Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
kreso_atac

#1276 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Ma pusti to što se kune, svaka čast svakom, ali ti sjedni u auto, natjeraj ga gdje na uspon, pisao sam ranije, a ako nešto detaljnije treba pisat ću opet. Ne daj mu da te uvjerava kako ide po ravnom, magistrali itd, jer Cherokeeju i njegovom mjenjaču to nikakvo opterećenje nije, i uopšte bez nosača aksijalne osovine (koji se polome) on može ići trećom i četvrtom bez ikakvih problema.
broi01

#1277 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Hvala kreso u svakom slucaju
Sve sam sebi popiso i skoro naucio napamet sta sve trebam gledat i kako. Jedino stO me brine kako tudze auto natjerat negdje da bude tocak u zraku prednji pa zadnji, a da se nesto ne predvidzeno ne dogodi.
kreso_atac

#1278 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Ne moraš ići na dijagonalu, to je već ekstrem, pogotovo na snijegu. Osjeti se to fino na blatnjavoj podlozi uzbrdo pri kretanju itd.
broi01

#1279 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Nisam mislio diagonalu, jedan pa drugi, i to je jos bolje sto ne moram.
Dogovoreno je u utorak za onog prvog pa cu se javit i rec kako je proslo. Iskreno se nadam da ce bit sve uredu jer mi na oko fino izgleda
broi01

#1280 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

i ovog sam zvao i on je u opciji, samo ovaj nema plina pa je to jos dodatni trosak
http://www.pik.ba/artikal/1812606/2003- ... -0-benzin/
TheGodfather001

#1281 Re: Terenci i mehanika

Post by TheGodfather001 »

@Kreso-svaki tvoj odgovor sam procitao, i impresioniran sam tvojim znanjem o Jeep vozilima... I tako nakon nekog vremena, supruga i ja, otplatismo neke kredite, i neke njene zelje i zeljice, pa dodje na red i vozilo... Nakon dugogodisnjeg povjerenja u VW, nezamjenjivog i onog koji ce uvijek imati primat u nasim poimanjima, odlucismo se na prosirenje porodice i povecanjem gabarita porodicnog automobila, gledali VW Touraeg, ali je poskup za neke nase standarde koje smo postavili... Nego, zivim u Sarajevu, i vidim da svi koji posjeduju i voze Jeep GC-a dosta znaju o mehanici istih, a ja sam laik po tom pitanju, i malo sam gledao po mobile.de i nadjoh 2 izabrana modela, dizel iskljucivo, koja bih mogao dovuci u BiH, pa te molim da pogledas vizualno i da mi kazes sta mislis o njima, i sta bi trebao moj prijatelj koji bi isao gore da pogleda na njima, da li je cjenovno to prihvatljivo ili sta vec?? Hvala ti puno unaprijed Dr. za Jeep-ove...

1.http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... abNumber=1

2. http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showD ... abNumber=1
broi01

#1282 Re: Terenci i mehanika

Post by broi01 »

Jesil sigurno procito sve postove o GC dizelima?
I ja sam u namjeri kupit ali sam odusto od dizela zato sto niko nije napiso da je prezadovoljan sa dizelom. Ne znam ko je tacno napiso da je spaner remena za taj motor 900km, mercedesov motor, mjenjac mercedesove cijene
Ja ti samo skrecem paznju na ono sto je ovdje pisano.
Opet naj bolje objasnjenje svakako ce dat kreso.
Last edited by broi01 on 28/01/2012 16:55, edited 1 time in total.
TheGodfather001

#1283 Re: Terenci i mehanika

broi01 wrote:Jesil sigurno procito sve postove o GC dizelima?
I ja sam u namjeri kupit ali sam odusto od dizela zato sto niko nije napiso da je prezadovoljan sa dizelom. Ne znam ko je tacno napiso da je spaner remena za taj motor 900km, mercedesov motor, mjenjac mercedesove cijene
Ja ti samo skrecem paznju na ono sto jeovdje pisano.
Opet naj bolje objasnje svakako ce dat kreso.
Sada se ne mogu tacno sjetiti, ali mislim da je bilo price od 3.1d* motorima??!! Ili sam to previdjeo??
A sve to ima svoje Za i Protiv, ipak imas vise prodavaca mercedesovih dijelova nego "originalnih" americkih??!!
Sigurno je da je skuplje odrzavanje, ali vodjen nekom njemackom logikom, nekako je sigurnije??
Najkompetentniji od svih je ipak MAG Kreso :-D
Last edited by TheGodfather001 on 28/01/2012 16:54, edited 1 time in total.
kreso_atac

#1284 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Iskreno, ja dizela Jeepa teško da bih gledao pored benzinskih varijanti, ali naravno poštujem sve, i svako zna šta mu odgovara. Ako ideš na Mercedesov 2.7 CRD motor, pokušaj naći verziju sa američkom mehanikom, up country suspenzijom, dana diferencijalima i quadra drive reduktorom, te 545RFE mjenjačem iz Granda V8. Za moj ukus, i generalno smatram da mercedesova mehanika u tom Jeepu slabo podnosi ono za šta je namijenjen. Možda da razmisliš i o 3.1 turbo dizelu, koji ima 42RE mjenjač i selec trac reduktor, malo manje snage za trkanje, ali je životinja što se prijenosa snage na kotače tiče. Što se same kupovine tiče, klasika paziti na diferencijale i reduktor, pogone, amortizere nazad, jer to govori puno o načinu kako je korišten Jeep, mada u Evropi ovako klasični Jeepovi koji su se uglavnom koristili kao porodična vozila, nisu nešto pretjerano tjerana, nisu teglili itd. Ovako na prvi pogled, djeluju ušminkano, imaju fino opreme, noviji modeli sa okruglim maglenkama i redizajniranom grill maskom, i to je sve što se može iz toga vidjeti. Naravno obavezno na dijagnostiku i kodove malo pročitat, ima li nešto značajnije, sitne greškice se naravno zanemaruju prilikom kupovine ako već nađeš povoljnu cijenu, ali skenirati TCM za kodove, tu se ne zanemaruju nipošto, zatim pritisak punjenja turbine, kompresija kod 3.1 TD (što zna praviti problem), stanje slipova ukoliko ih ima, boja, miris ulja itd, mada to ne znači puno jer prodavaš to zna promijeniti sve tik pred prodaju kao šminka.
TheGodfather001

#1285 Re: Terenci i mehanika

kreso_atac wrote:Iskreno, ja dizela Jeepa teško da bih gledao pored benzinskih varijanti, ali naravno poštujem sve, i svako zna šta mu odgovara. Ako ideš na Mercedesov 2.7 CRD motor, pokušaj naći verziju sa američkom mehanikom, up country suspenzijom, dana diferencijalima i quadra drive reduktorom, te 545RFE mjenjačem iz Granda V8. Za moj ukus, i generalno smatram da mercedesova mehanika u tom Jeepu slabo podnosi ono za šta je namijenjen. Možda da razmisliš i o 3.1 turbo dizelu, koji ima 42RE mjenjač i selec trac reduktor, malo manje snage za trkanje, ali je životinja što se prijenosa snage na kotače tiče. Što se same kupovine tiče, klasika paziti na diferencijale i reduktor, pogone, amortizere nazad, jer to govori puno o načinu kako je korišten Jeep, mada u Evropi ovako klasični Jeepovi koji su se uglavnom koristili kao porodična vozila, nisu nešto pretjerano tjerana, nisu teglili itd. Ovako na prvi pogled, djeluju ušminkano, imaju fino opreme, noviji modeli sa okruglim maglenkama i redizajniranom grill maskom, i to je sve što se može iz toga vidjeti. Naravno obavezno na dijagnostiku i kodove malo pročitat, ima li nešto značajnije, sitne greškice se naravno zanemaruju prilikom kupovine ako već nađeš povoljnu cijenu, ali skenirati TCM za kodove, tu se ne zanemaruju nipošto, zatim pritisak punjenja turbine, kompresija kod 3.1 TD (što zna praviti problem), stanje slipova ukoliko ih ima, boja, miris ulja itd, mada to ne znači puno jer prodavaš to zna promijeniti sve tik pred prodaju kao šminka.
Evo sada sam prekopirao prijatelju ovo sve, on putuje u ponedeljak ujutro, i kontaktirao je ove trgovce, valjda na sva vozila daju garanciju od godinu dana (doduse u Njemackoj), ali opet mi nesto suhVa. Hvala ti puno na odgovoru.
Ako bude pazaren, javljam vam:):)
Hvala puno jos jednom:):)
kreso_atac

#1286 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Ako te zanima mogu pisati onako najčešće greške i probleme kod jednog i drugog dizela, bar što se mog iskustva sa njima tiče. I generalno, pošto prodajem dijelove i za dizela i za benzinca, u 90% slučajeva za dizela je sve skuplje, 50-60%. Iako se u Austriji proizvodi i on i većina dijelova, šta znam do čega je, filozofija proizvodnje i politika njemačkog kvaliteta, šta li već. Ako ne pazariš, mogu ti pokušati pronaći nešto u Austriji od provjerenih kolega.
TheGodfather001

#1287 Re: Terenci i mehanika

kreso_atac wrote:Ako te zanima mogu pisati onako najčešće greške i probleme kod jednog i drugog dizela, bar što se mog iskustva sa njima tiče. I generalno, pošto prodajem dijelove i za dizela i za benzinca, u 90% slučajeva za dizela je sve skuplje, 50-60%. Iako se u Austriji proizvodi i on i većina dijelova, šta znam do čega je, filozofija proizvodnje i politika njemačkog kvaliteta, šta li već. Ako ne pazariš, mogu ti pokušati pronaći nešto u Austriji od provjerenih kolega.
Zasad nema potrebe da te zamaram tipkanjem najcescih gresaka jer nemam preliminarne rezultate pregleda ovih vozila. A to mi je jasno za vise cijene odrzavanja dizela nego benzina, ali uzimajuci u obzir da je kod nas luksuz veliki voziti nekog potrosaca, americkog, opet se nekako razlika u odrzavanju i sipanju goriva izmedju dizela i benzina izbalansira na kraju, i sve dodje na isto.
Vidim ovdje neki ljudi spominju servisiranje u Srbiji, Hrvatskoj, a to me pomalo odbija od ove kupovine, jer iskreno mi ne pada na pamet prelaziti granice i voziti se po 7-8 sati da bi mi neko promijenio neki dio... Zato sam i gledao ove 2.7 CRD masine, u Sarajevu i okolini ima mnogo trgovaca koji prodaju dijelove za mercedesa, te pretpostavljam da postoje i majstori koji to mogu i promijeniti, tako da je odrzavanje mnogo jednostavnije, ne znaci da je jeftinije, ali svakako dostupnije ne zahtjeva toliko zrtvovanja i putesestvija.
Hvala tebi puno, saznacemo sve u toku naredne sedmice. Onda se javim tebi na PP oko pomoci u pronalazenju dobrog GC-a.
BISCANIN2

#1288 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

broi01 wrote:a mogo si i ti bakire neku progovorit :)
i ti si cest u ovom dijelu foruma,
doduse bilo bi naj bolje da ga biscanin provoza on zna i glavu morota sj...t :-D
He he he he ,a stacu necu da riknem lovu pa onda da kukam.

Ja sam jeepa ganjao od maja do novembra, i evo kako sam ispitivao.
Prvo gazdu jeepa pored sebe (da ne kaze ko prosli da sam sje.o glavu )pa na benzinsku ,drugo dobar ravnik gdje nema murije ,i kad dodjes na dobar u dugacak ravnik ,gas do poda ,onda malo ga pustis da dihne pa opet do poda ,pa ga prebacis u sport i opet do poda.Tu ces da vidis kako salta ,vuce i nosi li u koju stranu trap.Onda na najveci makadam odes da vidis dodatno trap ,jeli šta lupa ,luft itd.I poslije toga na najvecu stranu odes i redukuješ ga ,prvo u onaj laksi mod ,a kasnije u totalno zakljucan dif i zadas mu koji ispit da se popenje itd.
Ako mu neradi visko ili ima problema sa hladnjakom odmah ces da vidis jer ce poceti da izbaciva vodu a na ovo moras da vodis racuna jer se u praksi pokazalo cesto.To im je boljka.Ako je ok sa sistemom za hladjenje temperatura ce porast za stepen i upalit ce se ventilatori i sve ce biti ok ,ako ne voda ce da izbije na posudu.
Ako ti se svidi a voda pod opterecenjem izbije onda mu provjeri kao što je krešo opisao filter za zrak jeli mastani vlažan ,vrlo jednostavan zahvat .
Uglavnom vodio sam racuna na mjenjac ,zadnji dif i pregrijavanje.Ja lično ne volim da je prethodni vlasnik mjenjao ikakva ulja čak i ako je mjenjao ja bih opet promjenio makar ono u mjenjaču .
Jer znam kad sam kupovao za xj kakva su mi ulja naši mehaničari preporučivali da nije kreše i ovog foruma i a ja bih bio žrtva neukosti naših mehaničara.
Kaže orginal ulje za mjenjač a ono se žuti ko dukat,kaze mi mehinacar u sarajaveu ja radim sa krajslerom i onda stavi permant umjesto antifriza .
Uglavnom sretno i ne čeka vas u opšte lagan zadatak.
BISCANIN2

#1289 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Proljetos kad sam narucivao gume i ulja i ostale dijelove za xj ili kocku pita me lik koji radi u prodavnici dijelova ,što ja toliko ulažem "staro auto " i takvo auto ,reko kad probas kakvog ovakvog mozda ce ti biti jasno .
Nedavno odem u istu prodavnciu da kupim sredstvo za poliranje farova kad lik me pita sto to reko farovi na jeep da ih ispoliram ,lik se nasmija i odvede me na parking pokaza mi 4.7 WJ trula visnja. :-)
mad max

#1290 Re: Terenci i mehanika

Post by mad max »

opet
pitanje za kresu...
prilikom provjere gresaka davanjem kontakta kljucem tri puta grand cherokee wj
P0300
P0301
P0302
P0455
P0306
pozdrav
kreso_atac

#1291 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

cilindri 1 2 i 6 ti imaju neusaglašeno paljenje. provjeri svjećice, bobinu i kablove za početak, a onda i senzor radilice, mada to bi već javilo konkretan kod greške. o 0455 smo već pričali.
mad max

#1292 Re: Terenci i mehanika

Post by mad max »

hvala kreso...
klisara

#1293 Re: Terenci i mehanika

Post by klisara »

kreso_atac wrote:cilindri 1 2 i 6 ti imaju neusaglašeno paljenje. provjeri svjećice, bobinu i kablove za početak, a onda i senzor radilice, mada to bi već javilo konkretan kod greške. o 0455 smo već pričali.

pozdrav kreso
nisam uspio slikati nista jer me "majstor" iznervirao
zamisli ja dosao da vidim plocice na difovima da uslikam sve kad mi on kaze da mu je dzip pao sa dizalice :x ulupio ga na deset mjesta i ja otjeram jeepa skinem mu kardan i sad ga vozim sa zadnjom
na piku sam nasao jednog sto prodaje djelove i on mi kaze da on ima dif prednji i zadnji ja mislim da su 41/11
sta ti mislis da li to moze da se uradi da li ce odgovarati
nije skup trazi mi 150e za dva s tim da mu ja dam svoje
i jos da te pitam kod mene pise da je xj a ja kako razumi tebe da je on zj
hvala
kreso_atac

#1294 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Ako je Grand Cherokee onda je ZJ, ako je Cherokee kockica onda je XJ. Napiši mi koji reduktor imaš i reć ću ti koji diferencijali ti odgovaraju. 150€ za dva ispravna diffa je džaba!
klisara

#1295 Re: Terenci i mehanika

Post by klisara »

grand je a pise xj
kreso_atac

#1296 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Gdje piše XJ? ne razumijem
limited5,9

#1297 Re: Terenci i mehanika

Post by limited5,9 »

pozdrav ljudi a posebno inzinjeru kresi

pitanje mozda bi zelio podignut granda zj sa onim spacerima samo pod opruge da se stave kreso koliko maksimalno smijem napravit debele da ne moram spone mjenjat i nista na trapu
a da li smijem na njega stavit distanc sajbe a samo na zadnju osovinu
i sta bi gume sa dimenzijom mogle ic najvise
hvala svima
limited5,9

#1298 Re: Terenci i mehanika

Post by limited5,9 »

i da li tko zna da li je moguce da felge od suzuki samuraja pasu na granda zj
govorimi prijatelj da pasu ali neznam :?
Bakir1

#1299 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

kod granda bi trebale biti 5*114 a uki je 5*139 tako da ne pasu.
znam ja gdje imaju sa limiteda felge 16 hoces da pitam?
kreso_atac

#1300 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

limited5,9 wrote:pozdrav ljudi a posebno inzinjeru kresi

pitanje mozda bi zelio podignut granda zj sa onim spacerima samo pod opruge da se stave kreso koliko maksimalno smijem napravit debele da ne moram spone mjenjat i nista na trapu
a da li smijem na njega stavit distanc sajbe a samo na zadnju osovinu
i sta bi gume sa dimenzijom mogle ic najvise
hvala svima
Maksimalno 2.5 inča, tj oko 5 cm, ako ne planiraš raditi ništa sa kardanima, uglovima prema reduktoru itd. Samo na zadnju osovinu ne smiješ ukoliko opruge nisu "izmorene" i legle. Mijenja se upadni ugao prema reduktoru od diferencijala, što pod opterećenjem dovodi do isklapanja kardana.
Post Reply