Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
-
BadBoy
#12826 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Najjače mi je križarsko tumačenje modernog svijeta u 2026. godine.
- Edin H.
#12827 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Mora se ovo Vatikanu prijaviti
- benzapen
#12828 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pretpostavljam da vlada. Poenta Orašja je što su glavni kupci trgovina iz Hrvatske. Koji najviše dolaze nedeljom.
- drug_profi
#12829 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Neum? Posušje? Livno? Čapljina... oni su šta?
Ne stoji vam ta priča o ustaškovatikanskoj zavjeri protiv Bošnjaka preko svete nedjelje nikako...
Propuha puno.
-
HelaS
#12830 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja sam isto tako pisao da se u katoličkom dijelu Hercegovine nedjeljom ne radi godinama prije odluke Hasičevića. Nije neradna katolička nedjelja protiv, ona je za... za nerad nedjeljom jer je nedjelja sveti dan u katolika. Ne radi se o zavjeri, nije, prije da je bio prejak utjecaj hrvatske komponente u Vladi FBiH da se neradom nedjeljom pođe u susret Katoličkoj crkvidrug_profi wrote: ↑03/01/2026 22:47Neum? Posušje? Livno? Čapljina... oni su šta?
Ne stoji vam ta priča o ustaškovatikanskoj zavjeri protiv Bošnjaka preko svete nedjelje nikako...
Propuha puno.
- drug_profi
#12831 Re: Neradna nedjelja u FBiH
PA već su imali tu nedjleju u kantonima gdje dominiraju, au Orašju eto nisu htjeli.
I što će im onda odluka Vlade da se to uvede? Evo prepune crkve u Sarajevu i Tuzli nedjeljom sada.
To su glupe priče.
Jedina prava istina je da se pojavio nedostatak radne snage voljne da radi pod uslovima koji su im ponuđeni i to je otežavalo poslovanje nekim lancima.
I nađeš tupavog ministra koji misli da će ugrabiti poene, možda čak i besplatno.
I što će im onda odluka Vlade da se to uvede? Evo prepune crkve u Sarajevu i Tuzli nedjeljom sada.
To su glupe priče.
Jedina prava istina je da se pojavio nedostatak radne snage voljne da radi pod uslovima koji su im ponuđeni i to je otežavalo poslovanje nekim lancima.
I nađeš tupavog ministra koji misli da će ugrabiti poene, možda čak i besplatno.
-
HelaS
#12832 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Da nije bilo odluke Vlade FBiH, "nedjeljne" odluke općinskih vlasti pale bi na US FBiH. Neke su bile pale, Vitez čini mi se, ne sjećam se...drug_profi wrote: ↑03/01/2026 23:01 PA već su imali tu nedjleju u kantonima gdje dominiraju, au Orašju eto nisu htjeli.
To su glup epriče.
- drug_profi
#12833 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa u Vitezu se prolamalao vikendom. To je neka budala tamo isposlovala, a svi se udružili da to obore.HelaS wrote: ↑03/01/2026 23:03Da nije bilo odluke Vlade FBiH, "nedjeljne" odluke općinskih vlasti pale bi na US FBiH. Neke su bile pale, Vitez čini mi se, ne sjećam se...drug_profi wrote: ↑03/01/2026 23:01 PA već su imali tu nedjleju u kantonima gdje dominiraju, au Orašju eto nisu htjeli.
To su glup epriče.
Opet zanemarujete zašto Orašje radi? Buši vam teoriju ko torpedo.
- dječak sa šibicama
#12834 Re: Neradna nedjelja u FBiH
A zasto bi vatikanskoustaska kamarila nametala neradnu nedelju, ko to ikome brani da ne radi nedelju ako ne zeli, sa ili bez odluke vlade.
Ako nije zabranjeno, nije nedopusteno, oni svakako ne rade nedeljom i blagdanima.
Ali treba uvijek neprijatelja imati na meti, uvijek je neka zavjera u pitanju.
Ako nije zabranjeno, nije nedopusteno, oni svakako ne rade nedeljom i blagdanima.
Ali treba uvijek neprijatelja imati na meti, uvijek je neka zavjera u pitanju.
-
HelaS
#12835 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ja ne znam zašto u Orašju ne važi neradna nedjelja, niti znam da li sve trgovine u Orašju rade nedjeljom. Niti znam razlog izuzeća Orašja iz Odluke Vlade FBiH. Znam da se u katoličkom dijelu Hercegovine ne može vidjeti osoba ni na svojoj okućnici da nedjeljom okopava povrće, a ne da radi u trgovini. Nedjeljom ni muhe ne lete, Njima ne treba odluka nekakve vlade da bi ispoštovali odluku Crkve.drug_profi wrote: ↑03/01/2026 23:05Pa u Vitezu se prolamalao vikendom. To je neka budala tamo isposlovala, a svi se udružili da to obore.HelaS wrote: ↑03/01/2026 23:03Da nije bilo odluke Vlade FBiH, "nedjeljne" odluke općinskih vlasti pale bi na US FBiH. Neke su bile pale, Vitez čini mi se, ne sjećam se...drug_profi wrote: ↑03/01/2026 23:01 PA već su imali tu nedjleju u kantonima gdje dominiraju, au Orašju eto nisu htjeli.
To su glup epriče.
- drug_profi
#12836 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Eto, pa što onda i kome treba odluka vlade?
Hint: onome ko i dan danas ima konstantno otvorene oglase da postane dio tima... preko razglasa u radnji čak
Hint: onome ko i dan danas ima konstantno otvorene oglase da postane dio tima... preko razglasa u radnji čak
-
NediM17
#12837 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Dok je pokojni Pero bio ziv FIS u Vitezu nije radio za kupce samo 1.1., tad im je bila inventura.
Sve ostale praznike, bajrame, bozice radio jer je Pero bio pametan i imao mijesanu radnu snagu.
Sve ostale praznike, bajrame, bozice radio jer je Pero bio pametan i imao mijesanu radnu snagu.
- Ozimician
#12838 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Realno Orašje živi od prekograničnih kupovina vikendom. Kad bi to ukinuli - Posavski kanton bi se mogao ugasiti i Hrvati u Posavini bi onda deff postali samo predmet historije.
EDIT: Da, Hrvati Posavine i Zap. Hercegovine su bukvalno dva različita naroda, oduvijek bili.
EDIT: Da, Hrvati Posavine i Zap. Hercegovine su bukvalno dva različita naroda, oduvijek bili.
Last edited by Ozimician on 03/01/2026 23:38, edited 1 time in total.
-
starboy018
#12839 Re: Neradna nedjelja u FBiH
rade sve trgovine u orasju i trzni centar naravnoHelaS wrote: ↑03/01/2026 23:09Ja ne znam zašto u Orašju ne važi neradna nedjelja, niti znam da li sve trgovine u Orašju rade nedjeljom. Niti znam razlog izuzeća Orašja iz Odluke Vlade FBiH. Znam da se u katoličkom dijelu Hercegovine ne može vidjeti osoba ni na svojoj okućnici da nedjeljom okopava povrće, a ne da radi u trgovini. Nedjeljom ni muhe ne lete, Njima ne treba odluka nekakve vlade da bi ispoštovali odluku Crkve.drug_profi wrote: ↑03/01/2026 23:05Pa u Vitezu se prolamalao vikendom. To je neka budala tamo isposlovala, a svi se udružili da to obore.
https://citycenterin.ba/hr/info/radno-vrijeme
https://www.maxiorasje.ba/hr/prodavaonice
https://share.google/kDuaZnKb74SePiqlX
nedjeljom se radi jer je tada najveci promet kupaca iz RH, i ostalim danima su tu, ali nedjeljom su parkinzi puni auta s HR tablicama
ne znam cemu ovo usporedjivanje sa Hercegovinom gdje su hard core “vjernici”, ovdje u Posavini ljudi opcenito nisu toliko zaludjeni vjerom, pogotovo u Orasju
- drug_profi
#12840 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa kad ljudi tvrde da je crkva ovo nametnula. Kome? Muslimanima? Ono besmisao total. Uvijek ima neki vanjski neprijatelj koji ti o glavi radi.starboy018 wrote: ↑03/01/2026 23:36 ne znam cemu ovo usporedjivanje sa Hercegovinom gdje su hard core “vjernici”, ovdje u Posavini ljudi opcenito nisu toliko zaludjeni vjerom, pogotovo u Orasju
A sve dobri mumini ovamo ne bi nikog nikad ostetili ni za fening.
-
noviclan
#12841 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa jeste za uskrs i bozic i ovamo bajram x2, pokrivas ti mene ja tebe ali mora biti 50 50 omjer konfesija
-
BadBoy
#12842 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Mislim da je došlo vrijeme da se Ummet hitno sastane i naredi i zatraži neradni petak kao odgovor na kršćansku neradnu nedjelju. Nema drugog
-
HelaS
#12843 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pretjeruješ. "Ovo" je nametnula Vlada Federacije. Svima, ne samo muslimanima. Naše mišljenje je da je Katolika crkva izlobirala ovaj Zakon kroz HDZ u Vladi FBiH i postigla svoj interes, a interes svake crkve je sličan - okupljanje vjernika. Zašto Vlada Federacije nije odredila subotu da bude neradna, zašto baš nedjelja? Oba su dana u Svijetu uobičajeno neradna, da ne bude zašto nije petak, npr.drug_profi wrote: ↑04/01/2026 00:16Pa kad ljudi tvrde da je crkva ovo nametnula. Kome? Muslimanima? Ono besmisao total. Uvijek ima neki vanjski neprijatelj koji ti o glavi radi.starboy018 wrote: ↑03/01/2026 23:36 ne znam cemu ovo usporedjivanje sa Hercegovinom gdje su hard core “vjernici”, ovdje u Posavini ljudi opcenito nisu toliko zaludjeni vjerom, pogotovo u Orasju
Mislim, ko ne vidi već 30-tak godina presnažne utjecaje religijskih institucija u BiH i njihovo perfidno djelovanje i utjecaj na politiku, taj ili je slijep ili je glup. Ili je vjernik sa dna kace.
-
elcaliente
#12844 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Mene vise interesuje kome se da iz Hrvatske preci ovih dana u BiH u kupovinu namirnica koje se smiju prenjeti nazad u Hr i cekati sa BiH dijasporom 2-3 sata na prelazu.Ozimician wrote: ↑03/01/2026 23:35 Realno Orašje živi od prekograničnih kupovina vikendom. Kad bi to ukinuli - Posavski kanton bi se mogao ugasiti i Hrvati u Posavini bi onda deff postali samo predmet historije.
Isto mi nije jasno ako nasi forumasi na temi inflacija pisu da su namirnicie jeftinije u Hr u Lild nego u BiH zasto bi uopste Hrvati iz Hrvatske dolazili da kupe npr tjesteninu u Orasije je 90 posto namirinica ne smiju preko granice prenjeti.
-
starboy018
#12845 Re: Neradna nedjelja u FBiH
prelaze i ovih dana kad su guzve na granici, brzo oni prolaze bez nekih vecih zastoja u posebnoj traci za EU drzavljaneelcaliente wrote: ↑04/01/2026 11:09Mene vise interesuje kome se da iz Hrvatske preci ovih dana u BiH u kupovinu namirnica koje se smiju prenjeti nazad u Hr i cekati sa BiH dijasporom 2-3 sata na prelazu.Ozimician wrote: ↑03/01/2026 23:35 Realno Orašje živi od prekograničnih kupovina vikendom. Kad bi to ukinuli - Posavski kanton bi se mogao ugasiti i Hrvati u Posavini bi onda deff postali samo predmet historije.
Isto mi nije jasno ako nasi forumasi na temi inflacija pisu da su namirnicie jeftinije u Hr u Lild nego u BiH zasto bi uopste Hrvati iz Hrvatske dolazilo da kupi tjesteninu u Orasije je 90 posto namirinica ne smiju preko granice prenjeti.
mada logicno da ce ih jos vise biti kad ne bude guzva na granici
pa nece kupovat tjesteninu, kupovat ce ono sto je jeftinije, a to je vecina stvari.
koliko vidim kupuju vecinom pivo po par gajbi, sokove, cigare, slatkise, kafu itd + usput naspu ovdje gorivo i plus dobiju 17% povrat poreza na kupovinu
ne znam o kakvih 90% namirnica govoris, ne smije se unositi samo svjeze meso, svjezi mlijecni proizvodi i voce/povrce
inace velikom broju kupaca iz hrvatske od kojih grad vecinom i zivi govori i cinjenica da su cijene u orasju bile izrazene i u kunama i markama (prije nego sto su presli na euro)

-
elcaliente
#12846 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pa i na Eu trakama je guzva, alkohol je ogranicen, cigare samo dvije kutije.
Meso i preradjevine, mljeko i preradjevine, voce i povrce nista ne smije prenjeti.
A forumasi pisu da je Lidl u Hr jeftiniji nego BiH prodavnice.
Zato mi i nije jasna da tolika masa Hrvata dolazi svakodnevno u Orasije radi eto dvije gajbe pive, tri kile kafe i cetiri kile slatkisa.
Gorivo ljetos bilo ista cijena u Hr i BiH.
Al eto neka napune i gorivo.
Odakle tolika masa ljudi iz Hr svaki dan da odrzavaju Orasije u zivotu.
Meso i preradjevine, mljeko i preradjevine, voce i povrce nista ne smije prenjeti.
Zato mi i nije jasna da tolika masa Hrvata dolazi svakodnevno u Orasije radi eto dvije gajbe pive, tri kile kafe i cetiri kile slatkisa.
Last edited by elcaliente on 04/01/2026 11:34, edited 1 time in total.
- drug_profi
#12847 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Orašje ti torpedira tu priču.HelaS wrote: ↑04/01/2026 10:32Pretjeruješ. "Ovo" je nametnula Vlada Federacije. Svima, ne samo muslimanima. Naše mišljenje je da je Katolika crkva izlobirala ovaj Zakon kroz HDZ u Vladi FBiH i postigla svoj interes, a interes svake crkve je sličan - okupljanje vjernika. Zašto Vlada Federacije nije odredila subotu da bude neradna, zašto baš nedjelja? Oba su dana u Svijetu uobičajeno neradna, da ne bude zašto nije petak, npr.drug_profi wrote: ↑04/01/2026 00:16Pa kad ljudi tvrde da je crkva ovo nametnula. Kome? Muslimanima? Ono besmisao total. Uvijek ima neki vanjski neprijatelj koji ti o glavi radi.starboy018 wrote: ↑03/01/2026 23:36 ne znam cemu ovo usporedjivanje sa Hercegovinom gdje su hard core “vjernici”, ovdje u Posavini ljudi opcenito nisu toliko zaludjeni vjerom, pogotovo u Orasju
Mislim, ko ne vidi već 30-tak godina presnažne utjecaje religijskih institucija u BiH i njihovo perfidno djelovanje i utjecaj na politiku, taj ili je slijep ili je glup. Ili je vjernik sa dna kace.
-
starboy018
#12848 Re: Neradna nedjelja u FBiH
pa da je jeftiniji ne bi dolazili u podmjeru ovdje (a i u ostale pogranicne gradove)elcaliente wrote: ↑04/01/2026 11:30 Pa i na Eu trakama je guzva, alkohol je ogranicen, cigare samo dvije kutije.
nisu oni samo ni u trgovinama, tu su i u apotekama, restoranima, kod zubara, frizera, na pijaci itd.
od centra Zupanje do trznog centra u Orasju 15-ak min, od Vinkovaca 40-ak.
- avetinja
#12849 Re: Neradna nedjelja u FBiH
U Hrvatskoj je katolička crkva pastirskim pismom 1997. godine započela lobirati za neradnu nedjelju i aktivno je tokom svih godina radila na tome. Za BiH nisam uspio pronaći neki sličan podatak, ali moguće je da su i ovdje lobirali.
A što se tiče Hercegovine i Orašja, na njih se različito gleda; kao što je Opština Centar vrjednija od deset drugih, tako je i Hercegovina vrjednija od Orašja, uz to Orašje živi od trgovine.
A što se tiče Hercegovine i Orašja, na njih se različito gleda; kao što je Opština Centar vrjednija od deset drugih, tako je i Hercegovina vrjednija od Orašja, uz to Orašje živi od trgovine.
-
DebelinJoe
#12850 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pitanje za ekipu iz TK -a
Kako ovo radi nedeljom?Inače, ovaj market radi i nedeljom - za razliku od drugih objekata.
Zaposleni u Fortuni imaju 2 slobodna dana u sedmici - za razliku od drugih maloprodajnih objekata.
Fortuna market 18
Polje bb, Gračanica
E-mail: [email protected]
Tel: +387 66 425 903
Radno vrijeme:
PONEDJELJAK - NEDJELJA
08.00h - 21.00h