Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
vatrogasac

#12801 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by vatrogasac »

pussysmoke wrote:
Ako ti kažem da budeš pošten i dobar čovjek, to se može primjeniti danas kao i u bilo koje drugo vrijeme.
Meni je to preporučio Muhammed a.s. kao Božiji poslanik i ja sam ga poslušao iako je Arap koji je živio prije 1400 godina i ne vidim da sam do sada pogriješio. Trudili su se i drugi filozofi ili književnici ili filmadžije raznim savjetima, ali nisu bili tako ubjedljivi.
pussysmoke

#12802 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by pussysmoke »

.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 01:13, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#12803 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
pussysmoke wrote:
Ako ti kažem da budeš pošten i dobar čovjek, to se može primjeniti danas kao i u bilo koje drugo vrijeme.
Meni je to preporučio Muhammed a.s. kao Božiji poslanik i ja sam ga poslušao iako je Arap koji je živio prije 1400 godina i ne vidim da sam do sada pogriješio. Trudili su se i drugi filozofi ili književnici ili filmadžije raznim savjetima, ali nisu bili tako ubjedljivi.
Kad smo već kod filmova i ove tematike, film koji je na mene ostavio nemjerljiv utisak je Holy Smoke! samo zbog jedne scene.
Ima jedna scena sa Kate Winslet, elem da ti ne spoilam film, koja se destilira u jednu snažnu poruku o međuljudskim odnosima: Be kind. That's all there is.

To što je jedna poruka došla od neke rediteljke, ne čini je ništa manje vrijednom ako je nekom otvorila oči. Be kind, jer nam ništa drugo ne preostaje :) Be kind, ali bez zadrške i vaganja,
pussysmoke

#12804 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by pussysmoke »

.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 01:13, edited 1 time in total.
Hakiz

#12805 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

vatrogasac wrote:
pussysmoke wrote:
Kako li su svi oni pošteni i dobri ljudi koji su živjeli prije Muhammeda postali takvi...

Problem sa tvojom izjavom je u tome što ti nikako ne možeš biti siguran da ne bi bio pošten i dobar i bez Muhammeda. Ili znaš da ne bi bio?

Mislim, ako si uopšte dobar i pošten, imamo samo tvoju riječ koja to tvrdi. A nisi poslanik... :wink:
Hakiz

#12806 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Bloo wrote:
vatrogasac wrote:
pussysmoke wrote:
Kad smo već kod filmova i ove tematike, film koji je na mene ostavio nemjerljiv utisak je Holy Smoke! samo zbog jedne scene.
Ima jedna scena sa Kate Winslet, elem da ti ne spoilam film, koja se destilira u jednu snažnu poruku o međuljudskim odnosima: Be kind. That's all there is.

To što je jedna poruka došla od neke rediteljke, ne čini je ništa manje vrijednom ako je nekom otvorila oči. Be kind, jer nam ništa drugo ne preostaje :) Be kind, ali bez zadrške i vaganja,
Mene je ijako naljutilo što je lik Kojeg glumi kajtel povalio lik koji glumi Vinslet. Nekako me je Kajtel u tom filmu pravo nervirao. Ponašao se kao što se ponašaju likovi u Tarantinovim filmovima. Način govora itd. Ne ulazeći u kvalitet Tarantinovih filmova, nerviraju me likovi u njegovim filmovima. I protagonisti i antagonisti.
Last edited by Hakiz on 06/03/2018 01:18, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#12807 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

pussysmoke wrote:
Image
:lol:
Jbg bolje se primi poruka.od polugole Kate :mrgreen:
pussysmoke

#12808 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by pussysmoke »

.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 01:12, edited 1 time in total.
Hakiz

#12809 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Bloo wrote:
pussysmoke wrote:
Image
:lol:
Jbg bolje se primi poruka.od polugole Kate :mrgreen:
Sisa je od boga. Još ako poruku nosi...
Bloo
Globalna šefica

#12810 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Hakiz wrote: Mene je ijako naljutilo što je lik Kojeg glumi kajtel povalio lik koji glumi Vinslet. Nekako me je Kajtel u tom filmu pravo nervirao. Ponašao se kao što se ponašaju likovi u Tarantinovim filmovima. Način govora itd. Ne ulazeći u kvalitet Tarantinovih filmova, nerviraju me likovi u njegovim filmovima. I protagonisti i antagonisti.
Skontala...hejtas.. :mrgreen: no need to go further
pussysmoke

#12811 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by pussysmoke »

.
Bloo
Globalna šefica

#12812 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Ko o cemu, ateisti o sisama :mrgreen:
No homo :oops:
Hakiz

#12813 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Bloo wrote:
Hakiz wrote: Mene je ijako naljutilo što je lik Kojeg glumi kajtel povalio lik koji glumi Vinslet. Nekako me je Kajtel u tom filmu pravo nervirao. Ponašao se kao što se ponašaju likovi u Tarantinovim filmovima. Način govora itd. Ne ulazeći u kvalitet Tarantinovih filmova, nerviraju me likovi u njegovim filmovima. I protagonisti i antagonisti.
Skontala...hejtas.. :mrgreen: no need to go further
Ma jok. Kajtel mi je super kao Ogi Vren (Auggie Wren). I u filmu Bad Lieutenant.

Ne hejtam ja Kajtela, možda hejtam Tarantina. Iako mu je Salma kao Santanico Pandemonium neprevaziđena :)
pussysmoke

#12814 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by pussysmoke »

.
vatrogasac

#12815 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by vatrogasac »

pussysmoke wrote:
Zašto si poslušao Muhammeda a.s.?
Zašto si podložan uticaju drugih?
Zašto ti je neko morao reći da budeš dobar i pošten? Zar nije dovoljno vidjeti bol u očima onih koji su povrijeđeni od strane drugih i reći: "Ja ne želim da budem takav. Ne želim da nanosim zlo i da budem uzrok bola drugih ljudi koji žive na ovoj planeti".
Zato što je njegova riječ Božija riječ, a Bog je stvoritelj čovjeka i najbolje zna šta čovjeku odgovara, a šta ne kao što inženjer zna šta čini štetu ili odgovara njegovom proizvodu.
Majama je bilo normalno za dan žrtvovati 2000 ljudi da bi im kukuruz bolje rodio. Rimljanima je bilo normalno da lav rastrga čovjeka i pljeskali tome. I danas se nude svakakve gluposti pod normalno. Reći ćeš da ne trebam slušati nikoga, ali društveno biće određuje svijest čovjeka. Uvijek ostaje taj rizik.
Hakiz

#12816 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

vatrogasac wrote:
pussysmoke wrote:
Zašto si poslušao Muhammeda a.s.?
Zašto si podložan uticaju drugih?
Zašto ti je neko morao reći da budeš dobar i pošten? Zar nije dovoljno vidjeti bol u očima onih koji su povrijeđeni od strane drugih i reći: "Ja ne želim da budem takav. Ne želim da nanosim zlo i da budem uzrok bola drugih ljudi koji žive na ovoj planeti".
Zato što je njegova riječ Božija riječ, a Bog je stvoritelj čovjeka i najbolje zna šta čovjeku odgovara, a šta ne kao što inženjer zna šta čini štetu ili odgovara njegovom proizvodu.
Majama je bilo normalno za dan žrtvovati 2000 ljudi da bi im kukuruz bolje rodio. Rimljanima je bilo normalno da lav rastrga čovjeka i pljeskali tome. I danas se nude svakakve gluposti pod normalno. Reći ćeš da ne trebam slušati nikoga, ali društveno biće određuje svijest čovjeka. Uvijek ostaje taj rizik.
Pa možemo onda komotno vratiti Majanski sistem. Ima isto toliko smisla koliko i abrahamski bog.

Samo, Maje nisu to radile koliko se misli. Asteci su bili gori. I inke, Inke su žrtvovali djecu.
Last edited by Hakiz on 06/03/2018 01:52, edited 1 time in total.
vatrogasac

#12817 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by vatrogasac »

Hakiz wrote:
Pa možemo onda komotno vratiti Majanski sistem. Ima isto toliko smisla koliko i abrahamski bog.
Prepoznao si u.....?
Hakiz

#12818 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

Smislu. Žrtvovati ljude da bolje rodi kukuruz ima isto smisla koliko moliti se bogu da zaslužiš raj. Možda ima više smisla da žrtvuješ ljude zbog kukuruza, kukuruz je barem nešto što ti je tu pred očima, u rukama i od čega živiš, hrana. Raj je samo ideja kojoj se nadaš, ali nije sigurno da postoji.
vatrogasac

#12819 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by vatrogasac »

Hakiz wrote:Smislu. Žrtvovati ljude da bolje rodi kukuruz ima isto smisla koliko moliti se bogu da zaslužiš raj. Možda ima više smisla da žrtvuješ ljude zbog kukuruza, kukuruz je barem nešto što ti je tu pred očima, u rukama i od čega živiš, hrana. Raj je samo ideja kojoj se nadaš, ali nije sigurno da postoji.
Vidiš da te ljudsko kalkulisanje navelo da razmišljaš kako nije nemoralno ubiti hiljade da bi došao samo do hrane za sebe. Čista sebičnost vođena materijalizmom, a koliko je sebičnost moralna u kontekstu univerzalnih vrijednosti? Opravdati možeš opstankom, ali da li je ipak to dovoljno?

A ovo ostalo je tvoj i moj pristup koji ne vode ni kompromisu, a ni promjeni mišljenja pa je suvislo komentarisati. Već viđeno.
Hakiz

#12820 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Hakiz »

vatrogasac wrote:
Hakiz wrote:Smislu. Žrtvovati ljude da bolje rodi kukuruz ima isto smisla koliko moliti se bogu da zaslužiš raj. Možda ima više smisla da žrtvuješ ljude zbog kukuruza, kukuruz je barem nešto što ti je tu pred očima, u rukama i od čega živiš, hrana. Raj je samo ideja kojoj se nadaš, ali nije sigurno da postoji.
Vidiš da te ljudsko kalkulisanje navelo da razmišljaš kako nije nemoralno ubiti hiljade da bi došao samo do hrane za sebe. Čista sebičnost vođena materijalizmom, a koliko je sebičnost moralna u kontekstu univerzalnih vrijednosti? Opravdati možeš opstankom, ali da li je ipak to dovoljno?

A ovo ostalo je tvoj i moj pristup koji ne vode ni kompromisu, a ni promjeni mišljenja pa je suvislo komentarisati. Već viđeno.
Malo si ti pomiješao stvari. Nismo govorili o moralu nego o smislu.

Koliko se meni čini, kada se pogleda malo bolje, bog nije ubio mnogo ljudi. Osim u slučaju potopa, a ni tada na cijeloj Zemlji nije bilo mnogo ljudi. Više su ih pobili drugi ljudi koji su vikali da djeluju u božije ime, u njegovu odbranu itd.

To nije sebično? Ubiti u ime nečega nadajući se da će to u čije ime se ubija prihvatiti taj čin. I time zaslužiti raj i izbjeći pakao. To nije sebično?

A ako smo već vrsta napravljena tako da ubija, onda je moralnije ubiti hiljade ljudi da bi se došlo do hrane, vode, poljoprivrednog zemljišta nego ubiti hiljade ljudi zbog odbrane, osvajanja ili vraćanja svetog mjesta od nevjernika.

A i ima više smisla.
vatrogasac

#12821 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by vatrogasac »

Hakiz wrote:
vatrogasac wrote:

Malo si ti pomiješao stvari. Nismo govorili o moralu nego o smislu.

Koliko se meni čini, kada se pogleda malo bolje, bog nije ubio mnogo ljudi. Osim u slučaju potopa, a ni tada na cijeloj Zemlji nije bilo mnogo ljudi. Više su ih pobili drugi ljudi koji su vikali da djeluju u božije ime, u njegovu odbranu itd.

To nije sebično? Ubiti u ime nečega nadajući se da će to u čije ime se ubija prihvatiti taj čin. I time zaslužiti raj i izbjeći pakao. To nije sebično?

A ako smo već vrsta napravljena tako da ubija, onda je moralnije ubiti hiljade ljudi da bi se došlo do hrane, vode, poljoprivrednog zemljišta nego ubiti hiljade ljudi zbog odbrane, osvajanja ili vraćanja svetog mjesta od nevjernika.

A i ima više smisla.
Makijaveli da bi dao smisao, isključio je moral.

Sve što je govoreno da je u ime Boga je obično govoreno da jeste,ustvari nije jer niti su unutar islama Abasidi, Emevidi ili Osmanlije išli u džihad pa recimo šta su Osmanlije islamizirale osvajanjem već islamizirane Sirije, Egipta ili Arabije, a niti su pape stvarno išle križarskim pohodima da 'oslobađaju' Kristov grob. To je znao i običan vojnik pa se nadao ratnom plijenu.
Bloo
Globalna šefica

#12822 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
Sve što je govoreno da je u ime Boga je obično govoreno da jeste,ustvari nije jer niti su unutar islama Abasidi, Emevidi ili Osmanlije išli u džihad pa recimo šta su Osmanlije islamizirale osvajanjem već islamizirane Sirije, Egipta ili Arabije, a niti su pape stvarno išle križarskim pohodima da 'oslobađaju' Kristov grob. To je znao i običan vojnik pa se nadao ratnom plijenu.
Što se tiče križarskih ratova, uz vojsku su išle i grupe djece i ostalog življa, neki u svrhu pomaganja, neki poneseni "svetim" žarom.
I ginuli.

Ako mogu primjetiti da sve stvari koje se govore u ime Boga (ne ulazeći u to jesu li ili nisu ustvari), Bog nikada ne ispravlja ako nisu, a ljudi ginu.

Da li sa apsolutnom sigurnošću možeš tvrditi da SVE što je govoreno u ime Boga je obično govoreno da jeste, ustvari nije? Kako znaš?

Papa je tehnički "nasljednik" svetog Petra, imenovanog od samog ise/isusa da bude stijena na kojoj će sagraditi svoju crkvu (metaforički of skroz).
Tako da ga možemo gledati kao božjek namjesnika na zemlji? Ultimativni autoritet po pitanju vjere i morala (katoličkog to jest).
I
Bloo
Globalna šefica

#12823 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Poštovane kolege, šta i u kojoj mjeri od navedenog prakticirate u svom životu?
Image
broj dva

#12824 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by broj dva »

Presjela mi beba za dorucak i umjesto Rammstein mislim da ce biti Gojira ali inace se trudim da pratim program centrale.
Long Live Richard Dawkins ! Remember Christopher Hitchens !
beni-bu-man

#12825 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

eat a baby ispod saca i navece resh peceno
Post Reply