@SM
Ja više volim aesthetic tipove, poput Zyzza
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
Velkoski wrote:Prvi dio: Ma normalno da nikad niko nije zadovoljan, u čovjekovoj prirodi je da uvijek hoće više, bolje, jače, jebiga. Mnogima "natural" jednostavno dosadi nakon par godina, kad jednostavno ne može više, u tom slučaju nemam ništa protiv boce. Loša je dugoročno za zdravlje, ali bolje je pitanje šta nije loše generalno? Opet, i tu je pitanje discipline, isto kao i oko hrane, ko zna svoje tijelo i ko se može kontrolisati i ko ne zna jelte. Oko takmičenja se slažem, nemamo mi para za toga.SmokingMan wrote: Koliko god precizno vježbaš,držiš se plana i programa,off season mass bulkinga,pa dijete,optet rezultati neččće biti od ponekad previše očekivanog,naravno,ako imaš veće planove i ambicije da odskočiš od klasične man's physique kategorije,sve preko,više kategorije,profesionalni nivo to predstavlja veće izazove,veće troškove,tu su ti potrebni i dobri sponzori,nutricionista,guru za steriode.Jako je teško od lokalnog nivoa isplivati do IFBB profesionalnih voda.
Ne isplati se prvo trošiti novac,pa i rizikovati neprocijenjivo zdravlje.Ok suplementi,ali iskreno,samo ako imaš namjeru da se takmičiš to će se isplatiti koliko toliko,čisto radi vlastitog zadovoljstva,uzimanje samo radi nekog ćejfa da se malo ko nabildaš je besmisleno,znam po sebi.
Trošenje novca je relativna stvar, svi ga svakako bacamo na nešto, samo je jedna konstanta > malo ga je.Možemo komotno reći da je kompletna teretana besmislena, ali eto, šta raditi u životu uopšte
Ma samo drži suficit, treniraj redovno i to je toplain vanilla wrote:Pa na Dukanu sam. Nemasno meso, mlijecni proizvodi s malo masnoce i povrce s malo UH. Lako je dok sam na dijeti, ne brljam, ali kad je prekinem onda je problem.Velkoski wrote:Izguglaj keto način ishrane, to ti je u principu visok unos masti i proteina, a bukvalno nula UH. Uz suficit kalorija će kile dole, mada ako nemaš discipline oko UH ne znam ni kako ćeš imati oko ovoga ili eventualno kad dođeš na ciljanu težinu.
A fitnes je ukljucen najvise zbog kondicije, sjedeci posao ubije covjeka.
Nauci se sta je suficit a sta je deficit pa mudrujVelkoski wrote:Izguglaj keto način ishrane, to ti je u principu visok unos masti i proteina, a bukvalno nula UH. Uz suficit kalorija će kile dole, mada ako nemaš discipline oko UH ne znam ni kako ćeš imati oko ovoga ili eventualno kad dođeš na ciljanu težinu.
Jao došla je i na ovuVelkoski wrote:uhhhhh nek' si me naružila
Pretvoris se u hulka drug postanes zelenjajara wrote:ej momci jel mi moze neko objasnit kako netko zna da je protein kvalitetan i da ga "radi"![]()
jel vi to nesto osjetite kad pijete protein?
Sastav ima odličan. Ja ga nisam nikad ovdje vidio.DanteX wrote:Je li iko od vas vidio ovaj protein u BiH? Imao sam priliku da ga kupim u Meksiku (slučajno naletio) i baš mi se svidio. Zanemarite ukus, bitna je marka.
saberes koliko nutrijenata uneses kroz hranu tokom dana i vidis koliko ti fali. i to sto fali nadomjestis suplementomRockefeller wrote:Koliko puta na dan bi se trebao Gainer piti ili Whey?
napijem se proteina i pravim haosjajara wrote:ej momci jel mi moze neko objasnit kako netko zna da je protein kvalitetan i da ga "radi"![]()
jel vi to nesto osjetite kad pijete protein?
Ti ne možeš raditi jednu grupu mišića, a da ne radiš i jednu drugu. Recimo baš za prsa, danas radiš komplet prsa ali dok radiš (u tvom pitanju) sklek, odmah radiš i ramena i triceps i leđa. ALI, najveći fokus su ti prsa, još ako uradiš jednu od 100-tinu različitih varijacija onda možeš prsa precizno pogoditi.REMB wrote:Citam kako je neki otpimum na treningu npr grudi imati 4 vjezbe po 4 serije. Sad me zanima ako radim sklekove 4 serije jel i njih ubrajam u jednu od vjezbi za grudi. I jel razvlacenje na kraju racunam kao jednu od vjezbi za grudi?
DanteX wrote:Ti ne možeš raditi jednu grupu mišića, a da ne radiš i jednu drugu. Recimo baš za prsa, danas radiš komplet prsa ali dok radiš (u tvom pitanju) sklek, odmah radiš i ramena i triceps i leđa. ALI, najveći fokus su ti prsa, još ako uradiš jednu od 100-tinu različitih varijacija onda možeš prsa precizno pogoditi.REMB wrote:Citam kako je neki otpimum na treningu npr grudi imati 4 vjezbe po 4 serije. Sad me zanima ako radim sklekove 4 serije jel i njih ubrajam u jednu od vjezbi za grudi. I jel razvlacenje na kraju racunam kao jednu od vjezbi za grudi?
Dok radiš benč, radiš i triceps, dok radiš lat radiš i biceps, dok radiš čučanj radiš i stomak. Razlika je što sr ti fokusiraš na taj određen mišić, drugi mišići u pokretu ti pomažu, ali rade minimalno.
Tako, sklekove (20 ponavljanja) možeš ubrajati kao zagrijavanje, ako ih radiš na početku, a možeš ih raditi kao punu vježbu, zavisi kakav ti je program.
Ja sam nedavno počeo sa jednim novim programom za prsa.
1. Benč, 6,8,10,15. Sa najvećom kilažom s kojom mogu uraditi 6 ponavljanja, i onda smanjujem kilažu postepeno sa svakom novom serijom.
1A. Horizontalni kabal, sa srednjom kilažom 15X po 4 serije.
2. Kosi benč, isti fazon kao benč. 6.8.10.15, četiri serije i postepeno smanjujem kilažu.
2A. Kabal, s vrha prema dolje, 15X sa srednjom kilažom
3. Propadanje 6,8,10,15
3A Kabal, sa dna prema gore 15x po četiri serije
I za kraj, sklekovi. maximalno koliko mogu sa težinom (ja radim sa gumom) i odmah maksimalno bez težine (u mom slučaju bez gume).
1 i 1A, 2 i 2A, 3 i 3A izvodiš odmah, bez pauze. Pauza ti je skidanje tegova.
Sam si sebi dao savjet.DanteX wrote: I moj savjet, ne radi razvlačenje. Od te vježbe nemaš ništa osim da se povrijediš, dok radiš benč ti razvlačiš mišić isto kao i sa razvlačenjem.
Vidio sam, tu sam se zajebao, umjesto edit kliknuo sam na citiranje. Jbg, dešava se i najboljimaLogovan wrote:Sam si sebi dao savjet.DanteX wrote: I moj savjet, ne radi razvlačenje. Od te vježbe nemaš ništa osim da se povrijediš, dok radiš benč ti razvlačiš mišić isto kao i sa razvlačenjem.
Hvala na opsirnom odgovoru. S uzitkom sam procitao.DanteX wrote:Ti ne možeš raditi jednu grupu mišića, a da ne radiš i jednu drugu. Recimo baš za prsa, danas radiš komplet prsa ali dok radiš (u tvom pitanju) sklek, odmah radiš i ramena i triceps i leđa. ALI, najveći fokus su ti prsa, još ako uradiš jednu od 100-tinu različitih varijacija onda možeš prsa precizno pogoditi.REMB wrote:Citam kako je neki otpimum na treningu npr grudi imati 4 vjezbe po 4 serije. Sad me zanima ako radim sklekove 4 serije jel i njih ubrajam u jednu od vjezbi za grudi. I jel razvlacenje na kraju racunam kao jednu od vjezbi za grudi?
Dok radiš benč, radiš i triceps, dok radiš lat radiš i biceps, dok radiš čučanj radiš i stomak. Razlika je što sr ti fokusiraš na taj određen mišić, drugi mišići u pokretu ti pomažu, ali rade minimalno.
Tako, sklekove (20 ponavljanja) možeš ubrajati kao zagrijavanje, ako ih radiš na početku, a možeš ih raditi kao punu vježbu, zavisi kakav ti je program.
1. Benč, 6,8,10,15. Sa najvećom kilažom s kojom mogu uraditi 6 ponavljanja, i onda smanjujem kilažu postepeno sa svakom novom serijom.
2. Kosi benč, isti fazon kao benč. 6.8.10.15, četiri serije i postepeno smanjujem kilažu.
3. Propadanje 6,8,10,15
I za kraj, sklekovi. maximalno koliko mogu sa težinom (ja radim sa gumom) i odmah maksimalno bez težine (u mom slučaju bez gume).
Nikakav problemREMB wrote:Hvala na opsirnom odgovoru. S uzitkom sam procitao.DanteX wrote:Ti ne možeš raditi jednu grupu mišića, a da ne radiš i jednu drugu. Recimo baš za prsa, danas radiš komplet prsa ali dok radiš (u tvom pitanju) sklek, odmah radiš i ramena i triceps i leđa. ALI, najveći fokus su ti prsa, još ako uradiš jednu od 100-tinu različitih varijacija onda možeš prsa precizno pogoditi.REMB wrote:Citam kako je neki otpimum na treningu npr grudi imati 4 vjezbe po 4 serije. Sad me zanima ako radim sklekove 4 serije jel i njih ubrajam u jednu od vjezbi za grudi. I jel razvlacenje na kraju racunam kao jednu od vjezbi za grudi?
3. Propadanje 6,8,10,15
Teretana '300' na Cengic Vili pored Kuvajtske djamije, clanarina je 40KM a ima dovoljno sprava i opreme za bilo koga.Najs wrote:Vozdra bilderi i bilderke, trazim teretanu u Sa, ne treba imati instruktore, kurseve bla bla samo ono osnovno, ali zato da nije skuplja clanarina od 40km( student sam, pa moze i sa popustom) i da ne moram puno hodati od tramvajske do teretane( stajaznam 10ak minuta hoda je ok). Molim za vase prijedloge, hvala