FuadSliskovic wrote:Slazem se s Benom. SDA je jedina stranka kojoj se trenutno moze vjerovati.Stvorili su Bosnu i mislim da je red da im opet damo sansu pa da naprave modernu i funkcionalnu stranku
Žestoka je konkurencija za stranačkog trola godine.
FuadSliskovic wrote:Slazem se s Benom. SDA je jedina stranka kojoj se trenutno moze vjerovati.Stvorili su Bosnu i mislim da je red da im opet damo sansu pa da naprave modernu i funkcionalnu stranku
Likovi koji napisu ovakav komentar su se, moje vrijeme, drugacije zvali, ali ne trolVjecitiStudent wrote:FuadSliskovic wrote:Slazem se s Benom. SDA je jedina stranka kojoj se trenutno moze vjerovati.Stvorili su Bosnu i mislim da je red da im opet damo sansu pa da naprave modernu i funkcionalnu stranku![]()
Žestoka je konkurencija za stranačkog trola godine.
Srebrenica jeste dogovorena i prodana, tj. dogovorena zamjena za Vogošću! Jedino što nije bilo dogovreno i što niko nije očekivao je stravični genocid. I Ovo nije izmišljeno, već su mi rekli ljudi koji su bili upučeni u sve to.The BEN10 wrote:Nije dovoljno šokantno - može li još detalja !?jon_jovi wrote:Pred Ramom Kolarom izvjesnim novinarem B. Izetbegovic je početkom 1992. izjavio: Sve je sređeno. Dogovorena je podjela BiH i preseljenje naroda. Kolar nadalje izjavi: Kada sam ču te riječi od B. Izetbegovića ustao sam bez riječi i udalji se od dotičnog a on je to prokomentirao sa: Šta ti znaš seljačino.
Mislim, pored toliko stvari koje se mogu prigovoriti SDA-u, vi uzmete izmišljati priče. Zar ne shvatate da su priče o tome kako je Alija I. prodao Srebrenicu bumerang koji udara u vas - propagatore tih odvratnih priča ?
Ljudi moji, i Kanada je blizu gdje treba bježati....FuadSliskovic wrote:Slazem se s Benom. SDA je jedina stranka kojoj se trenutno moze vjerovati.Stvorili su Bosnu i mislim da je red da im opet damo sansu pa da naprave modernu i funkcionalnu stranku
Semir u svojoj knjizi je objavio da su borci ABiH do saznanja o to tom "dogovoru" došli prilikom zarobljavanja četnika i njihovih starješina na Grbavici, i to 1993 godine (e sad da li su to ti ljudi kojim bi trebali vjerovati ili?). Obzirom da je Semir, generalov sin i da, ako ništa, bar ima informacije iz prve ruke, ali volio bih da nam ti daš neki faksimil ili transkript tog famoznog dogovora.Better Man wrote:Srebrenica jeste dogovorena i prodana, tj. dogovorena zamjena za Vogošću! Jedino što nije bilo dogovreno i što niko nije očekivao je stravični genocid. I Ovo nije izmišljeno, već su mi rekli ljudi koji su bili upučeni u sve to.The BEN10 wrote:Nije dovoljno šokantno - može li još detalja !?jon_jovi wrote:Pred Ramom Kolarom izvjesnim novinarem B. Izetbegovic je početkom 1992. izjavio: Sve je sređeno. Dogovorena je podjela BiH i preseljenje naroda. Kolar nadalje izjavi: Kada sam ču te riječi od B. Izetbegovića ustao sam bez riječi i udalji se od dotičnog a on je to prokomentirao sa: Šta ti znaš seljačino.
Mislim, pored toliko stvari koje se mogu prigovoriti SDA-u, vi uzmete izmišljati priče. Zar ne shvatate da su priče o tome kako je Alija I. prodao Srebrenicu bumerang koji udara u vas - propagatore tih odvratnih priča ?
Ne znam, nevjerovatna je sposobnost SDA kadrova i glasača da žmire na svaki mogući problem sve dok njihova pozicija nije ugrožena.MuaDib wrote:Iskreno govoreći volio bi da SDA pobjedi, ali da ih MMF i WB stisnu, da ne mogu disati. Kladim se da bi u rekordnom roku imali vandredne izbore, jer ta stranka nije sposobna nositi se s problemima.
Znalo se i to se i očekivalo da naprave.Srebrenica jeste dogovorena i prodana, tj. dogovorena zamjena za Vogošću! Jedino što nije bilo dogovreno i što niko nije očekivao je stravični genocid. I Ovo nije izmišljeno, već su mi rekli ljudi koji su bili upučeni u sve to.
Na osnovu čega si zaključio da se genocid očekivao u krugovima Bošnjačkih lidera? Misliš li stvarno tako?jon_jovi wrote:Znalo se i to se i očekivalo da naprave.Srebrenica jeste dogovorena i prodana, tj. dogovorena zamjena za Vogošću! Jedino što nije bilo dogovreno i što niko nije očekivao je stravični genocid. I Ovo nije izmišljeno, već su mi rekli ljudi koji su bili upučeni u sve to.
Na osnovu toga što je A. Izetbegović rekao Hakiji Meholjiću da treba da padne Srebrenica i da dođe do pokolja od strane srpsk vojske pa da bi se onda desila neka intervencija. Nije ni važno. Uradili smo tako kako smo uradili i imaćemo vremena i da razmišljamo šta smo uradili i jesmo li trebali ili ne tako uraditiParanoid wrote:Na osnovu čega si zaključio da se genocid očekivao u krugovima Bošnjačkih lidera? Misliš li stvarno tako?jon_jovi wrote:Znalo se i to se i očekivalo da naprave.Srebrenica jeste dogovorena i prodana, tj. dogovorena zamjena za Vogošću! Jedino što nije bilo dogovreno i što niko nije očekivao je stravični genocid. I Ovo nije izmišljeno, već su mi rekli ljudi koji su bili upučeni u sve to.
Kao što rekoh, nije mi jasno kako vam nije jasno da se tako bezočnim laganjem o Aliji uvaljujete još više. Čovjek koji je sa ekipom robijao radi bošnjačkog naroda, koji je kasnih 40-tih i ranih 50-tih godina izlagao život da bi obezbijedili pomoć u hrani za ljude iz Podrinja, 50 godina kasnije taj isti narod nemilosrdno ostavio četnicima na klanje.jon_jovi wrote:Na osnovu toga što je A. Izetbegović rekao Hakiji Meholjiću da treba da padne Srebrenica i da dođe do pokolja od strane srpsk vojske pa da bi se onda desila neka intervencija. Nije ni važno. Uradili smo tako kako smo uradili i imaćemo vremena i da razmišljamo šta smo uradili i jesmo li trebali ili ne tako uraditi
Sve treba hladne glave odvagatiThe BEN10 wrote:Kao što rekoh, nije mi jasno kako vam nije jasno da se tako bezočnim laganjem o Aliji uvaljujete još više. Čovjek koji je sa ekipom robijao radi bošnjačkog naroda, koji je kasnih 40-tih i ranih 50-tih godina izlagao život da bi obezbijedili pomoć u hrani za ljude iz Podrinja, 50 godina kasnije taj isti narod nemilosrdno ostavio četnicima na klanje.jon_jovi wrote:Na osnovu toga što je A. Izetbegović rekao Hakiji Meholjiću da treba da padne Srebrenica i da dođe do pokolja od strane srpsk vojske pa da bi se onda desila neka intervencija. Nije ni važno. Uradili smo tako kako smo uradili i imaćemo vremena i da razmišljamo šta smo uradili i jesmo li trebali ili ne tako uraditi
„U toku II svjetskog rata osnovne preokupacije Mladih Muslimana su bile ideološka izgradnja i intezivna svekolika pomoć muhadžirima kroz aktivnosti MDD“Merhamet“.
Muhadžirima se pomagalo vrlo riskantnim izbavljanjem nejači iz četničkog okruženja, transportovanjem do Sarajeva, zbrinjavanjem i raspodjelom u sabirne centre na Alipašinom Mostu, Koranu i nekim objektima u samom gradu: školi na Bendbaši, Sirotištu, džamiji u Hrasnu i po kućama. Djevojke su djecu bez roditelja kupale i oblačile u flanele, a mladići su ih razvodili po kućama.
Neke porodice su primale u svoje kuće po jednu ili više muhadžirskih porodica. Tako je porodica Asafa Serdarevića primila tri muhadžirske porodice iz Rogatice, njih dvanaestoro. Njima su dali na raspolaganje cio sprat kuće i mutvak u avliji, a sami su se zbili u jednu sobu i kuhinju u prizemlju.
Poseban problem je predstavljala oskudica u hrani. Premalo je bilo one hrane što se uz odjeću i druge potrepštine prikupljala od građana, pa je bilo nužno nabavljati hranu i van Sarajeva. Tako je jedna ekipa otputovala u Posavinu s ciljem da nabavi žito. U toj ekipi su prvobitmo bili od Mladih Muslimana: Ismet Serdarević, Nurudin Gackić, Sakib Nišić i Kemal Kurbegović. Uz njih su još bili: Safet Softić, službenik „Merhameta“ i Mehmed Landžo, Šakir Haliskadić i Alija Misirlija.
Oni su prvo bili u Derventi, pa u Slavonskom Kobašu i uz prvu količinu nabavljenog žita i nešto deka i odjeće, otputovao je ubrzo u Sarajevo Kemal Kurbegović. Ostali su, međutim, prešli u Orašje i tamo nabavili jedanaest vagona žita i još deka i odjeće. Ustaše su tada tražile mito (novac) tvrdeći da nisu pouzdani dokumeneti kojima su ovi mladići raspolagali.
U to vrijeme došlo je do sukoba muslimanske milicije i ustaša, pa je u tom njihovom prepucavanju, s jedne strane i s druge strane Save, jedan metak smrtonosno pogodio Mehmeda Landžu.
Da bi mogli da transportuju nabavljene namirnice, mladići su bili prisiljeni da odu u Sarajevo po dodatne uvjerljivije dokumente. U tom cilju otputovali su u Sarajevo Ismet Serdarević i Šakir Haliskadić. Trebalo im je devet dana da se probiju do Sarajeva, a ostali su ostali u Orašju.
Na nesreću, u toku boravka u Sarajevu, ustaška racija je uhvatila Haliskadića, pa su ga Luburićevi dželati nedužnog ubili. Ismetu Serdareviću je, međutim, nakon višekratnog prekidanja, počela nastava u Srednjoj tehničkoj školi, pa je njegov stariji brat Asaf, koji je već bio završio fakultet i formalno upisao Višu teološku školu u Sarajevu, što ga je štitilo od mobilizacije, odlučio da omogući Ismetu pohađanje škole, pa je sam prikupio potrebne dokumente i otputovao u Orašje. Njemu se tada pridružio Osman Krupalija, također Mladi Musliman.
Bilo je predviđeno da sa Asafom otputuje i Edhem Šahović, potpredsjednik Podružnice MM, ali ga zbog opšte nesigurnosti spriječio stariji brat Rasim.
Asaf je uspio da dobije tražene dokumente od ustaških vlasti.
Žito i ostalo što su nabavili utovareno je u 11 vagona teretnog voza, kojim su i oni, sada njih šest, putovali u Sarajevo.
Nagodili su se nekako s ustašama u Orašju, a u putu su imali još nekoliko kontrola, kako ustaških, tako i njemačkih, s kojima se Asaf lako sporazumijevao. Uspjeli su da se dovezu do Kaknja. Kako je bio prekinut dalji saobraćaj prema Sarajevu, jer je bio srušen most kod Ćatića, to se cijela kompozicija vratila do Janjića.
Asaf Serdarević i Alija Misirlija su se vratili u Zenicu, radi konsulatacija. Uvidjvši težinu situacije, Alija se zadržao i skrio u Zenici, a Asaf se vratio u Janjiće.
Žito, hrana i ostalo pohranjeno je u obližnju džamiju, a nešto je razmješteno i po kućama. Nijemci i ustaše su se već bili povukli, a u Janjiće je došla 11. Krajiška brigada partizana, na čelu koje je bio Zdravko Kuljanić, a drugi komandant je bio Sulejman Repovac.
Iako su partizani sasvim jasno vidjeli kome su žito i ostalo namijenjeni, pa su trebali da pomognu da se ono transportuje do Sarajeva, oni su, naprotiv, sve zaplijenili. Pa i to bi se moglo doneklo razumjeti, s obzirom na opštu oskudicu, ali se njihov dalji postupak nikako ne može ni razumjeti, a kamoli opravdati. Oni su ovih pet krasnih mladića, entuzijasta u pomaganju svome narodu, od kojih ni jedan nije bio vojno lice, niti je služilo u bilo kojoj formaciji NDH, sproveli do svoje komande u Vitezu i po kratkom postupku, potpuno nevine, bez suda, likvidirali.
U Vitezu su oni bili pritvoreni skupa sa šefom Željezničke stanice Janjići, Žiga Alijom, sa kojim su bili u istoj sobi. Jedne noći, kako je pričao ovaj željezničar koji je igrom slučaja oslobođen, nakon tri mjeseca boravka u Logoru u Kruščici, odveli su ih noću u 23 sata prema rijeci Lašvi. Svjesni šta će se zbiti, oni su prodornim glasovima učili tekbire. Zatim se čuo rafal i nastao je potpuni muk iza toga. Pretpostavlja se da su strijeljani bačeni u Lašvu.
Vec postoji tema "Vic dana".FuadSliskovic wrote:Slazem se s Benom. SDA je jedina stranka kojoj se trenutno moze vjerovati.Stvorili su Bosnu i mislim da je red da im opet damo sansu pa da naprave modernu i funkcionalnu stranku
Ajdeeee?The BEN10 wrote: Čovjek koji je sa ekipom robijao radi bošnjačkog naroda
Doduše, petokolonaši i četnici imaju drugu teoriju. I to apsolutno razumijem.seln wrote:Ajdeeee?The BEN10 wrote: Čovjek koji je sa ekipom robijao radi bošnjačkog naroda
A menshuru za prepoznavanje cetnika i petokolonasa si dobio od boga, tj. Alije licno?The BEN10 wrote:Doduše, petokolonaši i četnici imaju drugu teoriju. I to apsolutno razumijem.seln wrote:Ajdeeee?The BEN10 wrote: Čovjek koji je sa ekipom robijao radi bošnjačkog naroda
The BEN10 wrote:Nije dovoljno šokantno - može li još detalja !?jon_jovi wrote:Pred Ramom Kolarom izvjesnim novinarem B. Izetbegovic je početkom 1992. izjavio: Sve je sređeno. Dogovorena je podjela BiH i preseljenje naroda. Kolar nadalje izjavi: Kada sam ču te riječi od B. Izetbegovića ustao sam bez riječi i udalji se od dotičnog a on je to prokomentirao sa: Šta ti znaš seljačino.
Code: Select all
http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u-minutu/izetbegovic-pao-niz-stepenice-i-zavrsio-u-bolniciKakvim prstom, ovo je bilo jezikom!Aspekt wrote:FuadSliskovic wrote:Slazem se s Benom. SDA je jedina stranka kojoj se trenutno moze vjerovati.Stvorili su Bosnu i mislim da je red da im opet damo sansu pa da naprave modernu i funkcionalnu stranku![]()
tri dana na forumu i ko prstom u govno
U trezoru lift...nije bilo agresorskih stepenicaultima_palabra wrote:Jel živ Bake... ni u ratu nije bio tako blizu smrti
A počesto je tako očigledno...seln wrote:A menshuru za prepoznavanje cetnika i petokolonasa si dobio od boga, tj. Alije licno?The BEN10 wrote: Doduše, petokolonaši i četnici imaju drugu teoriju. I to apsolutno razumijem.
Ili je islo preko Dzibrila?