Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Throttle

#12876 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Prave li se jos felge u Jajcu, jel Borbet bio il ko vec
Bakir1

#12877 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

brock, prave :D
Throttle

#12878 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Da, da, Brock, super je sto to jos fercera.
AVF

#12879 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by AVF »

Po nekoj logici sve je ispravno kada ides niz brdo motor nema opterecenje zato se ne grije, kada si upalio grianje u autu ventilator je raspuhao radijator da bi ugrijao kabinu i ohadio ga zato temperatura padne na 75, osim toga vani nisu tako visoke tmeperature, ako su kratek relacije tesko i da dofati 90.
Moje misljenje i razmisljanje.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#12880 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by bitanga_sa_otesa »

AVF wrote:Po nekoj logici sve je ispravno kada ides niz brdo motor nema opterecenje zato se ne grije, kada si upalio grianje u autu ventilator je raspuhao radijator da bi ugrijao kabinu i ohadio ga zato temperatura padne na 75
zbog toga postoji termostat,radni opseg je npr 82-92 stepena celzijusa.kad motor postigne 92 otvori se ventil i pocne cirkulacija rashladne tekucine kroz hladnjak.kad vozis nizbrdo i rashladna tekucina se ohladi na 82 ventil zatvori cirkulaciju kroz hladnjak i ona kruzi samo kroz blok.sa ispravnim termostatom temperatura ne bi smjela pasti na 75 stepeni...
bitanga_sa_otesa

#12881 Re: Pitamo Mehanicare ?

brock i rc design,to je stara energoinvestova livnica u kojoj su se pravile felge za juge tzv koralke
Image

i ovaj model se pravio

Image
B6Redhell

#12882 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by B6Redhell »

liaar wrote:
B6Redhell wrote:
Bakir1 wrote:ja sam prolazio pored tog salona, od sanskog mosta prema bosanskoj krupi preko grmeca, prekoputa "Remus" fabrike.
auta izgledaju jako uredno ako ti sta to znaci kao informacija.

Bakir ozbiljno pitanje. Ta remus fabrika jeli to oficijalna remus auspuhi fabrika ili neko se zajebavo pa stavio taj naziv za nesto deseto...????
http://www.biznisinfo.ba/remus-building ... ion-plant/

Kada se na Remus.eu odabere BIH, daje ove podatke

REMUS Innovation d.o.o.
Industrijska zona bb, 79260 Sanski Most, Bosnia & Herzegovina
Tel: +387 37 688-673
Fax: +387 37 688-679
Mob: +387 61 108-488
[email protected]...., http://www.remus.eu
jedan dobar prijaljtelj I poznanik je kupio jedan ne tako davno... prije dvije tri hefte sam ga sreo, vristi ko lud... I to pogotovo na autu koje on ima...
kaze kosto ga jedan bubreg ali ne zali.. :D

Image
doktorrr

#12883 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by doktorrr »

Pretpostavljao sam da će najveći broj odgovora biti da je termostat, što je i logično, ali mene u cijeloj priči buni što je radna temp zakucana na 90 sa isključenim grijanjem i tu je sve kao što treba da bude. Znači, termostat se, barem po kazaljci, ponaša kako treba.
Čim se uključi grijanje dolazi do problema sa spuštanjem radne temperature.
Ponovo napominjem da su i veliki i mali termostat već promjenjeni na autu. Mali termostat je originalni VW, a veliki Behr. Jedino da je stavljen nov a neispravan jedan od njih.
Ranije sam vozio i A4 B6 i Passata ali uvijek je kazaljka od temp bila zakucana na 90 makar napolju bilo i -10. I uzbrdo i nizbrdo i u svakoj drugoj situaciji. A grijanje je i po većim minusima bilo dobro u autu. Hoću da kažem ne vjerujem da je ovo normalno što vraća radnu temperatutu i što je grijanje lošije, kao što neko reče u prethodnim postovima.
channel10

#12884 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by channel10 »

Pa da li ikad "probije" na radnu sa grijanjem? Sad je zima i treba vremena da ti puše vruće u kabini i da istovremeno bude na radnoj temperaturi. Barem je tako kod mene.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#12885 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

bitanga_sa_otesa wrote:brock i rc design,to je stara energoinvestova livnica u kojoj su se pravile felge za juge tzv koralke
Image

i ovaj model se pravio

Image
Meni su ove felge na koralu, stojadinu, extra izgledale, bile su lijepe u ono doba a i sad nisu loše.
vozackii

#12886 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by vozackii »

Jednom kad dodje na radnu temperaturu ne smije mrdnut kazaljka ni preko ni ispod ako je sve uredu ma sta god ti radio, palio grijanje,nizbrdo itd
channel10

#12887 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by channel10 »

vozackii wrote:Jednom kad dodje na radnu temperaturu ne smije mrdnut kazaljka ni preko ni ispod ako je sve uredu ma sta god ti radio, palio grijanje,nizbrdo itd
Kako ne smije? Upališ grijanje i oduzima mu toplotu. Ideš nizbrdo, ne daješ gas i ne zagrijavas ga nego ga hladis jer ide bez opterećenja, a hladi ga hladan zrak jer ti uzimaš toplotu za kabinu.
UmaX

#12888 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by UmaX »

channel10 wrote:
vozackii wrote:Jednom kad dodje na radnu temperaturu ne smije mrdnut kazaljka ni preko ni ispod ako je sve uredu ma sta god ti radio, palio grijanje,nizbrdo itd
Kako ne smije? Upališ grijanje i oduzima mu toplotu. Ideš nizbrdo, ne daješ gas i ne zagrijavas ga nego ga hladis jer ide bez opterećenja, a hladi ga hladan zrak jer ti uzimaš toplotu za kabinu.
Yup, nego ljude zbunjuje i sto je kazaljka na 90C i kad je temperatura na 80C. To su i napravili da te oscilacije +/- 10C ne uticu na kazaljku, da ne bi neko mislio da ima kvar.
bitanga_sa_otesa

#12889 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

channel10 wrote: Kako ne smije? Upališ grijanje i oduzima mu toplotu. Ideš nizbrdo, ne daješ gas i ne zagrijavas ga nego ga hladis jer ide bez opterećenja, a hladi ga hladan zrak jer ti uzimaš toplotu za kabinu.
ne smije eto tako.napisao sam par postova gore,zato postoji termostat koji kad padne temperatura zatvara hladnjak i voda kruzi kroz blok.
a gdje stoji taj mali hladnjak? ja ne vidjoh nijedan auto sa 2 hladnjaka ,pogotovo malim i velikim...
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#12890 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by konektovan »

Radil ne radi, hebaji ga, meni kad idem niz brdo uvijek jednu crticu izgubi, sto pokazuje temperaturu. Ne znam sad kolika je razlka u temperaturi, mozda to nije puno, ali u ovim zimskim uslovima to mi nekako logicno.
bitanga_sa_otesa

#12891 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

par stepeni je ok,neki auti registruju,neki ne,ali vise od 10 stepeni ne smije opasti temperatura...
channel10

#12892 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by channel10 »

bitanga_sa_otesa wrote:
channel10 wrote: Kako ne smije? Upališ grijanje i oduzima mu toplotu. Ideš nizbrdo, ne daješ gas i ne zagrijavas ga nego ga hladis jer ide bez opterećenja, a hladi ga hladan zrak jer ti uzimaš toplotu za kabinu.
ne smije eto tako.napisao sam par postova gore,zato postoji termostat koji kad padne temperatura zatvara hladnjak i voda kruzi kroz blok.
a gdje stoji taj mali hladnjak? ja ne vidjoh nijedan auto sa 2 hladnjaka ,pogotovo malim i velikim...
Znam da si majstor pa ti neću proturjeciti, ali kod mene je ovako kako sam napisao. A i nekako mi logično da se hladi motor i da pada temperatura motora ukoliko ne daješ gas i ideš nizbrdo ili kad uključiš grijanje na ovoj zimi.
amar1994

#12893 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by amar1994 »

konektovan wrote:Radil ne radi, hebaji ga, meni kad idem niz brdo uvijek jednu crticu izgubi, sto pokazuje temperaturu. Ne znam sad kolika je razlka u temperaturi, mozda to nije puno, ali u ovim zimskim uslovima to mi nekako logicno.
sto kaze bitanga vrlo malo , kod mene sa 82 sleti na 78-79 :thumbup:
channel10

#12894 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by channel10 »

konektovan wrote:Radil ne radi, hebaji ga, meni kad idem niz brdo uvijek jednu crticu izgubi, sto pokazuje temperaturu. Ne znam sad kolika je razlka u temperaturi, mozda to nije puno, ali u ovim zimskim uslovima to mi nekako logicno.
Probaj se recimo sa kakve planine spustiti sa uključenim grijanjem pa da vidiš hoće li crticu ili ćeš ga skroz ohladiti :mrgreen:
bitanga_sa_otesa

#12895 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

channel10 wrote: Znam da si majstor pa ti neću proturjeciti, ali kod mene je ovako kako sam napisao. A i nekako mi logično da se hladi motor i da pada temperatura motora ukoliko ne daješ gas i ideš nizbrdo ili kad uključiš grijanje na ovoj zimi.
pa hladi se ako ne dajes gas i ides nizbrdo ako je otvoren ili pokvaren termostat,on sluzi da se motor ne smije ohladiti,ako znas ista u deformaciji materijala bit ce ti jasno,ali evo i laicki cu ti reci kad je motor 90 stepeni i ides nizbrdo i hladan zrak siba po hladnjaku on ohladi tekucinu sigurno na 20 ilij 30 stepeni i kad pumpa gurne takvu tekucinu do stubline,dobijas deformaciju...postaje ovalna...
znaci da se to desava stalno ,motor ti ne bi trajao par mjeseci...zato su nadosli da ugrade termostat :-D
channel10

#12896 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by channel10 »

bitanga_sa_otesa wrote:
channel10 wrote: Znam da si majstor pa ti neću proturjeciti, ali kod mene je ovako kako sam napisao. A i nekako mi logično da se hladi motor i da pada temperatura motora ukoliko ne daješ gas i ideš nizbrdo ili kad uključiš grijanje na ovoj zimi.
pa hladi se ako ne dajes gas i ides nizbrdo ako je otvoren ili pokvaren termostat,on sluzi da se motor ne smije ohladiti,ako znas ista u deformaciji materijala bit ce ti jasno,ali evo i laicki cu ti reci kad je motor 90 stepeni i ides nizbrdo i hladan zrak siba po hladnjaku on ohladi tekucinu sigurno na 20 ilij 30 stepeni i kad pumpa gurne takvu tekucinu do stubline,dobijas deformaciju...postaje ovalna...
znaci da se to desava stalno ,motor ti ne bi trajao par mjeseci...zato su nadosli da ugrade termostat :-D
Ništa onda ću morat pratiti ponašanje kazaljke, da vidim radi li kako treba ili ne.
bitanga_sa_otesa

#12897 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

channel10 wrote: Ništa onda ću morat pratiti ponašanje kazaljke, da vidim radi li kako treba ili ne.
zavisi ti i od instrumenta u autu ,na nekima je podeok 5 stepeni ,a na nekima 20 .izracunaj na skali kako je na tvom autu i znaces tacno :thumbup:
condy

#12898 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by condy »

Vozi auto u audi servis sta ga naglabas i dumas ovdje, ne moze ti niko ovdje popravit osim bitange. Koliko znam kod Audija i VW jednom kad zakuca na 90 nema vracanja ni cent osim ako ne valja termostat.

Kod mene uvijek na 90....
Drvosjeca iz Dejcica

#12899 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

bitanga_sa_otesa wrote:
channel10 wrote: Ništa onda ću morat pratiti ponašanje kazaljke, da vidim radi li kako treba ili ne.
zavisi ti i od instrumenta u autu ,na nekima je podeok 5 stepeni ,a na nekima 20 .izracunaj na skali kako je na tvom autu i znaces tacno :thumbup:
Kod mene digitalni nemam šta računati, tremperatura pada i raste zavisno od opterećenja i načina vožnje. Naravno ne padne skroz ali primjetiš razliku.

Image
channel10

#12900 Re: Audi A4 - Čudan problem sa radnom temperaturom

Post by channel10 »

Čini mi se da su kod mene tri mala podioka do prve veće crtice. Sad zimi je na drugoj većoj crtici ili malo vise kad je zagrijan. A to je na pola kod cijelog pokazivača.
Post Reply