Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
SaraFina

#12776 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Nazif_Gljiva wrote:
SaraFina wrote:

Pa nema. Samo sam negirala navod iz teksta i vas koji ste zanemarili druge opcije prevoza.
A bile su postane upravo zbog toga.
Ženska glavo, ne mogu dnevna i sedmična parirati mjesečnoj. To ti objašnjavamo, uzimaš šta ti se više isplati. Tebi ako se isplati ići autom, ideš autom, ne treba ti karta nikakva. Uzmi ti fino sve čimbenike, poredaj na papir pa izvlači prosjek. Ovo tvoje ne pije vode

Naravno da pijje vode u milionskom gradu. Najpovoljnija opcija na godišnjem nivou, podijeljena sa brojem dana u godini može biti jedan euro. I za EU super! Ali onda ne možeš govoriti da cjelokupan javni prevoz u Beču košta sve njegove stanovnike jedan euro.
Jer svi ne koriste tu opciju. Pa ti navedoh izuzetke kojih ima dovoljno u x,y,z kategoriji da obore argument i povećaju taj euro za veću cifru. To je realnost.

Ako ti voliš pak držati se tog novinskog senzacionalizma... nista zato :)
Last edited by SaraFina on 02/05/2019 11:30, edited 1 time in total.
espn

#12777 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

Da te Bog sačuva.
Sydnor

#12778 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Sydnor »

U međuvremenu egzodus se nastavlja.
Ostadoše djevojka i majka uplakane a ni ocu nije svejedno. Čvrst stisak ruke i sretno sine, javi se kad stigneš, zovi kad god možeš da ti mati ne brine. Evo sjedim u busu, steglo se oko srca, samo što ne vrisnem. Prokleti novac, bez njega se ne može. A moja lijepa Bosno, ode ti i ja, otišao mi je brat već i svi prijatelji, rasuli se ko pijesak na vjetru, niko nije ostao. A vi narodi u BiH, jel vrijedilo ratovati da vam djeca traže koru hljeba po Evropi.
SaraFina

#12779 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

bezVolana wrote:kao sto rekoh, ova diskusija je na nivou diskusije sa trumpom

Pa što se umiješa draga ako si debelo iznad sa IQ? Te upadice su smiješne. Daj pobij argumentima. :D
espn

#12780 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

SaraFina wrote:

Pa što se umiješa draga ako si debelo iznad sa IQ? Te upadice su smiješne. Daj pobij argumentima. :D
Ko da nije upravu..
SaraFina

#12781 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

espn wrote:
SaraFina wrote:

Ko da nije upravu..

Pa eto ako jeste pojasnite skupa. :D
bezVolana

#12782 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bezVolana »

jesi obratila paznju kako izlgeda pojasnjavanje argumenata trumpu?
e otprilike taj nivo besmisla je pojasnjavanje necega ovdje
SaraFina

#12783 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

bezVolana wrote:jesi obratila paznju kako izlgeda pojasnjavanje argumenata trumpu?
e otprilike taj nivo besmisla je pojasnjavanje necega ovdje
Nisam. Za razliku od tebe nisam imala čast da komuniciram ni sa jednim presjednikom USA.
A pogotovo da mu argumentirano nešto pojašnjavam.
Vidjela sam novinare, političare... Ali lično nisam imala priliku debatu ni uživo posmatrati.

Pa evo ti prilike da podijeliš svoja iskustva s nama običnim smrtnicima ;)

Ili zaključke na osnovu debata koje si gledala.
Nazif_Gljiva

#12784 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nazif_Gljiva »

Evo me upravo u javnom prevozu, sjetan što čovjek iz donje Austrije ne može besplatno da se vozi do grada...
SaraFina

#12785 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Nazif_Gljiva wrote:Evo me upravo u javnom prevozu, sjetan što čovjek iz donje Austrije ne može besplatno da se vozi do grada...
Ispravka!
Iz Beča u Donju Austriju na posao sa godišnjom gradskom kartom od 1 € dnevno!
Nazif_Gljiva

#12786 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nazif_Gljiva »

SaraFina wrote:
Nazif_Gljiva wrote:Evo me upravo u javnom prevozu, sjetan što čovjek iz donje Austrije ne može besplatno da se vozi do grada...
Ispravka!
To ne mijenja level moje sjete...
Valjda se nekad mora vratiti s posla...
SaraFina

#12787 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Nazif_Gljiva wrote:
SaraFina wrote:
Ispravka!
To ne mijenja level moje sjete...
Valjda se nekad mora vratiti s posla...

Ne očajavaj. Ja volim podignuti očekivanja te se ljudi u komunikaciji sa mnom osjećaju superiorniji.Ovo sa kartom i dnevnim prosjekom samo je bila demonstracija :D

Je li ti bilo lijepo? :D

Hoće vratiće se. I opet do gradske zone doplatiti mora vožnju. I prilikom povratka :(

Ili uzeti neku trajniju varijentu.
Last edited by SaraFina on 02/05/2019 11:48, edited 1 time in total.
512MB

#12788 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

SaraFina wrote:

Trump ima velik IQ, al je zato nesto drugo malo, po tumacenjima nekih umjetnica :oops:
HAVANA

#12789 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

512MB wrote:
HAVANA wrote: Gdje ti ode? Znas valjda o cemu smo pricali? O poslu i stvaranju nove vrijednosti.Finansijske!!!Ulazem u nekretninu da bi umnozio kapital.Iz rente jednog prostora placam kredit drugog,od drugog treceg...Dobit iz trgovine preusmjeravas u povecanje obrtnog kapitala i stvaranje nove i vece dobiti.Siris poslovanje na druge oblasti.Sta je to nego stvaranje nove vrijednosti? Finansijske.
Financijska nova vrijednost? :lol:

Ma ne pricam ja o tom, ti zaradjujes sebi u dzep, snalazljiv si, hranis porodicu i to je sve cool. Ali za mene i veliki broj skolovanih mladih ljudi to nije opcija, niti predstavlja sad neki izazov, i to trazimo vani jer je BiH kao drzava kurac od ovce da izvines. Prihvati da je tako jebiga...
Kako svi znamo što su prihodi poduzeća, potrebno je reći da je novostvorena vrijednost zbir bruto dobiti i svih rashoda za zaposlenike, odnosno rad unutar i van poduzeća (kako neto tako i bruto). Blablabla...
SaraFina

#12790 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

512MB wrote:
SaraFina wrote:

Trump ima velik IQ, al je zato nesto drugo malo, po tumacenjima nekih umjetnica :oops:

Nisam ja ni tvrdila da u gluposti isključiv i nedokazan. Nego Dama br 2. :D

Pretpostavljam da na to aludirala :D
espn

#12791 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

Ako neko misli da cijene moraju biti petoduplo vise za GRAS da bi funkcionirao, sto se taj ne upita kako to da komercijalni saobracaj (komercijala) funkcionise normalno a ima tek oko 30% visu cijenu.
Nazif_Gljiva

#12792 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Nazif_Gljiva »

espn wrote:Ako neko misli da cijene moraju biti petoduplo vise za GRAS da bi funkcionirao, sto se taj ne upita kako to da komercijalni saobracaj (komercijala) funkcionise normalno a ima tek oko 30% visu cijenu.
1. Ne friziraju statistike
2. Uzimaju sve čimbenike u obzir
bezVolana

#12793 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bezVolana »

joj sarafina smijesna si zaista si smijesna sa tim damakanjem iquevima pokusajima sukanja i razbacivanjem velikim rijecima

ovdje stvarno zavrsavam diskusiju s tobom (iako sam to vec jednom rekla al jbg ne dade mi djavo)

i da, s tobom raspravljati bilo sta je kao rasprava sa trumpom, izvrci argumente i pobjedjuj u svojoj glavi, meni je malo dosadilo.
konoplja

#12794 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konoplja »

Jao diskusije o javnom prijevozu u Becu i Sarajevu. :lol:
Pa prvi je Premiership, a drugi je Premijer liga po kvaliteti. Nije vrijedno poredjenja.

Ako netko tvrdi da u Sarajevu javni prijevoz funkcionira bolje i da je povoljniji za zitelje tog grada u odnosu na onaj u Becu, taj nije na cisto sa sobom.
SaraFina

#12795 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

bezVolana wrote:joj sarafina smijesna si zaista si smijesna sa tim damakanjem iquevima pokusajima sukanja i razbacivanjem velikim rijecima

ovdje stvarno zavrsavam diskusiju s tobom (iako sam to vec jednom rekla al jbg ne dade mi djavo)

i da, s tobom raspravljati bilo sta je kao rasprava sa trumpom, izvrci argumente i pobjedjuj u svojoj glavi, meni je malo dosadilo.

Ma ti si se provalila samo,
uz likovanje i pokušaje sprdanja i omalovažavanja. A bila si se vesela i puna entuzijazma zaletila :D Dok voda išla na tvoj mlin. NE? :D

Pa ubuduće oprez. Svi smo sujetni ali nikad ne znaš na koga možeš naletjeti :D
Forum može biti i edukativan. Vidiš.
Lijep dan.
hadzinicasa

#12796 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by hadzinicasa »

SaraFina wrote:
bezVolana wrote:
Nazif_Gljiva wrote: 30,4166666667
:lol: :lol: :lol: :lol:

Pa ako vadiš prosjek onda vadiš na sve. I one koji zbog beneficija koriste dnevne, sedmične, semestralne i mjesečne. NE samo na godišnjem nivou.

I ti ljudi žive ili se školuju. Zar NE? Uzeti prosjek na godišnju je notorna glupost i friziranje statistike.
pobicu te ja. ko pominje prosjek? prosjek i poredbena kategorija nisu isto. dakle jedna ponuda koja efektno zvuci marketinski nije prosjek.

1. mjesecna karta za prevoz u Becu kosta 30,4€ i to je 1€ po danu. hoces li se ti njome voziti ili neces, tvoj je problem - u citavom svijetu se tako racuna tako da su brojke uporedive - kad recimo kazes - mjesecna karta u Sarajevu je (tzv. radnicki kupon) 53KM ili 27,1€ i ona pokriva svih 30 dana jednog mjeseca (iako se ne ide svaki dan na posao) - dakle nigdje nije mjesecna karta vezana za broj radnih dana (ne sporim vjerovatno ima i takvih aranzmana s javnim prevozom ali ja ih ne znam - odnosno cula sam u At da skolska godisnja ima dvije vrste - 1 - samo radni dani i samo na relaciji kuca-skola 19€ godisnje; 2 - svi dani i sve relacije - 69€ godisnje) - dakle sto se tice vremenske pokrivenosti vazenja mjesecne karte - uporedive su.
2. s mjesecnom kartom u Becu mozes koristiti koji god hoces prevoz. Isto mozes i sa mjesecnom kartom u Sarajevu.
3. mjesecna karta je mjesecna karta (osnosno godisnja) - niko ne pravi razliku u tome ko je kupuje samim tim i turista je moze kupiti ako ostaje mjesec dana u Becu?
4. neki gradovi u Austriji imaju popust na mjesecnu kartu na godisnjem nivou za stanovnike tog grada - pa je tako godisnja karta u Linzu, za one kojima je adresa prebivalista (hauptwohnsitz) Linz - 250€ ili mjesecno 20,8€. Dok je za studente sestomjesecna citavih 65€, dakle cca 11€ mjesecno.

Ovdje sam iznijela mjesecne cijene - pa ti preracunaj u dane, pa vidi ova sestomjesecna za studente eto ne racunam kalendarske nego radne dane izadje 0,49€ po danu, za ovog ucenika sto je uzeo prema radnim danima ja izracunah prema broju radnih dana i oduzeh ferije pa ispade cca 10pf... pa tako i taj pogresno identificirani "prosjek" opada, a ne raste kako si u svojim postovima implicirala...

Dakle da sumiramo - mjsecne karte ne izdaju se na osnovu radnih dana vec kalendarskih - jer valjda ces i vikendom nekad poci negdje, tako da su uporedive s ostalim mjesecnim kartama s kojim se u cilju dokazivanja pameti - uporedjuju. To nije prosjek statisticki - nego ponuda odredjene usluge. E a da bi izracunala koliko prosjecna osoba koja se u jednom trenutku zadesila u Becu (bez obzira zivi li tu ili je u posjeti) u prosjeku plati javni prevoz - to je vec malo slozenija matematika koja trazi malo vise faktora, a nikome ne treba zapravo jer su cijene razlicite za razlicite korisnicke skupine u koje spadaju i redovni "pendleri", te skolarci i studenti, kao i penzioneri i turisti.

e a kad smo to apsolvirali - hajmo onda malo o sadrzaju, odnosno sta dobijes za 30,4e u Becu, a sta u Sarajevu 27,1€. Ili ipak.. ne!?
Last edited by hadzinicasa on 02/05/2019 12:10, edited 1 time in total.
konoplja

#12797 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konoplja »

Ah da, dobro je povoljan taj javni prijevoz u Becu, i Austriji. Kod mene (Keln), je dosta skuplji. pih jbem ti KVB.

https://www.kvb.koeln/tickets/preise.html

Preskup je kod nas, nemojte dolaziti. :D
Pretprosli vikend sam u Parizu bio i povoljniji je tamo, a i u Londonu.
SaraFina

#12798 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

konoplja wrote:Jao diskusije o javnom prijevozu u Becu i Sarajevu. :lol:
Pa prvi je Premiership, a drugi je Premijer liga po kvaliteti. Nije vrijedno poredjenja.

Ako netko tvrdi da u Sarajevu javni prijevoz funkcionira bolje i da je povoljniji za zitelje tog grada u odnosu na onaj u Becu, taj nije na cisto sa sobom.

Ne znam jesi pratio diskusiju? Ali nisi vrati se, pa se onda uključi. Ovako nema smisla da prepričavamo stranice unazad. :D
madner

#12799 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by madner »

Ne cudi me da su pola ovih sa teme moralo otici, ako imaju ikakvu konkurenciju nema sanse da se zaposle.

Ne razumijem zasto smatrate da je plus sto drzava otima od ostalih da subvencionira javni prevoz.
konoplja

#12800 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konoplja »

SaraFina wrote:
konoplja wrote:Jao diskusije o javnom prijevozu u Becu i Sarajevu. :lol:

Ne znam jesi pratio diskusiju? Ali nisi vrati se, pa se onda uključi. Ovako nema smisla da prepričavamo stranice unazad. :D
Pratio sam jakako dakako. Nego, ne zimku sta hoces reci macko!? Zelis da dokazes da nije u Becu cijena 1 Euro dnevno? Pa eto neka nije i sta sad?
To ne mjenja cinjenicu da je u Sarajevu za kitu, i to od sredstava javnog prijevoza pa do usluge.

Neki dan si rekla da nema smisla porediti Sarajevo sa gradovima zapadne Europe, pa stoga slijedi da nema ni smisla poredti javne prijevoze gradova u diskusiji.
Post Reply