SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
zateznistub

#1276 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by zateznistub »

ZEMA_ANONIMAC wrote:
zateznistub wrote:Dobrinjom proletise dva vatrogasna i jedno policijsko vozilo. Zna li neko sta se desava :?:
Gori nesto kod Benzinske Turk oil-a, koliko mogu vidjeti sa prozora cini mi se da je ona stara kuca prije benzinske stanice.
Da nije slucajno trafo stanica jer mi je punana bila bez struje.
ZEMA_ANONIMAC

#1277 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by ZEMA_ANONIMAC »

zateznistub wrote:
ZEMA_ANONIMAC wrote:
zateznistub wrote:Dobrinjom proletise dva vatrogasna i jedno policijsko vozilo. Zna li neko sta se desava :?:
Gori nesto kod Benzinske Turk oil-a, koliko mogu vidjeti sa prozora cini mi se da je ona stara kuca prije benzinske stanice.
Da nije slucajno trafo stanica jer mi je punana bila bez struje.
Iskljucivali su struju na tom dijelu, ali sada ponovno javna rasvjeta radi, na benzinskoj su pogasena svijetla, vatrogasna vozila se nalaze jos uvijek na benzinskoj...
madner

#1278 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by madner »

Bio je jutros clanak za ovo silovanje, ali sa malom ali bitnom izmjenom. Nije 3 mjeseca nego 3 godine. Novinari...
ultima_palabra

#1279 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by ultima_palabra »

madner wrote:Bio je jutros clanak za ovo silovanje, ali sa malom ali bitnom izmjenom. Nije 3 mjeseca nego 3 godine. Novinari...
Pa i pisalo je tri godine... većina je smatrala da je to malo za silovanje.
Not My Idea

#1280 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Not My Idea »

pa nisi valjda ti pomislio 3 mjeseca I OPET govorio da ne znamo okolnosti?! :?
madner

#1281 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by madner »

Ne nego sam zbog toga mislio da nije osudjen za silovanje.

Do mene je.
chuchumbamayumbe

#1282 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by chuchumbamayumbe »

Dođe mi da se počnem baviti kriminalom.
Proba čovjek pošteno, ne može.
Vidim, kriminalci prolaze odlično.
Meni je potrebno dvadesetak tisuća da se riješim tekućih dubioza, opljačkam 2-3 banke, ili kladionice, nagodim se sa tužilaštvom, dobijm 6 mjeseci uslovno (na godinu) i to je to.
Šta mislite o tome?!
mahalas505 wrote:
Comrad wrote:I sta reci na ovo? Policija je obavila svoj posao, donijela im ga na tacni i ovi ga ne znaju zatvoriti. Ko su tuzioci u ovim slucajevima, pa ovako redovno gube slucajeve?

U cemu je ovdje bio problem, je li falilo dokaza ili sta. Hoce li ikada sudija odrediti tu max kaznu. Pisam se ja na te njihove raspone bubam od godinu do 5 godina, kad niko ne dobije ovih 5 godina, uvijek je tu minimalna kazna uz 450 olaksavajucih okolnosti.

Ovo je poruka svim ostalim koji zele da udju u posao, bujrum samo naprijed, kradete auta, preprodajete ih, odmorite nakon 5-10 godina staza jednu godinu, pa onda opet.

:-)
Pa problem je sto ti tuzioci zvanicno nisu izgubili slucaj vec su se nagodili, tako u statistikama stoji da je doslo do osudjujuce presude, a ne oslobadjanja.
E sad posto drzava ne valja *****, kad za oruzanu pljacku + desetine iznuda + kradja vozila + prijasnji dosije dobijes 2.5 godine, onda mozda covjek pomisli da tu nesto ne stima i sto su vrijednosti drustva temeljno izmjenje.
Jos onda dodju ovdje razni pravni strucnjaci na forumu da govore dobri su kod nas zakoni...
muha_sa

#1283 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by muha_sa »

chuchumbamayumbe wrote:Dođe mi da se počnem baviti kriminalom.
Meni je potrebno dvadesetak tisuća da se riješim tekućih dubioza, opljačkam 2-3 banke, ili kladionice, nagodim se sa tužilaštvom, dobijm 6 mjeseci uslovno (na godinu) i to je to.
Šta mislite o tome?!
mahalas505 wrote:
Comrad wrote:I sta reci na ovo? Policija je obavila svoj posao, donijela im ga na tacni i ovi ga ne znaju zatvoriti. Ko su tuzioci u ovim slucajevima, pa ovako redovno gube slucajeve?

U cemu je ovdje bio problem, je li falilo dokaza ili sta. Hoce li ikada sudija odrediti tu max kaznu. Pisam se ja na te njihove raspone bubam od godinu do 5 godina, kad niko ne dobije ovih 5 godina, uvijek je tu minimalna kazna uz 450 olaksavajucih okolnosti.

Ovo je poruka svim ostalim koji zele da udju u posao, bujrum samo naprijed, kradete auta, preprodajete ih, odmorite nakon 5-10 godina staza jednu godinu, pa onda opet.

:-)
Pa problem je sto ti tuzioci zvanicno nisu izgubili slucaj vec su se nagodili, tako u statistikama stoji da je doslo do osudjujuce presude, a ne oslobadjanja.
E sad posto drzava ne valja *****, kad za oruzanu pljacku + desetine iznuda + kradja vozila + prijasnji dosije dobijes 2.5 godine, onda mozda covjek pomisli da tu nesto ne stima i sto su vrijednosti drustva temeljno izmjenje.
Jos onda dodju ovdje razni pravni strucnjaci na forumu da govore dobri su kod nas zakoni...
kod koga ceš lovu zaštekat :? :lol:
chuchumbamayumbe

#1284 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by chuchumbamayumbe »

Opraću pare - vratiti ću dugove.
8-)
mahalas505

#1285 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by mahalas505 »

chuchumbamayumbe wrote:Dođe mi da se počnem baviti kriminalom.
Šta mislite o tome?!
Samo pripazi da ne bude povrijedenih kod akcija, posto bih mogao dobiti, vako od oka, jos jedno pola godine na to.
Chmoljo wrote:
Član 203.
Silovanje
(1) Ko drugu osobu upotrebom sile ili prijetnje da će izravno napasti na njezin život ili
tijelo ili na život ili tijelo ili s njim izjednačenu spolnu radnju,
kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.
Zasto ovoliki raspon kod moguce kazne? Stvarno malo nebulozno.
kokuz_sa

#1286 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by kokuz_sa »

mahalas505 wrote:
Chmoljo wrote:
Član 203.
Silovanje
(1) Ko drugu osobu upotrebom sile ili prijetnje da će izravno napasti na njezin život ili
tijelo ili na život ili tijelo ili s njim izjednačenu spolnu radnju,
kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.
Zasto ovoliki raspon kod moguce kazne? Stvarno malo nebulozno.
zato sto npr momak od 18 spava sa nekom djevojkom od 17g..uz njen pristanak..i kasnije njen babo skonta da kcerka nije nevina i prijavi lika za silovanje..i na sudu onda ona kaze ja sam s njim spavala ja njega volim..a babo i dalje zahtjeva kaznu za momke..
e posto je ona maloljetna onda liku daju kaznu koja je bliza minimumu
mahalas505

#1287 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by mahalas505 »

kokuz_sa wrote:zato sto npr momak od 18 spava sa nekom djevojkom od 17g..uz njen pristanak..i kasnije njen babo skonta da kcerka nije nevina i prijavi lika za silovanje..i na sudu onda ona kaze ja sam s njim spavala ja njega volim..a babo i dalje zahtjeva kaznu za momke..
Zar nije moguca u ovom hipotetskom slucaju oslobodjavajuca presuda?
neo7

#1288 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by neo7 »

Ja mislim da sam cuo da do 15 godina moze imati spolne odonose ako pristane :D
plejka2

#1289 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by plejka2 »

neo7 wrote:Ja mislim da sam cuo da do 15 godina moze imati spolne odonose ako pristane :D
Aha al obavezno uz saglasnost (potpis) jednog ili oba roditelja :razz:

baj d vaj nake sirene su se cule iz pravca malte zna li neko nesto vise?
michal

#1290 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by michal »

kokuz_sa wrote: ..i kasnije njen babo skonta da kcerka nije nevina
Kako tačno dolazi do toga, da "babo skonta"? (Nisam siguran da to želim znati.)
kokuz_sa

#1291 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by kokuz_sa »

mahalas505 wrote:
kokuz_sa wrote:zato sto npr momak od 18 spava sa nekom djevojkom od 17g..uz njen pristanak..i kasnije njen babo skonta da kcerka nije nevina i prijavi lika za silovanje..i na sudu onda ona kaze ja sam s njim spavala ja njega volim..a babo i dalje zahtjeva kaznu za momke..
nije moguca jer je ona maloljetna i momak j epocinio krivicno djelo..nema veze jel to bilo uz pristanak
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1292 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by plain vanilla »

michal wrote:
kokuz_sa wrote: ..i kasnije njen babo skonta da kcerka nije nevina
Kako tačno dolazi do toga, da "babo skonta"? (Nisam siguran da to želim znati.)
kad je momak ostavi, pa ga ona kazhe babi :mrgreen:
nemam_ideje

#1293 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by nemam_ideje »

Urušavanje krova Ledene dvorane izazvao je veliku materijalnu štetu i na objektima na platou Skenderije. Od siline udara na radnjama su popucali stakleni izlozi.

Stanje Ledene dvorane je bilo izuzetno loše. Sredstva izdvojena za rekonstrukciju su prošli mjesec preusmjerena u novi projekt - Sufinansiranje sanacije platoa "Skenderija".
Treba direktora debila objesiti za muda. Jel moguće da smo mi toliko debilan i retardiran narod.
Alfons Kauders

#1294 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Alfons Kauders »

kokuz_sa wrote:
mahalas505 wrote:
nije moguca jer je ona maloljetna i momak j epocinio krivicno djelo..nema veze jel to bilo uz pristanak
jah, samo sto lik od 18 koji spava s djevojkom od 17 uz njen pristanak ne cini nikakvo krivicno djelo... cak ni da je na njegovom mjestu duplo stariji muskarac, krivicnog djela nema... to sto je maloljetna nije bitno... granica je prije bila 16, pa je spustena na 14 godina...

a babo dobije prijavu za lazno prijavljivanje...
relevantan

#1295 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by relevantan »

Alfi je u pravu, sa 17 se tretiraš kao stariji maleoljetnik.
Tvrtko II Kotromanić

#1296 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Tvrtko II Kotromanić »

nemam_ideje wrote:
Urušavanje krova Ledene dvorane izazvao je veliku materijalnu štetu i na objektima na platou Skenderije. Od siline udara na radnjama su popucali stakleni izlozi.

Stanje Ledene dvorane je bilo izuzetno loše. Sredstva izdvojena za rekonstrukciju su prošli mjesec preusmjerena u novi projekt - Sufinansiranje sanacije platoa "Skenderija".
Treba direktora debila objesiti za muda. Jel moguće da smo mi toliko debilan i retardiran narod.
neko za ovo mora odgovarati definitivno, hvala Bogu sto u tom trenutku nikog nije bilo u dvorani, ne smijem ni da pomislim na sta bi to licilo :cry:
jos kad skontam da sam ja sutra trebao termin imati tu :run:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1297 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Chmoljo »

nemam_ideje wrote:

da se složimo :D

ne, fakat :roll: zbog ovoga bi se morale sankcije snositi... možda čak i krivične :roll: mislim, ono, da smo normalan narod (namjerno neću da kažem zemlja)...
nosara

#1298 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by nosara »

Chmoljo wrote:
nemam_ideje wrote:

da se složimo :D

ne, fakat :roll: zbog ovoga bi se morale sankcije snositi... možda čak i krivične :roll: mislim, ono, da smo normalan narod (namjerno neću da kažem zemlja)...
:shock:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1299 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by Chmoljo »

šta je nejasno? :-)
HM 2011

#1300 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.2

Post by HM 2011 »

Najgore od svega je što i da je zgrada osigurana, ako krov nije očišćen - nema naknade osiguranja zbog nepoštivanja naredbe CZ o uklanjanju snjega i ledenica sa krovova.....

CZ KS izdao naredbu da se uklone ledenice sa krovova
Svi vlasnici objekata obavezni su da uklone snijeg i ledenice s krovova svojih objekata

Autor Fena | Objavljeno 12.02.2012. u 11:32
Foto: Arhiva Štab Civilne zaštite Kantona Sarajevo danas je izdao naredbu svim pravnim i fizičkin licima u Kantonu Sarajevo da odmah počnu sa aktivnostima uklanjanja snijega i ledenica s krovova objekata.

Svi vlasnici objekata, kako firme tako i građani, u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i druhih nesreća, obavezni su da uklone snijeg i ledenice s krovova svojih objekata. Ova naredba donesena je danas i odmah je stupila na snagu.

Općina Stari Grad ponovo poziva upravitelje zgrada na teritoriji ove općine da do sutra do 16 sati Operativnom centru općinske Civilne zaštite dostave spiskove zgrada kojim upravljaju kao i plan aktivnosti uklanjanja snijega i ledenica s krovova objekata. Upravitelji su, po Zakonu o održavanju zajedničkih dijelova zgrada dužni, da obezbijede ljude koji će obaviti ovaj posao, a Općina će osigurati kamion za odvoz snijega i ledenica.

Općina apeluje i na građane da se jave Operativnom centru Civilne zaštite kako bi im bila pružena pomoć prilikom uklanjanja snijega i ledenica s krovova njihovih kuća. Ovaj apel prvenstveno se odnosi na stare, iznemogle i bolesne osobe, kao i domaćinstva koja čine samo žene.

Dinamika uklanjanja i odvoza snijega i ledenica s krovova zgrada bit će utvrđena po prirotetima u Operativnom centru Civilne zaštite Općine Stari Grad u saradnji s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom "Vratnik".
Locked