Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- HAVANA
#12801 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jebo gras.Kod nas svi vole da imaju po 2 auta u kuci.Meni to ne smeta.
Odo setat.
-
Nazif_Gljiva
#12802 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Finansijski Torabi, voljeti i imati nije istoHAVANA wrote:Jebo gras.Kod nas svi vole da imaju po 2 auta u kuci.Meni to ne smeta.Odo setat.
- SaraFina
#12803 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
hadzinicasa wrote:
pobicu te ja. ko pominje prosjek? prosjek i poredbena kategorija nisu isto. dakle jedna ponuda koja efektno zvuci marketinski nije prosjek.
1. mjesecna karta za prevoz u Becu kosta 30,4€ i to je 1€ po danu. hoces li se ti njome voziti ili neces, tvoj je problem - u citavom svijetu se tako racuna tako da su brojke uporedive - kad recimo kazes - mjesecna karta u Sarajevu je (tzv. radnicki kupon) 53KM ili 27,1€ i ona pokriva svih 30 dana jednog mjeseca (iako se ne ide svaki dan na posao) - dakle nigdje nije mjesecna karta vezana za broj radnih dana (ne sporim vjerovatno ima i takvih aranzmana s javnim prevozom ali ja ih ne znam - odnosno cula sam u At da skolska godisnja ima dvije vrste - 1 - samo radni dani i samo na relaciji kuca-skola 19€ godisnje; 2 - svi dani i sve relacije - 69€ godisnje) - dakle sto se tice vremenske pokrivenosti vazenja mjesecne karte - uporedive su.
2. s mjesecnom kartom u Becu mozes koristiti koji god hoces prevoz. Isto mozes i sa mjesecnom kartom u Sarajevu.
3. mjesecna karta je mjesecna karta (osnosno godisnja) - niko ne pravi razliku u tome ko je kupuje samim tim i turista je moze kupiti ako ostaje mjesec dana u Becu?
4. neki gradovi u Austriji imaju popust na mjesecnu kartu na godisnjem nivou za stanovnike tog grada - pa je tako godisnja karta u Linzu, za one kojima je adresa prebivalista (hauptwohnsitz) Linz - 250€ ili mjesecno 20,8€. Dok je za studente sestomjesecna citavih 65€, dakle cca 11€ mjesecno.
Ovdje sam iznijela mjesecne cijene - pa ti preracunaj u dane, pa vidi ova sestomjesecna za studente eto ne racunam kalendarske nego radne dane izadje 0,49€ po danu.
Dakle da sumiramo - mjsecne karte ne izdaju se na osnovu radnih dana vec kalendarskih - jer valjda ces i vikendom nekad poci negdje, tako da su uporedive s ostalim mjesecnim kartama s kojim se u cilju dokazivanja pameti - uporedjuju. To nije prosjek statisticki - nego ponuda odredjene usluge. E a da bi izracunala koliko prosjecna osoba koja se u jednom trenutku zadesila u Becu (bez obzira zivi li tu ili je u posjeti) u prosjeku plati javni prevoz - to je vec malo slozenija matematika koja trazi malo vise faktora, a nikome ne treba zapravo jer su cijene razlicite za razlicite korisnicke skupine u koje spadaju i redovni "pendleri", te skolarci i studenti, kao i penzioneri i turisti.
e a kad smo to apsolvirali - hajmo onda malo o sadrzaju, odnosno sta dobijes za 30,4e u Becu, a sta u Sarajevu 27,1€. Ili ipak.. ne!?
Izvini malo je konfuzno napisano, jer si termin mjesečna koristila za kartu na godišnjem nivou? Te predpostavljam da za nju kažeš "prosjek i poredbena kategorija nisu isto. dakle jedna ponuda koja efektno zvuci marketinski nije prosjek."Jesam shvatila?
Efektno i marketinški zvuči vožnja u europskom glavnom gradu za 1€ što navode kod Winer Linie? Ali to ne mijenja tačnost moje tvrdnje da se svi stanovnici Beča NE voze za euro po danu. To možeš primijeniti na kategoriju onih sa godišnjim kartama. Je li tako?
Kategorije x, y, z, f se ne voze po toj tarifi. Jer su cijene za satnu, dnevnu, sedmičnu i mjesečnu varijantu mnogo veće kad bi ih sabrala na godišnjem nivou. Da ne uzimam prosjek i ne zbrajamo korisnike?
Dakle tvrdnja u tekstu, da je javni prevoz u Beču 1euro upravo efektno i marketinški zvuči ali daleko je od stvarnosti...i Ne voze se za 1 euro dnevno osobe iz x,y,z,f kategorije?
Ja nisam poredila javni prevoz u Beču sa Sarajevom ni u jednom segmentu. Samo sam reagirala na iščudjavanje zbog starog tramvaja. Ima ih i ovdje.
I da upravo se radilo o prosjeku za koji kazes visa matematika.
I pobijanju marketinškog spina.
Zato sam i pisala: x,y,z,f. Ali nemam podataka nikakvih da bi tu tematiku obradila i izvukla koliko prosječno košta javni prevoz u GG Austrije.
Ali sigurno ne košta sve kategorije 1 euro. Nego one koji uzimaju kartu na godišnjem nivou.
A prosjek ruše dnevne, sedmične i mjesečne varijante koje su skuplje mnogo. Ali ne mogu biti zanemarljiv podatak u milionskom gradu. Slažeš se?
Na kraju šta neko ko plati mjesecnu kartu 55 ili 57 (nisam sigurna) eura a vozi se i svih 30 dana ima od marketinške podvale? Ne vozi se za 1 euro dnevno. 18 sedmicna?
Last edited by SaraFina on 02/05/2019 12:37, edited 1 time in total.
- King Theoden
#12804 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne znam kako je u beču, al znam kako je kod mene u švabiji 
Imam ovu jednu radnicu koja putuje nekih 15-ak km iliti 10 minuta vozom. Mene njena mjesečna karta košta 94 eura. Kaže da je smije koristiti samo na toj relaciji i da važi tek od 9 sati ujutro.
Imam ovu jednu radnicu koja putuje nekih 15-ak km iliti 10 minuta vozom. Mene njena mjesečna karta košta 94 eura. Kaže da je smije koristiti samo na toj relaciji i da važi tek od 9 sati ujutro.
- SaraFina
#12805 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
madner wrote:Ne cudi me da su pola ovih sa teme moralo otici, ako imaju ikakvu konkurenciju nema sanse da se zaposle.
Ne razumijem zasto smatrate da je plus sto drzava otima od ostalih da subvencionira javni prevoz.
Da postoji i subvencija javnog prevoza u AT. Ovo si dobro primijetio.
Pa i nju dodaj.
- madner
#12806 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Postoji i u drugim drzavama, javni prevoz bez subvencija slabo radi.SaraFina wrote:madner wrote:Ne cudi me da su pola ovih sa teme moralo otici, ako imaju ikakvu konkurenciju nema sanse da se zaposle.
Ne razumijem zasto smatrate da je plus sto drzava otima od ostalih da subvencionira javni prevoz.
Da postoji i subvencija javnog prevoza u AT. Ovo si dobro primijetio.
Pa i nju dodaj.
Kada su studenti ovdje izborili godisnje karte za 50 KM, to je ostale stanovnike KSa kostalo 10 miliona.
Dakle mozete reci da Austrija vise subvencionira javni prevoz, ko voli da placa drugima prevoz to moze smatrati pozitivnim.
- hadzinicasa
#12807 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
pa kako selektivno uzimas samo ove koje podizu prosjek? sta je s ovom djecom koja se voze za 0.1€?SaraFina wrote:hadzinicasa wrote:
pobicu te ja. ko pominje prosjek? prosjek i poredbena kategorija nisu isto. dakle jedna ponuda koja efektno zvuci marketinski nije prosjek.
1. mjesecna karta za prevoz u Becu kosta 30,4€ i to je 1€ po danu. hoces li se ti njome voziti ili neces, tvoj je problem - u citavom svijetu se tako racuna tako da su brojke uporedive - kad recimo kazes - mjesecna karta u Sarajevu je (tzv. radnicki kupon) 53KM ili 27,1€ i ona pokriva svih 30 dana jednog mjeseca (iako se ne ide svaki dan na posao) - dakle nigdje nije mjesecna karta vezana za broj radnih dana (ne sporim vjerovatno ima i takvih aranzmana s javnim prevozom ali ja ih ne znam - odnosno cula sam u At da skolska godisnja ima dvije vrste - 1 - samo radni dani i samo na relaciji kuca-skola 19€ godisnje; 2 - svi dani i sve relacije - 69€ godisnje) - dakle sto se tice vremenske pokrivenosti vazenja mjesecne karte - uporedive su.
2. s mjesecnom kartom u Becu mozes koristiti koji god hoces prevoz. Isto mozes i sa mjesecnom kartom u Sarajevu.
3. mjesecna karta je mjesecna karta (osnosno godisnja) - niko ne pravi razliku u tome ko je kupuje samim tim i turista je moze kupiti ako ostaje mjesec dana u Becu?
4. neki gradovi u Austriji imaju popust na mjesecnu kartu na godisnjem nivou za stanovnike tog grada - pa je tako godisnja karta u Linzu, za one kojima je adresa prebivalista (hauptwohnsitz) Linz - 250€ ili mjesecno 20,8€. Dok je za studente sestomjesecna citavih 65€, dakle cca 11€ mjesecno.
Ovdje sam iznijela mjesecne cijene - pa ti preracunaj u dane, pa vidi ova sestomjesecna za studente eto ne racunam kalendarske nego radne dane izadje 0,49€ po danu.
Dakle da sumiramo - mjsecne karte ne izdaju se na osnovu radnih dana vec kalendarskih - jer valjda ces i vikendom nekad poci negdje, tako da su uporedive s ostalim mjesecnim kartama s kojim se u cilju dokazivanja pameti - uporedjuju. To nije prosjek statisticki - nego ponuda odredjene usluge. E a da bi izracunala koliko prosjecna osoba koja se u jednom trenutku zadesila u Becu (bez obzira zivi li tu ili je u posjeti) u prosjeku plati javni prevoz - to je vec malo slozenija matematika koja trazi malo vise faktora, a nikome ne treba zapravo jer su cijene razlicite za razlicite korisnicke skupine u koje spadaju i redovni "pendleri", te skolarci i studenti, kao i penzioneri i turisti.
e a kad smo to apsolvirali - hajmo onda malo o sadrzaju, odnosno sta dobijes za 30,4e u Becu, a sta u Sarajevu 27,1€. Ili ipak.. ne!?
Izvini malo je konfuzno napisano, jer si termin mjesečna koristila za kartu na godišnjem nivou? Te predpostavljam da za nju kažeš "prosjek i poredbena kategorija nisu isto. dakle jedna ponuda koja efektno zvuci marketinski nije prosjek."Jesam shvatila?
Efektno i marketinški zvuči vožnja u europskom glavnom gradu za 1€ što navode kod Winer Linie? Ali to ne mijenja tačnost moje tvrdnje da se svi stanovnici Beča NE voze za euro po danu. To možeš primijeniti na kategoriju onih sa godišnjim kartama. Je li tako?
Kategorije x, y, z, f se ne voze po toj tarifi. Jer su cijene za satnu, dnevnu, sedmičnu i mjesečnu varijantu mnogo veće kad bi ih sabrala na godišnjem nivou. Da ne uzimam prosjek i ne zbrajamo korisnike?
Dakle tvrdnja u tekstu, da je javni prevoz u Beču 1euro upravo efektno i marketinški zvuči ali daleko je od stvarnosti...i Ne voze se za 1 euro dnevno osobe iz x,y,z,f kategorije?
Ja nisam poredila javni prevoz u Beču sa Sarajevom ni u jednom segmentu. Samo sam reagirala na iščudjavanje zbog starog tramvaja. Ima ih i ovdje.
Zato sam i pisala: x,y,z,f. Ali nemam podataka nikakvih da bi tu tematiku obradila i izvukla koliko prosječno košta javni prevoz u GG Austrije.
Ali sigurno ne košta sve kategorije 1 euro. Nego one koji uzimaju kartu na godišnjem nivou.
A prosjek ruše dnevne, sedmične i mjesečne varijante koje su skuplje mnogo. Ali ne mogu biti zanemarljiv podatak u milionskom gradu. Slažeš se?
i ko je pomenuo prosjek?
ljudi fino kaze - vozite se za 1€ - kupite godisnju kartu. necete? ne treba vam? vozite se za neku drugu cijenu prema potrebama. dakle dosla ja u Bec jednom godisnje na obdan i uzmem onu dnevnu - koliko je? 4-5€? nebitno. nek je 10€ i vozala se. i otisla kuci. ja se za 365 dana vozila po citavom Becu za 10€. jeftinije nego ovo da sam placala 365€.
elem, treba malo znati nesto o statistici....
a sto se tice mjesecne karte - tu sam majke mi najjednostavniju matematiku upotrijebila: Godisnja/12 mjeseci. Kad sam racunala radne dane - uzela sam prosjek koji se inace uzima 22 radna dana u mjesecu, a kad sam radila to na godisnjem nivou onda sam .... nebitno.
Da zakljucimo: Ako kupis godisnju kartu - vozas se po Becu za 1€. A mozes i jeftinije na godisnjem nivou ako nisi cijelu godinu u Becu
i dalje ne znam ko pominje prosjek? osim tebe.
-
Nazif_Gljiva
#12808 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A prije koliko stranica sam ja dijelio sa 12... Nevjerovatna je.hadzinicasa wrote:
pa kako selektivno uzimas samo ove koje podizu prosjek? sta je s ovom djecom koja se voze za 0.1€?
i ko je pomenuo prosjek?
ljudi fino kaze - vozite se za 1€ - kupite godisnju kartu. necete? ne treba vam? vozite se za neku drugu cijenu prema potrebama. dakle dosla ja u Bec jednom godisnje na obdan i uzmem onu dnevnu - koliko je? 4-5€? nebitno. nek je 10€ i vozala se. i otisla kuci. ja se za 365 dana vozila po citavom Becu za 10€. jeftinije nego ovo da sam placala 365€.
a sto se tice mjesecne karte - tu sam majke mi najjednostavniju matematiku upotrijebila: Godisnja/12 mjeseci. Kad sam racunala radne dane - uzela sam prosjek koji se inace uzima 22 radna dana u mjesecu, a kad sam radila to na godisnjem nivou onda sam .... nebitno.
Da zakljucimo: Ako kupis godisnju kartu - vozas se po Becu za 1€. A mozes i jeftinije na godisnjem nivou ako nisi cijelu godinu u Becu![]()
- SaraFina
#12809 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
hadzinicasa wrote:pa kako selektivno uzimas samo ove koje podizu prosjek? sta je s ovom djecom koja se voze za 0.1€?SaraFina wrote:hadzinicasa wrote:
i ko je pomenuo prosjek?
Da zakljucimo: Ako kupis godisnju kartu - vozas se po Becu za 1€. A mozes i jeftinije na godisnjem nivou ako nisi cijelu godinu u Becu![]()
Pa nije selektivno. Sve se to plaća draga. Imaš Ubahnsteuer. Bez obzira gdje si. Pogledaj Lohn. Odbijaju kao nekad samodoprinos. Moj otac kaže. (Koristi termin)
Last edited by SaraFina on 02/05/2019 12:59, edited 1 time in total.
- JanuaryJones
#12810 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
https://gras.ba/pdfs/cjenovnik_pretplatnih_karata.pdfBloo wrote:53 KM512MB wrote:Za Sarajlije: Kolko kosta godisnja karta za javni prijevoz u Rajvosa?
Zona A
Ukljucuje tramvaje, trolejbuse, busice (breka, podhrastovi, komatin...)... Ne ukljucuje komercijale.
Poslodavac je duzan obezbijediti istu ako stanujes dalje od 2 km od radnog mjesta (u gradu).
Za sav ostali prevoz osim navedenog, ne vazi.
Da napomenem da osim u komercijali (ali ne svim), nema klime niti ventilacije.
Red voznje je imaginaran.
Edit: pojedinacna karta je 1.60 km (ako ima trafika), odnosno 1.80 km kod vozaca. Vrijedi za jednu ili sve stanice. Karta tramvajska ne vrijedi u troli of skroz. Karta ponistena u jednom tramvaju ne vrijedi u drugom. Osim ako kupis onu koja vrijedi sat.
U Zagrebu su uveli polusatne karte od 4 kune. Vrijedi i kod presijedanja. Porasla prodaja karata.
Na nasim stanicama nema vremenskog rasporeda niti najave dolaska vec kad naide.
Kad se uzmu sve zone i svi prevozi, preko 700 KM je godišnha karta.
- Bloo
- Globalna šefica
#12811 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Najbitnije od svega...za te novce se dobije sta?
Quality wise...
Quality wise...
-
bezVolana
#12812 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
taj porez (koji jeste visok) koji ovdje platim barem vidim u sta ide. imam ciste parkove (njih hrpu), uvijek imam struje i vode, gradski prevoz, cist zrak i cistu vodu, jako malo dzeparenja, zdravstvo koliko toliko uredjeno (nekad moras probrati doktora jer naravno i oni nisu svi isti strucnjaci i neki ce te skinuti ko s k... al probrati se moze) itd itd. to je ono sto mi prvo naumpada.madner wrote: Postoji i u drugim drzavama, javni prevoz bez subvencija slabo radi.
Kada su studenti ovdje izborili godisnje karte za 50 KM, to je ostale stanovnike KSa kostalo 10 miliona.
Dakle mozete reci da Austrija vise subvencionira javni prevoz, ko voli da placa drugima prevoz to moze smatrati pozitivnim.
naravno da nigjde nije sve savrseno i moze se uvijek srat na razne stvari, ali npr meni odgovara da ako placam sistem barem taj sistem cini moj zivot laksim. ponavljam, svjesna sam da nije savrseno al je neuporedivo sa sarajevom ili bilo kojim gradom u bih.
- Ommadawn
#12813 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa razlika je kada imas lijepo ocuvan stari tramvaj (ili autobus) i kada imas stari neocuvani tramvaj cija je sigurnost veoma upitna. I koji se krece na losim sinama.
- Bloo
- Globalna šefica
#12814 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Klima? Ventilacija? Dezinfekcija? Timetable dolaska? Najava dolaska? Vozac busa za Komatin/Jevrejsko koji ne pusi i busic ne izgleda kao iz ex yu filma pa ga od dragosti zives Stočko ..Ommadawn wrote:Pa razlika je kada imas lijepo ocuvan stari tramvaj (ili autobus) i kada imas stari neocuvani tramvaj cija je sigurnost veoma upitna. I koji se krece na losim sinama.
- JanuaryJones
#12815 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Duplo ništa. Primitivizam, miomirisi i nepouzdanost u svakom segmentuBloo wrote:Najbitnije od svega...za te novce se dobije sta?
Quality wise...
- 512MB
#12816 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma i ovi elektricni autobusi u Linzu su onako za nuzdu ok, nabavili 30 komaTa prosle godine (pored tramvaja i voza), a gradic duplo manji od Sarajeva...

- hadzinicasa
#12817 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
512MB wrote:Ma i ovi elektricni autobusi u Linzu su onako za nuzdu ok, nabavili 30 komaTa prosle godine (pored tramvaja i voza), a gradic duplo manji od Sarajeva...
cca 1/3 manji. 200k vs. 300k stanovnika. 100km2 vs. 150 km2
-
espn
- Ommadawn
#12819 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Je ali hajd´ ti to objasni nekome.Bloo wrote:Klima? Ventilacija? Dezinfekcija? Timetable dolaska? Najava dolaska? Vozac busa za Komatin/Jevrejsko koji ne pusi i busic ne izgleda kao iz ex yu filma pa ga od dragosti zives Stočko ..Ommadawn wrote:Pa razlika je kada imas lijepo ocuvan stari tramvaj (ili autobus) i kada imas stari neocuvani tramvaj cija je sigurnost veoma upitna. I koji se krece na losim sinama.
- 512MB
#12820 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ok, mislio sam da SA ima oko 400k stanovnika, ali nije sad ni vazno..hadzinicasa wrote: cca 1/3 manji. 200k vs. 300k stanovnika. 100km2 vs. 150 km2
- Bluemore
#12821 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa to izadje na 1€ po danubezVolana wrote:MA STA KOSTA ?!SaraFina wrote:
U Beču prevoz fercera kao švicarski sat. Ali i košta. Koliko para toliko muzike. NE možeš dobiti isto za pedoduplo niže karte i ulaganja preko poreza.
placam 31 euro RIJECIMA TRIDESET JEDAN euro mjesecno
u sarajevu se placa karta preko 50 maraka
o cemu ti pricas?!
dragi Boze zasto ulazim na ovu temu![]()
![]()
Ali djaba to Kad paprike platis 300€
- konjislav
#12822 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
To je upravo razlog zbog cega bih ja volio da sam u Americi.moonca wrote:detroit-mercy wrote: 17 godina imam firmu.Nikad bolovanja,paracetamol i na poso.To je cijena privatnog posla.Da, istog momenta staje i jako brzo tone.Neshvatljivo.Ja sam od novembra 2008 do jula 2009 izgubio sve sto sam zaradio,svu dobit od 2003 do 2008... A dobro sam radio.Odlicno.I sta? Jebaji ga,opet ziv i zdrav.Ustani i na poso.Idemo opet.U plusu sam kako god.Nisam mislio da cu dobacit dalje od 95,96... Ovo je sve zajebancija sta je ono bilo.A djeca su najveci trosak,to da.Al neka su.Ja bi ih jos 5 da moze...
Da, to je to. Niko to ne razumije dok ne otvori, ako ikada otvori svoj biznis.
No, svejedno, ne bih se nikada mijenjala za mjesto uposlenika, bez obzira sto nemam problem da je neko iznad mene i da treba da pratim njegova/ njena naredjenja.
Sreca za tebe ipak, da si u Americi. Ovdje se propada i dize.....tRUMP je najbolji primjer, u Bosni je malo teze to izvesti.
- Bluemore
#12823 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne da se Trump tako Bas pobitiSaraFina wrote:bezVolana wrote:kao sto rekoh, ova diskusija je na nivou diskusije sa trumpom
Pa što se umiješa draga ako si debelo iznad sa IQ? Te upadice su smiješne. Daj pobij argumentima.
Argumentima
On je uvijek iznad njih
- Bluemore
#12824 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Vole i udisati cist zrakHAVANA wrote:Jebo gras.Kod nas svi vole da imaju po 2 auta u kuci.Meni to ne smeta.Odo setat.
Hajd sta fali
Samo nek ne puca
I onda tim autom odes na cist zrak do mora, planine.... i vratis se ..
- SaraFina
#12825 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Bluemore wrote:Ne da se Trump tako Bas pobitiSaraFina wrote:bezVolana wrote:kao sto rekoh, ova diskusija je na nivou diskusije sa trumpom
Pa što se umiješa draga ako si debelo iznad sa IQ? Te upadice su smiješne. Daj pobij argumentima.
Argumentima![]()
On je uvijek iznad njih
Ja ne znam jesi li shvatila madnerovu primjedbu i moju repliku kao dodatak i šlag na tortu. Ako nisi... Ukratko sve se to kroz " namete" dodatno odbije ...pa na platnim listama imamo nešto poput u Yugi samodoprinos što je bio.
Država kroz namete subvencira javni prevoz. I ne samo javni prevoz.
Tako da ovo hadzincino jeste marketinski spin Wiener Linien. I samo to.
Od 72' godine datira.
Last edited by SaraFina on 02/05/2019 14:09, edited 1 time in total.