Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Pedja Kojovic

#12876 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

maystor

Nasa stranka je na lokalnim izborima osvojila kontrolni paket glasova u opstinskim i gradskom vijecu i bez nase saglasnosti gradska vlast ne moze biti formirana. Iako je, u politickom smislu, najoportunije bilo da suzdrzanoscu izrazimo svoj odnos prema oba politicka bloka, mi smo se odlucili da nominovanjem vrlo kvalifikovanog i nestranackog kandidata za funkciju gradonacelnika barem na ovom nivou pokusamo neutralisati negativne posljedice politickog sukoba koji zemlju vec dvije godine drzi taocem i onemogucava bilo kakav napredak. Za nas, nema sumnje, da je brzo i legalno formiranje efikasne vlasti u interesu gradjana. Sasvim je logicno da ako to uspijemo u gradu nase rjesenje primjenimo i u Kantonu Sarajevo.

p.k.
Maystor

#12877 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Maystor »

Pedja Kojovic wrote:maystor

Nasa stranka je na lokalnim izborima osvojila kontrolni paket glasova u opstinskim i gradskom vijecu i bez nase saglasnosti gradska vlast ne moze biti formirana. Iako je, u politickom smislu, najoportunije bilo da suzdrzanoscu izrazimo svoj odnos prema oba politicka bloka, mi smo se odlucili da nominovanjem vrlo kvalifikovanog i nestranackog kandidata za funkciju gradonacelnika barem na ovom nivou pokusamo neutralisati negativne posljedice politickog sukoba koji zemlju vec dvije godine drzi taocem i onemogucava bilo kakav napredak. Za nas, nema sumnje, da je brzo i legalno formiranje efikasne vlasti u interesu gradjana. Sasvim je logicno da ako to uspijemo u gradu nase rjesenje primjenimo i u Kantonu Sarajevo.

p.k.
Gospodine Peđa, i Esed Radeljaš je osvojio "kontrolni paket glasova" u kantonalnoj skupštini, što je posljedica sulude situacije u koju je ovaj grad / kanton doveden. Vi ne morate biti dio te tragedije. Kristalno je jasno da ljude iz SDA ili SDP-a vaš program ne zanima, već ih samo zanimaju vaše ruke koje ćete podići za njih i koliko će ta usluga njih koštati.
Natjerajte ih da promijene svoje ponašanje ili im nemojte davati podršku. Svojevremeno ste rekli šta je za vas ekspertna vlada i koliko treba imati poslanika u skupštini KS da bi normalno radila, pa se nadam da ćete ostati principijelni. I zamolio bih vas da mi odgovorite da li su to novi momenti u pregovorima, budući da po prvi puta spominjete vezu između gradske i kantonalne vlasti?
Shahab

#12878 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Shahab »

Naša stranka ima značajan kadrovski potencijal i sjajne intelektualce u rukovodstvu stranke. Na žalost svi mi imamo samo 24 sata dnevno na raspolaganju i ozbiljan politički angažman kao što je promocija liberalnih naprednih ideja u ovakvoj sredini, zahtjeva punu posvečenost projektu, odnosno kako da profesionalno angažovani pojedinci, kao Mustafić i dr...sa dobrim rediteljskim karijerama, mogu kvalitetno biti angažovani na političkom projektu. Što se tiče krize u Kantonu Sarajevo, mislim da je ova SDA skalamerija od Vlade koja će biti izglasana 21.11.12., koraku unazad u odnosu na katastrofalnu SDP Vladu...SDA sa ovakvim rukovodstvom definitivno nema reformskog potencijala i ponovno žive u zabludi da mogu ignorisati stvarnost i opstati kao neki satelit turkoislamske zajednice u evropskom okruženju. Njemačka to neće dozvoliti, tako da su liberalne ekonomske i političke reforme jedina stvarnost koja nas očekuje...Mislim da je ovaj mandatni period već nepovratno izgubljen, kriza će postepeno kulminirati dok istovremeno snage statusa quo neće imati odgovora na dolazeće izazove. Konvencionalne stranke polako ispadaju iz kondicije i otvara se prostor za reformske snage koje moraju biti bolje i brže, u boljoj kondiciji, od konvencionalnih stranaka ili snaga statusa quo..koji je neodrživ...
bjelave

#12879 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by bjelave »

Pedja Kojovic wrote:bjelave

Nasa stranka nije dobila zvanican poziv da se pridruzi toj inicijativi tako da o tom pitanju nije raspravljano na sjednicama organa stranke.

Sto se tice mog licnog stava...

Mislim da sam, i na ovom forumu, nesto ranije, pisao o tome kako smatram da je demokratsko pravo stanovnistva jedne lokalne zajednice da biraju svoju vlast. Manipulaciju tog prava smatram nedemokratskom. Kada bi stranka X u selo ciji su stanovnici mahom opredjeljeni za stranku Y mjesec dana prije izbora, fiktivno, prijavila svoje glasace i na taj nacin pobjedila na izborima, ja bih to smatrao nelegitimnim rezultatom.
Ali u slucaju akcije "Glasacu za Srebrenicu" i "Prvi Mart" demokratski princip iz prethodnog pasusa je anuliran masovnim zlocinima koji su rezultirali drasticnom promjenom demografske slike na tim teritorijama.
Bosnjaci i Hrvati su sa teitorije onoga sto je danas RS protjerani sistematski, metodama koje medjunarodno ratno pravo kvalifikuje kao ratni zlocin. Rat je, nakon sklapanja mirovnog sporazuma, nastavljen drugim sredstvima a novac namjenjen povratku izbjeglica potrosen na uokviravanje ratom nastale demografske slike.

Poenta:
Svaki gradjanin BiH mora imati pravo da svojim glasom odlucuje o sudbini lokalne zajednice iz koje je protjeran na osnovu etnicke, vjerske ili bilo koje druge pripadnosti pripadnosti.
Radi se o gradjanskom neposluhu, demokratskoj akciji.
Ja se nadam da ce i retorika koja je prati evoluirati od ratnohuskacke u neku civilizovaniju formu.

p.k.
Hvala na odgovoru koji otvara jos par pitanja:

Smatras da je retorika kojom se promovira ideja da se gradjani protjerani sa teritorije RS tamo registriraju i glasaju na opcim izborima 2014 ratnohuskacka i necivilizirana? Mozes li to potkrijepiti nekim primjerom?

Ne mislis li da je osim retorike mozda bitan i cilj koji promovira icijativa "Prvi Mart" a to je anuliranje rezultata genocida i etnickog ciscenja?

Dakle, NS smatra da jos se treba uputiti zvanican zahtjev da se pridruzi ovoj incijativi. Javni proglas koju su uputili ljidi oko incijative nije dovoljan?

Smatram, kao i pretpostavljam veliki broj ljudi, da anuliranje ratnih osvajanja, genocida i protjerivanja je osnovni preduvjet za bilo kakvo daljne demokratiziranje postratne BiH. Svjestan sam da se rezultati rata ne mogu pobrisati preko noci ali takodjer smatram da se na tome mora raditi. Ili se trebamo pomiriti sa rezultatima Kardzicevih ratnih osvajanja? Dakle dali se NS ima namjeru baviti sustinskim problem ovoga drustva i ima li uopce stav o tome?

Cijenio bih jako odgovore na ova pitanja jer je moj utisak da NS nije do kraja profilirana kada je rijec problemima koji fundamentalno opterecuju ovu zemlju.

Vas odgovor me jako interesira i jos jednom hvala na vremena da nam pojasnite politiku NS.
Pedja Kojovic

#12880 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

bjelave

Nema potrebe da reintrepetirate ( i to pogresno) moje izjave.
Ja sam vise nego jasno rekao sta mislim.

Da, smatram da su ljudi koji su vodili ovaj projekat za Srebrenicu ponekad davali
izjave koje su bile na istom neciviliziranom nivou kao i izjave onih koji su ih napadali.
Cilj pokreta je mnogo vazniji nego svadjanje i odasiljanje prijetnji politicarima i drzavnim organima, u javnom prostoru.
Priroda inicijative je za mene, kao sto sam napisao, gradjanska i akcija nevladinih organizacija i organizator treba odluciti da li ce takva i ostati, ili ce prerasti u savez politickih stranaka.
U prvom slucaju svaki clan NS-a ce se prema njoj odluciti individualno, a u drugom ce organi stranke donijeti odluku.
Ukoliko organizator zeli stav stranke vec sada onda ga treba zvanicno zatraziti.U protivnom, mi cemo se odrediti kada mi procjenimo da je trenutak.

Ukoliko procitate Manifest Nase stranke ili nas prijedlog ustavnih principa vidjecete da smo se vrlo jasno odredili po svim fundamentalnim pitanjima u nasoj zemlji.
p.k.
bjelave

#12881 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by bjelave »

Pedja Kojovic wrote:bjelave

Nema potrebe da reintrepetirate ( i to pogresno) moje izjave.
Ja sam vise nego jasno rekao sta mislim.

Da, smatram da su ljudi koji su vodili ovaj projekat za Srebrenicu ponekad davali
izjave koje su bile na istom neciviliziranom nivou kao i izjave onih koji su ih napadali.
Cilj pokreta je mnogo vazniji nego svadjanje i odasiljanje prijetnji politicarima i drzavnim organima, u javnom prostoru.
Priroda inicijative je za mene, kao sto sam napisao, gradjanska i akcija nevladinih organizacija i organizator treba odluciti da li ce takva i ostati, ili ce prerasti u savez politickih stranaka.
U prvom slucaju svaki clan NS-a ce se prema njoj odluciti individualno, a u drugom ce organi stranke donijeti odluku.
Ukoliko organizator zeli stav stranke vec sada onda ga treba zvanicno zatraziti.U protivnom, mi cemo se odrediti kada mi procjenimo da je trenutak.

Ukoliko procitate Manifest Nase stranke ili nas prijedlog ustavnih principa vidjecete da smo se vrlo jasno odredili po svim fundamentalnim pitanjima u nasoj zemlji.
p.k.
Opet na konkretna pitanja ne nudite konkretne odgovore vec samo floskule. Dakle, ukoliko tvrdite da da se neko sluzi ratnohuskackim jezikom navedite te izjave a nemojte pisati da su davali "necivilizirane izjave". To je npr " reinterpretiranje" stvarnosti. Osim toga ostali ste duzni cijeli niz odgovora na fundamentalna pitanja koja sam postavio u prethodnom postu.
Jako je pohvalno sto vi kao neko ko aktivno ucestvuje u politickom zivotu dali priliku vasim glasacima, koji to vec jesu, kao i potencijalnim, da vas pitaju konkretne stvari vezane za profil i djelovanje NS.
S druge strane razocaravajuce je da u ovom slucaju, vezano za ovu incijativu, ne zelite ili ne mozete da ponudite odovore, na po mom skromnom misljenju, na jako vazna pitanja.
Ipak, i izbjegavanje da se izjasnite o vaznim pitanjima govori jako puno.
U svakom slucaju-hvala puno.
udrch

#12882 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by udrch »

ni ja baš ne kontam kako je moje pravo da glasam tamo gdje sam rođen i odakle sam protjeran necivilizacijsko i nametanje rješenja nekome..
drugog izbora moj Peđa nema, jer oni su tjerali puškom, a mi se pokušavamo vratiti zakonski legalno..
VjecitiStudent

#12883 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

udrch wrote:ni ja baš ne kontam kako je moje pravo da glasam tamo gdje sam rođen i odakle sam protjeran necivilizacijsko i nametanje rješenja nekome..
drugog izbora moj Peđa nema, jer oni su tjerali puškom, a mi se pokušavamo vratiti zakonski legalno..
A ja se samo pitam, zasto ste cekali 16 godina?

Edit:
Zar nisi vidio da ti je P.K. podvukao na kraju:
Svaki gradjanin BiH mora imati pravo da svojim glasom odlucuje o sudbini lokalne zajednice iz koje je protjeran na osnovu etnicke, vjerske ili bilo koje druge pripadnosti pripadnosti.
Ja se nadam da ce i retorika koja je prati evoluirati od ratnohuskacke u neku civilizovaniju formu.
udrch

#12884 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by udrch »

VjecitiStudent wrote:
udrch wrote:ni ja baš ne kontam kako je moje pravo da glasam tamo gdje sam rođen i odakle sam protjeran necivilizacijsko i nametanje rješenja nekome..

Edit:
ja sam samo postavio tezu u prvom licu..
ima najmanje milion različitih sudbina zašto nisu glasali ovih 16 godina..
njegov odgovor je prilično nejasan i dalje..
vlast trebaju birati stanovnici dotične lokalne jedinice..
zašto ja ne bih imao pravo da biram nekoga ko će mi obezbjediti uslove da se vratim bar 2030. godine..
uz uslov da sam rođen u toj zajednici i živio u njoj do protjerivanja..
ne postoji dugme za povratak, pogotovo ne za povratak za koji se većina lažno zalagala..
VjecitiStudent

#12885 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

udrch wrote:
VjecitiStudent wrote:

Edit:
ja sam samo postavio tezu u prvom licu..
ima najmanje milion različitih sudbina zašto nisu glasali ovih 16 godina..
njegov odgovor je prilično nejasan i dalje..
vlast trebaju birati stanovnici dotične lokalne jedinice..
zašto ja ne bih imao pravo da biram nekoga ko će mi obezbjediti uslove da se vratim bar 2030. godine..
uz uslov da sam rođen u toj zajednici i živio u njoj do protjerivanja..
ne postoji dugme za povratak, pogotovo ne za povratak za koji se većina lažno zalagala..
Tacno, vecina se lazno zalagala za povratak na celu sa rahmetli Predsjednikom.
Medjutim, od 1996. do danas, ipak je bilo moguce glasati u mjestu u kojem se stanovalo prije 1992.
Sljedeci popis ce nazalost tu mogucnost ukinuti.

Nagradno pitanje: Zasto broj glasova istjeranih dramaticno pada pocevsi od izbora 2004. i ko je glavni krivac za to????

A Pedjin odgovor je itekako jasan. I on je zadnja adresa na kojoj treba traziti krivicu za ovaj problem.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#12886 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by plain vanilla »

mensecini da Zukorlic bas i nije protjeran ...
PapakizSarajeva

#12887 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by PapakizSarajeva »

Evo jedna inicijativa kojoj bi se mogli pridruziti i NS i gosp. Jakob Finci cime ce pobrati i simpatije i glasove za mjesto gradonacelnika Sarajeva :

23.11.2012. godine u 15,00 h
Mirna setnja za Palestinu
Relacija Begova dzamija - Spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Eh, hajde sada da vidimo covjeka, demokratu Fincija na djelu, odnosno u koloni ovih setaca. Neka kod Spomenika ubijenoj djeci odrzi govor i da podrsku ugnjetavanim Palestincima. :skoljka: ( ovo bih volio vidjeti, ali vjerujte da od toga nema nista. :run: Ako taj covjek ikada kaze ista protiv Izraela, ja cu glasati za SNSD Milorada Dodika... ). :-) :-) :-) :-) :-)
žuta

#12888 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by žuta »

PapakizSarajeva wrote:Evo jedna inicijativa kojoj bi se mogli pridruziti i NS i gosp. Jakob Finci cime ce pobrati i simpatije i glasove za mjesto gradonacelnika Sarajeva :

23.11.2012. godine u 15,00 h
Mirna setnja za Palestinu
Relacija Begova dzamija - Spomenik ubijenoj djeci Sarajeva

Eh, hajde sada da vidimo covjeka, demokratu Fincija na djelu, odnosno u koloni ovih setaca. Neka kod Spomenika ubijenoj djeci odrzi govor i da podrsku ugnjetavanim Palestincima. :skoljka: ( ovo bih volio vidjeti, ali vjerujte da od toga nema nista. :run: Ako taj covjek ikada kaze ista protiv Izraela, ja cu glasati za SNSD Milorada Dodika... ). :-) :-) :-) :-) :-)
:thumbup: :thumbup:
žuta

#12889 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by žuta »

Mada je ovo dobra incijativa ali opčekivati od NS da nešto podrži a pogotovo ovo čisto sumljam jer oni niti smrde niti mirišu oni ništa ne podržavaju jer su valjda opozicija i očekuju da ih neko nako izabere bez konkretnih rezultata samo nako -e nećemo tako dino :dance:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#12890 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Chmoljo »

sumljaju neki da vodi nas pogrešan tok...
insomnia78

#12891 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by insomnia78 »

Chmoljo wrote:sumljaju neki da vodi nas pogrešan tok...
Jel slavimo mevlud i pijemo sok...la, la, la
SumLjas ti nesto sumLjas vidim ja kako ti mene gledas :mrgreen:

s' moje sokocalo
ultima_palabra

#12892 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by ultima_palabra »

Ja znam ono "jer slušamo Macbeth i pijemo sok" :mrgreen:
Chmoljo

#12893 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Chmoljo »

:mrgreen:
insomnia78

#12894 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by insomnia78 »

ultima_palabra wrote:Ja znam ono "jer slušamo Macbeth i pijemo sok" :mrgreen:
He he, moRe i tako

s' moje sokocalo
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#12895 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

žuta wrote:Mada je ovo dobra incijativa ali opčekivati od NS da nešto podrži a pogotovo ovo čisto sumljam jer oni niti smrde niti mirišu oni ništa ne podržavaju jer su valjda opozicija i očekuju da ih neko nako izabere bez konkretnih rezultata samo nako -e nećemo tako dino :dance:
Al' zato se glasa, redovno, za one sa konkretnim rzultatima... :D

Sto bi se reklo kod nas"..'ta ce NS." ;-) :D
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#12896 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

žuta wrote:Mada je ovo dobra incijativa ali opčekivati od NS da nešto podrži a pogotovo ovo čisto sumljam jer oni niti smrde niti mirišu oni ništa ne podržavaju jer su valjda opozicija i očekuju da ih neko nako izabere bez konkretnih rezultata samo nako -e nećemo tako dino :dance:
Ne,ne,ne...Naša Stranka kao opoziciona bi trebala preuzeti sva g*..a iz Miljacke od 1996 do danas , amnestirati vladajuću autokratsku kamarilu , "halaliti im" sve privatizacije i poratna "pojašnjenja" u vidu našeg "interesa" i tako ni kriva ni dužna na sebe navući sve ono što nam ni neprijatelji ne bi učinili , šta smo sami sebi učinili i kako smo birali sve ove zeleno-crvene godine :roll: .

Samo zato jer su opozicija ?

Samo vi iz NS-a nemojte smrditi niti mirisati.
Vi pričajte a ako Vam se povjeri vlast - djelujte:thumbup:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#12897 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

štaš kad su, putem ideologije, mase ljudi mentalno transmitovani na područje Afrike i Azije dok ostaju fizički prisutni u BiH i Evropi :( ali to su neki čudni povijesno-civilizacijski, haman pa olimpijski krugovi
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#12898 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by plain vanilla »

-LIBERO- wrote:
Al' zato se glasa, redovno, za one sa konkretnim rzultatima... :D

Sto bi se reklo kod nas"..'ta ce NS." ;-) :D
pa i sta ce NS
dosli su u situaciju da mogu kandidovati gradonacelnika i oni izaberu nekoga ko nije iz stranke

to mu haman plus sto nije iz NS, nije BHS....aman preporuke
Chmoljo

#12899 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Chmoljo »

pa super je glasati kad ti se izbor ne može obiti o glavu :D
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#12900 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

:lol: :lol: :lol: Cmolje legende...glas čovjeka koji je prošao sito i rešeto :lol: :lol: :lol:

hebo više glasanje i ko ga izmisli....baš prava zamjena za hljeba, hljeba gospodaru...hljeba i igara....sirotinja se jadna upire ko da se nešto pita...lafo mijenja nešto :lol: :lol: :lol: hebote kako je lako ljude ufurati da su bitan faktor :lol: :lol: a baš kad Ameriku spomenuste, tamo se najbolje vidi da pobjedi uvijek onaj konja na kojeg se najviše klade, tj. kandidat koji ima najviše love za kampanju...a generalno ko god da pobijedi stvarni pobjednici su kladionačari, tj. stakeholderi koji su obično ulagali na na oba konja :D

ovo je povratak u začetke kapitalizma, u doba Jakoba Fugera i Hanseatske lige i onda opet iznova kreće novi biopolitički ciklus razaranja ..... samo neće biti fašizma, komunizma jer je to sve isfurano i potrošeno, sad ide zvjerski ideologizam koji je prije stotinu godina ocrtao Špengler, a vratio u život Huntington, jedna perfrktna platforma za postnacionalni hipertotalitarizam koji ima potencijal da perfektno će zatvori priču o širenju jaza između bogatih i siromašnih, kako na lokalnom tako i na globalnom nivou.
Locked