BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
782
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1308

155_mm

#1276 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Druze forumasu "Kopija12" ocigledno da nije problem da proizvode i u okruzenju. Mislim da nema potrebe za nekakvim "dokazima" ;-) . Jedno je sigurno, bez GINEXA smo ga najebali.
ins

#1277 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

KOPIJA12 wrote:
madner wrote:Mogu napraviti sve, mirno spavaj. :D
Mozesli dati neki link da me uvjeris. Jer kada sam vidio ovaj link ovih firmi dostavljaca skocio mi je pritisak nevjerovatno. Morao sam popiti tablete za smirenje.

Tako dajte da utvrdimo na kvalitetan nacin sta 100% mozemo sigurno sami napraviti od najmanjeg dijela i sirovine (raznih ruda) do kompletnog zavrsenog proizvoda. Vidim da iz Slovenije uvoze neke aluminijske dijelove.
Ja predlazem da ovdje postavimo sve detaljne nacrte proizvoda, specifikaciju materijala te ulazne i izlazne fakture, sve da bi ti lakse zaspao :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Kako rekoh, zaposli se u namjenskoj industriji, i sve ces saznati. A ako tamo ne radis, nema potrebe niti da znas... :run:
madner

#1278 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Uglavnom, ne samo da moze napraviti sve nego ima i stratesku rezervu za sve uvozne djelove od nekih 5-50 godina.

Ako te budu pitali ko ti je rekao, samo se na mene pozovi.
iz zadnje klupe

#1279 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by iz zadnje klupe »

Prvi problem je barut i eksplozivi, to uvozimo.

U tuzli u ratu je u krugu hemijske industrije POLIHEM u ratu bio pokrenuta proizvodnja eksploziva ali je bio toliko nekvalitetan i bilo je puno nesreca pa je stala.

U ratu je postojala proizvodnja metaka i tromblona.

Ja sam upoznao zenu iz Srebrenika koja ima vojnu penziju, covjek joj poginuo u fabrici namjenske industrije u ratu u nesreci, jer je dosta toga bilo improvizovano.

Ono sto sam ja zapamtio iz rata su vojne cizme prve lige KTK Visoko koja je inace i proizvodila to za JNA.

Znaci meci, minobacači, granate, i koja haubica, ne i protivtenkovsko oruzje (u Pretisu ne posjeduju tehn. dokumentaciju (odnijela JNA) za proizvodnju OSA (iako je takvo protivtenkovsko oruzje prevazidjeno), o necem modernijem kao srpski BUBMAR (mada je i to sad vec zastarjelo) mozemo samo sanjati
madner

#1280 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Bumbar ti nije sprski.

Image

Image
155_mm

#1281 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

iz zadnje klupe wrote:Prvi problem je barut i eksplozivi, to uvozimo.

U tuzli u ratu je u krugu hemijske industrije POLIHEM u ratu bio pokrenuta proizvodnja eksploziva ali je bio toliko nekvalitetan i bilo je puno nesreca pa je stala.

U ratu je postojala proizvodnja metaka i tromblona.

Ja sam upoznao zenu iz Srebrenika koja ima vojnu penziju, covjek joj poginuo u fabrici namjenske industrije u ratu u nesreci, jer je dosta toga bilo improvizovano.

Ono sto sam ja zapamtio iz rata su vojne cizme prve lige KTK Visoko koja je inace i proizvodila to za JNA.

Znaci meci, minobacači, granate, i koja haubica, ne i protivtenkovsko oruzje (u Pretisu ne posjeduju tehn. dokumentaciju (odnijela JNA) za proizvodnju OSA (iako je takvo protivtenkovsko oruzje prevazidjeno), o necem modernijem kao srpski BUBMAR (mada je i to sad vec zastarjelo) mozemo samo sanjati
Barut i vojni eksploziv se uvoze iz srbije. Vitezit proizvodi industrijski eksploziv mislim da moze i barut ali trenutno neradi to. Razlozi su cisto politicke prirode. U sukobu su interes hrvata da bosnjaci budu sto ovisniji o hrvatskoj i interes bosnjaka da budu sto manje ovisni o hrvatskoj.
Vjerovatno kad se rijesi ovaj "sukob" i ako bosnjaci "pobjede" bi se moglo u vitezitu pokrenuti kvalitetna proizvodnja vojnog eksploziva i baruta.
155_mm

#1282 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

madner wrote:Uglavnom, ne samo da moze napraviti sve nego ima i stratesku rezervu za sve uvozne djelove od nekih 5-50 godina.

Ako te budu pitali ko ti je rekao, samo se na mene pozovi.
;-)
Treba jos nabaviti za potrebe vodovoda bezsavne celicne cijevi promjera 120 mm. Najboje nekih 30-40 km. Zlu netrebalo nikad neznas kad moze "puknuti". Vodovodna cijev mislim :mrgreen:
155_mm

#1283 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

BUMBAR su prokleti francuzi ukrali od nebeskog naroda. :D
Sta je taj bumbar uzorao njive dok je poletio. Vise nego prosjecni traktor IMT. :-D
155_mm

#1284 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Dok jedni praznuju, drugi sanjaju o poslu

MAJA RENER - SMAJOVIĆ - 26.11.2012 18:43
SARAJEVO - Dok dosta trgovačkih i uslužnih radnika u FBiH bez kompenzacije radi u dane praznika, što je i juče bio slučaj, veliki je broj zaposlenih koji su kod kuće i kada nije praznik jer firme nemaju posla.
Adem Haračić, predsjednik Sindikata firme namjenske industrije "Binas" Bugojno, istakao je da ne rade nikako, ne samo za praznik, i to traje već tri mjeseca, te da mogu staviti ključ u bravu ako se ovako nastavi.
Dodao je da firmu čuva oko 20 čuvara, ali da oni žele napustiti radno mjesto jer niko više ne može džaba da radi, što bi moglo dovesti do problema s obzirom na to da se u firmi nalaze tone ekplozivnih materija.
"Posla nema. Struja nam je isključena zbog dugova. Pokušavali smo doći do Razvojne banke FBiH, ali su velike procedure. Puno treba da bi se došlo do kredita za razvoj. Kada bismo radili poslove koje možemo imali bi godišnje pet miliona KM samo dobiti, ali nekome to nije u interesu, neko nas sprečava da dođemo do tendera. Ljudi su kod kuće, dugovi se gomilaju. Treba nam pomoć Vlade FBiH, neki kredit da završimo poslove koje smo počeli i krenemo na druga tržišta, u Pakistan, Tursku, Egipat", naglasio je Haračić.

Bugojanski "Binas" nažalost nije usamljen slučaj.
U Savezu samostalnih sindikata BiH kažu da je veliki broj preduzeća koja već imaju neuposlene kapacitete zbog krize i nemarnog odnosa vlasti koja je "jaka samo na riječima".
Dosta radnika Kožarsko-tekstilnog kombinata Visoko je kod kuće jer fabrike nemaju posla. Slična je situacija u Konfekciji "Borac" Travnik, dok su radnici sarajevskog trgovačkog preduzeća "Feroelektro" često isticali da nemaju šta da rade kada dođu na posao. Loša je situacija i u Fabrici duhana Mostar, čiji radnici već nekoliko godina sjede kod kuće jer je firma skoro propala i bezuspješno je tražen kupac koji bi pokrenuo proizvodnju i uposlio ove ljude.
Sa druge strane, dosta zaposlenih radi i kada po propisima treba da odmara. Tako su i juče radile brojne trgovine, grilovi, kafane, nakon što je Vlada FBiH odlučila da neradni dan, 25. novembar - koji se obilježava kao Dan državnosti BiH, bude "prenesen" s nedjelje na ponedjeljak. Ovo je urađeno poslije objavljenog pojašnjenja Ministarstva rada FBiH da se Dan državnosti obilježava samo na dan na koji "padne", što znači da se ne prenosi.
"Nemam ništa slobodno. Radim normalno. I u nedjelju sam radila", kazala nam je radnica jednog od marketa "DP".
Očekivano, odluka Vlade FBiH se poštuje u državnim institucijama i ustanovama čiji su zaposleni dobili produženi vikend.
http://www.nezavisne.com/posao/analize/ ... 68957.html
155_mm

#1285 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

@KOPIJA12: razumijem tvoju zabrinutost da se ponovo ne nadjemo u onako zajebanoj situaciji ka sto je bilo devedesetih (nisi jedini koga to brine) ali neke stvari stvarno nisu za foruma.
Mozes biti siguran da je stanje mnogo bolje nego sto je bilo devedesetih. Stanje nije idealno ali nije ni katastrofalno.
Na primjer artiljerijska moc u kalibru 155 mm bosanskih odbranbenih snaga je mozda najjaca u okruzenju.
SkyLimit

#1286 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SkyLimit »

Jest,osim što bi pola tih "odbrambenih snaga"se priključile jedinoj realnoj prijetnji koja bi napala Bosnu i Hercegovinu :D
KOPIJA12

#1287 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by KOPIJA12 »

155_mm wrote:@KOPIJA12: razumijem tvoju zabrinutost da se ponovo ne nadjemo u onako zajebanoj situaciji ka sto je bilo devedesetih (nisi jedini koga to brine) ali neke stvari stvarno nisu za foruma.
Mozes biti siguran da je stanje mnogo bolje nego sto je bilo devedesetih. Stanje nije idealno ali nije ni katastrofalno.
Na primjer artiljerijska moc u kalibru 155 mm bosanskih odbranbenih snaga je mozda najjaca u okruzenju.
Od cega se uopste pravi barut? Imamlo mi tu sirovinu? Pa dobro Vitez je vec Bosnjacki manje vise; u okruzenju totalno a i u samom centru su Bosnjaci vecina.To treba racunati na duze staze kao nas grad ali pitam se znaci dali mi imamo sirovinu za barut. Nisam neki strucnjak.
zedo_m

#1288 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by zedo_m »

Da se stupasim na ovaj podforum.

Mali info ili mozda nisma citao sve stranice ali na wikiju (znam da mu je autenticnost upitna) procitah da MO BiH raspolaze sa tri apacha, da li neko moze to da potvrdi. A sto se tice baruta milim da mu je glavni sastojak ugljena prasina mada mozda grijesim ali eto.
155_mm

#1289 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

zedo_m wrote:Da se stupasim na ovaj podforum.

Mali info ili mozda nisma citao sve stranice ali na wikiju (znam da mu je autenticnost upitna) procitah da MO BiH raspolaze sa tri apacha, da li neko moze to da potvrdi. A sto se tice baruta milim da mu je glavni sastojak ugljena prasina mada mozda grijesim ali eto.
Nemoguce je to potvrditi jer jednostavno nije istina. Iskreno govoreci nisu ti helikopteri za bosne. Kad je sve ucinjeno da i onih 5 komada Mi-24 sto su bili u Turskoj nikad ne vide Bosne ko ce dozvoliti de bosnje imaju Apacije.
mO k3

#1290 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mO k3 »

KOPIJA12 wrote:
155_mm wrote:@KOPIJA12: razumijem tvoju zabrinutost da se ponovo ne nadjemo u onako zajebanoj situaciji ka sto je bilo devedesetih (nisi jedini koga to brine) ali neke stvari stvarno nisu za foruma.
Od cega se uopste pravi barut? Imamlo mi tu sirovinu? Pa dobro Vitez je vec Bosnjacki manje vise; u okruzenju totalno a i u samom centru su Bosnjaci vecina.To treba racunati na duze staze kao nas grad ali pitam se znaci dali mi imamo sirovinu za barut. Nisam neki strucnjak.
zasto izbjegavas moje pitanje , odakle tipkas ...?!?
KOPIJA12

#1291 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by KOPIJA12 »

Ženski Dr.Med wrote:
KOPIJA12 wrote:
Zasto je to bitno? Znaci moguce je napraviti barut u BiH?
155_mm

#1292 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Image

uvijek budni i spremni za odbranu bosne nam jedine, kao ovaj nas drug Halilovic na slici! :lol:
kliksovac

#1293 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by kliksovac »

Ženski Dr.Med wrote:
KOPIJA12 wrote:
Tip dolazi sa srpskog mycitymilitary foruma, ubaceni elemenat koji jeftinim izlizanim trikovima pod izgovorom lazne zabrinutosti za Bosnu i Bosnjake pokusava prikupiti sto vise informacija o namjenskoj bh industriji. Naravno forum bas i ne mora obavezno biti provjeren i tacan izvor informacija no svaka info koju dobije je u svakom slucaju korisna i dobrodosla. Tip pita ima li vogoscanski Pretis podzemne komplekse, pita o skicama tih kompleksa, pita jel bh namjenska indust. u mogucnosti proizvoditi barut, eksploziv itd itd. Dakle sve je tako ocigledno ;)
neki

#1294 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by neki »

pa pa paranoja :-)
eto bas ce se neko iz srbije po forumima raspitivati o podzemnim kompleksima i nacrtima tvornica :-) Vecina projekata tih kompleksa je u Beogradu i znaju bolje od nas samih kakvi se objekti ovdje nalaze
@mba

#1295 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by @mba »

samo nek se radi nek se pravi i lageruje jer kod nas na balkanu se nikad ne zna, ovaj gore mi se bas nekako previse brine za nas :) !

ja sam isto cuo da se godisnje u turskoj skoluje preko 100 oficira bosnjacke nacionalnosti, koliko je to istina ne znam, ali gdje ima dima ima i vatre, mozda je i istina, a mozda i nije! :? :D

isto sam nacuo da postoje planovi u slucaju izbijanja ponovnog rata/agresije na prostorima bosne i hercegovine da postoje planovi izmedju bosne i turske o nekoj malo zescoj suradnji, mozda je i to istina amozda i nije! :) :?
Cyrax

#1296 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Cyrax »

Spijuni su to
burekodsira

#1297 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by burekodsira »

evo zanimljiv gorazdanski video kako se u ratu proizvodilo naoruzanje

o municiji od 58:51
KOPIJA12

#1298 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by KOPIJA12 »

Kolko ja mogu vidijeti na stranici Ginexa; punjenje koje se koristi u metcima i granatama se producira u Ginexu. A eksploziv za rudnike u Vitezu. Tako da mislim da ovaj lik koji je spomenuo "barut" nema pojma o cemu prica. Nije ovo 17. vijek da se to puni klasicnim barutom.
mO k3

#1299 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mO k3 »

sta si bre navalio ... iz koje dobrosusjedne zemlje nam dolazis ,nebi me iznenadilo iz srbije
iz zadnje klupe

#1300 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by iz zadnje klupe »

Mislim da je misterija rijesena....

Ogroman dio (14 miliona od 18), otisao je u Saudijsku Arabiju

To sam zakljucio iz sljedecih cinjenica sa stranice Federalnog zavoda za statistiku za oktobar

1.
S. Arabija se prvih devet mjeseci nije uopste pojavljivala kao spoljnotrgovinski partner BIH da bi u 10 mjesecu bila medju prvih 10 zemalja sa 14 miliona izvoza prema njoj

2. Zemlja koja trosi nenormalnih 10% GDP za naouruzanje

Mislim da sam na pravom tragu
Post Reply