Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- shmizlica
#12851 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
blooski nisu danas orgije na rasporedu
čekaj vikend 
- Bloo
- Globalna šefica
#12852 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Dammitshmizlica wrote:blooski nisu danas orgije na rasporedučekaj vikend
Ponese me pjesma povremeno.
-
kerima1
#12853 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
I to da.hahaBloo wrote:Kad dolazi faza istjerivanja zla, a utjerivanja dobra?kerima1 wrote: Sve i jeste satanizam i mushaf vam kaze da je pustio sejtana u opticaj do sudnjeg dana, znaci isti vodi sve konce pa pretezno vidimo zlo jer je nadvladalo dobro..vidimo i dobre stvari.Tako da ni religije nisu izuzetak onaj lanetullah vam je pustan sa lanca.
-
Hakiz
#12854 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
DO NOT open a can of worms!!!!!Bloo wrote:Kad dolazi faza istjerivanja zla, a utjerivanja dobra?kerima1 wrote: Sve i jeste satanizam i mushaf vam kaze da je pustio sejtana u opticaj do sudnjeg dana, znaci isti vodi sve konce pa pretezno vidimo zlo jer je nadvladalo dobro..vidimo i dobre stvari.Tako da ni religije nisu izuzetak onaj lanetullah vam je pustan sa lanca.
- S4mpion
#12855 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Hmm, a na šta bi trebala ličit' ta ispravka?Bloo wrote:
Ako mogu primjetiti da sve stvari koje se govore u ime Boga (ne ulazeći u to jesu li ili nisu ustvari), Bog nikada ne ispravlja ako nisu, a ljudi ginu.
- Bloo
- Globalna šefica
#12856 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Pa ako je poslao uputu ili se ukazao ljudima, mogao bi sd opet ukazati i sapnuti: Nisam tako mislioS4mpion wrote:Hmm, a na šta bi trebala ličit' ta ispravka?Bloo wrote:
Ako mogu primjetiti da sve stvari koje se govore u ime Boga (ne ulazeći u to jesu li ili nisu ustvari), Bog nikada ne ispravlja ako nisu, a ljudi ginu.
- S4mpion
#12857 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ali uputa je na snazi još uvijek, samo se osvrnimo oko sebe i prebrojmo one koji nisu popušili ISIS-ove fore.Bloo wrote:Pa ako je poslao uputu ili se ukazao ljudima, mogao bi sd opet ukazati i sapnuti: Nisam tako mislioS4mpion wrote: Hmm, a na šta bi trebala ličit' ta ispravka?
- pussysmoke
#12858 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 01:11, edited 1 time in total.
- pussysmoke
#12859 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
.
- MarlboroGold
#12860 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ko im je kriv što nisu prešli na kršćanstvo, islam... tako se gledalo. Da li se još uvijek tako gleda je diskutabilno. Svako svoju vjeru gura kao da je to savršenstvo. Sve postupke koje su činili kroz historiju, a koji su se negativno odrazili na čovječanstvo, trebaju prvo oni sami osuditi, a onda i ostali.pussysmoke wrote:Govoriš o vjerovanjima u nešto što se ljudima nije obratilo. Ljudska tvorevina koja je rezultirala genocidima, silovanjima, žrtvovanjima...vatrogasac wrote:Zato što je njegova riječ Božija riječ, a Bog je stvoritelj čovjeka i najbolje zna šta čovjeku odgovara, a šta ne kao što inženjer zna šta čini štetu ili odgovara njegovom proizvodu.pussysmoke wrote:
Zašto si poslušao Muhammeda a.s.?
Zašto si podložan uticaju drugih?
Zašto ti je neko morao reći da budeš dobar i pošten? Zar nije dovoljno vidjeti bol u očima onih koji su povrijeđeni od strane drugih i reći: "Ja ne želim da budem takav. Ne želim da nanosim zlo i da budem uzrok bola drugih ljudi koji žive na ovoj planeti".
Majama je bilo normalno za dan žrtvovati 2000 ljudi da bi im kukuruz bolje rodio. Rimljanima je bilo normalno da lav rastrga čovjeka i pljeskali tome. I danas se nude svakakve gluposti pod normalno. Reći ćeš da ne trebam slušati nikoga, ali društveno biće određuje svijest čovjeka. Uvijek ostaje taj rizik.
Ako uzmemo i stavimo na vagu koliko je vjera dobroga donijela, a koliko života je oduzela, vrlo brzo ćemo doći do zaključka da je imala daleko više negativnog uticaja od pozitivnog. I jedan život je previše. Pametnom dosta.
Pogledaj samo Vatikan... većinom tuđe bogatstvo jer su opljačkali cijelu planetu poput Commonwealtha... a onda ti neku lafo vjeru i Boga spominju. Kao što sam već spomenuo, da mogu biti ona stara crkva iste sekunde bi na to pristali...
- arzuhal
#12861 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
pussysmoke wrote:
dobar gif..
- pussysmoke
#12862 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
.
-
Edouard
#12863 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Nemoj samo hiniti neupućenost jer si o stvarima o kojima si pisao to zaista i pokazao, a onaj tko je stvarno željan, kako ti reče prosvjetljenja, znanja, ne radi tako.pussysmoke wrote:Veliš ja sam neznalica i neupućen. Istinu si zboriš pobratime, ali može li to malo opširnije, jer bih volio znati na osnovu čega je donesen zaključak. Prosvijetli me dobri čovječe!Edouard wrote:Nonsens.Bloo wrote: Vlastita prizma je jedina validna, iskrena, iskonska prizma...sve drugo je naučeno i tuđe.
Ako je pogled kroz vlastitu prizmu, pa bila to i prizma neznanja i neupućenosti, kao u ovom slučaju, ako je dakle on jedini validan, a ne istina o samoj stvari na koju se i autor posta poziva, onda je zaista svaki daljnji komentar i besmislen i suvišan.
*Neznanje i neupućenost su jedno te isto.
Barem bi se ogradio i naglasio da je to o čem pišeš samo tvoje mišljenje, a ne da ispada ultimativno znanje, istina, propovijed vjernicima koji se u svojoj vjeri odgajaju, o vjeri uče, prihvataju je, vjeruju, prakticiraju, vježbaju vrline, mnogi od njih usput i padaju, griješe, podižu se…i to omalovažavaš, kao nije to ono pravo, izvorno, iz nutrine, samosvojno, nije baš onako kako ti zamišljaš da bi trebalo biti.
Stvari o kojima si natuknuo kao teme neiscrpne su, o njima se može diskutirati u beskraj.
Ali niti ti želiš, a niti ja imam potrebe tebe prosvjetljivati, ali ću ti samo dvije rečenice o Objavi za koju držiš da je nepotrebna i lažna.
Bez Objave čovjek svojim umom ne može praktički ništa znati o Bogu. Može eventualno kazivati o nekoj višoj sili kao što ti reče, što nema veze s Bogom Objave, Bogom Abrahamovim, Izakovim, Mojsijevim.
Kao što Sokrat uvodi pojam istine nasuprot mitu u područje općeljudskog mišljenja, filozofije, tako i Mojsije uvodi razlikovanje u područje religija, uvodi pojam istinite religije nasuprot onda postojećih mitskih bogova i religija.
Čovjekov um ograničeno spoznaje, a i ono što spoznaje, neizvjesno je, varljivo, nesigurno, mijenja se, napreduje,..Takva je priroda ljudskog znanja bilo nam pravo ili ne.
Nešto slično kao u fizici, u zatvorenom sistemu bez vanjskog utjecaja, događa se i s ljudskim mišljenjem, istinama.
Prema drugom zakonu termodinamike, nered u zatvorenom sistemu može, s vremenom, samo rasti. Zatvoreni sistem spontano teži stanju većeg nereda.
Tako je i s ljudskim umom, istinama, životima; bez vanjske objave, bez Božje objave, stanje bi težilo sve većem neredu.
-
Edouard
#12864 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Istine nemaju vlasnike, jedino zablude i gluposti imaju i poznaju svoje vlasnike.Bloo wrote:Svako od nas je vlasnik vlastite istine.Edouard wrote:Nonsens.Bloo wrote: Vlastita prizma je jedina validna, iskrena, iskonska prizma...sve drugo je naučeno i tuđe.
Ako je pogled kroz vlastitu prizmu, pa bila to i prizma neznanja i neupućenosti, kao u ovom slučaju, ako je dakle on jedini validan, a ne istina o samoj stvari na koju se i autor posta poziva, onda je zaista svaki daljnji komentar i besmislen i suvišan.
- vatrogasac
#12865 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ovo je već mantra na ovakvim temama koja i nema baš podlogu.pussysmoke wrote: Ako uzmemo i stavimo na vagu koliko je vjera dobroga donijela, a koliko života je oduzela, vrlo brzo ćemo doći do zaključka da je imala daleko više negativnog uticaja od pozitivnog. I jedan život je previše. Pametnom dosta.
Kada su ratovi u pitanju oni nisu ovisili ni o kakvoj vjeri, a razmišljam da li i minimalno obuhvatajući cijelu historiju sa povodima i motivima koji nisu bili vjerski i kada su dobijali taj atribut.
List of wars by death toll
A kada je doprinos na drugim poljima od obrazovanja, filozofije preko umjetnosti pa do čak prirodnih nauka ljudi vjere su bili vrlo involvirani i ostavljen je dubok trag htio ili ne priznati.
- Sara03
#12866 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Vala, nije neka sisa.pussysmoke wrote:Na nekoga je Muhammed ostavio utisak, drugima Kejtina sisa, a na mene Alan Ford onim slavnim: "Tko spava nije budan". Vrijeme na počinak...
Doduše, sisama se ne gleda u zube. Još ako nose poruku, ih...
- pussysmoke
#12867 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 01:10, edited 1 time in total.
- pussysmoke
#12868 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 01:10, edited 1 time in total.
-
broj dva
#12869 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Tako crno-bjeli pogled na svjet. Jedna istina i svačija?? Možda ali samo za fiziku, matematiku i slično ali definitivno ne po pitanjima srca, politike, muzičkog ukusa...
- Bloo
- Globalna šefica
#12870 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Zato treba drzati um otvoren prema svemu, sto ukljucuje i tude istine. Tuda misljenja i ljudi koje upoznajemo su vanjski utjecaj.Edouard wrote: Nešto slično kao u fizici, u zatvorenom sistemu bez vanjskog utjecaja, događa se i s ljudskim mišljenjem, istinama.
Prema drugom zakonu termodinamike, nered u zatvorenom sistemu može, s vremenom, samo rasti. Zatvoreni sistem spontano teži stanju većeg nereda.
Tako je i s ljudskim umom, istinama, životima; bez vanjske objave, bez Božje objave, stanje bi težilo sve većem neredu.
Ljudi zatvorenog uma teze ka entropiji. Drustva otvorenog uma ne.
Stvarno ne znam kako su ljudi opstajali bez objave ranije, civilizacije i njihovi usponi i padovi su skoro pa ciklicni. A evo i poslije objave, kad pogledam oko sebe...vidim smrt, jad i bijedu.
I kako mozes decidno tvrditi da bi stanje tezilo sve vecem neredu bez objave? Imas li neke objektivne dokaze, strah me rec empirijske?
- Smrcak15
#12871 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
pussysmoke wrote: Hvala ti što si potvrdio sve ono o čemu sam govorio. Ti si idealan primjer onoga kojeg sam opisao u ranijem postu.
Ti znaš kako Bog razmišlja, kako planira, koje su mu namjere. Ti znaš zašto Bog radi ono što radi, čemu vode njegovi postupci. Čuj postupci! Hm...
Ti znaš da se Bog lično i personalno obratio ljudskom rodu posredstvom arapa u pustinji, čisto iz razloga što je isti u to vrijeme prošao selekciju i bio odabran za prenošenje riječi Njegove. Ti znaš da On nije odabrao anđele zato što bi mi kao ljudi rekli: "Ma dajte molim vas, kakvi sad pak anđeli, ne bum se poistovjetil sa njima. Molimo dajte nam arapa koji nema veze sa nama, ali bukvalno nema veze sa nama ni u kojem pogledu. Sa njim ćemo se poistovjetiti, bez obzira što je arap čak i u današnjem vremenu alien za prosječnog evropljanina". Ti znaš da anđeli postoje. Ti znaš da je strast grijeh, te da čovjek ne treba da bude strastven, ne daj Bože! Na stranu što mu je to urođena "mana" kojom ga je priroda obdarila. Naravno priroda koju je On stvorio takvu kakva jeste, a čovjek rekao NE! Ne želi Bog strasti, ljubav, prirodne nagone. Bog želi zakone koji se u potpunosti kose sa ljudskom prirodom. Znaš ti...
Ti znaš kako putem molitve komunicirati s Bogom. Ti i takvi kao ti znate. Mi ostali ne znamo i naravno ne komuniciramo. Da li zbog toga što nas On uopšte ne registruje, ili možda zbog činjenice da sve ovo što vidiš ne funkcioniše onako kako su ti rekli. Ti i takvi kao što si ti ste spiritualno uzvišeni! Oh majko što me rodi i od mene siromaha napravi, spiritualno uskraćenog prokletnika! Oh sudbino kleta! Ima li spasa za nas, pitam se u noćima dugim...
Ti i takvi kao ti se kajete i osjećate samokritičnost? Vaša suza Gospodo gasi džehenemsku vatru i otvara vam vrata raja? Na osnovu čega prijatelju? Da li je moguće da u današnjem vremenu neko ko razmišlja kao ti živi duže od dvadeset i pet godina, a da se u njegov vijek trajanja ne umiješa prirodna selekcija? Da li je moguće da su takvi kao ti tolerisani od strane društva i da se sa takvim ozbiljno razgovara?
srz problema nase diskusije jeste sto ti nevjerujes da je Kuran od Boga a ja vjerujem, pa ja gradim vjerovanje na osnovu onoga sto pise u Kuranu.Ti znaš kako Bog razmišlja, kako planira, koje su mu namjere. Ti znaš zašto Bog radi ono što radi, čemu vode njegovi postupci. Čuj postupci!
ja govorim na osnovu onoga sto sam citaou Kuranu i hadisima, pa na osnovu tih tekstova govori o Bogu, a ne onako bezveze iz glave, ne pije to vode.
opet kazem na osnovu Kurana i hadisa....tu gdje steka izmedju nas, ti nevjerujes u Kuran ja vjerujem.Ti znaš da se Bog lično i personalno obratio ljudskom rodu posredstvom arapa u pustinji, čisto iz razloga što je isti u to vrijeme prošao selekciju i bio odabran za prenošenje riječi Njegove.
sad tu malo nagadjas i pretjerujes.Ti znaš da On nije odabrao anđele zato što bi mi kao ljudi rekli: "Ma dajte molim vas, kakvi sad pak anđeli, ne bum se poistovjetil sa njima. Molimo dajte nam arapa koji nema veze sa nama, ali bukvalno nema veze sa nama ni u kojem pogledu. Sa njim ćemo se poistovjetiti, bez obzira što je arap čak i u današnjem vremenu alien za prosječnog evropljanina"
to ko kaze da ja strast grijeh, nije strast grijeh, nego je strast mac sa dvije ostrice, ili ti sijeces ili tebe sijece.Ti znaš da je strast grijeh, te da čovjek ne treba da bude strastven, ne daj Bože! Na stranu što mu je to urođena "mana" kojom ga je priroda obdarila. Naravno priroda koju je On stvorio takvu kakva jeste, a čovjek rekao NE! Ne želi Bog strasti, ljubav, prirodne nagone. Bog želi zakone koji se u potpunosti kose sa ljudskom prirodom. Znaš ti...
kakva laz i na mene i na Boga.Ne želi Bog strasti, ljubav, prirodne nagone. Bog želi zakone koji se u potpunosti kose sa ljudskom prirodom. Znaš ti
kad kazem gasi vatru mislim u simbolicnom smislu da covjek moze da izbjegne kaznu tako sto ce mu Bog oprostiti, jer to kajanje u dubini srca koje je pokrenulo suzu, vise znaci nego neciji hiljade molitvih.Ti i takvi kao ti se kajete i osjećate samokritičnost? Vaša suza Gospodo gasi džehenemsku vatru i otvara vam vrata raja? Na osnovu čega prijatelju?
- Smrcak15
#12872 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Bloo wrote:Smrcak15 wrote: tacno, Bogu nisu potrebne nicije molitve, ali su potrebne nama, jer de molim te reci mi, kada uradis neki dobar posao nekome, pa ti neko uradi takvu zahvalu, cijeni tvoj rad i trud, pa onda kad bi te pitao sledeci put opet bi mu uradio....a sta mislis ti prolijes litre znoja a osoba ni da te isprati iz stana kad izlazis nakon obavljenog posla, a kamoli da ti kaze hvala ti za to sto si odvoji vrijeme da mi ovo popravis.
MOlitva je komunikacija sa Bogom, dusevno uzdizanje, osama sa Bogom, mislima si kod njega, dusa u tom smiraju i spokoju kroz tu neku meditativnu stranu docarava sebi buduce dogadjaje sudnjeg dana, smrti, dzenneta dzehennema itd a takva sorta razmisljanja dovode do neke vece spiritualne uzvisenosti. COvjek razmisljajuci o blagodatima Boziji u molitvi, pa pusti suzu u toj svojoj samoci prisjecajuci se Bozije dobrote kroz spustanje kise, rasta hrane iz zemlje i drveca i to jedemo i pijemo a opet grijesimo prema njemu, pa ta suza kajanja, suza ceznje prema Bogu, suza samokriticnosti...takve suze gase dzehennemsku vatru i covjeku daju na sudnjem danu VIP lozu, da izcekuje bezbrizno dok mu se ne kaze da udje u Raj. gdje ce poslije uci Raj.
Svaki put kad poželim da ti repliciram, sjetim se ovog posta sa teme Za predane Allahu dž.š. (svuda ja zalazim). Voljela bih kad bi ga pročitao i pokušao razumjeti, možda i primjeniti.
ELECTRIC CLOUDS wrote:
*Budi na dunjaluku, kao stranac ili putnik (Buharija) *
Život je poput putovanja u vozu.Ljudi ulaze i silaze. Za neka zaustavljanja mogu se dogoditi prijatna iznenađenja. Čovjek proživljava srećne trenutke, ali ima i nezgoda, nesreća, žalosti.
Kad se rodimo i uđemo u voz, susrećemo se sa ljudima za koje mislimo da će nas pratiti tokom cjelog našeg putovanja.
Na primjer, naši roditelji ...
Nažalost, istina je sasvim drugačija. Kad - tad oni će sići s voza i ostaviti nas bez svoje ljubavi, svoje nakolonosti, nježnosti, bez svoga prijateljstva i svoga društva.
Međutim, u voz će ući druge osobe koje će nam biti veoma važne. To su naša braća i sestre, naši prijatelji i ljudi koje susrećemo te koje ćemo zavoljeti u svome životu.
Mozemo dozivjeti i misteriozno ubistvo bas kao u Orijent ekpresu
Mnoge osobe koje ulaze gledaju na putovanje kao na kratku šetnju. Drugi ipak na svojoj vožnji kroz život nalaze samo žalost i tugu.
Ali ima i onih koji su u vozu za vreme vožnje uvek nadohvat ruke te spremno pomažu onima kojima treba pomoć. Mnogi nakon svoga silaska s voza ostavljaju iza sebe trajnu čežnju. Mnogi nas uvlače u duboku nevolju. Mnogi ulaze i silaze a da ih nismo ni zapazili. Pokušajmo od svoga putovanja kroz život učiniti najbolje što možemo. Pokušajmo sa svima u vozu biti u miru. Pokušajmo u svakome od njih vidjeti ono najbolje što je u njima.
Sjetimo se i toga da na svakome odsječku životnog kolosjeka neko od saputnika može “ iskliznuti” i da treba naše razumjevanje i simpatije. I mi ćemo možda “iskliznuti” s kolosjeka. I vjerujemo da će se neko naći ko će nas razumjeti. I najveća je misterija putovanja što ne znamo kada ćemo mi napokon sići s voza. Isto tako ne znamo ni kad će naši saputnici sići. Pa ni za one koji sjede pored nas. Biću veoma tužan i žalostan kad budem morao sići zauvjek s voza.
Vjerujem da će veoma boljeti rastanak s nekim prijateljima koje sam susreo za vrijeme putovanja i koji su mi postali dragi.
Veoma će me ražalostiti što ću morati ostaviti svoju djecu samu. Međutim, gajim nadu da će doći i glavna stanica. Tada ću vidjeti kako svi oni pristižu, sa svom prtljagom što je za vrijeme ulaska u voz nisu imali.
To će me puno radovati. Usrećiće me činjenica i pomisao da sam im pomogao povećati putni prtljag i da sam u njih stavio prave sadržaje.
Trudimo se i nastojmo da imamo srećno putovanje i da se na kraju sva muka višestruko isplatila. Pokušajmo da pri silasku sa voza ostavimo prazno sjedište koje budi u ostalim putnicima što nastavljaju putovanje čežnju kao i lijepa i prijatna sjećanja.
Svima želim srećno i prijatno putovanje!
Smisao postoji samo ga trebas dokuciti..![]()
![]()
sve je to fino sto pises, postovati druge itd, ja sam za to....
ali mi nije jasno zasto odmah narod uzima srcu kada recimo udjemo u diskusiju o ateizmu, pa iznositi svoje dokaze i argumente zasto je ateizam pogresan to odmah shvatamo na licnoj osnovi uvreda....
ja se ne smatram uvrijedjenim kada neko na fin nacin dokazuje i argumentuje kako je islam pogresan , kada neko hoce da vodi zdravu diskusiju....ali problem je kada vam se dirne u ateizam vi to odmah nekako shvatite na personalnom nivou, kao da vas licno napadam
covjce ovaj forum je mjesto diskusije, gdje ce biti milovanja uz kosu i niz kosu, ko nije navikao da se miluje uz kosu nek se navikne sto prije
- Bloo
- Globalna šefica
#12873 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ti bih odmah da predes na ceskanje, a ni soka od zove.popili nismoSmrcak15 wrote: sve je to fino sto pises, postovati druge itd, ja sam za to....
ali mi nije jasno zasto odmah narod uzima se srcu kada recimo udjemo u diskusiju o ateizmu, pa iznositi svoje dokaze i argumente zasto je ateizam pogresan....
ja se ne smatram uvrijedjenim kada neko na fin nacin dokazuje i argumentuje kako je islam pogresan , kada neko hoce da vodi zdravu diskusiju....ali problem je kada vam se dirne u ateizam vi to odmah nekako shvatite na personalnom nivou, kao da vas licno napadam![]()
covjce ovaj forum je mjesto diskusije, gdje ce biti milovanja uz kosu i niz kosu, ko nije navikao da se miluje uz kosu nek se navikne sto prije
Pa obje strane se isto ponasaju, cast izuzecima (meni ahem). Uzajamno vrijedanje inteligencije i tak to.
Naravno da.ti je ateizam pogresan jer ne mozes objektivno da rezonujes da ima i drugih svjetonazora osim tvog. Meni necija religija nije pogresna, samo mi je neshvatljiva i sve dok me ne ugrozavaju stavovi te osobe, a na osnovu te religije, postujem i tolerisem.
- MarlboroGold
#12874 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Smrle uporan kao Respo sa kafama 
- Smrcak15
#12875 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
ti bi da pijemo sok, a ja poslije krv da pisam a ne zovuBloo wrote:Ti bih odmah da predes na ceskanje, a ni soka od zove.popili nismoSmrcak15 wrote: sve je to fino sto pises, postovati druge itd, ja sam za to....
ali mi nije jasno zasto odmah narod uzima se srcu kada recimo udjemo u diskusiju o ateizmu, pa iznositi svoje dokaze i argumente zasto je ateizam pogresan....
ja se ne smatram uvrijedjenim kada neko na fin nacin dokazuje i argumentuje kako je islam pogresan , kada neko hoce da vodi zdravu diskusiju....ali problem je kada vam se dirne u ateizam vi to odmah nekako shvatite na personalnom nivou, kao da vas licno napadam![]()
covjce ovaj forum je mjesto diskusije, gdje ce biti milovanja uz kosu i niz kosu, ko nije navikao da se miluje uz kosu nek se navikne sto prijeto neki serijatski fazon, a?
Pa obje strane se isto ponasaju, cast izuzecima (meni ahem). Uzajamno vrijedanje inteligencije i tak to.
Naravno da.ti je ateizam pogresan jer ne mozes objektivno da rezonujes da ima i drugih svjetonazora osim tvog. Meni necija religija nije pogresna, samo mi je neshvatljiva i sve dok me ne ugrozavaju stavovi te osobe, a na osnovu te religije, postujem i tolerisem.
ovo nije tacno, ja itekako rezonujem, cak sta vise , ja onako nekad hipoteticki sebe zamisljam kao ateistu, i onda tumabaram u sta bi ja vjerovao, na koji bi nacin pravdao evoluciju, nepostojanje Boga itd, znaci ja sebe u mislima hipoteticki prebacim u ateisticku kozu i onda mi ti dodjes i kaze nemozes da rezonujes da ima drugih svjetonazoraNaravno da.ti je ateizam pogresan jer ne mozes objektivno da rezonujes da ima i drugih svjetonazora osim tvog.
da bi se znao nositi u diskusijama sa ateistima, ja moram nauciti nacin njihova razmisljanja, gdje steka, znaci moras da razumijes drugoga, njegovu psihu, sve o njemu kako bi se lakse borio sa njim poslije u diskusiji....ili ne bi rekao borio, nego da bi mu odgovarajuci odgovor se dao.
kada je nesto neshvatljivo , onda postavljaj pitanja, pitaj pitaj pitaj...nece te niko objesiti ako pitas pitanjaMeni necija religija nije pogresna, samo mi je neshvatljiva i sve dok me ne ugrozavaju stavovi te osobe, a na osnovu te religije, postujem i tolerisem