Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
LikeLike

#12876 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by LikeLike »

Dzontra_Volta wrote:Ja sam vozio nekoliko ljeta Sava Eskimo ljeto-zima gume, nikakvih problema nisam imao.
Kakve Sava Eskimo ljeto-zima? Mislis Sava Eskimo S3?

Ja sam to ljeto 4-5 puta isao do mora, bukvalno su gume cvilile, tresle, bile bucne. Uzasno me nerviralo to. Dvije bile Sava S3, druge dvije Bridgestone.
Dzontra_Volta

#12877 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dzontra_Volta »

LikeLike wrote:
Dzontra_Volta wrote:Ja sam vozio nekoliko ljeta Sava Eskimo ljeto-zima gume, nikakvih problema nisam imao.
Kakve Sava Eskimo ljeto-zima? Mislis Sava Eskimo S3?
Ne znam to S3, pisalo je M+S, tj. Ljeto+Zima.
Throttle

#12878 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Throttle »

:mrgreen: :mrgreen:
Bakir1

#12879 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Bakir1 »

Ma manijak vozio ih ljeti :run:
Throttle

#12880 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Throttle »

Ja dvije zime vozio na ljetnim :mrgreen:
Ziv, zdrav. Doduse, kad se naoblaci pjehe il taksijem :evil:
LikeLike

#12881 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by LikeLike »

:lol: :lol: :lol:

Dzontra me zajebava :lol:
Dzontra_Volta

#12882 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dzontra_Volta »

LikeLike wrote::lol: :lol: :lol:

Dzontra me zajebava :lol:
:D
isx

#12883 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by isx »

Vakat mijenjat ljetne, šta da se kupuje? Hankook opet? :D
LikeLike

#12884 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by LikeLike »

Ja sam dobio dva seta guma uz auto, oba Bridgestone. Zimskim je ovo treca zima, a ljetne su vozene jednu sezonu cini mi se. Koliko zima mogu izdrzati ove zimske? Mislio sam ih jos iducu zimu voziti pa onda druge kupiti. Kakva su inace iskustva sa Bridgestoneom?
drug_profi

#12885 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

LikeLike wrote:Ja sam dobio dva seta guma uz auto, oba Bridgestone. Zimskim je ovo treca zima, a ljetne su vozene jednu sezonu cini mi se. Koliko zima mogu izdrzati ove zimske? Mislio sam ih jos iducu zimu voziti pa onda druge kupiti. Kakva su inace iskustva sa Bridgestoneom?
Ja imam ljetne turanza. I sasvim pristojna guma. Drzi fino cestu ispod teskog auta.
Zimske nisam probao, medjutim ne budi blesav da mijenjas zimske gume dok se sara ne potrosi do 4 mm, a na ljetnim do 3 mm.
Naravno nove su uvijek bolje, ali ne toliko da se isplati bacati upotrebljive gume.

Ili kad osjetis pad preformansi, tj. da klizes tamo gdje prije nisi, ili gdje drugi prolaze...
LikeLike

#12886 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by LikeLike »

drug_profi wrote:
LikeLike wrote:Ja sam dobio dva seta guma uz auto, oba Bridgestone. Zimskim je ovo treca zima, a ljetne su vozene jednu sezonu cini mi se. Koliko zima mogu izdrzati ove zimske? Mislio sam ih jos iducu zimu voziti pa onda druge kupiti. Kakva su inace iskustva sa Bridgestoneom?
Ja imam ljetne turanza. I sasvim pristojna guma. Drzi fino cestu ispod teskog auta.
Zimske nisam probao, medjutim ne budi blesav da mijenjas zimske gume dok se sara ne potrosi do 4 mm, a na ljetnim do 3 mm.
Naravno nove su uvijek bolje, ali ne toliko da se isplati bacati upotrebljive gume.

Ili kad osjetis pad preformansi, tj. da klizes tamo gdje prije nisi, ili gdje drugi prolaze...
Na pezou sam sa savom slajdrao na svakom cosku bukvalno. Gdje god je mokar asfalt klizao sam. Sa ovim gumama sam prezadovoljan, puno sigurnije se osjecam nekako i tesko proklizavaju. Savinim bila crtvrta zima, a ovim je treca. Ako ce i ove cetvrtu zimu biti kao savine definitivno idu u smece. Doduse nisam vozio u nekim ekstremnim uslovima, nedavno sam jednom vozio po snijegu na planini i dobre su bile.
Travnički Noćni Šetač

#12887 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Travnički Noćni Šetač »

Optimist wrote:
Travnički Noćni Šetač wrote:
Optimist wrote:Sigurnije je onda da se ljeti vozi na zimskim. :D
Baš i nije...
Hoces reci da je sigurnije biti cijelu zimu na ljetnim?
Ne... hocu da kazem da se ne moze govoriti o sigurnoj voznji ljeti na zimskim gumama... moze se voziti ali se ne moze SIGURNO voziti....
....
Pod voznjom naravno ne podrazumijevam 2 km dnevno od kuce do posla i nazad....
Me_again

#12888 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Me_again »

Ne... hocu da kazem da se ne moze govoriti o sigurnoj voznji ljeti na zimskim gumama... moze se voziti ali se ne moze SIGURNO voziti....
....
Pod voznjom naravno ne podrazumijevam 2 km dnevno od kuce do posla i nazad....
Paraksodalan si. Definisi sigurnu voznju ! Nema razlike da li je 200 m, 2 km ili 200km dnevno.
Travnički Noćni Šetač

#12889 Re: Dolazi zima - zimske gume

Zelis da raspravljamo o terminu "sigurna voznja"?... ne pada mi na pamet...narocito kad se ima u vidu da su gore neki drugi spominjali taj termin bez da njih pitas da isti definisu....
...
To sto ti vidis kao paradoks je meni sasvim jasno .... ko god koristi vozilo par kilometara sedmicno, da preko vikenda ode do baste i slicno nije predmet mog komentara jer takav ionako nece kupovati dva seta guma sta god ja ili bilo ko drugi rekao...
ja sam govorio o nekom normalnom ili standardnom koristenju vozila na ovim prostorima ...voziti preko Capljine na Jadransku magistralu na plus 42 u zraku i vjerovatno preko 50 na asfaltu na zimskim gumama nije normalno koristenje vozila....
....
Ne vjerujem uopste da se treba razgovarati ili argumentovati zasto se ljetne gume koriste ljeti a zimske zimi...
drug_profi

#12890 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

LikeLike wrote:
drug_profi wrote:

Na pezou sam sa savom slajdrao na svakom cosku bukvalno. Gdje god je mokar asfalt klizao sam. Sa ovim gumama sam prezadovoljan, puno sigurnije se osjecam nekako i tesko proklizavaju. Savinim bila crtvrta zima, a ovim je treca. Ako ce i ove cetvrtu zimu biti kao savine definitivno idu u smece. Doduse nisam vozio u nekim ekstremnim uslovima, nedavno sam jednom vozio po snijegu na planini i dobre su bile.
Kao sto rekoh, vidi kakve ce biti, izmjeri saru. Pa ako nemas problema, nemas potrebe ni da mijenjas. Bridgestone zimske su malo losije na snijegu, ali su dobre na mokrom i suhom, a kod save je bas obratno.
Me_again

#12891 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Me_again »

Travnički Noćni Šetač wrote:Zelis da raspravljamo o terminu "sigurna voznja"?... ne pada mi na pamet...narocito kad se ima u vidu da su gore neki drugi spominjali taj termin bez da njih pitas da isti definisu....
...
To sto ti vidis kao paradoks je meni sasvim jasno .... ko god koristi vozilo par kilometara sedmicno, da preko vikenda ode do baste i slicno nije predmet mog komentara jer takav ionako nece kupovati dva seta guma sta god ja ili bilo ko drugi rekao...
ja sam govorio o nekom normalnom ili standardnom koristenju vozila na ovim prostorima ...voziti preko Capljine na Jadransku magistralu na plus 42 u zraku i vjerovatno preko 50 na asfaltu na zimskim gumama nije normalno koristenje vozila....
....
Ne vjerujem uopste da se treba razgovarati ili argumentovati zasto se ljetne gume koriste ljeti a zimske zimi...
Tako je, nema rasprave, samo zelim reci da je nesigurno na 200 m kao i na 200 km.
Ali postoje razlozi kada se takav rizik prihvata, i to nije neki problem ako je vozac svjestan toga i prilagodi voznju takvim uslovima. A ako nije onda je itekakav problem.
Travnički Noćni Šetač

#12892 Re: Dolazi zima - zimske gume

Me_again wrote: Tako je, nema rasprave, samo zelim reci da je nesigurno na 200 m kao i na 200 km.
Ali postoje razlozi kada se takav rizik prihvata, i to nije neki problem ako je vozac svjestan toga i prilagodi voznju takvim uslovima. A ako nije onda je itekakav problem.
Sa tim se mogu složiti...
Kao što već rekoh, ljudi koji uglavnom voze "oko kuće" u većini neće ulagati u dva seta guma... a nažalost vrlo malo ljudi bude stvarno svjesno rizika i nakon nekog vremena ( obično nekoliko dana) zanemare uopšte postojanje rizika a onda imamo svašta nacesti...
A slažemo se da rizik postoji... :thumbup:
vauvau

#12893 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by vauvau »

Travnički Noćni Šetač wrote:Zelis da raspravljamo o terminu "sigurna voznja"?... ne pada mi na pamet...narocito kad se ima u vidu da su gore neki drugi spominjali taj termin bez da njih pitas da isti definisu....
...
....
Šta će biti automobilskoj gumi na 50°C? Ništa. Gluposti obične pišete.
drug_profi

#12894 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Štovani vauvau, vi ste sada i kemičar?
Ne bi bilo zgoreg možda malo google prije nego lupiti nonsens.
Travnički Noćni Šetač

#12895 Re: Dolazi zima - zimske gume

vauvau wrote:
...
....
Šta će biti automobilskoj gumi na 50°C? Ništa. Gluposti obične pišete.
Poštovani kolega... Čak i da sam lupio glupost nije lijepo na taj način komunicirati... no vjerujem da je vaša želja da budete primijećeni ovdje toliko očajno ispoljena da ste spremni pokazati ogromno neznanje predmeta samo da bi došli u prvi plan... sve više primjećujem kako o mnogim stvarima ovdje nemate nikakvog pojma i vjerujem da vas je neko dobro slagao kad vam je rekao da možete učestvovati na forumu o autima i imati nešto pametno za reći... a niste ni pretjerano kulturna osoba...
vauvau

#12896 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by vauvau »

drug_profi wrote:Štovani vauvau, vi ste sada i kemičar?
Ne bi bilo zgoreg možda malo google prije nego lupiti nonsens.
Ovdje sve neki pametnjakovići, nije sladoled da se istopi guma. To što vi kupujete jeftine tigrove, sportive i save koje se tope i na minusu to nema veze s ovim što sam ja napisao.
vauvau

#12897 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by vauvau »

vauvau wrote: Ovdje sve neki pametnjakovići, nije sladoled da se istopi guma. To što vi kupujete jeftine tigrove, sportive i save koje se tope i na minusu to nema veze s ovim što sam ja napisao.
To što ste vi napisali kolega nema veze ni sa čim ...
Kolega? Bože sačuvaj da smo kolege. Takvi besposličari da su mi kolege.

Gume se ne tope na suncu, gume koje su kvalitetne mogu se voziti i zimi i ljeti. Naravno da će se jeftine i nekvalitetne gume trošiti, pa nisu bezveze jeftine. Nego kupi lola jeftine gume i misli sve ih je prešao i preveslao, on najpametniji. :lol: A u stvari ne konta da su njega natrtili, da će potrošiti vrijeme na zamjenu, da će potrošiti vrijeme na popravak auta kad mu smeće od tigra ili save ili sportive ne bude moglo zakočiti i tako dalje. Ali pošto se radi o besposličarima, njima to ne igra ulogu, oni više vole platiti dvaput, nego platiti skupo i kvalitetno.
Travnički Noćni Šetač

#12898 Re: Dolazi zima - zimske gume

vauvau wrote: Kolega? Bože sačuvaj da smo kolege. Takvi besposličari da su mi kolege.

Gume se ne tope na suncu, gume koje su kvalitetne mogu se voziti i zimi i ljeti. Naravno da će se jeftine i nekvalitetne gume trošiti, pa nisu bezveze jeftine. Nego kupi lola jeftine gume i misli sve ih je prešao i preveslao, on najpametniji. :lol: A u stvari ne konta da su njega natrtili, da će potrošiti vrijeme na zamjenu, da će potrošiti vrijeme na popravak auta kad mu smeće od tigra ili save ili sportive ne bude moglo zakočiti i tako dalje. Ali pošto se radi o besposličarima, njima to ne igra ulogu, oni više vole platiti dvaput, nego platiti skupo i kvalitetno.

Moram upozoriti sve forumaše da su postovi koje piše uvaženi član vauvau izuzetno opasni po život ako se primijene u praksi... molim sve da radi svoje bezbjednosti ne slušaju savjete dotičnog člana jer osim što su suprotni osnovnim postulatima automobilizma u pojedinim momentima se kose i sa zdravim razumom...
...
...
...
"Besposličar".... "lola" ... "natrtili"... da u pravu si ... ne možemo mi biti kolege taj riječnik nije u mojoj domeni ...
...
"gume koje su kvalitetne mogu se voziti i zimi i ljeti" .... da u pravu si ... ne možemo mi biti kolege takve gluposti koje ti izgovoriš meni ne padaju na pamet...
...
beni-bu-man

#12899 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by beni-bu-man »

vauvau wrote: Kolega? Bože sačuvaj da smo kolege. Takvi besposličari da su mi kolege.

Moram upozoriti sve forumaše da su postovi koje piše uvaženi član vauvau izuzetno opasni po život ako se primijene u praksi... molim sve da radi svoje bezbjednosti ne slušaju savjete dotičnog člana jer osim što su suprotni osnovnim postulatima automobilizma u pojedinim momentima se kose i sa zdravim razumom...
...
...
...
"Besposličar".... "lola" ... "natrtili"... da u pravu si ... ne možemo mi biti kolege taj riječnik nije u mojoj domeni ...
...
"gume koje su kvalitetne mogu se voziti i zimi i ljeti" .... da u pravu si ... ne možemo mi biti kolege takve gluposti koje ti izgovoriš meni ne padaju na pamet...
...
Znaci svoje zimske kontinentalke mogu derat ha zimi ha ljeti :bih:
basicm

#12900 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by basicm »

Vauvau pise konstruktivno, kako i prilici ovom nasem forumu. To sto je revolucionaran u svojim vizijama nije njegov nego nas problem, previse smo zakukuljeni.
Post Reply