SaraFina wrote:
Pa ako vadiš prosjek onda vadiš na sve. I one koji zbog beneficija koriste dnevne, sedmične, semestralne i mjesečne. NE samo na godišnjem nivou.
I ti ljudi žive ili se školuju. Zar NE? Uzeti prosjek na godišnju je notorna glupost i friziranje statistike.
pobicu te ja. ko pominje prosjek? prosjek i poredbena kategorija nisu isto. dakle jedna ponuda koja efektno zvuci marketinski nije prosjek.
1. mjesecna karta za prevoz u Becu kosta 30,4€ i to je 1€ po danu. hoces li se ti njome voziti ili neces, tvoj je problem - u citavom svijetu se tako racuna tako da su brojke uporedive - kad recimo kazes - mjesecna karta u Sarajevu je (tzv. radnicki kupon) 53KM ili 27,1€ i ona pokriva svih 30 dana jednog mjeseca (iako se ne ide svaki dan na posao) - dakle nigdje nije mjesecna karta vezana za broj radnih dana (ne sporim vjerovatno ima i takvih aranzmana s javnim prevozom ali ja ih ne znam - odnosno cula sam u At da skolska godisnja ima dvije vrste - 1 - samo radni dani i samo na relaciji kuca-skola 19€ godisnje; 2 - svi dani i sve relacije - 69€ godisnje) - dakle sto se tice vremenske pokrivenosti vazenja mjesecne karte - uporedive su.
2. s mjesecnom kartom u Becu mozes koristiti koji god hoces prevoz. Isto mozes i sa mjesecnom kartom u Sarajevu.
3. mjesecna karta je mjesecna karta (osnosno godisnja) - niko ne pravi razliku u tome ko je kupuje samim tim i turista je moze kupiti ako ostaje mjesec dana u Becu?
4. neki gradovi u Austriji imaju popust na mjesecnu kartu na godisnjem nivou za stanovnike tog grada - pa je tako godisnja karta u Linzu, za one kojima je adresa prebivalista (hauptwohnsitz) Linz - 250€ ili mjesecno 20,8€. Dok je za studente sestomjesecna citavih 65€, dakle cca 11€ mjesecno.
Ovdje sam iznijela mjesecne cijene - pa ti preracunaj u dane, pa vidi ova sestomjesecna za studente eto ne racunam kalendarske nego radne dane izadje 0,49€ po danu, za ovog ucenika sto je uzeo prema radnim danima ja izracunah prema broju radnih dana i oduzeh ferije pa ispade cca 10pf... pa tako i taj pogresno identificirani "prosjek" opada, a ne raste kako si u svojim postovima implicirala...
Dakle da sumiramo - mjsecne karte ne izdaju se na osnovu radnih dana vec kalendarskih - jer valjda ces i vikendom nekad poci negdje, tako da su uporedive s ostalim mjesecnim kartama s kojim se u cilju dokazivanja pameti - uporedjuju. To nije prosjek statisticki - nego ponuda odredjene usluge. E a da bi izracunala koliko prosjecna osoba koja se u jednom trenutku zadesila u Becu (bez obzira zivi li tu ili je u posjeti) u prosjeku plati javni prevoz - to je vec malo slozenija matematika koja trazi malo vise faktora, a nikome ne treba zapravo jer su cijene razlicite za razlicite korisnicke skupine u koje spadaju i redovni "pendleri", te skolarci i studenti, kao i penzioneri i turisti.
e a kad smo to apsolvirali - hajmo onda malo o sadrzaju, odnosno sta dobijes za 30,4e u Becu, a sta u Sarajevu 27,1€. Ili ipak.. ne!?