BOG vs NAUKA

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Great Cornholio

#1276 Re: BOG vs NAUKA

Post by Great Cornholio »

carobnjak_iz_voza wrote: Ti dobro znas siguran sam da je za to najbolji primjer el-Gazali ,insan koji je nazvan "dokazom islama" i koji je svrstan u najvece mislioce svijeta i poznavaoce Kur'ana te kako se je odlucio da zivi zadnju fazu svoga zivota na dunjaluku.Dali je to bila percepcija Boga kroz razum ili "srce"?
Ovo drugo ima zavrsnu rijec kod svakog vjernika i nepostojanje imana pored poznavanja svih dimenzija islama jeste nepostojanje ove dimenzije ,alfa i omega vjere
Ljubav je stanje u kojem čovek ponajčešće vidi stvari takvima kakve one nisu (Friedrich Nietzsche).
Pozdrav stari mudrače čarobnjače :D
Great Cornholio

#1277 Re: BOG vs NAUKA

VerticalHairFactor wrote: Prva generacija islamskih filozofa je to znala pa su se trudili biti empirijski nastrojeni, za razliku od današnjih koji islam žele pretvoriti u još jednu u nizu organiziranih religija, reduciranih dogmi, kojima će se "pastva" držati pod kontrolom. Zar Rib'ijj ibn Amir, ashab, nije rekao Rustumu mi smo došli da ljude oslobodimo od robovanja ljudima tako da robuju samo Gospodaru ljudi i da ih izbavimo iz okova religija i donesemo im prostranstvo islama.
Eh, jadi moji :D
Organizovana religija je drugo najveće zlo na ovom dunjaluku, prvo je pohlepa koja je negativna ljudska osobina, glavni uzrok sukoba među ljudima , osobina koja nastaje zbog toga što živimo ljudskoj prirodi neprilagođenim društvenim sistemima.

Vjerske institucije su profitabilne firme kojima je jedino bitno pridobiti što više "mušterija", one žive od Boga a ne za Boga ( Boga koji propagira solidarnost, poštenje, nepristrasnost itd.)

Pohlepa + vjerske institucije željne profita = Rat !

Psihološki gledano, "grijehovi" su neophodni u svakom sveštenički organizovanom društvu. Oni su pravo održavanje moći, sveštenik živi od grijehova, njemu je potrebno da se "greši"... Najvrhovnije načelo: "Bog oprašta onome koji se kaje" — jasnije: koji se potčinjava svešteniku ( Fridrih Niče).
asurbanipal

#1278 Re: BOG vs NAUKA

Post by asurbanipal »

carobnjak_iz_voza wrote:Dobro si,slazem se sa vecinom toga sto si rekao medjutim kazem da se ja nisam nikad (a nisam primjetio niti da je brat Arzuhal)nesto suprostavljao evolucionizmu .
Medjutim ne bih se slozio s tobom oko trpanja cijele islamske uleme pod plast kreacionizma,pogotovu jer islam i nema neko jedinstveno vladajuce tijelo cije bi odluke imale svoju tezinu ,vec je to mnostvo raznoraznih varijacija u percepcijama nauke.Istina je da takav stav ima u vecini slucajeva ulema sa arapskog poluotoka i jasno je da ti ciljas na selefizam(zasto koristiti izraz "evangelizam"?)koji ima odredjeni uticaj i u nekim drzavama van Arabije.
Ti zaboravljas jednu bitnu stvar ,a to je da islam ima jos dimenzija pored ovih svih sto smo ih spomenuli ,a one su danas jako vidljive dali zbog automatizma samoobrane ili zbog ocito krivog pristupa zapadnih civilizacija islamu i
isto tako nakupljene antizapadnjacke energije koja se stvarala decenijama pod kolonizatorskim silama te kasnije pod teskom rukom njihovih ostavljenih nakaradnih sistema.Dakle zaboravljas politicki islam koji se nikako ne moze u danasnji zeman ostaviti kao sekundarna dimenzija ,jer kazem sve da se to pokusa nece biti moguce zbog ustroja i danasnjeg svijetskog poredka.
Isto zaboravljas jednu (po meni najbolju )stvar koja nam je dosla sa tih prostora ,a to je razdvajanje islama i tradicije nekog podneblja,sto se nikako ne smije staviti u zapecak sad kad smo svijesni toga i svijesni smo koliko tradicija moze nanijeti stete percepciji i reputaciji islama.Istina da je to radjeno na jedan grub,nestrucan nacin i da su se nosioci tih ideja ponasali ko slonovi u staklarnicama,ali i pored toga ovaj je dio jasnog oznacavanja sta je tradicija a sta islam nasusno potreban i ne smije se zanemariti bez obzira odakle dolazi i koja mu je politicka pozadina.
Na kraju i najvaznija dimenzija percepcija islama jeste....srce! Razum,nauka i sav trust mozgova nisu dovoljni da se islam vidi onakvim kakav zaista jest.Ti dobro znas siguran sam da je za to najbolji primjer el-Gazali ,insan koji je nazvan "dokazom islama" i koji je svrstan u najvece mislioce svijeta i poznavaoce Kur'ana te kako se je odlucio da zivi zadnju fazu svoga zivota na dunjaluku.Dali je to bila percepcija Boga kroz razum ili "srce"?
Ovo drugo ima zavrsnu rijec kod svakog vjernika i nepostojanje imana pored poznavanja svih dimenzija islama jeste nepostojanje ove dimenzije ,alfa i omega vjere
U redu je sve, samo nemojte trpati u isti koš i izjednačavati selefizam (Selefije - prve generacije ashaba i muslimana, selefizam koji se po meni odnosi više na vremenski period, period u kojem su kako je naveo VHF muslimani postigli značajan uspjeh na polju nauke, kulture, umjetnosti, filozofije i da još ne nabrajam) i vehabizam (politička ideologija, koja ima dosta sličnih tačaka sa drugim ideologijama u prvom redu komunizmom, čiji su pripadnici ovog pokreta - Vehabije uzurpirali naziv Selefije, pozivajući se na praksu prvih generacija, ali su pri tome vrlo selektivne, dakle radi se o jednom redukcionističkom pokretu usko povezanim sa vladajućom strukturom u Saudijskoj Arabiji i po meni je najpravilniji naziv za njih - Vehabije.)
Great Cornholio wrote: Ljubav je stanje u kojem čovek ponajčešće vidi stvari takvima kakve one nisu (Friedrich Nietzsche).
Pozdrav stari mudrače čarobnjače :D
Bog je mrtav... (Nietzsche)
Nietzsche je mrtav... (Bog) :D
Great Cornholio

#1279 Re: BOG vs NAUKA

asurbanipal wrote: Bog je mrtav... (Nietzsche)
Nietzsche je mrtav... (Bog) :D
Nema nikakvih moralnih fenomena postoji samo moralno tumačenje fenomena (Niče) :)
NIN

#1280 Re: BOG vs NAUKA

Post by NIN »

Ljudi, necemo o NiceTu i o tome sta je brko rek'o i sta je mislio o bogu i bogovima, osim ako nije bas vezano za temu, a tema je jasna i lijepo bi bilo kad bi se vise ljudi ukljucilo u konstruktivno formiran dijalog na zadnjih nekoliko strana.

:)
asurbanipal

#1281 Re: BOG vs NAUKA

Post by asurbanipal »

NIN wrote:Ljudi, necemo o NiceTu i o tome sta je brko rek'o i sta je mislio o bogu i bogovima, osim ako nije bas vezano za temu, a tema je jasna i lijepo bi bilo kad bi se vise ljudi ukljucilo u konstruktivno formiran dijalog na zadnjih nekoliko strana.

Slažem se 8)
GAU8

#1282 Re: BOG vs NAUKA

Post by GAU8 »

NIN wrote:Ljudi, necemo o NiceTu i o tome sta je brko rek'o i sta je mislio o bogu i bogovima, osim ako nije bas vezano za temu, a tema je jasna i lijepo bi bilo kad bi se vise ljudi ukljucilo u konstruktivno formiran dijalog na zadnjih nekoliko strana.

Ne vidim nesto posebno konstruktivno u tome da se sve svodi na nesretnu evoluciju vs. kreacionizam :)
Great Cornholio

#1283 Re: BOG vs NAUKA

asurbanipal wrote:

Slažem se 8)
Ha ja, bolje se sam složit neg' da nas drugi slažu :lol: :sax:
NIN

#1284 Re: BOG vs NAUKA

Post by NIN »

GAU8 wrote:

Ne vidim nesto posebno konstruktivno u tome da se sve svodi na nesretnu evoluciju vs. kreacionizam :)
Pa i nije bas tako. Sa sireg sapekta vidjet cemo da ima itekako konstruktivne price o, konkretno, prakticnom koristenju naucnog metoda u drustvu koje je bas religija ustrojila i digla na noge. Dakle, u samoj srzi dijaloga, ako na umu imamo Zaltno doba islama, imamo dakle naucni metod u pravom smislu te rijeci i Boga kao inspiraciju.
Bloo
Globalna šefica

#1285 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bloo »

NIN wrote:

Nije bas tako. Sa sireg sapekta vidjet cemo da ima itekako konstruktivne price o, konkretno, prakticnom koristenju naucnog metoda u drustvu koje je bas religija ustrojila i digla na noge. Dakle, u samoj srzi dijaloga, ako na umu imamo Zaltno doba islama, imamo dakle naucni metod u pravom smislu te rijeci i Boga kao inspiraciju.
Naglasak na ako. Vecina nema nista posebno na umu osim generalnih principa i dogmi svoje vjere, nedovoljno istrazenih i utvrdenih od strane same individue, tako da eventualno se može očekivati prostiranje tuđih mišljenja u vidu copy paste.
statix

#1286 Re: BOG vs NAUKA

Post by statix »

VHF je imao slicnu zamjerku o kojoj sam i ja sa par forumasa diskutovao (http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=250). Stajaliste da se argument uvazava prije titule neke osobe (npr.uleme) kada se radi o izucavanju materijalnog svijeta i njegovih zakonitosti i prirodnih procesa. Medjutim, pojedinci se na kraju pozovu na "srce", kao alatku koja zapravo nam ne moze pomoci u ovom istrazivanju, osim sto ce pojedince prosvijetliti glede misterije "ko stoji iza zakonitosti i mehanizama koji vladaju materijalnim svijetom" ili kako kaze carobnjak pomoci da se pravilno percepira islam, sto je potpuno beskorisno i neutemeljeno sa naucnog aspekta, jer to ne pomaze u razumijevanju evolucije kosmosa i porijeklu vrsta. Ocigledno je da i ranim islamskim ucenjacima je to bilo jasno, tako da su vodili racuna kako formulisu teorije, dok su svoju emotivnu i duhovnu zedj gasili kuranskim ajetima, sto nije slucaj sa Harunom, Zakirom & Co.

Edit: jasno je da autoritarizam u danasnjim islamskim zemljama koci naucni progres i kreativnost. Bila je debata na BHT,"dohadebates", "Education pointless without free speech". :D
dr.Gonzo

#1287 Re: BOG vs NAUKA

Post by dr.Gonzo »

Ja mislim da je dobra stvar sa vjerovanjima uopste to sto se mogu prilagoditi naucnim spoznajama. Za razliku od nauke koja se nesto teze prilagodjava vjerovanjima. Na kraju krajeva, vjerske knjige gotovo nikada ne iznose naucne tvrdnje, tako da tesko mogu biti u konfliktu sa naukom :mrgreen: Evo recimo ova:
psydelija wrote: - zar (covek) nije bio kap semena koja se ubaci... (el kijame, 37)
- o ljudi, kako mozete sumnjati u ozivlenje, pa mi vas stvaramo od zemlje... (el hadzdz, 5)
- on od vode ljude stvara... (el furkan, 54)
Ovo svako moze protumaciti kako zeli... Ko zeli da vjeruje, u tome vidi metaforu, a nauka se ne bavi metaforama.
Great Cornholio

#1288 Re: BOG vs NAUKA

carobnjak_iz_voza wrote: Ja tebi lijepo rekoh da cutis ako ne znas o cemu pricas i neces se nikad obrukati sa ovakvim pojmovima "organizovana religija" i slicno jer religija i ne postoji ako nema svoju formu,zakone ,zabrane itd
Pogriješih, mišljah na institucionalizovanu religija kad napisah organizovana religija.
Tačno svaka religija je u svojim "svetim" knjigama propisala zakone, zabrane, preporuke itd., pa čovjeku ne treba ništa više od tih knjiga da bi se upoznao sa svojom religijom i da bi dobio smjernice po kojima treba da se vlada da bi bio dobar vjernik.
Što će muslimanu hodža na dženazi kad tu dženazu može klanjati i bilo koji drugi vjernik koji je naučio napamet iz Kur'ana tekst onoga što se uči na dženazi.
Treba mu komad zemlje i prateći elementi koji su potrebni za ukop po islamskim propisima, i neko ko zna ono što hodža prouči u onih pet minuta koliko uči.
Ne treba čovjeku ezan da zna kad mu je vrijeme namazu, može snimit ezan na mobitel pa će ga mobitel obavjestiti kad je vakat klanjat'.
Porez već daje državi, pa je nepotrebno da daje zekjat islamskoj zajednici, koja je sama sebi svrha.
Koje bi se samo pare uštedjele kad ne bi bilo institucionalizovane religije,a istovremeno bi se smanjio bi njen štetan uticaj koji čine držanjam političkih govora na džumama , misama itd.
carobnjak_iz_voza wrote: Imas nekakav "antivehabijski" stav kako sam primjetio i onda kritikujes svestenstvo sto je opet "provehabijski" skroz,dakle neusaglasen si ,vjerovatno jer nemas pojma o cemu pricas i ne moze te se uzimati ozbiljno .
čak i od vehabija se može nešto pametno čut' :D
carobnjak_iz_voza wrote: Svestenstvo u islamu u osnovi i ne postoji ali je postalo nuznost i nametnuto je sekularnim sistemom drzave.
Imami tj "hodze" nisu poznati u islamu niti imaju priblizno znacenje kakvo recimo imaju danasnji vjerski sluzbenici,jer imam je bio onaj covjek koji bi se zadesio u tom namaskom vaktu u dzematu i davala se prednost ucenima,starijim osobama ali bez obaveze i stalnog prisustva kao sto je to danas.
Znači, po islamu ne bi trebali da postoje vjerski službenici koji bi za svoje službovanje dobijali platu - to ti reče.
Eto super, 1700 km koliko uzme IZ za dženazu može se usmjeriti u humanitarne svrhe, pa nikome neće trebati davati sadaku.
carobnjak_iz_voza wrote: Znaci nestanak svestenstva je moguci samo u nesekularnim sustavima.
Kakvi su to nesekularni sistemi ?
Great Cornholio

#1289 Re: BOG vs NAUKA

carobnjak_iz_voza wrote:.Osim toga kao sto znamo nauka nema zacementirane odgovore ni definicije i one se vremenom dopunjuju tako da se recimo prije samo stotinjak godina mnoge naucne definicije nisu bile u skladu sa islamom ,ali niko zato nije tumacio Kur'anske ajete drugacije da bi se eto uskladili ,niti ih treba uskladivati sad .Oni su takvi kakvi jesu i nema mijenjanja niti jednog slova a samim time je ipak maximalno ogranicava interpretacija.Pogotovu jer vecini interpretacija uopce nije ni potrebna
Ili kako to prvi u muslimana BiH reče: "Kome bolan mi da se prilagođavamo, dosta smo se mi prilagođavali, nek se oni sad nama prilagođavaju :D
dr.Gonzo

#1290 Re: BOG vs NAUKA

Post by dr.Gonzo »

To nije tacno i "prilagodjavanje " o kojem ti govoris je sto se islama tice sasvim nepotrebno,jer islam nije nikoga bacao na lomacu niti palio naucnu literaturu ,bas naprotiv.Osim toga kao sto znamo nauka nema zacementirane odgovore ni definicije i one se vremenom dopunjuju tako da se recimo prije samo stotinjak godina mnoge naucne definicije nisu bile u skladu sa islamom ,ali niko zato nije tumacio Kur'anske ajete drugacije da bi se eto uskladili ,niti ih treba uskladivati sad .Oni su takvi kakvi jesu i nema mijenjanja niti jednog slova a samim time je ipak maximalno ogranicava interpretacija.Pogotovu jer vecini interpretacija uopce nije ni potrebna
Mozda je tumacenje bolja rijec od prilagaodjavanja. Recimo, izjava da su ljudi stvoreni od zemlje i vode se moze tumaciti bukvalno(kao sto se prije 1200 sigurno tumacilo), ili u prenesenom znacenju(ali kojem?), u zavisnosti od okolnosti :mrgreen:
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#1291 Re: BOG vs NAUKA

Post by WipeOut »

Great Cornholio wrote: Ili kako to prvi u muslimana BiH reče: "Kome bolan mi da se prilagođavamo, dosta smo se mi prilagođavali, nek se oni sad nama prilagođavaju :D
Image
Nije reko' "bolan"...neispravan ti citat :skoljka:
Great Cornholio

#1292 Re: BOG vs NAUKA

WipeOut wrote:
Great Cornholio wrote: Ili kako to prvi u muslimana BiH reče: "Kome bolan mi da se prilagođavamo, dosta smo se mi prilagođavali, nek se oni sad nama prilagođavaju :D
Image
Jest u pravu si, nije 'bolan' već 'ba' :D
arzuhal

#1293 Re: BOG vs NAUKA

Post by arzuhal »

Great Cornholio wrote:
WipeOut wrote:
Image
Jest u pravu si, nije 'bolan' već 'ba' :D
Podržavam ovu izjavu dr. Cerića :thumbup:
Great Cornholio

#1294 Re: BOG vs NAUKA

carobnjak_iz_voza wrote: Ne znam odakle ti podatak da to uzima IZ ?Taj novac uopce ne ide dalje od lokalnog pogrebnog poduzeca i vjerskog sluzbenika -hodze.
Imao sam skoro smrtni slučaj u bližoj porodici, pa imam još uvijek račun koji iznozi 1700 km uplaćen na račun IZ, a još toliko se mora uplatiti javnom pogrebnom društvu, što znači da dženaza košta preko 3000 km, a sahrane prema katoličkim ili pravoslavnim propisima su još skuplje.
arzuhal

#1295 Re: BOG vs NAUKA

Post by arzuhal »

Great Cornholio wrote:
carobnjak_iz_voza wrote: Ne znam odakle ti podatak da to uzima IZ ?Taj novac uopce ne ide dalje od lokalnog pogrebnog poduzeca i vjerskog sluzbenika -hodze.
Imao sam skoro smrtni slučaj u bližoj porodici, pa imam još uvijek račun koji iznozi 1700 km uplaćen na račun IZ, a još toliko se mora uplatiti javnom pogrebnom društvu, što znači da dženaza košta preko 3000 km, a sahrane prema katoličkim ili pravoslavnim propisima su još skuplje.
Možeš li taksativno pobrojati šta je sve uračunato u taj iznos od 1700 KM?
Motokultivator

#1296 Re: BOG vs NAUKA

Post by Motokultivator »

arzuhal wrote: Podržavam ovu izjavu dr. Cerića :thumbup:
Cuj podrzavas. To je izjava stoljeca. Najbolja izjava ikada recena od islamskog poglavara na ovim prostorima :thumbup: :thumbup:
bijela

#1297 Re: BOG vs NAUKA

Post by bijela »

@GC de, jel ti belaj napisati šta podrazumjeva tih 1700 KM,
koje usluge i pošto je koja?
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#1298 Re: BOG vs NAUKA

Post by WipeOut »

Great Cornholio wrote:

Sta se tice te pravoslavne sahrane,ona najobicnija kosta 1750 E (znaci ovo govorim iz prve ruke,sator,hrana,ali imajuci u vidu da je uskrsni post u toku nema ovce i svinje,nego samo riba od mesa,i ovo je otprilike ona najjeftinija sahrana).

Ne kontam samo od kud tolika cifra IZ (dal je u pitanju hodzarina sta li :? )
Motokultivator

#1299 Re: BOG vs NAUKA

Post by Motokultivator »

bijela wrote:@GC de, jel ti belaj napisati šta podrazumjeva tih 1700 KM,
koje usluge i pošto je koja?
Opremanje umrlog, gasulhana, klanjanje dženaze u Vlakovu i druge usluge za nečlanove Islamske zajednice je 920 KM, za onoga koji je bio jednu godinu član cijena je upola manja, za onoga koji je 10 godina član cijena je 140 KM.
Izvor: rijaset.ba

Meni samo nisu jasni likovi koji nece da placaju parcelu dva sa jedan, daske, cefine, ... i onda kad mandrknu, da ne kazem presele, hoce da im je sve dzabe :-) . Ustvari, bas njih boli i briga za to, al zato boli njegove bliznje. Nikako da shvatim te ljude, na koji nacin razmisljaju. Ako neces na mezarje, ti brate u svoju bascu i bice ti 0KM, ha ja.

Ode tema u helac, al et moro sam.
Bloo
Globalna šefica

#1300 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bloo »

http://www.bhdani.com/arhiva/180/t18003.shtml

Najveće pogrebno društvo u Sarajevu su "Bakije", koje imaju vlastitog mrtvozornika, gasulhanu (mjesto gdje se kupaju mrtvi i opremaju za ukop), organiziraju prevoz umrlog, ali nemaju svoje groblje s obzirom da su sva u nadležnosti "Pokopa", a ona mala koja su otvarana tokom rata (i, po zakonu zatvorena nakon rata) u nadležnosti su Islamske zajednice. Najjeftinija dženaza je na improviziranom groblju Obad kod Fabrike duhana, i troškovi su 580 KM. Ovome, ako niste član "Bakija" ili IZ-a, treba dodati i usluge vjerskih službenika, koje iznose 400 KM i podrazumijevaju gasulu (kupanje), dvije bule na tevhidu i jednog hodžu na samoj dženazi. Članovima je ova usluga besplatna kao i tevhid nakon sedam dana. Za groblje Vlakovo, koje je petnaest kilometara udaljeno od Sarajeva, cijena se uvećava za 100 KM, a na ostalim lokacijama "Bakijama" treba platiti 480 KM plus troškovi IZ-a. Godišnja članarina iznosi 24 KM, ili dvije marke mjesečno.

A plaćanje ostalog:

Ako pod pojmom ''potrebe dženaze'' misliš na kupovinu ćefina, plaćanje onome ko će okupati mejjita, iskopati kabur i nositi mejjita i sl., te stvari se mogu platiti iz mejjitovog imetka. Ako si pod tim pojmom mislio na hranu koja se sprema za one koji dolaze na žalost i sl., to nije dozvoljeno plaćati niti iz mejjitovog imetka niti iz imetka nekog drugog.
A što se tiče slanja hrane od strane komšija i rođaka porodici mejjita, to je pohvalno, zato što je Allahov Poslanik, kada je saznao za smrt – pogibiju Džafera ibn Ebi Taliba, r.a., naredio svojoj porodici da im spreme i pošalju haranu, govoreći: ''Njima je došlo ono što ih je okupiralo.''
Locked