ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
goran16v

#1276 Re: ZOBS

Post by goran16v »

mrsamras wrote:Moram naci nekoga da mi projveri sutra je li ima ogranicneje za duzini dionice na koj se odnosi znak :)
Bilo kako bilo, ja cu se zaliti :)
Provjeri, ako nema otprilike znas na cemu si. Predpostavljam da znas da, ako si potpisao da prihvatas odgovornost, nemas prava na zalbu, a ako si potpisao da trazis sudsko odlucivanje jednu od dvije kopije naloga moras u roku od 8 dana da dostavis nadleznom organu. U protivnom ti slijedi zaprecena kazna + 20 KM zato sto nije placena u roku.
mrsamras

#1277 Re: ZOBS

Post by mrsamras »

goran16v wrote:
mrsamras wrote:Moram naci nekoga da mi projveri sutra je li ima ogranicneje za duzini dionice na koj se odnosi znak :)
Bilo kako bilo, ja cu se zaliti :)
Provjeri, ako nema otprilike znas na cemu si. Predpostavljam da znas da, ako si potpisao da prihvatas odgovornost, nemas prava na zalbu, a ako si potpisao da trazis sudsko odlucivanje jednu od dvije kopije naloga moras u roku od 8 dana da dostavis nadleznom organu. U protivnom ti slijedi zaprecena kazna + 20 KM zato sto nije placena u roku.
Nisam potpisao da prihvatam, nego da zelim sudsko odlucivanje.
Procitao sam poslije detaljno da moram u roku od 8 dana predati nadleznom sudu.
Sutra cu se posavjetovati sa jednim saobracajcem iz svog grada da vidim sta ce mi on reci.
Kako god, ja sam donji, platio kaznu odmah ili poslije :D

SAd se sjetih, jednom davno sam prosao na toj istoj dionici, radar bio samo vise od tog znaka nekih 200m, vozio 50km i regulrano prosao niko me nije zaustavio.
goran16v

#1278 Re: ZOBS

Post by goran16v »

mrsamras wrote: Sutra cu se posavjetovati sa jednim saobracajcem iz svog grada da vidim sta ce mi on reci.
Kako god, ja sam donji, platio kaznu odmah ili poslije :D

SAd se sjetih, jednom davno sam prosao na toj istoj dionici, radar bio samo vise od tog znaka nekih 200m, vozio 50km i regulrano prosao niko me nije zaustavio.
Ima jedna otezavajuca okolnost, a to je da nije taj drot od jucer na tom potezu da ne zna dokle vazi ogranicenje i da je malo vjerovatno da ce pisati nalog koji je zaduzio za nesto u sta nije siguran :(.
Sve to zavisi od onoga ko radi sa radarom tj na koliko je podesen da se odlasi i koliko si stvarno vozio, jer 50 po brzinomjeru nije pravih 50 nego rezimo 10% ioli nekih 45-46 km/h, a za to te niko nece dirati. Meni se nebrojeno puta desilo da na dionici gdje je ogranicenje 80 prodjem sa nesto malo preko 90 po brzinomjeru i da me ne zaustave.
mrsamras

#1279 Re: ZOBS

Post by mrsamras »

Prolazio sam i ja na relaciji Zenica Doboj, ali u manhim mjestima,tipa zepce,maglaj,banovici itd,obavezno zaustavljaju.
Ja sve priznajem osim da na toj dionici gdje sam vozio 51 nije ogranicenje :D
Mislim da ima dodatna tabla da je ogr brzine na duzini od 400m ali nisam siguran 100%.
Znam da sam nekad davno mjerio to rastojanje upravo zbog tog dodatnog znaka.
Al danas provjerajem,ako niste ode opet maksuz :-)
mrsamras

#1280 Re: ZOBS

Post by mrsamras »

Sa jedne strane ima znak na duzini od 400m s druge strane,sa koje sam dolazio nema.Tako su mi prenijeli.
goran16v

#1281 Re: ZOBS

Post by goran16v »

mrsamras wrote:Sa jedne strane ima znak na duzini od 400m s druge strane,sa koje sam dolazio nema.Tako su mi prenijeli.
Jbga... Sad znas kakva je situacija...
made_in_sarajevo

#1282 Re: ZOBS

Post by made_in_sarajevo »

znam ja da pise u Zakonu ali koliko je normalno da pisu kazne u sljepoj ulici ispred stambene zgrade? parkirana auta na trotoar koji niko ziv ne koristi ali bukvalno,a ta auta nikome i ne smetaju da prodje i pjesak i da prodju druga auta i neku noc 3-4 auta bila parkirana medju kojima i moje kad kazna. sinoc dolazim kuci kad opet kazna napisana drugom autu... i to samo na tom dijelu trotoara,a ostala parkirana auta nista jer ako bi se gledao Zakon onda je 90% auta nepropisno parkirano jer nema dovoljno parkinga oko zgrade,tako napravljeno 70 i neke :D . nema nikakvog znaka da je zabranjeno parkiranje ali eto nadoslo nekom "strucnjaku" da pise kazne u ulici koja je iz 16h haman pa pusta.
banovan

#1283 Re: ZOBS

Post by banovan »

Malo je off topic,ali moze li neko preporuciti dobrog advokata iz sarajeva?prijatelja je zaustavila policija sa radarom,i tvrde da je isao brze od ogranicenja,iako on ima tahograf,a kad su ga zaustavilu nisu znali da ima tahograf,tako da je to zavrsilo na sudu,i sudija njemu odrezao kaznu i jos vozacku 2 mj. ,jer je,kako sudija tvrdi mogao izmijeniti tahograf,cirkus.hvala

Sent from my HTC Desire 500 using Tapatalk
jasko__

#1284 Re: ZOBS

Post by jasko__ »

Može li mi neko sa sigurnošću reći je li ovo kažnjivo od strane naše ljubazne saobraćajne policije, ovo led osvjetljenje

Image

Uradio sam sebi ovako identično,ali mi sad neki tvrde da će me opalit murija čim me vidi...šta vi velite???
goran16v

#1285 Re: ZOBS

Post by goran16v »

Ovako kaze Parvilnik o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterecenju, o uredjajima i opremi koju moraju imati vozila...
Član 28.
(3) Svjetlost glavnih svjetala mora biti bijele boje. Iznimno za vozila koja su po prvi put registrirana u Bosni i
Hercegovini do 01. januara 1996. godine, svjetlost glavnih svjetala može biti i žute boje.

Član 34.
(1) Prednja poziciona svjetla na motornom vozilu s četiri ili više točkova i motornom vozilu sa tri točka koja su šira od 1,3 m i na priključnom vozilu širem od 1,6 m moraju biti ugrađena i izvedena kao najmanje dva prednja poziciona svjetla, a na motornom vozilu sa dva točka, osim bicikla s motorom i motornom vozilu sa tri točka koja nisu šira od 1,3 m kao jedno ili dva prednja poziciona svjetla tako da daju svjetlost bijele boje

Za ovo bi se vrlo lako moglo utvrditi da nije svjetlost bijele boje...
jasko__

#1286 Re: ZOBS

Post by jasko__ »

Slazem se..samo sam se nadao da se to moze zaobici jer ja ovo ne koristim ni kao glavna ni kao poziciona svjetla,vec kao nesto trece..
Znaci konstantno upaljena i glavna i poziciona i ova plava..tako da me buni sve ovo

Sent from my Grand X Pro using Tapatalk
goran16v

#1287 Re: ZOBS

Post by goran16v »

jasko__ wrote:Slazem se..samo sam se nadao da se to moze zaobici jer ja ovo ne koristim ni kao glavna ni kao poziciona svjetla,vec kao nesto trece..
Znaci konstantno upaljena i glavna i poziciona i ova plava..tako da me buni sve ovo

Sent from my Grand X Pro using Tapatalk
Malo sam citao taj pravilnik i da pravilnik svjetla na vozilu djeli na:
1. Uredjaji za osvjetljene ceste
2. Uredjaji za oznacavanje vozila
3. Uredjaji za davanje svjetlosnik signala
E sad, ova prva grupa se dijeli na
1. Svjetla za osvjetljavanje puta na prednoj strani vozila
2. Svjetla za maglu
3. Svjetla za voznju unatrag
....

Vezano za ova svjetla za osvjetljavanje puta na prednoj strani vozila u pravilniku pise:
Uređaji za osvjetljavanje ceste na prednjoj strani vozila moraju biti povezani tako da se ne mogu uključiti dok se ne uključe stražnja poziciona svjetla i svjetla za osvjetljavanje stražnje registarske tablice. Izuzeci su:

e) specijalno ugrađena i izvedena svjetla za osvjetljavanje puta na prednjoj strani vozila namijenjena za vožnju po danu.

Tvoja svjetla popdadaju pod ovaj tip svjetala, ali pravilnik nigdje ne navodi karakteristike i zahtjeve koja moraju ispinjavati kako navodi za sve ostale tako da bi trebalo vaziti ovo za bijelu svjetlost...
drug_profi

#1288 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Tu ide ona prica o homologaciji i zakonskim rjesenjima.
Uglavnom, drot ga moze peglat ako hoce.
Eborg

#1289 Re: ZOBS

Post by Eborg »

Kakva je situacija sa Xenon svjetlima?

Ima li potrebe i dalje nosati neupotrebljivu kutiju rezervnih sijalica samo da bi se zadovoljilo slovo zakona ili ne?
goran16v

#1290 Re: ZOBS

Post by goran16v »

Moras nositi kutiju sa sijalicama zbog ostale signalizacije, ali ne moras imati sijalicu za oboreno.
I to je sve tako dok je kod nas Eldorado po pitanju propisa i primjene istih... Realno je ocekivati da ce u sklopu uslkadjivanja regulative sa EU standardima biti primjenjeni isti koraci kao u HR, a to je atestiranje svega sto nije tvornicki najmjenjeno za taj auto... Kineeski ksenoni bez atesta bye-bye... Nije Svado kloc da te pussti da vjecno spartas po njegovim cestama bez vize sa kineskim ksenon svjetlima i ostalim cunerskim kerefekama!
Eborg

#1291 Re: ZOBS

Post by Eborg »

Ma ovi su dosli fabricki. Ne moze covjek zamijeniti ni jednu jedinu sijalicu na autu i da hoce, sve kapsulirano. Staviti onda u gepek i to je to.
WildRedRose

#1292 Re: ZOBS

Post by WildRedRose »

Moze mi neko pomoci , zobs , strana 74, clan 5 ? :roll: :mrgreen:
goran16v

#1293 Re: ZOBS

Post by goran16v »

Ja imam neki ZOBS na str 74. su clanovi 86 i 87 u slepanju vozila, cisto sumnjam da te to interesuje. O cemu se radi?
WildRedRose

#1294 Re: ZOBS

Post by WildRedRose »

Dobila upozorenje na kojem pise ''ucinili prekrsaj iz clana 74.str 5, zakona o ''ZOOSS-a'' :roll:
tek sad vidim da je ustvari clan 74, strana 5 :D
drug_profi

#1295 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

WildRedRose wrote:Dobila upozorenje na kojem pise ''ucinili prekrsaj iz clana 74.str 5, zakona o ''ZOOSS-a'' :roll:
Parkiranje na trotoaru

Sent from my GT-I9105P using Tapatalk
Alevn

#1296 Re: ZOBS

Post by Alevn »

WildRedRose wrote:Dobila upozorenje na kojem pise ''ucinili prekrsaj iz clana 74.str 5, zakona o ''ZOOSS-a'' :roll:
Valjda Stav 5, a ne strana 5 . . .
goran16v

#1297 Re: ZOBS

Post by goran16v »

Tacno tako, cl. 74 st. 5 znaci Clan 74, Stav 5, trotoar, a strana je valjda 66. :wink:
EdoSP

#1298 Re: ZOBS

Post by EdoSP »

Jel mi moze neko napisati sta trebam dodatno uraditi da mogu prikolicu zakaciti na auto, jer sam polozio prije 3 godine a nemam upisanu BE kategoriju za prikolicu ? Nista veliko, mala prikolica da se moze jedan ili eventualno 2 motora staviti na nju.
ElDzidziIbnDzo

#1299 Re: ZOBS

Post by ElDzidziIbnDzo »

Malo ću da se uključim u temu i malo da odem u off,ali pošto sam pročitao komentare u zadnjih par stranica,a sve vezano u raspravu oko atestiranja pojedinih komponenti koje su naknadno ugrađene na/u vozilo.
Da skratim priču,ugradio plin u BiH i sve super bilo dok sam vozio u zemlji gdje živim.Došao vakat za registraciju vozila i za tehnički pregled,i sadaku negdje dao da nisam snosio konsekvence kakve njihov zakon propisuje.Srećom bio neki fin i razuman lik pa mi dao 2 mjeseca fore da ispravim sve što nije po PS.Kaže da sam te na ulici zaustavio i kontrolisao vozilo,ne bih imao razumjevanja,morao bih te odmah iskljuciti iz saobraćaja.

Prvo mi trazili papire i pratecu dokumentaciju od komponenti koje su ugrađene u vozilo.Ja priložio.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Kažu ništa ti ovo ne valja,niti vrijedi u ovoj državi.Meni upitnik iznad glave,kako ne valja,ovi dole na sav glas govore kako je instalacija ugradjena u BiH validna svugdje u svijetu???
Trebaš kažu da imaš spisak svih komponenti napisan na jednom papiru sa oznakama homologacije,te naljepnicu za vozilo(koja dodje obicno u motorni prostor) koja je jedinstvena sa serijskim brojem.
Trazili mi da ugradjene komponente ispunjavaju E11 regulativu.Ja zvao sve zive servise u BiH,niko nikad nije čuo za to.Čak me i ubjedjuju da ta regulativa ne postoji.Jedan kaze iz Bosne,reci ti,tamo tim na pregledu kod tebe,da oni pojma nemaju. :lol:
Čovjek odavde mi dadne papir i kaže evo ovako treba da izgleda prateća dokumentacija:
Image
Image
Image
Pošto sam ja u BiH ugradjivao instalaciju kod majstora koji vazi medju 3 najbolja u drzavi,ja kontam kad dodjem ovde nece biti problema za atest.Medjutim kad su ljudi vidjeli rad,za glavu se uhvatili.Našli mi po njihovom preko 12 grešaka.Uspio sam da nađem samo dvije slike od toga svega:
Image
Image

I tako da sam na kraju morao sve vaditi vani da bi auto moglo se registrovati,i kada vidim profesionalnost ljudi na tehničkim pregledima ovde,i ponašanje ljudi na tehničkim pregledima u BiH,čini mi se nikad od nas dole hajra.A o nedorečenosti zakona,to je priča za sebe.
homega

#1300 Re: ZOBS

Post by homega »

ElDzidziIbnDzo wrote:Da skratim priču,ugradio plin u BiH i sve super bilo dok sam vozio u zemlji gdje živim.Došao vakat za registraciju vozila i za tehnički pregled...Trebaš kažu da imaš spisak svih komponenti napisan na jednom papiru sa oznakama homologacije,te naljepnicu za vozilo(koja dodje obicno u motorni prostor) koja je jedinstvena sa serijskim brojem.
Trazili mi da ugradjene komponente ispunjavaju E11 regulativu.Ja zvao sve zive servise u BiH,niko nikad nije čuo za to.Čak me i ubjedjuju da ta regulativa ne postoji.Jedan kaze iz Bosne,reci ti,tamo tim na pregledu kod tebe,da oni pojma nemaju.
Čovjek odavde mi dadne papir i kaže evo ovako treba da izgleda prateća dokumentacija:

I tako da sam na kraju morao sve vaditi vani da bi auto moglo se registrovati,i kada vidim profesionalnost ljudi na tehničkim pregledima ovde,i ponašanje ljudi na tehničkim pregledima u BiH,čini mi se nikad od nas dole hajra.A o nedorečenosti zakona,to je priča za sebe.
Delfin Company - Bijeljina - http://www.delfingas.com/autogas_sertifikati.html

Potraži advokata i s njim utvrdi pravnu valjanost certifikacije obje strane, i bijeljinske i poljske.
Post Reply