Nisi skont'o.Smrcak15 wrote:jesi li ti svjestan uopste koliko Allah ljude poziva na nauku u Kur'anu?ExNihilo wrote:Gdje bismo mi bili kada bi Smrčak mogao dokučiti da baš time to što nauku uzima kao benchmark za istinu, u odnosu na koji dokazuje sve druge istine, zapravo nesvjesno prihvata njen povlašten epistemološki status.
Koliko puta samo je napominjao ljude u Kuranu
Pogleadjte tu zivotinju kako je stvorena, pogledajte kako je stvoreno ljudsko tijelo, pogledajte kako biljke rastu, pogledajte kako vjetrovi i obaci obavljaju svoje zadatke, pogledajte nebesa kako su stvorena.....
da bi Muhammed rekao poslije kada su objasvljeni ajeti o razmisljanju stvaranja nebesa i zemlje, rekao je ko ne bude razmisljao o ovome tesko se njemu.
znaci vidimo konstantno se poziva na nauku, da covjek razmislja itd...to sto su muslimani nazadni zadnjih stoljeca po pitanju nauke, to je njihova krivica a ne krivica islama.
Allah je dao u Kuranu nauci povlasten status, cak sta vise Allah licno kaze u Kuranu, da ce dokazivati Kur'an preko nauke, to jeste dokazivat ce da je to njegova knjiga, davat ce ljudima dokaze da mogu da vjeruju da je to njegova knjiga.
Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- ExNihilo
#12901 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- Smrcak15
#12902 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
skontao sam, nauka ima povlasten status jer se Preko nauke druge grane dokazuju ili opovrgavaju.ExNihilo wrote: Nisi skont'o.
ti mozda mislis da nauka ima povlasten status u odnosu na Kuran, to mozda djeluje na prvu, ali mi muslimani vjerujem da je Kuran ispred nauke, dok nauka samo kaska za Kuranom, pa ga sustigne tu i tamo.
Znaci za nas muslimane je Kuran u povlastenom statusu jer govori i o stvarima sto nauka jos nije otkrila, znaci ide prije nauke.
dok nauka je samo ono sto mi emprijski otkrijemo pomocu pomagala tehnologije i poslije zakljucimo da je ono sto je Kuran govorio prije 1400 godina istina
- ExNihilo
#12903 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Opet nisi skont'o.Smrcak15 wrote:skontao sam, nauka ima povlasten status jer se Preko nauke druge grane dokazuju ili opovrgavaju.ExNihilo wrote: Nisi skont'o.
ti mozda mislis da nauka ima povlasten status u odnosu na Kuran, to mozda djeluje na prvu, ali mi muslimani vjerujem da je Kuran ispred nauke, dok nauka samo kaska za Kuranom, pa ga sustigne tu i tamo.
Znaci za nas muslimane je Kuran u povlastenom statusu jer govori i o stvarima sto nauka jos nije otkrila, znaci ide prije nauke.
dok nauka je samo ono sto mi emprijski otkrijemo pomocu pomagala tehnologije i poslije zakljucimo da je ono sto je Kuran govorio prije 1400 godina istina
Čemu uopće cijeli proces konfirmacije? Zbog čega moramo empirijski otkriti nešto da bismo potom zaključili da je to što piše u Kur'an istina? Zašto znamo da je istina tek onda kada nauka potvrdi? Zašto tek kada nauka potvrdi možemo reći a-ha, told you! Šta je to u nauci posebno pa presuđuje stvar? Zašto je nauka univerzalni jezik?
- Smrcak15
#12904 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
ExNihilo wrote: Opet nisi skont'o.
Čemu uopće cijeli proces konfirmacije? Zbog čega moramo empirijski otkriti nešto da bismo potom zaključili da je to što piše u Kur'an istina? Zašto znamo da je istina tek onda kada nauka potvrdi? Zašto tek kada nauka potvrdi možemo reći a-ha, told you! Šta je to u nauci posebno pa presuđuje stvar? Zašto je nauka univerzalni jezik?
da bi se vjerovanje ucvrstilo da je Kuran od Boga, da postoji sudnji dan, Raj i Pakao.Čemu uopće cijeli proces konfirmacije?
bravo dobra pitanjaZbog čega moramo empirijski otkriti nešto da bismo potom zaključili da je to što piše u Kur'an istina? Zašto znamo da je istina tek onda kada nauka potvrdi? Zašto tek kada nauka potvrdi možemo reći a-ha, told you!
To sto u Kuranu pise a nismo vidjeli svojim ocima, opiåali svojima rukama, mi mozemo samo vjerovati a ne znati to.
Kada nauka otkrije nesto empirijski sa tehnologijom, to postane znanje, znaci ono sto smo mi vjerovali nauka nam je to pretvorila u znanje. sad znamo to vise nije vjerovanje.
Do prije neokoliko Godina ja sam vjerovao u postojanje talasa u dubinama mora , dok nisam procitao u naucnim novinama kako su naucnici otkrili ogromne valove 3 milje ispod povrsine mora, ta je vjerovanje preslo u znanje.
Zbog cega moramo empirijskoi otkriti?
Zato sto su informacije u Kuranu od sveznajuceg bica, a mi nismo sveznnajuci, pa jedino mozemo potvrditi to sto kaze je kad emprijski otkrijemo to o cemu govori.
I velika je mudrost u tome, da govori o stvarima koje ce nauka tek otkriti nakon 1400 Godina, to daje podstrek ljudima da vjeruju da je Kuran od Boga a ne od obicnih ljudi.
i jesi i nisi u pravuZašto je nauka univerzalni jezik?
Nauka koja empirijski potvrdi je univerzalni jezik
dok ona nauka koja se fura a nije emprijski potvrdjena nemoze biti univerzalni jezik
mozemo li reci da nauka Kopernikusa koji je vjerovao heliocentricni sistem, to jeste da sunce je na jednom mjestu ne mrda a planete kruze okolo...jeli ovo univerzalno bilo??
mozda je djelovalo univerzalno jer su naucnici na svijetu vjerovali kao kopernikus, ali poslije se otkrilo da sunce kruzi u svojoj putanji u nasooj galaksiji.
znaci ispostavilo se da je ono sto je kopernikus vjerovao poluistina a ne potpuna istina
istina je da su planete kruzile oko sunca, a neistina da je sunce stacionirano na jednom mjestu i ne krece se.
Drugim rijecima zasto je nauka univerzalni jezik zato sto kad se empirijski dokaze to je univerzalno, jer ako te neko opipa ti vidis i osjetis to, onda znas da te neko dirnuo, tako isto za svaku osobu koja osjeca i vidi, kada je neko dirne zna da je dirnuta....
svakome je 1+1=2 osim onima koji neznaju racunati
to je univezalno, to je logika...
- Bloo
- Globalna šefica
#12905 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Erm....
Kada smo kod astrofizike, neke stvari ne mozemo empirijski dokazati, ali mozes izvesti zakljucak.
Wtf je nauka koja se fura?
dok ona nauka koja se fura a nije emprijski potvrdjena nemoze biti univerzalni jezik
Svjestan si da imaju teorijske grane nauke?Drugim rijecima zasto je nauka univerzalni jezik zato sto kad se empirijski dokaze to je univerzalno, jer ako te neko opipa ti vidis i osjetis to, onda znas da te neko dirnuo, tako isto za svaku osobu koja osjeca i vidi, kada je neko dirne zna da je dirnuta....
Kada smo kod astrofizike, neke stvari ne mozemo empirijski dokazati, ali mozes izvesti zakljucak.
Wtf je nauka koja se fura?
- beni-bu-man
#12906 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Jel od perzijskih macaKova cilim ?Bloo wrote:Bucko, prepade me sa ovimbeni-bu-man wrote:
Gdje je Gospodar prstenova ???? Frodo i ostala ekipica![]()
Nemoj da te mlatim svinjecom nozicom...ateisticki.![]()
Smrcak je bio dovoljno human i empatican da otvori temu.... Eno nabrao perzijski cilim tamo.
- pussysmoke
#12907 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 01:07, edited 1 time in total.
-
broj dva
#12908 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ahem, mensčini da nekome treba čestitati na odgovornoj i uzvišenoj poziciji moderatora. Da bog da pošteno banove djelila ))
- Bloo
- Globalna šefica
#12909 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
broj dva wrote:Ahem, mensčini da nekome treba čestitati na odgovornoj i uzvišenoj poziciji moderatora. Da bog da pošteno banove djelila ))
samo čekaj da me PMS uhvati...
danke
- ExNihilo
#12910 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ako poznajemo historijat naučnog metoda, jasno će nam biti da nauka spomenuta kroz hadise i/ili Kur'an nema dodirne tačke s onim što danas podrazumijevamo naukom.pussysmoke wrote:Ne kontam ovo kada kažu da islam "potiče" školovanje, izučavanje, nauku i slično. Šta je autor trebao napisati? Budite glupi i nemojte se baviti matematikom, medicinom, hemijom... To bi bilo apsurdno. Na ovaj način je ubio dvije muscidae jednim potezom penkala. Uostalom čime i po čemu je Ebul-Kasim Muhammed ibn Abdullah ibn Abdulmuttalib ibn Hašim pisao kada mu se الله obratio? Gdje su danas ti zapisi?
-
broj dva
#12911 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
--Bloo wrote:broj dva wrote:Ahem, mensčini da nekome treba čestitati na odgovornoj i uzvišenoj poziciji moderatora. Da bog da pošteno banove djelila ))![]()
![]()
![]()
samo čekaj da me PMS uhvati...
danke
Nakon 8 godina braka, bring it on biatch ))
- Bloo
- Globalna šefica
#12912 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
uh, jadanbroj dva wrote: Nakon 8 godina braka, bring it on biatch ))
- pussysmoke
#12913 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
.
-
Edouard
#12914 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Da te malo ispravim, ne kaže se ljudi zatvorenog uma teze ka entropiji, već da kod njih entropija teži porastu..Bloo wrote:Zato treba drzati um otvoren prema svemu, sto ukljucuje i tude istine. Tuda misljenja i ljudi koje upoznajemo su vanjski utjecaj.Edouard wrote: Nešto slično kao u fizici, u zatvorenom sistemu bez vanjskog utjecaja, događa se i s ljudskim mišljenjem, istinama.
Prema drugom zakonu termodinamike, nered u zatvorenom sistemu može, s vremenom, samo rasti. Zatvoreni sistem spontano teži stanju većeg nereda.
Tako je i s ljudskim umom, istinama, životima; bez vanjske objave, bez Božje objave, stanje bi težilo sve većem neredu.
Ljudi zatvorenog uma teze ka entropiji. Drustva otvorenog uma ne.
Stvarno ne znam kako su ljudi opstajali bez objave ranije, civilizacije i njihovi usponi i padovi su skoro pa ciklicni. A evo i poslije objave, kad pogledam oko sebe...vidim smrt, jad i bijedu.
I kako mozes decidno tvrditi da bi stanje tezilo sve vecem neredu bez objave? Imas li neke objektivne dokaze, strah me rec empirijske?
A ono o entropiji i Objavi. Istina, dugačak je to i mukotrpan process koji započinje Božjom objavom, a sam process trajat će dok bude ljudskog roda.
Kao Božja riječ, Objava prvenstveno donosi čovjeku prijeko potrebnu istinu o njemu samome, cilju i smislu njegova života - misiji, njegovom Stvoritelju, svijetu, kosmosu…a čovjek je kao slobodno biće može prihvatiti, ali i ne prihvati.
Zašto je toliko važno za uspješno upravljanje vlastitim životom poznavati misiju i cilj?
U osnovama menagementa se uči da ne poznavajući misiju, ciljeve, ne možemo uspješno upravljati procesima. A čovjekov je život itekako složeni process i ne poznavajući misiju i cilj, teško je očekivati valjano upravljanje.
Objavom Izraelski narod pored Dekaloga, moralnog Zakona, dobiva i zakone koji obuhvataju sve druge aspekte života – zdravlje, prehranu, rad, obitelj, društvo, obrede, vlast, a što je izuzetno važno za jednu društvenu zajednicu.
Dakle, u vrijeme kada Izraelci već imaju Zakon, Grci ni ne natucaju o zakonu: oni prvi put dobivaju surovi Drakonov zakon i to čak nekih 600 godina nakon Tore.
Prihvatanjem Boga koji se objavljuje činjenica je da nestaju i prinošenja ljudskih žrtava raznim božanstvima, što nije bila rijetka praksa u tadašnjem politeističkom okruženju.
Objavom u Novom zavjetu Isus uči i zapovijeda: ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga, štoviše, kaže i “ljubite neprijatelje, molite za one koji vas progone da budete sinovi svoga Oca koji je na nebesima, jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima”.
Otkuda pojam ljudskog dostojanstva ljudske osobe i svega onog šta iz toga proizlazi, otkuda svijest da je čovjek kao čovjek slobodan, što bi rek'o Hegel?
Monoteizam Objave pretpostavka je i za nastanak i razvj prirodnih nauka. Prirodne nauke su nastale i razvile se na prostoru monoteističkih religija.
Gdje su nastali nastali univerziteti? Ni u Indiji, ni u Kini, već u Evropi.
Na području muzike, velikani poput Chopina, Beethovena, Mozarta, Bacha, Puccinija, Brahmsa, Čajkovskog, Rossinija, Dvorzaka, Mahlera, Schuberta…
Nenadmašni umjetnici genijalci Leonardo da Vinci, Michelangelo Buonarotti...
Dakle, moral, pravo, umjetnost, obrazovanje, nauka...
Jesu li to za tebe kakve činjenice, empirijski pokazatelji reda, onoga dobroga, lijepoga što je nastalo na području gdje je monoteistička Objava imala važnu ulogu, a ipak ne na nekom drugom?
- Bloo
- Globalna šefica
#12915 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
@Edouard
Da bih ti detaljno odgovorila na većinu navoda, biće mi potrebno neko vrijeme
-
Edouard
#12916 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Što te kod mojeg upisa muči? Deder malo pojasni to što si htio kazati da mi opet ne rekneš da sam te krivo shvatio.pussysmoke wrote:Vrhunac ove teme je usporedba Sokrata i Mojsija.
-
Edouard
#12917 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Das stimmt.Bloo wrote:@Edouard
- pussysmoke
#12918 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
.
-
Edouard
#12919 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Možda @kerima uputi koju lijepu riječ podrške kao melem na ranu povrijeđenog egapussysmoke wrote:pussysmoke wrote:Vrhunac ove teme je usporedba Sokrata i Mojsija.Da li si toliko naivan da misliš da me nešto od "tvojeg upisa" može potaći na razmišljanje? Da ne kažem biti nejasno.Edouard wrote:Što te kod mojeg upisa muči?
Edouard wrote:Deder malo pojasni to što si htio kazati da mi opet ne rekneš da sam te krivo shvatio.
Ne želim ti objašnjavati ono što je logično. Smatram da to nema smisla.
- Bloo
- Globalna šefica
#12920 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Edouard wrote:
Možda @kerima uputi koju lijepu riječ podrške kao melem na ranu povrijeđenog ega
- Smrcak15
#12921 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Nije tacno.ExNihilo wrote:Ako poznajemo historijat naučnog metoda, jasno će nam biti da nauka spomenuta kroz hadise i/ili Kur'an nema dodirne tačke s onim što danas podrazumijevamo naukom.pussysmoke wrote:Ne kontam ovo kada kažu da islam "potiče" školovanje, izučavanje, nauku i slično. Šta je autor trebao napisati? Budite glupi i nemojte se baviti matematikom, medicinom, hemijom... To bi bilo apsurdno. Na ovaj način je ubio dvije muscidae jednim potezom penkala. Uostalom čime i po čemu je Ebul-Kasim Muhammed ibn Abdullah ibn Abdulmuttalib ibn Hašim pisao kada mu se الله obratio? Gdje su danas ti zapisi?
Jasno kuran potice na istrazivanje kosmosa, prirode na zemlji i covjeka.
A nacni metod je prvi uradio muslimanski naucnik iz srednjeg vijeka ibn Al hajsam
https://www.realclearscience.com/blog/2 ... ethod.html
Znaci on je rodio naucni metod
- pussysmoke
#12922 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 01:06, edited 1 time in total.
- Bloo
- Globalna šefica
- ExNihilo
#12924 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Oj, Alexe dragi.Smrcak15 wrote:Nije tacno.ExNihilo wrote:Ako poznajemo historijat naučnog metoda, jasno će nam biti da nauka spomenuta kroz hadise i/ili Kur'an nema dodirne tačke s onim što danas podrazumijevamo naukom.pussysmoke wrote:Ne kontam ovo kada kažu da islam "potiče" školovanje, izučavanje, nauku i slično. Šta je autor trebao napisati? Budite glupi i nemojte se baviti matematikom, medicinom, hemijom... To bi bilo apsurdno. Na ovaj način je ubio dvije muscidae jednim potezom penkala. Uostalom čime i po čemu je Ebul-Kasim Muhammed ibn Abdullah ibn Abdulmuttalib ibn Hašim pisao kada mu se الله obratio? Gdje su danas ti zapisi?
A nacni metod je prvi uradio muslimanski naucnik iz srednjeg vijeka ibn Al hajsam
Znaci on je rodio naucni metod
Muhammad 570 – 632
Ibn al-Haytham 965 – 1040
- asurbanipal
#12925 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
ExNihilo wrote:Oj, Alexe dragi.Smrcak15 wrote:
Nije tacno.
Znaci on je rodio naucni metod![]()
Muhammad 570 – 632
Ibn al-Haytham 965 – 1040
Što je najsmješnije za Ibn Haytham-a ili Alhazen-a, velika je mogućnost da je bio šijja ismailija, budući da je veći dio vremena proveo pod pokroviteljstvom fatimidske države. S druge strane, a čije stajalište i sam držim, još veće šanse su da je pripadao krugu mu'tezilija tj. racionalista, a poznat nam je stav otrodoksne sunnitske, da ne govorim vehabijske uleme, kako o šijjama (bilo ithna asherijama, bilo ismailijama ili nekoj drugoj podsekti), tako i o mu'tezilijama. Pa upravo ovakvi kao Ibn Haytham i slični, su u srednjem vijeku bili pod udarom i paljbom sa minbera od strane ortodoksne uleme i teologa. Ali eto, kada treba potegnuti i potvrditi samo sebi razumljive "činjenice" i "čuda", dobar je i Ibn Hatham.
Kada je riječ o sektama i grupacijama koje su izašle iz okvira ehli-sunnetskog učenja, kao što su haridžije, šiije, mutezilije, murdžije i neke druge sekte, pripadnicima ovih zabludjelih skupina obećana je nesnosna kazna, međutim, možda će Uzvišeni Allah nekima od njih, iz nekog razloga, oprostiti i neće ih kazniti. Naprimjer, možda su bili neznalice i nisu imali priliku spoznati ispravno vjerovanje, ili zbog određenih dobrih djela koja su učinili, ili zbog iskrenog pokajanja nakon kojeg su im grijesi pobrisani, ili zbog nevolja i nedaća koje su preživjeli i koje su bile iskup za sve loše što su učinili, ili zbog nečijeg šefata koji je Uzvišeni Allah primio i prešao preko njihovih ružnih postupaka.
http://el-asr.com/tekstovi/stav-ehli-su ... a-u-vjeri/