Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
neki

#12826 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

:lol: :lol:
Čitam i ne vjerujem
Kako ovdje glupavih ljudi ima...
Al Haj makar nije o politici riječ...i krivine su neki napredak
drug_profi

#12827 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Evo da uporedis sa necim poznatim, otprilike isti razmjer, A1 Donji kakanj. 130 km/h

Image

Tvoja slika:

Image
Last edited by drug_profi on 20/09/2018 11:28, edited 1 time in total.
Dope_Man

#12828 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

drug_profi wrote:Mozda vinjete mogu doci u obzir kada se izgradi vecina planiranih cesta, pa da onda manje novca od akciza ide u izgradnju,a vise u odrzavanje, plus sto bi tad svim vozacima u BiH bio dostupan neki AP ili brza cesta koju placaju svojim akcizama. Ovako nema smisla da USK ili Gorazde, Tuzla placaju akcizama odrzavanje AP da bi ti i ja mogli da se vozamo sa vinjetom.
Gledajuci ovo - nece nikad. Jer i planirane ceste prolaze kroz par regiona (ne racunam uopste da je brza cesta prema Gorazdu ili Krajini uopste planirana, a o izgradnji pogotovo). A sto se cijena tice, nismo mi vise toliko jeftini, gorivo u Austriji i Poljskoj gdje sam nedavno sipao je na istoj cijeni kao kod nas. Naravno, kad se uzme u obzir plata, to je daleko nizi % plate koji ces dati za gorivo u tim zemljama nego ovdje.

Slazem se ja da vinjete zasad kod nas svakako ne bi imale neku svrhu s obzirom na nikakvu kilometrazu, ali u HR bi ih mogli uvesti da se ne pokusavaju izvuci iz dugova koje su napravili gradnjom puteva.
shake69

#12829 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Dope_Man wrote:
drug_profi wrote:Mozda vinjete mogu doci u obzir kada se izgradi vecina planiranih cesta, pa da onda manje novca od akciza ide u izgradnju,a vise u odrzavanje, plus sto bi tad svim vozacima u BiH bio dostupan neki AP ili brza cesta koju placaju svojim akcizama. Ovako nema smisla da USK ili Gorazde, Tuzla placaju akcizama odrzavanje AP da bi ti i ja mogli da se vozamo sa vinjetom.
Gledajuci ovo - nece nikad. Jer i planirane ceste prolaze kroz par regiona (ne racunam uopste da je brza cesta prema Gorazdu ili Krajini uopste planirana, a o izgradnji pogotovo). A sto se cijena tice, nismo mi vise toliko jeftini, gorivo u Austriji i Poljskoj gdje sam nedavno sipao je na istoj cijeni kao kod nas. Naravno, kad se uzme u obzir plata, to je daleko nizi % plate koji ces dati za gorivo u tim zemljama nego ovdje.

Slazem se ja da vinjete zasad kod nas svakako ne bi imale neku svrhu s obzirom na nikakvu kilometrazu, ali u HR bi ih mogli uvesti da se ne pokusavaju izvuci iz dugova koje su napravili gradnjom puteva.
EU se tu ne mijesa (pogledati pod Francuska) tako da ocekivati vinjete u CRO je besmislica. Nikad se to nece desiti jer ovako iscjepkano vise uzmu a da ne govorimo koliko bi uhljeba poslali kuci.Manjim zemljama poput SLO je to jako isplativo i oni nisu dugo oklijevali da uvedu vinjetu.
U BiH bezbeli je tesko i zamisliti nekada vinjetu gdje ´´ruski dio´´ uzima sebi a ni Pederaciji nije vokri.
Dozer

#12830 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dozer »

drug_profi wrote:Evo da uporedis sa necim poznatim, otprilike isti razmjer, A1 Donji kakanj. 130 km/h

Image
Isti razmjer...cega tacno...?

Kakanj:

Image

Prnjavor - Drugovici dio (ponavljam, ako je ovo taj dio):

Image
Seyfo

#12831 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

Na krivini između termoelektrane i skretanja za Kaknj nije 130 km/h, manje je, 80-100. Ali u odnosu na ostatak autoputa, vidi se da je to vanredno oštra krivina.
drug_profi

#12832 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Seyfo wrote:Na krivini između termoelektrane i skretanja za Kaknj nije 130 km/h, manje je, 80-100. Ali u odnosu na ostatak autoputa, vidi se da je to vanredno oštra krivina.
Ovo je krivina poslije termoelektrane. 130 km

Dozer wrote: Isti razmjer...cega tacno...?
Isti razmjer mape. ne vidim koji je bio tvoj, pa sam prilagodjavao odoka prema velicini objekata i duzini poteza.
Dakle kazes hiljadu metara krivina.

Pa hajde povuci liniju od 1000 metara na toj mapi puta u izgradnji.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#12833 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Chmoljo »

holowey wrote:
nestO ocjenjujem... pa pogledaj sliku koju si postavio, stubovi na koje je postavljena bankina idu cm tamo cm 'vamo, negdje vise, negdje manje, po sistemu "haj', sta fali?"... zasto nisu u liniji?
ja bih rekao da je to što vidiš vrelina iz asfalta... na to mi liči.
holowey

#12834 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by holowey »

Chmoljo wrote:
holowey wrote:
nestO ocjenjujem... pa pogledaj sliku koju si postavio, stubovi na koje je postavljena bankina idu cm tamo cm 'vamo, negdje vise, negdje manje, po sistemu "haj', sta fali?"... zasto nisu u liniji?
ja bih rekao da je to što vidiš vrelina iz asfalta... na to mi liči.
moguce...ali nagledao sam se fuseraja na javnim radovima pa me ni to ne bi cudilo...
Thorgerson

#12835 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Dozer wrote: Image
Pa prijatelju nije valjda da mislis da ce ga tako napraviti i nakriviti kako si nacrtao :D Vidis da se satelitske snimke dok su bili radovi u toku. I nije to taj dio.

Ovo sto si ti nacrtao znacilo bi da bi brzina sa ne znam 120km/h morala se spustiti na max 50km/h. Mislim jesmo luda zemlja, ali nismo toliko. :D

Ponavljam, pogledajte jos jednom na google maps taj dio i vidjet cete da uopste nema nigdje ostrih krivina. I sve "krivine" koje spominjete su duge po 1,5km i vise.
Haris.ba

#12836 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote:Nije to tako veliki broj ljudi da bi se neko toliko sekirao. Vise ce ljudi ostati bez posla u telekomu kad se privatizuje, ili u Energoinvestu kad mu konacno proglase smrt (to su ovi lopovi ostavili narednoj vlasti koja ce doci na svrsen cin).
Evo gledao sam, a mozes i ti, vinjete po evropi (lako je naci), pdv po evropi (lako je naci), cijene goriva (lako je naci) pa imaces tri tabele i uporedjuj. moj je zakljucak da je jedino u Bugarskoj nesto jeftinije gorivo nego kod nas, od zemalja koje imaju sistem vinjeta, a PDV je svakako svuda veci. od 20 do 27%. Mozda vinjete mogu doci u obzir kada se izgradi vecina planiranih cesta, pa da onda manje novca od akciza ide u izgradnju,a vise u odrzavanje, plus sto bi tad svim vozacima u BiH bio dostupan neki AP ili brza cesta koju placaju svojim akcizama. Ovako nema smisla da USK ili Gorazde, Tuzla placaju akcizama odrzavanje AP da bi ti i ja mogli da se vozamo sa vinjetom.
Po toj istoj logici, nema ni logike da neko plaća akcize iz Tuzle, a autoput se pravi tek u Zenici. Da ne pričam o Krajini recimo.

Onda bi isto tako mogli i tretirati sredstva kod registracije koja se isto ne troše ravnomjerno po kantonima kako se prikupe. Šta onaj iz Tuzle ima sa magistralnim putem oko Neuma?

Stvar je što bi autoputem bez putarine građani vidjeli zbog čega plaćaju poreze, imalo bi nemjerljivu pomoć privredi, a država ne bi ništa izgubila. Jer bi više auta bilo na autoputu. Veća potrošnja goriva - više akciza. Mi nismo tranzitna država, niti ćemo biti sigurno za slijedećih 50 godina, pa da ko Slovenci iskoristimo svoju poziciju i lupimo vinjete.

I ja ne pričam o nikakvoj vinjeti. Nema potrebe uopće naplaćivati korištenje autoputa. To je čista glupost u našim okolnostima.
drug_profi

#12837 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote:
drug_profi wrote:Nije to tako veliki broj ljudi da bi se neko toliko sekirao. Vise ce ljudi ostati bez posla u telekomu kad se privatizuje, ili u Energoinvestu kad mu konacno proglase smrt (to su ovi lopovi ostavili narednoj vlasti koja ce doci na svrsen cin).
Evo gledao sam, a mozes i ti, vinjete po evropi (lako je naci), pdv po evropi (lako je naci), cijene goriva (lako je naci) pa imaces tri tabele i uporedjuj. moj je zakljucak da je jedino u Bugarskoj nesto jeftinije gorivo nego kod nas, od zemalja koje imaju sistem vinjeta, a PDV je svakako svuda veci. od 20 do 27%. Mozda vinjete mogu doci u obzir kada se izgradi vecina planiranih cesta, pa da onda manje novca od akciza ide u izgradnju,a vise u odrzavanje, plus sto bi tad svim vozacima u BiH bio dostupan neki AP ili brza cesta koju placaju svojim akcizama. Ovako nema smisla da USK ili Gorazde, Tuzla placaju akcizama odrzavanje AP da bi ti i ja mogli da se vozamo sa vinjetom.
Po toj istoj logici, nema ni logike da neko plaća akcize iz Tuzle, a autoput se pravi tek u Zenici. Da ne pričam o Krajini recimo.

Onda bi isto tako mogli i tretirati sredstva kod registracije koja se isto ne troše ravnomjerno po kantonima kako se prikupe. Šta onaj iz Tuzle ima sa magistralnim putem oko Neuma?

Stvar je što bi autoputem bez putarine građani vidjeli zbog čega plaćaju poreze, imalo bi nemjerljivu pomoć privredi, a država ne bi ništa izgubila. Jer bi više auta bilo na autoputu. Veća potrošnja goriva - više akciza. Mi nismo tranzitna država, niti ćemo biti sigurno za slijedećih 50 godina, pa da ko Slovenci iskoristimo svoju poziciju i lupimo vinjete.

I ja ne pričam o nikakvoj vinjeti. Nema potrebe uopće naplaćivati korištenje autoputa. To je čista glupost u našim okolnostima.
Mislim da to što ti pričaš nema logike, ali hajd da ne razvlačimo temu.
Samo da kazem: akcize su za IZGRADNJU pa onda ima osnove da Tuzla trazi savremenu brzu cestu od novaca koje daju.
Ako su akcize za finansiranje ODRZAVANJA postojecih brzih i auto cesta, onda Tuzla ima pravo da s itekako buni.
Haris.ba

#12838 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Jednostavno se ne slažemo.

Akcize nisu ništa specijalno za izgradnju ili za održavanje. To je samo stručni naziv za određenu vrstu poreza. Nikakvo sveto slovo. Sutra se može izmijeniti zakon i reći da su akcize za izgradnju i održavanje zlatnoga dvorca predsjedništva.

Ne postoji demokratija kod porezne politike. Čak i u ustavima koji imaju referendum, isključuje se porezna politika (osim Švicarske). A mi i nemamo referenduma.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#12839 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by un1ted »

Joj logike. To sto je neko iz Tuzle ne znači da nema koristi od AP recimo Mostar - Žepče pa makar se on lično nikada ne proveze tom dionicom.
Nadzorna_ploca

#12840 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nadzorna_ploca »

A i to je utopijska teza da ima koristi.
drug_profi

#12841 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ne bih dalje raspravljao, jer nema svrhe. Trošimo se na gluposti.
Dozer

#12842 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dozer »

drug_profi wrote:
Isti razmjer mape. ne vidim koji je bio tvoj, pa sam prilagodjavao odoka prema velicini objekata i duzini poteza.

Ne kontas. Nebitan je omjer mape na GE. Mozes zumirati na 100m i povuci path trasom ili gledati s 1000m, daljina koju izmjeris je uvijek ista.
Dozer

#12843 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dozer »

Thorgerson wrote:
Dozer wrote: Image
Pa prijatelju nije valjda da mislis da ce ga tako napraviti i nakriviti kako si nacrtao :D Vidis da se satelitske snimke dok su bili radovi u toku. I nije to taj dio.

Ovo sto si ti nacrtao znacilo bi da bi brzina sa ne znam 120km/h morala se spustiti na max 50km/h. Mislim jesmo luda zemlja, ali nismo toliko. :D

Ponavljam, pogledajte jos jednom na google maps taj dio i vidjet cete da uopste nema nigdje ostrih krivina. I sve "krivine" koje spominjete su duge po 1,5km i vise.
Ja koliko vidim, a ovo je slika od 20.07. ove godine, to je raskrcena trasa pripremljena za asflatiranje.... Ja sam samo upravo na Google Earth/maps povukao mjerne linije po toj vidljivoj trasi... I ne znam da li je ovo taj dio koji je prikazan gore na onoj slici s vec postavljenim asfaltom. Ovo na mojim slikama je jedina lokacija koja lici na ono...
drug_profi

#12844 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Dozer wrote:
drug_profi wrote:

Ne kontas. Nebitan je omjer mape na GE. Mozes zumirati na 100m i povuci path trasom ili gledati s 1000m, daljina koju izmjeris je uvijek ista.
Ma ne razumijemo se. Prikazujes dio mape koji je u odredjenom odnosu sa terenom. To je razmjer. Tebi je bitno da na toj mapi istaknes distance na krivinama koje izgledaju ostro. A rijec je ogradilistu, dakle pretpostavljas konacan izgled.
Ja pokusavam radi tacnijeg dojma da dam sliku poznate ceste, istog odnosa (razmjera) da bi se lakse shvatilo sta znaci 100-150-1000 metara.

Ti si samo potvrdio ono sto sam htio reci sa crtanjem linije od 1000 metara na luku krivine, jer bi vizuelno jednaka linija poklopila i 1000 metara krivine na tvojoj slici gradilista.
Ne ocekujes valjda da ce konacni proizvod da zaobilazi ostro oko nekih stabala ili stajaznamcega sto vec zaobilazi na slici gradilista.

Evo to je taj isti dio samo na google mapsu.
maps
Dozer

#12845 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dozer »

drug_profi wrote: Ma ne razumijemo se. Prikazujes dio mape koji je u odredjenom odnosu sa terenom. To je razmjer. Tebi je bitno da na toj mapi istaknes distance na krivinama koje izgledaju ostro. A rijec je ogradilistu, dakle pretpostavljas konacan izgled.
Ja pokusavam radi tacnijeg dojma da dam sliku poznate ceste, istog odnosa (razmjera) da bi se lakse shvatilo sta znaci 100-150-1000 metara.

Ti si samo potvrdio ono sto sam htio reci sa crtanjem linije od 1000 metara na luku krivine, jer bi vizuelno jednaka linija poklopila i 1000 metara krivine na tvojoj slici gradilista.
Ne ocekujes valjda da ce konacni proizvod da zaobilazi ostro oko nekih stabala ili stajaznamcega sto vec zaobilazi na slici gradilista.

maps
Ocito se ne razumijemo. Znam sta je razmjera, bolan ne bio :D
Uprvo radi razmjera ona uslikana slika i sve na njoj - nema nikakvog smisla, jer se tvrdi da je stvar perspektive. A, ako se pogledaju objekti oko i na cesti, ispada da je samo cesta u nekoj cudnoj perspektivi, dok je sve ostalo OK. Prakticno nemoguce.

Google Earth ili Google maps = isto.

A nisam ja potvrdio ono sto ti kazes. Evo slike s iste visine, Kakanj i tvoja okuka, i onaj dio s radovima, i linijom od 1000m koja prati cestu/trasu.
Visina - 1,45km
Duzina linije pratezc cestu/trasu - 1.000m
Eto identicnih razmjera :D

Image

Image

I meni je suludo i besmisleno da je nekome uopste palo na pamet da napravi nesto onakvo na autoputu, ali...ipak je ovo Bosna...
drug_profi

#12846 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Pa znam da znaš šta je razmjer ali raščlanjujem svoj post da shvatiš poentu.
I ne shvatam otkud ti ideja da je ovo stanje pred asfaltiranje. Ovo je običan prokop, bez nasipa, bez konstrukcije. Pusti google datume. Pogledaj neku gradjevinu koju vidjas svaki dan, da li joj stanje odgovara datumu koji google navodi.

Ako se ne varam, desno se vidi kraj izgrađene dionice koja završava na podzidu, što me upućuje da je ovaj dio koji iscrtavaš ispod nivoa ceste, tj da je predviđen da se savlada vijaduktom, te bi ove "lakat okuke" mozda bile temelji stubova. Sta mislis o tome?

Dakle, meni neshvatljivo da neko MISLI da je autoput pravljen po normama koje toliko odstupaju od zahtjeva prosječne brzine i radijuse krivina.
tec

#12847 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

drug_profi wrote:
Ma ne razumijemo se. Prikazujes dio mape koji je u odredjenom odnosu sa terenom. To je razmjer. Tebi je bitno da na toj mapi istaknes distance na krivinama koje izgledaju ostro. A rijec je ogradilistu, dakle pretpostavljas konacan izgled.

maps
Zašto uopšte diskutirati jer kada se priblizi te njegove ucrtane krivine vidi se da su privremeni putevi na gradilištu. I usput snimak je od 5/7/2017 a dio par stotina metara na istok je od 20.07.2018

Image

Image
Dozer

#12848 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dozer »

drug_profi wrote:Pa znam da znaš šta je razmjer ali raščlanjujem svoj post da shvatiš poentu.
I ne shvatam otkud ti ideja da je ovo stanje pred asfaltiranje. Ovo je običan prokop, bez nasipa, bez konstrukcije. Pusti google datume. Pogledaj neku gradjevinu koju vidjas svaki dan, da li joj stanje odgovara datumu koji google navodi.

Ako se ne varam, desno se vidi kraj izgrađene dionice koja završava na podzidu, što me upućuje da je ovaj dio koji iscrtavaš ispod nivoa ceste, tj da je predviđen da se savlada vijaduktom, te bi ove "lakat okuke" mozda bile temelji stubova. Sta mislis o tome?

Dakle, meni neshvatljivo da neko MISLI da je autoput pravljen po normama koje toliko odstupaju od zahtjeva prosječne brzine i radijuse krivina.
Ma sve je moguce. Samo kazem da ona slika, uslikana, nikako ne moze biti stvar perspektive radi ostalih objekata na njoj, osim ceste.
Vidjecemo na kraju, otvaraju ubrzo, a ja cesto idem tuda, pa prenesem.
So What!

#12849 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Kilometri autoputa kojih nema: Šta je vlada obećavala, a šta (ni)je ispunila u posljednjem mandatu
Image

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić izjavio je prošle sedmice kako njegova vlada, čiji mandat ističe početkom 2019. godine, nije 2011. dočekala rješenje finansija i dokumentacije za gradnju autoputeva od prethodne vlade, što navodno opravdava manjak završenih kilometara.

Svakako, u kompleksnom bh. univerzumu gradnji cesta i autocesta gradnji predstoji niz procesa koji oduzimaju velike količine vremena. I Novalićeva izjava bi držala vodu da dio buduće brze ceste u lašvanskoj dolini i dionica autoputa Zvirovići - Počitelj odavno nemaju "završene dokumente" i da je samo bilo potrebno raspisati tendere i uvesti bagere na teren.

Tenderi za dionicu Zvirovići - Počitelj pišu se i padaju nevjerovatnih pet godina, što se običnom građaninu i poreznom obvezniku može objasniti riječima: da je gradnja počela nakon prvog tendera ili barem nakon drugog, dionica bi do sada bila gotova ili skoro gotova.

Lašvanska dolina je također rado spominjan dio BiH kada je riječ o autocestama, odnosno brzoj cesti. Naravno, dio Klirinškog duga trebao je biti usmjeren na osiguravanje dijela sredstava, ali ko je pao na to obećanje grdno se prevario. Iako su prošle godine vlasti tvrdile kako će sredstva od klirinškog duga iskoristiti za izgradnju autocesta i brzih cesta, Vlada FBiH, koju čine SDA, HDZ BiH i SBB, kompletan novac koji je dobila od Rusije potrošila je na isplatu plaća i ostale budžetske rashode.

Trenutna Vlada Federacije BiH imala je četiri godine da građanima saopći kako zbog kompleksnih procesa prije gradnje u njihovom mandatu nažalost neće biti novih kilometara autoputa i brzih cesta. Iskrenost bi se cijenila iz gore navedenih razloga, ali to se nije desilo.

Umjesto toga, u posljednje četiri godine slušali smo obećanja. Čak je i Adnan Terzić, direktor Autocesta Federacije BiH, kazao kako će se u 2018. godini, ako ne završiti, onda barem otvoriti tri nova gradilišta, dva u Hercegovini i jedno kod Zenice.

Hercegovina naravno i nažalost miruje, a spomenuti dio zeničke zaobilaznice (Donja Gračanica - Vraca) još nije ugledao mašine.

Što se tiče jedinog gradilišta u FBiH, a to je dio Zeničke zaobilaznice koji podrazumijeva dionice Drivuša - Klopče i Klopče - Donja Gračanica, gotovu cjelinu bi trebalo otvoriti polovinom 2019. godine.

Ne treba spomenuti kako su se prvobitna obećanja za otvaranje dijela Zeničke zaobilaznice odnosila na 2018. godinu. Svakako, treba biti fer i reći da je za vrijeme mandata ove vlade gotovo završen sjeverni dio autoputa kod Svilaja. A treba biti fer do kraja pa reći kako je tih 10 kilometara beskorisno dok se ne izgradi most preko Save.

Ruku na srce, do kraja godine bi trebalo biti otvoreno jedno gradilište brze ceste, odnosno probijanje tunela na trasi. Naime, 22. septembra je planirano konačno potpisivanje ugovora između Vlade FBiH i izvođača radova za probijanje tunela Hranjen između Goražda i Sarajeva.

U drugom entitetu, ma šta mislili o aktuelnoj vladi na čelu s Miloradom Dodikom i SNSD-om, u oktobru ćemo vidjeti svečano otvorenje 25 kilometara autoputa, čime će biti okončana savremena saobraćajnica između Banje Luke i Doboja.

Ovim će Republika Srpska prestići Federaciju BiH po broju operativnih kilometara utoputa.
Klix
Maraschino

#12850 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Maraschino »

@ So What, izvini sto ti remetimo bas dobru temu ali da razjasnimo ovo...

Image

Sta god da pogledas, visina znaka, prilazni zeljani put, razmak stubica na kolobranima, visina tamo nekih ivicnjaka(slozenih)...sve u razmjeri samo moramo krivine ispeglati :-)
Svu trasu sam pregledao ali ovakvih krivina nisam vidio nego normalne.

Ja i dalje mislim da ovo nije ap nego neki prilazni na ap ili od-do naplatnih rampi.
Post Reply