Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post Reply
seln

#1276 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by seln »

ono_ wrote:
seln wrote: Kako koji....neki ih vec imaju. A neki ih ne bi uzeli ni da im platis.
Iz moje perskpetive više se Muslimani doseljavaju nego Hrvati, mislim ozbiljno.
Iz moje perspektive, vise je kisnih dana nego suncanih.
Kad nesto mrzis, i mrva ti je previse.
p.s. Doseljavaju li se Bosnjaci ili muslimani (mozda iz Egipta, Kasmira, Tataristana)?
seln

#1277 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by seln »

hercegovac_pravi wrote:
glockov kolac wrote:
test01 wrote:kad hr. udje u eu bice bezanija odavde.
Pa zato Čović i Dodik, a i PusiĆka insistiraju na paritetu, jedni da ne izgube vlast i uticaj a drugi da ne izgube saveznika
Sta konkretno (dakle preslikano u realnu primjenu) znaci paritet u kontekstu ove izjave Vesne Pusic?

Ovo je toliko ofirna izjava da je nije ni vrjedno komentarisati..
To znaci, cak i ako u BiH ostanu samo dva hrvata, da im pripada 33,3% vlasti i pozicija.
hercegovac_pravi

#1278 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by hercegovac_pravi »

seln wrote:
hercegovac_pravi wrote:
glockov kolac wrote:
Pa zato Čović i Dodik, a i PusiĆka insistiraju na paritetu, jedni da ne izgube vlast i uticaj a drugi da ne izgube saveznika
Sta konkretno (dakle preslikano u realnu primjenu) znaci paritet u kontekstu ove izjave Vesne Pusic?

Ovo je toliko ofirna izjava da je nije ni vrjedno komentarisati..
To znaci, cak i ako u BiH ostanu samo dva hrvata, da im pripada 33,3% vlasti i pozicija.
Zar nije Pusicka za "treci" entitet? Zar nije za nekavih "5 teritorijalnih jedinica" ? Zar nije.....itd..itd..?

Uglavnom, da ponovim ono sto sam siguran. Ako neko ocekuje da ce Hrvatski SDP stati iza Covica i Dodika u etnickoj podjeli BiH, onda ga ceka veliko razocarenje. I do sada je upliv Hrvatskog HDZ-a (mislim na zadnjih 5-6 godina) u politicku situaciju u BiH bio minimalan. Sa dolaskom Milanovica na vlast u Hrvatskoj i taj "minimum" nestaje.

Maksimalni domet Hrvatske politike u BiH je da se sa necim ne sloze. Ali to je bitno isto ko moje (ne) slaganje sa povecanjem ili smanjenje poreza. Dakle niko ih i ne pita...
seln

#1279 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by seln »

hercegovac_pravi wrote: Zar nije Pusicka za "treci" entitet? Zar nije za nekavih "5 teritorijalnih jedinica" ? Zar nije.....itd..itd..?

Uglavnom, da ponovim ono sto sam siguran. Ako neko ocekuje da ce Hrvatski SDP stati iza Covica i Dodika u etnickoj podjeli BiH, onda ga ceka veliko razocarenje. I do sada je upliv Hrvatskog HDZ-a (mislim na zadnjih 5-6 godina) u politicku situaciju u BiH bio minimalan. Sa dolaskom Milanovica na vlast u Hrvatskoj i taj "minimum" nestaje.

Maksimalni domet Hrvatske politike u BiH je da se sa necim ne sloze. Ali to je bitno isto ko moje (ne) slaganje sa povecanjem ili smanjenje poreza. Dakle niko ih i ne pita...
Ma, zna, hercegovac. Samo sam pojasnio "paritet".
Uticaj susjednih zemalja je direktno proporcionalan brojnosti njihove "dijaspore".
Uticaj Hrvatske je, hlupam sad, nekih 400.000 jedinica uticaja.
Uticaj Srbije je nekih 900.000 - 1000.000 jedinica. Plus entitet.
hercegovac_pravi

#1280 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by hercegovac_pravi »

seln wrote:
hercegovac_pravi wrote: Zar nije Pusicka za "treci" entitet? Zar nije za nekavih "5 teritorijalnih jedinica" ? Zar nije.....itd..itd..?

Ma, zna, hercegovac. Samo sam pojasnio "paritet".
Uticaj susjednih zemalja je direktno proporcionalan brojnosti njihove "dijaspore".
Uticaj Hrvatske je, hlupam sad, nekih 400.000 jedinica uticaja.
Uticaj Srbije je nekih 900.000 - 1000.000 jedinica. Plus entitet.
Razumijemo se :thumbup:
Ja nisam siguran ni da se rijec paritet odnosila na paritet po 33%-totnom osnovu. Izjava je generalne prirode koje se interpretira ovako ili onako..upravo zbog nedostatka specificnosti...To je poenta moga pisanja u pogledu ove izjave.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#1281 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Toto »

Pusicka je fina frajlica koja je i kao opozicionarka imala skokova u sirinu.. sad se docepala vlasti pa ce se vidjeti na cemu je
slobodni armirach

#1282 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by slobodni armirach »

Toto wrote:Pusicka je fina frajlica koja je i kao opozicionarka imala skokova u sirinu.. sad se docepala vlasti pa ce se vidjeti na cemu je
:D
sta ce bit drugo do
Image
Bosnolog

#1283 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Bosnolog »

Toto wrote:Pusicka je fina frajlica koja je i kao opozicionarka imala skokova u sirinu.. sad se docepala vlasti pa ce se vidjeti na cemu je
Pusicka nastavlja nakon izbora sa svojim predizbornim ubleh izjavama oko BiH cime je zagrizla mnogo veliki zlogaj u kome je opasna udica.

Bosna je opasan izazov za ovu prevrtljivicu,stoga je treba podsjetiti da su mnogi na Bosni zube polomili jer je ona tvrd orah za polomiti a jos teza za svariti,neka procita Tumnaove memoare.Stoga se Pusicka treba pazi prevelikih zalogaja da joj ne ostanu u grlu a jos nije ni sjela u vanjskoministatsku fotelju surove HDZ zayeb ostavstine u BiH,.......
tbv

#1284 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by tbv »

09.12.2011. Legitimni Čović i Ljubić opljačkali novac od dijaspore

Prema izvoru u vrhu Hrvatskog narodnog sabora BiH i prema informacijama do kojih smo stigli krajnje povjerljivim kanalima Dragan Čović i Božo Ljubić, te još neki hrvatski političari iz BiH, su tražili i dobili novac od strane hrvatske dijaspore u Njemačkoj i Švicarskoj!

Prema informaciji izvora portala Javno, koji je tražio da ostane anoniman i koji je sam sudjelovao u putovanjima u Njemačku i Švicarsku, Čović, Ljubić i izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora su dobili pozamašne iznose novaca od privrednika i predstavnika brojne hercegovačke dijaspore koja radi u Njemačkoj i Švicarskoj, a riječ je o približno 500.000 Eura u čekovima i jednim dijelom u gotovini.

Novce i čekove su primili na ruke isključivo Čović i Ljubić, a dio izaslanstva je dobio od zaprimljenih sredstava neke manje ali ipak značajne iznose. Ovaj novac nitko od navedenih političara nije prijavio ni vlastitoj javnosti niti državnim poreznim institucijama.

Ovdje je očito riječ o “Mesićevom” sindromu jer im se puno čekova “izgubilo na putu”. Hrvatska javnost u BiH uopće i ne zna da je dvojac primio novce za “potrebe Hrvata u BiH” i za Hrvatski narodni sabor ali ih nigdje nije prijavio niti prikazao već su “izaslanstva” dobivene novce ostavila za sebe strpavši donacije u vlastiti džep.

Riječ je o “crnim donacijama” koje nigdje nisu prikazane. Da paradoks bude još veći, institucija koju predstavljaju i koja se zove “hrvatski narodni sabor” nije nigdje registrirana i nema nikakvo knjigovodstvo.

Ova informacija nikada ne bi ugledala svjetlo dana, da jedan od privrednika iz Sttutgarta nije zatražio povratnu informaciju o namjenskom utrošku 30.000 EUR-a koje je on izdvojio za Radio Herceg-Bosne koji je u izrazito teškom položaju.

Dotični je informaciju zatražio i od novinara Radija Herceg-Bosne koji su ostali začuđeni zbog velikih iznosa koji se vrte po privatnim džepovima umjesto da se njima podjele kao plaće i uplati kao radni staž.

Djelatnicima Radija Herceg-Bosne, novinarima i tehničarima, plaće kasne više mjeseci, a radni staž nije uvezan više godina. Proslijedivši ovaj upit “višim razinama” podignuta je prava uzbuna i panika jer većina ljudi u stranačkim središnjicama oba HDZ-a uopće “nije ni znala” da su izaslanici HNS-a primili bilo kakve novce...

...proseći novce za Hrvatski narodni sabor i bh Hrvate, uništene hrvatske medije, Sveučilište, a “uprošene” ili “užicane” iznose zadržavaju i stavljaju u privatni džep.

Pouzdano se zna kako su obojica već rezervirali doček Nove godine u tzv. “mondenim” svjetskim skijalištima: Sent Moritzu i Bad Kleinkircheim, što se može provjeriti uvidom u rezervacije. Neka bar njih dvojica kao Grof i Motka uživaju u svakom euru “uprošenom” za račun bh Hrvata koji ionako nemaju ništa.
http://www.tacno.net/Novost.aspx?id=11753
hajdemo u planine, jer tamo nema zimeeee, ojda da, ojda, ojda da, da, da :run:
mO k3

#1285 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by mO k3 »

Image

Dajte ljudi ljubica i cvoka nijesu lopovi oni ne uzimaju tudje pare osim od svojih :mrgreen:
Gandalf

#1286 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Gandalf »

to su samo podle majorizatorske podvale :oops:
Sasvim_Obican

#1287 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Sasvim_Obican »

Dragan Čović je više na sudovima nego i u jednoj od svojih vila po BiH i RH. Tako da me ne čudi. Ljubiću bi roditelji trebali zabraniti da se druži s njim jer fakat loše utječe na njega.

Hrvati Posavine će novu godinu dočekati bez struje. Njihovi legitimni predstavnici - na planinama.
MuaDib

#1288 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by MuaDib »

Nevjerovatno je koliko SDP ne zna i ne želi iskoristiti obespravljenost Srba u Livanjskom kantonu, protiv pakta Dodik - Čović. Svojedobno je SDP olako prepustio SNSD-u premoć u Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu, što SNSD iskorištava sada. Međutim hrvatska majorizacija Srba se očito zaboravlja u ovom kantonu i od Čovića i od Dodika. I tu treba dati punu podršku pravima Srba, kao i Bošnjaka u ovom kantonu. Što bi zaista bio adekvatan udar na osovinu HDZ-SNSD. Pitanje je što to niko ne želi da uradi :?

Evo malo geneze problema:
Srpski povratnici građani drugog reda u Livanjskom kantonu
23. 12. 2010.godine;

Načelnik Bosanskog Grahova Uroš Makić rekao je Srni da su srpski povratnici građani drugog reda za vlasti Livanjskog kantona, što potvrđuje i odluka kantonalne vlade kojom je podrška ovoj opštini za rešavanje lokalne infrastrukture sa obećanih 30.000 KM smanjena na 10.000 KM.

Za Bosansko Grahovo nema pomoći iz Livanjskog kantona

Makić kaže da već dve godine traje opstrukcija Livanjskog kantona prema opštini Grahovo kada je reč o pomoći.

"Posebno nas je iziritirala odluka kantonalne Vlade koja je promenila prvobitnu odluku i sredstva od 30.000 KM umanjila za 20.000 KM Grahovu i Glamoču, iako je grant podrške opštinama povećan za 200.000 KM", navodi Makić, ističući da su sve ostale opštine u Livanjskom kantonu dobile po tri, četiri ili pet puta više novca.

Zabrana kićenja grada za Božić
"Srpski povratnici u Bosansko Grahovo dodatno su uzrujani dopisom Koalicije katoličke crkve u Grahovu, HDZ-a 1990 i HDZ-a BiH, u kojem im je skrenuta pažnja da se grad ne sme kititi za međunarodnu Novu godinu i pravoslavni Božić, jer to nije učinjeno za katolički Božić. Mi to nismo uradili pošto nismo imali čime to da uradimo", navodi Makić i naglašava da je to još jedan znak netrpeljivosti prema Srbima.

Prema njegovim rečima, sredstva koja su doznačena u grant pribavljena su od seče šume u Bosanskom Grahovu koja se, uz opštinu Glamoč, najviše seče, a taj novac služi za razvoj opština Livno i Tomislavgrad.

"Nismo ni navikli na pomoć u kantonu, jer mi smo ovde građani drugog reda", naglasio je Makić, dodajući da je srpski narod ogorčen na kantonalnu Vladu i ministra privrede Vlatka Zrilića koji je u dogovoru sa predsednikom Vlade Livanjskog kantona Nediljkom Rimcem doneo ovakvu odluku o finansiranju, jer je, kako kaže, na prošlim izborima u Grahovu doživeo katastrofalan poraz“, zaključuje Makić.
Da je Lesi iz Glamoča nikada se ne bi vratila kući
Žurnal je odlučio da provjeri šta se zapravo dešava u ovom zaboravljenom dijelu države. Jer, to je dio zemlje iz kojeg gotovo da nema nikakvih informacija. Ne posjećuju ga mediji, a gotovo nikako političari, čak ni u predizbornim kampanjama
AUTOR VLADIMIR KOVAČEVIĆ
SUBOTA, 06 KOLOVOZ 2011 19:05

Prelijepi predjeli, brda, planine, šume, jezera, stotine izvora pitke vode i hiljade porušenih kuća. Prazne kafane i ulice. Nekoliko stotina stalnih stanovnika. Posljednji vic koji se priča u ovim krajevima glasi: Da je Lesi iz Glamoča nikada se ne bi vratila kući, ali nikada!

Šala ustvari i nije šala, jer u taj dio Bosne i Hercegovine, zaista malo ko se vratio. Žurnal je odlučio da provjeri šta se zapravo u tom zaboravljenom dijelu države uopšte dešava. Jer, to je dio zemlje iz kojeg gotovo da nema nikakvih informacija. Ne posjećuju ga mediji, a gotovo nikako političari, čak ni u predizbornim kampanjama. Tamo nemaju dovoljno potencijalnih glasača.

SAM U SELU

Od Banja Luke do Mliništa, mjesta na kojem je zamišljena entitetska granica, vozimo se sat i po. Tu je poslednji restoran u Republici Srpskoj. Do Glamoča je od Mliništa tridesetak kilometara, ukupno od Banje Luke 140. Osjetno je hladnije nego u Banjoj Luci. Termometar u automobilu pokazuje cijelih pet stepeni manje. Zato samo neiskusne može da zavara slika putnika u jednom minibusu, koji staje na odmor kraj restorana: niko, od njih desetak, nije u ljetnim majicama. Srećom, i mi smo se dobro opremili. Zanimljivo, put je u gotovo odličnom stanju. Ako se izuzmu krivine i uzbrdice, problema na cesti nema. Ali ni saobraćaja. Drugačiju sliku pruža pogled sa obje strane puta: kako se spuštamo u Glamočko polje, prolazimo pored uglavnom srušenih kuća.

Prvo selo na ulazu u Glamoč zove se Glavice. Skreće mu se neposredno prije glamočke piste, koja je nekada služila za slijetanje aviona. Do sela vodi makadam. Naš dolazak je primijećen već nekoliko stotina metara od prvih kuća. Ispred jedne čeka Veso Vujnić. Gleda pomalo začuđeno, nije navikao na nenajavljene posjete. Veso se u selo vratio 2001. godine. Tada je bilo još nekoliko povratnika. Danas je u zaseoku ostao sam, svi ostali su pomrli. U čitavom selu, koje je prije rata brojalo oko dvije stotine dimnjaka, naseljeno je desetak kuća. U njima živi jedno ili dvoje staraca, najčešće starijih od sedamdeset godina. Veso zimu provodi kod djece u Banjoj Luci. U Glavicama kod Glamoča samo je ljeti. Samo održava ionako već ugašeno ognjište.

- Najteža je ta samoća... Ja sam sam ostao, nije to za pohvaliti se. Čovjek je navadio da je vazda u društvu, a sad evo, došlo takvo vrijeme - govori nam.

Jedino društvo pravi mu televizor. I on bi bio beskoristan da nema satelitsku antenu. Muku muči, kao i drugi, sa nabavkom namirnica. Najbliža prodavnica udaljena je desetak kilometara.

- Odeš autobusom ujutru, vratiš se pred mrak. I tako izgubiš cijeli dan dok nešto ne završiš ili doneseš - priča Veso. U selu imaju struju, problem je i dalje voda.

Dalje prema Glamoču, niz polje, leži još nekoliko podplaninskih sela. Glamočko polje okružuju planine Šator i Staretina. Predio je prekrasan, ali apsolutno neiskorišten. Uz put ponovo leže porušene kuće. Tek poneka je obnovljena. Mnoge koje su obnovljene nikada nisu useljene. Niko se nije vratio.

Glamoč je opština koja je, prema posljednjem popisu stanovništva iz 1991. godine, imala 12.593 stanovnika. O broju poslijeratnih stanovnika niko ne može da govori sa sigurnošću. Pretpostavlja se da na teritoriji grada nema više od nekoliko hiljada ljudi, u čitavoj opštini možda još hiljadu. U gradu postoji nekoliko prodavnica, jedan restoran i nekoliko kafana. Radi i hotel, koji se kao i prije rata, zove “Split”. Srbi povratnici, ujedno i najbrojniji, imaju svoje kafane, Hrvati, koji su u Glamoč došli uglavnom nakon rata, imaju svoje. Bošnjaci piju i kod jednih i kod drugih, ali svjedoče da više vole da se druže sa Srbima. Problema na nacionalnoj osnovi sve je manje, i gotovo da ih više uopšte nema. U gradu vlast drže Srbi, kao najbrojniji narod pobijedili su na poslednjih nekoliko lokalnih izbora. A Kantonalna vlast u Livnu je rukama Hrvata. Hrvatska zastava je u centru grada.

- Nema nikakvih problema ali tačno je da se zna koje su čije kavane i ko u koje zalazi. Ovo je malo mjesto i svi se znamo. A zastava, pa ona i treba da bude tu da se vidi čija je županija - kaže Ivan, koji je odbio da se fotografiše. Nekoliko ulica u gradu avetinjski je pusto, tek ponekad prođe automobil, ali nastavi dalje prema Livnu. Kroz Glamoč prolaze oni koji iz ovog kraja BiH idu na more u Makarsku.

Od Glamoča do Livna, središta Kantona, sa kojim ni Glamoč, a ni ostale, većinski povratničke, opštine Grahovo i Drvar nemaju dobre odnose, pola sata je vožnje. U Livnu još nije formirana vlast. Samo je usvojen budžet radi, kakvog takvog, funkcionisanja kantonalnih institucija. Glamoč, Grahovo i Drvar optužuju vlasti u Livnu za diskriminatorski odnos prema ovim opštinama. Uvjeravaju da se iz te tri opštine crpi većina prirodnog bogatstva Kantona, a da one zauzvrat ne dobijaju ništa.

MIRIS MORA I GAREŽI

Na pola puta od Glamoča prema Livnu skreće se prema Grahovu. Ako je priroda u Glamoču bila lijepa, u ovom planinskom gradiću je očaravajuća. Gradić, i čitavo polje, sa juga posmatra Dinara; sa sjeveroistoka Šator. Još je za stepen dva hladnije, iako se more gotovo može namirisati. Ali se još uvijek može namirisati i paljevina. Svuda naokolo neobnovljene kuće, srušeni ili devastirani objekti. U gradu se hvale neslavnim rekordom: ovdje je u ratu porušeno 99 posto objekata na teritoriji opštine. Tek neznatan dio je obnovljen ili se obnavlja. U opštinu se vratio tek mali dio prijeratnog stanovništva. Popisom je zapisano da na teritoriji opštine Bosanko Grahovo živi 8.311 stanovnika. Danas, prema nezvaničnom popisu ovdašnjeg udruženja žena, u Grahovu i selima oko njega živi 1500 ljudi. Gotovo svi bez stalne pitke vode, pogotovo ljeti. Pojedini još uvijek bez struje. Struju nema još nekoliko sela, do prije nekoliko godina bez svjetla je bila većina opštine.

U selu Tičevu, u julu su organizovali najveću poslijeratnu proslavu u opštini. Dobili su struju, a na nju su čekali od 1998. godine, kada je počeo povratak. Grahovo je najslabije razvijena opština Kantona 10, možda i čitave BiH. Mlađi od trideset godina mogu se prebrojati na prste. Društveni život ne postoji, možda samo mjesec ili dva u toku ljeta kada u grad na par dana dođe veliki broj onih koji su ga trajno napustili. Kao najveću prepreku boljem povratku, u Bosanskom Grahovu vide nedostatak posla. U čitavom gradiću, ne računajući one koji rade u opštini, zaposleno je tridesetak ljudi. Žale se da im posao u šumariji i carini preotimaju stanovnici Livna, Kupresa; nerijetko i prekograničnog Knina.

- Vratilo se ovamo možda 20, 25 posto ljudi od prije. Osnovni razlog je nedostatak posla. Bila je počela raditi ciglana jedno vrijeme. Zapošljavala 50 momaka i to se baš osjetilo u gradu. Međutim, to je prestalo raditi iz ko zna kojih razloga i sad je tuga opet - kaže Dragiša Kovačević.

I u Bosanskom Grahovu vlast već nekoliko mandata drže stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj. Kao i u Glamoču vlada SNSD; kao i u Glamoču kivni su na Livno i, kako tvrde, njegov maćehinski odnos prema opštinama sa srpskom povratničkom većinom. Načelnik opštine Uroš Makić tvrdi da ove godine ni od jedne institucije vlasti u BiH opština nije dobila ni marke. Neredovno i puno manje nego što bi trebalo, u opštinsku kasu se slijeva i novac od posječene šume. Budžet opštine je million i tristo hiljada KM. Nedovoljno za sve potrebe razrušenog gradića.

- Mi smo obnovili nekoliko zgrada. Sada trebamo tridesetak kuća da obnovimo. Uradili smo niskonaponsku mrežu do par sela, ostaju nam još neka - hvali Makić, nadajući se pomoći.

Grahovo je svega petnaestak kilometara udaljeno od graničnog prelaza Strmica sa Republikom Hrvatskom. Do mora i Šibenika nema više od devedeset minuta vožnje. Pogodnost blizine mora koristi malo ko. Niko ne radi, pa niko ne osjeća ni potrebu da se odmara. Ionako svi, i stariji i mlađi, žive uglavnom od penzija iz Republike Srpske.

Na putu prema šatorskom jezeru leži selo Obljaj, rodno selo Gavrila Principa.

Principova kuća je srušena, mještani su nekoliko puta uzaludno pokušavali da dobiju sredstva za obnovu i objekat proglase istorijskim spomenikom. Uz Principovu, još su neke kuće u selu srušene. Koviljka Marić svjedoči da su i one obnovljene stalno zaključane i da se niko nije vratio. Priznaje i da je njena, sem ljeti, zaključana, a da je ona kod djece u Beogradu. Voljela bi da se vrati u selo za stalno, ali to nije moguće.

- Zimujem tamo, ljeti dođem ovamo da održavam kuću koliko toliko. Nešto malo posijem i preživim tako. Kad bi se svi vratili, šta ćemo sa djecom ovdje; unucima, treba ih školovati. Nemaš ni u lijevoj ni u desnoj. Grozno je ovdje - kaže Marićeva, svjedočeći o nemogućnosti održivog povratka.

Jedina povratnička opština u Kantonu 10 koja, bar na prvi pogled, ne liči na umirućeg starca je Drvar. Iako ni drvarska sela nisu obnovljena, pa mnogi šesnaest godina nakon rata nemaju struju i vodu, grad izgleda dosta pristojnije. A i vratilo se dosta više stanovništva. Ili je to samo ljetni utisak zbog onih koji su sa svih strana došli da dio odmora provedu u rodnom gradu.

(zurnal.info)
Napeto između Srba i Hrvata
NEDJELJA, 16 OKTOBAR 2011 19:31

Možda bi Srbi u Drvaru manje bili zgroženi tragedijom, da u ovom slučaju nije riječ o osumnjičenom mladiću Vladi Bartoloviću (22), sinu tamošnjeg policijskog inspektora, čiji je brat takođe prije tri godine usmrtio pješaka.

Da zlo bude veće, Bartolovićev brat, kako kažu pojedini Drvarčani, poslije nesreće je zahvaljujući očevim vezama izbjegao pravosudni proces i sad se nalazi u Sloveniji. Pomenuta nesreća dogodila se u noći petak na subotu oko 45 minuta iza ponoći kada je Bartolović svojim golfom usmrtio Bajića. Vidjevši da unesrećenom nije bilo pomoći, Bartolović je izašao iz vozila koje je ostavio na mjestu nesreće i pješice pobjegao.

Predao se policiji dan kasnije i rekao da je bio šokiran događajem zbog čega je pobjegao. Portparol MUP Livanjskog kantona, Ivica Vrdoljak, rekao je juče da je u toku kriminalistička obrada, te da se moraju uzeti i izjave nekoliko svjedoka koji su vidjeli nesreću u Ulici Jole Marića u Drvaru.

Kako nezvanično saznajemo, Bartolović je juče poslije saslušanja u policiji pušten da se brani sa slobode, a taj čin je iskoristio i odmah napustio Drvar, te prebjegao u Hrvatsku. Jedan od ogorčenih Drvarčana rekao je za naš list da povlašten odnos pojedinaca u ovoj opštini doliva ulje na vatru.

- Osumnjičeni je iz porodice koja je krajem rata doselila iz Kraljeve Sutjeske u Drvar. Jedan sin im je prije tri godine isto usmrtio čovjeka u nesreći i nije odgovarao za to. Svi vjeruju da je proces izbjegnut zahvaljujući očevim vezama koji je zaposlen u policiji. Taj mladić bio je kratko u pritvoru i više ga nema u Drvaru. Sad je i drugi sin skrivio nesreću u kojoj je nedužan mladić ostao na mjestu mrtav. Nije se udostojio ni da sačeka policiju. Očevici kažu da je vozio minimalno 150 kilometara na čas. Udario je pokojnog mladića ispred jednog lokala i bacio ga je nekoliko desetina metara pred drugi lokal. Čuo sam da je porodica stradalog, zgrožena bijegom i izbjegavanjem odgovornosti, dan poslije uputila se prema kući osunjičenog u želji za osvetom.

Sve je napeto i svi strepe - kazao je naš sagovornik želeći da ostane anoniman. Stradali Bajić juče je sahranjen, a cijeli događaj, kako saznaje "Fokus" ugrozio je i tradicionalno održavanje "Drenjijade" koja je ipak održana iz poštovanja prema gostima iz Srbije. Iako je riječ o manifestaciji atmosfera je bila mukla i sve se odvijalo simbolično. Predsjednik Udruženja protjeranih građana iz Drvara, Mile Marčeta, rekao je da su Srbi u ovoj opštini trenutno frustrirani.

- Tuga je velika i kad se desi prirodna smrt, a kamoli kada je riječ o raskalašenosti sinova nekih očeva. Generalno mislim da se s omladinom ne radi ništa kada je riječ o poštovanju zakona.

Anarhija je totalna i zakazale su institucije policije i pravosuđa. Ovo je svakako tragedija i za porodicu osumnjičenog, ali s obzirom da im prva tragedija nije bila opomena, evidentno je da tu nešto nije uredu - kaže Marčeta.

Po njemu, Srbi u Kantonu 10, a i generalno u Federaciji BiH nemaju adekvatnu zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u institucijama.

- Srbin ukrade kola Drva i odgovara a moćnici ovdje ukradu bezbroj kubika i niko ih ne dira. U svakom slučaju ja sam protiv da se bilo šta krade, ali ovime hoću reći da aršini nisu jednaki za sve. Sve se odvija po nekim međusobnim dilovima kriminalnog i političkog miljea - kategoričan je Marčeta. Bez komentara, ostala je i načelnica opštine Drvar, Anka Papak-Dodig. Za cijelu situaciju ima samo jednu riječ: Strašno!

- Ne znam šta da vam kažem. Policija nije pod našom ingerencijom, pravosuđe je nezavisno i nemoguće je uticati na bilo šta. Vlast u ovom kantonu još nije formirana i ne znam odakle početi, a cijela situacija je napeta i ne znam šta da vam kažem. Danas, kad dođem na posao konsultovaću se sa saradnicima i vidjeti koje korake treba poduzimati - kazala je Papak-Dodiova.
Fokus.ba
Srpski povratnici traže uklanjanje spomenika hrvatskim braniteljima
Drvar, Četvrtak, 17 Studeni 2011 21:34

Srpski povratnici u Drvaru zahtijevaju od općine da u najkraćem roku iz strogog centra grada uklone spomenik hrvatskim braniteljima, potvrdio je predsjednik Udruge "Održivi povratak" Mile Marčeta.

"U gradu u kojeme su oduvijek živjeli samo Srbi i u kojem čak i danas, usprkos nemogućim ekonomskim i socijalnim uvjetima, opet žive skoro samo Srbi, u njegovu centru postoji spomenik onima koji su u tom gradu popalili i opljačkali sve što je bilo vrijedno", tvrdi Marčeta.

On je, također upozorava kako bi ogorčeni Drvarčani uskoro mogli sami uklonit spomenik, ako to ne uradi nitko drugi.

"Ovakve stvari moguće su jedino u Drvaru, gdje lokalna vlast koju, nažalost, drže takozvani Srbi, šuruje s Hrvatima na županijskoj razini i već godinama ignorira zahtjeve građana da se spomen-obilježje okupatorima Drvara konačno ukloni s mjesta koje ni po čemu ne zaslužuje", kazao je Marčeta.

Osim Marčete, za nasilno uklanjanje spomenika izjasnio se i Đuro Josipović, načelnik općine Istočni Drvar, koje je u sklopu Republike Srpske.

"Došlo je krajnje vrijeme da stanovnici Drvara uzmu sudbinu u svoje ruke i kukom i motikom uklone iz svog grada sramno obilježje", izjavio je Josipović.

On je spmenuo i činjenicu da je Dom kulture u Dravru pretvoren u katoličku crkvu te da i to pitanje treba riješiti.

Načelnica Općine Drvar Anka Papak-Dodik kazala je da je već postojala inicijativa za premještanje katoličke crkve na drugu lokaciju, ali da Hrvati nisu bili zadovoljni ponuđenom lokacijom. Što se tiče spomenika hrvatskim braniteljima, ona je rekla da će taj slučaj biti riješen kad dođe na Općinsko vijeće.
(Fena)
Nastavljaju se napadi Srba na Hrvate u Drvaru.Ovaj put na udaru "Caritas"
Petak, 09 Prosinac 2011

Hrvati u Drvaru su izloženi stalnim prijetnjama, ali i skoro svakodnevno napadima od mjesnih srpskih ekstremista
Na nedavni poziv načelnika Istočnog Drvara Đure Josipovića na linč Hrvata i rušenje spomenika hrvatskim branitelja “kukama i motikama”, izgleda da su se pojedinci odazvali. Naime, u noći sa srijede na četvrtak dogodio se novi napad na Hrvate u gradu Drvaru. Za sada nepoznati počinitelji prevrnuli su kombi koji je u vlasništvu Caritasa, a koji koristi drvarski župnik don Ivo Martinović.

- Kada sam pošao na misu zornicu, vidio sam da je kombi prevrnut. Policija je izašla na lice mjesta, napravila očevid i to je za sada sve. Ja sam istaknuo u svom iskazu da se osjećam nesigurno u ovom gradu - rekao nam je jučer don Ivo Martinović. Inače, teško je prebrojati koliko je puta do sada drvarski župnik bio napadnut u ovom gradu, ali i pored toga, policija ne smatra da je potrebno župniku u Drvaru pružiti policijsku zaštitu ili na bilo koji način zaštititi crkvenu imovinu u ovome gradu.

Inače, napad se dogodio samo dan prije sastanka s lokalnim vlastima, s kojima je don Ivo Martinović trebao razgovarati o dodjeli zemljišta za novu crkvu u ovom gradu. Poražavajuća je činjenica da vlasti u Banjoj Luci još uvijek nisu osudile izjave načelnika susjedne općine Istočni Drvar Josipovića, ali i napade na Hrvate u Drvaru. Dapače, svojom šutnjom odobravaju ovakav način ponašanja i fašističke ispade svojih čelnika na lokalnim razinama vlasti. Ni policija do sada nije bila učinkovita u otkrivanju počinitelja i sprječavanju ovih događaja.
Vecernji.ba
Ovdje treba da se platforma pokaže!!!
Boom71

#1289 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Boom71 »

MuaDib wrote:Nevjerovatno je koliko SDP ne zna i ne želi iskoristiti obespravljenost Srba u Livanjskom kantonu, protiv pakta Dodik - Čović. Svojedobno je SDP olako prepustio SNSD-u premoć u Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu, što SNSD iskorištava sada. Međutim hrvatska majorizacija Srba se očito zaboravlja u ovom kantonu i od Čovića i od Dodika. I tu treba dati punu podršku pravima Srba, kao i Bošnjaka u ovom kantonu. Što bi zaista bio adekvatan udar na osovinu HDZ-SNSD. Pitanje je što to niko ne želi da uradi :?
:thumbup:
palermo

#1290 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by palermo »

Boom71 wrote:
MuaDib wrote:Nevjerovatno je koliko SDP ne zna i ne želi iskoristiti obespravljenost Srba u Livanjskom kantonu, protiv pakta Dodik - Čović. Svojedobno je SDP olako prepustio SNSD-u premoć u Drvaru, Glamoču i Bosanskom Grahovu, što SNSD iskorištava sada. Međutim hrvatska majorizacija Srba se očito zaboravlja u ovom kantonu i od Čovića i od Dodika. I tu treba dati punu podršku pravima Srba, kao i Bošnjaka u ovom kantonu. Što bi zaista bio adekvatan udar na osovinu HDZ-SNSD. Pitanje je što to niko ne želi da uradi :?
:thumbup:
Pa tekstovi koje je Muadib postirao ne idu u prilog tezi o ugroženosti srpskih povratnika nego obratno. Livanjski kanton je jaka utvrda SNSD-a, mislim čak na određen način da je indoktiranost Dodikom čak i veća nego u nekim dijelovima RS-a tako da u ovom trenutku teško da SDP ima neki prostor (čime naravno, ne negiram činjenicu dase uvijek može bolje i više uraditi).

Dakle, da ipak malo korigujem Muadib-a, Platforma i SDP uvijek trebaju stati u zaštiti u odbranu ljudskih prava. Samo u slučaju o kojem govorimo teško je pričati o hrvatskoj majorizaciji Srba jer takvi procesi u livanjskom kantonu su u najmanju ruku dvosmjerni.
Ponosan

#1291 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Ponosan »

Dodik je idol kod Hrvata danas,a kome je on idol taj je ocito duboku skreno...treba biti oprezan pred ovim divljackim nasrtajima Dodika i Covica na BIH! naravno da oni nece uspjeti,ali svejedno cilj im je da usporimo svoj put ka EU I NATOU!
pemanapemani

#1292 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by pemanapemani »

Ponosan wrote:Dodik je idol kod Hrvata danas,a kome je on idol taj je ocito duboku skreno...treba biti oprezan pred ovim divljackim nasrtajima Dodika i Covica na BIH! naravno da oni nece uspjeti,ali svejedno cilj im je da usporimo svoj put ka EU I NATOU!
Fašist je idol određenom broju Hrvata u zapadnoj Hercegovini.
Ne kontam platformaše, trebaš biti totalno nesposoban i ne iskoristiti prostor koji ti bolesnici otvaraju u Posavini, srednjoj Bosni, određenim sredinama u zapadnom dijelu BiH...
Zar je toliko teško "ući" u općine, vrbovati članstvo, sagledati probleme, predstaviti se ljudima... 50% građanstva ne glasa, možda bi ih trebalo "nagovoriti".
Jebi ga, "patrioti" su rekli da ne treba trošiti resurse tamo gdje ti nije garantovan rezultat. Rahat patnja, demografija će kao uraditi svoje za nekoliko desetljeća. :-)
heckler

#1293 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by heckler »

pemanapemani wrote:
Ponosan wrote:Dodik je idol kod Hrvata danas,a kome je on idol taj je ocito duboku skreno...treba biti oprezan pred ovim divljackim nasrtajima Dodika i Covica na BIH! naravno da oni nece uspjeti,ali svejedno cilj im je da usporimo svoj put ka EU I NATOU!
Ne kontam platformaše, trebaš biti totalno nesposoban i ne iskoristiti prostor koji ti bolesnici otvaraju u Posavini, srednjoj Bosni, određenim sredinama u zapadnom dijelu BiH...
Zar je toliko teško "ući" u općine, vrbovati članstvo, sagledati probleme, predstaviti se ljudima... 50% građanstva ne glasa, možda bi ih trebalo "nagovoriti".
Jebi ga, "patrioti" su rekli da ne treba trošiti resurse tamo gdje ti nije garantovan rezultat. Rahat patnja, demografija će kao uraditi svoje za nekoliko desetljeća. :-)
Rahat patnja i demografija (a bogami i migracija) su samo garancija da cetnici i ustase ne mogu otezanjem i obstrukcijama doci do svog cilja.

Nakon 20 godina ispiranja mozga anti-bosanskom propagandom nije to bas tako jednostavno "uci u opstine". Iako ja imam i par alternativnih ideja.

Duduk je prvi put na vlast dosao 1998. Od tada pa do danas u cetnitetu je preko 150 000 srba manje a prosjecna starost se povecala za par godina.

Put ka "normalnoj" BiH ima 2 opcije. Iskrenim dogovorom i ravnopravnosti svih na svakom koraku BiH ili dvotrecinskom vecinom Bosnjaka u drzavi. Jedini adut koji oni imaju u rukama trenutno je da mogu taj proces da ubrzaju jer je i dalje dominantno raspolozenje Bosnjaka za dogovor. Medjutim ako put ka nacionalnoj drzavi Bosnjaka postane kraci ili laksi od puta do dogovora onda i taj adut pada u vodu.

HDZ je vec iskusio tu varijantu ali apsolutno nista nije naucio iz nje. I pored svih mogucih ustavnih barijera i stupica nevidjenih na kugli zemaljskoj vec smo na granici da i istinska 99% podrska hrvata HDZu vise kurcu nece znaciti. Zasto.... zato sto im je biracko tijelo isparilo u havu. 20 godina su od autohtonog naroda pravili dijasporu i onda se sokirali kad se dijaspora pocela vracati kuci.

Srbi se u svojoj genocidnoj cahuri osjecaju sigurnijim i zasticenijim sto ce na kraju imati samo kontra efekat da ce si umisliti da nema potrebe da se dogovaraju. A cahura suplja kao sito...

Medjuti, nista od toga ne opravdava manjak pro-aktivnije politike "pro-Bosanskih" snaga i artikulisanje strategije.
pemanapemani

#1294 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by pemanapemani »

heckler wrote:
pemanapemani wrote:
Rahat patnja i demografija (a bogami i migracija) su samo garancija da cetnici i ustase ne mogu otezanjem i obstrukcijama doci do svog cilja.

Nakon 20 godina ispiranja mozga anti-bosanskom propagandom nije to bas tako jednostavno "uci u opstine". Iako ja imam i par alternativnih ideja.

Duduk je prvi put na vlast dosao 1998. Od tada pa do danas u cetnitetu je preko 150 000 srba manje a prosjecna starost se povecala za par godina.

Put ka "normalnoj" BiH ima 2 opcije. Iskrenim dogovorom i ravnopravnosti svih na svakom koraku BiH ili dvotrecinskom vecinom Bosnjaka u drzavi. Jedini adut koji oni imaju u rukama trenutno je da mogu taj proces da ubrzaju jer je i dalje dominantno raspolozenje Bosnjaka za dogovor. Medjutim ako put ka nacionalnoj drzavi Bosnjaka postane kraci ili laksi od puta do dogovora onda i taj adut pada u vodu.

HDZ je vec iskusio tu varijantu ali apsolutno nista nije naucio iz nje. I pored svih mogucih ustavnih barijera i stupica nevidjenih na kugli zemaljskoj vec smo na granici da i istinska 99% podrska hrvata HDZu vise kurcu nece znaciti. Zasto.... zato sto im je biracko tijelo isparilo u havu. 20 godina su od autohtonog naroda pravili dijasporu i onda se sokirali kad se dijaspora pocela vracati kuci.

Srbi se u svojoj genocidnoj cahuri osjecaju sigurnijim i zasticenijim sto ce na kraju imati samo kontra efekat da ce si umisliti da nema potrebe da se dogovaraju. A cahura suplja kao sito...

Medjuti, nista od toga ne opravdava manjak pro-aktivnije politike "pro-Bosanskih" snaga i artikulisanje strategije.
Znam da nije lako "ući u opštine" nakon 20 godina divljanja fašista. Zbog toga sam naveo dijelove BiH u koje je malo lakše "ući".
Faktor demografije se može okačiti mačku o rep ako nema povratka prognanih u manji entitet. Vjerovatno i danas "probosanske snage" čine blizu dvije trećine stanovništva. Samo, nekima nisu dovoljno "čistokrvne". Prije svega mislim na one koji ne pripadaju niti jednoj etničkoj grupi, a koje se suptilno odje.ava, kao i određen broj Srba i Hrvata. Tako i ti u tekstu spominješ nacionalnu državu Bošnjaka, a ne državu svh građana koji je vole i kojima je ona jedina domovina.
Za "legitimne i legalne" si potpuno u pravu. Fašist Franjo se baš potrudio da Hrvate u BiH sjebe do te mjere da će trebati desetljeća da se oporave od njegovog mentalnog silovanja.
Bosnolog

#1295 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Bosnolog »

Neviđen skandal i blamaža: Božićni prijem kod kardinala Vinka Puljića ignorirali iz RS-a
A. B. | 26. 12. 2011. • 21:39

O tome da je broj katolika u Republici Srpskoj danas u svega nekoliko procenata veći nego što je to bilo, recimo, u jeku paratvorevine iza koje su stajali Radovan Karadžić i ratno-zločinačka ekipa SDS-a, ne treba posebno naglašavati.

Hrvati koji predstavljaju najveći broj katolika na marginama su onoga što i danas promoviše vlast Milorada Dodika, a podatak da stranke s hrvatskim predznakom ne participiraju u Skupštini RS-a dodatno pokazuje ozbiljnost situacije. I, onda kada nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić upriliči božićni prijem, politički vrh RS-a ne udostoji se pojaviti i pokazati barem minimum poštovanja, prenosi FTV.

A, ne treba smetnuti s uma da upravo Nikola Špirić, Ognjen Tadić ili Sredoje Nović platu zarađuju u Sarajevu i vode se tokom sedmice kao stanari ovog grada. Toliko o multietničnosti i poštivanju, čija su mjera sljedbenici Karadžićeve, Krajišnikove ili Plavšićkine ratne ostavštine.
A Vlajki i Covic,....ma nije moguce,ovo je neka podvala,.....

Uvazenog gospodina i Nabiskupa Franju Komaricu za Kardinala,....

Vinko Puljic je saucesnik tragedije stradanja Hrvata BiH jer je podrzavao izdajnicku i velikosrpsku saveznicku i anti BH HDZ politiku,..... :roll:
Ponosan

#1296 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Ponosan »

HDZ sluzi SNSD-u samo kao neki paravan za svoje ciljeve i interese,boli Milu neka stvar za bilo koga u ovoj drzavu,on je u problemima do guse,entitet mu se ekonomski doslovno raspada,jedina sansa da se odrzi na vlasti je huskacka retorika i nacionalizam,a svjestan je kad ne bude dio vlasti da ce biti dio nekog zatvora i brojnih sudskih procesa! istu brigu ima i Covoc,to su drugovi po kriminalu,ali i Sanader je mislio da je nedostizan ,pa eno.......
Bosnolog

#1297 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Bosnolog »

Reagiranja na teze o islamizaciji Sarajeva: Prljava kampanja nacionalista iz RS

Najveći broj Srba Sarajevo je napustio svojevoljno, a slično je bilo i s Hrvatima u vrijeme politike Franje Tuđmana, kaže profesor Nedžad Mulabegović

Iz Banje Luke posljednjih dana pojačane su prijetnje političara RS disolucijom BiH. Upaljena je medijska mašinerija, a u jednim banjalučkim novinama jučer je osvanuo i komentar potpredsjednika RS Emila Vlajkija, koji iznosi neutemeljene i opasne teze o "islamizaciji Sarajeva". Vlajki tvrdi da "belaj nastaje kada se islamska religija nastoji nametnuti nama koji toj civilizaciji ne pripadamo".

Uz nebuloze o "nekadašnjem" i "današnjem" Sarajevu te "agresivnom nametanju islamske religije", Vlajki konstatira i da se "moramo rastajati". On piše kako "Hrvati ne mogu dozvoliti da potpadnu pod duhovno tutorstvo jedne njima strane civilizacije i moraju odmah poduzeti (van)institucionalne mjere kako bi ostali svoji na svome".

Multietnički grad

Ovakve poruke izazvale su reakcije akademske zajednice u našoj zemlji. Predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" prof. dr. Sulejman Redžić cijeni da su ovakvi istupi i atmosfera u RS "dobar indikator da tamo stanje nije stabilno".

- Kroz takve oblike zastrašivanja nastoje se minimizirati i ugušiti stvarna osjećanja u RS, gdje je sve više nezadovoljnih građana - kaže prof. Redžić.

On potcrtava da Sarajevo jeste multietnički grad i da je njegova multikulturalnost zadržana uprkos brutalnoj agresiji koja je trajala 1.425 dana, a da niko nije bacio ni kamen na bilo koju svetinju drugog naroda. Prof. Redžić uvjeren je da, uprkos svim pokušajima, nacionalisti neće moći pocijepati BiH.

- U BiH muslimani žive oko 600 godina i nikada nisu nanijeli nikavu štetu bilo katoličkom, pravoslavnom ili bilo kojem drugom religijskom krugu, nego su upravo doprinijeli kulturološkoj unikatnosti ovog prostora - zaključuje prof. Redžić.

Predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca prof. dr. Nedžad Mulabegović tvrdnje koje stižu iz RS vidi kao kontinuitet antibosanske i antidržavne politike.

Zamjena teza

- Kada se pojave određene situacije kao ova trenutna u kojoj skoro pa pola godine nakon izbora nisu definisane i ustrojene institucije parlamentarne i izvršne vlasti, onda se ponovo aktuelizira stara ideologija koja je nacionalistička. Radikalni islam nije nikada bio, niti jeste, niti će ikada biti prisutan na prostorima BiH, unutar bošnjačkog nacionalnog korpusa. Argumentacija o islamizaciji Sarajeva je apsurdna i paradoksalna i to je zamjena teza - poručuje prof. Mulabegović.

On je kategoričan da Sarajevo nije očišćeno ni od pripadnika pravoslavne ni katoličke religije na grub i surov način, nego je rezultanta dešavanja od 1992. do 1995. godine, te da je najveći broj Srba Sarajevo napustio svojevoljno, a slično je bilo i s Hrvatima u vrijeme politike Franje Tuđmana.

Vlajki je u ukradenom "golfu" pobjegao iz Sarajeva

Prof. dr. Nijaz Duraković u izjavi za "Dnevni avaz" ističe da Emila Vlajkija poznaje još iz predratnih dana, kada su zajedno jeli kruh na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Tu je Vlajki bio profesor na žurnalistici, a prof. Durakoviću je vrlo čudno otkuda je uopće Vlajki došao u Sarajevo. No, i tada su, sjeća se prof. Duraković, Vlajkijevi tekstovi bili smušeni i polupismeni, a naučni dignitet upitan.

- Znam samo da je on glavom bez obzira 1992. godine pobjegao preko Pala u Beograd. Odgovorno tvrdim da je tada pobjegao u ukradenom "golfu" Crvenog križa i zbog toga dugo poslije rata nije smio ni doći u Sarajevo. Predlažem Crvenom križu da tuži Vlajkija za tu krađu. On je u Beogradu bio najgori sluga četnika i Miloševićeve politike, pa su ga na kraju i oni odbacili kao iscijeđen limun. Nakon raznih smucanja u Banju Luku ulazi kao veliki Hrvat, što je najveća smijurija.

Pouzdano znam da se, kada je došao na fakultet, predstavljao kao Jevrej. Tokom rata bio je najveći Srbin, a kasnije, kada je trebalo da bude Hrvat, onda je opet Hrvat, što je čista manipulacija Dodikove politike. On je samo jedan mali slugan i drugo ne zna ni biti i on je zadnji čovjek koji može držati lekcije o bilo čemu. Čovjek, jednostavno, nema riječi za njegovu podlosti, prevrtljivost, gadost i intelektualni smrad. Vlajkijeva tvrdnja o tome da je Sarajevo 95 posto islamsko je ogromna i besprimjerena laž, ali i to govori o njegovoj ljigavosti, a on tako djeluje i pojavno i ne treba mu ni davati previše značaja - kaže profesor Duraković.

Četništvo i mračna ideologija

Profesor Redžić navodi da je ono što zastrašuje i upozorava u BiH zapravo prekjučerašnja slika i četnička ikonografija ravnogoraca u Undruljama kod Višegrada.

- Ta slika je indikacija da četništvo i mračna ideologija ovdje nisu pobijeđeni. To je poruka bošnjačkom narodu da on nema šta da traži u dolini rijeke Drine, koja je i kao teritorija, a i kao resurs nešto što je možda najznačajnije i najvrednije ne samo na teritoriji bivše Jugoslavije nego i čitave Evrope. Time bi se itekako trebali pozabaviti dušebrižnici i teoretičari iz tzv. intelektualne elite BiH, koji na ranama ove zemlje nastoje izgraditi svoj politički status dodvoravajući se centrima političke moći - zaključuje prof. Redžić.
heckler

#1298 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by heckler »

herceg-cetnicko orgijanje i frustracije se nastavlja.

Podrska Stocanima herojima povratka da nastave borbu protiv fasista. Ovo vam je jos jedan motiv da se i dalje organizujete i jos jace pridjete nedavno objavljenoj inicijativi oko samoorganizovanja dijaspore za izbore. Uz jak angazman Stocana iz dijaspore i visoku izlaznost samih Stocana uz jedinstvenog kandidata postoji sansa da vec na sljedecim lokalnim izborima HDZ fasisti budu maknuti sa vlasti.
Na nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine u Stocu bačena eksplozivna naprava (FOTO)

"Forum mladih" traži od načelnika Općine Stjepana Boškovića i kompletnog OV da podnesu ostavke

Objekat Podgradskog konaka u Stocu Objekat Podgradskog konaka u Stocu

Stanovnike grada na Bregavi noćas je oko 1,55 sati uznemirila snažna eksplozija koja je odjeknula prekoputa Podgradske odnosno džamije Ali-paše Rizvanbegovića usljed čega je pričinjena materijalna šteta na objektu "Podgradski konak" kojeg koristi Forum mladih Stolac.

Iako u policiji kažu da je eksplodirala petarda, takozvani "topovski udar", koji je bačen ispred kafića "Amigos", usljed čega su nastala oštećenja na tim objektima.

Predsjednik Udruženja "Obnova građanskog povjerenja", Amer Medar, koji je prisustvovao uviđaju, tvrdi drugačije.

"Topovski udar je smiješan izgovor. Ovdje niko nije malouman da nasjeda na te stvari. Topovski udar ne pravi ovakvu rupu u asfaltu i ovdje se definitivno radi o nečem razornijem", kaže Medar.

Dodaje da su na objektu "Konaka" oštećena vrata, prozori te da je ukraden sat za struju.

"Nanesena je određena materijalna šteta i to nije problem. Međutim, poljuljano je povjerenje među ljudima koje se od povratka Bošnjaka na ove prostore uporno ljulja", naglašava Medar.

Ovim povodom oglasio se predsjednik OO SDP-a Stolac Nermin Dizdar koji za ovaj, ali i prethodne slučajeve napada na nacionalne spomenike BiH u Stocu, odgovornim smatramo političke strukture na općinskoj razini.

"Općinske vlasti već 20 godina opstaju na političkoj sceni upravo na generiranju mržnje, polarizacije i podijeljenosti stolačkog građanskog društva. Kako općinski organi vlasti u Stocu nisu sposobni da ispune niti svoju temeljnu zadaću zaštite sigurnosti građana, njihove imovine i njihovog dostojanstva, krajnje je vrijeme da odgovorni u Općini Stolac preuzmu odgovornost za trenutno stanje.

Atmosferu terora, diskriminacije i podjela je direktna posljedica djelovanja odnosno nedjelovanja općinskih organa vlasti predvođenih načelnikom Općine Stolac Stjepanom Boškovićem, pa je zato jedino logično da načelnik i članovi OV podnesu kolektivne ostavke na funkcije koje obnašaju. Pozivamo zato ovim putem načelnika Općine Stolac i članove OV Stolac da podnošenjem ostavki po prvi put iskažu poštovanje prema građanima Stoca i pokažu barem mrvicu odgovornosti za neizdrživo stanje stalnog i masovnog kršenja temeljnih prava građana.

Takvo stanje su sami prouzrokovali održavajući i podržavajući zločinačke ideologije čija je rušilačka snaga ovim prostorima doživjela kulminiraciju tokom proteklih agresija na Bosnu i Hercegovinu. Dokaz da su te ideologije još uvijek žive je činjenica da se po istom obrascu kao i prije skoro 20 godina danas eksplozivom i paljevinom uništavaju zajednički spomenici koji pripadaju svim građanima BiH, vjerovatno upravo zato što simboliziraju mogućnost suživota i jedinstva različitosti, koju mnogi svesrdno pokušavaju osporiti.

Pozivamo policijske i pravosudne organe da konačno počnu raditi svoj posao kroz brzo pronalaženje i strogo kažnjavanje organizatora, poticatelja i izvršitelja kontinuiranog nasilja nad građanima Stoca. Također očekujemo pojačan i stalan policijski nadzor nad, čini se tek formalno zaštićenim, objektima kulturne baštine koji su stalna meta barbarskih, divljačkih napada u Stocu, kaže se u saopćenju koje je potpisao Nerin Dizdar, predsjednik OO SDP BiH Stolac.

Ovom incidentu u Stocu u posljednjih mjesec prethodilo je paljenje bajraka u dvorištu džamije Ali-paše Rizvanbegovića, nakon čega je u mjestu Buna kod Mostara kamenovan autobus "Bregava-transa".

Nakon spaljivanja bajraka, sedam dana kasnije, uslijedilo je kamenovanje Careve, odnosno Čaršijske džamije u vrijeme džuma-namaza.
heckler

#1299 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by heckler »

Novi detalji oko motiva iza napada
Jaka eksplozija u Stocu

Eksplozija koja je odjeknula noćas oko 2 sata u Stocu izazvala je nove tenzije u ovom hercegovačkom gradu. Naprava je eksplodirala u ulici u kojoj se nalaze prostorije stolačkoga Forum mladih.

U ovoj organizaciji smatraju da su meta napada upravo oni, te da se radi o odgovoru na njihovu inicijativu da se skinu zastave Republike Hrvatske, Herceg-Bosne i Vatikana postavljene u mjestu Rotimlja pokraj Stoca

Predstavnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona rekli su da meta napada nije bio Forum mladih Stolac. Prema riječima v.d. načelnika policije Srećka Bošnjaka, stolačka policija ga je obavijestila da je eksploziju je prouzročila pirotehnička naprava, tzv.“topovski udar“

Predsjednik Udruženja „Obnova građanskog povjerenja“ Stolac Amer Medar, kaže da to nije istina.

„Niko nije malouman da nasjeda na takve stvari. Topovski udar ne pravi ovakvu rupu u asfaltu kakvu je ovo napravilo“, kaže Medar.

Dodaje kako su na objektu Konak koje je vakufsko vlasništvo, a ujedno i nacionalni spomenik, oštećena ulazna vrata i prozor.

„Ovo smatramo povratkom u ratna vremena kada su na slične načine uništavani kulturni i nacionalni spomenici BiH u Stocu“, rekao je Nerin Dizdar, osnivač Foruma mladih Stolac i za sve direktno odgovornim samatra općinske strukture.

Zato je protiv načelnika Stjepana Boškovića podnijeta i kaznene prijave. Načelnik Bošković nije želio komentirati eksploziju „dok se ne završi policijska istraga“.
Bosnolog

#1300 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima

Post by Bosnolog »

Raspad Bosne i Hercegovine

Potpuno je jasno: BiH će opstati onoliko dugo koliko je stranci budu silom održavali. Činjenica da nije bilo državne vlasti 15 mjeseci nakon regularnih izbora (bez obzira čijom krivicom) pokazuje da u BiH netko ima snage da opstruira formiranje vlasti bez ikakvih pravnih posljedica!

_________piše: Viktor A. Kremanski

Da nema stranaca do danas ne bi bilo ni vlasti u Federaciji, ali to je samo dio ukupnog bosasnkohercegovačkog problema.

Ipak, ono čime bi se pomalo već trebali baviti jeste planirati što nakon raspada!?

Što nakon raspada!?

Raspad će, kao i svi veliki političkodruštveni događaji doći iznenada. Nitko ga neće očekivati, svi će ga negirati, a onda će ga jedan dan samo – konstatirati.

Nakon Raspada srpske stranke će izraziti sućut ožalošćenim Bošnjacima, te nastaviti život kao da se ništa bitno nije dogodilo. Skupština Republike Srpske će formirati nekoliko različitih komisija za prijenos ovlasti i definiranje podjele nekadašnjih zajedničkih institucija. Obzirom da neće imati sugovornika, komisije će nakon prvog zasjedanja prisvojiti RS-u sve ovlasti koje su im raspoložive.

Formirat će granične prijelaze, odrediti kome iz bivše Federacije ukidaju mirovine, uvest će registracijeske tablice i novu valutu. Donijeti će i niz zakona o preusmjeravanju indirektnih poreza u kasu RS-a...

Obzirom da će svaka pojedinačna odluka naići na burno negiranje, optužbe za fašizam te prijetnje silom, Vlada RS-a, tko god joj bude na čelu, osnovat će i krizni štab u slučaju izbijanja nasilja.

Nakon par dana „kokodakanja“ Sarajevo će se suočiti s mnogo ozbiljnijim problemima od neovisne Republike Srpske te će bez problema podnijeti i 60-metarsku zastavu Republike Srpske na Trebeviću.

Hrvati će u početku biti zbunjeni. Kao da se doživotnom osuđeniku jedno jutro sva vrata do slobode jednostavno – otvore.

Prvih će dana biti zbunjeni, te će i dalje pričati o jednakopravnosti. Ali njihovu praznu priču prekinut će lider Bošnjaka, tko god bude na čelu, javnim pozivom Hrvatima da prihvate Treći entitet u sklopu konfederalne BiH.

Nakon prvotnog šoka, Hrvati će shvatiti da je za raspadnutu BiH Treći entitet zakašnjela ponuda, te je glatko – odbiti.

Po treći put će zasjedati Hrvatski narodni Sabor te proglasiti formiranje nekih od institucija neophodnih za funkcioniranje naroda koji još uvijek ne zna u kakvoj se državnoj tvorevini nalazi.

Sarajevo će optuživati Hrvate za separatizam nekoliko dana, ali onda će ih vlastiti problemi natjerati da se bave mnogo egzistencijalnijim problemima od pukog „zadržavanja teritorija“.

Osamostaljena RS i obnovljena HB bit će tek kap u moru bošnjačkih problema nastalih raspadom. Premijer Unskosanskog kantona izjavit će da nakon raspada BiH službeni Bihać nema nikakvih obaveza prema Sarajevu, te da sve prihode za samostalno financiranje Unskosanski kanton može snositi samostalno!

Također, premijer USK će napomenuti da oni ostaju trajno opredijeljeni za neovisnu, cjelovitu, nedjeljivu, multitietničku BiH i da će USK do „smirivanja situacije“ djelovati samostalno.

U Sarajevo će istoga dana doći i izaslanstvo gladnih građana Goražda koji zahtijevaju da se hitno pomogne ovom gradu koji je nakon raspada ponovo došao u okruženje Republike Srpske i da se gladni građani Goražda osjećaju ugroženo: „Ako Sarajevo ne pomogne, bojim se da će narod u roku od mjesec – dva sav iseliti!“ - dramatično će upozoriti Goraždani.

Goraždani još nisu ni napustili zgradu a telefoni su se užarili: Kozarac, Kotorsko, Janja i Kozluk traže pomoć od Sarajeva jer ne priznaju novu Republiku Srpsku. Traže jaču reakciju Sarajeva! Javljaju se i „zabrinuti građani“ Stoca i istočnog Mostara. Spremni su za akciju. Fali im samo municije.

Zabrinutom bošnjačkom lideru tada u ured upada uzdihani ministar financija raspadnute Federacije: „Prihodi u budžet dramatično su opali! Nemamo za penzije, a i za plaće smo tanki. Šefe šta ćemo!?“

Šef zivka banke, dijasporu, direktore elektroprivrede... kamči pare. Nitko ne da. Direktor elektroprivrede je zadnji put viđen prije dva dana kako s koferom ulazi u svog terenca i otada se njemu i obitelji gubi svaki trag.

Informacije sustižu jedna drugu: U Zenici prosvjed radnika željezare zbog povećanja cijena željezničkih taksi kroz RS, u Jablanici postavljena barikada „Patriota“ koji traže od Hrvata Rame da „priznaju da su dio BiH“ inače ne mogu prolaziti cestom; u Dobrinji (Istočno Sarajevo) postavljen granični prijelaz a carinici RS-a naplaćuju carine...

Ipak, pravi problem je u Brčkom gdje su demobilisani borci ABiH krenuli u prodor do centra Brčkog gdje su ih zaustavili naoružani Borci otadžbinskog rata.

Nakon kraće pucnjave strane su obećale da će se suzdražti daljeg nasilja pod uvjetom da „oni drugi odu odakle su došli“.

U Tuzli su zabilježeni mitinzi „Širenja mira i istine o ratu“ a okupljeni mladi prave popise dobrovoljaca. U Kalesiji vehabije proglašavaju prvu Šerijatsku državu na tlu Europe koja obuhvaća slobodna područja Kalesije, Sapne i Teočaka.

Bolje stanje nije ni u Sarajevu. Zbog raspada su bez posla ostale stotine bivših državnih službenika a bez plaća tisuće entitetskih službenika. Okupili su se na mirnom prosvjedu kojim traže zaostale plaće i rješenje statusa. U protivnom će blokirati grad.

Zbog prosvjeda lider Bošnjaka ne može stići na zakazani sastanak u američkom veleposlanstvu vezanom za situaciju u Brčkom.

OHR je izdao dramatični apel svim građanima da se suzdrže od nasilja te pozvao Patriote Jablanice da otvore cestu jer se blokada ceste izričito kosi s načelima Daytonskog sporazuma!

U protivnom će poslati sve jedinice Eufora na prosvjednike! Obavijest visokog predstavnika prenio je samo Radio Stari Grad Sarajevo jer FTV i Fena zbog štrajka uposlenika ne rade.

U isto vrijeme na banjalučki aerodrom slijeću avioni s visokim dužnosnicima Srbije, Rusije, Grčke, Armenije i Izraela na inauguraciju prvog Predsjednika samostalne Republike Srpske. Na obraćanju novinarima lider Republike Srpske najavljuje sastanak s liderom Herceg Bosne oko regulacije prometa ljudi i roba za Posavsku županiju.

U svom posljednjem medijskom nastupu pred nestanak struje, lider Bošnjaka poziva policiju Olova da osigura siguran promet kroz ovu općinu i da se postojanje bandi koje zaustavljaju i pljačkaju vozila ne može tolerirati.

Nakon godinu dana konsolidacije i definiranja odnosa, Europska Unija i Turska će odlučiti o podjeli interesnih zona te priznavanju zatečenog stanja i novoformiranih država.

Ovako bi mogla izgledati BiH nakon raspada. A možda i ne. Možda će OHR smijeniti Dodika i Čovića i svi ćemo živjeti u sreći i veselju u zajedničkoj nam normalnoj BiH.
:D
Koje gluposti pisu frustrirani gubitnici,.....
Post Reply