Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

BadBoy

#12826 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BadBoy »

Najjače mi je križarsko tumačenje modernog svijeta u 2026. godine.
Edin H.

#12827 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Edin H. »

drug_profi wrote: 03/01/2026 17:41 A što u 87% katoličkom Orašju nema neradne nedjelje?
Mora se ovo Vatikanu prijaviti :izet: , nije ni Orašje kao što je nekada bilo. :oops:
benzapen

#12828 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by benzapen »

drug_profi wrote: 03/01/2026 19:27 A HDZ ne vlada u Orašju?
Možda samo 78%
Brojke i slova 22%
Pretpostavljam da vlada. Poenta Orašja je što su glavni kupci trgovina iz Hrvatske. Koji najviše dolaze nedeljom.
drug_profi

#12829 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

benzapen wrote: 03/01/2026 22:42
Možda samo 78%
Brojke i slova 22%
Pretpostavljam da vlada. Poenta Orašja je što su glavni kupci trgovina iz Hrvatske. Koji najviše dolaze nedeljom.
Neum? Posušje? Livno? Čapljina... oni su šta?

Ne stoji vam ta priča o ustaškovatikanskoj zavjeri protiv Bošnjaka preko svete nedjelje nikako...
Propuha puno.
HelaS

#12830 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

drug_profi wrote: 03/01/2026 22:47
benzapen wrote: 03/01/2026 22:42
Možda samo 78%
Brojke i slova 22%
Neum? Posušje? Livno? Čapljina... oni su šta?

Ne stoji vam ta priča o ustaškovatikanskoj zavjeri protiv Bošnjaka preko svete nedjelje nikako...
Propuha puno.
Ja sam isto tako pisao da se u katoličkom dijelu Hercegovine nedjeljom ne radi godinama prije odluke Hasičevića. Nije neradna katolička nedjelja protiv, ona je za... za nerad nedjeljom jer je nedjelja sveti dan u katolika. Ne radi se o zavjeri, nije, prije da je bio prejak utjecaj hrvatske komponente u Vladi FBiH da se neradom nedjeljom pođe u susret Katoličkoj crkvi
drug_profi

#12831 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

PA već su imali tu nedjleju u kantonima gdje dominiraju, au Orašju eto nisu htjeli.
I što će im onda odluka Vlade da se to uvede? Evo prepune crkve u Sarajevu i Tuzli nedjeljom sada.

To su glupe priče.
Jedina prava istina je da se pojavio nedostatak radne snage voljne da radi pod uslovima koji su im ponuđeni i to je otežavalo poslovanje nekim lancima.
I nađeš tupavog ministra koji misli da će ugrabiti poene, možda čak i besplatno.
HelaS

#12832 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

drug_profi wrote: 03/01/2026 23:01 PA već su imali tu nedjleju u kantonima gdje dominiraju, au Orašju eto nisu htjeli.
I što će im onda odluka Vlade da se to uvede? Evo prepune crkve u Sarajevu i Tuzli nedjeljom sada.

To su glup epriče.
Jedina prava istina je da se pojavio nedostatak radne snage voljne da radi pod uslovima koji su im ponuđeni i to je otežavalo poslovanje nekim lancima.
Da nije bilo odluke Vlade FBiH, "nedjeljne" odluke općinskih vlasti pale bi na US FBiH. Neke su bile pale, Vitez čini mi se, ne sjećam se...
drug_profi

#12833 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

HelaS wrote: 03/01/2026 23:03
drug_profi wrote: 03/01/2026 23:01 PA već su imali tu nedjleju u kantonima gdje dominiraju, au Orašju eto nisu htjeli.

To su glup epriče.
Da nije bilo odluke Vlade FBiH, "nedjeljne" odluke općinskih vlasti pale bi na US FBiH. Neke su bile pale, Vitez čini mi se, ne sjećam se...
Pa u Vitezu se prolamalao vikendom. To je neka budala tamo isposlovala, a svi se udružili da to obore.
Opet zanemarujete zašto Orašje radi? Buši vam teoriju ko torpedo.
dječak sa šibicama

#12834 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by dječak sa šibicama »

A zasto bi vatikanskoustaska kamarila nametala neradnu nedelju, ko to ikome brani da ne radi nedelju ako ne zeli, sa ili bez odluke vlade.

Ako nije zabranjeno, nije nedopusteno, oni svakako ne rade nedeljom i blagdanima.

Ali treba uvijek neprijatelja imati na meti, uvijek je neka zavjera u pitanju.
HelaS

#12835 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

drug_profi wrote: 03/01/2026 23:05

To su glup epriče.
Pa u Vitezu se prolamalao vikendom. To je neka budala tamo isposlovala, a svi se udružili da to obore.
Ja ne znam zašto u Orašju ne važi neradna nedjelja, niti znam da li sve trgovine u Orašju rade nedjeljom. Niti znam razlog izuzeća Orašja iz Odluke Vlade FBiH. Znam da se u katoličkom dijelu Hercegovine ne može vidjeti osoba ni na svojoj okućnici da nedjeljom okopava povrće, a ne da radi u trgovini. Nedjeljom ni muhe ne lete, Njima ne treba odluka nekakve vlade da bi ispoštovali odluku Crkve.
drug_profi

#12836 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

Eto, pa što onda i kome treba odluka vlade?

Hint: onome ko i dan danas ima konstantno otvorene oglase da postane dio tima... preko razglasa u radnji čak
NediM17

#12837 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by NediM17 »

Dok je pokojni Pero bio ziv FIS u Vitezu nije radio za kupce samo 1.1., tad im je bila inventura.
Sve ostale praznike, bajrame, bozice radio jer je Pero bio pametan i imao mijesanu radnu snagu.
Ozimician

#12838 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Ozimician »

Realno Orašje živi od prekograničnih kupovina vikendom. Kad bi to ukinuli - Posavski kanton bi se mogao ugasiti i Hrvati u Posavini bi onda deff postali samo predmet historije.

EDIT: Da, Hrvati Posavine i Zap. Hercegovine su bukvalno dva različita naroda, oduvijek bili.
Last edited by Ozimician on 03/01/2026 23:38, edited 1 time in total.
starboy018

#12839 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by starboy018 »

HelaS wrote: 03/01/2026 23:09
drug_profi wrote: 03/01/2026 23:05
Ja ne znam zašto u Orašju ne važi neradna nedjelja, niti znam da li sve trgovine u Orašju rade nedjeljom. Niti znam razlog izuzeća Orašja iz Odluke Vlade FBiH. Znam da se u katoličkom dijelu Hercegovine ne može vidjeti osoba ni na svojoj okućnici da nedjeljom okopava povrće, a ne da radi u trgovini. Nedjeljom ni muhe ne lete, Njima ne treba odluka nekakve vlade da bi ispoštovali odluku Crkve.
rade sve trgovine u orasju i trzni centar naravno

https://citycenterin.ba/hr/info/radno-vrijeme

https://www.maxiorasje.ba/hr/prodavaonice

https://share.google/kDuaZnKb74SePiqlX

nedjeljom se radi jer je tada najveci promet kupaca iz RH, i ostalim danima su tu, ali nedjeljom su parkinzi puni auta s HR tablicama

ne znam cemu ovo usporedjivanje sa Hercegovinom gdje su hard core “vjernici”, ovdje u Posavini ljudi opcenito nisu toliko zaludjeni vjerom, pogotovo u Orasju
drug_profi

#12840 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

starboy018 wrote: 03/01/2026 23:36 ne znam cemu ovo usporedjivanje sa Hercegovinom gdje su hard core “vjernici”, ovdje u Posavini ljudi opcenito nisu toliko zaludjeni vjerom, pogotovo u Orasju
Pa kad ljudi tvrde da je crkva ovo nametnula. Kome? Muslimanima? Ono besmisao total. Uvijek ima neki vanjski neprijatelj koji ti o glavi radi.
A sve dobri mumini ovamo ne bi nikog nikad ostetili ni za fening.
noviclan

#12841 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by noviclan »

NediM17 wrote: 03/01/2026 23:21 Dok je pokojni Pero bio ziv FIS u Vitezu nije radio za kupce samo 1.1., tad im je bila inventura.
Sve ostale praznike, bajrame, bozice radio jer je Pero bio pametan i imao mijesanu radnu snagu.
Pa jeste za uskrs i bozic i ovamo bajram x2, pokrivas ti mene ja tebe ali mora biti 50 50 omjer konfesija :-D
BadBoy

#12842 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by BadBoy »

Mislim da je došlo vrijeme da se Ummet hitno sastane i naredi i zatraži neradni petak kao odgovor na kršćansku neradnu nedjelju. Nema drugog
HelaS

#12843 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

drug_profi wrote: 04/01/2026 00:16
starboy018 wrote: 03/01/2026 23:36 ne znam cemu ovo usporedjivanje sa Hercegovinom gdje su hard core “vjernici”, ovdje u Posavini ljudi opcenito nisu toliko zaludjeni vjerom, pogotovo u Orasju
Pa kad ljudi tvrde da je crkva ovo nametnula. Kome? Muslimanima? Ono besmisao total. Uvijek ima neki vanjski neprijatelj koji ti o glavi radi.
Pretjeruješ. "Ovo" je nametnula Vlada Federacije. Svima, ne samo muslimanima. Naše mišljenje je da je Katolika crkva izlobirala ovaj Zakon kroz HDZ u Vladi FBiH i postigla svoj interes, a interes svake crkve je sličan - okupljanje vjernika. Zašto Vlada Federacije nije odredila subotu da bude neradna, zašto baš nedjelja? Oba su dana u Svijetu uobičajeno neradna, da ne bude zašto nije petak, npr.
Mislim, ko ne vidi već 30-tak godina presnažne utjecaje religijskih institucija u BiH i njihovo perfidno djelovanje i utjecaj na politiku, taj ili je slijep ili je glup. Ili je vjernik sa dna kace.
elcaliente

#12844 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 03/01/2026 23:35 Realno Orašje živi od prekograničnih kupovina vikendom. Kad bi to ukinuli - Posavski kanton bi se mogao ugasiti i Hrvati u Posavini bi onda deff postali samo predmet historije.

EDIT: Da, Hrvati Posavine i Zap. Hercegovine su bukvalno dva različita naroda, oduvijek bili.
Mene vise interesuje kome se da iz Hrvatske preci ovih dana u BiH u kupovinu namirnica koje se smiju prenjeti nazad u Hr i cekati sa BiH dijasporom 2-3 sata na prelazu.

Isto mi nije jasno ako nasi forumasi na temi inflacija pisu da su namirnicie jeftinije u Hr u Lild nego u BiH zasto bi uopste Hrvati iz Hrvatske dolazili da kupe npr tjesteninu u Orasije je 90 posto namirinica ne smiju preko granice prenjeti.
starboy018

#12845 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by starboy018 »

elcaliente wrote: 04/01/2026 11:09
Ozimician wrote: 03/01/2026 23:35 Realno Orašje živi od prekograničnih kupovina vikendom. Kad bi to ukinuli - Posavski kanton bi se mogao ugasiti i Hrvati u Posavini bi onda deff postali samo predmet historije.

Mene vise interesuje kome se da iz Hrvatske preci ovih dana u BiH u kupovinu namirnica koje se smiju prenjeti nazad u Hr i cekati sa BiH dijasporom 2-3 sata na prelazu.

Isto mi nije jasno ako nasi forumasi na temi inflacija pisu da su namirnicie jeftinije u Hr u Lild nego u BiH zasto bi uopste Hrvati iz Hrvatske dolazilo da kupi tjesteninu u Orasije je 90 posto namirinica ne smiju preko granice prenjeti.
prelaze i ovih dana kad su guzve na granici, brzo oni prolaze bez nekih vecih zastoja u posebnoj traci za EU drzavljane
mada logicno da ce ih jos vise biti kad ne bude guzva na granici

pa nece kupovat tjesteninu, kupovat ce ono sto je jeftinije, a to je vecina stvari.
koliko vidim kupuju vecinom pivo po par gajbi, sokove, cigare, slatkise, kafu itd + usput naspu ovdje gorivo i plus dobiju 17% povrat poreza na kupovinu

ne znam o kakvih 90% namirnica govoris, ne smije se unositi samo svjeze meso, svjezi mlijecni proizvodi i voce/povrce

inace velikom broju kupaca iz hrvatske od kojih grad vecinom i zivi govori i cinjenica da su cijene u orasju bile izrazene i u kunama i markama (prije nego sto su presli na euro)

Image
elcaliente

#12846 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by elcaliente »

Pa i na Eu trakama je guzva, alkohol je ogranicen, cigare samo dvije kutije.
Meso i preradjevine, mljeko i preradjevine, voce i povrce nista ne smije prenjeti.

A forumasi pisu da je Lidl u Hr jeftiniji nego BiH prodavnice.

Zato mi i nije jasna da tolika masa Hrvata dolazi svakodnevno u Orasije radi eto dvije gajbe pive, tri kile kafe i cetiri kile slatkisa.
Gorivo ljetos bilo ista cijena u Hr i BiH.
Al eto neka napune i gorivo.
Odakle tolika masa ljudi iz Hr svaki dan da odrzavaju Orasije u zivotu.
Last edited by elcaliente on 04/01/2026 11:34, edited 1 time in total.
drug_profi

#12847 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by drug_profi »

HelaS wrote: 04/01/2026 10:32
drug_profi wrote: 04/01/2026 00:16
Pretjeruješ. "Ovo" je nametnula Vlada Federacije. Svima, ne samo muslimanima. Naše mišljenje je da je Katolika crkva izlobirala ovaj Zakon kroz HDZ u Vladi FBiH i postigla svoj interes, a interes svake crkve je sličan - okupljanje vjernika. Zašto Vlada Federacije nije odredila subotu da bude neradna, zašto baš nedjelja? Oba su dana u Svijetu uobičajeno neradna, da ne bude zašto nije petak, npr.
Mislim, ko ne vidi već 30-tak godina presnažne utjecaje religijskih institucija u BiH i njihovo perfidno djelovanje i utjecaj na politiku, taj ili je slijep ili je glup. Ili je vjernik sa dna kace.
Orašje ti torpedira tu priču.
starboy018

#12848 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by starboy018 »

elcaliente wrote: 04/01/2026 11:30 Pa i na Eu trakama je guzva, alkohol je ogranicen, cigare samo dvije kutije.
Meso i preradjevine, mljeko i preradjevine, voce i povrce nista ne smije prenjeti.

A forumasi pisu da je Lidl u Hr jeftiniji nego BiH prodavnice.

Zato mi i nije jasna da tolika masa Hrvata dolazi svakodnevno u Orasije radi eto dvije gajbe pive, tri kile kafe i cetiri kile slatkisa.
Gorivo ljetos bilo ista cijena u Hr i BiH.
Al eto neka napune i gorivo.
Odakle tolika masa ljudi iz Hr svaki dan da odrzavaju Orasije u zivotu.
pa da je jeftiniji ne bi dolazili u podmjeru ovdje (a i u ostale pogranicne gradove)
nisu oni samo ni u trgovinama, tu su i u apotekama, restoranima, kod zubara, frizera, na pijaci itd.
od centra Zupanje do trznog centra u Orasju 15-ak min, od Vinkovaca 40-ak.
avetinja

#12849 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by avetinja »

U Hrvatskoj je katolička crkva pastirskim pismom 1997. godine započela lobirati za neradnu nedjelju i aktivno je tokom svih godina radila na tome. Za BiH nisam uspio pronaći neki sličan podatak, ali moguće je da su i ovdje lobirali.

A što se tiče Hercegovine i Orašja, na njih se različito gleda; kao što je Opština Centar vrjednija od deset drugih, tako je i Hercegovina vrjednija od Orašja, uz to Orašje živi od trgovine.
DebelinJoe

#12850 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by DebelinJoe »

Pitanje za ekipu iz TK -a

Inače, ovaj market radi i nedeljom - za razliku od drugih objekata.
Zaposleni u Fortuni imaju 2 slobodna dana u sedmici - za razliku od drugih maloprodajnih objekata.
Kako ovo radi nedeljom?

Fortuna market 18
Polje bb, Gračanica

E-mail: [email protected]
Tel: +387 66 425 903

Radno vrijeme:
PONEDJELJAK - NEDJELJA
08.00h - 21.00h
Locked