ARBiH

Post Reply
avspro

#1276 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by avspro »

Da so ucestvovao, znao bi odgovor, a sa onim koji nisu ucestvovali ne zelim polemisati na tu temu.
Red Wolf

#1277 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by Red Wolf »

VjecitiStudent wrote:
Red Wolf wrote:
VjecitiStudent wrote:
Iz knjige "Balkan Battlegrounds: A Military History of the Yugoslav Conflict, 1990-1995", Vol. I, CIA, Washington 2002
E vidis upravo radi takvih koji u toplom domu u kvebeku ili sta ja znam gdje uce sta je bilo u i oko Prijedora iz knjiga na engleskom jeziku koje pisu ini kvazi experti i kazem i ponavljam IONAKO VISE NIJE BITNO!!
Ovo je pf (H)istorija/povijest i citiranje referentnih izvora kad god su dostupni je itekako nužno.
A gornja knjiga je itekako referentan izvor, napravljena od organizacije koja je imala neposredan uvid u događaje iz bezbroj prvorazrednih izvora.
Da nije ovakvih izvora sve bi bilo na nivou "ispričao mi amiđinog tetića komšija čiji je otac bio tamo."
Kada vidim ko sve pise knjige o ratnim desavanjima u BiH dodje mi da povratim,znaci po tvojoj logici treba da vjerujem mjerodavnim izvorima koje je napravila neka referentna organizacima a ne sebi koji sam bio tamo,i da koji je njima izvor informacija da nisu amidjini tetici,pusti ba ionako vise nije bitno,do neke druge prilike :D ,a sad pisite sta hocete
PM72

#1278 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by PM72 »

nije zadatak Armije bio da se bori za bilo koje područje posebno već da izađe na Drinu, Savu i Unu tj. očisti zemlju od terorista. Poređenja radi takav je zadatak sebi postavila HV i ona ga je i ispunila sa Olujom, samim tim je i pobedila. ARBiH taj zadatak nije ispunila i ne može se tvrditi da je izborila pobedu.
Povraća mi se od ovakvih nebuloza.Gojeni H je najtačnije napisao kako smo se borili za čisti opstanak i da njegovog babu ne vode četnici kao ovog jadnika u Vukovaru.Slika najbolje govori,četnici oko njega sa oružjem na gotovs,kao da vode Stivena Sigala a ne izbezumljenog čičicu koji ni noktaricu u džepu nema...

Svi mi koji smo dobrovoljno i bez prisile - mobilizacije uzeli puške u ruke nismo razmišljali o izlasku na Drinu,Savu i Unu jer nisam mogao doći do sljedeće mahale,od granata i pucnjave.O Drini sam razmišljao samo kao sredstvu za smirenje straha tj.cigareti. A onda se nakon 20 i kusur godina nađu pojedinci da pričaju šta nam je bio "zadatak".Još mi ekavicom objašnjava kako nismo "pobedili".Phu. :-) Čuj nismo ispunili zadatak.Joj što bi mu jednu iza ušiju s merakom opalio. :bih:
VjecitiStudent

#1279 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by VjecitiStudent »

Armija BiH definitivno nije izgubila rat.
Da li su ga izgubili tadašnji čelnici bh. politike, to je pravo pitanje!
Martinez_

#1280 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by Martinez_ »

VjecitiStudent wrote:Armija BiH definitivno nije izgubila rat.
Da li su ga izgubili tadašnji čelnici bh. politike, to je pravo pitanje!
Upravo suprotno, čelnici tadašnje BH politike odnosno vrh sa Alijom na čelu izvukao je najviše, očuvanje državnog integriteta njihova je zasluga i dugoročno su dobro odigrali.

Poruka ostalima: tema nije ''uspomene i sećanja'', barem nije tako koncipirana. Traži se objektivna procena i odgovor na vrlo jasno postavljeno pitanje, pa kako sebi forumaši daju za pravo da učestvuju na istoriskim ili političkim temama rata u Siriji, Libiji, Vijetnamu itd...mogu i o ratu u BiH.
PM72

#1281 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by PM72 »

Ja nikad ne bih "delio savete" direktnim učesnicima bitke na Dijen Bijen Fu u Vijetnamu a ni u snu ne bih palamudio šta su trebali ili mogli da urade.
__Phoenix__

#1282 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by __Phoenix__ »

direktni wrote:Armija RBiH nije izgubila rat, ali ga nije ni dobila. Na RBiH je izvršena dvostruka agresija sa istoka (Srbija i C. Gora) i zapada (Hrvatska). Agresori su bili nemilosrdni, a glavni problem su bili DOMAĆI IZDAJNICi stanovnici međunarodno priznate RBiH, koji su se u velikom broju priključili agresorima.
Ipak, najveći pobjednici među svim gubitnicima, uzimajući u obzir neke osnovne ciljeve i mogućnost ostvarenja istih...
newphoenix

#1283 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by newphoenix »

Nisu izgubili u ratu, nego su izgubili u miru.
Hadzi Lojo

#1284 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by Hadzi Lojo »

Izgubili su potpisnici Deytona, ne mogu da ih imenujem jer mi odma ne bude dobro!
Ustanovio sam da ti nasi potpisnici uopce ne znaju da citaju karte, to je njima samo gomila linija na papiru. Imao sam priliku da razgovaram sa nekoliko nasih pravnika i namjerno sam im poturao karte u razgovoru, pa sam ustanovio da ljudi takve struke uopce nemaju pojma niti smisla za citanje karata a isto tako i tehnickih crteza. Mnogi od njih kada putuju negdje ne znaju da se snalaze sa kartama i bili su prvi koji su kupili navigacijske uredjaje sto za auto sto za planinarenje. Kako god okrenes izabrali smo i biramo i dalje najvece levate da nas vode.
Hadzi Lojo

#1285 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by Hadzi Lojo »

A sto se nas samih tice, mnogi jos do danas nisu skontali da su Bosnjaci, pa sam nam popis govori. Srbi su nas mogli bez rata sve posrbiti za jedno 30 godina,
Pa kad se samo sjetim nasih JNA oficircina koji su sve gledali a bili slijepi pored ociju. Jebi nas, jebo ti nas.
ved

#1286 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by ved »

Hadzi Lojo wrote:A sto se nas samih tice, mnogi jos do danas nisu skontali da su Bosnjaci, pa sam nam popis govori. Srbi su nas mogli bez rata sve posrbiti za jedno 30 godina,
Pa kad se samo sjetim nasih JNA oficircina koji su sve gledali a bili slijepi pored ociju. Jebi nas, jebo ti nas.
Srbi su napravili Muslimana više 10x nego što ih je bilo, mnogi su pili, jeli krmetinu, nisu ni na Džumu išli a postili neću ni da pričam, trebalo im je samo malo manje želje da kolju i ubijaju i jedno 10 godina plafon ne bi vjernika Muslimana bilo ni 1%, u svakom slučaju ja sam bio dijete, ali u mekteb išao, BABO (rijetki su smjeli tako zvati pa se uvelo da je seljakluk) mi je na Hadždžu bio u titino (mamicu mu) doba bio, završio medresu....ali tek sada iz priča malo starijih vidim da smo bili zastranili maximalno, a ratovi su kazna za svaki narod pa tako i Bošnjake, isto kao i zemljotresi poplave i sl. Drago mi je da se mnogo ljudi opametilo, ali bojim se da opet brzo ne zaboravimo kao što smo dražu zaboravili iz II svjetskog rata, kao što smo zaboravljali stolječima da sa krvoljubcima nema druženja, željni su klanja i to je njima u krvi, s njima korektno, poslovno, graditi državu koliko se može skupa i to je to, neće četnik roditi mirotvorca već ČETNIKA, zapamtite to svi, i kad tad će biti opet rat čim četalji vide da je svijet okrenuo glavu, samo se nadam da nećemo opet misliti da su nam braća, pa skontati poslije 2,3 mjeseca klanja da će i tebe tvoj "brat" drug zaklati pa da se počnemo braniti i da ćemo spremni dočekati taj trenutak za ODBRANU a do tada nit smijemo po vjeri, nit nam daje naš moral za pravo da nekoga napadamo i ugnjetavamo ali se BRANITI I TO JAKO MORAMO-prije svega spremni dočekati njihov napad! Pa samo kad skontam da su u Foči u toku II Sv.Rata dražini "domoljubi" u dva navrata poklali preko 5000 ljudi prvi put oko 3000 i nakon godinu dana opet svrate a ovi skrštenih ruku ih dočekali da ih opet kolju.......kontali valjda "pa neće opet ipak su to naši drugovi"...
PM72

#1287 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by PM72 »

Ja nikad nisam išao na džumu niti mislim.Bar ove pameti.Pa sam ratovao 10 puta više nego taj vehabija koji ti ispira mozak.Tvoja priča nema veze sa temom.
madner

#1288 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by madner »

Jest jest, pod komunistima je ova Bosna haman postala Srbija. Sta smo imali osim svoje policije, parlamenta, suda, privrede, univerziteta, firmi? Jos jedno deset godina i garant bi to sve nestalo.
ved

#1289 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by ved »

PM72 wrote:Ja nikad nisam išao na džumu niti mislim.Bar ove pameti.Pa sam ratovao 10 puta više nego taj vehabija koji ti ispira mozak.Tvoja priča nema veze sa temom.
Ko te tjera? A da sam malo fulio temu jesam. Da mi ko ispira mozak, neispira.
sinuhe

#1290 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by sinuhe »

Jedino je tačno da su Bošnjaci danas veći muslimani...
Inače ko može stradanje naroda nazivati otvaranjem očiju :-) Aha znam, ali neću.
seln

#1291 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by seln »

ved wrote:
Hadzi Lojo wrote:A sto se nas samih tice, mnogi jos do danas nisu skontali da su Bosnjaci, pa sam nam popis govori. Srbi su nas mogli bez rata sve posrbiti za jedno 30 godina,
Srbi su napravili Muslimana više 10x nego što ih je bilo, mnogi su pili, jeli krmetinu, nisu ni na Džumu išli a postili neću ni da pričam, trebalo im je samo malo manje želje da kolju i ubijaju i jedno 10 godina plafon ne bi vjernika Muslimana bilo ni 1%, u svakom slučaju ja sam bio dijete, ali u mekteb išao, BABO (rijetki su smjeli tako zvati pa se uvelo da je seljakluk) mi je na Hadždžu bio u titino (mamicu mu) doba bio, završio medresu....ali tek sada iz priča malo starijih vidim da smo bili zastranili maximalno, a ratovi su kazna za svaki narod pa tako i Bošnjake, isto kao i zemljotresi poplave i sl. Drago mi je da se mnogo ljudi opametilo, ali bojim se da opet brzo ne zaboravimo kao što smo dražu zaboravili iz II svjetskog rata, kao što smo zaboravljali stolječima da sa krvoljubcima nema druženja, željni su klanja i to je njima u krvi, s njima korektno, poslovno, graditi državu koliko se može skupa i to je to, neće četnik roditi mirotvorca već ČETNIKA, zapamtite to svi, i kad tad će biti opet rat čim četalji vide da je svijet okrenuo glavu, samo se nadam da nećemo opet misliti da su nam braća, pa skontati poslije 2,3 mjeseca klanja da će i tebe tvoj "brat" drug zaklati pa da se počnemo braniti i da ćemo spremni dočekati taj trenutak za ODBRANU a do tada nit smijemo po vjeri, nit nam daje naš moral za pravo da nekoga napadamo i ugnjetavamo ali se BRANITI I TO JAKO MORAMO-prije svega spremni dočekati njihov napad! Pa samo kad skontam da su u Foči u toku II Sv.Rata dražini "domoljubi" u dva navrata poklali preko 5000 ljudi prvi put oko 3000 i nakon godinu dana opet svrate a ovi skrštenih ruku ih dočekali da ih opet kolju.......kontali valjda "pa neće opet ipak su to naši drugovi"...
Image
prog321

#1292 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by prog321 »

VRS je u Maju 1992 imala preko hiljadu tenkova i oklopnjaka.
BiH branioci imali su tri tenka, T-34orke.

U tri godine rata grupa neukih, nenaouruzanih i polugladnih odmetnika je izrasla u respektabilnu silu pred kojom su se gace tresle i koja je zakucala na vrata Banjaluke.
Da je imala slicne pocetne pozicije sa suparnikom onda bi se moglo pricati o nekom porazu. Ovako je to samo preseravanje.
Anpa

#1293 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by Anpa »

kako neko moze pobijediti u ratu? haj malo pogledajte stanje u bosni, srbiji, i ostalim zemljama koje su ucestvovale u ovom "jugoslovenskom građanskom ratu". da li vam djeluje da je iko pobijedio? neh..
PM72

#1294 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by PM72 »

Anpa wrote:kako neko moze pobijediti u ratu? haj malo pogledajte stanje u bosni, srbiji, i ostalim zemljama koje su ucestvovale u ovom "jugoslovenskom građanskom ratu". da li vam djeluje da je iko pobijedio? neh..
Pa zar HV nije porazio i uništio RSK? Na Kosovu je srpska vojska i policija podvila rep i povukla se radi više sile.Dakle,pobjeda Albanaca.Um caruje a snaga klade valja.Ko je nama kriv što nismo znali i umjeli platiti USArmy da nas "oslobode".Zbog toga je moto srpske vojske - važno je učestvovati. :mrgreen:
almir90

#1295 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by almir90 »

Anpa wrote:kako neko moze pobijediti u ratu? haj malo pogledajte stanje u bosni, srbiji, i ostalim zemljama koje su ucestvovale u ovom "jugoslovenskom građanskom ratu". da li vam djeluje da je iko pobijedio? neh..
Nikako ti ovaj naziv ne može proći. Srbija kao vodeća država bivše Jugoslavije, je pokrenula i vodila ratove na teritorijama drugih država bivše Jugoslavije (čitaj agresija), i kao takva nije okusila rata od strane domaće vojske (Hrvatska, BiH, Slovenija) na svome teritoriju, i nema pojma da ti ovaj naziv može proći, kad su oni napadali druge. To što je NATO bombardovao Beograd, ne može se prišiti drugim narodima bivše Jugoslavije, jer su sami izazvali sve. Još ovako komotno mogu reći, dobro su i prošli kakvo su sranje napravili drugim.
Roald Amundsen

#1296 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by Roald Amundsen »

Nije.
Last edited by Roald Amundsen on 23/01/2015 18:46, edited 1 time in total.
stockton91

#1297 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by stockton91 »

glupi ste svi ko k, normalno da je armija BiH izgubila rat, kao sto je i HVO i Srpska vojska, sve strane su gubitnici!!! Bi li na kraju bilo pobjednika kad bi se tri brata svadjala oko komada zemlje???

Svi smo mi izgubili, zavadili nas izvana, iskoristili par nasih placenika koji su zavadili narod. Dok isti ti sto su nas zavadili plivaju u parama i dobijaju daljne upute izvana tj. kroje nam gace, mi jedva prezivaljamo. Kad cemo se opametuiti i skontati da juznoslavenski narod mora zajedno djelovati, jedino tako sve tri strane(isti narod samo clanovi triju razlicitih religija) mogu profitirat!!! Niko ne radi u interesu naroda!!!
almir90

#1298 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by almir90 »

stockton91 wrote:glupi ste svi ko k, normalno da je armija BiH izgubila rat, kao sto je i HVO i Srpska vojska, sve strane su gubitnici!!! Bi li na kraju bilo pobjednika kad bi se tri brata svadjala oko komada zemlje???

Svi smo mi izgubili, zavadili nas izvana, iskoristili par nasih placenika koji su zavadili narod. Dok isti ti sto su nas zavadili plivaju u parama i dobijaju daljne upute izvana tj. kroje nam gace, mi jedva prezivaljamo. Kad cemo se opametuiti i skontati da juznoslavenski narod mora zajedno djelovati, jedino tako sve tri strane(isti narod samo clanovi triju razlicitih religija) mogu profitirat!!! Niko ne radi u interesu naroda!!!
Naravno, kako da ne. Kriva je krstaška Amerika i Evropa što su Srbi morali ići klati "Turke", i riješiti se "srpskog otpadnog gena". :-)
lajkujMe

#1299 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by lajkujMe »

Ne mogu izdrzati vise, bio sam malo dijete za vrijeme rata pa ne mogu nista reci iz svojih iskustava, ali godinama vec gledam razne dokumentarce i price raznih ljudi razlicitih porijekala i statusa i jednostavno prekipjelo mi je posebno gledajuci sada dokumentarac Generali Sefer Halilovic.

Armija nije izgubila rat to je sasvim sigurno, cak vise iako je nevjerovatno sputavana ili bolje receno sistematski zanemarivana i unistavana od sopstvenog vrhovnog politickog vodstva. Mnoge stvari su iznesene gdje se vidi da nam i tada vlast bila katastrofalna i uopce nije bila sposobna napraviti mostic u selu a kamoli ratovati. Odmah da kazem Alija a jos vise oni ispod Alije su glavni krivci sto ce se ovdje opet desiti rat a ako ne rat "mirni" razlaz i nastanak tkz Muslimanske enklave od Sarajeva do malo okolo.
A nas narod ce ih tada velicati kao slavne jer eto dobili smo to malo nicega.

Nazalost stanje je kakvo jeste i na maratonu smo sami sebi upucali obije noge stici cemo tamo puzeci ali ce biti kasno.

Prosto su mi nevjerovatne mnoge stvari koje su se tada desavali misevi tada i danas vladaju ovom zemljom.
Armija je tada bila jedina brana protiv planova veliko srpskih i hrvatskih agresora i zlocinaca potpomognutim MZ'om a nasa vlast je malo pa malo otvarala vrata te brane da bi ta navala prosla do naroda.

Za Srebrenicu su najvise krivi cetnici a drugi po redu su razno razni politicari i generali koji su to dopustili.

Ono sto me najvise brine je nevjerovatna naivnost Bosnjaka kao naroda i naivnost njenih politicara na zalost ako se ne adaptiramo i napokon skontamo sta i kako u blizoj i daljoj buducnosti ce biti novih pokolja.
Paul F.

#1300 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?

Post by Paul F. »

Karadžić je u jednom snimljenom telefonskom razgovoru pred rat rekao (parafraziram): pa oni nisu normalni, oni hoće sa nama da ratuju,ne znaju šta ih čeka...
Nakon toga kao bonus ide to sputavanje, izdaja HVO-a i AP ZB. I na kraju velike sile zaustavljaju Armiju u pobjedničkom pohodu. I sad pitanje, da li je Armija izgubila rat?? Armija je čudo napravila.
Last edited by Paul F. on 30/01/2015 09:04, edited 1 time in total.
Post Reply