Ta garsonjera visi na olix-u kod 2 agencije i to jos od ljetos
Cijene stanova All about
Moderator: anex
- xoklix
#12877 Re: Cijene stanova All about
Myspace lupa cijene... Barem kad sam ih ja angažovao. Kontao poslovni za 800-850KM izdati,a oni kao preporučuju 1200 KM. U sebi kontam ako ga izdam za 850 ima da se udaram nogom u guzicu.
Čekam 3 mjeseca mrka kapa, na kraju sam uslikam ,objavim na pik,stavim natpis na prostor i izdam za 800 KM kroz 20 dana.
Čekam 3 mjeseca mrka kapa, na kraju sam uslikam ,objavim na pik,stavim natpis na prostor i izdam za 800 KM kroz 20 dana.
-
neki
#12878 Re: Cijene stanova All about
To su oni levati što su izjavili da se apartman na planini isplati za 7 do 10 godinaxoklix wrote: ↑28/02/2023 00:49 Myspace lupa cijene... Barem kad sam ih ja angažovao. Kontao poslovni za 800-850KM izdati,a oni kao preporučuju 1200 KM. U sebi kontam ako ga izdam za 850 ima da se udaram nogom u guzicu.
-
Haft
#12879 Re: Cijene stanova All about
Treba porezna uskoro da mi dodje u stan i izvrsi procjenu, da platim onih 5% poreza na kupoprodaju, predao sam zahtjev prije par dana. Moze li mi neko reci sta mogu ocekivati od porezne, i kakva su vasa iskustva? Ako je cijena stana u ugovoru realna (cca 4000 KM/m2), da li to vecinom zavrsi da njihova procjena odgovara cijeni iz KPU? Ili postoji mogucnost da njihova procjena bude veca od KPU? Isplati li se zaliti u tom slucaju?
Prvi put se susrecem sa kupovinom i ovakvim porezom, pa je svaka info dobrodosla.
Prvi put se susrecem sa kupovinom i ovakvim porezom, pa je svaka info dobrodosla.
-
team87
#12880 Re: Cijene stanova All about
ja nedavno predao, zovu me za 7 dana kazu eto mi necemo izlazit da procjenimo, slazemo se sa cijenom iz kupoprodajnog ugovora i tako i bi, odgovaralo i meni i njimaHaft wrote: ↑28/02/2023 10:32 Treba porezna uskoro da mi dodje u stan i izvrsi procjenu, da platim onih 5% poreza na kupoprodaju, predao sam zahtjev prije par dana. Moze li mi neko reci sta mogu ocekivati od porezne, i kakva su vasa iskustva? Ako je cijena stana u ugovoru realna (cca 4000 KM/m2), da li to vecinom zavrsi da njihova procjena odgovara cijeni iz KPU? Ili postoji mogucnost da njihova procjena bude veca od KPU? Isplati li se zaliti u tom slucaju?
-
alacious
#12881 Re: Cijene stanova All about
Takodjer, doduse prije godinu i po. Ne poznajem nikoga ko je kupio stan, a da mu je stvarno komisija i izasla na terenteam87 wrote: ↑28/02/2023 10:42ja nedavno predao, zovu me za 7 dana kazu eto mi necemo izlazit da procjenimo, slazemo se sa cijenom iz kupoprodajnog ugovora i tako i bi, odgovaralo i meni i njimaHaft wrote: ↑28/02/2023 10:32 Treba porezna uskoro da mi dodje u stan i izvrsi procjenu, da platim onih 5% poreza na kupoprodaju, predao sam zahtjev prije par dana. Moze li mi neko reci sta mogu ocekivati od porezne, i kakva su vasa iskustva? Ako je cijena stana u ugovoru realna (cca 4000 KM/m2), da li to vecinom zavrsi da njihova procjena odgovara cijeni iz KPU? Ili postoji mogucnost da njihova procjena bude veca od KPU? Isplati li se zaliti u tom slucaju?
-
Mariella
#12882 Re: Cijene stanova All about
Kao sto su vec napisali gore, nece ti ni doci u stan, samo ce potvrditi cijenu iz ugovora.Haft wrote: ↑28/02/2023 10:32 Treba porezna uskoro da mi dodje u stan i izvrsi procjenu, da platim onih 5% poreza na kupoprodaju, predao sam zahtjev prije par dana. Moze li mi neko reci sta mogu ocekivati od porezne, i kakva su vasa iskustva? Ako je cijena stana u ugovoru realna (cca 4000 KM/m2), da li to vecinom zavrsi da njihova procjena odgovara cijeni iz KPU? Ili postoji mogucnost da njihova procjena bude veca od KPU? Isplati li se zaliti u tom slucaju?
-
Ci-Nick
#12883 Re: Cijene stanova All about
Komisija dolazi iz općine... ako već dolazi.
Ne iz porezne.. Porezna samo brine za naplatu.
Ne iz porezne.. Porezna samo brine za naplatu.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#12884 Re: Cijene stanova All about
Sta ce dolaziti na ovakvim cijenama, naravno da se slazu sa ugovorom 
-
Oxygenn
#12885 Re: Cijene stanova All about
Osim problema sa liftovima, da li su mali ili VelikiPM72 wrote: ↑25/02/2023 20:25Kod mene u C fazi bio je i mali i veliki liftbumerangss wrote: ↑25/02/2023 19:05
Alipasino ima tako ružne i male liftove fol za 4 osobe možda 4 kineza ali pored mene 100+kg može jos jedno da stane u lift i ako se vozimo do 14-od sprata toliko smo pripijeni da se meni digne![]()
Znaci i mali i dugo se "penjemo" a o tome kako se u stanovima čuju (tutnjaju) liftovi kao kad živiš u Titovoj i prolazi donirani turski traNvaj iz Konye![]()
-
PM72
#12886 Re: Cijene stanova All about
Pošto sam ja iz C faze 
- SpecialOffer
#12887 Re: Cijene stanova All about
- Haris.ba
#12888 Re: Cijene stanova All about
Pa ne bi radili svoj posao da su te pustili.SpecialOffer wrote: ↑01/03/2023 21:31Meni su dolazili i procijenili 140.000 KM vise nego sto sam platio s tim da sam ga ja stvarno kupio ispod cijene.
- SpecialOffer
#12889 Re: Cijene stanova All about
Tako nekako. A znam slucaj gdje su i manje procijenili.Haris.ba wrote: ↑01/03/2023 21:36Pa ne bi radili svoj posao da su te pustili.SpecialOffer wrote: ↑01/03/2023 21:31
Meni su dolazili i procijenili 140.000 KM vise nego sto sam platio s tim da sam ga ja stvarno kupio ispod cijene.![]()
-
Haft
#12890 Re: Cijene stanova All about
Hvala za info.
Navest cu ispod sve defaultne obaveze koje kupac jednog stana u Sarajevu ima:
1. Predbiljezba (ZK)
2. Predaja zahtjeva poreznoj i placanje poreza (porezna)
3. Nakon placanja poreza, uknjiziti stan (ZK)
4. U medjuvremenu prenijeti sve komunalije na sebe
Mozete li mi reci da li postoji jos nesto osim ovog?
1. Predbiljezba (ZK)
-
team87
#12891 Re: Cijene stanova All about
to je to, osim ako nisam i ja sta fulioHaft wrote: ↑02/03/2023 08:49 Hvala za info.
1. Predbiljezba (ZK)
-
archi_a
#12892 Re: Cijene stanova All about
Dolazi OPĆINSKA POREZNA. Da, to jeste porezna.
I bezobrazni su. Ako je u ugovoru cijena stana "preplaćena" onda će se složiti sa tom cijenom i oporezovati po toj cijeni. Ako ste kojim slučajem prošli povoljnije, jeftinije, manje od trenutne prosječne cijene na tom području, onda će vam izvršiti procjenu po svojim parametrima, odnosno uobičajnom tržišnom kretanju. Neće ići protiv sebe. U tom slučaju ih očekujte na vratima.
-
Ci-Nick
#12893 Re: Cijene stanova All about
Ne postoji općinska porezna, samo kantonalna.archi_a wrote: ↑02/03/2023 10:29Dolazi OPĆINSKA POREZNA. Da, to jeste porezna.![]()
I bezobrazni su. Ako je u ugovoru cijena stana "preplaćena" onda će se složiti sa tom cijenom i oporezovati po toj cijeni. Ako ste kojim slučajem prošli povoljnije, jeftinije, manje od trenutne prosječne cijene na tom području, onda će vam izvršiti procjenu po svojim parametrima, odnosno uobičajnom tržišnom kretanju. Neće ići protiv sebe. U tom slučaju ih očekujte na vratima.
Načelnik općine imenuje komisiju.
Komisija naplati svoj izlazak ili neizlazak.
Evo u zakonu, član 9 piše ko imenuje komisiju.
https://www.paragraf.ba/propisi/kantona ... klone.html
-
archi_a
#12894 Re: Cijene stanova All about
Naravno, KANTONALNA koja je nadležna i uspostavlja svoje ISPOSTAVE u općinama.
Hijerarhija: Porezna FBiH, središnji ured, kantonalni, općinske ispostave. E, općinska ispostava je između ostalog nadležna i za utvrđivanje i obračun poreza na promet nekretnina.
Dakle u svakoj općini imaš kancelariju porezne ispostave. Načelnik imenuje komisiju koja obilazi nekretninu koja se nalazi na teritoriji općine, utvđuje stvarno stanje. A u komisiji su službenici iz kancelarije porezne ispostave, + uglavnom općinski službenik geodetskih poslova, katastra.
Hijerarhija: Porezna FBiH, središnji ured, kantonalni, općinske ispostave. E, općinska ispostava je između ostalog nadležna i za utvrđivanje i obračun poreza na promet nekretnina.
Dakle u svakoj općini imaš kancelariju porezne ispostave. Načelnik imenuje komisiju koja obilazi nekretninu koja se nalazi na teritoriji općine, utvđuje stvarno stanje. A u komisiji su službenici iz kancelarije porezne ispostave, + uglavnom općinski službenik geodetskih poslova, katastra.
-
Ci-Nick
#12895 Re: Cijene stanova All about
Ja ne vidim da igdje piše tako nesto.. nacelnik nije pretpostavljeni uposlenicima poreske uprave.
Općina utvrđuje jer je to uglavnom njihov prihod a poreska brine za naplatu.
(Utvrđivanje vrijednosti nekretnina)
(1) Prometnu vrijednost nekretnine utvrđuje komisija za utvrđivanje vrijednosti nekretnina i pokretnih stvari (u daljem tekstu: komisija) koju imenuje općinski načelnik.
(2) Komisija broji tri člana.
(3) Članovi komisije mogu biti iz oblasti građevinske, poljoprivredne, geodetske, ekonomske i pravne struke.
(4) Komisija se imenuje na period od četiri godine uz mogućnost ponovnog imenovanja.
(5) Općinski načelnik utvrđuje način rada komisije.
(6) O svom radu komisija je dužna izvještavati općinskog načelnika u roku od 15 dana po isteku svakog tromjesečja i po potrebi na zahtjev općinskog načelnika.
(7) Vlada Kantona Sarajevo (u daljem tekstu: Vlada) propisuje kriterije na osnovu kojih se utvrđuje prometna vrijednost nekretnina.
Općina utvrđuje jer je to uglavnom njihov prihod a poreska brine za naplatu.
(Utvrđivanje vrijednosti nekretnina)
(1) Prometnu vrijednost nekretnine utvrđuje komisija za utvrđivanje vrijednosti nekretnina i pokretnih stvari (u daljem tekstu: komisija) koju imenuje općinski načelnik.
(2) Komisija broji tri člana.
(3) Članovi komisije mogu biti iz oblasti građevinske, poljoprivredne, geodetske, ekonomske i pravne struke.
(4) Komisija se imenuje na period od četiri godine uz mogućnost ponovnog imenovanja.
(5) Općinski načelnik utvrđuje način rada komisije.
(6) O svom radu komisija je dužna izvještavati općinskog načelnika u roku od 15 dana po isteku svakog tromjesečja i po potrebi na zahtjev općinskog načelnika.
(7) Vlada Kantona Sarajevo (u daljem tekstu: Vlada) propisuje kriterije na osnovu kojih se utvrđuje prometna vrijednost nekretnina.
-
archi_a
#12896 Re: Cijene stanova All about
Jesi ti ikad rješavao ova pitanja uživo? Ja ovo pišem iz ličnog iskustva u Sarajevu. U dva navrata. U komisiji je uvijek službenik porezne uprave-ispostave, na kraju od njih dobijaš rješenje o visini iznosa kojeg moraš platiti. Znam ko mi je dolazio u komisiji, znam ko mi je napisao rješenje i znam da sam kod istih osoba radio rješenja za povrat dijela poreza, više godina.
Al helem nejse, nećemo sad raditi prepisku na dvije stranice. Činjenica, naplatit će vam porez, ali to sigurno neće biti na njihovu štetu. Ja sam sa žalbama na prvo rješenje išao prvo na kantonalni nivo pa do federalne porezne, dvije-tri godine je trajala prepiska i žalbe, nisam uspio promijeniti ishod.
Al helem nejse, nećemo sad raditi prepisku na dvije stranice. Činjenica, naplatit će vam porez, ali to sigurno neće biti na njihovu štetu. Ja sam sa žalbama na prvo rješenje išao prvo na kantonalni nivo pa do federalne porezne, dvije-tri godine je trajala prepiska i žalbe, nisam uspio promijeniti ishod.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#12897 Re: Cijene stanova All about
Ako nema porezne u Opstini, zasto svake godine povrat poreza predajem u zgradi opstine 
- pezzar
#12898 Re: Cijene stanova All about
Porezna "reže" rješenje, općinari su u komisiji. Meni izlazili prije mjesec i po.
Poreznoj se predaje zahtjeva, onda ga porezna dostavlja općini. Općinska komisija izrađuje zapisnik, koji vraćaju poreznoj, na osnovu zapisnika porezna sačinjava Rješenje.
Mi uplatili, zvao poreznu, kažu ne treba donositi uplatnicu, javiće se oni da preuzmem ugovore nazad.
Poreznoj se predaje zahtjeva, onda ga porezna dostavlja općini. Općinska komisija izrađuje zapisnik, koji vraćaju poreznoj, na osnovu zapisnika porezna sačinjava Rješenje.
Mi uplatili, zvao poreznu, kažu ne treba donositi uplatnicu, javiće se oni da preuzmem ugovore nazad.
- pezzar
#12899 Re: Cijene stanova All about
Ima porezne u opštini, ako iznajme od opštine kancelarije.sime_cipol wrote: ↑02/03/2023 12:03 Ako nema porezne u Opstini, zasto svake godine povrat poreza predajem u zgradi opstine![]()
-
Ci-Nick
#12900 Re: Cijene stanova All about
Zvali me iz općine .. (Zenica), preuzeo rješenje u općini, sekretarica pomoćnika načelnika za imovinsko pravne odnose mi nudila da uđem kod njeg i pokušam smanjiti porez. Nisam ušao jer nisam zelio da dajem mito.archi_a wrote: ↑02/03/2023 11:57 Jesi ti ikad rješavao ova pitanja uživo? Ja ovo pišem iz ličnog iskustva u Sarajevu. U dva navrata. U komisiji je uvijek službenik porezne uprave-ispostave, na kraju od njih dobijaš rješenje o visini iznosa kojeg moraš platiti. Znam ko mi je dolazio u komisiji, znam ko mi je napisao rješenje i znam da sam kod istih osoba radio rješenja za povrat dijela poreza, više godina.
Al helem nejse, nećemo sad raditi prepisku na dvije stranice. Činjenica, naplatit će vam porez, ali to sigurno neće biti na njihovu štetu. Ja sam sa žalbama na prvo rješenje išao prvo na kantonalni nivo pa do federalne porezne, dvije-tri godine je trajala prepiska i žalbe, nisam uspio promijeniti ishod.![]()
Dakle piše fino u zakonu ko je nadležan.