pussysmoke wrote:Kako je čovjek srozao Boga, pa kaže da mu se On preko posrednika obratio i da mu je knjigu napisao.
Kako je čovjek sebi uzeo za pravo da on prenese drugim ljudima šta je Bog rekao, pa kao da ga je privatizirao i Njegovu riječ patentirao. Tako su i drugi naslijedili, ne istinu, već pravo da Boga objasne, da ga prenesu i da te nauče da vjeruješ. Pokažu ti kako da se moliš i zaista ti kažu šta da misliš o Bogu, kao da ti nemaš svoje mišljenje i kao da su Bogu potrebne tvoje molitve. Pa nije te zbog toga pravio, kao što te ni otac nije pravio da mu se klanjaš, već da budeš veliki čovjek. Prije svega dobar.
Nema vjernika ako u Boga vjeruje, a ne poštuje sve ono što je On stvorio. Džaba ti i džuma i kurban i hadž, sva sadaka što si dao, kad ti nije u srcu vjera, već si na nju naučen.
Ako si imao sreće da bar jednom osjetiš da postoji viša sila, ne treba ti ljudska laž da te uvjeri da postoji Bog. Pravila, zakoni, molitve... sve uzalud, a toliko života prošlo.
Shvatiće jednom da je poštovao zakone, ne Božije, već one ljudskom rukom napisane za tuđe potrebe. Bio je broj, ime, adresa, telefon, visina i težina i na kraju vjernik. Bio je sve, samo ne ono što je trebao da bude. Mir, sloboda, prijatelj, oslonac, nada i istina.
Kako je čovjek srozao Boga, pa kaže da mu se On preko posrednika obratio i da mu je knjigu napisao.
a zasto bi to bilo srozavanje BOga de nam objasni...sta je to BOg trebao da posalje neko nadljusko bice, andjela , aliens ili sta vec, pa da oni budu predstavinici BOga mozda???
ako bi to bili druga sorta bica, a Bog ciljao da budu primjer i uzori za zivot ljudima, kao sto su uzori Boziji poslanici....nemoze niko izgovor imati, eh oni su bili andjeli bili aliensi, nemozemo mi to...u tom fazonu.
Bog kaze, kada bi andjeli hodali zemljom, Bog bi im andjela kao poslanika poslao...znaci nekoga iz njihovih redova...to je od mudrosti, jer ce taj predstavnik da pokaze svojoj sorti bica kako da se zivi zivot a da Bog bude zadovoljan.
A sta mislis ovo, dodje ti andjeo i kaze, dodjite ljudi da vam ja pokazem kako se treba zivjeti, a ljudi pitaju, momcino imas li ti strasti, privlace li te zene...Ne , ja sam andjeo, nema takve baksuzluke u sebi.
A ljudi: Ma vozdra jarane, cuj mi tebe da slijedimo a ti nisi kao mi, pa kako ces onda nam govoriti sta i kako, mi nismo andjeli i tacka.
tako ljudi razmisljaju.
Kako je čovjek sebi uzeo za pravo da on prenese drugim ljudima šta je Bog rekao, pa kao da ga je privatizirao i Njegovu riječ patentirao.
nije covjek uzeo za pravo, nego je Bog odabrao osobu koja ce to prenijeti, to jeste odabrao poslanika.
Pokažu ti kako da se moliš i zaista ti kažu šta da misliš o Bogu, kao da ti nemaš svoje mišljenje i kao da su Bogu potrebne tvoje molitve.
tacno, Bogu nisu potrebne nicije molitve, ali su potrebne nama, jer de molim te reci mi, kada uradis neki dobar posao nekome, pa ti neko uradi takvu zahvalu, cijeni tvoj rad i trud, pa onda kad bi te pitao sledeci put opet bi mu uradio....a sta mislis ti prolijes litre znoja a osoba ni da te isprati iz stana kad izlazis nakon obavljenog posla, a kamoli da ti kaze hvala ti za to sto si odvoji vrijeme da mi ovo popravis.
Kome je potrebna zahvala, u ovoj situaciji, tebi nije potrebna, jer ti mozes i bez njihove zahvale, ali oni ako su nezahvalni, dobro bi se zapitao dali bi im uradio posao sledeci put dzabe kao prvi put. znaci zahvala je potrebna onima koji iskazuju zahvalu, tako isto molitva je zahvala Bogu koja koristi nama a ne Bogu...tako se gleda na molitvu, a nije smao molitva moljakanje BOga gdje se trazi od njega kao od djeda mraza, daj ovo daj ono, ispuni mi tu zelju ispuni mi onu zelju itd itd
i jos nesto o molitvi
Sta je ta molitva kroz prizmu jednog vjernika??
MOlitva je komunikacija sa Bogom, dusevno uzdizanje, osama sa Bogom, mislima si kod njega, dusa u tom smiraju i spokoju kroz tu neku meditativnu stranu docarava sebi buduce dogadjaje sudnjeg dana, smrti, dzenneta dzehennema itd a takva sorta razmisljanja dovode do neke vece spiritualne uzvisenosti. COvjek razmisljajuci o blagodatima Boziji u molitvi, pa pusti suzu u toj svojoj samoci prisjecajuci se Bozije dobrote kroz spustanje kise, rasta hrane iz zemlje i drveca i to jedemo i pijemo a opet grijesimo prema njemu, pa ta suza kajanja, suza ceznje prema Bogu, suza samokriticnosti...takve suze gase dzehennemsku vatru i covjeku daju na sudnjem danu VIP lozu, da izcekuje bezbrizno dok mu se ne kaze da udje u Raj. gdje ce poslije uci Raj.
Nema vjernika ako u Boga vjeruje, a ne poštuje sve ono što je On stvorio. Džaba ti i džuma i kurban i hadž, sva sadaka što si dao, kad ti nije u srcu vjera, već si na nju naučen.
tacno