Mpzeli se to rentat, pa da napravimo dernek sa muzikom heinekenom, al samo da buba coreli drma, radi autenticnostibezVolana wrote:ovo je prezabavno![]()
i ja cu bi trebala u augustu do sarajeva i dajdza iz amerike, organizovacemo dijasporsko druzenje u troli omg <3
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- 512MB
#12901 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- Bloo
- Globalna šefica
#12902 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
No...no... Ako nisi isla stočkom (ime od milja) za Komatin/Širokaču, nemamo sta pricatibezVolana wrote:znaci imam traume majkemiBloo wrote: ...posebno busa za podhrastove..vikendom.![]()
![]()
nije podhrastovi al je iznad, jos gore. stresem se kad se sjetim.
Surfas i odrzavas balans...
-
espn
#12903 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Poljoprivreda na koljenima: Mljekari gase farme, voćari i povrtlari smanjuju zasade
Zbog loše podsticajne politike na nivou Federacije BiH poljoprivrednici u Tuzlanskom kantonu nalaze se u katastrofalnom položaju. To ih je dovelo do smanjenja proizvodnje mlijeka i zatvaranja farmi, a loše prognoze su i za proljetnu sjetvu.
Poljoprivrednici tuzlanske regije zabrinuti su zbog nedoslijednosti u vođenju poljoprivredne politike na nivou Federacije BiH koja je mljekare dovela do smanjenja proizvodnje mlijeka, a voćare i povrtlare do manjeg broja zasada.
Predsjednik Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore u Tuzli Suad Selimović za Klix.ba kaže da se ranije dešavalo da u toku godine, odnosno polovinom sezone, dolazi do izmjena i dopuna pravilnika, što poljoprivrednicima predstavlja otežavajuću okolnost jer gube pravo na dobijanje podsticaja zbog nemogućnosti promjena u ličnim registrima.
"Promjene pravilnika su jedna velika prijetnja za poljoprivrednike, jer smo u pola sezone prošle godine imali situaciju da uz uslov mjesečne proizvodnje 500 litara mlijaka, dobijamo i promjenu u broju muznih grla, koja je sa dva povećana na tri. Veliki broj ljudi je izgubio pravo na podsticaje, jer nisu mogli kupiti novo grlo te ga uvesti u registar", istakao je Selimović.
Mljekari smanjili proizvodnju
Zbog nepovoljnog ambijenta mljekari u Tuzlanskom kantonu već su smanjili proizvodnju, a određeni broj farmera stavio je i ključ u bravu.
"Zbog nagomilanih problema u 2018. godini u Tuzlanskom kantonu imali smo manju proizvodnju mlijeka za milion i po litara. Velika farma Ledenička dolina u Gradačcu u potpunosti je ugašena, a imali su blizu 400 muznih grla. Oni su imali i veći dio proizvodnje silažnog kukuruza, a s obzirom na to da im se ovaj dio nalazi na prostoru Republike Srpske podsticaje nisu mogli ostvariti, pa su podbacili i u ovom segmentu", dodaje Selimović.
Stanje ništa nije bolje ni u ostalim granama poljoprivrede u ovom kantonu. Za podsticaje se više ne bore voćari i povrtlari koji smanjuju broj zasada.
"Podrške su toliko male da se ljudima više ne isplati prikupljati dokumentaciju i dokazivati da se bave tim oblastima, bez obzira što su u registru gazdinstva. Ljdui odustaju od poljoprivrede i upravo zbog ovakvog stanja se dešava da iz ruralnih područja imamo najveće iseljavanje ljudi koji odlaze u zapadnu Evropu", naglašava Selimović.
Ugrožena proljetna sjetva
Poljoprivednicima u Tuzlanskom kantonu također se kasni i sa isplatom ranijih podsticaja, zbog čega u ovom trenutku najviše trpi proljetna sjetva, koja je počela 20. aprila ove godine.
"Proizvodnja poljoprivrednog i sadnog materijala, kao i proljetna sjetva upitni su zbog činjenice da se podsticaji na vrijeme ne isplaćuju. Naša sjetva je počela 20. aprila, finansijska situacija ja katastrofalna, a ni vremenske prilike nam ne idu na ruku. Još uvijek nije zasijano ni 10 posto od ukupno planiranog, a na sve ove probleme imamo i slučajeve da poljoprivrednici ni iz 2017. godine nisu dobili podsticaje za pšenicu", rekao je za Klix.ba sekretar Udruženja poljoprivrednika TK Enes Hasanović.
Iako su proteste uvijek gledali kao zadnju soluciju, ukoliko se stanje ne popravi do kraja mjeseca maja, poljoprivrednici za juni najavljuju i mogućnost izlaska na ulice.
https://www.klix.ba/biznis/privreda/pol ... /190430101
Zbog loše podsticajne politike na nivou Federacije BiH poljoprivrednici u Tuzlanskom kantonu nalaze se u katastrofalnom položaju. To ih je dovelo do smanjenja proizvodnje mlijeka i zatvaranja farmi, a loše prognoze su i za proljetnu sjetvu.
Poljoprivrednici tuzlanske regije zabrinuti su zbog nedoslijednosti u vođenju poljoprivredne politike na nivou Federacije BiH koja je mljekare dovela do smanjenja proizvodnje mlijeka, a voćare i povrtlare do manjeg broja zasada.
Predsjednik Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore u Tuzli Suad Selimović za Klix.ba kaže da se ranije dešavalo da u toku godine, odnosno polovinom sezone, dolazi do izmjena i dopuna pravilnika, što poljoprivrednicima predstavlja otežavajuću okolnost jer gube pravo na dobijanje podsticaja zbog nemogućnosti promjena u ličnim registrima.
"Promjene pravilnika su jedna velika prijetnja za poljoprivrednike, jer smo u pola sezone prošle godine imali situaciju da uz uslov mjesečne proizvodnje 500 litara mlijaka, dobijamo i promjenu u broju muznih grla, koja je sa dva povećana na tri. Veliki broj ljudi je izgubio pravo na podsticaje, jer nisu mogli kupiti novo grlo te ga uvesti u registar", istakao je Selimović.
Zbog nepovoljnog ambijenta mljekari u Tuzlanskom kantonu već su smanjili proizvodnju, a određeni broj farmera stavio je i ključ u bravu.
"Zbog nagomilanih problema u 2018. godini u Tuzlanskom kantonu imali smo manju proizvodnju mlijeka za milion i po litara. Velika farma Ledenička dolina u Gradačcu u potpunosti je ugašena, a imali su blizu 400 muznih grla. Oni su imali i veći dio proizvodnje silažnog kukuruza, a s obzirom na to da im se ovaj dio nalazi na prostoru Republike Srpske podsticaje nisu mogli ostvariti, pa su podbacili i u ovom segmentu", dodaje Selimović.
Stanje ništa nije bolje ni u ostalim granama poljoprivrede u ovom kantonu. Za podsticaje se više ne bore voćari i povrtlari koji smanjuju broj zasada.
"Podrške su toliko male da se ljudima više ne isplati prikupljati dokumentaciju i dokazivati da se bave tim oblastima, bez obzira što su u registru gazdinstva. Ljdui odustaju od poljoprivrede i upravo zbog ovakvog stanja se dešava da iz ruralnih područja imamo najveće iseljavanje ljudi koji odlaze u zapadnu Evropu", naglašava Selimović.
Poljoprivednicima u Tuzlanskom kantonu također se kasni i sa isplatom ranijih podsticaja, zbog čega u ovom trenutku najviše trpi proljetna sjetva, koja je počela 20. aprila ove godine.
"Proizvodnja poljoprivrednog i sadnog materijala, kao i proljetna sjetva upitni su zbog činjenice da se podsticaji na vrijeme ne isplaćuju. Naša sjetva je počela 20. aprila, finansijska situacija ja katastrofalna, a ni vremenske prilike nam ne idu na ruku. Još uvijek nije zasijano ni 10 posto od ukupno planiranog, a na sve ove probleme imamo i slučajeve da poljoprivrednici ni iz 2017. godine nisu dobili podsticaje za pšenicu", rekao je za Klix.ba sekretar Udruženja poljoprivrednika TK Enes Hasanović.
Iako su proteste uvijek gledali kao zadnju soluciju, ukoliko se stanje ne popravi do kraja mjeseca maja, poljoprivrednici za juni najavljuju i mogućnost izlaska na ulice.
-
Nazif_Gljiva
#12904 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ih davno si ti bila, da vidiš što se izgradio... Ako te put nanese, javi seSaraFina wrote:
Ja sam u MinKenu prije 5 godina bila svaki vikend. Šteta što više ne dolazim
Mogli smo forumski sastanak uz ispunjavanje Steuererklärung-a i ostalog organizirati?
- skafiskafsnjak
#12905 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jel se to nazire neki sastanak u Minkenu 
- animals
#12906 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Da se vratimo na Bec i javni prevoz i kostanje..
to sa 1 euro vazi ako kupis godisnju kartu..
ali vazi za sav prijevoz, od autobusa do metroa..
mozes se vozati citav dan do mile volje, tako svaki dan..
i nije skupa godisnja karta, ali jeste ako uzimas karte za voznju u jednom pravcu,
ili sat vremena ili dnevna karta..tu zakidaju strasno..
a da ne pricamo za sat parkiranja 2,2 eura..iako placas za svoj bezirk godisnju parking zonu..
za svaki drugi bezirk moras dodadto platiti..
tako da na jednoj strani dadnu a na drugi sto uzmu..
to sa 1 euro vazi ako kupis godisnju kartu..
ali vazi za sav prijevoz, od autobusa do metroa..
mozes se vozati citav dan do mile volje, tako svaki dan..
i nije skupa godisnja karta, ali jeste ako uzimas karte za voznju u jednom pravcu,
ili sat vremena ili dnevna karta..tu zakidaju strasno..
a da ne pricamo za sat parkiranja 2,2 eura..iako placas za svoj bezirk godisnju parking zonu..
za svaki drugi bezirk moras dodadto platiti..
tako da na jednoj strani dadnu a na drugi sto uzmu..
-
bezVolana
#12907 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
sedrenikBloo wrote: No...no... Ako nisi isla stočkom (ime od milja) za Komatin/Širokaču, nemamo sta pricati![]()
Surfas i odrzavas balans...
nije daleko od sirokace
jednom se prosulo nesto plavo iz poda kombija. kaze vozac ma nista to je ono za hladjenje motora mozemo gore do cesme
reko jel mozemo, i lagano izadjem pjeske nastavim
ako nista kvadriceps mi se pofino razvio
i dan danas voze isti kombiji koje smo dobili od japana kad sam ja zavrsavala osnovnu skolu.
-
bezVolana
#12908 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
moooozeeeeeee <3 <3 <3512MB wrote:Mpzeli se to rentat, pa da napravimo dernek sa muzikom heinekenom, al samo da buba coreli drma, radi autenticnostibezVolana wrote:ovo je prezabavno![]()
i ja cu bi trebala u augustu do sarajeva i dajdza iz amerike, organizovacemo dijasporsko druzenje u troli omg <3
Autenticno sarajevsko iskustvo
- 512MB
#12909 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dzumu obaveznoBloo wrote:Ako mozes dodi u julu i cisto rekreativno predaj za pasos512MB wrote:Planiram turisticku posjetu Sarajevu tokom mjeseca Augusta, to cu takodjer staviti na listu prioriteta, pored onog mosta bez ograde... Imali jos koji insajder?Bloo wrote:Nego, ko se raduje ljetu u Sarajevu i voznji trolom i tramvajem na 40 stepeni bez klime i ventilacije![]()
![]()
![]()
![]()
Takode, toplo preprucujem placanje racuna za struju u Elektro podruznici stari grad i to oko pola 8 ujutru.
Onda dzuma namaz u At mejdan parku (bivsi cara Dusana) i probaj naci trotoar.
Isto tako, pokusaj napraviti raspored za dolaske tramvaja i posebno busa za podhrastove..vikendom.
Planiram sa djecom gOnjat Geocaching po gradu, jako sam napet i zaintrigiran...
- stakasa
#12910 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Gase farme i po Austrijiespn wrote:Poljoprivreda na koljenima: Mljekari gase farme, voćari i povrtlari smanjuju zasade
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
-
espn
#12912 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Link?stakasa wrote:Gase farme i po Austrijiespn wrote:Poljoprivreda na koljenima: Mljekari gase farme, voćari i povrtlari smanjuju zasade
- 512MB
#12913 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa jebemu misha nemali u Becu slobodnih stasitih momaka, da ih ne gonjas po Minkenu i Tuzli? Imam za tebe dvojicu u Becu, mislim mosh birat jednog, vrhunski pijanist a ovaj drugi klasicni bankster, sta kaes?SaraFina wrote: Ja sam u MinKenu prije 5 godina bila svaki vikend. Šteta što više ne dolazim
Mogli smo forumski sastanak uz ispunjavanje Steuererklärung-a i ostalog organizirati?
- konjislav
#12914 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
I ja planiram u Augustu, mozda sam ja dalji (a mozda i blizi) rodjo?detroit-mercy wrote:Da ti ja nisam dajdzabezVolana wrote:ovo je prezabavno![]()
i ja cu bi trebala u augustu do sarajeva i dajdza iz amerike, organizovacemo dijasporsko druzenje u troli omg <3i ja planiram dole u Augustu
-
Nazif_Gljiva
#12915 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jel imaju mjesećnu ili godišnju?512MB wrote:Pa jebemu misha nemali u Becu slobodnih stasitih momaka, da ih ne gonjas po Minkenu i Tuzli? Imam za tebe dvojicu u Becu, mislim mosh birat jednog, vrhunski pijanist a ovaj drugi klasicni bankster, sta kaes?SaraFina wrote: Ja sam u MinKenu prije 5 godina bila svaki vikend. Šteta što više ne dolazim
- madner
#12916 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sto otima? Mislis ovi sto nisu bas sa matematikom pa misle da imamo visoke poreze?detroit-mercy wrote:Ni mene da su se neki morali vratiti, a sta dobijes kad drzava otima od ostalih a za uzvrat ti da rinukamadner wrote:Ne cudi me da su pola ovih sa teme moralo otici, ako imaju ikakvu konkurenciju nema sanse da se zaposle.
Ne razumijem zasto smatrate da je plus sto drzava otima od ostalih da subvencionira javni prevoz..
Kako se to naziva.
-
bezVolana
#12917 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
konjislav wrote:I ja planiram u Augustu, mozda sam ja dalji (a mozda i blizi) rodjo?detroit-mercy wrote:Da ti ja nisam dajdzabezVolana wrote:ovo je prezabavno![]()
i ja cu bi trebala u augustu do sarajeva i dajdza iz amerike, organizovacemo dijasporsko druzenje u troli omg <3i ja planiram dole u Augustu
sta reci koju posluku porat
znala sam da sam previse privatnog napisala
-
SD7
#12918 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
madner wrote:Ne cudi me da su pola ovih sa teme moralo otici, ako imaju ikakvu konkurenciju nema sanse da se zaposle.
Ne razumijem zasto smatrate da je plus sto drzava otima od ostalih da subvencionira javni prevoz.
Kada procitam ovakav komentar, onda mi je potpuno jasno zasto ljudi odlaze i zasto Sarajevo vec vise od 15 godina ide unazad i pretvara se u kako ga vec ovde neki prozvase "kasabu". Na zalost, cini se da ce se taj trend nazadovanja jos dugo nastaviti.
Last edited by SD7 on 02/05/2019 16:13, edited 2 times in total.
-
espn
#12919 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Priča o zagađenim rijekama u BiH stigla i do medija u Americi
USA Today, jedan od najznačajnijih medija u SAD-u, nedavno je pisao o problemu zagađenja voda u BiH koje, kako piše u tekstu, dostiže alarmantne razmjere.
Plastične boce, zahrđale bačve pa čak i stare mašine za pranje veša spadaju među tone smeća koje začepljuju rijeke u BiH koje su nekad bile poznate po svojoj smaragdnoj boji i kristalnoj čistoći, a voljeli su ih splavari, planinari i ribari.
Kako stoji u članku USA Today, BiH i druge zemlje Zapadnog Balkana nisu učinile mnogo na izgradnji efikasnog sistema odlaganja smeća i zaštite životne sredine, uprkos formalnom traženju ulaska u Evropsku uniju i usvajanju nekih zakona i propisa EU.
Zanemaren tokom ratova 90-ih godina, problem upravljanja otpadom u BiH je porastao tokom godina dostigavši alarmantne razmjere u regionu gdje su nezaposlenost i siromaštvo široko rasprostranjeni i gdje korupcija rutinski zaustavlja provedbu reformskih zakona, napominje se u članku.
Umjesto da se reciklira, većina smeća završi na improviziranim deponijama i u rijekama, zagađujući kako zemlju tako i vodu. Na Drini, koja teče između Crne Gore, Srbije i Bosne, tona smeća se zaglavila u blizini lokalne hidroelektrane formirajući ogromna ostrva smeća koja plutaju na površini. Mještani kažu da se svake godine iz Drine izvuče oko 800.000 tona smeća.
Ovo je katastrofa, vjerujte mi, katastrofa! Ljudi bacaju sve u rijeku, ne samo plastiku. Tu su i leševi mrtvih životinja, burad, tamo možete naći bilo šta", izjavio je Aleksandar Mladić, stanovnik Višegrada, grada na Drini u istočnoj Bosni.
USA Today (Foto: Screenshot)USA Today (Foto: Screenshot)
Resorni ministri iz Srbije i Crne Gore sastali su se u aprilu obećavajući da će zajedno raditi na rješavanju ovog problema. Aktivisti i stanovnici, međutim, malo vjeruju da će se potrebne akcije dogoditi uskoro, jer učinkovito upravljanje otpadom zahtijeva dugogodišnje planiranje i značajne investicije.
Anes Podić, predsjednik ekološke grupe Eko Akcija, izjavio je da se u Bosni dnevno baci od 100 do 200 tona plastičnog smeća te je ovu brojku nazvao ogromnom.
"Vlada nije uspjela riješiti jedan od svojih osnovnih zadataka, a to je prikupljanje i upravljanje otpada", kazao je Podić.
Na obalama rijeke Bosne, čiji je izvor u blizini Sarajeva, glavnog grada, a protječe centralno kroz zemlju, mogu se vidjeti mrtve ribe koje izbijaju duž obale. Riječne obale su jako zagađene smećem, koje visi na granama drveća na svakom malom zavoju u rijeci, navodi se u tekstu USA Today.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/prica-o ... /190502079
USA Today, jedan od najznačajnijih medija u SAD-u, nedavno je pisao o problemu zagađenja voda u BiH koje, kako piše u tekstu, dostiže alarmantne razmjere.
Plastične boce, zahrđale bačve pa čak i stare mašine za pranje veša spadaju među tone smeća koje začepljuju rijeke u BiH koje su nekad bile poznate po svojoj smaragdnoj boji i kristalnoj čistoći, a voljeli su ih splavari, planinari i ribari.
Kako stoji u članku USA Today, BiH i druge zemlje Zapadnog Balkana nisu učinile mnogo na izgradnji efikasnog sistema odlaganja smeća i zaštite životne sredine, uprkos formalnom traženju ulaska u Evropsku uniju i usvajanju nekih zakona i propisa EU.
Zanemaren tokom ratova 90-ih godina, problem upravljanja otpadom u BiH je porastao tokom godina dostigavši alarmantne razmjere u regionu gdje su nezaposlenost i siromaštvo široko rasprostranjeni i gdje korupcija rutinski zaustavlja provedbu reformskih zakona, napominje se u članku.
Umjesto da se reciklira, većina smeća završi na improviziranim deponijama i u rijekama, zagađujući kako zemlju tako i vodu. Na Drini, koja teče između Crne Gore, Srbije i Bosne, tona smeća se zaglavila u blizini lokalne hidroelektrane formirajući ogromna ostrva smeća koja plutaju na površini. Mještani kažu da se svake godine iz Drine izvuče oko 800.000 tona smeća.
Ovo je katastrofa, vjerujte mi, katastrofa! Ljudi bacaju sve u rijeku, ne samo plastiku. Tu su i leševi mrtvih životinja, burad, tamo možete naći bilo šta", izjavio je Aleksandar Mladić, stanovnik Višegrada, grada na Drini u istočnoj Bosni.
USA Today (Foto: Screenshot)USA Today (Foto: Screenshot)
Resorni ministri iz Srbije i Crne Gore sastali su se u aprilu obećavajući da će zajedno raditi na rješavanju ovog problema. Aktivisti i stanovnici, međutim, malo vjeruju da će se potrebne akcije dogoditi uskoro, jer učinkovito upravljanje otpadom zahtijeva dugogodišnje planiranje i značajne investicije.
Anes Podić, predsjednik ekološke grupe Eko Akcija, izjavio je da se u Bosni dnevno baci od 100 do 200 tona plastičnog smeća te je ovu brojku nazvao ogromnom.
"Vlada nije uspjela riješiti jedan od svojih osnovnih zadataka, a to je prikupljanje i upravljanje otpada", kazao je Podić.
Na obalama rijeke Bosne, čiji je izvor u blizini Sarajeva, glavnog grada, a protječe centralno kroz zemlju, mogu se vidjeti mrtve ribe koje izbijaju duž obale. Riječne obale su jako zagađene smećem, koje visi na granama drveća na svakom malom zavoju u rijeci, navodi se u tekstu USA Today.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/prica-o ... /190502079
Last edited by espn on 02/05/2019 15:56, edited 1 time in total.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#12920 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
mi smo spoj civilizacija - cijene evropske usluga afrička
-
detroit-mercy
#12921 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Za ono sto dobijes za uzvrat, porezi, prirezi i razrezi su i povisokimadner wrote:Sto otima? Mislis ovi sto nisu bas sa matematikom pa misle da imamo visoke poreze?detroit-mercy wrote:Ni mene da su se neki morali vratiti, a sta dobijes kad drzava otima od ostalih a za uzvrat ti da rinukamadner wrote:Ne cudi me da su pola ovih sa teme moralo otici, ako imaju ikakvu konkurenciju nema sanse da se zaposle.
Ne razumijem zasto smatrate da je plus sto drzava otima od ostalih da subvencionira javni prevoz..
Kako se to naziva.
Da opet probamo, sta dobijes za uzvrat za pare koje si dao, od zdravstva, socijalne skrbi, pristupa javnim servisima i td i td.
- konjislav
#12922 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Danas nesto gledajuci u emailu, naletim na ovo.
https://medium.com/aeon-magazine/a-belief-in-meritocracy-is-not-only-false-its-bad-for-you-79e66319601b
https://medium.com/aeon-magazine/a-belief-in-meritocracy-is-not-only-false-its-bad-for-you-79e66319601b
- Bluemore
#12923 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Tebi se nije trebao ni svidjetiSaraFina wrote:Bluemore wrote:StrasnoSaraFina wrote:Nije@ Bloo... Imaju novi kao alternativa. 40% je trenutno novih i ravnih sa pristupnim rampama u gradu. Samo eto čekanja su od 9 do 3 po 20 minuta. Nailaze neizmjenično.
Nasi raspadnuti su prljaviji ali su jeftiniji jer
Hmmm ne znam zasto ali vjerujem da jesu
Jadni stanovnici beca kako ih ofufase
Loš pokušaj ironije
- 512MB
#12924 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jos malo ce kraj smjene, sas vidit kad Melburn navali 
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#12925 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
kako misliš šta dobiješ? zar treba još nešto osim kurčinedetroit-mercy wrote:Za ono sto dobijes za uzvrat, porezi, prirezi i razrezi su i povisokimadner wrote:Sto otima? Mislis ovi sto nisu bas sa matematikom pa misle da imamo visoke poreze?detroit-mercy wrote: Ni mene da su se neki morali vratiti, a sta dobijes kad drzava otima od ostalih a za uzvrat ti da rinuka.
Kako se to naziva.
![]()
Da opet probamo, sta dobijes za uzvrat za pare koje si dao, od zdravstva, socijalne skrbi, pristupa javnim servisima i td i td.