BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Locked
psy.delija

#1276 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by psy.delija »

apsolutna podrska banu-u... aferim tvorcu ideje!

retko dobar potez bosnjaka u zadnjih 20 (+120) godina.
cyprus

#1277 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by cyprus »

Ja bih podržao ovaj BANU kada bi ona doprinjela razvijanju konstruktivne svijesti kod Bošnjaka ili bilo koga, i kada bi stvarno unaprijedila društvo na bilo koji način... Ipak, slično kao i prof. Lovrenović duboko sam skeptičan :oops:
Sasvim_Obican

#1278 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by Sasvim_Obican »

Sve mi je jasno : potreba Cerića i Zukorlića da se igraju političkih poglavica Bošnjaka, da Bošnjake svedu na kleiraklno pleme otpadno od sviju, da malo prkose i inate se Srbiji, ali činjenica da osnivaju, ni manje ni više, nego akademiju NAUKA i UMJETNOSTI, mi ostaje misterija. Pa gdje još u svijetu naučne ustanove osnivaju vjerski lideri ?!
Deni1986

#1279 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by Deni1986 »

cyprus wrote:Ja bih podržao ovaj BANU kada bi ona doprinjela razvijanju konstruktivne svijesti kod Bošnjaka ili bilo koga, i kada bi stvarno unaprijedila društvo na bilo koji način... Ipak, slično kao i prof. Lovrenović duboko sam skeptičan :oops:
Dubravko Lovrenovic je napisao dobru knjigu :"Sveta kruna Bosanska i sveta kruna Ugarska". Jednoj djevojci Bosanki iz Krajine (kolegici sa faxa) sam dao da procita tu knjigu koju sam kupio. Kada je procitala 200 stranica pocela je pricu o "Bogomilima koji su slicni muslimanima" i o "Lovrenovicu koji laze." Eto ti nauke nase! Lovrenovic je "ustasa" jer se zove Dubravko i ne spominje Bogomile. A istina je tu nebitna..

Pa eto vam onda "Envera Imamovica" i slicnih "kwazi-politickih historicara" neka vam dize nacionalnu svijest o "Bogomilima koji su slicni muslimanima".

Dubravku Lovrenovicu skidam kapu do poda. Covjek je u toj knjizi u skoro 800 stranica objasnio:

1) Kako je Bosanska drzava ratovala 150 godina protiv Ugarske i nikada nije pala.
2) Kako je Bosanska Crkva, bez sumnje, okrunila prvog Bosanskog kralja!

Covijek je to dokazao naucno na akademskog nivou. Sve detalje Bosanske drzave je objasnio. Zapavio se oko "Bosanske krune i njezinom porijeklu". A sta Cerica ili nekog Sandzakliju iz Pazara briga za Bosansku krunu i nauku?

Viditeli Cerica kako ce stati pred masu i reci:"
Braco i sestre 5. augusta slavimo rodjenje naseg presvetog kralja Tvrtka I Kotromanica i naseg Bosanskoga roda koju je Zemljicu Bosnu iz Moravske naselio u 8. vijeku."
Ti ljudi nemaju pojma o historiji. Oni neznaju ni koji je to histoicar (Marko Vego) koji je manje vise dokazao da je "Zemlja Bosna dobila ime po Slavenskom plemenu Busima koji se spominju u Moravskoj." Dali su ti ljudi procitali DAI i znaju li uopste kako je Bosna nastala i kada? Znaju li Ko je Tibor Zivkovic koji je tragajuci za porijeklom "Kasta Ouikonema" dokazao kako je lista gradova iz DAI-a (gdje se Bosna kao zemljica spominje prvi put u 968. godine) nastala prije 822. te dokazao kako se dedukcijom samo moze zakljuciti da je Bosna bila knezevina prije 822.? Znajuli te BANU-ovci koji priznati svjetski historicari su isto dosli do tog zakljucka?

On the beginnings of Bosnia

Desava se dakle raskol medju Bosnjacima i to mi se nimalo nesvidja. Volio bih da nije tako ali je bas tako.

Ova Muslimanska Akademija Nauke i Umjetnosti nece slikati slike "svetih kraljeva" vec ce slikati Sultan Fatiha i Efendiju Cerica i producirati "biblioteke smeca o "Bogomilima".
psy.delija

#1280 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by psy.delija »

upravo sam pregledao "odgovorite ljudima"...

lose izrezirana tragikomedija...
ovaj dzudzovic i spahic ko uvredjene mlade... vise se ljute to sto ih niko nije pitao o nicemu, nego li da su ponudili ikakav argument... po sarajevskom zargonu, mahalaju... spahic zanimljiv dedica, a dzuduovic, ekspert za nista!
* spahicu, da bi zukorlic bio sekretar necega (pa i banu-a) ne treba da ima nijednu titulu, niti objavljeni naucni rad.., ne treba cak ni skole imate, vec samo, organizacione sposobnosti, a njemu to ne manjka.

lovrenovic, onako, perfidno namazan... mutan neki tip... on je od rezije ftv-a zamisljen kao neko 50/50 % "ekspert", ali nije uspelo... jahic je jedini tu koji je opravdao naziv emisije i ponudio odgovor na sve i jedno pitanje, jasno i ne dvosmisleno, kako "pljuvaca" u studiju, tako i same voditeljke.

a, voditeljka, sta reci o njoj... odsutna i pristrasna... jako lose... no nije ona kriva za emisiju, njoj su to servirali, nasminkali je i odrzali 2-3 radna sastanka... zatim joj sablon u ruke metnuli, reflektore upalili i show je poceo.
ovu je temu trebao voditi zekerijah smajic ("tog kalibra novinar") sa sasvim drugim profilom gostiju, i naravno, balans kod odabira gostiju je jako bitan... taj aspekt je veceras ekstra zapostabljen.

ps. cilj emisije je bio blacenje ideje banu-a... naravno, nisu uspeli u tome.
Ljepoje

#1281 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by Ljepoje »

Prof. dr. Mulabegović: Bošnjačka akademija nikome ne smeta!

Image

Mehmed Spaho - Najznačajnijih, ako ne i najznačajniji Bošnjak u XX stoljeću !

Predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) prof. dr. Nedžad Mulabegović pita se otkud tolika potreba da se diskutira o Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti (BANU), koja je u prošli četvrtak osnovana u Novom Pazaru.

Srpska javnost

Iako dio intelektualne zajednice u našoj zemlji nastoji nametnuti tezu da će BANU podrivati Akademiju nauka i umjetnosti (ANU) BiH, dok je šira javnost u Republici Srpskoj i Srbiji skoro histerično ustala na noge protiv okupljanja bošnjačkih naučnika i uleme uopće, profesor Mulabegović boji se da su u pitanju dvostruki aršini.

ANUBiH je ustrojena po principu državnih akademija, premda ne treba zapostaviti činjenicu da su u Republici Srpskoj još 1993. godine osnovali Srpsku akademiju nauka i da je preko „Napretka“ svojevremeno bilo uspostavljeno Znanstveno vijeće, što je put ka stvaranju hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u BiH. Ne znam zašto bi se uopće, kada bi se Bošnjačka akademija osnovala i u BiH, trebala posebno tretirati, a ne dovesti u istu ravan s jednom i drugom akademijom - kaže Mulabegović.

Štaviše, tvrdi on, i sada su određeni članovi ANUBiH istovremeno i članovi Srpske akademije ili Hrvatskog znanstvenog društva!

Realan pristup

- Ako dvije spomenute akademije nisu ugrožavale ANUBiH, zašto bi je ugrožavala Bošnjačka akademija, ako se prilazi realno i racionalno, a ne tendenciozno. Ako bošnjački intelektualni krug dođe u jednom momentu do konsenzusa da napravi akademiju, zašto bi to bio problem? Ja u vezi s tim ne bih pravio nikakve probleme - kaže profesor Mulabegović.

Dva tipa akademija

- Akademije tog tipa (poput Bošnjačke, op. a.) imaju drugačiji status od državne ANUBiH. To su dva profila akademija. Državna, kod nas je nepopularno reći, a u svijetu se to zove nacionalna akademija, jeste jedno, a ovo su akademije drugog profila. Vi znate da postoji i Američko-bosanskohercegovačka akademija koju je formirala jedna vrlo reprezentativna grupa naših mlađih ili kolega iz srednjih godina koji su se naučno afirmirali u Americi - objašnjava Mulabegović.

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Sasvim_Obican

#1282 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by Sasvim_Obican »

psy.delija wrote:upravo sam pregledao "odgovorite ljudima"...

lose izrezirana tragikomedija...
ovaj dzudzovic i spahic ko uvredjene mlade... vise se ljute to sto ih niko nije pitao o nicemu, nego li da su ponudili ikakav argument... po sarajevskom zargonu, mahalaju... spahic zanimljiv dedica, a dzuduovic, ekspert za nista!
* spahicu, da bi zukorlic bio sekretar necega (pa i banu-a) ne treba da ima nijednu titulu, niti objavljeni naucni rad.., ne treba cak ni skole imate, vec samo, organizacione sposobnosti, a njemu to ne manjka.

lovrenovic, onako, perfidno namazan... mutan neki tip... on je od rezije ftv-a zamisljen kao neko 50/50 % "ekspert", ali nije uspelo... jahic je jedini tu koji je opravdao naziv emisije i ponudio odgovor na sve i jedno pitanje, jasno i ne dvosmisleno, kako "pljuvaca" u studiju, tako i same voditeljke.

a, voditeljka, sta reci o njoj... odsutna i pristrasna... jako lose... no nije ona kriva za emisiju, njoj su to servirali, nasminkali je i odrzali 2-3 radna sastanka... zatim joj sablon u ruke metnuli, reflektore upalili i show je poceo.
ovu je temu trebao voditi zekerijah smajic ("tog kalibra novinar") sa sasvim drugim profilom gostiju, i naravno, balans kod odabira gostiju je jako bitan... taj aspekt je veceras ekstra zapostabljen.

ps. cilj emisije je bio blacenje ideje banu-a... naravno, nisu uspeli u tome.
Nazvati Zukorlića "čovjekom s iznimnim organizacionim sposobnostima", a profesora Lovrenovića mutnim i namazanim tipom spada u prvoklasne nonsense... Naravno, svi koji BANU ne smatraju fenomenalnom i senzacionalnom idejom produkovanoj u bistrim ćivericama vele-uvaženih muftija, odmah dobija etiketu mutikaše, islamofoba, neznalice...

Teško tkz. banuu sa takvim akademicima !
psy.delija

#1283 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by psy.delija »

Sasvim_Obican wrote:Nazvati Zukorlića "čovjekom s iznimnim organizacionim sposobnostima", a profesora Lovrenovića mutnim i namazanim tipom spada u prvoklasne nonsense... Naravno, svi koji BANU ne smatraju fenomenalnom i senzacionalnom idejom produkovanoj u bistrim ćivericama vele-uvaženih muftija, odmah dobija etiketu mutikaše, islamofoba, neznalice...

Teško tkz. banuu sa takvim akademicima !
ne samo da je zukorlic vrlo spreman, vec je i rodjeni vodja (ne verski)... iza zukorlica su rezultati.
drugo, ulogu pr. lovrenovica u vecerasnjoj emisiji sam ja tako doziveo... licno, imam veliko misljnje o njemu.

ja licno ne vidim problem da u banu sede i verske vodje... recimo, zapadna su drustva laicisticka i sekularna, ali i dan danas se crkveni velikodostojnici pitaju za sve i svo, negde javno a negde tajno.

ps. sledi uvodne reci lovrenovica i sam neces imati problema sa osnivanjem banu-a... banu je legitimna institucija i nije u inat nikome, a najmanje inacica nestabilnosti bih.
psy.delija

#1284 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by psy.delija »

Sasvim_Obican wrote:A "banu" je, bezbeli, uspješna !
Hajmo biti ozbiljni. Banu je neuspjela provokacija !
banu se tek treba dokazati uspesnom ili neuspesnom... dozvolimo im da prodisu.
a, ako bih banu tumacio na tvoj nacin, pre bih rekao da je uspesno smisljena provokacija.

ps. zukorlic je osnovao licnu akademiju jer mu sanu (srpska) ne odgovara kao bosnjaku... :D
sutra bi ga srbi (hrvati isto nista bolji nisu po tom pitanju) svojatali kao sto su to radili sa drugim srpsko/hrvatskim m(M)uslimanima :shock: zadnjih 100+ godina.

banu je generalno dobra stvar, nadam se da ce se na registraciji iste u sarajevu pojaviti nova imena.
Bosnolog

#1285 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by Bosnolog »

FTV emisija je bila katastrofa od voditeljice koja je cijelu emisiju vodila tendeciozno i neprofesionalno provocirajuci potpredsjednika BANU-a Prof.Dr.Jahic Dzevada
JAHIĆ, Dr. Dževad
Image
Dzevad Jahic rodjen je 15. avgusta 1948. u Mostaru. Osnovnu i srednju skolu zavrsio je u Rogatici, a studij srpskohrvatskog jezika i jugoslavenskih knjizevnosti na Visoj pedagoskoj skoli u Sarajevu i Filoloskom fakultetu u Beogradu. Postdiplomski studij iz lingvistike pohadjao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i 1977. godine postao magistar lingvistickih nauka. Godine 1981. na Filoloskom fakultetu u Beogradu odbranio je doktorsku disertaciju na temu Ijekavskostakavski govori istocne Bosne, a 1983. obavio specijalizaciju iz teorije lingvisticke geografije na Moskovskom drzavnom univerzitetu. Dvije godine radio kao nastavnik maternjeg jezika u osnovnoj skoli u Rogatici (1969.-1971.), a od 1973. do 1975. bio saradnik Instituta za jezik i knjizevnost u Sarajevu. Od 1975. radi na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, najprije kao asistent, da bi 1982. bio izabran za docenta, a 1989. za vanrednog profesora na Odsjeku za juznoslavenske jezike. Bavi se dijalektologijom, sociolingvistikom i knjizevnojezickim naslijedjem. Do sada objavio oko sezdeset naucnih radova iz tih oblasti. Autor je dviju knjiga iz lingvistike: Jezik, nacija, nacionalizam (1990.), Ijekavskostakavski govori istocne Bosne (u stampi). U posljednje vrijeme bavi se i knjizevnim radom. Objavio zbirke lirske proze Tresnjev bunar (1991.) i Stakleni mejt (1999).
Posebno je bio neprofesionalan intervju sa predsjednikom ANUBiH koji izgledao kao( Ero s onog Svijeta) ni na nebu ni na zemlji i totalni anonimus,a koja je i ponajvise kriva zbog svog dvodecenijskog nerada cime je najvise opravdala potrebu za formiranjem BANU-a kao potrebne buduce ideolosko akademske instiucije vise decenija proganjnog raseljenog bosnjackog naroda,.......

Onaj Dzidzovic iz Snadzaka je potroseni beogradski sluga koji nista nije u radi za sandzak i Bosnjake Sandzaka tako da je planski doveden u emisiju da ospori i omalovazi znacaj formiranje BANU-a za sve Bosjnaka,kako BiH a posebno one van BiH od Sandzaka pa nadalje citavog Svijeta,......

Lovrenovic je mene razocarao njegovim izjavama od ranije u vezi srednjevjekovnih Stecaka koji su iskljucivo kulturno historisjko blago srednjevjekovne Bosne a on ih je izdao i predo Hrvatskoj i Srbiji kako on sramono tvrdi da su dio i njihovog naslijeda,cime je izdo nasljede i interes BiH,Doticni je pokusao omalovazitit BANU pokusavajuci je prestaviti prevashodno kao klerikalno politicku.

Prof.Mustafa Spahic kojeg izuzetno cijenim njegove diskusije su bile emotivne i neodmjerene kojima je sebe najvise potkopao u ocima mnogih Bosnjaka,.....On se ponasao kao da je neciji placenik ili u sluzbi necijih interesa,iz njegovih izjava se vidjela osvetnicka netrpeljivost prema Reisu Cericu pa je i kompletan stav u vezi BANU-a bila samo povod da se istovari na Cerica....Mislim da je mnoge kredite koje je imao kod mnogih Bosnjaka izgubio u sinosnjem gostovanju,sto mi je iskreno zao,.Jer se radi o uglednom i respektabilnom profesoru cije stavove sam uvijek cijenio,...

BANU,da bi bio ozbiljina akademska institucija i organizacija mora imati akademike i intrelektualce koji ce znati promovisati i zastupati interese Bosnjaka u njihovoj afirmaciji unutar sebe,jacanju istih na svim poljima te ocuvanju drzave BiH kao jedan od prioriteta jer sa ovakvom ANUBIH koja je adnje dvije decenije bila anonimus oko svega sto se desavalo sa RBiH,stoga ne ocekujem da ce nesto vise uraditi u buducnosti niti se nazalost u nju uzdam,.....Oni se ponasaju kao de se nista nije desilo u zadnje dvije decenije,kao da su prespavali zadnjhih dvadeset godina i jos uvijek zive daleko od BH zbilje,....

O nacinu na koji je osnovana BANU moze se konstatovati da je bilo propusta.Takode smatram da ahmedije mogu biti iskljucivo pocasni,odnosno savjetodavni clanovi BANU-a,...

Ovaj mi podpredjsjednik BANU-a Jahic i ostali clanovi utemeljivaci mogu biti kao incijativna skupstina BANU-a ili odbor,jer bi osnivacka i inaguraciona skupstina morala biti u Sarajevu te imati mnogo svecaniji karakter sa najuglednijim,najuspjesnijim i respektovanim bosjnjackim intelektualcima iz BiH,Regije i Svijeta (dijaspore) koji bi cinli skupstinu BANU-a gdje bi se biralo rukovodstvo BANU-a.....
zonbirile

#1286 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by zonbirile »

dobre su vam CV BANU akademika,ali uobičajeno u svjetu vrijednovanje naučnog rada,odnosno autora je CC odnosno SCI.
ultima_palabra

#1287 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by ultima_palabra »

I na kraju ovaj Jahić prizna da BANU ima političke ciljeve :roll: Na kraju će Sandžak ostati zaboravljen, a ovo nedonošče će se koristiti kao tribina u budućim predizbornim aktivnostima u BiH... kako za izbore u IZ, tako i za opšte. Zukorlić će, kao i prethodne velike zvijezde FK Sandžak, preći u jači klub... samo ne u Beograd, nego u Sarajevo.

Jedina šteta je što prof.Matić ili neko drugi na optužbe o neradu ANUBiH nisu pomenuli istaknutog člana nove akademije koji je uzeo pare za projekat istorije Bosne, pa ga razvlači već 10 godina... doduše trebalo je biti glup pa "lažovu Billyju" dati povjerenje za takvo nešto :oops:
popajic

#1288 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by popajic »

ANUBiH je ustrojena po principu državnih akademija, premda ne treba zapostaviti činjenicu da su u Republici Srpskoj još 1993. godine osnovali Srpsku akademiju nauka i da je preko „Napretka“ svojevremeno bilo uspostavljeno Znanstveno vijeće, što je put ka stvaranju hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u BiH. Ne znam zašto bi se uopće, kada bi se Bošnjačka akademija osnovala i u BiH, trebala posebno tretirati, a ne dovesti u istu ravan s jednom i drugom akademijom - kaže Mulabegović.
To i jeste problem. Da se bosnjacke aspiracije dovode u istu ravan sa srpskim i hrvatskim. :roll:
Gadno je i nicemu dobrom ne vodi bilo koja vrsta kopiranja onog koji te napravio mucenikom, stradalnikom...a ide se u kontinuitetu u kopiranju mnogo cega .To rade kompleksasi....na tome bi trebalo poraditi.

Sve ovo nikakve , ama bas nikakve veze nema sa naukom ( okicenom veprovim zubima i klerom :-) ), sa umjetnoscu jos manje ( izuzev dokazane umjetnosti za sludjivanjem narodnih masa).

A ima puno veze sa BIH.Sa njenim modeliranjem ,obezvrjedjivanjem i nije iskljuceno i njenim krajnjim cerecenjem.
Jedni ovo ne vide , drugi vide ili naslucuju ,ali nije im plaho ni mrsko pa za sada sve kamufliraju nekom pateticnom zeljom vlastitog, napacenog naroda za jacanjem u istovremeno jakoj BIH . :-)
e, ne moze jare i pare, jer kad god se BIH konstitutivci zasebno grupisu i jacaju pod plastom nekog finog , miroljubivog , vlastitog klero- etnickog napretka -BIH DEBELO nagrajise .
madner

#1289 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by madner »

Ahmmed wrote:
-LIBERO- wrote:Mujketa Spahica za reisa :dance: :thumbup: :bih:

Je l' u nekoj od sarajevskih dzamija on muftija. Mogu misliti kakve su to gotivne hutbe petkom :thumbup:
profesor Spahić,očekivano,sjajan!! No, vjerujem da se mnogima koji ga večeras u zvijezde dižu, njegove hutbe ne bi nimalo svidjele :-) :-)
Spahic se moze postovati i kada nema slaganja. Covjek ima integritet i u stanju je argumentirati svoj stav, za razliku od raznih huskasa.
sinuhe

#1290 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by sinuhe »

Ima li u tim akademijama neko a da nije kakav lingvista, istoricar, filozof ( :D ), hodza itd? Znam da ih ima samo 'nako formalno.

Evo me u slucaju BANU-a zanima kako namjeravaju finansirati razvoj proizvodnje sjenickog sira.
popajic

#1291 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by popajic »

ultima_palabra wrote:Ubi Spahić reisa nogama... jebo Homeinija kakve će sad fetve krenuti sa rijaset.ba :lol:
Evo sad kaže ANUBiH=BiH, ko da je čitao ovaj forum 8-)
:D
:lol:
Bosnolog

#1292 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by Bosnolog »

sinuhe wrote:Ima li u tim akademijama neko a da nije kakav lingvista, istoricar, filozof ( :D ), hodza itd? Znam da ih ima samo 'nako formalno.

Evo me u slucaju BANU-a zanima kako namjeravaju finansirati razvoj proizvodnje sjenickog sira.
Preko ANUBiH i veza sa Srbijom kao i dosad,posto tamo u ANUBiH sigurno ima simpatizera a mozda i tajnih clanova SANU-a dok su sve godine van svih dogadaja koji se desavase u BiH i regiji,.....Pretpostaviti je da su prizeljkivali da SANU preuzme potpunu kontrolu BiH,za sada imaju svoj ogranag u Ausvicu tzv,ANURS,....... :razz:

Druga je opcija da preko BANU-a dovedu kakve brkate Turke bosnjackih korijena,porijeklom iz Sandzaka cije su dede protjerali SANU-evci pardon Nacartanijevci pa da izgrade proizvodne kapacitete tolike velike da sav sandzacko- crnogorski skorup otkupe par decenija unaprijed,...

Veliko je Tursko-Arapsko trziste a televizija Ah Jazira uskoro ide iz Sarajeva ba kud ces boljeg advertajzinga za Sandzak i sandzacki sir visemilijarderskom editoriju,normalno procenat od izvezene robe ide kao profit BANU-kao poslovnim sponzorima,Svakako se sve vrti oko love mozda i ti od toga budes imao hajra,........ :D
Better Man

#1293 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by Better Man »

BANU je jedan obični cirkus gdje svako ko podržava ideje Cerića i Zukorlića može biti član. Dovoljno je biti VSS i ništa više. To što iza sebe nemate nikakvih rezultata u svojoj struci, naučnih radova i sve ono što normalan čovjek treba da ispuni da bi bio akademik nema veze. Klasična institucija za uhljebljavanje propalih i nedokazanih naučnika itd.
sinuhe

#1294 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by sinuhe »

Bosnolog wrote:
sinuhe wrote:Ima li u tim akademijama neko a da nije kakav lingvista, istoricar, filozof ( :D ), hodza itd? Znam da ih ima samo 'nako formalno.

Preko ANUBiH i veza sa Srbijom kao i dosad,posto tamo u ANUBiH sigurno ima simpatizera a mozda i tajnih clanova SANU-a dok su sve godine van svih dogadaja koji se desavase u BiH i regiji,.....Pretpostaviti je da su prizeljkivali da SANU preuzme potpunu kontrolu BiH,za sada imaju svoj ogranag u Ausvicu tzv,ANURS,....... :razz:

Druga je opcija da preko BANU-a dovedu kakve brkate Turke bosnjackih korijena,porijeklom iz Sandzaka cije su dede protjerali SANU-evci pardon Nacartanijevci pa da izgrade proizvodne kapacitete tolike velike da sav sandzacko- crnogorski skorup otkupe par decenija unaprijed,...

Veliko je Tursko-Arapsko trziste a televizija Ah Jazira uskoro ide iz Sarajeva ba kud ces boljeg advertajzinga za Sandzak i sandzacki sir visemilijarderskom editoriju,normalno procenat od izvezene robe ide kao profit BANU-kao poslovnim sponzorima,Svakako se sve vrti oko love mozda i ti od toga budes imao hajra,........ :D
Pusti to. Kako sjenicki sir da osvoji trziste Srbije?

Zadaca akademija je da finansiraju naucne pa eto i umjetnicke projekte. Iz kojeg fonda BANU namjerava finansirati razvoj proizvodnje sjenickog sira? BANU je samo iskrivljeno shvatanje nauke, kao i SANU.
Last edited by sinuhe on 17/06/2011 09:51, edited 1 time in total.
ultima_palabra

#1295 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by ultima_palabra »

Muhamed Velić wrote:Bošnjački je narod napokon odrastao. Ako su se Bošnjaci 1. marta 1992. preporodili u nezavisnoj državi BiH, sada su 9. juna 2011. postali punoljetni u intelektualnom smislu. Naš narod svakako ima i drugih, ranijih i kasnijih, isto tako, bitnih datuma, ali ova dva su u modernoj povijesti bošnjačkog naroda gotovo najznačajnija. Oni su, zapravo, rođendanske prirode.

Da pokušamo to objasniti slikama: država Bosna i Hercegovina, kao uvjet bošnjačke egzistencije, je krovna organizacija, to je kuća koju Bošnjaci zajednički raspolažu s još dva naroda i nekoliko manjina. Bošnjacima u njihovoj kući Bosni i Hercegovini nije tijesno. Bošnjački narod u svojoj kući ima i svoju majku (koju naravno neki ne prihvataju); majka bošnjačkog naroda je Islamska zajednica. Ona, kao samohrana majka, posljednje stoljeće skrbi nad narodom, kao nad svojim djetetom. Sve do 9. juna ove godine, IZ je bila usamljena u svojoj skrbi nad narodom, a sada se nad bošnjačkim narodom uspostavilo dodatno skrbništvo, kao očinstvo, jer napokon se pojavio otac - Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU). To je trust bošnjačkih mozgova, koji će u punom intelektualnom kapacitetu, zastupati svoj narod, skrbiti nad njim, artikulirati njegova stremljenja, pravouputnim držati njegove sklonosti i tendencije, kontrolirati njegova kretanja i tokove, pratiti njegovo daljnje razvijanje i sazrijevanje itd. A Islamska zajednica, onako sa strane, sve će to pratiti, posmatrati i nastavit će se baviti svojim vjerskim poslovima, koji naravno impliciraju šira značenja i veća polja djelovanja.

Ovih se dana mnogo govorilo na ovu temu, bilo je i ima još uvijek onih koji su zadivljeni ovom idejom i koji kao da ne mogu vjerovati da se bošnjački narod uspijeva, pored svih poteškoća, organizirati na tako zavidnim nivoima i teritorijama; do, naravno, onih koji to sve dovode u pitanje, koji s nevjericom gledaju na to, s podozrenjem tretiraju, ismijavaju, marginaliziraju itd. Slično kao i devedesetdruge, kada se naš narod odgovarao od borbe, k'o biva, nemamo šanse i nećemo se uspjeti organizirati i odbraniti! No, vrijeme je pokazalo i povijest je posvjedočila, po Bog zna koji put, da se hrabrost isplati i bošnjački je narod od 1992. do 1995. bio više nego hrabar i samoorganiziran. Isto tako, vrijeme će i u ovom slučaju najbolje pokazati ko je doista bio u pravu, da li oni koji su hrabro radili ili oni koji su samo osporavali! Parafrazirat ću i pjesnika koji kaže da vrijeme ostaje najbolji žiri - onaj žiri kojeg jedino treba cijeniti.

No, iz svog osobnog iskustva mogu kazati ovako: Onoga dana (9. juna) kada je voditeljica press konferencije u velikoj sali Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru kazala svoju prvu rečenicu, s kojom je otvorila press konferenciju, da ćemo, zapravo, sada čuti najradosniju vijest za bošnjački narod, jer je osnovana BANU - Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti, i nakon višeminutnog neprekidnog aplauza samo za tu rečenicu, samo za tu sto-godina-čekajuću vijest, vrijedilo je živjeti i za to aplaudirati. Gledao sam ta lica: kraljevska, begovska, gazijska, lica ljiljana, i vidio sam samo radost, ponos i suze-radosnice u očima, jer, nakon toliko godina osporavanja, marginaliziranja i nipodaštavanja, Bošnjaci su osnovali svoju akademiju i zabili kilometarski, granitni stub u zemlju svoje egzistencije. Nisu zaboravili ni svoje pretke, ni svoje mrtve majke sa šamijama na glavama i svoje rahmetli očeve sa ćulasima i fesovima na glavama, koji bi sada bili ponosni da vide ovo što njihovi sinovi rade i šta osnivaju. A vide oni nas, kao što reče akademik Muhić i reisu-l-ulema, i ponosni su na svoju djecu. Prof. dr. akademik Muhamed Filipović brisao je suze s lica svoga. U toj sali mjesto su našli ponosni Bošnjaci.Bošnjački je narod napokon odrastao. Ako su se Bošnjaci 1. marta 1992. preporodili u nezavisnoj državi BiH, sada su 9. juna 2011. postali punoljetni u intelektualnom smislu. Naš narod svakako ima i drugih, ranijih i kasnijih, isto tako, bitnih datuma, ali ova dva su u modernoj povijesti bošnjačkog naroda gotovo najznačajnija. Oni su, zapravo, rođendanske prirode.
:lol:
Image
Bosnolog

#1296 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by Bosnolog »

sinuhe wrote:
Bosnolog wrote:

Pusti to. Kako sjenicki sir da osvoji trziste Srbije?

Zadaca akademija je da finansiraju naucene pa eto i umjetnicke projekte. Iz kojeg fonda BANU namjerava finansirati razvoj proizvodnje sjenickog sira? BANU je samo iskrivljeno shvatanje nauke, kao i SANU.
Srbija treba sve manje sira,stoga im treba otkupiti i to sto se proizvodi unutar Srbije pod uslovom da je HALAL i preprodati tamo gdje je vise od 75% stanovnistva ispod 35 godina i mnogo bolja zarada,..Srbija svakako prelazi na novu dijetu i jelovnike od korijenja,...... :mrgreen:

Cime ce se bavini nasi akademici ANUBiH nego supljiranjem,Nase kosijje u svojim pocetnim akademskim platformama kao polaznu osnovu djelovanja imaju planove kako ga suknuti komsijama,oteti im sve sto imaju,unistiti ih i od njihove otimacine zivjeti zar to nije bio program NACERTANIJA,potoma SANU-fakina u liku i djelu bolesnoumnih akademika na celu od Garasanina do Cosica,...... :?:

Mnogo se njima lakse baviti time nego osmisliti auto na suncevu solarnu energiju da Svijet prica i kupuje od nas,...Najveci dio tih akademika su u najvecoj mjeri matore prdonje koje su uhljebe tamo do smrti i pretvore se u budzetske sisavce drzave i drustva od kojih je bilo jako malo malo fajde a SANU je najveca nesreca tog istig srpskog naroda,.Ako ce BANU kopirati SANU onda ih treba zabraniti da ne uniste Bosnajke i BiH kao sto je SANU unistio Srbe i Srbiju,....

BANU treba biti korvna kordinaciska,intelektualna,vizionerska i znansvena institucija o koje ce drustvo imati koristi kao i visemilionska dijaspora Svijeta a ne najobicnije ubleharenje kakva su vecina u regiji,....Najveci broj tih akademika i njihovih naucnih radova je materijal koji su od nekog ukrali prerdili i nesto svoga dodali i reciklirali uz svoj autorski potpis,.....Tako rade i sa pisanim knjigama i naucnoistrazivackim radovima,jer su im i sredstva ogranicena,.....
zateznistub

#1297 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by zateznistub »

Bas smo mi jedan sretan narod.

Torabi nas lijeci,

BANU nas stiti i poducava, ma bra'o majstori :-)
sinuhe

#1298 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by sinuhe »

BANU treba biti korvna kordinaciska,intelektualna,vizionerska i znansvena institucija o koje ce drustvo imati koristi kao i visemilionska dijaspora Svijeta a ne najobicnije ubleharenje kakva su vecina u regiji,....Najveci broj tih akademika i njihovih naucnih radova je materijal koji su od nekog ukrali prerdili i nesto svoga dodali i reciklirali uz svoj autorski potpis,.....Tako rade i sa pisanim knjigama i naucnoistrazivackim radovima,jer su im i sredstva ogranicena,...
Nemoj o tome sta bi trebali biti jer samim osnivanjem to trebali biti. Kakvim parama BANU raspolaze i kako ce podrzati razvoj proizvodnje sjenickog sira od ponedjeljka (danas je petak pa da im vikend oprostim).
Bosnolog

#1299 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by Bosnolog »

sinuhe wrote:
BANU treba biti korvna kordinaciska,intelektualna,vizionerska i znansvena institucija o koje ce drustvo imati koristi kao i visemilionska dijaspora Svijeta a ne najobicnije ubleharenje kakva su vecina u regiji,....Najveci broj tih akademika i njihovih naucnih radova je materijal koji su od nekog ukrali prerdili i nesto svoga dodali i reciklirali uz svoj autorski potpis,.....Tako rade i sa pisanim knjigama i naucnoistrazivackim radovima,jer su im i sredstva ogranicena,...
Nemoj o tome sta bi trebali biti jer samim osnivanjem to trebali biti. Kakvim parama BANU raspolaze i kako ce podrzati razvoj proizvodnje sjenickog sira od ponedjeljka (danas je petak pa da im vikend oprostim).
Sto se tice novca zasigurno ga nece nedostajati i imat ce ga mnogo vise nego ANUBiH,ANURS i SANU skupa,..... Oni ce imati donatorske grantove,priloge,sponzore i druge izvore tako da nece nedostajati novca ako budu imali unutar skupstinskog sabora i claove skupstine pored akademika i naucnika uspjesne privredene lobist i vizionare,jer bez novca mogu samo tarlahat,...

Proizvodmnju sjenickog sira ce pokrenuti oni biznismeni koje BANU nade,izlobira da to urade svoji novcem za dobrobit i obostranu korist i profit,.....jednostavnim zakonom trsine ponude i potraznje,......

Nisam clan BANU-a vec samo suporter,smatram da je to dobro i da im treba dati priliku da se organizuju i pokazu sta znaju.Ako budu okupili strucnjake iz svih oblasti i ako budu radili korisne stvari,imat ce buducnost ako budu radili kao anonimni ANUBiH onda neka se snalaze kako znaju i umiju,......
madner

#1300 Re: BOSNJACKA AKADEMIJA NAUKA I UMJETNOSTI (BANU)

Post by madner »

Cuj suporter.

Ti isto da si sa Marsa pao, ko ce bolan Zukorlicu dati ozbiljne love?
Locked