Njega tijela (zenska tema)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Michun

#1276 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by Michun »

alica.k wrote:
Michun wrote:sjooo al nas deru ovdje - ja u italiji kupila za 3.5 eura jojobino ulje. divno mirise. 30 ml ja mislim.
ali michun, primaverina ulja su svugdje skupa, nije to samo ovdje kod nas.
u apoteci kosta 7-8KM, a i u badem butiku isto..
a pa dobro - onda OK. mora da je organsko, 'vako nako :D
Karen

#1277 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by Karen »

Treba malo isčitati, piše da jedino organsko ima ta ljekovita svojstva. Ja sam do daljnjeg odustala od krema za lice. Pa kontam namazati jojobu, upiti višak - i puder u kamenu preko toga.
alica.k

#1278 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by alica.k »

Karen wrote:Treba malo isčitati, piše da jedino organsko ima ta ljekovita svojstva. Ja sam do daljnjeg odustala od krema za lice. Pa kontam namazati jojobu, upiti višak - i puder u kamenu preko toga.
ne radi se to tako. ne mozes ti nijednog ulja stavit litar na lice, maksimalno kap dvije, i iskljucivo na mokro lice. to se odma upije, u roku 2-3 minute.
jojobino ulje ima svojstvo da vrati taj neki balans kozi, da ne bude ni masna ni suha :S.
meni je djelovala i ona iz apoteke ali eto, ne znam sta da kazem...

a to organsko neogransko, nema tu toliko razlike kolika je razlika izmedju hladno i toplo cijedjenog.
Karen

#1279 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by Karen »

Nisam ni mislila litar :) Shvatila si što želim reći :wink: S obzirom koliko ga malo treba, 30 ml nije ni puno skupo, kreme toliko koštaju.
Michun

#1280 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by Michun »

alica.k wrote:
Karen wrote:Treba malo isčitati, piše da jedino organsko ima ta ljekovita svojstva. Ja sam do daljnjeg odustala od krema za lice. Pa kontam namazati jojobu, upiti višak - i puder u kamenu preko toga.
ne radi se to tako. ne mozes ti nijednog ulja stavit litar na lice, maksimalno kap dvije, i iskljucivo na mokro lice. to se odma upije, u roku 2-3 minute.
jojobino ulje ima svojstvo da vrati taj neki balans kozi, da ne bude ni masna ni suha :S.
meni je djelovala i ona iz apoteke ali eto, ne znam sta da kazem...

a to organsko neogransko, nema tu toliko razlike kolika je razlika izmedju hladno i toplo cijedjenog.
predpostavljam da je i kao kod svega hladno cijedjeno cjenjenije?
alica.k

#1281 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by alica.k »

Michun wrote:predpostavljam da je i kao kod svega hladno cijedjeno cjenjenije?
jap :D sto manje obradjeno (toplotom, hemijom [gdje valjda i spada to dal je organsko il neorgansko], bilo cim), to bolje :)
bademovo ulje npr, kod nas, haman nigdje nema uzeti da valja. miris bademovog ulja npr nije uopste na badem (bademovu kremu ja to kazem :)). nego oni dodaju parfem da ljudi onda misle da JEEE EVO GA BADEMOVO ULJE
Michun

#1282 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by Michun »

alica.k wrote:
Michun wrote:predpostavljam da je i kao kod svega hladno cijedjeno cjenjenije?
jap :D sto manje obradjeno (toplotom, hemijom [gdje valjda i spada to dal je organsko il neorgansko], bilo cim), to bolje :)
bademovo ulje npr, kod nas, haman nigdje nema uzeti da valja. miris bademovog ulja npr nije uopste na badem (bademovu kremu ja to kazem :)). nego oni dodaju parfem da ljudi onda misle da JEEE EVO GA BADEMOVO ULJE
ja ono u apoteci uzela - pa kad pravim maske
alica.k

#1283 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by alica.k »

Michun wrote:ja ono u apoteci uzela - pa kad pravim maske
ma dobro ej i to, pa za maske, pilinge i slicno se ne isplati UOPSTE uzimati skupo ulje...zamisli...

karen, ma bitno da se razumijemo. hocu samo da kazem, nema razlike ista da pokupis, jojobino ulje (koje ustvari nije ulje, nego vosak btw :D al ga zovu uljem jer je u tecnom stanju) je stvarno zahvalno za sve vrste koze, problematicna, neproblematicna, suha, masna...ma sve sve.

btw, jedan nacin za provjeriti jojobino ulje...stavis ga u frizider 15 minuta. ak predje u cvrsto stanje, onda je pravo, dobro :).
ista stvar je i sa kokosovim i palminim uljem, ko koristi.
male_okice

#1284 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by male_okice »

alica.k wrote:
Michun wrote:ja ono u apoteci uzela - pa kad pravim maske
ma dobro ej i to, pa za maske, pilinge i slicno se ne isplati UOPSTE uzimati skupo ulje...zamisli...

karen, ma bitno da se razumijemo. hocu samo da kazem, nema razlike ista da pokupis, jojobino ulje (koje ustvari nije ulje, nego vosak btw :D al ga zovu uljem jer je u tecnom stanju) je stvarno zahvalno za sve vrste koze, problematicna, neproblematicna, suha, masna...ma sve sve.

btw, jedan nacin za provjeriti jojobino ulje...stavis ga u frizider 15 minuta. ak predje u cvrsto stanje, onda je pravo, dobro :).
ista stvar je i sa kokosovim i palminim uljem, ko koristi.
sta zapravo cini to jojobino ulje onda?
alica.k

#1285 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by alica.k »

napisah vec, ono vraca taj neki prirodni balans, tj uravnotezuje proizvodnju sebuma koze. isto tako regenerira (posto ima vitamina E u sebi). meni koza bude nekako meksa od jojobinog ulja...al bas moras redovno, religiozno da primjenjujes...i sto je najbitnije, nije komedogeno :)
male_okice

#1286 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by male_okice »

alica.k wrote:napisah vec, ono vraca taj neki prirodni balans, tj uravnotezuje proizvodnju sebuma koze. isto tako regenerira (posto ima vitamina E u sebi). meni koza bude nekako meksa od jojobinog ulja...al bas moras redovno, religiozno da primjenjujes...i sto je najbitnije, nije komedogeno :)
pokusacu i to...mada posto sutra svakako idem dermatologu pitacu ga sta misli da i to probam...jer mi je lice hiper mega osjetljivo 1 pogresna krema ili bila sta slicno i poremetim se mjesecima onda :roll:
alica.k

#1287 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by alica.k »

ja sam ti ista...a dok sam bila na kontracepciji, bilo je cisto dok ne unistim kremama, medjutim kak sam se skinula, samo problem za problemom.
male_okice

#1288 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by male_okice »

alica.k wrote:ja sam ti ista...a dok sam bila na kontracepciji, bilo je cisto dok ne unistim kremama, medjutim kak sam se skinula, samo problem za problemom.
ja oduvijek imam veoma veoma veoma osjetljivu kozu-nista osim pavloviceve ne smijem koristiti za tijelo inace dobijem osip. Ali lice je bilo ok cak i kroz pubertet poneka bubuljica...ali unazad zadnje 3 godine stvarno ne znam...umjesto da bude bolje cistije sto sam starija ono je gore. Cak mi znaju i akne izaci po obrazima :? a sad sam trenutno u fazi da bi najradije plakala jer ne znam vise sta bih, niti se smijem nasminkati da to barem malo sakrijem onda buknem niti ovako trpiti...
alica.k

#1289 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by alica.k »

razumijem te u potpunosti...sto je najgore nisu to neki problemi strasni, ali ja to nekako dozivljavam bas...ne znam.

kad citav zivot vodis bitku s tim stvarima, trebalo bi da postane svejedno, al nije. ja se sve nadam sto sam starija da ce proci al evo, ne popravlja se stanje nikako.
male_okice

#1290 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by male_okice »

alica.k wrote:razumijem te u potpunosti...sto je najgore nisu to neki problemi strasni, ali ja to nekako dozivljavam bas...ne znam.

kad citav zivot vodis bitku s tim stvarima, trebalo bi da postane svejedno, al nije. ja se sve nadam sto sam starija da ce proci al evo, ne popravlja se stanje nikako.
nisu strasni ali opet kad npr je ljeto a ja imam 300 cibica po licu i ne mogu na sunce jer onda postane jos gore, ili kad vidim svoje skolske vrsnjakinje-njima lice super cisto a ja kao da imam 15 godina...samo zelim malo fino cisto lice nista vise :lol:
pustopoljina

#1291 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by pustopoljina »

male_okice wrote:
alica.k wrote:ja sam ti ista...a dok sam bila na kontracepciji, bilo je cisto dok ne unistim kremama, medjutim kak sam se skinula, samo problem za problemom.
ja oduvijek imam veoma veoma veoma osjetljivu kozu-nista osim pavloviceve ne smijem koristiti za tijelo inace dobijem osip. Ali lice je bilo ok cak i kroz pubertet poneka bubuljica...ali unazad zadnje 3 godine stvarno ne znam...umjesto da bude bolje cistije sto sam starija ono je gore. Cak mi znaju i akne izaci po obrazima :? a sad sam trenutno u fazi da bi najradije plakala jer ne znam vise sta bih, niti se smijem nasminkati da to barem malo sakrijem onda buknem niti ovako trpiti...

pa idi gledaj hormone...jesi rodila?
ma idi gledaj hormone, ne mozes ti s vana nista, ako je iznutra proizvodnja slobodnog testosterona pojacana ili ti estrogen opao...
mora postojati razlog hormonalnog disbalansa- lijecis to, i akne se lijece usput.
male_okice

#1292 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by male_okice »

pustopoljina wrote:
male_okice wrote:

pa idi gledaj hormone...jesi rodila?
ma idi gledaj hormone, ne mozes ti s vana nista, ako je iznutra proizvodnja slobodnog testosterona pojacana ili ti estrogen opao...
mora postojati razlog hormonalnog disbalansa- lijecis to, i akne se lijece usput.
nisam radjala nikad, nisam bila ni trudna, ni abortuse nisam imala, hormone gledala...cak pila i kontracepcijske pilule ne zbog koze-prvenstveno radi zastite...ali hajd reko super imacu bonus cistu kozu...i nista se nije dogodilo...tj i dalje je koza ostala isto problematicna kao i prije...bila kod 2 dermatologa dosad-prva mi rekla bice to bolje samo uredno cisti obicnim tonikom to su tebi mladalacke itd...drugi mi dao neki AIROL protiv akni od kojeg mi se koza upalila da sam bukvalno izgledala kao pecena i morala ganjati ljiljanovo ulje da mi zarastu rane po licu (sreca nemam neki oziljak od tog) sutra odoh trecem-navodno je extra dobar dolazi iz Beograda u ovu jednu kliniku pa da vidim sta ce mi on jos reci. Inace su zene u mojoj porodici sa problematicnom kozom-mama ima psorijazu, tetka ekcem, druga tetka psorijazu isto...kcerka od ove tetke isto ima neku cudnu kozu ali zivi u Svedskoj i ima pristup nekim extra finim kremama pa izgleda super...dok ja u Bosni se patim :cry:
Karen

#1293 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by Karen »

Uf ja sam išla kod doktora u sokolović koloniju - dao mi penicilin u prahu da liječim upale - rastopiš u vodi ili pomiješaš s kremom i onda namažeš po upalama. To mi je prije svega izlječilo upaljene i nisu se vratile. Ostala mi seboreja.
male_okice

#1294 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by male_okice »

Karen wrote:Uf ja sam išla kod doktora u sokolović koloniju - dao mi penicilin u prahu da liječim upale - rastopiš u vodi ili pomiješaš s kremom i onda namažeš po upalama. To mi je prije svega izlječilo upaljene i nisu se vratile. Ostala mi seboreja.
meni je problem sto mi koze uopste nije masna znaci ona je suha na kojoj izadju akne po obrazima koje onda svrbe...i onda se to sve jos dodatno upali-pocrveni npr dio oko usta i brade...i onda to ne mogu smiriti zateze boli, ali ako bih uzela npr neku kremu masniju da kao to smirim ona uopste nece da se upije nego ostane onako na licu pa se caklim kao prelakirana
Karen

#1295 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by Karen »

Imaš li pore napunjene bijelim sadržajom? Kao da se koža peruta?
alica.k

#1296 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by alica.k »

samo da napisem, u makroviti nema vise primaverino ulje, ne znam oce ga dobivat jer nisam pitala, ali ovo sto imaju kosta 20tak KM i od alve je, pise da je iz organskog uzgoja.
alica.k

#1297 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by alica.k »

zaboravila sam koliko volim ovu kremu za ciscenje od dr hauschka :D lice bljesne poslije nje...mislim citava drhc kolekcija za masnu kozu je predobra, ali ova krema je jedina koju sam religiozno kupovala dok sam koristila :)
malo mi je trebalo dok sam se sjetila kako se ono nanosi :D al je super.

i za one koji ne znaju, u bbi centru na trecem spratu blagoleks ima promociju drhc proizvoda, pa otidjite, daju tretmane one i to...do nedjelje su tu mescini.
male_okice

#1298 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by male_okice »

Karen wrote:Imaš li pore napunjene bijelim sadržajom? Kao da se koža peruta?
ima dana kad mi se koza peruta, vecinom kad je vani hladnije i po nosu...eh sad ne razumijem te tacno vezano za to bijele pore, imam mitesera po bradi i malo su mi otvorene pore na obrazima. Posto mi je iskrslo nesto ovaj vikend oko oca, nisam uspjela otici kod dermatologa tako da sad opet cekam 15 dana...ali ne bitno i dalje sam koristila onaj A-derma sapun (koji nije sapun :-) ) i evo poslije 4 dana svakodnevnog koristenja lice mi se malo smirilo.prestalo je peckati i nisam primjetila novih bubuljica sto mi je drago. Isto posto sam dobila u apoteci testere avene krema 1 se zove kao skin recovery cream a druga je neka hydrante optimale mogu reci da mi ne odgovara nijedna. Od prve je hajd i nekako lice ali od druge poslije 1h lice mi se cakli kao da sam se namazala jestivim uljem. Naravno nisam obje kreme namazala odjedanput nego 1 dan sam 1 drugi dan drugu...na kraju sam se namazala http://www.alkaloid.com.mk/young-derm-cream.nspx i zasad mi je od nje najbolje koza...sto mi je smijesno jer kosta 2,60 KM, ali eto zasad cu pokusati dalje cistiti lice onim A-dermom i koristiti ovu kremu i pratiti napredak.
tinchy

#1299 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by tinchy »

Zna li neko šta je najbolje koristi kada iskoči ječmičak na oku ?
male_okice

#1300 Re: Njega tijela (zenska tema)

Post by male_okice »

tinchy wrote:Zna li neko šta je najbolje koristi kada iskoči ječmičak na oku ?
Većina ječmenaca će se isušiti sami od sebe. Međutim, taj se proces može ubrzati stavljanjem toplih obloga. Može se koristiti i antibiotička mast za oči. Uz liječenje hordeolum će se povući u roku od sedam dana. Punkcija i incizija nisu preporučljive bez stručnog osoblja, zbog neposredne blizine oka. Ječmenac može također uzrokovati podljev (modricu) oko oka i tada u terapiji stavljamo tople gaze.

Topli oblog je najbolji način da se upala smiri; toplina i vlaga potiču ječmenac na pražnjenje (drenažu). Oblog se može napraviti tako da stavimo toplu (ne kipuću) vodu na mokru gazu ili koristimo vodu sobne temperature i plastičnu torbu koja sadrži posebne kemikalije koje sadržavaju toplinu. Također se može upotrijebiti toplo tvrdo kuhano jaje ili pečeni krumpir zamotan u vlažni papirnati ručnik ili mokru krpu. Svi ovi postupci povećavaju prokrvljenost tog područja, te se onda leukociti bore protiv infekcije.

Drugi način je isprati oko. Voda mora biti čista i hladna da spriječimo infekcije i još boli.

Ako je ječmenac jako perzistentan ili jako nadražujući, tada ga oftalmolozi trebaju punktirati sa iglom da bi se ubrzalo njegovo isušivanje. Širenje hordeoluma se može zaustaviti sa eritromicinskom oftalmičkom masti. Liječnici mogu također prepisati Amoxicilin kroz 7 dana.

Ako ječmenac prsne, rana se mora zbrinuti tako da se prevenira reinfekcija. Pacijenti sa ječmencem koji bi mogao prsnuti, trebali bi se pobrinuti da im je na ječmenac i okolinu uvijek nanesena antibiotička mast za oči.

Liječnici također preporučuju da oboljeli izostane sa posla ili iz škole dok se ječmenac ne povuče.

I haj sad reci da se ja ne brinem za svoje blogere:D
Kozmetika za oči se ne preporučuje, a strogo je zabranjeno dirati hordeolum.

Kao dodatna pomoć u cijeljenju ječmenca, ponekad se koristi ovaj kućni lijek: topla, mokra gaza na koju se stavi malo šampona za bebe. Utrlja se u krug preko oka. Ako postoji krasta, na ovaj način ju možemo odstraniti. Također tako pospješujemo isušivanje ječmenca.
Post Reply