Sirija

Locked
kiky

#1276 Re: Sirija

Post by kiky »

gledam danas vijesti na rt i ide izvještaj uživo iz damaska i negdje u daljini, u predgrađu se vide dimovi ...
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1277 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

ljudi ja sam oduševljen ovom assadovom srnom
madner

#1278 Re: Sirija

Post by madner »

muhafuca wrote:
madner wrote:
Jebo drzavu koju par hiljada placenika moze sjebat.
Ne mogu - zato se trazi varijanta da ih zvanicna vojska napadne (NATO) kao u Libiji
NIje im upalilo kroz UN sa lafo "zonom neletenja" pa ce sad
preko nekog incidenta sa Turskom ili nesto slicno izlazirat
i uletit kao morali su

Jesu to mozda pobunjenici oborili Gadafija u Libiji?
Ove sto su oborili Gadafija bi prva postava manijaka hladno zaustavila, uz evenutualnu pomoc hordi zla ako ono bas zagusti. Citate li vi da zemlju od 22 miliona, dakle kao bivsu Jugu, napada satro jedna brigada. :roll:
muhafuca

#1279 Re: Sirija

Post by muhafuca »

japin_mutapi wrote:ljudi ja sam oduševljen ovom assadovom srnom
A CNN-om AJazeerom BBC-em i ostalom kompanijom ?
oni su vrh novinarstva pretpostavljam ?
japin_mutapi

#1280 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

dole assad

Opozicionari sada kontrolišu granični prijelaz sa Turskom u pokrajini Idlib.
Video prikazuje kako jedan od opozicionara 'skida' divovski portret predsjednika Assada na krovu punkta.
japin_mutapi

#1281 Re: Sirija

Post by japin_mutapi »

muhafuca wrote: A CNN-om AJazeerom BBC-em i ostalom kompanijom ?
oni su vrh novinarstva pretpostavljam ?
oni su taraba žešča za srnu
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#1282 Re: Sirija

Post by corolla02 »

Opetja033

#1283 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

japin_mutapi wrote:dole assad

Video prikazuje kako jedan od opozicionara 'skida' divovski portret predsjednika Assada na krovu punkta.
A tokom veceri preuzeli su i kontrolu nad granicnim prijelazom sa Irakom. Ovaj ce izdrzati manje od retardiranog mu kolege u Libiji.
Opetja033

#1284 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

UPDATE: SVI granicni prijelazi prema Iraku su u rukama oslobodilaca Sirije. Prema izjavama zamjenika unutrasnjih poslova Iraka Adnana al Assadija oslobodioci su tokom dana preuzeli kontrolu nad svim granicnim prijelazima sa tom zemljom. Prema njemu, iracki granicari su sa druge strane granice na prijelazu Sijar svjedocili prizoru strijeljanja 22 Assadova sektaska fanatika koji su do tog trenutka kontrolisali doticni prijelaz prije nego je oslobodjen.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1285 Re: Sirija

Post by Truba »

a granica prema izraelu?
jel to un-ovo?
Opetja033

#1286 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

Black swan wrote:a granica prema izraelu?
jel to un-ovo?
Koliko znam pod kontrolom je trupa lojalnih Assadu.
Cyrax

#1287 Re: Sirija

Post by Cyrax »

Strijeljali 22 zarobljenika a oficiru odrezali ruke i noge. Zivjela sloboda :thumbup:
madner

#1288 Re: Sirija

Post by madner »

Opetja033 wrote:

A tokom veceri preuzeli su i kontrolu nad granicnim prijelazom sa Irakom. Ovaj ce izdrzati manje od retardiranog mu kolege u Libiji.
17ti je mjesec.

Prema njemu, iracki granicari su sa druge strane granice na prijelazu Sijar svjedocili prizoru strijeljanja 22 Assadova sektaska fanatika koji su do tog trenutka kontrolisali doticni prijelaz prije nego je oslobodjen.
Imaju i ovi svog Ristu za trku.
Opetja033

#1289 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

madner wrote:
Opetja033 wrote:

17ti je mjesec.

Prema njemu, iracki granicari su sa druge strane granice na prijelazu Sijar svjedocili prizoru strijeljanja 22 Assadova sektaska fanatika koji su do tog trenutka kontrolisali doticni prijelaz prije nego je oslobodjen.
Imaju i ovi svog Ristu za trku.
Mislim da oruzani dio pobune mnogo krace traje. Nisam siguran, mozda grijesim - vrijeme leti. Ali u svakom slucaju barem meni izgledaju mnogo ozbiljniji od onih amaterskih slucajeva pocetkom borbe za oslobodjenje Libije (Brega, itd). Kada je u pitanju ovaj kloc al Assadi, citirao sam samo cinicno njegovu izjavu. Frajer od pocetka oslobodilackog rata u Siriji konstantno podrzava Assadov rezim iskljucivo jer je i on sam pripadnik sijja. Nebuloze a la Risto Djogo i srpska nejac u zooloskom vrtu. Nijedan drugi izvor ovo nije potvrdio.
madner

#1290 Re: Sirija

Post by madner »

Traje gotovo godinu dana i tacno je da su puno ozbiljniji, ali je i protivnik puno ozbiljniji. Zato je i smjesno da neko misli da je ovo pobuna par hiljada placenika. Gdje god je Sirijska armija htjela uci, tu je usla, pobunjenici ne mogu drzati prostor.
I tako ce ostati dok se debalans u teskom naoruzanju ne rjesi.
Man of steel

#1291 Re: Sirija

Post by Man of steel »

Pobunjenici, kako vehabijski i zapadni mediji nazivaju taj skup bjelosvjetskog ološa, za krajnji cilj imaju mnogo mračnije ciljeve od skidanja Assada sa vlasti.

Planovi kojim će se izvršiti agresija na Iran su u podrumima Pentagona napravljeni još prije deset godina, i sve revolucije i "dešavanje naroda" u zadnjih 2-3 godine su ništa drugo nego dio tog plana!

Zašto bi ginuo Amerikanac,Britanac ili Francuz kad je mnogo lakše baciti kost i gledati kako se muslimani između sebe ubijaju, zar ne!?
Opetja033

#1292 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

madner wrote:Traje gotovo godinu dana i tacno je da su puno ozbiljniji, ali je i protivnik puno ozbiljniji. Zato je i smjesno da neko misli da je ovo pobuna par hiljada placenika. Gdje god je Sirijska armija htjela uci, tu je usla, pobunjenici ne mogu drzati prostor.
Za razliku od Gadafija, Babo i Sin su decenijama ulagali u vojsku. Obzirom na nacin kako je i sam dosao na vlast, Gadafi se uvijek bojao jake vojske i vojnog udara. Sa te strane si u pravu. Sirija nije pickin dim. Medjutim sa druge strane, Assad je usamljeniji u samoj Siriji nego sto je Gadafi bio u Libiji. Vecinsko arapsko-sunitsko stanovnistvo i Kurdi Assada ocima ne mogu smisliti, iza njega stoji saka alevita i krscana (naravno da postoje izuzeci i na jednoj i na drugoj strani). Gledajuci iz tog ugla, nastavak dezertiranja iz trupa pod kontrolom Assada je za ocekivati. Taj proces + jos jedan ili dva napada slicna jucerasnjem ozbiljno ce poljuljati rezim, cak sta vise - mislim da je to sasvim dovoljno da dodje do pada. Opet, mozemo ocekivati da ce borbe biti krvave i zestoke do samog kraja iz vise razloga.
Man of steel

#1293 Re: Sirija

Post by Man of steel »

Opetja033 wrote:
madner wrote:Traje gotovo godinu dana i tacno je da su puno ozbiljniji, ali je i protivnik puno ozbiljniji. Zato je i smjesno da neko misli da je ovo pobuna par hiljada placenika. Gdje god je Sirijska armija htjela uci, tu je usla, pobunjenici ne mogu drzati prostor.
Za razliku od Gadafija, Babo i Sin su decenijama ulagali u vojsku. Obzirom na nacin kako je i sam dosao na vlast, Gadafi se uvijek bojao jake vojske i vojnog udara. Sa te strane si u pravu. Sirija nije pickin dim. Medjutim sa druge strane, Assad je usamljeniji u samoj Siriji nego sto je Gadafi bio u Libiji. Vecinsko arapsko-sunitsko stanovnistvo i Kurdi Assada ocima ne mogu smisliti, iza njega stoji saka alevita i krscana (naravno da postoje izuzeci i na jednoj i na drugoj strani). Gledajuci iz tog ugla, nastavak dezertiranja iz trupa pod kontrolom Assada je za ocekivati. Taj proces + jos jedan ili dva napada slicna jucerasnjem ozbiljno ce poljuljati rezim, cak sta vise - mislim da je to sasvim dovoljno da dodje do pada. Opet, mozemo ocekivati da ce borbe biti krvave i zestoke do samog kraja iz vise razloga.
Evo ga.

Vjerovatno ni sam nisi primjetio tačku kada su u tvojoj glavi "spontane revolucije" postale borba između sunija i šiita.

I opet kažem, zašto bi Amer proljevao krv kada je Mujo iz Fahdove džamije spreman da ratuje za njegov interes.
madner

#1294 Re: Sirija

Post by madner »

Sada gutas zapadnu propagandu, Sirijci su sluzili u najmanje 3 rata pod tom manjinom, pa je upitno da li oni percipiraju to kao suniti / alewiti ili ne.

I da je tacno, 2 miliona ljudi moze dati 100 000 dobrih vojnika i tu se pobunjenici, i pored sve pomoci ne mogu previse nadati.
Cyrax

#1295 Re: Sirija

Post by Cyrax »

80% oficira cine Alevije tako da te price o masovnom prebjegu oficira ne da nemaju smisla. Bas moras biti cvaka da povjerujes u to.
Nije bas tako crno-bijelo da su Sunije na jednoj a Alevije,Siiti.krscani na drugoj strani. Da je tako tj. da se cijeli narod digao na noge ne bi ovo trajalo mjesec dana a Asad bi davno razgulio u Moskvu. Ovako je bitka do istrebljenja. Koja god strana da izgubi ima da im pobiju/protjeraju sve zivo i mrtvo. Tuzno ali istinito
Opetja033

#1296 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

madner wrote:Sada gutas zapadnu propagandu, Sirijci su sluzili u najmanje 3 rata pod tom manjinom, pa je upitno da li oni percipiraju to kao suniti / alewiti ili ne.

I da je tacno, 2 miliona ljudi moze dati 100 000 dobrih vojnika i tu se pobunjenici, i pored sve pomoci ne mogu previse nadati.
Sluzio bih i ja pod Zlatkom i vama ostalim da nas napadne Srbija ili da mi njih napadnemo. Vjerno i odano.

Percipiraju zbog cinjenice da su alewiti itekako u povoljnijem polozaju u odnosu na arapsko-sunitsku vecinu i Kurde. Na slican nacin kao sto je i Saddam u Iraku forsirao sunite. Dakle sam taj diskriminacijski pristup itekako ima uticaja na obicno stanovnistvo, a da ne pominjemo 1982. Uzimaj u obzir i osjecaj izoliranosti. Da si ti recimo neki alevitski general, ako borbe uzmu maha - imas dva izbora, borba do smrti ili napustanje zemlje. Vlast, uticaj i privilegije gubis kako god - samo je pitanje vremena. Vrlo vjerovatno bi spakovao kofere.

Da razjasnim par stvari: oslobodjenje Sirije ne gledam sa sektaske pozicije. Cinjenica je da aleviti nisu muslimani (ovdje ne govorim opcenito o sitima), medjutim isto tako sam pozdravljao revolucije u Libiji, Egiptu, Tunisu, vjesanje Saddama. Meni priljepiti etiketu vehabije nece ici.
madner

#1297 Re: Sirija

Post by madner »

Opusti se, jedini ti imas etiketu u ruci. :D

To mi Zlajini druga etnicka skupina od vas? :lol:
Nije ovo prvi ustanak, tako da postoji i treca opcija. Pobjedis i ostanes.
Opetja033

#1298 Re: Sirija

Post by Opetja033 »

madner wrote:Opusti se, jedini ti imas etiketu u ruci. :D
:D ma cisto da preduhitrim, vidim kojim ce smjerom prica krenuti.
To mi Zlajini druga etnicka skupina od vas? :lol:
Ma vi ste sa druge planete :-D . Zajebanciju na stranu, kontas poentu.
Nije ovo prvi ustanak, tako da postoji i treca opcija. Pobjedis i ostanes.
To stoji. Medjutim nijedan ustanak do sada nije bio ovih razmjera i gotovo kompletnu drzavu. Uvijek su u pitanju bili ili pokusaji vojnih udara ili pokusaj ustanka od strane jedne grupe/stranke/pokreta. Ovo je nesto sasvim drugo i, realno gledajuci, ne postoji nacin kojim bi Assad mogao ostati na vlasti.
madner

#1299 Re: Sirija

Post by madner »

Pa vise me zabrinjava da povlacis tu paralelu, jer ispade da bi itekako mogli ratovati protiv u internom sukobu :wink:

Bumo vidjeli, ako se ljudi zale da im taksiji ne rade, daleko je od pada.
Man of steel

#1300 Re: Sirija

Post by Man of steel »

Pa ne mora ti niko ni ljepiti etiket kad si je ti sam sebi dao samim tim što podržavaš ideologiju koja dolazi iz Saudijske Arabije.

I mani se te priče o narodu koji se buni i želi promjene jer se ovdje ne radi o tome.

Kada se narod buni to po nekom nepisanom pravilu uvjek izgleda isto, pa bio to američki ili sirijski narod.

Naguravanje sa policijom, okupljanjem po trgovima, paljenjem auta, pjevanjem,deranjem, uz poneku razbijenu glavu i u najgorem slučaju par mrtvih ljudi. Tako su izgledali a i izgledaće svi protesti u kojima učestvuje običan narod željan pravde i blagostanja.

Međutim, kada se narod uhvati oružja i počne da ubija vojnike i policajce rušeći i paleći, budi siguran da se tu ne radi o spontanoj narodnoj buni već o protestima koji su vjerovatno pod pokrivateljstvom CIA službi.
Locked