NOVE CIJENE GORIVA

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ned071

#1276 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Ned071 »

dosta nafte dolazi i iz turske
rekla-kazala

#1277 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by rekla-kazala »

channel10 wrote:
rekla-kazala wrote:
TheHound wrote:
Odakle Petrol pumpe dobavaljaju gorivo? Ja sam mislio da su oni nezavisni od ovih grupacija koje pokupovase sve kod nas, zato kod njih uvijek sipam. Nisam bas upoznat pa ako neko moze da pojasni? :)
Slovenija nema rafineriju, Petrol nabavlja gdje stigne, ja sam nekad davno vidio cisternu iz Srbije, rafinerija Pančevo i onda sam poslije smrzavanja dizela na -8 prestao točiti kod njih.
Na Hifi sam prestao točiti od kad su počeli nabavljati euro 5 iz rafinerije Brod i sad točim samo na Energopetrolu koji euro 5 nabavlja uglavnom iz Mađarske. Zadovoljan sam kvalitetom pa zato i ne gledam koliko košta kod drugih.
Prije par dana sam sam točio bez rukavice, pomirisao ruku,...ništa,... bez mirisa.
Ko u Deutschland !
Jesi li sipao ove sedmice na EP na stanici ? Jesu li spustili kako su najavili prije 7-8 dana za bijednih 5pf ( sad bi BMB trebao biti 2,26 ako su spustili )?
Točio 05.11. cijena euroklassa je bila 2,41 a prije toga sam jednom točio po 2,36. Pitam šta je ovo, što ste vratili cijenu ?
Sliježu ramenima.
Ne znam kolika je cijena ovih dana nisam obraćao pažnju ali sam vidio na Hifi da je benzin super 2,41 i dizel 2,36.
To je ono što kažem nema konkurencije. U Zenici imamo Energopetrol 2 pumpe, Ina 2 pumpe, Hifa jedna pumpa, Petrol jedna pumpa, Brkić ( BP) 3 pumpe (al prodaje smeće), Hifa jedna pumpa,i ostali po jedna ali sve nepouzdano, ne znam kakav je Orman u Lukovom polju. Ja ne bi eksperimentisao.
rekla-kazala

#1278 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by rekla-kazala »

TheHound wrote:
rekla-kazala wrote:
TheHound wrote:
Odakle Petrol pumpe dobavaljaju gorivo? Ja sam mislio da su oni nezavisni od ovih grupacija koje pokupovase sve kod nas, zato kod njih uvijek sipam. Nisam bas upoznat pa ako neko moze da pojasni? :)
Slovenija nema rafineriju, Petrol nabavlja gdje stigne, ja sam nekad davno vidio cisternu iz Srbije, rafinerija Pančevo i onda sam poslije smrzavanja dizela na -8 prestao točiti kod njih.
Na Hifi sam prestao točiti od kad su počeli nabavljati euro 5 iz rafinerije Brod i sad točim samo na Energopetrolu koji euro 5 nabavlja uglavnom iz Mađarske. Zadovoljan sam kvalitetom pa zato i ne gledam koliko košta kod drugih.
Prije par dana sam sam točio bez rukavice, pomirisao ruku,...ništa,... bez mirisa.
Ko u Deutschland !
Hvala na odgovoru :thumbup:
Vjerovatno i ja onda prelazim na Energopetrol :)
Ja sam siguran da mi je potrošnja manja za pola litra otkad sipam na Energopetrolu. Ako je vozilo euro 3 i starije onda možda i nije toliko bitno gdje se toči ali noviji automobili su osjetljivi.
530i

#1279 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by 530i »

Zna li neko odakle Orman nabavlja gorivo? Sipao sam za prošli Bajram kod njih do vrha i učini mi se da sam imao pravo dobru potrošnju...bolju nego Hifa i EP gdje inače sipam.
Bloo
Globalna šefica

#1280 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Bloo »

holowey wrote:iz prica sam cuo da gorivo kod nas dolazi iz siska/rijeke i madjarske za inu/ep
bosanskog broda i panceva za gazprom
dok manje firme koje se bave tim biznisom gledaju gdje im je jeftinije madjarske, panceva i rumunije
izuzev panceva svi moraju da zadovolje eu stanarde i iz rafinerija dolazi ok gorivo...problem nastane razblazivanjem kod distributera ili na pumpama a to je vec lutrija sta sipas
ina/ep - rafinerija Rijeka
U_kost

#1281 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by U_kost »

Hifa i Orman uzimaju od Ine. Čak mislim da su Orman, Sliško i još nekoliko ugovorni prijevoznici Ine u BiH. Ina nema svoje cisterne.

90% goriva u FBiH je Inino.
Bloo
Globalna šefica

#1282 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Bloo »

U_kost wrote:Hifa i Orman uzimaju od Ine. Čak mislim da su Orman, Sliško i još nekoliko ugovorni prijevoznici Ine u BiH. Ina nema svoje cisterne.

INA ima i veleprodaju, tako da je logično
s tim da nema kontrole šta se radi sa gorivom na hininim i ormanovim pumpama
U_kost

#1283 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by U_kost »

Bloo wrote:
U_kost wrote:Hifa i Orman uzimaju od Ine. Čak mislim da su Orman, Sliško i još nekoliko ugovorni prijevoznici Ine u BiH. Ina nema svoje cisterne.

Naravno da ima. Sve je plombirano do mjesta utakanja gdje se plomba skida sa cisterne skida i utače preko volumentra u rezervoar. Količina se evidentira sondom, stanje rezervoara se dnevno povlači u Federalno ministarstvo trgovine i poredi sa XML izvještajima dnevne prodaje koje šalje pumpa isto prema Federalnom MT.

Kontrola kvalitete i kretanja visoko tarifnom robom, kakvo gorivo sigurno jeste, je pod strogom kontrolom federacije. Zbog toga se u zadnje vrijeme masovno zatvaraju pumpe jer su malverzacije svedene na minimum.
Bloo
Globalna šefica

#1284 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Bloo »

U_kost wrote:
Bloo wrote:

Naravno da ima. Sve je plombirano do mjesta utakanja gdje se plomba skida sa cisterne skida i utače preko volumentra u rezervoar. Količina se evidentira sondom, stanje rezervoara se dnevno povlači u Federalno ministarstvo trgovine i poredi sa XML izvještajima dnevne prodaje koje šalje pumpa isto prema Federalnom MT.

Kontrola kvalitete i kretanja visoko tarifnom robom, kakvo gorivo sigurno jeste, je pod strogom kontrolom federacije. Zbog toga se u zadnje vrijeme masovno zatvaraju pumpe jer su malverzacije svedene na minimum.
ne zaboravi i mjernu letvu :D
U_kost

#1285 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by U_kost »

Bez obzira na tehnologiju danas

Image

u mjernu letvu se pumpaši i dalje zaklinju :D
Bloo
Globalna šefica

#1286 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Bloo »

u suštini da combo mjerne i sonde je najtacniji
mada i na mjernoj si mogao prije hapati
u zavisnosti gdje namazes pastu :D
a sad ima sonda i mjerna
alenthekiller

#1287 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by alenthekiller »

Image
ceveras, odma bilo do vrha :D
problemnatravunu

#1288 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by problemnatravunu »

Ta Gazpromova pumpa mi nije jasna, ne znam sta je bio problem da se ponovo napravi poseban izlaz, kao sto je bio dok nije prosla cesta u punom profilu, mjesta ima!
A i ovako nije posebno strasno, pa da to bude razlog ovih posebnih cijena! :?: :idea:
spinel_

#1289 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by spinel_ »

jel samo u gazpromu jeftiniji dizel.. nesto nisam vidjao da je na ostalim tako, i zbog cega ?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1290 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Truba »

možda je jeftiniji što više ide :?
pa mu je nabavna manja :D
Bloo
Globalna šefica

#1291 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Bloo »

spinel_ wrote:jel samo u gazpromu jeftiniji dizel.. nesto nisam vidjao da je na ostalim tako, i zbog cega ?
+
navodno mijesaju zimski i ljetni
Hemera

#1292 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Hemera »

EP Čengić Vila sinoć:
2,26KM sve i plin 1,11
TheHound

#1293 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by TheHound »

rekla-kazala wrote:
TheHound wrote: Hvala na odgovoru :thumbup:
Vjerovatno i ja onda prelazim na Energopetrol :)
Ja sam siguran da mi je potrošnja manja za pola litra otkad sipam na Energopetrolu. Ako je vozilo euro 3 i starije onda možda i nije toliko bitno gdje se toči ali noviji automobili su osjetljivi.
Auto je 2011 godiste tako da mislim da je malo osjetljivije na kvalitet goriva, zato sam do sada sipao na Petrolu jer sam mislio da je kod njih najbolje. Od sad cu sipati na EP pa cu vidjeti ima li kakve razlike.
channel10

#1294 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by channel10 »

Koga ovi lazu ?

http://www.klix.ba/biznis/u-bih-padaju- ... /141122028

Veceras cu sipati na EP pa javim da li su spustili za bijednih 5 feninga koje su najavili prije skoro 10 dana !

A da ne govorimo o ovim lazima u ovom gore tekstu i navodnom padu cijena kad su nam cijene iste kao i kad je barel bio 113 dolara (2,31 KM BMB na standardnim pumpama EP, INA, HIFA) !
mirzet87sa

#1295 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by mirzet87sa »

channel10 wrote:Koga ovi lazu ?

Veceras cu sipati na EP pa javim da li su spustili za bijednih 5 feninga koje su najavili prije skoro 10 dana !

A da ne govorimo o ovim lazima u ovom gore tekstu i navodnom padu cijena kad su nam cijene iste kao i kad je barel bio 113 dolara (2,31 KM BMB na standardnim pumpama EP, INA, HIFA) !
Pumpa na stupu, kod vise, 95'ca cca 2-2.1km
romeomoraprezivjeti

#1296 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by romeomoraprezivjeti »

Ep cengic vila,diesel 2.26KM. Pojeftinio 10 pfeninga.;-)
channel10

#1297 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by channel10 »

mirzet87sa wrote:
channel10 wrote:Koga ovi lazu ?

Pumpa na stupu, kod vise, 95'ca cca 2-2.1km

U ovom tekstu se ne navodi kretanje cijene goriva okruga Stup, nego kretanje cijena goriva u BIH. To sto ti govoris je jedna pumpa od ko zna koliko u Sarajevu na kojima su sasvim druge cijene, a Sarajevo nije BIH-a.

Ja ti sad mogu napisati konkretne podatke i cinjenice u vezi cijena goriva na EP pumpama u Zenici zadnjih nekoliko mjeseci. Od 20.05. ove godine BMB na EP je 2,30 KM do 10.08. ove godine kad skace na 2,35KM. Do sredine Juna je barel bio 110-113 dolara kad od sredine Juna pada do sadasnjih 77 dolara. Znacio pao je za 35 posto, a cijene su iste, cak i vise su bile.
Od 10.08. ove godine BMB cak skace na 2,36KM i takva cijena je cijela 2 mjeseca, znaci do 10.10 ove godine.

Nakon 10.10. ove godine oni su najavili 3 snizenja po 5 feninga ( a uradili su samo jedno ), a u ovom tekstu najavljuju u cetvrto od minimalno 5 feninga. A cijena je 16.11. kad sam zadnji put sipao bila 2,31, i po ovome bi trebala biti 2,21, a vjerovatno veceras kad odem nasuti ce biti i dalje 2,31 sto dalje znaci da su od tri najavljena pojeftinjenja odradili samo jedno. Zanci vise nije sigurno ni kad najave da ce pojeftiniti jer sigurno lazu.
Last edited by channel10 on 22/11/2014 14:43, edited 2 times in total.
channel10

#1298 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by channel10 »

romeomoraprezivjeti wrote:Ep cengic vila,diesel 2.26KM. Pojeftinio 10 pfeninga.;-)
Ma to ti je samo ovaj vikend ;-) . Zato idi naspi pun, jer ce ti od ponedjeljka ici gore vjerovatno za tih 10 feninga.
klaki

#1299 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by klaki »

Nego moze li mi neko objasniti sto je u bih, a i u evropi, benzin ravnopravan sa dizelom sto se tice cijene. Prije nije bilo tako i znam da je u americi osjetno jeftiniji zbog poreza na dizel. U EU nema tih poreza? Gledajuci sa ekonomske strane veliki broj ljudi vozi dizele, pa me cudi sto cijena benzina ne spadne, jer se valjda manje trazi (ili se to samo kod nas bjezi od benzinca)
mirzet87sa

#1300 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by mirzet87sa »

channel10 wrote:
U ovom tekstu se ne navodi kretanje cijene goriva okruga Stup, nego kretanje cijena goriva u BIH. To sto ti govoris je jedna pumpa od ko zna koliko u Sarajevu na kojima su sasvim druge cijene, a Sarajevo nije BIH-a.

Ja ti sad mogu napisati konkretne podatke i cinjenice u vezi cijena goriva na EP pumpama u Zenici zadnjih nekoliko mjeseci. Od 20.05. ove godine BMB na EP je 2,30 KM do 10.08. ove godine kad skace na 2,35KM. Do sredine Juna je barel bio 110-113 dolara kad od sredine Juna pada do sadasnjih 77 dolara. Znacio pao je za 35 posto, a cijene su iste, cak i vise su bile.
Od 10.08. ove godine BMB cak skace na 2,36KM i takva cijena je cijela 2 mjeseca, znaci do 10.10 ove godine.

Nakon 10.10. ove godine oni su najavili 3 snizenja po 5 feninga ( a uradili su samo jedno ), a u ovom tekstu najavljuju u cetvrto od minimalno 5 feninga. A cijena je 16.11. kad sam zadnji put sipao bila 2,31, i po ovome bi trebala biti 2,21, a vjerovatno veceras kad odem nasuti ce biti i dalje 2,31 sto dalje znaci da su od tri najavljena pojeftinjenja odradili samo jedno. Zanci vise nije sigurno ni kad najave da ce pojeftiniti jer sigurno lazu.
U sarajevu, na vecini pumpa, cijena goriva je spala.
Post Reply