Rumunija je bila iznenadenje, npr. brza cesta od Timisoare/Temisvara prema Targu Jiu (a kroz sume) glanc nova, bez pukotina, zakrpi...klizis necujnogiannibelif wrote: ↑22/10/2022 00:08 Ovo je meni grozota za vidjeti. Bio sam u Poljskoj, ravna, klima vjerovatno jako slična, ali putevi jako dobri. Ne mogu porediti sa Rumunijom, tamo ima velikih razlika po regijama, ali opet mnogo uređenje nego ova Ukrajina. Iskreno, najsličnije mi djeluje pojasu od Iașija na granici sa Moldavijom i dalje do Chișinăua.
Ukrajina
- Bloo
- Globalna šefica
#127726 Re: Ukrajina
- Point.
#127727 Re: Ukrajina
Da sam na mjestu Ukrajinaca odložio bih značajne pare da se na vječna lovišta pošalje ova smradina Kadirov i njegova zločinačka, odvratna familija.JoseMujica wrote: ↑21/10/2022 18:43jašta su....ovo je provjerena Cerketova raja....vidiš da se ne oglašava ima po godinedetroit-mercy wrote: ↑21/10/2022 18:38
Zar to nisu oni sto hin je efendija Ceric na sva usta falio.
![]()
kaki su konji jahali po nama, dobro iko normalan ima u ovoj zemlji![]()
-
Romanija
#127728 Re: Ukrajina
Zaporozje...
- drug_profi
#127729 Re: Ukrajina
Za svjetski mir samo je poraz Rusa dobar.karanana wrote: ↑21/10/2022 16:27 mislim da su strane sada vjerovatno previse daleko od kompromisa. sigurno bi ruskisi sada dali kerson i zaporizja oblast, ali sumnjam da bi odustali od donbasa i onog na cemu su sada u donjeckoj i luganskoj oblasti. ja sam od pocetka mislio, kad su zapeli, da ce drzati ove kerson, harkiv i zaporizje kao dzokere za pregovore oko donbasa i krima.
ne mislim da ce ukrajina pristati na to da im ivani podanu zaporizje i kerson a da donjeck i lugansk ostanu.
ono oko cega mislim da bi ukrajina mogla pregovarat i da ce je gurat i zapad na to je krim. e sad vidjecemo kako i koliko.
ali cak i da se dogovore oko teritorija, ostaju pod upitnikom milijarde i milijarde reparacije, sankcije, ostaju divljaci u kremlinu koji sve ispocetka mogu zapocet za 5-10-15 godina.
suma-sumirprimus, mislim da su stavovi veoma udaljeni da se potpise neki mir.
Svaki gain koji Rusi steknu ovim silovanjem i zlocinima je direktno ohrabrenje za sve buduce pokusaje.
-
saimidin
#127730 Re: Ukrajina
Midterms su prva moguca prepreka za oslododjenje UA na linije 24.2., I ako dem uzmu nastaviti ce se kao I do sada, a mozda I jace do 2024 I moguce je to oslobodjenje
Vjerovatno ce svi biti za neko primirje na pribliznim linijama od 24.2, ali stvarno je tesko vidjeti neki mirovni sporazum u narednih par godina, bar dok putler ne crkne
Nakon toga ko ziv ko mrtav
Vjerovatno ce svi biti za neko primirje na pribliznim linijama od 24.2, ali stvarno je tesko vidjeti neki mirovni sporazum u narednih par godina, bar dok putler ne crkne
Nakon toga ko ziv ko mrtav
- drug_profi
-
zilog
#127732 Re: Ukrajina
Jah moj Ragibe, kol'ko klanjamo, dobro ikako interneta imamo, sve zbog ovih kjafira po forumu.
Nego, vidi ti sa @Bloo i @Bobi da te za kakvog serijatskog moderatora uzmu...
Selam
- geralt
#127733 Re: Ukrajina
Veliki muslimani inace koriste biblijsko starozavjetno ime "Lucifer" koje se ne koristi u islamu. I za forumski nick biraju stereotipno staromodno bosnjacko ime.
-
CrveniKuk
#127734 Re: Ukrajina
Podpukovnik. Frajer je,kada je bio živ, sa ordenjem na sebi,bio teži sigurno, nekih 3-4 kilograma.
-
CrveniKuk
#127735 Re: Ukrajina
Od vozila za VDV,pa do kontejnera. Snimano,negdje u Hersonskoj oblasti.
-
CrveniKuk
#127736 Re: Ukrajina
U Rusiji se,žene nažalost, ne tretiraju kao ljudska bića. Lik ubije ženu,osude ga,ode u zatvor,Rusija izvrši agresiju na Ukrajinu,lik se oslobađa,daju mu oruzije i još postaje komandir. Nadam se, da će kreten umirati u najtežim mukama na nekoj bezimenoj Ukrajinskoj bezimenoj livadi i da će se na taj način zadovoljiti pravda prema nevino ubijenoj ženi. Crko,konju debilni…
- Gandalf
- Gandalf
#127738 Re: Ukrajina
Dramatičan pad ambicija prikazan u studiju
- Gandalf
#127739 Re: Ukrajina
Još jedan manjinac kojeg je putler bacio u smrt
-
Bossona
#127740 Re: Ukrajina
Putler je vodio agresorsko hegemonističke ratove s ciljem stvaranja ruskog svijeta, nakon poraza i poniženja imat će kolaps i raspad Rašistlanda

Putin’s War in Ukraine May Destroy Russia
In his attempt to resurrect the Soviet Union, Mr. Putin may be presiding over his country’s final collapse.
https://www.wsj.com/articles/the-twilig ... 1666270992
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#127741 Re: Ukrajina
Dobro de, nije samo on napravio zajeb sa daskom svjezeg vjetra....detroit-mercy wrote: ↑21/10/2022 18:38Zar to nisu oni sto hin je efendija Ceric na sva usta falio.
- geralt
#127742 Re: Ukrajina
https://acoup.blog/2022/10/21/collectio ... 1/#respond
Interesantna analiza, vecinom o bombardovanju generalno ali se dotice i rata u Ukrajini.. Nesto o cemu nisam ranije razmisljao, ali sto mi sada izgleda ocigledno: Shaheed dronovi su jeftini u poredjenju sa drugim dronovima, ali su objektivno veoma skup i neefikasan nacin bombardovanja. Rusija bi morala potrositi Shaheeda u vrijednosti 2 milijarde da bi dostigla kolicinu eksploziva koja je istresena na Dresden.
.
Interesantna analiza, vecinom o bombardovanju generalno ali se dotice i rata u Ukrajini.. Nesto o cemu nisam ranije razmisljao, ali sto mi sada izgleda ocigledno: Shaheed dronovi su jeftini u poredjenju sa drugim dronovima, ali su objektivno veoma skup i neefikasan nacin bombardovanja. Rusija bi morala potrositi Shaheeda u vrijednosti 2 milijarde da bi dostigla kolicinu eksploziva koja je istresena na Dresden.
.
Spoiler
Show
Edit: Some of the comments have argued that the recent Russian strikes are instead focused on electrical infrastructure and thus either valid logistical military targets or that their primary effect would be to cause Ukrainian civilians to freeze to death in winter (somewhat contradictory points). First, this is an excessively charitable reading of the pattern of Russian strikes; the power grid has been targeted, but hardly exclusively. The October 10 flurry of strikes included a residential apartment building in Zaporizhzhia, heavy civilian traffic in Taras Shevchenko Park, and some 35 private residential buildings. Which of course is consistent with a pattern of strikes that included, as noted here, a children’s hospital in Mariupol, a civilian shelter in a theater, the use of cluster munitions fired into apartment blocks in Kharkiv and so on. Which, of course, is consistent with Russian air operations earlier in Syria, which infamously used used U.N. lists of hospitals and other humanitarian facilities – designed to keep them out of the fighting – as a target list in order to force civilians to flee, in violation of the Laws of Armed Conflict. Which, of course, is consistent with Russian operations against the city of Grozny in 1999-2000, where failure to take the city by assault led to it being “the most destroyed city on Earth” as Russian forces resorted to bombing and artillery to demolish it. The pattern here, where Russian forces resort to whatever available means to destroy civilian infrastructure and kills civilians when facing battlefield failure is well established and at least two decades old; I see no reason to play pretend that this pattern isn’t clear. To the contrary, such consistency suggests doctrine – formal or informal – is at work here. If the Russian strikes here are anemic now, it seems only to be because Ukraine still has a functioning air defense system; Russia has not hesitated to engage in terror-bombing against parts of Ukraine (and Syria and Chechnya) that didn’t. Consequently, at best, Russia might claim to be waging an incompetent and woefully insufficient ‘industrial web’ style bombing campaign; if so this seems doomed to fail too for the same reason such efforts in Vietnam failed: the industrial capacity which sustains Ukraine is not located in Ukraine. But the pattern of Russian strikes and the history of Russian strategy in this regard leaves me disinclined to read these attacks very charitably and to instead read them as ‘punishment’ bombings, which of course is exactly what Putin said they were.
How likely is this Russian effort to succeed? Well, what we’ve seen so far is that air campaigns dropping millions of tons of high explosives have generally failed to compel a civilian population to seek peace. By contrast, a Shahed 136 drone carries a 40kg explosive payload. For comparison that means it would take ninety Shahed 136 drones to equal the payload of a single B-17 Flying Fortress and eight-eight thousand to equal the explosive power of the February, 1945 raids against Dresden. Those are efforts which, I feel the need to stress, didn’t work to collapse German civilian morale. Meanwhile the Shahed 136, while very cheap as a drone is very expensive as a bomb; at c. $20,000 a pop, matching the Dresden raids would require almost $2bn assuming the production capacity for that many drones existed (and it doesn’t). As Russia’s distance from Ukraine’s key civilian centers grows, the cost of delivering explosives to them increases,12 reducing Russia to demonstration attacks that, while horrible, have little chance of inflicting harm on Ukraine at a level that is remotely meaningful in this sort of war.
Consequently these ‘punishment’ strikes seem likely to merely harden Ukrainian will to resist and sustain international support for Ukraine; they are expensive and almost entirely counter-productive for Russia’s klix war aims. Such attacks won’t degrade Ukrainian will to continue a fight that most Ukrainians believe they are winning, but it will generate headlines and images which will reinforce public opinion among Ukraine’s supporters that Putin’s war effort has to be defeated. Crucially it strengthens arguments that NATO’s European members should tough it out through a difficult winter in response to manifest Russian inhumanity, the exact opposite of the outcome Putin needs. At the same time, Russian resources are finite; every rocket, missile or drone lobbed into Kyiv (or other Ukrainian cities) is a valuable munition no longer ready for use on the front lines. In many cases the munitions Putin is firing in these ‘revenge’ strikes are fairly expensive, fairly scarce precision munitions. The Shahed 136 is a lot cheaper than other long-range precision munitions, but one has to imagine that Russian troops would prefer Russian loitering munitions to try to target Ukrainian ground forces; longer-range precision platforms are very expensive. As with much ’emotive strategy,’ the things that make Putin ‘feel better’ push victory further away – or in this case, hasten defeat. ....
How likely is this Russian effort to succeed? Well, what we’ve seen so far is that air campaigns dropping millions of tons of high explosives have generally failed to compel a civilian population to seek peace. By contrast, a Shahed 136 drone carries a 40kg explosive payload. For comparison that means it would take ninety Shahed 136 drones to equal the payload of a single B-17 Flying Fortress and eight-eight thousand to equal the explosive power of the February, 1945 raids against Dresden. Those are efforts which, I feel the need to stress, didn’t work to collapse German civilian morale. Meanwhile the Shahed 136, while very cheap as a drone is very expensive as a bomb; at c. $20,000 a pop, matching the Dresden raids would require almost $2bn assuming the production capacity for that many drones existed (and it doesn’t). As Russia’s distance from Ukraine’s key civilian centers grows, the cost of delivering explosives to them increases,12 reducing Russia to demonstration attacks that, while horrible, have little chance of inflicting harm on Ukraine at a level that is remotely meaningful in this sort of war.
Consequently these ‘punishment’ strikes seem likely to merely harden Ukrainian will to resist and sustain international support for Ukraine; they are expensive and almost entirely counter-productive for Russia’s klix war aims. Such attacks won’t degrade Ukrainian will to continue a fight that most Ukrainians believe they are winning, but it will generate headlines and images which will reinforce public opinion among Ukraine’s supporters that Putin’s war effort has to be defeated. Crucially it strengthens arguments that NATO’s European members should tough it out through a difficult winter in response to manifest Russian inhumanity, the exact opposite of the outcome Putin needs. At the same time, Russian resources are finite; every rocket, missile or drone lobbed into Kyiv (or other Ukrainian cities) is a valuable munition no longer ready for use on the front lines. In many cases the munitions Putin is firing in these ‘revenge’ strikes are fairly expensive, fairly scarce precision munitions. The Shahed 136 is a lot cheaper than other long-range precision munitions, but one has to imagine that Russian troops would prefer Russian loitering munitions to try to target Ukrainian ground forces; longer-range precision platforms are very expensive. As with much ’emotive strategy,’ the things that make Putin ‘feel better’ push victory further away – or in this case, hasten defeat. ....
- Gandalf
#127743 Re: Ukrajina
Komentari ovog lika
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
-
Ima Bosne_Bice Bosne
#127745 Re: Ukrajina
Nazalost, bilo je toga jos poslije 2. s.r., ali se mnogi nisu ni pocesali zbog toga.drug_profi wrote: ↑22/10/2022 01:21Za svjetski mir samo je poraz Rusa dobar.SpoilerShowkaranana wrote: ↑21/10/2022 16:27 mislim da su strane sada vjerovatno previse daleko od kompromisa. sigurno bi ruskisi sada dali kerson i zaporizja oblast, ali sumnjam da bi odustali od donbasa i onog na cemu su sada u donjeckoj i luganskoj oblasti. ja sam od pocetka mislio, kad su zapeli, da ce drzati ove kerson, harkiv i zaporizje kao dzokere za pregovore oko donbasa i krima.
ne mislim da ce ukrajina pristati na to da im ivani podanu zaporizje i kerson a da donjeck i lugansk ostanu.
ono oko cega mislim da bi ukrajina mogla pregovarat i da ce je gurat i zapad na to je krim. e sad vidjecemo kako i koliko.
ali cak i da se dogovore oko teritorija, ostaju pod upitnikom milijarde i milijarde reparacije, sankcije, ostaju divljaci u kremlinu koji sve ispocetka mogu zapocet za 5-10-15 godina.
suma-sumirprimus, mislim da su stavovi veoma udaljeni da se potpise neki mir.
Svaki gain koji Rusi steknu ovim silovanjem i zlocinima je direktno ohrabrenje za sve buduce pokusaje.
-
giannibelif
#127746 Re: Ukrajina
Ma vidim gdje su pare, pun Bukurešt oklopnih Bentley i Maybach divizija na ukrajinskim tablicama.saimidin wrote: ↑22/10/2022 00:32Jesi primijetio da UA nije u eugiannibelif wrote: ↑22/10/2022 00:08 Ovo je meni grozota za vidjeti. Bio sam u Poljskoj, ravna, klima vjerovatno jako slična, ali putevi jako dobri. Ne mogu porediti sa Rumunijom, tamo ima velikih razlika po regijama, ali opet mnogo uređenje nego ova Ukrajina. Iskreno, najsličnije mi djeluje pojasu od Iașija na granici sa Moldavijom i dalje do Chișinăua.![]()
Kasnije ces cuti za eu fondove za infrastrukturu,...
Salu na stranu, to je jedna od siromasnih zemalja europe (gdp/capita), tako da smanji ocekivanja
- SanskiBiser
#127747 Re: Ukrajina
Ukrajinski borac inace porijeklom iz Bjelorusije, poznatiji pod nadimkom Mudzahedin se vratio na ratiste.
- SanskiBiser
- apsidejzi