Nagorno Karabah

Post Reply
addem

#12901 Re: Nagorno Karabah

Post by addem »

Suludo je porediti sa bilo kojim ratom. Pogotovo sto svi vidimo da razliku prave bajraktari. Jedna strana vlada nebom i to pravi strasnu razliku.
Moke trazi mape a mapa je kod Šuše. Tu se vode bitke, kad i ako to osvoje rat se moze smatrati gotovim. Ono sto je jako nepovoljmobza Armene jeste da je koridor presjecen i da tesko sta sad moze proci kao pomoc. Ne znam mogu li zrakom nesto da dostave.
ovo_malo_duse

#12902 Re: Nagorno Karabah

Post by ovo_malo_duse »

addem wrote: 07/11/2020 10:27 Suludo je porediti sa bilo kojim ratom. Pogotovo sto svi vidimo da razliku prave bajraktari. Jedna strana vlada nebom i to pravi strasnu razliku.
Moke trazi mape a mapa je kod Šuše. Tu se vode bitke, kad i ako to osvoje rat se moze smatrati gotovim. Ono sto je jako nepovoljmobza Armene jeste da je koridor presjecen i da tesko sta sad moze proci kao pomoc. Ne znam mogu li zrakom nesto da dostave.
Pitanje je od kuda su izvukli ovo oklopa, mozda neka zadnja rezerva, a moguce sa nekog polozaja tamo na centru desno.
Prije ce biti ovo prvo jer dalek je put a magla kratko traje.
Fakat minimalan info.
Osta nam je Jura( Spreca) da malo progura al ni on ne zna tacno jer vecinom info sa Armenske strane.
Hajde spreca duze nabih zulj osvjezavajci stranicu da vidim jesi preveo
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#12903 Re: Nagorno Karabah

Post by arman1 »

Par stottina Gruzijaca (Azeri porijeklom) se privatno prijavilo da ratuje na strani Azera. Alijev se kulturno zahvalio i rekao da će ih imat u vidu kad se završi. Ponuđen ko počašćen.
Koliko sam skontao ne želi dodatne napetosti Rusija-Gruzija.
Bosanac sa dna kace

#12904 Re: Nagorno Karabah

Post by Bosanac sa dna kace »

arman1 wrote: 07/11/2020 10:35 Par stottina Gruzijaca (Azeri porijeklom) se privatno prijavilo da ratuje na strani Azera. Alijev se kulturno zahvalio i rekao da će ih imat u vidu kad se završi. Ponuđen ko počašćen.
I to, a ne želi da uvlači Gruziju u sukob koja igra na kartu neutralnosti na obje strane i koja im sutra može zatrebati šta god da se desi. Mada se u zadnje vrijeme vidi da podržavaju Azere. Takoðe ne želi da dovodi Azere Gruzije u nezgodnu situaciju.
Ako je sve tako kako kažeš svaka mu čast!
SanskiBiser

#12905 Re: Nagorno Karabah

Post by SanskiBiser »

arman1 wrote: 07/11/2020 10:35 Par stottina Gruzijaca (Azeri porijeklom) se privatno prijavilo da ratuje na strani Azera. Alijev se kulturno zahvalio i rekao da će ih imat u vidu kad se završi. Ponuđen ko počašćen.
A sta ce mu?

Ne pratite vi azerske forume, ljudi se masovno javili i otisli da se prijave jer ih niko nije zvao a cekaju poziv i vojni odsjek im rekao da nema potrebe za tim da imaju vec i previse vojske i rezervista da im ne trebaju dobrovoljci. Cura jedna pise iz njene famiilje brat tenkista prije 2 godine odsluzio vojni rok otisao da se prijavi zahvalili mu se i rekli ako bude trebalo da ce ga imati u vidu. Isto od tetke njene kaze sin vrhunski mehanicar koji je u vojsci osposobljen za servisiranje T72, T80 i T90 tenkova isto vracen.
addem

#12906 Re: Nagorno Karabah

Post by addem »

SanskiBiser wrote: 07/11/2020 10:48
A sta ce mu?

Ne pratite vi azerske forume, ljudi se masovno javili i otisli da se prijave jer ih niko nije zvao a cekaju poziv i vojni odsjek im rekao da nema potrebe za tim da imaju vec i previse vojske i rezervista da im ne trebaju dobrovoljci. Cura jedna pise iz njene famiilje brat tenkista prije 2 godine odsluzio vojni rok otisao da se prijavi zahvalili mu se i rekli ako bude trebalo da ce ga imati u vidu. Isto od tetke njene kaze sin vrhunski mehanicar koji je u vojsci osposobljen za servisiranje T72, T80 i T90 tenkova isto vracen.
Izmedju ostalog ovo je jako bitno, a to je ogromna razlika u ljudstvu tj zivoj sili. Kad se jedni umore dolazi zamjena. To je broj stanovnika koji je u azerbejdzanu veci. Spreca prevodi
SanskiBiser

#12907 Re: Nagorno Karabah

Post by SanskiBiser »

addem wrote: 07/11/2020 10:27 Suludo je porediti sa bilo kojim ratom. Pogotovo sto svi vidimo da razliku prave bajraktari. Jedna strana vlada nebom i to pravi strasnu razliku.
30 godina jer proslo, isto kao kad bi poredio vojske iz Prvog svjetskog sa onima iz Drugog...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#12908 Re: Nagorno Karabah

Post by pici »

Kad su prvi put avioni usli u borbenu upotrebu, bilo je pravilo ko vlada nebom taj vlada i bojnim poljem... od prvog, drugog pa do ovog zadnjeg rata gdje sad primat imaju dronske letjelice.
Džaba armenima sva tehnika na kopnu kad ih ovi ubise dronovima iz zraka... zato se sad ide u PVO razvoj, pogotovo rusi sa svojim S-400 sistemima jer sa avionima daleko su iza amerikanaca...
spreca

#12909 Re: Nagorno Karabah

Post by spreca »

SanskiBiser wrote: 07/11/2020 09:40
addem wrote: 07/11/2020 09:26
@spreca :thumbup: :bih:
Sta se desavalo juce i proslih dana.zapocetakmozemo reci da ni ponovni pokusaj zauzeti Susi od strane Azarmije je bio odbijen uz pomoc pomoci koja je dosla u velikom broju sa strane Ar snaga.U borbu su bile ukljucene i tenkovske jedinice i teska artiljerija a dosao je i veliki broj pjesadije i tako nisu dozvolili AZ armiji ,dostici nekih ozbiljnih uspjeha u tom djelu ratista,jer taj drevni grad je vazan za obje strane.
Ja sam od samog pocetka tom napadu se odnosio dosta skepticno,zato, jer vojnu nauku je tesko prevariti.Ako su prvi napadi na okolinu Susi predstavljali iznenadjenje ,drugi pokusaji su bili docekani sa jacim snagama i naravno da od tih napada se nije moglo ocekivati uspjeha o cemu sam i ranije govorio.
Snage koje su Az snage mogle pojacati jugo zapadno od Susa koristeci obicni zemljani put i ako bi sabrali nekoliko jedinica pjesadije nisu tamo mogli dovuci tesku artiljeriju za podrsku,jedinu podrsku im tu mogu prusiti BPLovi,ali u gustim borbama ,BPLovi ne donose glavne preokrete,za razliku od prvih dana kad su unistavali Ar tehniku,za to vrijeme Ar su naucili kako se maskirati i naucili nova takticka pravila i u buducem bpl nece imati takvih lakih uspjeha.U daljim borbama sve vise ce se koristi ti teska borbena tehnika i artiljerija.Sto se tice konkretno ovog dijela ratista Ar su ocito u prednosti sto se tice teskog naoruzanja,oni sad mogu koristiti put Stepanakert -Lacin.oni sada bez problema mogu gadjati Az jedinice koje napadju sa ranije pripremljenih obezbedjenja i tako ne dozvoliti Az armiji uzeti grad u tom pravcu.Juce p rekjuce su bili pokusaji Az obici grad sjuga i zauzeti strategijsko selo Shushekenda koje se nalazi na cesti od Susa do K Bazara.Zauzimanjem tog sela ,osim sto bi ugrozilo Ar pozicije nego bi dovelo do razbijanja Ar snaga koje se nalaze juznije K Bazara a ujedno bi bila presjecena jedina cesta kojom se snadbijeva Ar strana od kuda bi se morali povuci jer bi ostali u obrucu i tako bili unisteni,taj pokusaj je bio odbijen rezervnim jedinicama i tenkovskom jedinicama i Az su bili primorani se vratiti na pocetne tacke i sad Az kontroliraju Sihnah takozvanu paklenu dolinu aujedno imaju i kontrolu na d cestom Lacin Susa.Mnogi pisu o navodnih 300 Wagnerovaca koji su preokrenuli stanje na ratistu u korist Ar snaga i hocu dati svoje misljenje o tome.Opravdat svoj neuspjeh stranim uplitanjem je najlakse.S tacke gledista Vojne nauke logistike itd to mi vidimo da nikakvih drugih rezultata borbi za Susu nije moglo ni biti,sad oni mogu to opravdavati tim Wagnerovcima ,no oni ovdje nisu nogli nista odigrati .Vojna nauka se ne slucajno zove nauka i tesko ju je prevariti.Da se vratimo mojim prognozama o kojim sam ja govorio par dana nazad kad sam nazvao operaciju napada Susa diverzionim i Azstrana je uspjela jer sve rezerve koje ima Ar strana su dovucene u grad .Ar snage se ukopavaju po duzini ceste lacin -Susa i naravno velika kolicina boraca se upotrebljava na tim ukopavanjima.Zato je nekoliko stotina boraca povuceno sa drugih linija a posebno s juga sto je omogucilo Az snagama priblizit se predgradju Hadzavendu.Ako Az komanda ne prestane bez korisno napadati Susu i svoje snage upotrebe za okruzivanje Ar snaga u reonu K Bazara i zauzimanje Hadzavenda i posle provedenja te operacije ce postaviti Ar u veoma tesku situaciju.Ako uzmu te pozicije tada Az mogu dovuci i tesku tehniku i artiljeriju kao tenkovske jedinice i tada oni mogu napdati Ar snage sa velikom sansom na uspjeh,bez toga ce to samo biti avantura.Druga opasnost za Ar snage je izlaz Az snaga na visoravan jugozapadno od Susa to je Lacin.Ranije su Az probali prodrijeti tom gradu sjuga ali su bili spreceni Ar zasjedama ali postoji njos nekoliko pravaca ka Lacinu kojim mogu obici Ar odbranu koja se tu nalazi vec dve nedelje,ovdje isto treba ocekivati napade Az snaga i linija odbrane se moze pomaci do samog predgradja Lacina o cemu govori situacija na terenu.hocu reci svojim pratiocima Azerima koji pisu da pad Susu je i pitanju dan dva ,da od toga nema nista dok se ne zauzme K Bazar i dok se ne dovuku teska artiljerija,sve drugo je avantura koja moze kostati velikim ljudskim zrtvama kako sto je to bilo i sa drugim pokusajem zauzimanja Susu toliko vojnim dejstvima a sad malo o politickim.Zasto Armija Az tako uoprno se drzi tih pozicija u predgradju Susa.Pre ili kasnije mnogi ratovi se zavrasavaju mirom i bas do kuda je dosla vojska od tuda startaju politicari.sudeci izjvama Az rukovodstva oni ne iskljucuju ni politicke dogovore,zato zauzimanjem Hadzavenda su jaki argumenti u daljnim pregovorima ako bi se to rjesavalo politicki...npr Az nisu mogli zauzeti Susa do dana D kad se nacnu razgovori.U tom slucaju ce trebati jaki argumenti da se ubijedi Ar strana da napusti Karabah postujuci plan Minske grupe i zato svako vojni pomaci su kriticno vaznia li to kad pocnu politicari rjesavati,Moja analiza stanja na ratistu govori o tome da ako Azkomandovanje glavi udar prenese na jug i na K Bazar i Hadzavend ,tek tada mogu ocekivati velike i znacajne uspjehe i to strategijskih uspjeha,posle toga mogu racunati na zauzimanje Susa a ovakvim pokusajima sumnjam na uspjeh
spreca

#12910 Re: Nagorno Karabah

Post by spreca »

zrakomlat wrote: 07/11/2020 10:07

Čovječe koliko se može ovog ruskog skontati, kroz slične neke riječi s našim jezikom, samo da nije ovih čupavih slova nekih. Ne može se naravno prevesti ni blizu tvog prevoda ali ipak.
Eto to dole, kad kaže, razmislite - kako meni izgleda na ruskom, podumanite. Pa ima i kod nas izraz kad vidiš nekog zamišljenog, šta to dumaš :D ja konto arhaizam neki, kad ono ruski.
Inače, svaka čast na izdvojeno vrijeme za prijevode :thumbup:
Citanjem nekih ruskih tekstova i gledanjem filmova se moze jako dobro i brzo nauciti jezik uz pomoc tranlatera koji mogu pomoci ali ponekad tako prevedu da nemas pojma o cemu se to radi,sto se tice pisma ,oni koji su naucili cirilicu nece im biti problem osim jos nauciti nekoliko cistih ruski slova "bukvi" :lol: ostalo je isto
spreca

#12911 Re: Nagorno Karabah

Post by spreca »

SanskiBiser wrote: 07/11/2020 10:48
A sta ce mu?

Jutros je prva grupa Armena 23 osobe iz Abhazije otisla za Karabah da se bori sa kojima je odputovao i pomocnik predsjednika koji je armen
https://yandex.ru/news/story/V_Karabakh ... da_desktop
spreca

#12912 Re: Nagorno Karabah

Post by spreca »

ovo_malo_duse wrote: 07/11/2020 10:35
Pitanje je od kuda su izvukli ovo oklopa, mozda neka zadnja rezerva, a moguce sa nekog polozaja tamo na centru desno.
Prije ce biti ovo prvo jer dalek je put a magla kratko traje.
Fakat minimalan info.
Osta nam je Jura( Spreca) da malo progura al ni on ne zna tacno jer vecinom info sa Armenske strane.
Hajde spreca duze nabih zulj osvjezavajci stranicu da vidim jesi preveo
gotovo je :D
sumirprimus

#12913 Re: Nagorno Karabah

Post by sumirprimus »

Vitezanin wrote: 06/11/2020 12:11 @sumirprimus zasad privatno kroz samostalno planiranje, ali ne bi bilo loše i poslom pa da me Al Jazeera zove da se javim uživo i glumim analitičara. :D :D
Privatno svaka čast. Pustolovski nema dalje :thumbup:
sumirprimus

#12914 Re: Nagorno Karabah

Post by sumirprimus »

spreca wrote: 07/11/2020 11:38

Čovječe koliko se može ovog ruskog skontati, kroz slične neke riječi s našim jezikom, samo da nije ovih čupavih slova nekih. Ne može se naravno prevesti ni blizu tvog prevoda ali ipak.
Eto to dole, kad kaže, razmislite - kako meni izgleda na ruskom, podumanite. Pa ima i kod nas izraz kad vidiš nekog zamišljenog, šta to dumaš :D ja konto arhaizam neki, kad ono ruski.
Citanjem nekih ruskih tekstova i gledanjem filmova se moze jako dobro i brzo nauciti jezik uz pomoc tranlatera koji mogu pomoci ali ponekad tako prevedu da nemas pojma o cemu se to radi,sto se tice pisma ,oni koji su naucili cirilicu nece im biti problem osim jos nauciti nekoliko cistih ruski slova "bukvi" :lol: ostalo je isto
Ko je učio cirilicu brzo se navikne i skonta. Malo ta "dupla uvrnuta"slova zajebaju
saimidin

#12915 Re: Nagorno Karabah

Post by saimidin »

spreca wrote: 07/11/2020 09:47
ovo_malo_duse wrote: 07/11/2020 09:07 Nista jos

Samo gospodin predsjednik odjebao razne bjelosvjetske emisare.
Kao sad hocete da zaustavite, gdje ste bili 30 godina

Predsjednik Azerbejdžana Ilhama Aliyeva:

"Sve te zemlje, svi ti lideri koji me sad zovu da zaustavim vojne akcije i uništavanje okupatora.

Pokušali ste na razne načine da mi pretite preko svojih izaslanici. Trpio sam to mjesec dana. Sada kažem direktno: nećemo stati sve dok je okupatorske noge u Karabahu

S vremenom ćemo dobiti rat. Ali vi, koji danas podržavaate okupatora, visićete po našim kancelarijama sa svojim predlozima, sa svojim zajedničkim projektima.

Misliš li da ćemo ih prihvatiti? Ne. Razmislite
Ako je ovo stvarno rekao, prvo nije to nimalo diplomatski I moze mu se vratiti kao bumerang, drugo ovo nije znak snage, vec samo prkosa, trece nije on trump da moze podjeb :izet: druge drzave/lidere a vidjeli smo da ni tramp ne moze dokle hoce
spreca

#12916 Re: Nagorno Karabah

Post by spreca »

saimidin wrote: 07/11/2020 12:13

"Sve te zemlje, svi ti lideri koji me sad zovu da zaustavim vojne akcije i uništavanje okupatora.

Pokušali ste na razne načine da mi pretite preko svojih izaslanici. Trpio sam to mjesec dana. Sada kažem direktno: nećemo stati sve dok je okupatorske noge u Karabahu

S vremenom ćemo dobiti rat. Ali vi, koji danas podržavaate okupatora, visićete po našim kancelarijama sa svojim predlozima, sa svojim zajedničkim projektima.

Ako je ovo stvarno rekao, prvo nije to nimalo diplomatski I moze mu se vratiti kao bumerang, drugo ovo nije znak snage, vec samo prkosa, trece nije on trump da moze podjeb :izet: druge drzave/lidere a vidjeli smo da ni tramp ne moze dokle hoce
Ja sam samo preveo a dalije ovo stvarno njegova izjava to je tesko reci ,jes malo gruba ali u pravu je za svaku rijec ako je ovo izjavio.30 godina nisu nista radili a sad bi da pregovaraju o njegovoj teritoriji koja je okupirana,jebes bjelosvjetske hostaplere koji se kurce po tudjim mukama
ovo_malo_duse

#12917 Re: Nagorno Karabah

Post by ovo_malo_duse »

Pitanje koliko ih stvarno napadaju u i oko Suse. Dali im samo zadrzavaju paznju diverzantsim akcijama.
Niko to nezna. Azerskih komandni centar se dosad pokazao veoma dobar. Sto ne znaci da ne mogu napravit zajeb pogotovo zbog vaznosti Suse.

Uglavnom sta prebacuju i gdje i sta ce bit u sljedeci par dana niko nema pojma. Azeri su sakrili karte jarane nista ne izlazi.
Cak ni snimci gdje Bajre lupaju i dali lupaju uopste ili se pripremaju na neki totalni napad.
Nezna ni Jure i on spekulise sta bi moglo bit i kakav razvoj situacija se moze ocekivat. Osim ovih jedini a koje su Armeni izvukli sa drugi polozaja i doveli oko Suse.
Niko nista ne zna.
3 su moguca pravca Lacin, Susa i ovaj grad Hajevand ili kako se vec zove. Tu je i Bazar u poluokruzenju. Bit ce kasnije za par dana..
spreca

#12918 Re: Nagorno Karabah

Post by spreca »

sumirprimus wrote: 07/11/2020 12:02
spreca wrote: 07/11/2020 11:38

Ko je učio cirilicu brzo se navikne i skonta
. Malo ta "dupla uvrnuta"slova zajebaju
Ja i ti jesmo,boli nas briga :lol:
spreca

#12919 Re: Nagorno Karabah

Post by spreca »

ovo_malo_duse wrote: 07/11/2020 12:30 Pitanje koliko ih stvarno napadaju u i oko Suse. Dali im samo zadrzavaju paznju diverzantsim akcijama.
Niko to nezna. Azerskih komandni centar se dosad pokazao veoma dobar. Sto ne znaci da ne mogu napravit zajeb pogotovo zbog vaznosti Suse.
Jurij rece da je bez tenkovske i artiljerijske pomoci se tu nema sta traziti BPL im tu nije od velike pomoci jer koriste se brzim izletima sa tenkovima ,odpucaju i vrate se u dobro maskirana sklonista a Aztu nemogu dovuci teska orudja ,zato on misli da treba udariti svom snagom na Bazar i Hadzavend gdje postoji mogucnost dovesti tesku artiljeriju u da su tu blizu tih naselja i gdje im dobro moze pomoci BPL a ujedno sa valjada sa tih polozaja Armeni povukli dosta snaga na ispomoc odbrani Susii...znaci Az samo trebaju ih tu drzati prikovane a sa novim snagama udaritina Bazar i Hadzavend i odatle napasti i kako kaze Jurij tu su sanse da se odrzi Susa veoma male
Porodice Foht

#12920 Re: Nagorno Karabah

Post by Porodice Foht »

ovo_malo_duse wrote: 07/11/2020 12:30 Pitanje koliko ih stvarno napadaju u i oko Suse. Dali im samo zadrzavaju paznju diverzantsim akcijama.

Uglavnom sta prebacuju i gdje i sta ce bit u sljedeci par dana niko nema pojma. Azeri su sakrili karte jarane nista ne izlazi.
Cak ni snimci gdje Bajre lupaju i dali lupaju uopste ili se pripremaju na neki totalni napad.
Nezna ni Jure i on spekulise sta bi moglo bit i kakav razvoj situacija se moze ocekivat. Osim ovih jedini a koje su Armeni izvukli sa drugi polozaja i doveli oko Suse.
Niko nista ne zna.
3 su moguca pravca Lacin, Susa i ovaj grad Hajevand ili kako se vec zove. Tu je i Bazar u poluokruzenju. Bit ce kasnije za par dana..
I meni se ucinilo iz Jurine analize da se Azeri zalijecu ko blesavi na Shushu a sve su prilike da su to vise diverzantski uleti i kombinacija BPL i Bajre gdje se moze a da je ozbiljni napad od nedjelje ili ponedjeljka. Toliko su zadeverali Armence na jugu, odvukli snaga i MTS da ce mozda biti prodora i na nekim drugim pravcima. Azeri su strpljivi i sve govori da ce serbes uci u zimu i nastaviti u bijelim skafanderima.
I pitam se kako ces zamaskirati od BPL onolike topove i tenkove? Ipak se obrisi dobro vide.
emirolini

#12921 Re: Nagorno Karabah

Post by emirolini »

Juru su Azeri vec jedanput iznenadili. A on svoju vecinu izvora dobija od strane Armena gdje jos uvijek stoji kao ono, joj jesmo ih nalupali.
MMM1977

#12922 Re: Nagorno Karabah

Post by MMM1977 »

Ne znam zašto te to iznenađuje, pa ruski parlament je upravo tako dobio ime, Duma. Šta rade političari u skupštini nego razmišljaju, tj. dumaju.

:D
SanskiBiser

#12923 Re: Nagorno Karabah

Post by SanskiBiser »

Armeni idu u neku kontraofanzivu kod Shushe. :shock:
jednonogi_Jack

#12924 Re: Nagorno Karabah

Post by jednonogi_Jack »

Azerski napredak: južno od Khojavend-a i jugoistočno od Shushe

Mason74

#12925 Re: Nagorno Karabah

Post by Mason74 »

Bitka za Šušu je izgubljena Jermenske divizije koje su branile Šušu razbijene su na komadiće: desetine ranjenih, krvavih i iscrpljenih u telima vojnih vozila hitne pomoći stigli su dan ranije u Stepanakert (Khankendi). Ovo, kako izvještava @bulvarBaku, piše francuski Le Monde. „Ostali silaze s planine, iscrpljeni, ne znajući hoće li nastaviti bitku ... U povratku žurno bacaju svoje stvari pod artiljerijsku i snajpersku vatru. Bitka za Šušu okrenula se od večeri u petak, 6. novembra, u korist azerbejdžanskih snaga “, rekao je novinar lista.
Post Reply