Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
harač

#12776 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by harač »

asurbanipal wrote:
harač wrote:
Smrcak15 wrote:Ateisticka zabluda, intervju :D ko ima hrabrosti od ateista da pogleda, nek pogleda, a ko je slabog stomaka i srca nek preskoci :lol:

ma bravo, uništio si nauku! darvinove knjige se masovno počinju spaljivati na zapadu, evolucija se izbacuje iz planova i programa oxforda i harvarda, počinje se izučavati kreacionizam, behe dobija nobelovu nagradu za fiziologiju, zakir nauk i yahya preuzimaju vodstvo max plankovog instituta za evolucionarnu antropologiju i mijenjaju mu ime u allaxov inteligentni dizajn, počinju i masovna iseljavanja iz nazadnog zapada, građenog na nazadnim učenjima poput evolucije, ka bliskom istoku kao vrelu znanja... to be continued

:mrgreen:

Image
Bloo
Globalna šefica

#12777 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Pozdrav za Smrcka i raju od mene sa koncerta Hladnog piva u Zagrebu uz pjesmu:

Valjda od rodenja patim
od kronicnog manjka cakri
pa iz duhovne garsonijere
ne vidim više sfere, tko ce ga znati

Nek maknu ruke s mog volana
nek maknu dupe sa mog sica
ja putujem bez gpsa
gpsa sa nebesa

I amidzu sa Vratnika....
MarlboroGold

#12778 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

Ode harač pod ban, dok smrletove gluposti prolaze čak i na ovoj temi :-|
Smrcak15

#12779 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:Ode harač pod ban, dok smrletove gluposti prolaze čak i na ovoj temi :-|
Harac ode u banovice zbog ponizavanja svih muslimana....kao da je u sastavu islama da se raznosimo explozivom tako to on fino upakuje u celofan.

Smrle miruje i ne ide u posjete banovicima jer ne zadajem narodu niske udarce kao sto se to desava kod vas ateista.

A ako je tebi glupost argument, dokaz, video klip, text izsjecak protiv ateizma i da to zasluzuje banovice...pa onda kakva je poenta foruma ako se nemoze argumentovano napadati
Bloo
Globalna šefica

#12780 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
MarlboroGold wrote:Ode harač pod ban, dok smrletove gluposti prolaze čak i na ovoj temi :-|
Harac ode u banovice zbog ponizavanja svih muslimana....kao da je u sastavu islama da se raznosimo explozivom tako to on fino upakuje u celofan.
i
Pa ne vidim da se neko u ime ateizma dize u zrak....
I svega ti, prestani pricati u trecem licu iritantno je, cak i za trolanje.
MarlboroGold

#12781 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote:

Smrle miruje i ne ide u posjete banovicima jer ne zadajem narodu niske udarce kao sto se to desava kod vas ateista.

A ako je tebi glupost argument, dokaz, video klip, text izsjecak protiv ateizma i da to zasluzuje banovice...pa onda kakva je poenta foruma ako se nemoze argumentovano napadati
Očigledno da nekome jeste u sastavu, jer inače to ne bi radili. Čak neki i opravdavaju takve činove svoje braće. Njegov komentar je bio na granici... možda pretjeranog humora, ali sa banom se ne slažem... ali šta je tu je.
Znaš i ti zadavati niske udarce kojih vjerovatno nisi nekad ni svjestan, jer se pridržavate onog što u vezi nas piše u Kur'anu (naravno, sve loše) bez obzira što postoje druga pravila i propisi poput forumskih po kojima bi trebali biti jednaki, pa nas otuda gledate i odmjeravate sa neke vaše visine i dosta vam se gleda kroz prsti. Pa samo je tebe arzo upozorio nebrojeno puta na tvoj pristup... čak i nedavno.

Razlika između vas i nas je što mi to puno bolje podnosimo i ne pravimo dramu. Da je obrnuta situacija budi siguran da niko od nas ne bi prijavio... prihvatili bi vjerovatno sa kiselim osmjehom.
beni-bu-man

#12782 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by beni-bu-man »

Znaci i ovdje imaju pojedinci pravo govora gluposti a neki se banuju
pussysmoke

#12783 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by pussysmoke »

.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 01:16, edited 1 time in total.
pussysmoke

#12784 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by pussysmoke »

.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 01:15, edited 1 time in total.
kerima1

#12785 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by kerima1 »

pussysmoke wrote:Kako je čovjek srozao Boga, pa kaže da mu se On preko posrednika obratio i da mu je knjigu napisao.
Kako je čovjek sebi uzeo za pravo da on prenese drugim ljudima šta je Bog rekao, pa kao da ga je privatizirao i Njegovu riječ patentirao. Tako su i drugi naslijedili, ne istinu, već pravo da Boga objasne, da ga prenesu i da te nauče da vjeruješ. Pokažu ti kako da se moliš i zaista ti kažu šta da misliš o Bogu, kao da ti nemaš svoje mišljenje i kao da su Bogu potrebne tvoje molitve. Pa nije te zbog toga pravio, kao što te ni otac nije pravio da mu se klanjaš, već da budeš veliki čovjek. Prije svega dobar.
Nema vjernika ako u Boga vjeruje, a ne poštuje sve ono što je On stvorio. Džaba ti i džuma i kurban i hadž, sva sadaka što si dao, kad ti nije u srcu vjera, već si na nju naučen.
Ako si imao sreće da bar jednom osjetiš da postoji viša sila, ne treba ti ljudska laž da te uvjeri da postoji Bog. Pravila, zakoni, molitve... sve uzalud, a toliko života prošlo.
Shvatiće jednom da je poštovao zakone, ne Božije, već one ljudskom rukom napisane za tuđe potrebe. Bio je broj, ime, adresa, telefon, visina i težina i na kraju vjernik. Bio je sve, samo ne ono što je trebao da bude. Mir, sloboda, prijatelj, oslonac, nada i istina.
Svaka cast ljudino. :thumbup:
pussysmoke

#12786 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by pussysmoke »

.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 01:14, edited 1 time in total.
MarlboroGold

#12787 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

pussysmoke wrote:Kako je čovjek srozao Boga, pa kaže da mu se On preko posrednika obratio i da mu je knjigu napisao.
Kako je čovjek sebi uzeo za pravo da on prenese drugim ljudima šta je Bog rekao, pa kao da ga je privatizirao i Njegovu riječ patentirao. Tako su i drugi naslijedili, ne istinu, već pravo da Boga objasne, da ga prenesu i da te nauče da vjeruješ. Pokažu ti kako da se moliš i zaista ti kažu šta da misliš o Bogu, kao da ti nemaš svoje mišljenje i kao da su Bogu potrebne tvoje molitve. Pa nije te zbog toga pravio, kao što te ni otac nije pravio da mu se klanjaš, već da budeš veliki čovjek. Prije svega dobar.
Nema vjernika ako u Boga vjeruje, a ne poštuje sve ono što je On stvorio. Džaba ti i džuma i kurban i hadž, sva sadaka što si dao, kad ti nije u srcu vjera, već si na nju naučen.
Ako si imao sreće da bar jednom osjetiš da postoji viša sila, ne treba ti ljudska laž da te uvjeri da postoji Bog. Pravila, zakoni, molitve... sve uzalud, a toliko života prošlo.
Shvatiće jednom da je poštovao zakone, ne Božije, već one ljudskom rukom napisane za tuđe potrebe. Bio je broj, ime, adresa, telefon, visina i težina i na kraju vjernik. Bio je sve, samo ne ono što je trebao da bude. Mir, sloboda, prijatelj, oslonac, nada i istina.
:thumbup:
Odličan tekst.
pussysmoke

#12788 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by pussysmoke »

.
kerima1

#12789 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by kerima1 »

pussysmoke wrote:
kerima1 wrote:Svaka cast ljudino. :thumbup:
Image
Kao da mi ovi koji vise nismo ne bi ostali u religiji da covjek ne razmislja o onom sto je slijedio, obavljao molitve i sve sto ide uz religijsko.
Ima toliko stvari da ako ja kao covjek to ne bi imala srca podnijeti kako bi tek onda Bog koji je kao svemoguc i najmilosniji!Religija ima svoje rituale koje se ne moze odlagati nego se prakticiraju dok si ziv da covjeku ne da vremena da osjeti 'slobodno' Boga nego sve kroz pritisak tih rituala i to s vremenom dovede do stege kod onih koji tragaju taj osjet veze sa Bogom.neka mi ovdje ni jedan vjernik ne navodi namaz kao taj spoj ili vezu sa Bogom ja dobro znam kakav je osjecaj i u namazu i sad kao kako sam sloodna da dozivljavam na svoj nacin tu visu silu.Tako da si sve dobro rekao, mada su po meni dobrodosli i religiozni ljudi ako im je ponasanje u skladu kako si naveo u miru, dobroti itd..
pussysmoke

#12790 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by pussysmoke »

.
asurbanipal

#12791 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by asurbanipal »

Niče je ironično i možda sarkastično upozorio da je "bog mrtav" ali onaj bog kojeg su stoljećima konstruirali crkveni, vjerski i dogmatski oci - Bog koji plaši, prijeti, zabranjuje, kažnjava, mrzi, srdi se, koji je pohlepan, ljubomoran i narcisoidan. Takav bog je projekcija višestoljetnog religijskog čovjeka i mislioca. Takav bog je stvorio čovjeka, kreirao ovaj svijet sa svim njegovim ljepotama i izazovima a potom ih strogo zabranio čovjeku. Takav bog traži prezrenog, uniženog, slabog, licemjernog, nedostojnog i mračnjačkog čovjeka. Takav bog je produkt, projekcija i konstrukcija ljudskog mračnjačkog uma.
MarlboroGold

#12792 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

Ja sam uvjeren u to da bi rukovodstvo Vatikana sad pristalo da crkva bude ono što je nekad bila... strah i trepet. Međutim hebe ih doba, prilagođavaju se i postaju liberalniji kako ne bi izgubili i ono malo vjernika što im je ostalo :D
Smrcak15

#12793 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Smrcak15 »

Kako je čovjek srozao Boga, pa kaže da mu se On preko posrednika obratio i da mu je knjigu napisao.
a zasto bi to bilo srozavanje BOga de nam objasni...sta je to BOg trebao da posalje neko nadljusko bice, andjela , aliens ili sta vec, pa da oni budu predstavinici BOga mozda???

ako bi to bili druga sorta bica, a Bog ciljao da budu primjer i uzori za zivot ljudima, kao sto su uzori Boziji poslanici....nemoze niko izgovor imati, eh oni su bili andjeli bili aliensi, nemozemo mi to...u tom fazonu.

Bog kaze, kada bi andjeli hodali zemljom, Bog bi im andjela kao poslanika poslao...znaci nekoga iz njihovih redova...to je od mudrosti, jer ce taj predstavnik da pokaze svojoj sorti bica kako da se zivi zivot a da Bog bude zadovoljan.

A sta mislis ovo, dodje ti andjeo i kaze, dodjite ljudi da vam ja pokazem kako se treba zivjeti, a ljudi pitaju, momcino imas li ti strasti, privlace li te zene...Ne , ja sam andjeo, nema takve baksuzluke u sebi.

A ljudi: Ma vozdra jarane, cuj mi tebe da slijedimo a ti nisi kao mi, pa kako ces onda nam govoriti sta i kako, mi nismo andjeli i tacka.
tako ljudi razmisljaju.
Kako je čovjek sebi uzeo za pravo da on prenese drugim ljudima šta je Bog rekao, pa kao da ga je privatizirao i Njegovu riječ patentirao.
nije covjek uzeo za pravo, nego je Bog odabrao osobu koja ce to prenijeti, to jeste odabrao poslanika.

Pokažu ti kako da se moliš i zaista ti kažu šta da misliš o Bogu, kao da ti nemaš svoje mišljenje i kao da su Bogu potrebne tvoje molitve.
tacno, Bogu nisu potrebne nicije molitve, ali su potrebne nama, jer de molim te reci mi, kada uradis neki dobar posao nekome, pa ti neko uradi takvu zahvalu, cijeni tvoj rad i trud, pa onda kad bi te pitao sledeci put opet bi mu uradio....a sta mislis ti prolijes litre znoja a osoba ni da te isprati iz stana kad izlazis nakon obavljenog posla, a kamoli da ti kaze hvala ti za to sto si odvoji vrijeme da mi ovo popravis.

Kome je potrebna zahvala, u ovoj situaciji, tebi nije potrebna, jer ti mozes i bez njihove zahvale, ali oni ako su nezahvalni, dobro bi se zapitao dali bi im uradio posao sledeci put dzabe kao prvi put. znaci zahvala je potrebna onima koji iskazuju zahvalu, tako isto molitva je zahvala Bogu koja koristi nama a ne Bogu...tako se gleda na molitvu, a nije smao molitva moljakanje BOga gdje se trazi od njega kao od djeda mraza, daj ovo daj ono, ispuni mi tu zelju ispuni mi onu zelju itd itd

i jos nesto o molitvi
Sta je ta molitva kroz prizmu jednog vjernika??

MOlitva je komunikacija sa Bogom, dusevno uzdizanje, osama sa Bogom, mislima si kod njega, dusa u tom smiraju i spokoju kroz tu neku meditativnu stranu docarava sebi buduce dogadjaje sudnjeg dana, smrti, dzenneta dzehennema itd a takva sorta razmisljanja dovode do neke vece spiritualne uzvisenosti. COvjek razmisljajuci o blagodatima Boziji u molitvi, pa pusti suzu u toj svojoj samoci prisjecajuci se Bozije dobrote kroz spustanje kise, rasta hrane iz zemlje i drveca i to jedemo i pijemo a opet grijesimo prema njemu, pa ta suza kajanja, suza ceznje prema Bogu, suza samokriticnosti...takve suze gase dzehennemsku vatru i covjeku daju na sudnjem danu VIP lozu, da izcekuje bezbrizno dok mu se ne kaze da udje u Raj. gdje ce poslije uci Raj.
tacno
Edouard

#12794 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Edouard »

O Bogu, vjeri, Objavi, molitvi, zakonima, pravilima, čovjeku, istini, dobru, pravu,… i sve to kroz samo nekoliko natuknica.
Koliko je iskren, ništa manje nije pretenciozan pokušaj, međutim, velikim dijelom i promašaj, prilično površno, pogled kroz vlastitu prizmu i lose prakse.
pussysmoke

#12795 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by pussysmoke »

.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 01:18, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#12796 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Edouard wrote: Koliko je iskren, ništa manje nije pretenciozan pokušaj, međutim, velikim dijelom i promašaj, prilično površno, pogled kroz vlastitu prizmu i lose prakse.
Vlastita prizma je jedina validna, iskrena, iskonska prizma...sve drugo je naučeno i tuđe.
pussysmoke

#12797 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by pussysmoke »

.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 01:13, edited 1 time in total.
vatrogasac

#12798 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by vatrogasac »

pussysmoke wrote: Ti znaš da se Bog lično i personalno obratio ljudskom rodu posredstvom arapa u pustinji, čisto iz razloga što je isti u to vrijeme prošao selekciju i bio odabran za prenošenje riječi Njegove.
Zašto zvuči čudno ako je samo u ovom clipu preko 20 hadisa ili prakse iz života Poslanika koji je eto bio Arap kao i njegovi ashabi? Nije primjenjivo danas?

Bloo
Globalna šefica

#12799 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote: tacno, Bogu nisu potrebne nicije molitve, ali su potrebne nama, jer de molim te reci mi, kada uradis neki dobar posao nekome, pa ti neko uradi takvu zahvalu, cijeni tvoj rad i trud, pa onda kad bi te pitao sledeci put opet bi mu uradio....a sta mislis ti prolijes litre znoja a osoba ni da te isprati iz stana kad izlazis nakon obavljenog posla, a kamoli da ti kaze hvala ti za to sto si odvoji vrijeme da mi ovo popravis.

MOlitva je komunikacija sa Bogom, dusevno uzdizanje, osama sa Bogom, mislima si kod njega, dusa u tom smiraju i spokoju kroz tu neku meditativnu stranu docarava sebi buduce dogadjaje sudnjeg dana, smrti, dzenneta dzehennema itd a takva sorta razmisljanja dovode do neke vece spiritualne uzvisenosti. COvjek razmisljajuci o blagodatima Boziji u molitvi, pa pusti suzu u toj svojoj samoci prisjecajuci se Bozije dobrote kroz spustanje kise, rasta hrane iz zemlje i drveca i to jedemo i pijemo a opet grijesimo prema njemu, pa ta suza kajanja, suza ceznje prema Bogu, suza samokriticnosti...takve suze gase dzehennemsku vatru i covjeku daju na sudnjem danu VIP lozu, da izcekuje bezbrizno dok mu se ne kaze da udje u Raj. gdje ce poslije uci Raj.

Svaki put kad poželim da ti repliciram, sjetim se ovog posta sa teme Za predane Allahu dž.š. (svuda ja zalazim :oops: ). Voljela bih kad bi ga pročitao i pokušao razumjeti, možda i primjeniti.
ELECTRIC CLOUDS wrote:

*Budi na dunjaluku, kao stranac ili putnik (Buharija) *
Život je poput putovanja u vozu.Ljudi ulaze i silaze. Za neka zaustavljanja mogu se dogoditi prijatna iznenađenja. Čovjek proživljava srećne trenutke, ali ima i nezgoda, nesreća, žalosti.
Kad se rodimo i uđemo u voz, susrećemo se sa ljudima za koje mislimo da će nas pratiti tokom cjelog našeg putovanja.
Na primjer, naši roditelji ...
Nažalost, istina je sasvim drugačija. Kad - tad oni će sići s voza i ostaviti nas bez svoje ljubavi, svoje nakolonosti, nježnosti, bez svoga prijateljstva i svoga društva.
Međutim, u voz će ući druge osobe koje će nam biti veoma važne. To su naša braća i sestre, naši prijatelji i ljudi koje susrećemo te koje ćemo zavoljeti u svome životu.
Mozemo dozivjeti i misteriozno ubistvo bas kao u Orijent ekpresu
Mnoge osobe koje ulaze gledaju na putovanje kao na kratku šetnju. Drugi ipak na svojoj vožnji kroz život nalaze samo žalost i tugu.
Ali ima i onih koji su u vozu za vreme vožnje uvek nadohvat ruke te spremno pomažu onima kojima treba pomoć. Mnogi nakon svoga silaska s voza ostavljaju iza sebe trajnu čežnju. Mnogi nas uvlače u duboku nevolju. Mnogi ulaze i silaze a da ih nismo ni zapazili. Pokušajmo od svoga putovanja kroz život učiniti najbolje što možemo. Pokušajmo sa svima u vozu biti u miru. Pokušajmo u svakome od njih vidjeti ono najbolje što je u njima.
Sjetimo se i toga da na svakome odsječku životnog kolosjeka neko od saputnika može “ iskliznuti” i da treba naše razumjevanje i simpatije. I mi ćemo možda “iskliznuti” s kolosjeka. I vjerujemo da će se neko naći ko će nas razumjeti. I najveća je misterija putovanja što ne znamo kada ćemo mi napokon sići s voza. Isto tako ne znamo ni kad će naši saputnici sići. Pa ni za one koji sjede pored nas. Biću veoma tužan i žalostan kad budem morao sići zauvjek s voza.
Vjerujem da će veoma boljeti rastanak s nekim prijateljima koje sam susreo za vrijeme putovanja i koji su mi postali dragi.
Veoma će me ražalostiti što ću morati ostaviti svoju djecu samu. Međutim, gajim nadu da će doći i glavna stanica. Tada ću vidjeti kako svi oni pristižu, sa svom prtljagom što je za vrijeme ulaska u voz nisu imali.
To će me puno radovati. Usrećiće me činjenica i pomisao da sam im pomogao povećati putni prtljag i da sam u njih stavio prave sadržaje.
Trudimo se i nastojmo da imamo srećno putovanje i da se na kraju sva muka višestruko isplatila. Pokušajmo da pri silasku sa voza ostavimo prazno sjedište koje budi u ostalim putnicima što nastavljaju putovanje čežnju kao i lijepa i prijatna sjećanja.
Svima želim srećno i prijatno putovanje!
Smisao postoji samo ga trebas dokuciti.. :-D :D
pussysmoke

#12800 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by pussysmoke »

.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 01:13, edited 1 time in total.
Post Reply