Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ne znam o kakvom svercu je rijec ako kupujes nesto preko interneta iz inostranstva i dobijes to putem poste?! Ako se radi o robi koja podlijeze carinjenju, onda platis carinu, porez i ostale dadzbine i gotovo. Kako je to sverc?! Valjda sverc podrazumijeva da izbjegnes te dadzbine?! Ne znam sta se UINO ima boriti protiv kupovine preko interneta?! Pa nije ovo Sjeverna Koreja!
Osim toga, nisam bas siguran sta ovo njihovo rjesenje koje najavljuju za 10tak dana podrazumijeva. Da li ce nam postanski operateri poceti naplacivati spediterske usluge i za robu vrijednosti od 50 do 1000 KM? Ako je tako, onda bi moglo ispasti da je cijela ova prica u stvari i potekla od postanskih operatera. Otkrit ce se brzo...
Koje samo budale rade u ovim institucijama, pa to je za snimanje komedija. Umjesto da se vlada ugradi u ove poslove, oni odluce da rade protiv svojih interesa. Spedicije i ostali krupni sverc ih puno vise kosta, pa samo na jednu Arizonu udju sleperi robe na crno, granicni prelaz u Samcu je jedan od kojih znam, jer sam blizu. Uvoz polovne robe kamionima, i nikome nista. Polovna vozila uvoze najvise sverceri nemaju firme.
Ovaj sitni sverc sa robom iz inostranstva moze svima biti od koristi, tako sto ce oni koji narucuju moci da zaradjuju, zajedno sa drzavom. Da se ja pitam digao bih osnovu na 100 KM, ili 200 KM, nije ni bitni, i uzmu jednostavno otvaraju sve pakete, i tako naplacivati otvaranje paketa svih koji dolaze. Cak i da ne otvaraju sve pakete, stave ti obavezu placanja. Ovakav ulaz robe se moze u potpunosti kontrolisati, za razliku od granicnih prelaza, gdje se puno vise robe na crno uveze. Pa, onda raditi ozbiljnije na stvarima koje bi omogucile jednostavnu registraciju biznisa, za one koji se malo ozbiljnije trgovinom bave.
Ovi sto spominju prodaju mobitela, preskacete vaznu stvar, prodavaci koji uzimaju vece narudzbe imaju drugacije cijene. Ti kad uzimas u jednoj turi 100 mobitela, kupujes ih direktno od proizvodjaca, i imas, normalnu nizu cijenu. U zavisnosti koliko dugo saradjujete, to s vremenom budu sve bolje cijene. I nije cijena nabavke kao sto i Kinezi prodaju na komad, i ti na netu su nakupci, kao i ovi nasi.
Capsicum wrote:Ne znam o kakvom svercu je rijec ako kupujes nesto preko interneta iz inostranstva i dobijes to putem poste?! Ako se radi o robi koja podlijeze carinjenju, onda platis carinu, porez i ostale dadzbine i gotovo. Kako je to sverc?! Valjda sverc podrazumijeva da izbjegnes te dadzbine?! Ne znam sta se UINO ima boriti protiv kupovine preko interneta?! Pa nije ovo Sjeverna Koreja!
Osim toga, nisam bas siguran sta ovo njihovo rjesenje koje najavljuju za 10tak dana podrazumijeva. Da li ce nam postanski operateri poceti naplacivati spediterske usluge i za robu vrijednosti od 50 do 1000 KM? Ako je tako, onda bi moglo ispasti da je cijela ova prica u stvari i potekla od postanskih operatera. Otkrit ce se brzo...
refernciram se na njihovu izjavu o "preprodavanju po društvenim mrežama"
Ove promjene neće imati nikakvog uticaja na "preprodavanje po društvenim mrežama"
Last edited by victom on 01/03/2021 05:37, edited 2 times in total.
victom wrote:htjedoh samo reći da ne vraćaju paket, ja ću čekati dok ne bude "softver gotov". neću angažovati špediciju.
Ja bih trebao sutra otici da vidim da li posiljka moze ostati na carini dok se ovo sranje ne zavrsi. Treba mi nesto vise od "date rijeci" putem telefona jer ko ti garantuje da kada dodje druga smjena i vrijeme vracanja posiljke to nece i uraditi...
victom wrote:htjedoh samo reći da ne vraćaju paket, ja ću čekati dok ne bude "softver gotov". neću angažovati špediciju.
Ja bih trebao sutra otici da vidim da li posiljka moze ostati na carini dok se ovo sranje ne zavrsi. Treba mi nesto vise od "date rijeci" putem telefona jer ko ti garantuje da kada dodje druga smjena i vrijeme vracanja posiljke to nece i uraditi...
Ako ti ne bude mrsko, javi i nama šta su ti rekli. Hvala.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:37, edited 2 times in total.
Pokušajte im reći da ste robu kupili od fizičkih lica.
goibos wrote:Nego dolazi li ikome išta zadnjih sedam dana ili su sve pauzirali dok ne skontaju kako da nas bolje ogule ?
Nema ništa! Imam 4-5 pošiljki naručene tokom decembra prošle godine, svaka pojedinačno do 50km i svaka ima treking broj. Daaaaavno
su sve bile Flight depart i NIJEDNA da se pojavi na treking sistemu BH pošte!
Zaključak, stigle u BiH ali još ne uvode u sistem zbog aktuelne problematike. Nikad nije ovoliko trajao flight depart iz Kine do BiH avionskim saobračajem. Flight depart obično bude oko desetak dana, nekad manje a maksimalno mjesec dana, što sam rijetko doživio.
i ja cekam paketic oko 50$ a dosao 30.01. ovdje. da li "evidentiranje carinskih podataka o pošiljci - UVOZ" znaci da ce se paket cariniti ili moze proci bez?
zincx wrote:Pravo pitanje je zašto brane interese špeditera ovako žestoko? Država ništa ne gubi niti dobija... Treba postaviti pitanje koliko je država više poreza naplatila ovako (ja tvrdim manje, ovih par što sam vidio da se platili špediciju, platili su carinu po stopi od 5%),a koliko su špediteri zaradili?
I drugo, nek daju primjer neke države koja ima ovakav propis (nemamo ga ni mi, ali eto, malo se primjenjuje)? Niko ne pazi špeditere ko UINO. Dobar dio ovih u UINO je prije radio po špedicijama, pa sad paze na svoje bivše firme, ko zna, možda im se vratiti.
I na kraju, odgovorno tvrdim, više se para uzme od paprika sa kajmakom, nelegalno uvezenih, na pijacama u Sarajevu, nego što pojedinci uzmu putem internet trgovine. Zna to Ratko, on ih džabe dobije.
Smrt špediterima!
Ne brane oni interese špeditera, nego su špediteri u ovoj novonastaloj situaciji samo orudje u rukama vlasti. Sad sam više nego ikada uvjeren da je sav problem nastao zbog zahtjeva poštanskih operatera da se i roba koja se uvozi putem pošte ne carini u vrijednosti do 200KM, odnosno da se taj iznos izjednači sa onim koji vrijedi kod ličnog unosa/uvoza. Većina stvari koja se kupuje online ne prelazi iznos od 200KM, pa bi država gubila značajan priliv sredstava (kroz carinu, taksu i PDV) ako se granica pomjeri sa sadašnjih 50KM. Znaju u UIO vrlo dobro da bi se uvodjenjem špeditera smanjila ili gotovo prekinula online trgovina i time se nanosi direktna šteta poštama (naravno i nama kupcima, ali direktna meta su pošte) i na ovaj način ucjenjuju pošte da odustanu od svog zahtjeva što i potvrdjuje jučerašnji dogovor sa sastanka gdje je dogovorena instalacija softwarea i sve ostaje po starom, dakle i dalje vrijedi granica od 50KM. Sva ostala priča koja se čuje iz usta Ratka K. je obično spinovanje i skretanje pažnje sa stvarnog cilja UIO.
zincx wrote:Pravo pitanje je zašto brane interese špeditera ovako žestoko? Država ništa ne gubi niti dobija... Treba postaviti pitanje koliko je država više poreza naplatila ovako (ja tvrdim manje, ovih par što sam vidio da se platili špediciju, platili su carinu po stopi od 5%),a koliko su špediteri zaradili?
I drugo, nek daju primjer neke države koja ima ovakav propis (nemamo ga ni mi, ali eto, malo se primjenjuje)? Niko ne pazi špeditere ko UINO. Dobar dio ovih u UINO je prije radio po špedicijama, pa sad paze na svoje bivše firme, ko zna, možda im se vratiti.
I na kraju, odgovorno tvrdim, više se para uzme od paprika sa kajmakom, nelegalno uvezenih, na pijacama u Sarajevu, nego što pojedinci uzmu putem internet trgovine. Zna to Ratko, on ih džabe dobije.
Smrt špediterima!
Ne brane oni interese špeditera, nego su špediteri u ovoj novonastaloj situaciji samo orudje u rukama vlasti. Sad sam više nego ikada uvjeren da je sav problem nastao zbog zahtjeva poštanskih operatera da se i roba koja se uvozi putem pošte ne carini u vrijednosti do 200KM, odnosno da se taj iznos izjednači sa onim koji vrijedi kod ličnog unosa/uvoza. Većina stvari koja se kupuje online ne prelazi iznos od 200KM, pa bi država gubila značajan priliv sredstava (kroz carinu, taksu i PDV) ako se granica pomjeri sa sadašnjih 50KM. Znaju u UIO vrlo dobro da bi se uvodjenjem špeditera smanjila ili gotovo prekinula online trgovina i time se nanosi direktna šteta poštama (naravno i nama kupcima, ali direktna meta su pošte) i na ovaj način ucjenjuju pošte da odustanu od svog zahtjeva što i potvrdjuje jučerašnji dogovor sa sastanka gdje je dogovorena instalacija softwarea i sve ostaje po starom, dakle i dalje vrijedi granica od 50KM. Sva ostala priča koja se čuje iz usta Ratka K. je obično spinovanje i skretanje pažnje sa stvarnog cilja UIO.
Hajdemo obasuti FB zidove parlamentaraca koji su aktivni - tražiti da se poveća granica na 200 ili čak 300 KM (kao što je u Njemačkoj). Mislim da je Šepić aktivan na FB kao i Magazinović.