SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zigson

#12876 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zigson »

triconja wrote:
drugi profil wrote:Samo jedna mala izmjena zakona bi mnogo promijenila.
Da imas pravo primjeniti bilo kakvu silu da zastitis svoju imovinu i lice, narocito na privatnom posjedu.
Pa pola bi se Bosne pobilo isti dan kad bi to usvojili. Frajko bi iskopo tenk ispod kuce i porusio citav komsiluk :lol:
baš :lol: :lol:
Hakiz

#12877 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote:
Hakiz wrote:
JThomas wrote:ma šta ja znam. eto vidi u americi gdje preovladava to zakonsko "stand your ground" rješenje - takvih je obračuna neuporedivo više. bude i grešaka, zaplate baštovani, bude i zloupotreba...srednjeročno i dugoročno promjena zakona sigurno utiče na ponašanje.
Tačno. Samo, kod nas je idiotsko rješenje na suprotnom kraju spektra. Naime, na primjer, ako bilder od 120 kg mišića krene da siluje djevojčicu od 45-50 kg, i koristi samo svoje tijelo, ruke kao oružje napada, ona nema pravo da pri odbrani koristi bilo kakvo sredstvo odbrane osim svog tijela. Ako koristi on će biti suđen za silovanje ili pokušaj, a ona će biti suđena zbog korištenja nerecipročne sile pri odbrani.

Po našem zakonu, legitimna odbrana je recipročna napadu, dakle, ako te neko napadne bez oružja nemaš pravo koristiti oružije (pa makar to bio kišobran, četka za kosu, kamen itd), iako fizičkom konstitucijom nemaš šanse da se odbraniš.
Gdje to uče tako? Jer napisao si nekoliko stvari koje mogu veoma da budu opasne.

P.S.
Pisao sam nedavno o jednom zanimljivom slučaju gdje je lika sa sjekirom ovjerio lik sa pištoljem. Klasična nužna odbrana.
Taj institut kod nas jeste atrofirao. Ali, nije baš da ne pruža mogućnost odbrane.
U navedenom primjeru se žrtva jedino može osloniti na zdrav razum sudije koji će prihvatiti da nije imala drugi način da se brani nego koristeći neko sredstvo. Pa da žrtvu oslobodi odgvoronosti ili u najgorem slučaju joj odredi uslovnu kaznu. Ali, ako sudije sljepo gleda zakon, ona bi bila osuđena.

Ne pišem opasne stvari (kao da neko to ne zna), to je opšte poznata stvar. Čak su se i u raznim TV emisijama o ovoj temi neki inspektori složili da je to pogrešno, ali dok je zakon takav, oni ga moraju provoditi kakav je. Pa makar bio loš.
triconja

#12878 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by triconja »

Haris.ba wrote:
Hakiz wrote:
JThomas wrote:ma šta ja znam. eto vidi u americi gdje preovladava to zakonsko "stand your ground" rješenje - takvih je obračuna neuporedivo više. bude i grešaka, zaplate baštovani, bude i zloupotreba...srednjeročno i dugoročno promjena zakona sigurno utiče na ponašanje.
Tačno. Samo, kod nas je idiotsko rješenje na suprotnom kraju spektra. Naime, na primjer, ako bilder od 120 kg mišića krene da siluje djevojčicu od 45-50 kg, i koristi samo svoje tijelo, ruke kao oružje napada, ona nema pravo da pri odbrani koristi bilo kakvo sredstvo odbrane osim svog tijela. Ako koristi on će biti suđen za silovanje ili pokušaj, a ona će biti suđena zbog korištenja nerecipročne sile pri odbrani.

Po našem zakonu, legitimna odbrana je recipročna napadu, dakle, ako te neko napadne bez oružja nemaš pravo koristiti oružije (pa makar to bio kišobran, četka za kosu, kamen itd), iako fizičkom konstitucijom nemaš šanse da se odbraniš.
Gdje to uče tako? Jer napisao si nekoliko stvari koje mogu veoma da budu opasne.

P.S.
Pisao sam nedavno o jednom zanimljivom slučaju gdje je lika sa sjekirom ovjerio lik sa pištoljem. Klasična nužna odbrana.
Taj institut kod nas jeste atrofirao. Ali, nije baš da ne pruža mogućnost odbrane.
Mozes li ponovno postat to sto si pisao? :bih:
JThomas

#12879 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

institut je otprilike isti u cijelom evropskom kontinentalnom pravu, na papiru. nas jebe praksa i selektivna primjena, kao i sa svakim drugim institutom. pravo jačeg i štela su kod nas tipično na strani napadača.
BadBoy

#12880 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

Hakiz wrote:

Pošteno bi bilo da ako te neko napadne smiješ koristiti sve šta možeš da se odbraniš. Jedino ograničenje može biti da moraš zaustaviti odbranu kada savladaš napadača. A u istrazi ili sudskom postupku, forenzikom, se treba utvrditi da li si prestao svoju odbranu kada si zaustavio napadača (što bi bilo zakonito) ili si nastavio i nakon što je napadač bio onesposobljen da nastavi napad pa si nepotrebno doveo to teških povreda ili smrti napadača (što bi bilo nezakonito). Doduše, to bi značilo da bi institucije morale profesionalno raditi što je, ipak, za njih previše. Lakše je zabraniti da se braniš nego utvrđivati jesi li se nelegitimno branio.
Potpuno netačno ovo što pišeš i taj tvoj primjer sa bilderom i djevojčicom nema veze sa zdravim razumom. Zakoni nisu loši, ne valjaju ljudi.
hladan.preminger

#12881 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by hladan.preminger »

Hakiz wrote:

Pošteno bi bilo da ako te neko napadne smiješ koristiti sve šta možeš da se odbraniš. Jedino ograničenje može biti da moraš zaustaviti odbranu kada savladaš napadača. A u istrazi ili sudskom postupku, forenzikom, se treba utvrditi da li si prestao svoju odbranu kada si zaustavio napadača (što bi bilo zakonito) ili si nastavio i nakon što je napadač bio onesposobljen da nastavi napad pa si nepotrebno doveo to teških povreda ili smrti napadača (što bi bilo nezakonito). Doduše, to bi značilo da bi institucije morale profesionalno raditi što je, ipak, za njih previše. Lakše je zabraniti da se braniš nego utvrđivati jesi li se nelegitimno branio.
Blago rečeno, pišeš idiotluke. :run:
drug_profi

#12882 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Mene baš zanima šta u opisanoj situaciji imaš pravo uraditi?
Haris.ba

#12883 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

drugi profil wrote:Mene baš zanima šta u opisanoj situaciji imaš pravo uraditi?
Kada je u pitanju nužna odbrana - sveukupna situacija se ocjenjuje. Ne samo odnos 45 kila ženska i 120 kila muška.

Istina je sto @JThomas piše da se to kod nas koristi - ko ima štelu on nije odgovoran, ko nema - jeste (naravno, ne uvijek :D ).

Ali, glavno načelo je: ima se čovjek pravo braniti.

I nemoj da neko ostane sa saznanjem da ako te neko hoće silovati - nemaš se prava braniti svim sredstvima u tom trenutku.

Piskaralo se na temi o oružju o nužnoj odbrani. Veoma teška tema.
hladan.preminger

#12884 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

dupli
Last edited by hladan.preminger on 13/04/2017 08:50, edited 1 time in total.
drug_profi

#12885 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

I ja mislim da je zdrav razum ono što treba biti vodilja i ograničenje, ali pitanje je koliko u datom momentu straha (neuracunjivosti radi istog) mozes ocijeniti gdje je ta granica.

ja imam 50 godina i najvece probleme sam uvijek imao sa vlastitom savjesti, ako nesto ne uradim kako treba.
Znam 100% da bi mi savjest bila potpuno mirna ako ohladim provalnika, siledziju ili razbojnika.
hladan.preminger

#12886 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

KZ FBiH Član 26.

Nužna odbrana

(1) Nije krivično djelo ono djelo koje je učinjeno u nužnoj odbrani.

(2) Nužna je ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinitelj od sebe ili od drugog odbije
istovremeni ili direktno predstojeći protivpravni napad, a koja je srazmjerna napadu.

(3) Učinitelj koji prekorači granice nužne odbrane može se blaže kazniti, a ako je
prekoračenje učinio zbog jake razdraženosti ili straha izazvanog napadom, može se i osloboditi kazne.
drug_profi

#12887 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ja bih potencirao i tačku 3.
Ako si očigledno fizički slabiji od napadača, logično je da si uplašen i razdražen.
muha_sa

#12888 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /170413009

U sarajevskoj ulici Ante Babića jutros oko 8:10 sati došlo je do saobraćajne nesreće u kojoj je povrijeđeno 11- godišnje dijete.
Kako saznajemo iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo, do nesreće je došlo kada je nepoznati vozač automobilom marke Škoda udario dječaka u blizini Doma zdravlja Saraj polje.

"Dijete je zadobilo teže tjelesne povrede. Radi se o lomu noge", kazali su nam iz MUP-a KS.

Policija je na mjestu nesreće obavila uviđaj, a dječak je vozilom hitne pomoći prevezen na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

ne kontam ovo nepoznat vozac
O'zone
Globalni moderator

#12889 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by O'zone »

Na kružnom toku u smjeru Rajlovac sa Stupa istresli se blokovi sa kamiona i udarili i vozilo koje je dolazilo iz smjera Rajlovca prema stupu. Prebrzo smotao desno vozač kamiona i čitava paleta sa blokovima završila na cesti.

Na autoputu prema Butilama mal ne zagide nakav u Altei izvukao se kroz zaustavnu traku da ne pokupi drugo vozilo a onda ga vile pronosale da ne proleti kroz bankinu.
Logovan

#12890 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Logovan »

muha_sa wrote:https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /170413009

U sarajevskoj ulici Ante Babića jutros oko 8:10 sati došlo je do saobraćajne nesreće u kojoj je povrijeđeno 11- godišnje dijete.
Kako saznajemo iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo, do nesreće je došlo kada je nepoznati vozač automobilom marke Škoda udario dječaka u blizini Doma zdravlja Saraj polje.

"Dijete je zadobilo teže tjelesne povrede. Radi se o lomu noge", kazali su nam iz MUP-a KS.

Policija je na mjestu nesreće obavila uviđaj, a dječak je vozilom hitne pomoći prevezen na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

Nije poznat policiji. :skoljka:
triconja

#12891 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by triconja »

Logovan wrote:
muha_sa wrote:https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /170413009

Nije poznat policiji. :skoljka:
Ako je mladji, trkac u nastajanju. U slucaju da je stariji garant je trkac u poznim godinama :-?
O'zone
Globalni moderator

#12892 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by O'zone »

Nije Sa. ali mi je vr'
"Prema nezvaničnim informacijama, uhapšena M. H. je nastavnica biologije u Osnovnoj školi "Prekounje" u Bihaću koja je dilala speed."
Neko odgledao "Breaking bad"
triconja

#12893 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by triconja »

O'zone wrote:Nije Sa. ali mi je vr'
"Prema nezvaničnim informacijama, uhapšena M. H. je nastavnica biologije u Osnovnoj školi "Prekounje" u Bihaću koja je dilala speed."
Neko odgledao "Breaking bad"
Zena skontala kako da na vrijeme namakne redovnu i dobru penziju :thumbup:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#12894 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by japin_mutapi »

KZ FBiH Član 26.

Nužna odbrana

(1) Nije krivično djelo ono djelo koje je učinjeno u nužnoj odbrani.

(2) Nužna je ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinitelj od sebe ili od drugog odbije
istovremeni ili direktno predstojeći protivpravni napad, a koja je srazmjerna napadu.

(3) Učinitelj koji prekorači granice nužne odbrane može se blaže kazniti, a ako je
prekoračenje učinio zbog jake razdraženosti ili straha izazvanog napadom, može se i osloboditi kazne.
ovdje dosta zavisi od tuzioca kako okvalifikuje djelo i sudije koji potvrdi optuznicu
uglavnomja

#12895 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by uglavnomja »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ena-lip ... /170413045

i opet je malo, sve je malo ... :twisted:

tuci stoku do zadnjeg dana, da svakog dana krv pisaju ... zao mi reci zivotinje ... ono ni zivotnja ne bi uradila
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12896 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

jeste dosadni s tom samoodbranom

ako je lik na podu...ne udaraj ga i zdrao

ne udaraj ga po glavi

ako ti krene ukrasti biciklo ne mozes mu ruku otkinuti
dvije tri sake u zdravo

ako ga uhvatis u stanu klepis ga stolicom puknes čekićem po ledjima i istjeras napolje i zakljucas vrata
ko ce te tuziti za sta?
archi_a

#12897 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by archi_a »

Problem nastaje kod tumačenja člana 26. tačka 2.
...... a koja je srazmjerna napadu.
BadBoy

#12898 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

Black swan wrote:jeste dosadni s tom samoodbranom

ako je lik na podu...ne udaraj ga i zdrao

ne udaraj ga po glavi

ako ti krene ukrasti biciklo ne mozes mu ruku otkinuti
dvije tri sake u zdravo

ako ga uhvatis u stanu klepis ga stolicom puknes čekićem po ledjima i istjeras napolje i zakljucas vrata
ko ce te tuziti za sta?
Ma pusti ba, najlakše je samo kenjati to je nacionalni sport.
kloniran

#12900 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kloniran »

pocela sezona motorista
danas jedan u mostaru, pa sad ovaj :roll:
https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... 70413121#1
Post Reply