Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
victom

#12801 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

Kvest wrote:
boshniak wrote:
Kvest wrote:Pozdrav,pratim ovu temu i ovo je katastrofa sta su uradili :evil:
Imam jedno pitanje,ako bih naručila pošiljku DO 50 KM,a prodavac šalje samo dhl-om,koliko će me to koštati?
Npr 45 km posiljka kosta,koliko jos dhlu?
U famoznih 50KM ulazi i postarina, a DHL je i ranije radio spediciju za robu preko 50KM pa se mnogi zacude kad ih nazovu iz DHLa i kazu im koju cifru moraju platiti, prednost je samo sto DHL odradi sve ne moras licno traziti speditersku firmu, npr ako je roba 30KM a postarina DHLom 20KM, paket ce proci bez carine i troskova, a ako je sveukupno preko 50KM mora proci carinjenje.
Ova informacija je meni i trebala.Ma ne treba meni,nego sestri dva artikla sa alibaba.Tamo šalju samo dhlom,ups,fedex itd..pa mi nije bilo jasno koliko će me to izaći.Ja ssm mislila kako cijena dhl usluge ne ulazi u ovu cijenu :evil:

A kako sad znati hoće li me izaći 20 km uff komplikacija.U pitanju su 2 haljine ako će šta pomoći.Utiče li težina na cijenu usluge dhla?

Najgore što sam obećala,i sad to moram nabaviti :evil:
Opusti se. Koliko bude, bude. Sikiracijom ništa nećeš postići.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:37, edited 2 times in total.
south

#12802 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by south »

dobio sam odgovor od HP Mostar
Poštovani,

HP Mostar je uz podršku druga dva javna poštanska operatera u BiH pokrenuo inicijativu za povećanje vrijednosti robe nekomercijalnog karaktera koja je oslobođena od plaćanja carina na 200,00 KM ( sa sadašnjih 50,00 KM). U međuvremenu, u procesu je usvajanje Odluke o uvjetima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina, koja je direktno vezana za ovu našu incijativu. HP Mostar je aktivno sudjelovao u procesu konzultacija za navedenu Odluku, gdje smo dali svoje komentare i prijedloge. Iskreno se nadamo da će biti prihvaćeni naši prijedlozi!
Pozdrav,
nadžak

#12803 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by nadžak »

Allcho wrote:Image
Situacija sa mojom pošiljkom koja je bila 49KM, platio sam samo otvaranje paketa 3.5KM, mada su je zadržali na carini podugo pa sam mislio da će i mene "obavjestiti" da moram naći špeditera.
Danas je poštar donio na kućnu adresu.
Aaaaa blago tebi. :thumbup:
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#12804 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by un1ted »

Nema biti sta blago, ako je ispod 50KM, tako je i trebalo da se odradi, po ovom novom.
Running

#12805 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Running »

Definitivno izgleda zaustavljen saobracaj u zadnjih par dana za skoro sve posiljke.

Sent from my Gphone
Kvest

#12806 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Kvest »

victom wrote:
Još nisam naručila,sve se kanim,ali ovo oko dhla me zeza :-)

Nissm nigdje našla da šalju običnom poštom :(

Ima avion i brod pored dhla upsa itd..da nije to :roll:
jahac96

#12807 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by jahac96 »

Running wrote:Definitivno izgleda zaustavljen saobracaj u zadnjih par dana za skoro sve posiljke.

Sent from my Gphone
Ma nije ljudi jos uvijek primaju posiljke barem sto se tice ovih jeftinijih, ali cini mi se da je i to usporeno...
Ima li neko da je preuzeo paket a da je i platio carinu u skorije vrijeme?
jahac96

#12808 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by jahac96 »

Kvest wrote:
victom wrote:

Mozes li naci te haljine na ebayu? tu ti vecinom svi salju obicnom postom, ako si nasla na alibabi ima i na ebayu 99%
mestramestric

#12809 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by mestramestric »

Moze li pitanje koliko je nekome trebalo da spediter zavrsi na carini i da paket bude kod vas. Moze li mi neko reci koliko je trebalo.

Sent from my SM-G935P using Tapatalk
bit101

#12810 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by bit101 »

https://www.klix.ba/biznis/hp-mostar-po ... /170202064
HP Mostar: Potrebno uskladiti domaće propise vezano za kupovinu putem interneta

Hrvatska pošta Mostar priopćila je kako je na zajedničkom sastanku bh. javnih poštanskih operatora i Uprave za neizravno oporezivanje, pronađeno rješenje za postupak carinjenja robe koja ulazi u Bosnu i Hercegovinu putem pošte.
Foto: Arhiv/Klix.ba
U roku od 7 do 10 dana uvest će se novi informacijski sustav koji će omogućiti realizacija carinskog postupka bez angažiranja špeditera za fizičke osobe.

Na taj način pronađen je izlaz iz situacije u kojoj su se našli građani koji kupuju robu na internetu i koji su bili izloženi špediterskim troškovima, saoopćeno je u četvrtak iz HP Mostar.

Na sastanku u Banjaluci predstavnici Uprave za neizravno oporezivanje pozitivno su se izjasnili o inicijativi triju bh. javnih poštanski poduzeća da se poveća visina vrijednosti robe nekomercijalnog karaktera koja je oslobođena carinskih pristojbi, a koja u zemlju ulazi putem pošti.

Iz HP-a Mostar podsjećaju kako je potrebno uskladiti domaće propise s trendovima vezanim za kupovinu robe preko interneta.

Bh. poštanskim operatorima prihvatljiv je iznos od 150 eura po pošiljci robe nekomercijalnog karaktera, koliko propisuje i zakonodavstvo Europske unije.

"Ako se u BiH zakonskim propisima kvalitetnije uredi ova materija svi su na dobitku. I javni poštanski operatori (veći obujam pošiljaka) i građani (povoljnija i jednostavnija kupovina robe na internetu) i država (povećanje prihoda ukoliko usklade fiskalne i carinske odredbe s trendovima EU)", poručili su iz HP-a Mostar.
Spacedust

#12811 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Spacedust »

Auuu 300 kermi :D
hava123

#12812 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by hava123 »

jahac96 wrote:I meni kasni puno stvari, moze li mi neko odgovoriti na jedno pitanje, posto sam pokrenuo slucaj na ebayu jos prije 10ak dana, rekao sam kinezu da cu sacekati međutim sada je bas proslo dugo vremena ima skoro 2 mjeseca on mi je ponudio da mi posalje novi paket besplatno sto meni odgovara... Međutim sta ce se desiiti sa mojim slucajem jer ja ako ga zatvorim necu ga moci ponovno otvoriti a novi uređaj necu sigurno stici u zadanom roku od strane ebaya da ce mi vratiti novac
Nek ti vrati novac pa kupi ponovo. Tako si siguran.
amar1994

#12813 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by amar1994 »

mestramestric wrote:Moze li pitanje koliko je nekome trebalo da spediter zavrsi na carini i da paket bude kod vas. Moze li mi neko reci koliko je trebalo.

Sent from my SM-G935P using Tapatalk
Ja sam narucivao prije 4-5 god Auto radio iz njemacke , ebay.de , islo je preko DHL , kod mene paket bio u roku 3 dana :thumbup:
bersK

#12814 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by bersK »

bit101 wrote:https://www.klix.ba/biznis/hp-mostar-po ... /170202064

Hrvatska pošta Mostar priopćila je kako je na zajedničkom sastanku bh. javnih poštanskih operatora i Uprave za neizravno oporezivanje, pronađeno rješenje za postupak carinjenja robe koja ulazi u Bosnu i Hercegovinu putem pošte.
Foto: Arhiv/Klix.ba
U roku od 7 do 10 dana uvest će se novi informacijski sustav koji će omogućiti realizacija carinskog postupka bez angažiranja špeditera za fizičke osobe.

Na taj način pronađen je izlaz iz situacije u kojoj su se našli građani koji kupuju robu na internetu i koji su bili izloženi špediterskim troškovima, saoopćeno je u četvrtak iz HP Mostar.

Na sastanku u Banjaluci predstavnici Uprave za neizravno oporezivanje pozitivno su se izjasnili o inicijativi triju bh. javnih poštanski poduzeća da se poveća visina vrijednosti robe nekomercijalnog karaktera koja je oslobođena carinskih pristojbi, a koja u zemlju ulazi putem pošti.

Iz HP-a Mostar podsjećaju kako je potrebno uskladiti domaće propise s trendovima vezanim za kupovinu robe preko interneta.

Bh. poštanskim operatorima prihvatljiv je iznos od 150 eura po pošiljci robe nekomercijalnog karaktera, koliko propisuje i zakonodavstvo Europske unije.

"Ako se u BiH zakonskim propisima kvalitetnije uredi ova materija svi su na dobitku. I javni poštanski operatori (veći obujam pošiljaka) i građani (povoljnija i jednostavnija kupovina robe na internetu) i država (povećanje prihoda ukoliko usklade fiskalne i carinske odredbe s trendovima EU)", poručili su iz HP-a Mostar.

Mislio sam da su ovi Ercegovci govna samo takva i da povlađuju svojim švercerima, al izgleda da su oni najglasniji u borbi protiv ovog zakona. Ove naše boli kurčina načisto. Znači osjeti se šteta koju je načinilo ovo sve. Fala kurcu.
victom

#12815 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

Kvest wrote:
victom wrote:

pisel free shipping to bosnia na alibabi/aliexpress ?
daj link da vidimo te haljinke
Last edited by victom on 01/03/2021 05:37, edited 2 times in total.
choxnox

#12816 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by choxnox »

Sve je to lijepo i fino, ali da stave granicu od 150 EUR je apsolutno nemoguce u ovako nesredjenoj drzavi, u drzavi gdje vlast na bilo koji nacin gleda kako da ubere marku od gradjana oni bi da odjednom dignu granicu za carinjenje i time direktno smanjili priliv u budzet. Ako se i digne granica, bit ce onda maks. na 100 KM, a i za to ce se proliti znoja i vremenski ce potrajati procedura...

Da mi na vlasti imamo inovativne ljude onda bismo mogli zaista i ocekivati neku normalnu granicu, ali sa ovakvom vlasti koja prihod u budzet vidi jedino dizanjem nameta i zaduzivanjem kod ino banaka i ino institucija ala MMF ovo dizanje limita nema sanse da se sprovede u praksu. Cisto onako kazem da se ne razocarate jer i u clanku pise da su poste saglasne da je 150 EUR limit, a nigdje ne pise da je porezna i pristala na to.
Spacedust

#12817 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Spacedust »

Pa ako hoce EU standarde onda moraju da pristanu.
choxnox

#12818 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by choxnox »

Spacedust wrote:Pa ako hoce EU standarde onda moraju da pristanu.
Da su htjeli EU standarde mi bismo vec davno bili u EU.
zincx

#12819 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

Mislim da je to to. Ni 3,5 ne traže.[emoji2]Image

Poslano sa mog U15 Pro koristeći Tapatalk
Kvest

#12820 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Kvest »

Ispod jedne stoji ovo
Image

Ispod druge ovo
Image

Poslala sam mnogo poruka,ne samo za ove,nego i druge artikle,ali ništa.. :-)
Spacedust

#12821 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Spacedust »

Koja vrijednost paketa@ zincx? Moj mobitel i dalje stoji stigo je 23.1 nisam dobio nikakve obavijesti z špeditere.
Last edited by Spacedust on 02/02/2017 15:49, edited 1 time in total.
jahac96

#12822 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by jahac96 »

zincx wrote:Mislim da je to to. Ni 3,5 ne traže.[emoji2]Image

Ma nisu ti ni otvorili paket zato ti ne traze 3,5KM ovo ti je samo obavjest da ti je stiglo valjda ti nikoga nije bilo kuci ili je malo veci paket u pitanju (ali onda bi me cudilo sto nisu otvorili ako je veci paket)
Kvest

#12823 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Kvest »

.
zincx

#12824 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

Ma ima jedan koji je izgubljen odavno,on je oko 32$, drugi je 59...
Budem otišao poslije.

seoBIH

#12825 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by seoBIH »

Placala je raja, ja znam licno 2 primjera. Bilo je i na forumu takvih. Jbga...
Post Reply