Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
niko_niko_kao_ja

#1276 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by niko_niko_kao_ja »

wewo svaka ti cast na svim savjetima i trudu da pomognes. ti si bas jedno veliko srce :)
wewa

#1277 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

ajme, unezgodila si me - i ti, i sve ostale cure :oops:

meni jednostavno bude uzasno zao kad vidim koliko je malo informacija kod nas dostupno trudnicama, porodiljama, majkama, roditeljima. istina, mali procenat njih je uopce zeljan znanja, ali ovi koji hoce, moraju se jako truditi da nadju ono sto im treba, a dezinformacija na svakom koraku. ovo je najmanje sto mogu uciniti :kiss:
baby24

#1278 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by baby24 »

Rooibos caj iliti Majcino cudo, super je, a slobodno se smije piti (malo ga progooglaj).... pa eto mozes ponekad da promijenis, bitno je samo sto vise tecnosti da izbacis sve baje:-)
LaCici

#1279 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

wewa je nasa enciklopedija :-D
wewa

#1280 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

LaCici wrote:wewa je nasa enciklopedija :-D
:oops:

jedna me prijateljica zove 'Yellow Pages' :lol:
Alhemicarkaa

#1281 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

yellow cat wrote: Kolica kupili, krevetić isto, sad poslije NG mu moramo kupiti posteljinu i ogradicu :-D I dekice. I moj skočimiš može van. :-D
:oops: Hoće li neko meni neukoj objasniti šta je ogradica, svi je spominju, a ja nikako da skontam? :oops:
between

#1282 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by between »

Zna li mi neko objasniti sta treba da uradim da se narucim na UZ na jezeru.
Ja inace vodim trudnocu u domu zdravlja na Vojnickom polju ali im se pokvario UZ :sad:
niko_niko_kao_ja

#1283 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by niko_niko_kao_ja »

Alhemicarkaa wrote:
yellow cat wrote: Kolica kupili, krevetić isto, sad poslije NG mu moramo kupiti posteljinu i ogradicu :-D I dekice. I moj skočimiš može van. :-D
:oops: Hoće li neko meni neukoj objasniti šta je ogradica, svi je spominju, a ja nikako da skontam? :oops:
to ti je ono sto se stavlja na stranice krevetica, veze se za stranice i sluzi da bebi ne puse, ili da se beba ne udara od stranice ako se puno vrti. :-D http://www.njuskalo.hr/image-w450/oprem ... 816372.jpg ovako izgleda.
Zoya

#1284 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Zoya »

Alhemicarkaa wrote:
Ovo ( dakle sa strane krevetca)
Image

Ova je za malo vece djete, tamo nekad od godinu ipo, dvije:
Image

Da hoce malo ranije taj tvoj skocimis vani :D
Alhemicarkaa

#1285 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Hvala svima :kiss: Nekako sam skontalo da je to to, ali mi glupo to ime ogradica, to je meni navlaka za ogradicu :D
Zoya wrote: Da hoce malo ranije taj tvoj skocimis vani :D

:oops: A što bona, tek sam 24 sedmica, i vidiš da još nisam spremna :skoljka: :mrgreen:
Zoya

#1286 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Zoya »

Mislila sam na zutu macku :D A i ti pozuri, da vidimo te bebice. Hocetet barem po slikicu jednu da postavite? Da vam bebice vidimo. :)
otherside

#1287 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

wewa wrote: to je syntocin, sintetizirani hormon koji olaksava otpustanje mlijeka. ne skodi probati, ako ga se moze naci kod nas - dostupan je u spreju.
bilo ga je ranije u apoteci Dina na Cvili.
@Felidae, zao mi je sto se tako mucis :(
ima tu jos nekih otezavajucih faktora koji ne pisu u knjigama i cak kad se maksimalno educiras opet naidje problem.
npr. kalorijski unos tokom dojenja (mislim na dojilju) - prvih dana ja sam samo pila tecnost, nesto mi se nista nije jelo, bila sam previse iscrpljena. takvo mlijeko vjerovatno nije neki delikates :D
od umora, nespavanja i neuspesnog dojenja sam bila pod konstantnim stresom, da ne spominjem to ucestalo plakanje bebe... u takvim okolnostima, tesko je i razmisljati a kamoli baviti se tako ozbiljnim poslom kao sto je produkcija mlijeka. najgore od svega je to sto se ne mozes opustiti jer si stalno razapet izmedju flasice i dojke a tako zarko zelis da ti dijete samo doji...
sve znam...mila, probaj se opustiti, obavezno zovi patronaznu, popricaj s njom o refluxu i da li on moze biti problem (ako beba vraca hranu), ... i na kraju ako i ne uspijes nije strasno...kao sto neko rece, bebi nece nedostajati ljubavi i paznje a sita ce svakako biti. ljubi bebca :kiss:
Irish

#1288 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Irish »

otherside wrote:
wewa wrote: to je syntocin, sintetizirani hormon koji olaksava otpustanje mlijeka. ne skodi probati, ako ga se moze naci kod nas - dostupan je u spreju.
ima tu jos nekih otezavajucih faktora koji ne pisu u knjigama i cak kad se maksimalno educiras opet naidje problem.
npr. kalorijski unos tokom dojenja (mislim na dojilju) - prvih dana ja sam samo pila tecnost, nesto mi se nista nije jelo, bila sam previse iscrpljena. takvo mlijeko vjerovatno nije neki delikates :D
od umora, nespavanja i neuspesnog dojenja sam bila pod konstantnim stresom, da ne spominjem to ucestalo plakanje bebe... u takvim okolnostima, tesko je i razmisljati a kamoli baviti se tako ozbiljnim poslom kao sto je produkcija mlijeka. najgore od svega je to sto se ne mozes opustiti jer si stalno razapet izmedju flasice i dojke a tako zarko zelis da ti dijete samo doji...
sve znam...mila, probaj se opustiti, obavezno zovi patronaznu, popricaj s njom o refluxu i da li on moze biti problem (ako beba vraca hranu), ... i na kraju ako i ne uspijes nije strasno...kao sto neko rece, bebi nece nedostajati ljubavi i paznje a sita ce svakako biti. ljubi bebca :kiss:
:thumbup:
Felidae

#1289 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Felidae »

otherside wrote:
hvala ti, drago mi je sto me neko razumije...i mogu ti reci da si u pravu, apetit mi je nula, jedem tek zato sto sam gladna i sto moram, nista mi nije slatko, pa ni mamina pita :D i naravno da mi tijelo nemoze samo od vode proizvoditi mlijeko, a ovo malo sto imam da ponudim, bebacu nije dovoljno.
jucer mi je bila patronazna, prvo mi je ispraznila jednu dojku, mozak me je moj zabolio, katastofa, radila je to nekih pola sata, a ja sebi nisam mogla doci od bolova. onda smo pokusali staviti malog na ovu drugu....citavih 45 minuta vristanja, plakanja, mama, patronazna i ja....da bi mali mozda uzeo 2-3 gutljaja
wewo...hvala na pomoci...evo mis moj se probudio, pa kasnije cu pogledati ovo sto si mi nasla....
wewa

#1290 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

Felidae wrote:
otherside wrote:
hvala ti, drago mi je sto me neko razumije...i mogu ti reci da si u pravu, apetit mi je nula, jedem tek zato sto sam gladna i sto moram, nista mi nije slatko, pa ni mamina pita :D i naravno da mi tijelo nemoze samo od vode proizvoditi mlijeko, a ovo malo sto imam da ponudim, bebacu nije dovoljno.
jucer mi je bila patronazna, prvo mi je ispraznila jednu dojku, mozak me je moj zabolio, katastofa, radila je to nekih pola sata, a ja sebi nisam mogla doci od bolova. onda smo pokusali staviti malog na ovu drugu....citavih 45 minuta vristanja, plakanja, mama, patronazna i ja....da bi mali mozda uzeo 2-3 gutljaja
wewo...hvala na pomoci...evo mis moj se probudio, pa kasnije cu pogledati ovo sto si mi nasla....
hajde da pokusamo naci uzrok odbijanja dojke (jer se o tom radi):

koliko je bebac star?
kakav je bio porod?
koliko nakon poroda je proslo do prvog podoja?
kad si pocela s dohranom?
koliko ima pokakanih i popisanih pelena dnevno?
dajes li mu cuclu?
koliko cesto dojis, posebno nocu?

probaj odgovoriti na ova pitanja kad uhvatis minut vremena, pa da vidimo gdje se desio kurslus. dojenje je proces, kako se problem pojavi, tako moze i da nestane, samo treba vremena i tebi i bebacu da se priviknete jedno na drugo.
:kiss:
Irish

#1291 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Irish »

@Felidae, tebi stvarno svaka cast na tolikom trudu, samim time si svojoj bebici najbolji prijatelj :thumbup:

Nemoj da si previse zabrinuta..sve i kad eto ne bi uspjelo, pa nisi jedina..
Ja sam definitivno za dojenje, i sve, bas sve bih poduzela da uspijem i hvala Bogu jesam-tek tako, ali isto tako da sam dosla u to iskusenje da mi beba place gladna, mislim da ne bih imala te hrabrosti ne posegnuti za dohranom :( iskreno..
Nije to nista nenormalni, niti je neko zbog toga losija majka (ovo mi je ghrozno i napisati a kamo li cuti da neko sebe krivi sto nema mlijeka :sad: ), i bezbroj je beba odraslo bez dojke...Ne savjetujem te da se prestanes truditi, nego cisto da ne brines previse, jer je tvojoj bebici kudikamo najpreca tvoja ljubav i bezbeli si joj najkorisnija ti kao mama - sita, zadovoljna i rasterecena, bez obzira na nacin prehrane :kiss:
yellow cat

#1292 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by yellow cat »

Zoya wrote:
:kiss: ma ne brini, nagledaćeš se ti njega, čitav život pred nama i pred njim.
Felidae

#1293 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Felidae »

evo sam se opet sita isplakala, nece pa nece...sad mu muz daje flasicu, a ja sam izasla iz sobe da ne vidi kako placem...fakat mi ponestaje snage za sve ovo
wewa

#1294 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

Felidae wrote:evo sam se opet sita isplakala, nece pa nece...sad mu muz daje flasicu, a ja sam izasla iz sobe da ne vidi kako placem...fakat mi ponestaje snage za sve ovo
tako mi je zao sto se mucis, draga...

daj sebi dan odmora, nek jede iz flasice, ti probaj ponuditi dojku dok je u polusnu, pa nek je samo zvace. nemoj da te opterecuje da li je i koliko pojeo tvoga mlijeka, treba ti odmor a u medjuvremenu cemo mozgati i pronaci rjesenje :kiss:
Felidae

#1295 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Felidae »

hvala ti na podrsci, ima momenata kad stvarno mislim da cu poluditi, borim se sa pumpicom, sa malim i silikonskim sesiricima, odkuhavanjem tih svih sprava i tako mi prolaze cijeli dani, cuvam mlijeko u frizideru, 40, 60ml i pacem kad vidim kako iz sedmice u sedmicu mali jede sve vise hape i kako ja to svojim mlijekom nikad necu stici.
rodila sam na carski rez,
24 sata intenzivne - nisam bila sa bebom
tek drugi dan sam presla na odjel sa malim
cetiri dana nakon poroda bila sam na infuziji, keksu i caju (bukvalno je to sve sto sam konzumirala)
pokusavala sam da dojim od naseg prvog susreta, ali nesto malo mlijeka se pojavilo tek cetvrti dan od poroda, a njega su naravno sopali hapom u porodilistu to cijelo vrijeme...ja mislim da je tu krenulo sve nizbrdo
ti si bas jedna dusa od osobe....
minderpuza

#1296 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by minderpuza »

Felidae, polako, najgore sto mozes je biti pod stresom, nemoj da se sekiras, ja kad sam se prestala sekirati mlijeko je bolje krenulo. Jos uvijek nije to to ali polahko, ja svoju mezimicu moram dohranjivati svakako jer sam strasno malokrvna a one tablete zeljeza mi zeludac ne podnosi, tako da je rijesenje dohrana sa zeljezom. Moja beba ti je poprilicno ters, tako da ja cesto "izmuzem" svoje mlijeko u flasicu jer tako je ne fata srklet brze joj ide :D . Samo polako nemoj se sekirati i bice sve ok :wink:
Irish

#1297 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Irish »

Felidae wrote:evo sam se opet sita isplakala, nece pa nece...sad mu muz daje flasicu, a ja sam izasla iz sobe da ne vidi kako placem...fakat mi ponestaje snage za sve ovo
:|
Drzi se! wewa ti je rekla..odmori malo :sad:
Irish

#1298 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Irish »

Kad sam se vec ulogovala..
ima li neka iskusna mama da mi kaze kada ce ovo post-porodjajno opadanje kose stati??? Nastavi li ovako, za dva mjeseca bit cu celava :roll:
Zoya

#1299 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Zoya »

Provjeri zeljezo Irish, i ja znam da je to sasvim normalno, ne znam jel ti kosa opadala i tokom trudnoce? Kazu da kosa inace jako malo ili nikako ne opada u trudnoci, te da kasnije kad se porodis, opada ono sto je trebalo i u trudnoci opadati, odnosno ono sto svakodnevno opada, pa ti se mozda taj prelaz cini kao jako puno. Moja preporuka ti je (ako se tako nastavi) da se oshishash na sto krace, mnogo prakticnije ti je sad kad mozda nemas i puno vremena za svoju kosu :-) , a i neces to opadanje tako lose dozivljavati.
Last edited by Zoya on 28/12/2011 23:57, edited 3 times in total.
Zoya

#1300 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Zoya »

yellow cat wrote:
Zoya wrote:
:kiss: ma ne brini, nagledaćeš se ti njega, čitav život pred nama i pred njim.
Ako Bog da :kiss: Ljubim pupu lijepu :)
Post Reply