Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Nisam se previše zanimao za auta do neke 2001., eventualno 2002. godine (a tad sam imao nekih 14-15g.)
Ono, saobraćaj, vožnja i to sve ok, ali nisam neke detalje znao - kao npr da ima različitih dizelaša, benzinaca itd.
Dok tad su mi postojale dvije kategorije: "Sviđa mi se" i "ne sviđa mi se", a podkategorije "benzin - yaaay!" i "dizel - fuuuuj!"
Vjerujem, nego nisam pratio
Ne možeš od informatičara očekivati da zna previše o autu
Sretan sam što znam iole neke stvari, koje većina kolega ne znaju... S tim da imam kolegu ITevca (forumaš je i on, pa pozdravljam ovim putem), koji dere oko auta. Pola firme dolazi kod njega po savjet kad im šta treba
Optimist wrote:Atmosferac na 3k obrtaja ide 100 km/h. Ako ti se da peglati toliko na autoputu samo naprijed, imat ces minimalnu potrosnju.
A ako ga budes vozio 140-150 nece mu nista biti, njega to ne boli.
Pa ne ide isto u 5 i u 6 brzini na 3000 obrtaja
Ovo pitam jer mi je dosta ljudi reklo da duge relacije vozi na 1500 do 2000 obrtaja(pricam o voznji na tempomat koja traje i po par sati)
Dakle pitam jel ta ustade na gorivu koju mnogi praktikuju zdrava za nase ljubimce ili je ipak to ok za recimo turbo diezele koji imaju veci obrtni momenat od atmosferskog benzinca pa se i mogu voziti na tako malim obrtajima?
Gdje je ta neka granica izmedju "normalnog" i "nenormalnog" broja obrtaja i imal voznja na nizim obrtajima posljedice po motor/kvacilo?
Optimist wrote:Atmosferac na 3k obrtaja ide 100 km/h. Ako ti se da peglati toliko na autoputu samo naprijed, imat ces minimalnu potrosnju.
Ovo pitam jer mi je dosta ljudi reklo da duge relacije vozi na 1500 do 2000 obrtaja(pricam o voznji na tempomat koja traje i po par sati)
Dakle pitam jel ta ustade na gorivu koju mnogi praktikuju zdrava za nase ljubimce ili je ipak to ok za recimo turbo diezele koji imaju veci obrtni momenat od atmosferskog benzinca pa se i mogu voziti na tako malim obrtajima?
Gdje je ta neka granica izmedju "normalnog" i "nenormalnog" broja obrtaja i imal voznja na nizim obrtajima posljedice po motor/kvacilo?
Jesam li igdje rekao da ide? Vecina benzinaca imaju 5 stepeni prenosa i u petom se vrte na oko 100 km/h. Ako ima i sestu, onda je to do 120 max.
Ne znam s kim se druzis i ko ti sta govori, ali dobro igdje stignu ti sto voze duge relacije na 2k obrtaja.
Izuzetak od ovoga sto govorim su turbobenzinci koji se prodaju u zadnje vrijeme i koji imaju razvucene prenosne odnose, pa se isti vrte na manje obrtaja.
Jesam li igdje rekao da ide? Vecina benzinaca imaju 5 stepeni prenosa i u petom se vrte na oko 100 km/h. Ako ima i sestu, onda je to do 120 max.
Ne znam s kim se druzis i ko ti sta govori, ali dobro igdje stignu ti sto voze duge relacije na 2k obrtaja.
Izuzetak od ovoga sto govorim su turbobenzinci koji se prodaju u zadnje vrijeme i koji imaju razvucene prenosne odnose, pa se isti vrte na manje obrtaja.
Druze zelim samo zdravu kominikaciju i da nesto i naucimo,zato smo valjda tu
Eh mene bas to interesuje sto kazes "Dobro igdje stignu".
To me interesuje od pocetka,dakle koje su posljedice takvog stila voznje?
Nema posljedica, vise sam mislio na vremensku odrednicu. A ti kad krenes gdje si naumio, slobodno ukljuci tempomat i vozi po ogranicenjima, na autoputu do +10 km/h. Obrtaji ga nece povrijediti, svaki benzinac voli da se vrti.
Last edited by Optimist on 21/01/2018 17:08, edited 1 time in total.
Pozdrav,
Kod druga se zaglavilo vozacevo sjediste. Nece da se pomakne dole, ni gore. Probali smo svasta nesto, ali ne ide. Pomoc ? sta bi moglo biti ?
Kod njega je passat.