Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu
- Logovan
- Dioda
#1277 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Na Cvili naravno svaku noc zavrnu u ponoc. Danas je opet nestalo vode u 10:30 i dosla je nekad iza tri. Ovo je drugi put u deset dana da i po danu zavrcu bez najave (provjerila sam sad na njihovoj posranoj stranici, medju pobrojanim ulicama nema moje).
Lagano nas navikavaju i na radukcije po danu
Lagano nas navikavaju i na radukcije po danu
- karanana
#1278 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
kanistere smo izvadili. a kako sada izgleda za koji dan cemo pocet vadit i one peci na drva. ali se barem manje puca.
-
maxell_sarajevo
#1279 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Na Stupu od 17:00 sati nema vode, a mozda su je i prije zavrnuli.
Evo vec je skoro 23:00 sata i najvjerovatnije da je nece veceras ni biti.Majku im lopovsku. 
- nermin.padez
#1280 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
BAnuce im neko sa utokom, prekipice nekome....
BArem da kazu kad zavrcu da se narod pripremi..
Sto se prije krene, prije ce se zavrsiti, ne vrijedi odlagati. To je trenutno najpotrebnija investicija u SA. Mozda nisu ni cijevi problem, ko zna sta je, vidis da mute nesto. Za 2-3 godine mogu sve cijevi zamjenitiVjecitiStudent wrote:Orahovo lišće wrote:ma kakva eu, sta
Postaviti nove???? Ako se sutra krene odlucno kopati i mijenjati koliko ce vremena trebati za zamjenu 1050 kilometara cijevi sarajevskog vodovoda?
BArem da kazu kad zavrcu da se narod pripremi..
-
duboka_misao
#1281 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
koliko znam i ilegalni prikljuci placaju vodu ,odu fino u VIK prijave se kao BP (bespravni korisnik) i dok ne bude legalizacija kuce ili cega vec dodju im radnici VIK-a prikljuce ih na mrezu i gotovo, samo mislim da oni placaju vise jer su BP.Isto vazi i za struju .Dozer wrote:Tacno. Medjutim, ipak je vecina tih gubitaka na mrezi, pogotovo onoj u Starog gradu, ali i po ostalim padinskim dijelovima grada. Sto se tice nelegalnih prikljucaka, e, tu je vec VIK kriv jer njihova sluzba treba uredno da sve to obilazi, kontrolise i naravno iskljucuje nelegalne, uz prijave sudu. Ne smiju sami to da rade jer ce neko pucati u njih? OK, onda se to radi s murijom. Ne moze ni to? Ok, onda Tihica i Bakira za vrat pa neka oni licno sve obidju i rijesr probleme.
- Dozer
#1282 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Mali je broj takvih koji se sami odu prijaviti. Najcesci razlog je ne samo nelagalan prikljucak na vodu, nego i nelegalan kompletan objekat. Onda oni prvo cekaju legalizaciju objekta, pa se tek onda prijavljuju na vodu. Struja im je vec druga prica.
-
miki.ba
#1283 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Prvo se izvade svi papiri za struju, vodu ,plin sa atesima i tek nakon uspješne prijave se može predati za legalizaciju, al to nije tema.Dozer wrote:Mali je broj takvih koji se sami odu prijaviti. Najcesci razlog je ne samo nelagalan prikljucak na vodu, nego i nelegalan kompletan objekat. Onda oni prvo cekaju legalizaciju objekta, pa se tek onda prijavljuju na vodu. Struja im je vec druga prica.
Ajmo organizovati proteste i jasno im reci da nas boli rinaka i da želimo vodu tokom 24 h u Sarajevu.
Nek štede na selima, ovo je grad ovdje se radi u tri smjene znaci 24 h i ljudima je potrebna voda za normalan život.
Na selima siguran sam nije potrebna voda poslije 12 h i prije 5 ujutro.
HALO OVO JE GRAD!!!
- madner
#1284 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Imali smo upravno lokalne izbore i nacelnici koji su prosli su crvsto i svecano obecali ne samo da nece dirati nelegalne objekte nego da ce pomoc da se isti legalizuju.
To ti je kao sa bankom, kada im dugujes milion drze te za muda. Kada im dugujes milijardu, ti njih imas
Toliko je nelegalnih objekata da to predstavlja glasacku bazu.
To ti je kao sa bankom, kada im dugujes milion drze te za muda. Kada im dugujes milijardu, ti njih imas
Toliko je nelegalnih objekata da to predstavlja glasacku bazu.
- eluna
#1285 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
miki.ba wrote:Prvo se izvade svi papiri za struju, vodu ,plin sa atesima i tek nakon uspješne prijave se može predati za legalizaciju, al to nije tema.Dozer wrote:Mali je broj takvih koji se sami odu prijaviti. Najcesci razlog je ne samo nelagalan prikljucak na vodu, nego i nelegalan kompletan objekat. Onda oni prvo cekaju legalizaciju objekta, pa se tek onda prijavljuju na vodu. Struja im je vec druga prica.
Ajmo organizovati proteste i jasno im reci da nas boli rinaka i da želimo vodu tokom 24 h u Sarajevu.
Nek štede na selima, ovo je grad ovdje se radi u tri smjene znaci 24 h i ljudima je potrebna voda za normalan život.
HALO OVO JE GRAD!!!
HALOOOOO - OVO JE SELO!!!!!!!!!!!!!!! ................ koji to grad ima redukcije vode u 21. vijeku??? ............. sarajlije su oduvijek upirali prst u tuzlake zbog vode jer su tamo redukcije u padinskim dijelovima grada i u zgradama bile standard do prije neku godinu .................. šta ćemo sad???? ......... imaju ljudi ne samo vodu redovno - nego i jezero u gradu, imaju redovne gradske linije, kardiovaskularni centra za primjer na balkanu, UKC koji napreduje - pogledajte im samo web stranicu (razlika se najbolje vidi u podacima za kontakt) u odnosu na sarajevski.............ma do jučer su nam se djeca u fekalijama rađala ...............dakle krakto i jasno - bagra koja je došla na valst od ovog grada je uspjela napraviti selo .......
- Dozer
- sheilak
#1287 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Zaista me zanima da li redukcije vode osjete i pripadnici elita kod nas, prije svega politicari...imaju li Poljine 24 h vodu?
Takodjer, iskljucuju li i bolnicama, porodilistima vodu? Ne vjerujem, ali tzv. drzavne firme su na sve sposobne?
Takodjer, iskljucuju li i bolnicama, porodilistima vodu? Ne vjerujem, ali tzv. drzavne firme su na sve sposobne?
-
miki.ba
#1288 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
eluna wrote:miki.ba wrote:Prvo se izvade svi papiri za struju, vodu ,plin sa atesima i tek nakon uspješne prijave se može predati za legalizaciju, al to nije tema.Dozer wrote:Mali je broj takvih koji se sami odu prijaviti. Najcesci razlog je ne samo nelagalan prikljucak na vodu, nego i nelegalan kompletan objekat. Onda oni prvo cekaju legalizaciju objekta, pa se tek onda prijavljuju na vodu. Struja im je vec druga prica.
HALO OVO JE GRAD!!!
HALOOOOO - OVO JE SELO!!!!!!!!!!!!!!! ................ koji to grad ima redukcije vode u 21. vijeku??? ............. sarajlije su oduvijek upirali prst u tuzlake zbog vode jer su tamo redukcije u padinskim dijelovima grada i u zgradama bile standard do prije neku godinu .................. šta ćemo sad???? ......... imaju ljudi ne samo vodu redovno - nego i jezero u gradu, imaju redovne gradske linije, kardiovaskularni centra za primjer na balkanu, UKC koji napreduje - pogledajte im samo web stranicu (razlika se najbolje vidi u podacima za kontakt) u odnosu na sarajevski.............ma do jučer su nam se djeca u fekalijama rađala ...............dakle krakto i jasno - bagra koja je došla na valst od ovog grada je uspjela napraviti selo .......
- Dozer
#1289 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ne sekiraj se. Svi na Poljinama sigurno imaju vec odavno u podrumima ugradjene rezervoare sa pumpama, naravno sve o drzavnom/entitetskom/kantonalnom trosku (sto ti dodje na isto cak i ako jesu platili sve od plata), tako da za njih redukcija - nema.
- madner
#1290 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ovo je problem Grada Sarajeva. Ostatak Bosne ima vodu.sheilak wrote:Zaista me zanima da li redukcije vode osjete i pripadnici elita kod nas, prije svega politicari...imaju li Poljine 24 h vodu?
- Dozer
#1291 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Ma sad ce se Semiha vratiti, pa ce sve to srediti kako treba. Ocekuju se redukcije ne samo u vecernjim, nego i u vecini dnevnih casova.
- sheilak
#1292 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Bas me zanima kakvi ce racuni za vodu biti ovaj mjesec.
- nermin.padez
#1293 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Bilo je i u jos nekim gradovima redukcije! Uglavnom u ovim manjim se da srediti. Kako je u podrucjima koji su siromasni vodom, koji nemaju izvora. Ne znam gore za Semberiju (Bijeljinu), Vojvodina je siromasna vodom. Preciscavaju rijeke, voda im mutna bukvalno, nezdrava, svata nalaze u njoj, kao da bare pijumadner wrote: Ovo je problem Grada Sarajeva. Ostatak Bosne ima vodu.
-
VjecitiStudent
#1294 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Poljine imaju vlastiti vodovod, direktno sa bukovickih vrela.sheilak wrote:Zaista me zanima da li redukcije vode osjete i pripadnici elita kod nas, prije svega politicari...imaju li Poljine 24 h vodu?
-
amko76
#1295 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Heh oni neće dobiti rak od hlora
Lijepo je biti pripadnik elite, a levati imaju mahanje.
-
A_A_AKCIJA
#1296 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Treba stvari nazvati pravim imenom: REKET I UCJENA!
U pitanju je oprobani recept kopiran od GRAS-a. Građanima život učiniti nepodnošljivim, da bi se isposlovala reakcija Vlade Kantona (čitaj, dale pare za rekonstrukciju, popravke...).
VIK je firma koja je decenijama poslije rata dio sredstava koji je trebao biti reinvestiran u održavanje i strateške rekonstrukcije trošila na plate radnika. Slično kao i GRAS, koji je živio od donacija iz inostranstva, zaposlio gomilu ljudi preko štele, kompletnu firmu gurnuo pod hipoteku i na kraju uzimao u prosjeku 8 miliona godišnje od Kantona.
Niko me ne može ubjediti da se voda ne isključuje namjenski da bi se građanstvo iznerviralo. Prošli petak su je u mom naselju isključili u 12.30, kako bi svi oni koji su krenuli na džumu skontali koliki je problem sa vodosnadbjevanjem. I to petak pred izbore, providno da ne može biti providnije.
Očekuje nas divna zima: plin je toliko poskupio da će se 90% padinskih dijelova Sarajeva grijati na drva ili ugalj, redukcije vode, samo još fali da se dignu ovi iz elektroprivrede i eto pravog ugođaja 90ih. I opet će mnogi od nas kolutati očima i okrivljivati "papke" koji lože čumur, podsjećati na zakon o zabrani grijanja na ugalj u Sarajevu...
U normalnoj zemlji bi se desio bojkot. Neću da platim račun, jer nemam vode. Za šta da plaćam? Za pravo da napunim kanistere kada je ima?, Ne dolazi u obzir!
Ključno pitanje koje svako sebi treba da postavi jeste: do kada ćemo plaćati (bukvalno iz svog džepa), za greške i kriminal drugih? Ja u privatnoj kući plaćam plin i vodu po komercijalnoj cijeni i po utrošku, tj koliko sat izmjeri. Zašto sam diskriminiran u odnosu na nekoga, npr na Alipašinom polju, koji plaća paušal za vodu, grijanje po kvadratu isto ofrlje i još je stan dobio nekad 80ih!? Još veći je crnjak što je i u takvim uslovima loša naplata, pa ljudi neće ni to da plaćaju (jer ih ne mogu isključiti), što se opet reflektuje na cijene koje ja plaćam. Ja plaćam indirektno za dug Toplanama od nekih 60 miliona KM, jer to oni ne plaćaju Sarajevogasu, pa oni meni povećaju cijenu. Sada se pokušava isto sa vodom. Ja imam sat koji će mi nakucati nenormaln potrošnju zbog zraka u cijevima tokom redukcije, a sve zbog lijenosti i kriminala u VIK da naplate dugove i rade posao kako treba. Najlakše je kad imaš dug, kukati da ti država da pare i prevaliti ga na onoga ko redovno plaća.
Da li bi platili taksisti punu cijenu a on vas izbaci na pola puta? Ja ne bih! Da li bi tražili povrat novca u kinu za film koji je prikazan do pola? E isto je sa vodovodom. Neću da plaćam za vodu koje nema! Meni treba voda da se istuširam kada u petak dođem u 2 ujutro. Neću da smrdim na dim do subote u 8! Cijena za vodu koju plaćamo uključuje i uredno snadbijevanje.
U normalnoj državi bi se našao ambiciozan advokat koji bi oderao Kanton, otjerao VIK i Sarajevogas u stečaj a sebi obezbjedio egzistenciju na račun ovoga i ja molim Boga da se takav jedan uskoro pojavi. Neko ko će okupiti sve građane i za procenat pokrenuti tužbu protiv navedenih zbog diskriminacije, neispunjavanja obaveza iz ugovora... Kada se to desi, sve će krenuti u pravom smjeru i tek tada možemo očekivati usluge koje plaćamo.
U pitanju je oprobani recept kopiran od GRAS-a. Građanima život učiniti nepodnošljivim, da bi se isposlovala reakcija Vlade Kantona (čitaj, dale pare za rekonstrukciju, popravke...).
VIK je firma koja je decenijama poslije rata dio sredstava koji je trebao biti reinvestiran u održavanje i strateške rekonstrukcije trošila na plate radnika. Slično kao i GRAS, koji je živio od donacija iz inostranstva, zaposlio gomilu ljudi preko štele, kompletnu firmu gurnuo pod hipoteku i na kraju uzimao u prosjeku 8 miliona godišnje od Kantona.
Niko me ne može ubjediti da se voda ne isključuje namjenski da bi se građanstvo iznerviralo. Prošli petak su je u mom naselju isključili u 12.30, kako bi svi oni koji su krenuli na džumu skontali koliki je problem sa vodosnadbjevanjem. I to petak pred izbore, providno da ne može biti providnije.
Očekuje nas divna zima: plin je toliko poskupio da će se 90% padinskih dijelova Sarajeva grijati na drva ili ugalj, redukcije vode, samo još fali da se dignu ovi iz elektroprivrede i eto pravog ugođaja 90ih. I opet će mnogi od nas kolutati očima i okrivljivati "papke" koji lože čumur, podsjećati na zakon o zabrani grijanja na ugalj u Sarajevu...
U normalnoj zemlji bi se desio bojkot. Neću da platim račun, jer nemam vode. Za šta da plaćam? Za pravo da napunim kanistere kada je ima?, Ne dolazi u obzir!
Ključno pitanje koje svako sebi treba da postavi jeste: do kada ćemo plaćati (bukvalno iz svog džepa), za greške i kriminal drugih? Ja u privatnoj kući plaćam plin i vodu po komercijalnoj cijeni i po utrošku, tj koliko sat izmjeri. Zašto sam diskriminiran u odnosu na nekoga, npr na Alipašinom polju, koji plaća paušal za vodu, grijanje po kvadratu isto ofrlje i još je stan dobio nekad 80ih!? Još veći je crnjak što je i u takvim uslovima loša naplata, pa ljudi neće ni to da plaćaju (jer ih ne mogu isključiti), što se opet reflektuje na cijene koje ja plaćam. Ja plaćam indirektno za dug Toplanama od nekih 60 miliona KM, jer to oni ne plaćaju Sarajevogasu, pa oni meni povećaju cijenu. Sada se pokušava isto sa vodom. Ja imam sat koji će mi nakucati nenormaln potrošnju zbog zraka u cijevima tokom redukcije, a sve zbog lijenosti i kriminala u VIK da naplate dugove i rade posao kako treba. Najlakše je kad imaš dug, kukati da ti država da pare i prevaliti ga na onoga ko redovno plaća.
Da li bi platili taksisti punu cijenu a on vas izbaci na pola puta? Ja ne bih! Da li bi tražili povrat novca u kinu za film koji je prikazan do pola? E isto je sa vodovodom. Neću da plaćam za vodu koje nema! Meni treba voda da se istuširam kada u petak dođem u 2 ujutro. Neću da smrdim na dim do subote u 8! Cijena za vodu koju plaćamo uključuje i uredno snadbijevanje.
U normalnoj državi bi se našao ambiciozan advokat koji bi oderao Kanton, otjerao VIK i Sarajevogas u stečaj a sebi obezbjedio egzistenciju na račun ovoga i ja molim Boga da se takav jedan uskoro pojavi. Neko ko će okupiti sve građane i za procenat pokrenuti tužbu protiv navedenih zbog diskriminacije, neispunjavanja obaveza iz ugovora... Kada se to desi, sve će krenuti u pravom smjeru i tek tada možemo očekivati usluge koje plaćamo.
- BlackStone
#1297 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Stiže nam još malo ratne atmosfere - nemaju ni grijanja nego za 10 dana-
Ova raja što kuka da im po danu nema vode - ima nas kojima je tako još od jula. 2 dana ima, tri nema i sve tako. ja sam wc prilagodio stanju pa sam napravio sebi alternativnu česmu - kanister s pipom. Imam veliki galon na balkonu i sipaj... imam vode za mjesec dana, zabole me.
Mojmilo, vi ni jedne. Sad znate kako je nama bilo ...
Ova raja što kuka da im po danu nema vode - ima nas kojima je tako još od jula. 2 dana ima, tri nema i sve tako. ja sam wc prilagodio stanju pa sam napravio sebi alternativnu česmu - kanister s pipom. Imam veliki galon na balkonu i sipaj... imam vode za mjesec dana, zabole me.
- sheilak
#1298 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
BlackStone wrote:Stiže nam još malo ratne atmosfere - nemaju ni grijanja nego za 10 dana-
evo, sad pada kisa, valjda ce malo popustiti. a racuni, cini mi se, joss nisu stigli. (ako nekome jesu, moze li javiti ima li ikakve razlike u visini?)
- Hemera
#1299 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
ima buradi sa pipom kupiti od 15l pa navise u poljoprivrednim prodavnicama pretezno
stoji mi jedno za piti kad nema uvece vode mrsko mi gomilati flaše
stoji mi jedno za piti kad nema uvece vode mrsko mi gomilati flaše
- Logovan
#1300 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu
Dokle će nestajati vode????? Dokle više da trpim ovo sranje???
p.s. Zna li neko šta se dešava sa strujom? Sinoć oko 1 nestade mi struje, evo i večeras u isto vrijeme...
Nestane na 3-4 sekunde i opet se vrati.
Je l' se još nekome ovo dešava?
p.s. Zna li neko šta se dešava sa strujom? Sinoć oko 1 nestade mi struje, evo i večeras u isto vrijeme...