CrveniKuk wrote: ↑23/10/2022 20:57
Lik koji na ovom forumu,svojim nickom, traži da ga uvijek lajkujemo.
Samo vi lajkajte
drug_profi wrote: ↑24/10/2022 01:59
CrveniKuk wrote: ↑23/10/2022 20:52
Šeha,nama srcu mio forumaš je lajkovao ovaj Twit. Ukratko,na jugu Ukrajine,tacnije u Hersonskoj oblasti,Ukrajinci su mnogo južnije nego sto se dosad mislilo,ali radi OPSEC-a se javno ne objavljuje.
Ja sam pominjao ovdje da je ofanziva postojala iako se smatralo da je samo lazna.
Napredak je bio kako sam shvatio od Dudchanija preko Mylove i juzno od Davidovog Brida ravnomjerno cijelom tom linijom nekih 30 km u dubinu.
E vidjecemo jesam li dobro pohvatao.
Ona prosla je sigurno postojala.
Mylove je sigurno Ukrajinski.
Ali da se s Picijem slozim, AFU je digao malo rucnu jer su svjesni da se Rusi povlace. A povlace se samo sporije nego sto sam mislio.
Ukratko ovo je temeljno povlacenje.
Ne samo kolaboranti i ostatci Ruske armije.
Nego sve sto vrijedi para. Cak i spomenike skidaju.
Nesto se spominje i Potemkinovo tijelo da ce odvuci.
E sad brana.. istina najvise nastetu bi islo samim Rusima ali u njihovim glavama to je jedini nacin da zaustave UA da ode na drugu obalu.
Malo sam odmarao od pisanja s obzirom da je miran period.
Ono sto je jasno je da AFU nesto priprema.
Sta tacno nemam ni indicija.
Ono sto je sigurno je da im je dopizdilo da cekaju Wagner u Bakhmutu i Soledaru.
Vjerovatno je komanda procjenila da se Wagner razvodnio oko Bakhmuta dovoljno da se izvrse kontre.
I gledaj ti uspjeli, za 48 sati vratili sve ono sto su Wagnerovci osvajali haman 2 mjeseca.
Wagner nije niti ce ikada biti vojska.
Obicna skupina nazi placenika, mozda su nekada bili respektabilna grupa kad su imali bivse RU vojnike u svojim redovima, ti su suncokreti a ovi zatvorenici se pokazali kao pravi Krimosi (suprise) i ne znaju niti zele da se bore.
Ili bjeze, predaju se ili vec polako organizuju svoje organizovane grupe za pljacku.
Ono sto mislim da nas ceka narednih par dana je
Napustanje Khersona od strane Rusa vjerovatno do kraja sedmice.
Ako Rusi ne budu samoinicijativno to odradili odradice AFU za njih.
Bakhmutski pravac nastavak kontraofanzivica AFU ne bi li slomili Wagner napokon.
Sto se tice Zaporozija nece jos grandiozna ofanziva.
Istina AFU se sve vise grupise dole ali ne zbog velike finalne ofanzive ne jos.
Sta se zapravo desava je lagano jacanje ofanzivnih dejstava na tom Pravcu to jest stvaranje nove operativne grupe za novu kampanju.
Zaporozije je do sada bilo najmrtvija fronta.
Niti Rusi niti UA nije nista pokusala jos od Maja.
Selo gore selo dole.
Jedni i drugi su bili u defanzivi dole.
Sad UA polako transformise iz defanzivnih u ofanzivne snage.
Artiljerija sve vise stize, izvidnice, SOF i Dron timovi su poceli malim kontricama da ispipaju RU odbranu ne bi li pronasli slabosti. Vjerovatno je Polohy trenutno interesantan Ukrajincina pa kasnije do Tokmaka.
Nece ovo brzo ici do kraja godine ocekujem neke pomake a onda nekad u Januaru neka veca ofanzivica.
Ako nista ovi iz Khersona nece biti od neke pomoci iako nisu unisteni jesu slomljeni kao vojne formacije.
Mobiksi moram malo o njima.
Na stranu trening, oprema, organizacija to smo vec sve prezvakali.
Ono sto mene interesuje je njihova taktika na fronti.
I ispalo je tacno onako kako sam ocekivao.
Totalno nespremne formacije za vrstu rata koji se vodi u Ukrajini.
Taktike iz 1945.
U grupama u rovovima, hodaju na otvorenom u grupama i apsolutno ne ocekuju da ih neko gleda.
Rezultat, Dron Bombice i Artiljerija navodjena Dronovima ih bukvalno Ore po Ukrajinskim poljima.
Dovode "brojeve" u rat gdje su brojevi disability a ne advantage.
(Ps. Jucer po prvi put vidjeh dron s kasikarom u dejstvu, koriste ih da ubace bombu u zaklon ne eksplodira odmah nego ima vremena da se kotrlja u unutrasnjost bunkera/zaklona) Genijalno!
Tkz Wagner linije i slicno su show za publiku.
Rusi se daleko vise pripremaju i trude da stvore fejk sliku fronte nego na sami rat sto je indikativno.
Mislim da je Putin napokon postao svjestan da ga svi lazu.
Vidi se promjena politike i sad su ocajni za prestanak sukoba.
Postali su prekasno svjesni da ce ih ovaj rat kostati armije i da ce konvencionalno izgubiti.
Preracunali se tako jako svih ovih 8 mjeseci da je sad prekasno za "lagano povlacenje" krenula je Ruska medjunarodna ofanziva ne bi li zapad izvrsio pritisak na Kijev sa se uopste pregovara. A Kijev to nece dok Rusi ne odrade ozbiljne ustupke.
Jedno od njih je povlacenje citave RU Armije iz citave Ukrajine to ukljucuje i Krim i Dnr/lnr
Na sta Putin nije spreman ni blizu.
Ali koketiranje s Atomskim je dokaz da su se usrali defintivno. (Od te price nema nista)
Nestala ona Ruska arogancija i totalitarizam u politici.
Koliko su se usrali je i lazna Wagner linija i Belgorod Linija.
Wagner je lazna jer su to polozaji iz 23.02 a Belgorod je samo show za domacu javnost u fazonu mi cemo da utvrdimo RU granicu i cuvati Rusiju od zlih Ukrajinaca.
Apetiti Putina su sada da sacuva sto vise moze od osvojenog ali se mentalno pripremaju za gubitak svega.
Isto tako propaganda polako prelazi s borimo se zapravo protiv NATO u jbt Nato je od Ukrajinaca napravio Nato vojsku.
Ono sto moram reci, kad dodje do Mira mora se potruditi da taj mir bude takav da Rusi vise nikad ne pozele napasti Ukrajinu.
Primirije ne moze nego mirovni sporazum koji ide u korist Ukrajine.
Sad zasad toliko od mene sorry za dugi post