Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
beni-bu-man

#12876 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

MarlboroGold wrote:Smrle uporan kao Respo sa kafama :-|
s respom mores barem normalno popricat
MarlboroGold

#12877 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

beni-bu-man wrote:
MarlboroGold wrote:Smrle uporan kao Respo sa kafama :-|
s respom mores barem normalno popricat
:thumbup:
Bloo
Globalna šefica

#12878 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Ja najvise volim kad on mene zovazonira umjesto friendzonira...

Smrcak dragi kako se mozes staviti u cipele ateiste ako tome pristupas sa svrhom upoznaj neprijatelja da bi ga zastro ponjavama...
Bloo
Globalna šefica

#12879 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote: kada je nesto neshvatljivo , onda postavljaj pitanja, pitaj pitaj pitaj...nece te niko objesiti ako pitas pitanja :D
Neshvatljiva je mozda rijec sa.pogresnom konotacijom i iz pogresnog registra.
Pitam i dobijem odgovor. Uglavnom.

S tim da ja tebi ne pristupam sa zeljom da se borimo :mrgreen: a jos manje ponjavamo.
Smrcak15

#12880 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:Ja najvise volim kad on mene zovazonira umjesto friendzonira...

Smrcak dragi kako se mozes staviti u cipele ateiste ako tome pristupas sa svrhom upoznaj neprijatelja da bi ga zastro ponjavama...
ako sam uvjerenja da postoji Bog, na osnovu dokaza koje sam vidio i spoznao, pa ako ja hocu da mu to objasnim kako ja vidim, ne mora se naci uvjeridjen ako objasnjam zasto je ateizam pogresan, isto ako meni neko dodje pa na fin onako nacin diskusujte samnom o islamu i iznosi dokaze i argumente zasto je islam pogresan, ja cu ga vrlo rado saslusati i analizirati sta ima da kaze, vagati koliko su ti argumenti jaki, imaju li kakvu podlogu, jeli u pitanju neinformisanost itd.

za mene ateista nije neprijatelj, nemoj tako pisati, ja cak imam super jarana ateista.

nego je meni ateista oponent samo kada se udje u diskusiju o Bogu, vjeri, evoluciji, nauci itd

a ne neprijatelj.
Bloo
Globalna šefica

#12881 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:

ako sam uvjerenja da postoji Bog, na osnovu dokaza koje sam vidio i spoznao, pa ako ja hocu da mu to objasnim kako ja vidim, ne mora se naci uvjeridjen ako objasnjam zasto je ateizam pogresan, isto ako meni neko dodje pa na fin onako nacin diskusujte samnom o islamu i iznosi dokaze i argumente zasto je islam pogresan, ja cu ga vrlo rado saslusati i analizirati sta ima da kaze, vagati koliko su ti argumenti jaki, imaju li kakvu podlogu, jeli u pitanju neinformisanost itd.

za mene ateista nije neprijatelj, nemoj tako pisati, ja cak imam super jarana ateista.

nego je meni ateista oponent samo kada se udje u diskusiju o Bogu, vjeri, evoluciji, nauci itd

a ne neprijatelj.
Zasto nauci?
Nauka je za mene nesto izvan ateizma i religija.
beni-bu-man

#12882 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:

a ne neprijatelj.
Koji su to dokazi koje si ti vidio i spoznao, cemu si dosao do vjere i da vjerujes u allaha i njegovog poslanika ???
Bloo
Globalna šefica

#12883 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

*uzima saku Xanaxa*

Hvala beni...
beni-bu-man

#12884 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

Bloo wrote:*uzima saku Xanaxa*

Hvala beni...
Hocu i ja :mrgreen:

Mozda mogu trejdat s njim s apaurinima i lexa :-) :-) :-) :-)
irac300

#12885 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by irac300 »

beni-bu-man wrote:
Smrcak15 wrote:

a ne neprijatelj.
Koji su to dokazi koje si ti vidio i spoznao, cemu si dosao do vjere i da vjerujes u allaha i njegovog poslanika ???
De 'ljeba ti izbriši taj post, sad će krenut ponjave od postova zajedno sa slikama i brojčanim čudima.
beni-bu-man

#12886 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

irac300 wrote:
De 'ljeba ti izbriši taj post, sad će krenut ponjave od postova zajedno sa slikama i brojčanim čudima.
fi shesetajc :lol: :lol: :lol:
Smrcak15

#12887 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:

a ne neprijatelj.
Zasto nauci?
Nauka je za mene nesto izvan ateizma i religija.
tacno je da nauka van ateizma i religije, ali se nekad dodje nekih naucnih pitanja pa se o tome diskutuje

kao recimo paralelni univerzumi, big bang, itd
Bloo
Globalna šefica

#12888 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote: kao recimo paralelni univerzumi, big bang, itd
Interesantno je da je onda diskusika fokusirana skoro uvijek na astrofiziku i astronomiju. Odnosno uzrocima.

Sto nikad ne diskutiramo o paracetamolu, optici...
Smrcak15

#12889 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote: Koji su to dokazi koje si ti vidio i spoznao, cemu si dosao do vjere i da vjerujes u allaha i njegovog poslanika ???
pogledaj ovdje, pokrenuo sam temu zasto je Kuran od Boga.
je-li-kur-an-od-boga-kako-dokazati-to-t149477.html

pa kad citam tako isto o zivotu poslanika Muhammeda, i tu covjek masa ima primjera da je uistinu poslanik od Boga a ne neki sarlatan.
beni-bu-man

#12890 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

Sta je s Crnom Materijom ili ti ga Tamna Tvar
Smrcak15

#12891 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote: kao recimo paralelni univerzumi, big bang, itd
Interesantno je da je onda diskusika fokusirana skoro uvijek na astrofiziku i astronomiju. Odnosno uzrocima.

Sto nikad ne diskutiramo o paracetamolu, optici...
ja ulazim samo u diskusiju o onome sto znam barem nesto, a ne ulazim u diskusije gdje ne poznajem materiju....a ako udjem, ja samo mogu da sutim i slusam sta ima da se kaze i upijam informacije.
beni-bu-man

#12892 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:
beni-bu-man wrote: Koji su to dokazi koje si ti vidio i spoznao, cemu si dosao do vjere i da vjerujes u allaha i njegovog poslanika ???

pa kad citam tako isto o zivotu poslanika Muhammeda, i tu covjek masa ima primjera da je uistinu poslanik od Boga a ne neki sarlatan.
Ima li gdje u kuranu da pise copyright by : Allah the one and only
MarlboroGold

#12893 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

beni-bu-man wrote:
Smrcak15 wrote:

Allah je mentor, a mi smo recenzenti sa nikakvim, malim ili velikim kritikama i ocjenjivanjem :D
Smrcak15

#12894 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

beni-bu-man wrote:
Smrcak15 wrote:

Allah kaze:
41.a nije govor nikakva pjesnika – kako vi nikako ne vjerujete!
42.i nisu riječi nikakva proroka – kako vi malo razmišljate!
43.Objava je on od Gospodara svjetova!

ovo samo po sebi nista ne znaci, jer ti trazis nesto sto se moze mjeriti , testirati itd jel de??

zato sam i otvorio temu, i iznosi stvari zasto ja vjerujem da je Kuran od BOga i nabrojao 6 tacaka , stvari koje se mogu opipati, vidjeti, svojim rukama mozes da testiras. Ljudi traze uvijek nesto opipljivo a ne imaginarno.

ovo samo po sebi nije nikakav dokaz , za nekog ateistu, jer problem je sto ateista uopste nevjeruje da Kuran od boga, pa misli su usmjere, to je 10000% neki covjek napisao i pripisao Kuran Bogu.

Objava je on(Kuran) od Gospodara svjetova

dok one dokaze sto iznosim, su stvari koje objasnjavaju
Zasto je Kur'an od Boga a ne od ljudi

pa ako hoces da detaljno disutujemo o Kuranu zasto je od Boga, prebaci se na tu temu da ovdje ne zachatavamo.
Bloo
Globalna šefica

#12895 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
pa ako hoces da detaljno disutujemo o Kuranu zasto je od Boga, prebaci se na tu temu da ovdje ne zachatavamo.
:thumbup:

Hajte muhadziri...
ExNihilo

#12896 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by ExNihilo »

Gdje bismo mi bili kada bi Smrčak mogao dokučiti da baš time to što nauku uzima kao benchmark za istinu, u odnosu na koji dokazuje sve druge istine, zapravo nesvjesno prihvata njen povlašten epistemološki status.
Bloo
Globalna šefica

#12897 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

ExNihilo wrote:Gdje bismo mi bili kada bi Smrčak mogao dokučiti da baš time to što nauku uzima kao benchmark za istinu, u odnosu na koji dokazuje sve druge istine, zapravo nesvjesno prihvata njen povlašten epistemološki status.
Shhhhhh...
Don't say a word.
beni-bu-man

#12898 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:
blablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablabla
Objava je on(Kuran) od Gospodara svjetova

blablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablablabla
Gdje je Gospodar prstenova ???? Frodo i ostala ekipica
Bloo
Globalna šefica

#12899 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

beni-bu-man wrote:
Gdje je Gospodar prstenova ???? Frodo i ostala ekipica
Bucko, prepade me sa ovim :lol:
Nemoj da te mlatim svinjecom nozicom...ateisticki. :mrgreen:
Smrcak je bio dovoljno human i empatican da otvori temu.... Eno nabrao perzijski cilim tamo.
Smrcak15

#12900 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

ExNihilo wrote:Gdje bismo mi bili kada bi Smrčak mogao dokučiti da baš time to što nauku uzima kao benchmark za istinu, u odnosu na koji dokazuje sve druge istine, zapravo nesvjesno prihvata njen povlašten epistemološki status.
jesi li ti svjestan uopste koliko Allah ljude poziva na nauku u Kur'anu?

Koliko puta samo je napominjao ljude u Kuranu

Pogleadjte tu zivotinju kako je stvorena, pogledajte kako je stvoreno ljudsko tijelo, pogledajte kako biljke rastu, pogledajte kako vjetrovi i obaci obavljaju svoje zadatke, pogledajte nebesa kako su stvorena.....

da bi Muhammed rekao poslije kada su objasvljeni ajeti o razmisljanju stvaranja nebesa i zemlje, rekao je ko ne bude razmisljao o ovome tesko se njemu.

znaci vidimo konstantno se poziva na nauku, da covjek razmislja itd...to sto su muslimani nazadni zadnjih stoljeca po pitanju nauke, to je njihova krivica a ne krivica islama.

Allah je dao u Kuranu nauci povlasten status, cak sta vise Allah licno kaze u Kuranu, da ce dokazivati Kur'an preko nauke, to jeste dokazivat ce da je to njegova knjiga, davat ce ljudima dokaze da mogu da vjeruju da je to njegova knjiga.
Post Reply