Post by Juliuscezar »

kakonako wrote:Pa pjevaju i Turci Erdoganu,a to za tebe znaci da je dobar.
Pogresan zakljucak. Daleko sam od turkofila, ali jednako daleko i od turkofoba. Iako moram priznati tvoj komentar i nema nekog smisla.
pirpa

#12949 Re: Republika Turska

Post by pirpa »

Kikibombona wrote:
Pa koliko ih ima u ovoj utvrdi?

Nisu valjda ludaci ostavili 20 vojnika negdje na sred planine po kojoj ordiniraju i vrebaju pripadnici PKK?
Kakve su njihove sanse da se odbrane od ovakvih napada?

Rekao bih, NIKAKVE!

Ispalis im jedan RPG i oni su od straha gotovi. Na tim planinama svakako egzistiraju pod strahom, iscekuju kada ce biti napadnuti. I kada se napad desi, uopste se ne brane, samo se pokusavaju spasiti.

PKK je u proteklih 10 dana izveo jos 3-4 ovakva napada koja su rezultirala potpunim unistenjem baza i neutralizacijom protivnickih vojnika. Uskoro ce objaviti video zapise.

Ove 'isturene osmatracnice' su zlocinacki projekti prema vlastitim vojnicima. Koja je budala ovo smislila. Erdogan je svecano izjavio da su ovladali planinama tako sto su napravili stotine baza. Istina je da se PKK po planinama neometano krece, da igraju fudbal i odbojku, pa onda napadnu ove nesretnike na nekom uzvisenju.

Zamisli da tebe, kao profesionalnog vojnika, neko iz grada posalje na nekakvu planincugu koju ne poznajes, a na kojoj obitavaju lokalci koji te zele ubiti i koji imaju neograniceno vrijeme da isplaniraju napad i udare kada zele!??

Uvjeren sam da ce se turska vojska uskoro povuci sa planina, jer ovo nema ama bas nikakvog smisla i ne daje nikakve rezultate. Ok je napasti PKK na planini i povuci se. Al' ukopati se i blejati okolo - to je vec ludost.
ne moras mi vjerovati, al u ovakvim osmatracnicama bude 10-15 ljudi ....i nisu ludi...vec je to slicna strategija koju su koristili Rusi u Afganistanu... mreža istureni osmatracnica sluzi samo za lociranje pobunjenika a helikopteri i vojska zavrsavaju ostatak posla...

pogledaj kako se proveo PKK prije cetri dana kad su napali osmatracnicu...

nemoj misliti da sam neki Turkofil i da navijacki pisem, vec realno PKK ima jedino šanse gerila napadima i postavljanjem bombi na putevima da naštete Turcima...dok u otvorenoj borbi sugurno su gubitnici...
Kikibombona

#12950 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

pirpa wrote:
ne moras mi vjerovati, al u ovakvim osmatracnicama bude 10-15 ljudi ....i nisu ludi...vec je to slicna strategija koju su koristili Rusi u Afganistanu... mreža istureni osmatracnica sluzi samo za lociranje pobunjenika a helikopteri i vojska zavrsavaju ostatak posla...

pogledaj kako se proveo PKK prije cetri dana kad su napali osmatracnicu...

nemoj misliti da sam neki Turkofil i da navijacki pisem, vec realno PKK ima jedino šanse gerila napadima i postavljanjem bombi na putevima da naštete Turcima...dok u otvorenoj borbi sugurno su gubitnici...
Cuj, moguce da su ih jednom locirali i helikopterima poklopili. Moguce da su imali dojavu, informaciju da ce napasti i onda ih docekali.

Al' daj malo pogledaj ove 'osmatracnice'... Nema teorije da se ikako mogu odbraniti od napada ako nisu vec obavjesteni da ce se napad desiti, pa im pomognu helikopteri i vojska.

Poenta je u tome da turska vojska ne moze zaustaviti kretanje PKK po planinama. Ove osmatracnice za PKK dodju odlicno da ostvare poneku pobjedu, da plasiraju propagandu, mahom kurdskoj dijaspori koja ih finansira. Kurdi u dijaspori svrsavaju na ove video zapise kojih je sve vise. Masovno napadaju i unistavaju ove osmatracnice. U proteklih 10 dana unistili su najmanje tri. I turski mediji su prenijeli da su izgubili dosta vojnika na planinama.

Turska vojska bez potrebe pristaje na borbu u gostima, na borbu koju PKK prizeljuje. Pametnije bi im bilo da se drze velikih i dobro utvrdjenih baza u gradovima i da prave IZLETE na planine, a ne da na planinama borave. To je suludo. Zapamti da ce se uskoro povuci. Samo ce smisliti neku laz za javnost...
Post Reply