SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
SvojTiPos'o

#12851 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by SvojTiPos'o »

O'zone wrote:A bila skoro zamrla tema...

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /170409041

Zatišje pred buru.

Al' nisu normalni, lika nalomili ko vola u kupusu jbt.

https://www.faktor.ba/vijest/sarajevo-o ... bra-243683
drndalo

#12852 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drndalo »

Otkad su Hadzici u Novom Sarajevu? Taman htjedoh pitati gdje to u Novom Sarajevu ima INAina pumpa..?
Droog

#12853 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Droog »

drndalo wrote:Otkad su Hadzici u Novom Sarajevu? Taman htjedoh pitati gdje to u Novom Sarajevu ima INAina pumpa..?
Sve je to Otoka... :mrgreen:
Edin H.

#12854 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Edin H. »

Droog wrote:
drndalo wrote:Otkad su Hadzici u Novom Sarajevu? Taman htjedoh pitati gdje to u Novom Sarajevu ima INAina pumpa..?
Sve je to Otoka... :mrgreen:
http://forum.klix.ba/otoka-do-tokia-t146647.html :D
vješalica

#12855 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vješalica »

Mislim da je bilo neki dan da otvaraju negdje u Hamdije Cemerlica
Eh sad......ne mogu se sjetiti jel bas InA ili je EP
Probaj potraziti
O'zone
Globalni moderator

#12856 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by O'zone »

vješalica wrote:
Mislim da je bilo neki dan da otvaraju negdje u Hamdije Cemerlica
Eh sad......ne mogu se sjetiti jel bas InA ili je EP
Probaj potraziti
U Hamdije Ćemrlića ali tek se renovira neće se otvoriti za barem još tri mjeseca. Ovo je novinar nešto zbrljao...
drndalo

#12857 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drndalo »

"Novinari"
AmirBaa

#12858 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by AmirBaa »

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... ook+status pa majku li im jebem vise, ovo se desava vec 10 godina...I onda gledam slucajeve x kako interventna patrola zaustavljaju "opasne i sumnjive tipove" (mladji momak u autu sa curom, stariji covjek u autu itd.) Ali zato policija svaki dan na semaforima ceka pjesaka da krene na crveno :thumbup:
ranger

#12859 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ranger »

i onda duse jos izdaju, heej saopstenje, upozorenje, ni slucajno ne otvarati vrata kojekakvim majstorima kablovskoj itd.
pa picka vam materina bugregdzijsko kladionicarska sto ih ne hapsite.
zavezata-vreca

#12860 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zavezata-vreca »

Eto ti ne jedes burek i ne odigras listic na poslu. Pa nece frajko trcat za jalijasima. Ako mu komandir kaze stani tu i tu i zaustavljaj on ce tako i uraditi
uglavnomja

#12861 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by uglavnomja »

ranger wrote:i onda duse jos izdaju, heej saopstenje, upozorenje, ni slucajno ne otvarati vrata kojekakvim majstorima kablovskoj itd.
pa picka vam materina bugregdzijsko kladionicarska sto ih ne hapsite.

policija hapsi, sud pusta ...

svakako se provlaci prica da je previse policije, a onda ovako neko izvali zasto ne sprijecavaju kokosarske kradje, provale ...

jedino da svaki stan i firma dobiju licnog policajca, i to komada 3, u 3 smjene da dezuraju ...

saobracajci nisu jedini policajci i nije im u opisu posla da se bave otkrivanjem planova za provale nego da hvataju one sto voze prebrzo, prelaze preko crvenog ...

mislim, drvlje i kamenje na policiju kad kazni pjesaka, a kad pjesak nastrada svojom krivicom - onda opet na policiju sto nisu kaznjavali pjesake ...

:-)
drug_profi

#12862 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Samo jedna mala izmjena zakona bi mnogo promijenila.
Da imas pravo primjeniti bilo kakvu silu da zastitis svoju imovinu i lice, narocito na privatnom posjedu.
JThomas

#12863 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

zaposlenih u mup-u ima sasvim dovoljno da svaki stalni počinilac djela ima svog policajca, i to po smjenama. najveći dio djela čini stotinjak ljudi u datom trenutku i sve se zna. policija, tužilaštvo i sud su sastavni dijelovi istog aparata, a tom aparatu je u interesu da se mi bojimo za golu egzistenciju. kad se klošari zajebu u mraku i slučajno napadnu nekoga iz tog aparata, sve se riješi i vrati u roku nekoliko sati...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12864 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

krmad drotovska i sudska :thumbup:
Haris.ba

#12865 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

JThomas wrote:zaposlenih u mup-u ima sasvim dovoljno da svaki stalni počinilac djela ima svog policajca, i to po smjenama. najveći dio djela čini stotinjak ljudi u datom trenutku i sve se zna. policija, tužilaštvo i sud su sastavni dijelovi istog aparata, a tom aparatu je u interesu da se mi bojimo za golu egzistenciju. kad se klošari zajebu u mraku i slučajno napadnu nekoga iz tog aparata, sve se riješi i vrati u roku nekoliko sati...
Radio sam jedan posao tako dobro, unio sam inovacije - toliko da sam doveo do ukidanja svog radnoga mjesta.

Policija, tužioci i sudije su mnogo pametniji od mene.
pirpa

#12866 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by pirpa »

:lol: :lol:
pepeljara

#12867 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by pepeljara »

Haris.ba wrote:
JThomas wrote:zaposlenih u mup-u ima sasvim dovoljno da svaki stalni počinilac djela ima svog policajca, i to po smjenama. najveći dio djela čini stotinjak ljudi u datom trenutku i sve se zna. policija, tužilaštvo i sud su sastavni dijelovi istog aparata, a tom aparatu je u interesu da se mi bojimo za golu egzistenciju. kad se klošari zajebu u mraku i slučajno napadnu nekoga iz tog aparata, sve se riješi i vrati u roku nekoliko sati...
Radio sam jedan posao tako dobro, unio sam inovacije - toliko da sam doveo do ukidanja svog radnoga mjesta.

Policija, tužioci i sudije su mnogo pametniji od mene.
jako :thumbup:
ciza_bliza

#12868 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ciza_bliza »

Black swan wrote:krmad drotovska i sudska :thumbup:
Mislim da je policija zadnja karika u lancu koja bi trebala snositi odgovornost...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12869 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

sasvim je svejedno
dovoljno mi je da ljudi više i ne prijavljuju kad im se otme novčić, lačnič ili tome slično
što od stida što od besmisla
triconja

#12870 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by triconja »

drugi profil wrote:Samo jedna mala izmjena zakona bi mnogo promijenila.
Da imas pravo primjeniti bilo kakvu silu da zastitis svoju imovinu i lice, narocito na privatnom posjedu.
Pa pola bi se Bosne pobilo isti dan kad bi to usvojili. Frajko bi iskopo tenk ispod kuce i porusio citav komsiluk :lol:
insomnia78

#12871 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insomnia78 »

drugi profil wrote:Samo jedna mala izmjena zakona bi mnogo promijenila.
A ko ti brani. Onaj ko je sposoban za to sigurno se nece osvrtati na zakon kakav god ovaj bio. Onaj ko nije, dzaba mu
JThomas

#12872 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

ma šta ja znam. eto vidi u americi gdje preovladava to zakonsko "stand your ground" rješenje - takvih je obračuna neuporedivo više. bude i grešaka, zaplate baštovani, bude i zloupotreba...srednjeročno i dugoročno promjena zakona sigurno utiče na ponašanje.
Hakiz

#12873 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

JThomas wrote:ma šta ja znam. eto vidi u americi gdje preovladava to zakonsko "stand your ground" rješenje - takvih je obračuna neuporedivo više. bude i grešaka, zaplate baštovani, bude i zloupotreba...srednjeročno i dugoročno promjena zakona sigurno utiče na ponašanje.
Tačno. Samo, kod nas je idiotsko rješenje na suprotnom kraju spektra. Naime, na primjer, ako bilder od 120 kg mišića krene da siluje djevojčicu od 45-50 kg, i koristi samo svoje tijelo, ruke kao oružje napada, ona nema pravo da pri odbrani koristi bilo kakvo sredstvo odbrane osim svog tijela. Ako koristi on će biti suđen za silovanje ili pokušaj, a ona će biti suđena zbog korištenja nerecipročne sile pri odbrani.

Po našem zakonu, legitimna odbrana je recipročna napadu, dakle, ako te neko napadne bez oružja nemaš pravo koristiti oružije (pa makar to bio kišobran, četka za kosu, kamen itd), iako fizičkom konstitucijom nemaš šanse da se odbraniš.

Pošteno bi bilo da ako te neko napadne smiješ koristiti sve šta možeš da se odbraniš. Jedino ograničenje može biti da moraš zaustaviti odbranu kada savladaš napadača. A u istrazi ili sudskom postupku, forenzikom, se treba utvrditi da li si prestao svoju odbranu kada si zaustavio napadača (što bi bilo zakonito) ili si nastavio i nakon što je napadač bio onesposobljen da nastavi napad pa si nepotrebno doveo to teških povreda ili smrti napadača (što bi bilo nezakonito). Doduše, to bi značilo da bi institucije morale profesionalno raditi što je, ipak, za njih previše. Lakše je zabraniti da se braniš nego utvrđivati jesi li se nelegitimno branio.
Last edited by Hakiz on 12/04/2017 19:31, edited 1 time in total.
insomnia78

#12874 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insomnia78 »

:lol:
To, mozda u knjigama. Zivot je ipak drugaciji
Haris.ba

#12875 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Hakiz wrote:
JThomas wrote:ma šta ja znam. eto vidi u americi gdje preovladava to zakonsko "stand your ground" rješenje - takvih je obračuna neuporedivo više. bude i grešaka, zaplate baštovani, bude i zloupotreba...srednjeročno i dugoročno promjena zakona sigurno utiče na ponašanje.
Tačno. Samo, kod nas je idiotsko rješenje na suprotnom kraju spektra. Naime, na primjer, ako bilder od 120 kg mišića krene da siluje djevojčicu od 45-50 kg, i koristi samo svoje tijelo, ruke kao oružje napada, ona nema pravo da pri odbrani koristi bilo kakvo sredstvo odbrane osim svog tijela. Ako koristi on će biti suđen za silovanje ili pokušaj, a ona će biti suđena zbog korištenja nerecipročne sile pri odbrani.

Po našem zakonu, legitimna odbrana je recipročna napadu, dakle, ako te neko napadne bez oružja nemaš pravo koristiti oružije (pa makar to bio kišobran, četka za kosu, kamen itd), iako fizičkom konstitucijom nemaš šanse da se odbraniš.
Gdje to uče tako? Jer napisao si nekoliko stvari koje mogu veoma da budu opasne.

P.S.
Pisao sam nedavno o jednom zanimljivom slučaju gdje je lika sa sjekirom ovjerio lik sa pištoljem. Klasična nužna odbrana.
Taj institut kod nas jeste atrofirao. Ali, nije baš da ne pruža mogućnost odbrane.
Post Reply