Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post Reply
juzna_strana

#1276 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by juzna_strana »

hamza_sa wrote:
juzna_strana wrote:
hamza_sa wrote:JUZNA_STRANA!

Jesi li to razgulio na more????
buraz ove godine jedino mogu do Visokog na more,haba me budzet :D
I, pa i to je dobro, samo ce ti plaza biti daleko. :lol: :lol: :lol: :lol:
hebo plazu,imam piramide :-D

nesto kontam mozda bi ti mogao dati odgovor @felsh-u na njegovo pitanje u postu s prethodne strane
sta mislis ?
SmokingMan

#1277 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by SmokingMan »

karanana wrote:kako su ispaljivali krmace?
jesu li to one bombe za koje su pravili nekakve motore i lansirne rampe u vogosci?
jeli ih puno palo na grad? mislim da su tragovi jedne i dalje na zgradi na alipasinom prekoputa danasnjeg binga. fali jedno 3 sprata original fasade i betona. cudo se citava zgrada nije urusila koliko je izgubljeno potpore.
Sjećam se da je ta što je udarila u onu zgradu na AP koja proletila iznad moje zgrade na Dobrinji C-5 (Mak Dizdar br.3/današnja Omera Hajama),a ja sam živio u potkrovlju,koliko sam procjenio po zvuku uopšte nije letila visoko,sjedio sam na ulazu balkona i jeo onaj ratni eurokrem od mlijeka u prahu...Mislio sam od nolike buke da će upravo udariti negdje blizu,pa sam se od straha bacio nazad u sobu,joj to nikada neću zaboraviti...
Dozer

#1278 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

felsh wrote:Onaj janjetinu ovaj tresnje,ma jaaaaa :D :D :D

Pitanje za raju koja su branila dobrinju: Kad vam je bio trenutak situacija da ste kontali to je to,kraj,ulaze,ne moze se vise nista uraditi?
Koliko ja znam, to je moglo biti samo na samom pocetku, maj i juni, ali nikada vise nakon 21.06.
Tad su nagrabusili prvi put, na D1 i malo manje na D4, ali mislim da im nakon toga moral bas nije bio na nekom nivou.
Pored toga, mislim i da nisu imali ni namjere daljeg zauzimanja Dobrinje jer su bili svjesni da nemaju ljudstva da to odrzi. Dakle, stratesko-takticki polozaj je ostvaren sa 21.06., tj. povukli su pravu liniji preko D1 do D4, ostavljajuci skolu na nicijoj zemlji, sto je bilo i razumljivo jer je oko skole bila masa brisanog prostora koji je jedan sijac ili garo uredno mogao pokrivati 24/7, i to bez ikakvog zamora. Zato niko nije ni zauzimao skolu, nego se u nju povremeno ulazilo onako, reda radi. Jednom smo se cak i zadesili zajedno s njima u zgradi, ali nije doslo do rokanja jer smo se svi pametno zadrzali na poziciji, a zatim i uredno razisli svako na svoju stranu :).

Njima je, u sustini, aerodromsko predstavljalo problem radi klinaste pozicije u odnosu na ostatak njihove linije u Nedzaricima. Mislim da su njega zauzeli opet iz cisto strateskih razloga bocne kontrole aerodroma, i nista vise. Daljnje napredovanje iz aerodromskog bi bio sulud potez jer bi time samo usli u dublji klin i zasigurno bi imali konstante gubitke tu. Trokadero je i sam rekao da bi njihov polozaj u aerodromskom postao neodrziv da je ona nasa akcija uspjela, odnosno da smo uspjeli "povuci" zamisljenu liniju napredovanja.
SmokingMan

#1279 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by SmokingMan »

laufer_ wrote:Image
Onaj ko bolje poznaje naoružanje,može li mi samo potvrditi jel ova dvojica dotičnih francuza nose FAMAS puške pošto su one bile oficjalno oružije legije stranaca u to vrijeme...
felsh

#1280 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by felsh »

Dozer wrote:
felsh wrote:Onaj janjetinu ovaj tresnje,ma jaaaaa :D :D :D

Pitanje za raju koja su branila dobrinju: Kad vam je bio trenutak situacija da ste kontali to je to,kraj,ulaze,ne moze se vise nista uraditi?
Koliko ja znam, to je moglo biti samo na samom pocetku, maj i juni, ali nikada vise nakon 21.06.
Tad su nagrabusili prvi put, na D1 i malo manje na D4, ali mislim da im nakon toga moral bas nije bio na nekom nivou.
Pored toga, mislim i da nisu imali ni namjere daljeg zauzimanja Dobrinje jer su bili svjesni da nemaju ljudstva da to odrzi. Dakle, stratesko-takticki polozaj je ostvaren sa 21.06., tj. povukli su pravu liniji preko D1 do D4, ostavljajuci skolu na nicijoj zemlji, sto je bilo i razumljivo jer je oko skole bila masa brisanog prostora koji je jedan sijac ili garo uredno mogao pokrivati 24/7, i to bez ikakvog zamora. Zato niko nije ni zauzimao skolu, nego se u nju povremeno ulazilo onako, reda radi. Jednom smo se cak i zadesili zajedno s njima u zgradi, ali nije doslo do rokanja jer smo se svi pametno zadrzali na poziciji, a zatim i uredno razisli svako na svoju stranu :).

Njima je, u sustini, aerodromsko predstavljalo problem radi klinaste pozicije u odnosu na ostatak njihove linije u Nedzaricima. Mislim da su njega zauzeli opet iz cisto strateskih razloga bocne kontrole aerodroma, i nista vise. Daljnje napredovanje iz aerodromskog bi bio sulud potez jer bi time samo usli u dublji klin i zasigurno bi imali konstante gubitke tu. Trokadero je i sam rekao da bi njihov polozaj u aerodromskom postao neodrziv da je ona nasa akcija uspjela, odnosno da smo uspjeli "povuci" zamisljenu liniju napredovanja.
Dozer
Prvo da ti kazem :nedelja tri kom.6kila :D
i hvala na odgovoru

Jesu FAMAS (TRUBE) samo nisu ih samo legionari nosali to im je standardna puska bila a bila je i mnogim konjicanima jer je igman radio za njih municiju i jos neke karafeke pa je dosta istih ostalo dole.
neki

#1281 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by neki »

Sarajmen wrote:Meni je ovaj hirurg iz ''Žice'' dosta relevantan izvor informacije. Veliki broj zdravstveno ugroženih je koristio njene usluge,bila im je prva stanica. Nekim i posljednja.
Jel' ono ''trokadero'' bi naziv za jedan beogradski splav ili sarajevski kafić, nisam siguran.
'trokadero' je naziv za sanitarni element u koji se izljeva voda nakon ciscenja (obicno u kuhinjama, restoranima i sl)
Image

Bez uvrede forumasu sa istim nickom :D

a postoji koliko se sjecam i diskoteka Trocadero u Budvi
obelix1

#1282 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by obelix1 »

trokadero je bi kafić u naselju,danas je tu frizerland
Tacticus

#1283 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Tacticus »

z1xter wrote:
laufer_ wrote:Image
Onaj ko bolje poznaje naoružanje,može li mi samo potvrditi jel ova dvojica dotičnih francuza nose FAMAS puške pošto su one bile oficjalno oružije legije stranaca u to vrijeme...
ova dvojica nose puske FAMAS, ali 90% francuskih vojnika je koristilo iste puske
sto se tice tvog pitanja nevidim im znak legije http://en.wikipedia.org/wiki/File:Flag_of_legion.svg
preciznije nevidi se koji znak nose
Dozer

#1284 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

Hajmo i malo bisera iz tog doba i s ovih linija :)

Druga tura na D1, nekad neki juli '92, ponoc, smjena na osmatracnici na "kecu" (spic zgrade koji gleda na skolu, parking na njihovoj strani i u dubinu prema danasnjem TOM-u). Silaze dvojica, od kojih je jedan novi, malo stariji i pomalo zbunjen sredinom u koju je upao (handrimo ga sa svih strana) :D.
Ulaze u sobu "baze", a to je samo sprat nize i s druge strane zgrade (inace, tenkovska kroz ove zgrade prodje k'o kroz puter, i onda nagrdi i zgradu iza :), ali eto, radi blizine linije i brzine interencije, tu smo pajkili), raspremaju se. Ovaj novi je imao obicaj da kad god udje u bazu, bez obzira gdje je to, iz svog CZ-a 7,65 izbaci metak iz cijevi, a parola mu bila "sto je sigurno - sigurno je" :). Naravno, mi ostali ni iz cega nikad nismo vadili metke iz cijevi :). Ali, ovaj put cim je usao poceli smo ga mezit' da smo ga i dole culi kako je hrk'o, pa kako nas to cuva, te mogli su nam i cetnici ovako uc' u "bazu", te da cemo ga prijavit, te da ce na prijeki sud, te 'vako, te 'nako... On se, jadan, toliko zbunio da je i zaboravio isprazniti pistolj. Nakon par minuta "glodjanja", i kad je skont\o da ga, u stvari, zajebavamo, samo nam je odbrusio da smo nadobudna stoka. I onda se sjetio pistolja. Izvadi ga iz futrole i repetira da izbaci metak iz cijevi. Sve to gledamo i odmah registrujemo da prije toga nije izvadio okvir :D :D.
Sreca pa je imao i naviku da uvijek okine u sigurnom pravcu, a to je ovdje bilo kroz prozor i prema nebu. I - BUM!
Spici metak kroz prozor u nebo! :lol: :lol: :lol: Mi se vec pocinjemo smijuljit', vec se sprema novo glodjanje, pripremaju se slamke za sisanje njegove krvi, kad on opet - repetira. I opet izbacuje metak iz cijevi, tek tad vadi okvir, i opet usmjerava u sigurni pravac (kroz prozor), i opet - BUM!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Mi se vec cijepamo od smjeha, suze nas zaljevaju, a on gleda u onaj pistolj u jednoj i okvir u drugoj ruci, k'o da drzi dvije zvecarke :D. Pogleda u nas, onako oblivene suzama, i zafrljaci i pistolj i okvir u cosak izmedju zida i ormara :lol: :lol: :lol:
E, njemu i dan danas pijemo krv radi ovoga :D
agent_zero

#1285 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by agent_zero »

odlično dozeru, samo nastavi ;)

nego, jel bilo do kraja rata ikakvih pomijeranja linija na pravcu d1-škola-d4?
Nekako s proljeća

#1286 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Nekako s proljeća »

:shock:
Par naših se tako budilo , ispali jedan metak u siguran prostor , obično iz pištolja. U junsko-julskom periodu 1992 je pucnjava bila jako dinamična i jednostavno im zvuk pucnjave postao nešto ''prirodno'' i ako ih neprijateljski ''bofors ,art. ili tenkovska granata nisu ''neprirodno'' budili , tako su i započinjali novi dan.

:D
Kad' smo već kod zezancija...imali smo manevarske municije za pištolj 9 mm i 7,62 od ''kalaša'', i koristili ih početkom Juna za vježbu u zatvorenom prostoru, upadi-ćišćenje bla bla bla...

Dobijemo neke pancire iz tvornice Vaso M.-Crni , teški pravo...imali smo ih na raspolaganju, ali nas je malo koristilo, upravo zbog te velike težine. Ali preko barikade kada se išlo,a nema se neki drugi, to smo nametnuli kao obavezu svojim saborcima. Tako je jedan :lol: stigao na liniju u jutarnjim satima i dođe u ''bazu'' sa tim pancirom. Ulazi veseo i kao komentariše kako je bio vrijedan dok mi spavamo... :lol: ustaje i prilazi ka njemu jedan naš, onako bunovan, repetira ''cz99'' i pitajući ga : ''Može li metak probiti taj njegov pancir :D , i ne čekajući odgovor ispali mu dva metka (ćorka) u njega...
:lol: :lol: sve što možete zamisliti kao kontra reakciju, može se reći da se desilo. Od prestrašenosti, zbunjenosti pa i ljutnje. Naravno, pet pari ruku ga je čvrsto držalo dok se i sam nije počeo smijati :D

P.S.
Ovaj pancir je u jednoj akciji ,zaustavio 9 komada kalibra 7,9 , bojevih naravno.
adnandus

#1287 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by adnandus »

trokadero wrote:
PM72 wrote:Trocadero,
.Imena tih žena i ne znaš,sasvim sam siguran jer se svi VAŠI dokazi svode na nebuloze .
Не очекујем ја од тебе и осталих да ми вјерујете! Јер по ономе што си изнио сви наши на неки начин војно ангажовани за тебе су четници.Па међу њих 213000 колико их је било сврставаш сигурно и мене.Сад нисам видио како називаш Хрвате који су на другој страни ратовали против вас.
Не мораш бити толики циник па да тражиш имена тих жена, која теби сигурно и ништа не значе.

Iz dnevnika dr.Lazica
31.maj 1993.
Dve zene iz Aerodromskog naselja pogodene snajperom. Prva u glavu, dolazi bez
pola lobanje. Druga pravo u srce. Treci borac, Mika Mocevic, koji ih je
izvlacio, pogsfen u grudni kos, prostrelna rana, dosta iskrvario.

Радојка Вуковић и Милева Глоговац су убијене тај дан.Трећа се презивала Вујачић мислим да се звала Неда или Нада нисам сигуран. Четвртој нисам знао име, старија жена нашли су је на балкону на средини те улице.

http://www.youtube.com/watch?v=N9xGuDis ... ature=plcp

Evo uživaj u dostignucima svojih boraca od granatiranja porodilišta pijaca itd.
nije te stid pojavljivati se na ovoj temi :x :x :x :x :x
smurf

#1288 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by smurf »

Jedan stariji, ko fol ozbiljniji lik koji je volio tersati imao Lugera 9x19 i volio mahati sa njim, prijetiti kako ce sastaviti metak u celo, ali prijetio je svima, i komandi TO-a i svojim saborcima kada bi ga zezali, civilnoj zastiti, radnom vodu, ma kome je stigao ali samo galamio i tersao. E sada posto je rijedak pistolj, svi smo imali zelju da ga probamo medjutim lik neda da si pita... Jedne prilike jaran ga pocne provocirati kako njegov puca jace i glasnije (zastavin 7,65) a ovom hoce nesto biti. Ubjedjivali se njih dvojica, mi padamo od sege al' ispotiha, 'dje ces se naglas kleberiti pa da ovaj beli povileni... I traje to njihovo prepucavanja, jaranu pukne film, repetira pistolj i kroz prozor BANG-BANG (ja to kao iz romana): "Jesi li cuo kako prasti? Cujes li ti taj zvuk?!". Ovaj stariji lik iznerviran uzme Lugera, repetira, okrene prema prozoru i klik, opet repetira uz psovku - klik, opet klik... Sjede na kauc, drzi pistolj izmedju nogu, sav sjeban i podje naglas razmisljati "Jebo te, sta da sam cetniku rek'o da cu ga roknut a on mi opsuje mater i podje bjezati a pistolj neispravan... :( " Mi popadali od sege jer prije toga smo mu isti maznuli i izvadili udarnu iglu :lol: :lol: :lol: :lol:
Ne znam da li mu je ikada iko priznao to "djelo" :lol: :lol: :lol: :lol:
Dozer

#1289 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

agent_zero wrote:odlično dozeru, samo nastavi ;)

nego, jel bilo do kraja rata ikakvih pomijeranja linija na pravcu d1-škola-d4?
Koliko znam - ne.

Biser 2:
Pocetka rata k'o i pocetak bilo cega drugog - interesantno, frka, trka, opremanje, ucenje novih stvari, svako se trudi da se sto bolje opremi, da nadje sto ljepsu i bolju uniformu, pusku, pancir, pistolj, cizme, itd. Jedan od ovih mojih pacijenata, inace pogolem lik, pojak, ali i pomalo blentav, nafat'o negdje nekakav pancir ali bez ploca. Par dana je kont'o sta da radi (iako je pancir bio kevlarski i podebeo, i bez problema zaustavljao 7,62 TT i .357, testirano), i neko mu u zajebanciji rece - pa sto ne stavis poklopce od sahta...
Receno - ucinjeno :D :D :D
Sreco je negdje dig'o onu kocku sa sahta, odnijeo je negdje nekome i izrezao na mjere da se komadi mogu ugurati u pancir :). U pocetku ga nismo ni skontali, dok se jednom nije nesto zapuh'o, k'o kakva furuna.
A koja je tek smijurija i zajebancija nastala kad smo ga skontali i kad vidjesmo sta je napravio, mila majko :D :D :D

Stavljali smo taj pancir na vagu i nismo se mogli nacudit' koju je tezinu tokmak nosio na sebi - 27kg samo pancira :lol: :lol: :lol: Onda se na to doda jos i sve ostalo (jurisni prsluk s municijom, kasikarama i tromblonima, opasac, ranac...)...sve zajedno rundov je stalno okolo nosao preko 40kg, od cega je samo pancir cinio preko 60% tezine :lol: :lol:

Biser 3 (a i sreca):
Ulazimo na drugu turu Dobrinje, iz Mojmila, tj. Olimpijskog, pa preko onog brdasceta slijecemo na cestu. To brdasce je bilo najkriticnije jer su ga pokrivali i sijac i snajper. Tek svice i jos uvijek je vise mrak nego dan. Zalijecemo se u Gogi 2 iz naselja, picimo blago cestom niz brdo, pa onda naglo motanje ulijevo da uletimo na zemljani dio s kojeg cemo se onda udesno spustiti na cestu. Tog makadama, onako prilicno rupicavog, ima nekih 60-70m i na njemu se jednostavno mora usporiti da se auto ne bi prevrnuo na bok, posto je ionako sve to nageto niz brdo, prema cesti, i nije se moglo preci brze od nekih 30-40km/h.
Nas 5 u njemu, natovareni k'o stoka, nabijeni jedni na druge...ma opsti krkljanac. :D
Na sredini makadama se odjednom cuju piskavi i brzi pucnji, kratki rafali vec dobro poznatog zvuka sijaca, i istovremeno se cuje niz ping! ping! ping!...5 komada.
U autu dreka - GAS! Prevrnucemo se!! Ma jebi ga, GAS!!! I gas...skace Gogo po onome k'o kakav mladjahni divojarac, tockovi vise u zraku nego na zemlji i ulijecemo nekako na cestu!
Vec su tada postavljeni kontejneri duz cijele ceste, tako da se odmah zaustavljamo iza njih. Gledamo se medjusobno i svak svakoga pita jel' dobro. Podobro smo se ugruvali u onom skakanju, pa pocinje pipanje po nogama, rukama, zavlace se ruke u pancire ne bi li se napipala krv (inace, kod brze municije kakva je kod sijaca, cesto se zna desiti da se metak i ne osjeti ako ne pogodi kakvu kost, nego se tek naknadno osjeti prvo toplina krvi, pa tek onda i neki potmuli bol), vrtnja glavama da se provjeri vrat... i svi se prijavljuju da su OK. I onda odmah krece zajebancija - Ne diraj me, pi..a ti ma...na! Sta me fatas! Pusti to - to je moja noga ba! Smijeh i nastavljamo voziti u Dobrinju. Pred bazom izlazimo, ili tacnije receno - ispadamo cim su se vrata otvorila, jer smo bili nabijeni k'o sardine, i obilazimo auto. Desna strana je primila ne 5, nego ukupno 7 komada. Skontali smo da smo, u stvari, prosli kroz fiksirani rafal (sijac je imao fiksiranu zadatu tacku i samo je cekao da udjemo u njegov snop). Prva 2 su potrefila desni blatobran ispred vrata (sreca ne i gumu), treci i cetvrti su prosli kroz prednja vrata i jedan se zabio ispred volana, a drugi prosao ispred dvojice koji su sjedili naprijed i ispod ruke vozaca se zabio u njegova vrata, peti je prosao kroz stok i zabio se u sjediste suvozaca, sesti je prosao ispred nas na zadnjoj klupi i zabio se u suprotna vrata, a sedmi nam je profur'o iza glava, kroz stokove i otisao dalje vani :D
Sve u svemu - vise srece nego pameti :)
juzna_strana

#1290 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by juzna_strana »

Bravo momci,svaka cast :thumbup:
black point

#1291 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by black point »

Uvijek je bilo da budale imaju najviše sreće,bez uvrede druže,tako se događalo i meni,park između zgrada ulice Omladinskih Radnih Brigada ili ti ORB,pokrivao je sijač i ko zna još koje oružje,pretrčavali smo od moje moje zgrade prema zgradi u kojoj je bolnica,cca nekih 250m,dao gas puši se iza mene,taman smo skoro prošli kad je zapucao,uletimo u prolaz te zgrade stanemo kad vidim kod druga na majici s leđa dvije rupe.Šta je bilo? Majica na njemu je bila za 3 broja veća,metak je prošao kroz majicu,na sreću njega nije ni ogrebao. :bih:

A iste godine prijatelja Samira pogodi geler u ključ koji je držao na kanafi (gajtanu ),oslikao ga ko u 3D formatu,ključ savijen za 45 stepeni i plavetnilo oko njega na koži .Od tada Same nije skidao kjuč sa vrata,ko zna možda ga i danas ima. :lol:
juzna_strana

#1292 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by juzna_strana »

black point wrote:Uvijek je bilo da budale imaju najviše sreće,bez uvrede druže,tako se događalo i meni,park između zgrada ulice Omladinskih Radnih Brigada ili ti ORB,pokrivao je sijač i ko zna još koje oružje,pretrčavali smo od moje moje zgrade prema zgradi u kojoj je bolnica,cca nekih 250m,dao gas puši se iza mene,taman smo skoro prošli kad je zapucao,uletimo u prolaz te zgrade stanemo kad vidim kod druga na majici s leđa dvije rupe.Šta je bilo? Majica na njemu je bila za 3 broja veća,metak je prošao kroz majicu,na sreću njega nije ni ogrebao. :bih:

A iste godine prijatelja Samira pogodi geler u ključ koji je držao na kanafi (gajtanu ),oslikao ga ko u 3D formatu,ključ savijen za 45 stepeni i plavetnilo oko njega na koži .Od tada Same nije skidao kjuč sa vrata,ko zna možda ga i danas ima. :lol:
Samir Cola,hahahaha,ima jos bolja anegdota za njega,akumulator ovo ono :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Bancho

#1293 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Bancho »

Dobrinja 3b u ratu.
SLIKA :arrow: :arrow: (

Zuta linija oznacava podrucje Dobrinje 3b.

1 - Nase prve linije u ulici Partizanska. Tim pravcem se krenulo u akciju (kraj ljeta ili pocetak jeseni 92 ali nisam siguran) kada je nekoliko boraca poginulo, a dosta ih je bilo ranjeno. Vec sam pisao o toj akciji ili bolje reci zavali o kojoj su u naselju svi znali noc prije.

2 - Ulaz u rov (zeleni X) koji je vodio prema nasim linijama na Mojmilu. Namjerno sam uzeo ovaj snimak iz 2002, jer se tu jos vide rovovi.

3 - Mjesto na kojem se desio masakr 93 (Bajramski turnir). Pale su dvije minobacacke granate, jedna u teren, a jedna pored terena.

4 - Snajper koji je djelovao po lukavickoj cesti.

5 - Snajper koji je djelovao kroz naselje.

6 - Mali zeleni most koji je bio pokriven sa crkve i kojeg je bilo nemoguce preci.

7 - Narandzasti most koji je takodjer bio pokriven sa crkve i mnogi su ranjeni na tom mostu (moj drug iz osnovne ranjen je na tom mostu i ostao je paralizovan).

8 - Narandzasti most na liniji razgranicenja ispod kojeg su se odvijale razne transakcije. Sta se tacno tu desavalo ne znam ali znam da je jedan nas oficir tu poginuo. E sad da li je on pratio ove sto suruju sa srbima ili je i sam ucestvovao ne znam.

9 - Mjesto ispod narandzastog mosta na kojem smo se kupali kada su napravili branu. Naravno, nismo se moglu kupati 92 i 93 ali vec krajm 94 ili je bila 95 (ne sjecam se bas) srbi nisu pucali, tako da se moglo opustiti. Sjecam se onih kontejnera koji su bili naslagni na mostu, kada sam se popeo gore na vrh noge su mi se oduzele (imam strah od visine :-D ) a neki mangupi su cak i skakali odozgo na vugla.

10 - Kako smo imali gdje da se kupamo, tako smo imali i mjesto gdje smo se skijali ili sankali :-D. Naravno opet je u pitanju sami kraj rata kada se vise i nije pucalo (valjda je i njima tamo preko dopizdilo) mada su nas imali ko na dlanu. Brdo Mojmilo sa svojim olimpijskim stazama za skije, sanke, haube od auta, kade itd.

11 - Prijeratni restoran Keli.

12 - Moja ulica. Tada se zvala Vahide Maglajlic.

13 - Atomsko skloniste u kojem se nalazio stab.

14 - Prve linije u D2 prema D4. Zajebana linija jer su zgrade “odsjecene” od ostatka naselja. Ljubicastom bojom sam oznacio koliko je oko zgrada bilo brisanog prostora i kako je bilo tesko doci do njih. Mislim da su jedno vrijeme ovdje bili Dozerovi specijalci. Ne mogu nikako da se sjetim kako se zvala ulica.

15 - Rijeka Dobrinja.
trambusek88

#1294 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by trambusek88 »

Ulica pod 14 se zove Avde Ćuka i nije joj mijenjan naziv. Dvije zelene zgrade.
Bancho

#1295 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Bancho »

trambusek88 wrote:Ulica pod 14 se zove Avde Ćuka i nije joj mijenjan naziv. Dvije zelene zgrade.
Tako je :wink:
black point

#1296 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by black point »

juzna_strana wrote:
black point wrote:Uvijek je bilo da budale imaju najviše sreće,bez uvrede druže,tako se događalo i meni,park između zgrada ulice Omladinskih Radnih Brigada ili ti ORB,pokrivao je sijač i ko zna još koje oružje,pretrčavali smo od moje moje zgrade prema zgradi u kojoj je bolnica,cca nekih 250m,dao gas puši se iza mene,taman smo skoro prošli kad je zapucao,uletimo u prolaz te zgrade stanemo kad vidim kod druga na majici s leđa dvije rupe.Šta je bilo? Majica na njemu je bila za 3 broja veća,metak je prošao kroz majicu,na sreću njega nije ni ogrebao. :bih:

Samir Cola,hahahaha,ima jos bolja anegdota za njega,akumulator ovo ono :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jeste brate naš Samir cola,a s njim i ostatkom ekipe uvijek su bile neke anegdote,Zlaja profesor,Bino,Ćime,Beca i ostali.
Legende žive.
Dozer

#1297 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

@Saraj
Pretpostavio sam i tada da je bila neka cvrsta fiksacija. S ruku, pa cak i s nogara, prilicno je tesko sastaviti pravolinijski horizontalni rafal od 4 ili 5 komada, a kamoli 7. A po Gogi su bili poredani k'o da ih je linijarom povukao, samo malo ukoso, vjerovatno jer ja Gog u tom momentu bio na nekoj maloj nizbrdici :)

@Bancho
Da, 14-ku smo mi drzali neko vrijeme.
felsh

#1298 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by felsh »

Jel bilo na dobrinji ruskih ili nekih drugih dobrovoljaca naravno na strani vrs?
Jel slucajno ko, KAZEM SLUCAJNO,podjelio nasem narodu kakvog oruzija dole,makar i prodao i kako ste se snasli na pocetku za protuoklop?
sjever76

#1299 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by sjever76 »

Kako se sada zivi na tom podrucju? Mislim konkretno na D4 i D1 gdje je entitetska granica a ne na Dobrinju u cjelosti.
Po crnim hronikama se ne spominju neki sukobi i provokacije.

Pitam ovo zato sto sam prije par dana prvi put u zivotu prosao tim dijelom grada i nisam uopste bio svjestan koliko je to sve isprepleteno. Da nije plavih i zelenih tabli sa nazivima ulica tesko da bi mogao skontati u cijem si dijelu.
Primjetih neku djecurliju kako se igraju pa me zanima druze li se makar oni medjusobno? Pobiju li se makar nekad jer je i to jedan vid komunikacije? :D

Ko je uopste u Dayton-u crtao te granice, konkretno za Dobrinju, jer sumljam da se visoka politika time bavila a nikad nisam cuo ko su osobe koje su sarale po kartama? To je valjda morao biti neko ko poznaje teren.

Izvinjavam se ako su pitanja off topic jer se ne vezu za ratni period ali su definitivno produkt tog perioda.

ps. koliko je tacno ucrtana linija razgranicenja na ovoj mapi?

http://www.openstreetmap.org/?lat=43.85 ... rs=B000FTF
alidedo

#1300 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by alidedo »

obelix1 wrote:trokadero je bi kafić u naselju,danas je tu frizerland
jest kad bi se zajebavali,trokadero je danasnja picerija ispod "etna",a gdje je frizerland prije rata je bila"madera"
Post Reply