Sarajevski derbi

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
insaneinthebrain

#12851 Re: Sarajevski derbi

Post by insaneinthebrain »

Max Bunker wrote:
todd_smith wrote:
Pa šesto i osmo mjesto nije bogzna kakva razlika.
130+ bodova, nije nesto.
Prije rata Sarajevo i Velez su bili glavni rivali, Zeljeznicar je imao tu srecu sto je iz istog grada kao i Sarajeva pa se tako proculo za njih.
Tek od 2000 Zeljeznicar izlazi iz sjene "mladjeg" ali slavnijeg sarajevskog kluba, FK Sarajeva.
:lol: :lol: :lol:
House

#12852 Re: Sarajevski derbi

Post by House »

Jug-10
Zapad-12

:D sirotinja želi zaraditi
jeza u ledja

#12853 Re: Sarajevski derbi

Post by jeza u ledja »

Šibicar wrote:Hrasno je u zadnjem pasusu apsolutno u pravu,bila je velika četvorka koja je vedrila i oblačila JU fudbalom što pokazuju i osvojene titule,a ovo ostalo su bili klubovi koji bi im ponekad pomrsili račune ili sticajem okolnosti osvojili poneku titulu,ustvari ne znam dal' je iko osim Želje,Sarajeva i Vojvodine osvojio titulu a da nije iz velike četvorke,možda Vardar?
Vardar osvojio pa im oteli.

A Dinamo mada je vazio za klub velike cetvorke nije bi ni blizu ostalima po osvojenim titulama. Mislim da su uzeli samo 4.
Šibicar

#12854 Re: Sarajevski derbi

Post by Šibicar »

Max Bunker wrote:
todd_smith wrote:
Pa šesto i osmo mjesto nije bogzna kakva razlika.
130+ bodova, nije nesto.
Prije rata Sarajevo i Velez su bili glavni rivali, Zeljeznicar je imao tu srecu sto je iz istog grada kao i Sarajeva pa se tako proculo za njih.
Tek od 2000 Zeljeznicar izlazi iz sjene "mladjeg" ali slavnijeg sarajevskog kluba, FK Sarajeva.
Tako je,i sad vam je Velež glavni rival. ;-)
Max Bunker

#12855 Re: Sarajevski derbi

Post by Max Bunker »

A prije rata su Hz i Manijaci skoro vazda jedni drugima ledja podmetali u marisani, sto ove neke generacije nalozene na Bg i GSH furku ne kontaju.
Max Bunker

#12856 Re: Sarajevski derbi

Post by Max Bunker »

Šibicar wrote:[te]

Jeste. Ljudi su nas znaju i dobiti za razliku od vas.
Samprotivsviju

#12857 Re: Sarajevski derbi

Post by Samprotivsviju »

Max Bunker wrote:

:lol: :lol:
todd_smith

#12858 Re: Sarajevski derbi

Post by todd_smith »

Max Bunker wrote:

prc

:lol:
Šibicar

#12859 Re: Sarajevski derbi

Post by Šibicar »

Max Bunker wrote:

Vala baš,mi vas nikad nismo dobili. :oops:
LSD

#12860 Re: Sarajevski derbi

Post by LSD »

Pa Velež im i jest mjera :lol: zato se i ližu sa njima redovno :izet:

Želji su oduvijek glavni gradski rivali bili Slavija i Napredak, stari sarajevski klubovi - sa kojima su se igrali sarajevski derbiji, dok komunisti nisu odlucili da u svojim UDBAškim laboratorijama naprave svog zamorca u vidu Torpeda.
Šibicar

#12861 Re: Sarajevski derbi

Post by Šibicar »

LSD wrote:Pa Velež im i jest mjera :lol: zato se i ližu sa njima redovno :izet:

Želji su oduvijek glavni gradski rivali bili Slavija i Napredak, stari sarajevski klubovi - sa kojima su se igrali sarajevski derbiji, dok komunisti nisu odlucili da u svojim UDBAškim laboratorijama naprave svog zamorca u vidu Torpeda.

Manja je razlika izmedju Veleža i njih po titulama nego izmedju njih i nas,tako da i jesu rivali. :mrgreen:
and

#12862 Re: Sarajevski derbi

Post by and »

pa taman ste tu negdje.možda opet zaigrate
jeza u ledja

#12863 Re: Sarajevski derbi

Post by jeza u ledja »

A smijem li otvoriti Pandorinu kutiju i poceti o prebrojavanju poslijeratnih titula? :D

A ne , fakat me zanima, koji je na kraju najbolji nacin da se iste broje.

Da li postoji neki ZVANICNI organ koji ce mi to reci. Recimo da odem na stranicu NFSBiH i tamo nadjem taj i taj osvojio toliko?

Znam, Zeljeznicar je osvojio prvu poslijeratnu titulu u kojoj su igrali i ovi iz "HB". Znam isto, i sljedece godine playoff je propao a tadasnji NSBiH dodjelio titulu nama, jer smo zavrsili ligu prvi. Znam isto tako da je onda bio jos jedan play off i onda pocela "Premijer liga BiH" ali u njoj nisu igrali ovi iz RS (i da je te dvije sezone Zeljeznicar osvojio).
Znaci po nekim racunicama, kako se kome ceifne, moze se reci da je Zeljeznicar osvojio 3 titule koje bi neko mogao osporiti, ako nista onda ovi iz RS. Mi smo osvojili titulu koju i ovi iz HB mogu osporiti, kao i Celik 3 godine za redom takom i nakon rata.

Da li bi bilo jedino pravedno racunati titule od kad je pocela zajednicka Premijer liga BiH (2002/03)? Od tada je Zeljeznicar osvojio 3, Zrinjski takodje 3, Siroki Brijeg mescini 2, Leotar, Sarajevo, Borac i Modrica 1.
Ili treba racunati od pocetka ovoga sto se zove Premijer liga (2000/01)? Onda bi Zeljeznicar imao 5.
Ili treba uz ovo sve dodati i titulu iz 1998e i 2000e? Gdje bi Zeljeznicar imao jos jednu, znaci6, plus Brotnjo?
Ili treba racunati sve zivo sto je NAS savez priznavao i u takmicenju u kojem smo MI igrali i koje je predstavljalo BiH, kakvu takvu? Znaci Sarajevu jos 1 i Celiku 3?

Po meni, ili treba racunati samo od 2002/03 ili sve od 94 pa nadalje.

Znam da se necemo sloziti oko ovog, ali eto fascinantno mi da i dalje to nije jasno. Ima li ijedan sa suprotne strane koji misli da treba racunati sve? I ima li ijedan sa nase strane koji misli da samo treba racunati 98u, i onda od 2000 pa nadalje?
Znam da ce Zeljeznicari izvuci neke UEFA priznate titule ili tako nesto, ali ne vidim zasto bi UEFA trebala biti krajnji autoritet za takvo nesto.
Šibicar

#12864 Re: Sarajevski derbi

Post by Šibicar »

and wrote:

pa taman ste tu negdje.možda opet zaigrate

Vlažni pitarski snovi,mogu misliti koja je tegoba biti pitar zadnjih 5-6 godina. :izet:
simonese

#12865 Re: Sarajevski derbi

Post by simonese »

samo se pika Amarovo
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#12866 Re: Sarajevski derbi

Post by hrasno38 »

jeza u ledja wrote:
hrasno38 wrote:
Evo ja cu ti navesti recimo finale kupa izmedju Zelje i Veleza u BG kad je sa nama islo bruka Pitara. Pa sad vidi da ti kazem sto se tice ovoga "uspjesniji i veci klub" opet ti ponavljam jeste onih prvih 10-tak godina nakon postanka kada su Zelju zaista olesili sa odvodjenjem igraca medjutim kasnije kad se gledaju uspjesi u okvirima YU lige ok Sarajevo ima titulu vise i jeste prije Zelje na vjecnoj YU tabeli ali zato Zeljo ima i te kako bolje nastupe u Evropskim takmicenjima od Sarajeva gdje je sa jednim cetvrtfinalom i jednim polufinalom kupa UEFA bio nedostizan BH klubovima. S obzirom da sam pratioc sarajevskog fudbala zadnjih sasvim sigurno 40-tak godina apsolutno ne mislim da je Zeljo bio u nekoj sjeni Sarajeva. Ako pricamo o stadionu da nije bilo Olimpijade Kosevo bi se raspalo u kakvom je stanju bilo. Nije bilo ni jedne citave klupe na njemu i navijaci su nosali tronosce da bi mogli sjediti na utakmicama. Zeljin stadion je opet imao samo osnovnu tribinu istok koja je isla do drvene na Zapadu a sjevera nije bilo ni na mapi i tu su se nalazile kabine gdje su se prodavale karte a danasnji jug je bio prosaran sumicom u kojoj opet nikad nisi znao hoces li naletiti na nekoga na kamari:) Da se razumijemo u bivsoj YU fudbal se bazirao na velikoj cetvorci a sve ostale titule su bili incidenti pa samim tim i fudbal u BiH je bio vise manje samo zastupljenost svih republika a glavni kajmak se kupio u Srbiji i Hrvatskoj.
Pa i Velez je imao dobre uspjehe u Evropi i mislim dva-tri puta viceprvaci Yu, te osvojena 2 kupa Yu (sto ni SA ni Z nisu uspjeli) pa ih opet niko ne smatra jacim. A ja sam poceo ici na utakmice bas u ta doba kad smo mi osvojili titulu i kad se vama gradila ta tribina. To oko stadiona nisam siguran sta si htio reci, ali Sarajevo je cijelo vrijeme igralo na vecem stadionu jel tako? Nevezano za Olimpijadu.
To sto je igralo na tom stadionu je sticaj okolnosti. Kosevo je napravljeno kao gradski stadion i dan danas ima takav status. Igrao je i Zeljo na Kosevu kad se adaptirala Grbavica. Velez je uvijek bio em rasadnik ddobrih igraca em klub koji dodje do izvora ali nikako da se napije vode. Velez je bio partizanski klub sto je vrlo bitno za njegovu sportsku istoriju i ma sta mi ovdje pricali sport je uvijek bio i ostao do danas usko vezan za politiku. Politika je stvorila Sarajevo, politika je rekla ko su klubovi velike cetvorke, politika je pravila dobre, prosjecne i lose stadione, politika je imala ogroman uticaj na transfere igraca i otprilike uspjesi Zelje i Sarajeva su i te kako zavisili upravo o naklonjenosti politike tj mocnih ljudi iz nje.
Samprotivsviju

#12867 Re: Sarajevski derbi

Post by Samprotivsviju »

LSD wrote:

Sta reci, na najtanjem se lomi :oops:
Šibicar

#12868 Re: Sarajevski derbi

Post by Šibicar »

simonese wrote:samo se pika Amarovo

Ne spominji im dželata pozliće im još više. :mrgreen:
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#12869 Re: Sarajevski derbi

Post by hrasno38 »

jeza u ledja wrote:A smijem li otvoriti Pandorinu kutiju i poceti o prebrojavanju poslijeratnih titula? :D

Da li postoji neki ZVANICNI organ koji ce mi to reci. Recimo da odem na stranicu NFSBiH i tamo nadjem taj i taj osvojio toliko?

Znam, Zeljeznicar je osvojio prvu poslijeratnu titulu u kojoj su igrali i ovi iz "HB". Znam isto, i sljedece godine playoff je propao a tadasnji NSBiH dodjelio titulu nama, jer smo zavrsili ligu prvi. Znam isto tako da je onda bio jos jedan play off i onda pocela "Premijer liga BiH" ali u njoj nisu igrali ovi iz RS (i da je te dvije sezone Zeljeznicar osvojio).
Znaci po nekim racunicama, kako se kome ceifne, moze se reci da je Zeljeznicar osvojio 3 titule koje bi neko mogao osporiti, ako nista onda ovi iz RS. Mi smo osvojili titulu koju i ovi iz HB mogu osporiti, kao i Celik 3 godine za redom takom i nakon rata.

Da li bi bilo jedino pravedno racunati titule od kad je pocela zajednicka Premijer liga BiH (2002/03)? Od tada je Zeljeznicar osvojio 3, Zrinjski takodje 3, Siroki Brijeg mescini 2, Leotar, Sarajevo, Borac i Modrica 1.
Ili treba racunati od pocetka ovoga sto se zove Premijer liga (2000/01)? Onda bi Zeljeznicar imao 5.
Ili treba uz ovo sve dodati i titulu iz 1998e i 2000e? Gdje bi Zeljeznicar imao jos jednu, znaci6, plus Brotnjo?
Ili treba racunati sve zivo sto je NAS savez priznavao i u takmicenju u kojem smo MI igrali i koje je predstavljalo BiH, kakvu takvu? Znaci Sarajevu jos 1 i Celiku 3?

Znam da se necemo sloziti oko ovog, ali eto fascinantno mi da i dalje to nije jasno. Ima li ijedan sa suprotne strane koji misli da treba racunati sve? I ima li ijedan sa nase strane koji misli da samo treba racunati 98u, i onda od 2000 pa nadalje?
Znam da ce Zeljeznicari izvuci neke UEFA priznate titule ili tako nesto, ali ne vidim zasto bi UEFA trebala biti krajnji autoritet za takvo nesto.
Ponovit cu svoj stav vezan za titule koji kaze bar sto se tice prepucavanja Pitara i Manijaka:

Broje se sve titule u takmicenjima gdje su ucestvovala oba kluba. Dakle u nasoj prici ili kako hecete prepucavanjima ni jedno prvenstvo se nije odigralo a da je osvojena titula sa ove ili one strane da nisu igrala oba kluba. Tako da tu pricu moze potegnuti recimo npr, Borac ali ne moze ni jedan Pitar ili Manijak. Dakle Sarajevo u svojoj istoriji ima 4 titule a Zeljo 7 i to je to svidjalo se nekome ili ne.
simonese

#12870 Re: Sarajevski derbi

Post by simonese »

Šibicar wrote:
simonese wrote:samo se pika Amarovo

Ne spominji im dželata pozliće im još više. :mrgreen:
ne bih da provociram,samo iznosim cinjenice :D
LSD

#12871 Re: Sarajevski derbi

Post by LSD »

uglavnom, :izet: klub koji se osnovao dekretom UDBE, koji je mlađi od '45-te i koji se originalno zvao Torpedo :lol:
jeza u ledja

#12872 Re: Sarajevski derbi

Post by jeza u ledja »

hrasno38 wrote:
To sto je igralo na tom stadionu je sticaj okolnosti. Kosevo je napravljeno kao gradski stadion i dan danas ima takav status. Igrao je i Zeljo na Kosevu kad se adaptirala Grbavica. .
Pa koji je razlog sto je Zeljeznicar zavrsio na Grbavici ?
jeza u ledja

#12873 Re: Sarajevski derbi

Post by jeza u ledja »

hrasno38 wrote:
jeza u ledja wrote:A smijem li otvoriti Pandorinu kutiju i poceti o prebrojavanju poslijeratnih titula? :D

Ponovit cu svoj stav vezan za titule koji kaze bar sto se tice prepucavanja Pitara i Manijaka:

Broje se sve titule u takmicenjima gdje su ucestvovala oba kluba. Dakle u nasoj prici ili kako hecete prepucavanjima ni jedno prvenstvo se nije odigralo a da je osvojena titula sa ove ili one strane da nisu igrala oba kluba. Tako da tu pricu moze potegnuti recimo npr, Borac ali ne moze ni jedan Pitar ili Manijak. Dakle Sarajevo u svojoj istoriji ima 4 titule a Zeljo 7 i to je to svidjalo se nekome ili ne.
E bravo. Slazemo se. :thumbup:

I ja mislim, ako si navijao za klub i pratio ga u odredjenom takmicenju, i mislio da ako ga uzmes - ti si prvak, onda je to to.

Dakle, Celik ima 3 titule sampiona. :D
Šibicar

#12874 Re: Sarajevski derbi

Post by Šibicar »

jeza u ledja wrote:
hrasno38 wrote:
To sto je igralo na tom stadionu je sticaj okolnosti. Kosevo je napravljeno kao gradski stadion i dan danas ima takav status. Igrao je i Zeljo na Kosevu kad se adaptirala Grbavica. .
Pa koji je razlog sto je Zeljeznicar zavrsio na Grbavici ?
Bil' ti bio podstanar da imaš sredstva da sam sebi napraviš kuću?
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#12875 Re: Sarajevski derbi

Post by -LIBERO- »

Ja ne znam sto vecina navijaca Zeljeznicara misli da nas vrijedja, ili sta vec, to potenciranje da nas je "partija" osnovala. Ja bih samo radi digniteta i istine, to preformulisao u gradska vlast. :D
Ali eto moze i partija, ako ce vam srce biti na mjestu. Mi i imamo parolu - Partija osnovala, carsija podrzala. :thumbup:

Koliko god mozda mislili da je to uvrjedljivo za nas, ozbiljno nije. :D
Post Reply