nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#12851 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
bahatost i samozivost su tu jedini razlozi...
- vješalica
#12852 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
uredu on vozio 40 a ograniceno 80liaar wrote:Dzaba je pričat. Čovjek navede da je policija zaustavila lika koji je vozio 40 u 80, i oni pišu kako je to ok. Ok je samo kad je snijeg i led, eventualno onaj žestoki pljusak. Drugo je što seljadija vidi radar i spusti ispod ograničenja.
i sta onda?
po kojem clanu ga je kaznio?navedi ga?
sto ga je zaustavio ne znaci da ga je kaznio,mogao ga je opoenuti da vozi brze i nista vise
na autoputu ako je ogranicenje 120 mozes voziti od 40 do 120
ti bi sada ubijao ljude jer neko vozi 60 ili 50?
doduse autoputa kod nas je malo a pricamo o ostalim kategorijama puteva
ja sam.navela primjer ocito pretovarenog tegljaca koji ide uzbrdo i nizbrdo 20 na poledici
dovoljno je bilo da stane na prosirenju i pusti kolonu koju je nacickao iza sebe
da li bi bilo realno kazniti? mozda samo na vagu poslati i utvrditi koliko je pretovaren,ako je....a sada ispirati mozak ili slicno?ne bi,svi vi nekakve laude,vozili bi tegljaca uzbrdo 70....de bgt
-
Naslovnica
#12853 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Viđao sam debile koji sa 110-120 stiskaju kočnicu i usporavaju na 90-100 tamo kod fiksnog radara u Jošanici (ograničenje 110)
I to ne predstavlja opasnost?!?!
Ma hajte, molim vas...
I to ne predstavlja opasnost?!?!
Ma hajte, molim vas...
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#12854 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ih, a kad se ide od kružnog na Stupu, pa se ono skreće desno za Zenicu, tu je sa 110 na 60Naslovnica wrote:Viđao sam debile koji sa 110-120 stiskaju kočnicu i usporavaju na 90-100 tamo kod fiksnog radara u Jošanici (ograničenje 110)
I to ne predstavlja opasnost?!?!![]()
Ma hajte, molim vas...
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#12855 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ti tegljači su jedno, a mi pričamo o normalnim vozilima na normalnim putevima u normalnim uvjetima gdje gule duplo ispod ograničenja. Pa dobit će kaznu za :vješalica wrote:uredu on vozio 40 a ograniceno 80liaar wrote:Dzaba je pričat. Čovjek navede da je policija zaustavila lika koji je vozio 40 u 80, i oni pišu kako je to ok. Ok je samo kad je snijeg i led, eventualno onaj žestoki pljusak. Drugo je što seljadija vidi radar i spusti ispod ograničenja.
i sta onda?
sto ga je zaustavio ne znaci da ga je kaznio,mogao ga je opoenuti da vozi brze i nista vise
ja sam.navela primjer ocito pretovarenog tegljaca koji ide uzbrdo i nizbrdo 20 na poledici
dovoljno je bilo da stane na prosirenju i pusti kolonu koju je nacickao iza sebe
da li bi bilo realno kazniti? mozda samo na vagu poslati i utvrditi koliko je pretovaren,ako je....a sada ispirati mozak ili slicno?ne bi,svi vi nekakve laude,vozili bi tegljaca uzbrdo 70....de bgt
Možda po članu 42, jer je zbog radara naglo smanjio brzinu kretanja.
(1) Vozač ne smije da mijenja način upravljanja vozilom naglim smanjenjem brzine kretanja
vozila, osim u slučaju neposredne opasnosti.
(2) Vozač koji namjerava znatnije da smanji brzinu kretanja vozila dužan je da to učini na
način kojim neće ugroziti druge vozače koji se kreću iza njega.
I ako ne dobije kaznu po članu 43, stavka 2, onda je policija nesposobna za rad :
(2) Vozač ne smije da smanji brzinu kretanja vozila do te mjere da njegovo vozilo
predstavlja smetnju normalnom odvijanju saobraćaja.
Smanjenje brzine sa 80 na 40 zbog radarske kontrole je školski primjer smetanja normalnog odvijanja saobraćaja.
A kad spominješ tegljače, mislim da je njihovo sklanjanje u slučaju stvaranja gužve također definisano zakonom, al' mi se ne da tražit, imam posla.
- vješalica
#12856 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
sve se to mora dokazati
ne nemas.posla,nego ne znas
mora dokazati da je takvom brzinom (malom) ugrozio saobracaj isto kao sto i velikom brzinom ometa saobracaj u nekom drugom slucaju
nema dokaza nema prekrsaja
ne nemas.posla,nego ne znas
mora dokazati da je takvom brzinom (malom) ugrozio saobracaj isto kao sto i velikom brzinom ometa saobracaj u nekom drugom slucaju
nema dokaza nema prekrsaja
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#12857 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Pa sto je najgore, vozacima tegljaca najvise i smetaju ovakvi debili posebno uzbrdo... jer idu prilicno brzo novi kamionivješalica wrote:uredu on vozio 40 a ograniceno 80liaar wrote:Dzaba je pričat. Čovjek navede da je policija zaustavila lika koji je vozio 40 u 80, i oni pišu kako je to ok. Ok je samo kad je snijeg i led, eventualno onaj žestoki pljusak. Drugo je što seljadija vidi radar i spusti ispod ograničenja.
i sta onda?
A da ne govorim kad mora da pun kamion pretice takvog idiota
Jel logicno da sleper pun moze 80 a on u malom autu ne?
- Logovan
#12858 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ima i gorih od nas.
Možda neki naš ovo ponovi.
- Travnički Noćni Šetač
#12859 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Član 42.
(1) Vozač ne smije da mijenja način upravljanja vozilom naglim smanjenjem brzine kretanja vozila, osim u slučaju neposredne opasnosti.
(2) Vozač koji namjerava znatnije da smanji brzinu kretanja vozila dužan je da to učini na način kojim neće ugroziti druge vozače koji se kreću iza njega.
Član 43.
(1) Vozač je dužan da brzinu kretanja vozila prilagodi osobinama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, gustini saobraćaja, saobraćajnim znacima i drugim saobraćajnim uslovima, tako da vozilo može blagovremeno da zaustavi pred svakom preprekom koju pod navedenim uslovima može da predvidi.
(2) Vozač ne smije da smanji brzinu kretanja vozila do te mjere da njegovo vozilo predstavlja smetnju normalnom odvijanju saobraćaja.
U clanu 45. st. (1) mijenja se i glasi: "(1) Brzina kretanja motornih vozila na cesti pod normalnim uvjetima prometa ne smije se ograniciti prometnim znakom ispod 40 km/h.“
Član 96.
Vozač je dužan da drži potrebno rastojanje kad se kreće iza drugog vozila, tako da ne ugrožava bezbjednost saobraćaja.
Član 97.
(1) Kad se na javnom putu van naselja koje ima samo jednu saobraćajnu traku namijenjenu za saobraćaj vozila u jednom smjeru kreću jedno za drugim vozila na motorni pogon čija je najveća dozvoljena masa veća od 3.500 kg ili čija je dužina veća od sedam metara, vozači su dužni da između svakog od tih vozila drže rastojanje od najmanje 100 m.
Član 239.
Novčanom kaznom od 30,00 KM kazniće se za prekršaj:
Stav 1. Alineja 7) :
vozač koji smanji brzinu kretanja vozila do te mjere da svojim vozilom pričinjava smetnje normalnom odvijanju saobraćaja (član 43. stav (2));
Član 237. (1) Novčanom kaznom od 50,00 KM kazniće se za prekršaj:
Alineja 2) vozač koji mijenja način upravljanja vozilom naglim smanjivanjem brzine kretanja vozila (član 42. stav (1));
Član 9 Stav 1 alineja 54)
propuštanje vozila je radnja koju je u određenim slučajevima vozač dužan da izvrši zaustavljanjem vozila, smanjivanjem brzine kretanja ili prekidanjem radnje koju izvodi vozilom, i to na način koji ne primorava vozača drugog vozila da naglo mijenja pravac ili brzinu kretanja;
(1) Vozač ne smije da mijenja način upravljanja vozilom naglim smanjenjem brzine kretanja vozila, osim u slučaju neposredne opasnosti.
(2) Vozač koji namjerava znatnije da smanji brzinu kretanja vozila dužan je da to učini na način kojim neće ugroziti druge vozače koji se kreću iza njega.
Član 43.
(1) Vozač je dužan da brzinu kretanja vozila prilagodi osobinama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta, gustini saobraćaja, saobraćajnim znacima i drugim saobraćajnim uslovima, tako da vozilo može blagovremeno da zaustavi pred svakom preprekom koju pod navedenim uslovima može da predvidi.
(2) Vozač ne smije da smanji brzinu kretanja vozila do te mjere da njegovo vozilo predstavlja smetnju normalnom odvijanju saobraćaja.
U clanu 45. st. (1) mijenja se i glasi: "(1) Brzina kretanja motornih vozila na cesti pod normalnim uvjetima prometa ne smije se ograniciti prometnim znakom ispod 40 km/h.“
Član 96.
Vozač je dužan da drži potrebno rastojanje kad se kreće iza drugog vozila, tako da ne ugrožava bezbjednost saobraćaja.
Član 97.
(1) Kad se na javnom putu van naselja koje ima samo jednu saobraćajnu traku namijenjenu za saobraćaj vozila u jednom smjeru kreću jedno za drugim vozila na motorni pogon čija je najveća dozvoljena masa veća od 3.500 kg ili čija je dužina veća od sedam metara, vozači su dužni da između svakog od tih vozila drže rastojanje od najmanje 100 m.
Član 239.
Novčanom kaznom od 30,00 KM kazniće se za prekršaj:
Stav 1. Alineja 7) :
vozač koji smanji brzinu kretanja vozila do te mjere da svojim vozilom pričinjava smetnje normalnom odvijanju saobraćaja (član 43. stav (2));
Član 237. (1) Novčanom kaznom od 50,00 KM kazniće se za prekršaj:
Alineja 2) vozač koji mijenja način upravljanja vozilom naglim smanjivanjem brzine kretanja vozila (član 42. stav (1));
Član 9 Stav 1 alineja 54)
propuštanje vozila je radnja koju je u određenim slučajevima vozač dužan da izvrši zaustavljanjem vozila, smanjivanjem brzine kretanja ili prekidanjem radnje koju izvodi vozilom, i to na način koji ne primorava vozača drugog vozila da naglo mijenja pravac ili brzinu kretanja;
- vješalica
#12860 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
po npr romaniji ja nijednog nisam.vidjela da je vozio.ni uzbrdo ni nizbrdo utovaren 80 iza nekog mrtvog dizela iz 1534.godine.
vazda guli kolona iza njih i nece da.se makne a nema teorije preteci
vazda guli kolona iza njih i nece da.se makne a nema teorije preteci
- nepass1
#12861 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
prozvakana tema, ali evo vozim od glasinackog polja prema rogatici, prodjem one pravce. znaci vozim fabiju 1.2 sa 70ks. uopste ne prestizem, bukvalno zaobilazim vozila. vozim 80 do 100km/h sve migolji po 40-50km/h. idem na bjelasnicu, treba 30km/h vozi jbt normalno da cu prestizati. milion takvih situacija.530i wrote:Očito je da si ti taj koji vozi sporo i stvara kolone. Meni posao nema veze sa vožnjom, nisam non-stop za volanom, ali sporaći svugdje stvaraju problem, od grada do autoputa. Puno više problema takvi naprave nego oni koji brzaju...iako se to direktno i ne vidi uvijek.drunken tiger wrote: Imam ja kilometara ne sikiraj se ti. Napisao sam da razumijem ljude koji zbog posla moraju da brzo stignu ali opet to nije do ovih što voze sporije nego do kapitalizma i zbog toga što gazda hoće da mu u jednom danu obiđeš pola BiH i dostaviš robu ili šta već i da do 16 budeš u firmi. Ali ne radi se sada o tome. Radi se o tome da su ovi koji voze sporije sigurniji nego oni koji divljaju i ulaze u rizična preticanja. Čega se samo nagledam dok se popnem do Bjelašnice... pa to je da svakog onig koji pretiče izdvojiš sa strane i metak u čelo! Pa svi smo krenuli na planinu, svi idemo da nam bude lijepo, svi ćemo stići. I ono pretie kolonu, uvaljuje se jer s druge strane idu auta u susret, trubi, mlatara rukama... Napravi udes i pokvari život svima. Samo zato što je nervozan i ne može da podnese da je neko ispred njega. I tako divlja, divlja, tri puta upada u makazice gdje drugi ljudi moraju po kočnicama da udaraju da bi na parkingu dok ja dolazim on izlazi iz auta... eto koliko je prije stigao a tri puta nije imao udes zahvaljujući ovima što voze po propisu..
-
promaha
#12862 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
ove ostale gluposti ne bih komentariosa al za ovo boldano bih ti odmah uzeo vozacku i nogom usmjerio ka zbirnom transportu ...vješalica wrote:uredu on vozio 40 a ograniceno 80liaar wrote:Dzaba je pričat. Čovjek navede da je policija zaustavila lika koji je vozio 40 u 80, i oni pišu kako je to ok. Ok je samo kad je snijeg i led, eventualno onaj žestoki pljusak. Drugo je što seljadija vidi radar i spusti ispod ograničenja.
i sta onda?
ona budala koja vozi 40 na autoputu u normalnim uslovima je veca opasnost nego onaj sto vozi 200 ...
- Laplace
#12863 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Čuj, kako. Na ograničenju 80 voziš 80, i iza krivine naletiš na nekog ko vozi 40 ili čak 20. I sad si ti kriv iako potuješ ograničenje?drunken tiger wrote:Laplace wrote:Znači, 40 ispod ograničenja. Sad bi mu trebalo napisati kaznu kaod da je vozio 40 iznad ograničenja. Jer, dobar dio sudara upravo ovakvi izazivaju.hellhammer wrote:Sinoc vozim prema Orasju, negdje kod negdje kod Pelagiceva, blicaju iz suprotnog smjera, lik vozi ispred mene nekih 60kmh na ogranicenju 80, pokusavam da ga preteknem ali ili je nepregledno ili idu vozila iz suprotnog smjera, kad je ugledao policiju spustio je na ispod 40. blicam, sviram ali ne ubrzava lik, valjda je milicajac skuzio i izadje na put mase bateriom. Mislio sam da ce i mene peglati sto blicam ali mi samo mahnu da nastavim
Kako?
Ili bismo svi morali preventivno voziti 40, za slučaj da neki Spori Joe koristi svoje pravo da vozi 40-60 ispod ograničenja?
Ako nisi sposoban voziti, imaš autobus, voz, taksi, pa izvoli.
- Laplace
#12864 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ma da, lako je pametovati kad nisi u frci sa vremenom, kada ne radiš ništa hitno i ništa bitno.kokuz_sa wrote:Kako je dostavljacima..
Krene ujutro iz kuce...vremenski ograncen kad krece kada mora robu isporucit..
Ogrqnicenje 80 lik ispred ide 40 i da ne budes nervozan
Šta bi sad, na primjer, radili nastavnici koji popunjavaju normu u tri škole u dva različita grada? Pa između časova imaju taman toliko vremena da, poštujući ograničenja, stignu na vrijeme na sljedeći čas. I šta bi trebali, izaći pola sata ranije iz jedne škole zato što neko ima vremena da gusla 40 spod ograničenja?
Šta bi trebali hitna ili vatrogasci, da se ne nerviraju i voze za olonom debelo ispod ograničenja dok im pacijent umire ili kuća gori?
Dostavljač bi trebao polagano voziti i ne nervirati se što bi mogao dobiti otkaz jer uvijek kasni sa dostavom?
Milion slučajeva je kad vozač ne može krenuti pola sata ranije da bi kompenzovao nečiju nesposobnost.
Da ne pominjem situacije kada je put klizav, voziš 10-20 ispod (jer je klizavo), a onda naletiš nekog ko vozi 10 km/h ili vozi "na kvačilu" preko svake malo deblje linije. Još uz to se kasni sa kretanjem na svakom semaforu. Takvima bih naplaćivao 800 KM za ekologiju pri svakoj registraciji.
- Laplace
#12865 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Da ne traje 38 sati, a ti ljudi svakako odrađuju preko 8 sati radnog vremena dnevno.Better Man wrote:Zato krenu malo ranije i riješeno.kokuz_sa wrote:Kako je dostavljacima..
Krene ujutro iz kuce...vremenski ograncen kad krece kada mora robu isporucit..
Ogrqnicenje 80 lik ispred ide 40 i da ne budes nervozan
- drunken tiger
#12866 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Samo da mi je vidjeti kakva je to krivina u koju se može ući 80km/h i da je tolika da ne vidiš auto ispred. Ne lupetaj. Pametni ljudi su napravili puteve odredili pravila da ih glupi poštuju jer ne znaju sami razmišljati. Daj mi reci gdje ima krivina u kojoj je ograničenje 80km/h?? Da se može tako voziti, da je toliko oštra i nepregledna?? Ne lupajte. Zaobiđeš ga na isprekidanoj isto kao i traktor što obiđeš na regionalnom putu ili na magistralnom putu. Nego ste vi svi nešto nervozni, svi vam smetaju, niko ništa ne zna osim vas.Laplace wrote:Čuj, kako. Na ograničenju 80 voziš 80, i iza krivine naletiš na nekog ko vozi 40 ili čak 20. I sad si ti kriv iako potuješ ograničenje?
Ili bismo svi morali preventivno voziti 40, za slučaj da neki Spori Joe koristi svoje pravo da vozi 40-60 ispod ograničenja?
- vješalica
#12867 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
[quote="Travnički Noćni Šetač]
a;[/quote]
primjer 1
ulaz u mokro otprilike radi seoske skole ogranicenje 30
i procitaj jos iednom svoj vrli citat sa posebnim osvrtom na dio:
prometnim znakom
a;[/quote]
primjer 1
ulaz u mokro otprilike radi seoske skole ogranicenje 30
i procitaj jos iednom svoj vrli citat sa posebnim osvrtom na dio:
prometnim znakom
- Tomahawk11
- Globalni moderator
-
Throttle
#12869 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Bilo je to nedavno ovdje, krajiški rejseri 
- Laplace
#12870 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Takvih krivina između Zenice i Maglaja imaš na izvoz.drunken tiger wrote:Samo da mi je vidjeti kakva je to krivina u koju se može ući 80km/h i da je tolika da ne vidiš auto ispred. Ne lupetaj. Pametni ljudi su napravili puteve odredili pravila da ih glupi poštuju jer ne znaju sami razmišljati. Daj mi reci gdje ima krivina u kojoj je ograničenje 80km/h?? Da se može tako voziti, da je toliko oštra i nepregledna?? Ne lupajte. Zaobiđeš ga na isprekidanoj isto kao i traktor što obiđeš na regionalnom putu ili na magistralnom putu. Nego ste vi svi nešto nervozni, svi vam smetaju, niko ništa ne zna osim vas.Laplace wrote:Čuj, kako. Na ograničenju 80 voziš 80, i iza krivine naletiš na nekog ko vozi 40 ili čak 20. I sad si ti kriv iako potuješ ograničenje?
-
bbaass
#12871 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
ti nisi mako iz svog sela, takvih krivina tuzla -sarajevo kolko hoces, skoro ja jedva zakocih kad naletih na konjska kola u nepreglednoj krivini nesto prije ulaza u Djurdjevikdrunken tiger wrote:Samo da mi je vidjeti kakva je to krivina u koju se može ući 80km/h i da je tolika da ne vidiš auto ispred. Ne lupetaj. Pametni ljudi su napravili puteve odredili pravila da ih glupi poštuju jer ne znaju sami razmišljati. Daj mi reci gdje ima krivina u kojoj je ograničenje 80km/h?? Da se može tako voziti, da je toliko oštra i nepregledna?? Ne lupajte. Zaobiđeš ga na isprekidanoj isto kao i traktor što obiđeš na regionalnom putu ili na magistralnom putu. Nego ste vi svi nešto nervozni, svi vam smetaju, niko ništa ne zna osim vas.Laplace wrote:Čuj, kako. Na ograničenju 80 voziš 80, i iza krivine naletiš na nekog ko vozi 40 ili čak 20. I sad si ti kriv iako potuješ ograničenje?
- Bakir1
#12872 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Strasna je to brzina, duplo veća od najmanje dozvoljene, mislim strasno, 80 kmh, divljaci jedni 
- Laplace
#12873 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ako nekoliko kilometara voziš za nekim brzinom 40 km/h, a da se ne mijenja rastojanje između njega i tebe, nema šanse da znaš kolikom brzinom on vozi. Jer, nemaš radar.
- basicm
#12874 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Vjerovatno ste primjetili da nove generacije uzasno voze i da su zakrzljali po tom pitanju. Nenormalan je broj nekocentrisanih djevojaka i tetkastih momcica koji izludjuju na cesti.
- Laplace
#12875 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Zato što su auto škole generalno loše.basicm wrote:Vjerovatno ste primjetili da nove generacije uzasno voze i da su zakrzljali po tom pitanju. Nenormalan je broj nekocentrisanih djevojaka i tetkastih momcica koji izludjuju na cesti.
Uče kandidate da voze presporo, ne potiču ih da se oslobađaju dok je instruktor tu sa duplim komandama (a na ta me je moj poticao, jednom ili dvaput sam ubacio u petu na otvorenom, a često sam vozio u četvrtoj). Instruktorima je važnije da se auto čuva od oštećenja (često, obilazeći neravninu, šaktu ili rupu kandidat ugrozi ostale učesnike) nego da kandidat nauči voziti. Vozilo auto škole često pravi prekršaj (nepropisno parkiranje, prolazak kroz crveno, nepropisno zaustavljanje, izostanak adekvatne i pravovremene signalizacije - nekad ja iza ranije signaliziram žmigavcem, o (ne)propuštanju pješaka da ne govorim itd.)
Možda ipak da ponovim svoj prijedlog: da se vozačke dozvole prodaju na kioscima. Bar će biti manje ometanja saobraćaja od strane vozila auto škola.