U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Locked
Bosnolog

#1276 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Bosnolog »

Daltone!
Pratin Nokiju,na ovoj temi ,i mogu ti reci da sam zatecen njegovim porukama izmedu redova koji su osvetnicko navijacki u korist Srbije a protiv Ganica,.....Ovdje se ne brani samo drzavljanin BiH vec najvisa institucija drzave koju je Ganic predstavljao tada a koja je bila napadnuta od strane te iste Srbije.....ne mogu da predem peko perfidnih cinicnih ponizenja spram gospodje Sanele zbog njene dobornaklonosti da polozi novcanu kauciju koja ce joj biti vracena,.....ja odlicno znam da je ovim izlaskom Ganica na slobodu samo pocetak njegove borbe da se vrati u Sarajevo,....

Umjesto da ga odbranimo po ovom pitanju na kojem je Hag dao svoje misljenje i odbaco optuzbe jos 2003 nekome je ocito stalo da zbog osvetnicke uloge spram nesposobne SDA i nejnih secijasa zeli zrtvovati drzavni i naconalni interes i nasu borbu za odbranu BiH i istu prodati jeftinoj velikosrpskoj zavjeri i pravosudu koje je kidnapovalo Jurisica i presudili mu bez ikakvih valjnih dokaza sto bi bio isti slucaj i sa Ganicem,..Optuzbe ganica za zloupotrebu polozaja kao i drugih SDA secijasa i minderasa iz tog i post ratovskog perioda je stvar za privredni kriminal i sudstvo sto podrzavam ali ovo nema veze sa ovim za sto ga Srbija trazi,......

Kada procitam izjave pojedinih forumasa uskogledanim ocima mrznje i ovaj progon pravdaju njegovog hapsenaja sa njegovim nemoralnim nacinom posljeratnog dolaska do vile,ospem se,......kakve to iam veze sa ovi sto mu stavljaju na teret,....

Znam ja odlicno Daltone da ovo Srbija radi zbog unutrasnjih potreba i gutanja krastave zabe proslosti i previranja unutar Srbije zbog srebrenicke rezolucije koju nerado usvaja ,Mladica izvodaca iste kojeg ne smije da isporuci sve godine ,.....ali ovim ona zeli da izjednaci zrtvu i zlocinaca i pokusa da sacuva genocidno zlocinacko cedo stroreno velikosrpskom ideologijom zla silovane BiH ,ciji opstanak je upitan a ona to odlicno zna kao i Dabicevi jurisnici i mudolozi na ovom forumu ,vidis i sam da Dabiceva odbrana panicno ponovo trazi odgodu sudenje jer je pisopija svoju obdbranu zapoceo na vasionskim lazima koju nece moci nikome preodati niti ce se moci odbraniti,oni bi bili najsretniji da se isti objesi samo od toga nema fajde on je patoloski ludak jer oni najvise budu zaludeni takvim ludacima,guslarima i sanjarima...

Ganic im je samo posluzio kao izgovor zabave i odvracanje svijeske paznje od pocetka sudenja Dabicu kao i nastavak silovanja i terorisanaj gradana BiH njenih grada a posebno najvecih sinova koji su ustali da brane i odbrane BiH kako bi ih drzala u zatvoru unutar BiH bez prava slobodnok kretanaj svijetom,.....u tome je pointa ovog zla,...Ja stvari gledam u sirem nacionalnom i drzavnom interesu od onih koji bi Srbiji prodali nacionalne i drzavne interese pa cak i odsjekli glavu Ganicu neki zbog mrznje i osvete njegove stranke a neki zbog zelja i pomoci Srbiji,.......
ahuseino

#1277 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by ahuseino »

Svi mi isto govorimo, i svi vidimo ono najblize, najdetaljnije, pragmaticno i ocigledno... ali ovi koji se 'ne slazu' odbijaju da vide ono vise... i stvarno znacenje SRPSKE OPTUZNICE. Da ne kazem da im ne bih dao nikakvih prava na medjunarodnom nivou isto kao ni nacistickim, fasistickim i domacim izdajnickim psima iz WW2. Isto kao i oni ima da se poklope usima, sute i ako hoce razmisljaju u sebi, a nikako da se rasipaju onom sirovom srpskom bahatoschu... a ako ima ratnih zlocina(ca) na NASOJ, PRAVEDNOJ, ZAJEBANOJ I DEBELO NAJEBANOJ strani, onda nek se trude lobiranjem, placanjem i vracanjem kojekakvih usluga, ustupa i kakotoobicno hoda u medjunarodnim politickim procesima...

I to im je previse, da ima boga, trebalo ih je pustiti da sjede i grizu muda sebi i jedu jetru... uzalud... i opet nece patiti dovoljnu cijenu, prezivjeti strah koji su prezivjela djeca sto su izasla pred noz i mitraljez u ljeto '95, tamo negdje na brdovitom Balkanu u Podrinju...

A pravda, je apsolutna, nije relativna... ne moze se raspravljati o reakciji dok se ne rjesi akcija...

Samo bolje cemo mi sebi uraditi ako budemo BOLJE koristili glavu...
fenjer

#1278 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by fenjer »

nokia6170 wrote:
Ja mislim da ti ne vidis sumu od drveta jer vecina ovdje misli da je placanjem kaucije od skoro milion KM Ganic oslobodjen vodjenja postupka.

Ljudi, postupak se i dalje vodi, samo je razlika sto Ganic nece sjediti u celiji dok se vodi postupak o njegovoj sudbini, vec ce ga sa slobode uz vrlo jake restrikcije kretanja pratiti.

Dakle shvatite, da i pored ove placene kaucije, postoji mogucnost da UK izruci Ganica Srbiji.

Jeli vama to toliko tesko shvatiti?

Sanela je omogucila Ganicu tzv. "gospodsko" sudjenje....e sad je na londonskom sudu da vidimo sta ce odluciti gdje sa Ganicem.

Ne radi se ovdje o "gospodskom" sudjenju vec kad se neko pusti na slobodnu uz kauciju to znaci da je licni interes doticne osobe na osnovu prilozene tuzbe veci nego od druge strane koja ga tereti.

Sud da je danas ustanovio da postoji sansa da se gosp Ganic na osnovu ove dokumentacije izruci Srbiji, ne bi sigurno prihvatio kauciju, uz koju naravno idu restrikcije, sobzirom da sudski postupak jos traje.

Ocito je da dosad Srbija nije bila u stanju dostaviti dokumentaciju iz koje se vidi da ima osnove da barem gosp Ganic bude zadrzan tih 45 dana u pritovru.

Iz ovog svega se samo moze zakljuciti da je privremena odluka pala i da ukidanje pritvora gosp. Ganicu je nezvanicna pobjeda.
Ne moras biti pravnik da na osnovu svega ovog izvuces ovakav zakljucak, osim ako ne vidis sumu od drveca...
Al et ti i tvoji istomisljenici i dalje ''drzite nadu" da ce se desiti neko cudo, neki ''novi dokazi"...
dallton

#1279 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by dallton »

pustite se srpskih izmisljotina, srbija NEMA nikakvih novih ni dokaza ni cinjenica o cijelom slucaju.. jos jednom - NEMA!

ovdje se radi o nama - sto je nama vazniji ganic od jurisica? i koliko smo mi to neorganizirani kad smo pustili da nam se nesto poput slucaja jurisic desi? i to je ono sto nokia govori - ako se ovako radi, onda nema sistema nego se luta od slucaja do slucaja i sto se cudite kad vas je.e ko stigne - ko je glup, ne zna napraviti sistem i ne zna uzvratiti kad treba, onda ga i treba je.ati...
ahuseino

#1280 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by ahuseino »

dallton wrote:pustite se srpskih izmisljotina, srbija NEMA nikakvih novih ni dokaza ni cinjenica o cijelom slucaju.. jos jednom - NEMA!

ovdje se radi o nama - sto je nama vazniji ganic od jurisica? i koliko smo mi to neorganizirani kad smo pustili da nam se nesto poput slucaja jurisic desi?
Sve si u pravu... samo ovo ko je bitniji... jebi ga, predsjednik kad god ili nacelnik ili oficir MUPA (kako god).
Zvuci okrutno, ali ipak nije isto, u stvari ni blizu... sto objasnjava prasinu...

Nije se naravno nikad' smjelo dopustiti za Jurisica, i mislim da ni danas nije kasno... kakvo potpisivanje sporazuma sa njima, kakvo mirenje, kakvi odnosi...? Kakva regija i stabilnost...?
dallton

#1281 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by dallton »

ahuseino wrote:
dallton wrote:pustite se srpskih izmisljotina, srbija NEMA nikakvih novih ni dokaza ni cinjenica o cijelom slucaju.. jos jednom - NEMA!

ovdje se radi o nama - sto je nama vazniji ganic od jurisica? i koliko smo mi to neorganizirani kad smo pustili da nam se nesto poput slucaja jurisic desi?
Sve si u pravu... samo ovo ko je bitniji... jebi ga, predsjednik kad god ili nacelnik ili oficir MUPA (kako god).
Zvuci okrutno, ali ipak nije isto, u stvari ni blizu... sto objasnjava prasinu...

Nije se naravno nikad' smjelo dopustiti za Jurisica, i mislim da ni danas nije kasno... kakvo potpisivanje sporazuma sa njima, kakvo mirenje, kakvi odnosi...? Kakva regija i stabilnost...?
pa ovo boldirano i pitam - i opet kazem, ko se ne zna organizovati on je glup i treba biti je.an pa nek kuka za "pravdom."
dallton

#1282 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by dallton »

evo malo sega komentara u vezi hapsenja ganica, pustanja i silajdziceve posjete sa b92
A zar Dodik nije zloupotrebio svoju funkciju kad je sluzbenim automobilima koje je platio narod RS pravio docek po Surcinskom aerodromu i u ne znam kom svojstvu taksirao po Beogradu dokazane ratne zlocince, i to za dela pocinjena na teritoriji te iste BiH cije je jedne konstitutivne clanice g-din Dodik upravo Premijer? I da li je doticni tad pomislio kakvu poruku je to poslalo onima u drugoj konstitutivnoj jedinici BiH, posto mu je sad odjednom toliko stalo do dobrih odnosa i poruka ljubavi, postovanja i prijateljstva koje te dve jedinice treba da razmenjuju? Sta god ja i svi mi misleli i hteli, RS je zaglavila u BiH na neodredjeno vreme i jedino to je realnost. Meni samo nije jasno kako ce sa ovakvim politicarima i ovakvim njihovim porukama koje upucuju onom drugom, ta dva naroda ostvariti neki suzivot na koji su, plasim se, osudjena? Nece ga ostvariti uopste, neko ce morati da ide
[Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net] (na zapadu nista novo, 11. mart 2010 10:42)

Nesto mi tu nije jasno, Odkud da Srbija trazi izrucenje za nesto sto se desilo na podrucju BiH, a da pri tom sluzbeno Srbija nije ucestvovala u ratu. Ako i to zanemarimo, zasto onda nije poslala dokaze pa ga ne bi pustili. Kao rezultat napravili su od Ganica heroja u Federaciji, covjek nece odgovarati za nesto za sto bi trebao odgovarati, i ne samo za to nego i za druge stvari. Vjerujem da bi svako ko je imao privilegiju donosenja odluka o zivotu i smrti u zadnjem ratu trebao da prvo zaglavi u zatvoru pa nek se onda brani iz zatvora.
(pero, 11. mart 2010 13:27)

Optuznize iz Srbije nitko ne zarezuje...
To puno govori o dokazima na kojima su utemeljene.

Pokušaji izjednačavanja krivice neće proći kod međunarodnih faktora. To prolazi samo interno u Srbiji.
Zna se što se dogodilo. Zna se da se svi radili svašta. Ali, zna se i da nisu svi jednako krivi ni za početak, ni za sredinu, a ni za tragičan kraj cijele priče.
(mico, 11. mart 2010 13:45)

Ne ulazim u pitanje prava i pravde:Kostunica i pravna bulumenta oko njega su nam dokazali da je sve relativno,a pravo i pravda koje se nama ne dopada ili dopada,pogotovo!Zanima me:kakvu korist republika Srbija i narod ove nesrecne zemlje ima od ove farse sa covekom koji nije ratovao na nasoj teritoriji?!Mi branimo djenerala i Dabica koje sav normalan svet osudjuje,a napadamo nekoga ko sigurno nije nevin,ali se o nasu drzavu ni na koji meni poznat nacin nije ogresio.Ako je kriv Srbima u Bosni-eto Republike Dodikove pa neka to resava,ako je Bosnjacima ili Hrvatima naudio,Federacija ce se snaci bez naseg angazovanja,trosenja para i dodatnog gubljenja dostojanstva i kredibiliteta.Ili mi i dalje izigravamo nekog nesrecnog sukcesora SFRJ?! upravo tako, vi ste jos negdje u periodu 89-95
((Vlast)a, 11. mart 2010 20:14)
kost_u_grlu

#1283 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by kost_u_grlu »

Stvari se krecu ka pustanju Ganica, digla se malo prasina i bice verovatno pusten.

Haris se vraca sa oreolom oslobodioca, blize se izbori, masa glasa za njega i cilj je ispunjen... ovo mu se namestilo ko kec na 10.
Bosnolog

#1284 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Bosnolog »

Trebalo je ovu temu o hapsenju Ganica i Jurisicu i njegovoj politicki motivisanoj sramnoj nicim dokazanoj presudi spojiti u jednu temu, primjera radi "Hapsenje Ganica u Londonu i presuda Jurisicu"...

Ganic i Jurisic zrtve iste ideoloski motvisane politike,..Razlika izmedu njih je sto je Jurisic naivno sletio na beogradski aerodrom i time usao u usta zlocinackoj azdahi koja je poput ranjene zvijeri sacekala pezivjele zrtve da im se osveti zbog ranajvanja iste po bosanskohercegovackim gudurama koje je bila poklopila i njima zlo cinila,....za hapsenje i presudu Jurisicu mi smo mogli i morali prekinuti dilomatske odnose ,svakako smo bili bez ambasadora sve godine u toj neprijateljskoj nam zemlji ,..naprasiti im ambasadora Spasojevica iz BiH ,raspisati nekliko hiljada optuznica protiv svih koji su imali bilo kakve veze sa ratom protiv BiH od skusptinskih poslanika,ideologa,novinara lazova i gebelske masinerije,komandong kadra do vozaca kamiona i onih autobusa sto je Srbija slala u Srebrenicu za vrijekme srebrenickog genocida kada su evakuisali prezivjele zene,djecu kao i gradevinske firme koje su kopale i prekopavale masovne grobnice,.....Prekinuti svaki saobracaj sa Srbijom a sve sto ude iz Srbije i zateknemo u BiH na putu hapsiti,.....Srbija se nece okaniti dok se istoj ne pokazu subi i ne bude dobijala sve vrste napada na njen nacionalne,privredne,i politicke inerese u zemlji i svijetu.......

Za razliku Jurisica koji je vec u Srbiji ,oko Ganica se jos uvijek vodi bitka da ne bude isporucen Srbiji a za Jurisica se moramo moblisati da se izbavi iz srbijanskih tamnca nepravde i traziti da mu sudi Strazbur ili Hag odnoso BH pravosude ako ima valkjane osnove i cvrstih dokaza,.....ako nema onda covjek apustiti kuci da zivi u zemlji za koju se borio kao i stotine hiljada drugih.......
dallton

#1285 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by dallton »

pusti se za moment srbije, ona je spala sa "muslimane u nestanak" i balkan je nas i kosovo zauvijek na "eto ako bi neko da isporuci ganica u ime pravde, bilo bi lijepo, jest da nemamo dokaza i nemamo bas nista ali hebiga mi smo neka fora, jel se sjecate toga?"
Goran_35

#1286 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Goran_35 »

nokia6170 wrote:

Polako Sezame, smiri se. Ko prica ovdje uopste o Karadzicu. Tema je Ejup Ganic.

Naravno da mi smeta sto se za Ganicevu guzu moze izdvojiti milioncic. Iskreno volio bi da je ostao u celiji, jer to svakako ne utice na tok sudskog postupka, a da je taj milioncic dat u neke humanitarna svrhe.

Znaci ipak smo dosli konacno do zakljucka da je Sanela pomogla u ovom konkretnom slucaju Ganicevoj guzi, a ne Bosni i Hercegovini.

Mogu petpostaviti razloge tvoje zelje da strada guza Gospodina Ganica!?Da ne ulazim u to,jer me ne zanima,ti razlozi mogu biti razalicite prirode?Od nacionalne mrznje pa nadalje do nekih licnih nerazjasnjeninih odnosa?!Ne znam i ne zanima me,ali vidim da izvjesna mrznja prema Gospodinu Ganicu postoji! I da sada ne ulazimo u to,jer vidim da si umislio da si ovdje najpametniji, pa da te pitam zar nije po tebi hapsenje Gospodina Ganica zaparavo ponizavanje drzave BiH i njene odbrane od fasistickog agresora?I zar nije njegovo pustanje da se bani sa slobode,makar mali znak poraza takvog srbo-britanskog pokusaja,jer ako se ne varam u pocetku nisu htjeli ni da cuju za kauciju? Zar ne?
Za mene je isto bitan i Ilija Juisic,ali Gospodin Ilija Juisic je uhapsen u Srbiji a Ganic u Engleskoj po nalogu Srbije sto dovoljno govori o pokusaju falsifikovanja historije i to na euopskom i globalnom nivou a ne na nivou regije od Beograda do Nisa,sto je po meni toliko opasno da u buducnosti moze imati nesagledive posljedice za sam opstanak drzave BiH..
kost_u_grlu

#1287 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by kost_u_grlu »

dallton wrote:pusti se za moment srbije, ona je spala sa "muslimane u nestanak" i balkan je nas i kosovo zauvijek na "eto ako bi neko da isporuci ganica u ime pravde, bilo bi lijepo, jest da nemamo dokaza i nemamo bas nista ali hebiga mi smo neka fora, jel se sjecate toga?"
Dokaza ima, i sam Divjak kaze da se nije postupalo po Zenevskoj konvenciji, Bakir kaze da je bilo zlocina... ali nema politicke volje, i sudjenje u Srbiji bi jos samo pogorsalo tenzije sto nikome ne odgovara. Ne odgovara ni vama, opet ce vam pobediti patriotski populisti.

Rekao sam jos prvog dana, nek mu nastave proces u Sarajevu i nek se to vec jednom razjasni.
dallton

#1288 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by dallton »

jos jedan komentar b92
Ja ne verujem da je srpsko pravosudje toliko neobavesteno u vezi raspisanih medjunarodnih poternica. Do sada su imali priliku da se uvere u cirkus takvih poternica i kratkim zadrzavanjem Hasima Tacija, Agima Cekua (sa Kosova) i nekolicine optuzenih iz Hrvatkse. Centrala Interpola ne samo ignorise, vec ismejava srpske poternice.Tako ce biti i sa Ejupom Ganicem; bice pusten na slobodu i vratice se u njegovu zemlju a da mu ni dlaka sa glave ne fali.
Ako je cilj srpskog pravosudja samo da blamira i iskompromituje odredjene licenosti susednih zemalja, onda neprihvatanjem tih poternica samo zadaje samar srpskom pravosudju, i zaostrava ionako ne bas dobrih odnosa sa susedima.
S jedne strane pricaju o dobrosusedskim odnosima, a podizu poternice protiv svih lidera i drzavnih zvanaicnika susednih zemalja, mada su svesni da nisu nadlezni da procesuiraju te slucajeve.Izgleda da su na spisku poternica Srbije svi borci, lideri i zvanicnici BiH, Kosova i Hrvatske, koji su branili svoju zemlju i svoje domove.
Prema novim pravilima Centrale Interpola u Lionu: -poternicu za ratne zlocine moze raspisati samo medjunarodni sud;
- drzava moze raspisati poternicu za svog drzavljanina optuzenog za ratni zlocin, i
- za stranog drzavljanina moze raspisati samo ukoliko je druga drzava saglasna sa tom poternicom.
Sa svojim poternicama Srbija samo daje pravi cirkus i zadaje samar srpskom pravosudju i Kancelariji Iterpola u Beogradu, i nista ne postize.
(Julius, 11. mart 2010 22:29)
neko je dobro informiran sta ce se desiti kao posljedica ove budalastine s ganicem
kost_u_grlu

#1289 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by kost_u_grlu »

dallton wrote:jos jedan komentar b92
Ja ne verujem da je srpsko pravosudje toliko neobavesteno u vezi raspisanih medjunarodnih poternica. Do sada su imali priliku da se uvere u cirkus takvih poternica i kratkim zadrzavanjem Hasima Tacija, Agima Cekua (sa Kosova) i nekolicine optuzenih iz Hrvatkse. Centrala Interpola ne samo ignorise, vec ismejava srpske poternice.Tako ce biti i sa Ejupom Ganicem; bice pusten na slobodu i vratice se u njegovu zemlju a da mu ni dlaka sa glave ne fali.
Ako je cilj srpskog pravosudja samo da blamira i iskompromituje odredjene licenosti susednih zemalja, onda neprihvatanjem tih poternica samo zadaje samar srpskom pravosudju, i zaostrava ionako ne bas dobrih odnosa sa susedima.
S jedne strane pricaju o dobrosusedskim odnosima, a podizu poternice protiv svih lidera i drzavnih zvanaicnika susednih zemalja, mada su svesni da nisu nadlezni da procesuiraju te slucajeve.Izgleda da su na spisku poternica Srbije svi borci, lideri i zvanicnici BiH, Kosova i Hrvatske, koji su branili svoju zemlju i svoje domove.
Prema novim pravilima Centrale Interpola u Lionu: -poternicu za ratne zlocine moze raspisati samo medjunarodni sud;
- drzava moze raspisati poternicu za svog drzavljanina optuzenog za ratni zlocin, i
- za stranog drzavljanina moze raspisati samo ukoliko je druga drzava saglasna sa tom poternicom.
Sa svojim poternicama Srbija samo daje pravi cirkus i zadaje samar srpskom pravosudju i Kancelariji Iterpola u Beogradu, i nista ne postize.
neko je dobro informiran sta ce se desiti kao posljedica ove budalastine s ganicem
Citiras netacne stvari, Srbija pred svojim sudom za ratne zlocine procesuira vec zlocine u Zvorniku, Vukovaru, Visegradu, i za to je dobila sve pohvale MZ. Teoretski ima prava i da procesuira dogadjaj u Dobrovoljackoj po istom principu.

Stvar je opet politike, sto se tice sudstva, tu vazi ovo sto sam ti rekao.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#1290 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by corolla02 »

Goran_35

#1291 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Goran_35 »

Od kada je Sarajevo odnosno BiH bilo "teritorija Srbije" ???

Zar ne bode oci ovaj detalj iz optuznice?I da li je to konacni dokaz,odnosno priznanje, agesije Srbije uz pomoc JNA i srbijanskog MUP-a (sto mi zapravo vrlo dobro znamo a ostatak europe se pave "englezi")

"AND IS ACCUSED IN THE CATEGORY 2, NAMELY SERBIA of the commission of an offence the conduct of wich occurred in that theritory..."

"I optuzen je u kategoriji 2, naime SRBIJA za činjenje kaznenog djela ponašanja koje se dogodilo na tom teritoriju"

Image
Last edited by Goran_35 on 12/03/2010 00:28, edited 1 time in total.
Sezam

#1292 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Sezam »

ahuseino

#1293 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by ahuseino »

Ma ne obracajte paznju na ovu kost... samo iritira, trola ko pravi element.
"...da se jednom to svrsi za svagda..."

Nama se svrsilo u hagu 2003...
Bosnolog

#1294 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Bosnolog »

kost_u_grlu wrote:
dallton wrote:jos jedan komentar b92
Citiras netacne stvari, Srbija pred svojim sudom za ratne zlocine procesuira vec zlocine u Zvorniku, Vukovaru, Visegradu, i za to je dobila sve pohvale MZ. Teoretski ima prava i da procesuira dogadjaj u Dobrovoljackoj po istom principu.

Stvar je opet politike, sto se tice sudstva, tu vazi ovo sto sam ti rekao.
Srbija nije procesuirala niti 0.0001% zlocinaca iz tih gradova,pa nisu valjada nekoliko njih pobili na hiljade ljudi,....Na destine hiljada zlocinackih krvoloka i koljaca golorukih civila hoda po Srbiji sve ove godinen slobodno,.....A ta procesuiranja dijela najgorih je samo kap u okeanu zlocinaca,......

Za Dobrovoljacku ulicu Srbija nema pravno niti moralno traziti da sudi Ganicu taman da su ih sve pobili kao pse,....jer je ta ista soldateska predhodna dva mjeseca pobila na hiljade civila od Visegrada,Zvornika,Bijeljine,Foce i svih drugih gradova,....Kidnapovala legitimnog predsjednika i pokusala zauzeti predsjednistvo,Pobila na nekoliko stotina Sarajlija ...bez saglasnosti legitimnih organa samovoljno izasla iz komande druge vojene oblasti i krenula ka Lukavici da zdruzeno raspali po gradu,sa svojom bracom po zlu.....

Ganica mi trebamo suditi sto je dozvoli da sa oruzjem izadu iz grada kao i drugih kasarni gdje su bili opkoljeni,...trebalo ih je u pidzamam i autobusima izvesti ili pjeske sa podignutim rukama u vis,.....ili ih razmijeniti sa hiljadama civila za koje smo inace svo vrijeme rata davali smrdljive pijane i do ramena krvlju okrvarenih ruku koljace kakva je bila praksa u toku rata,......
staza

#1295 Vatre...

Post by staza »

Britanija je dobila takvu šarmačinu, da je zapravo potpuno nebitno kako će priča završiti.
Danima ne dodijeliti optuženiku susret sa odvjetnikom nije poznato ni u afričkoj zemlji Buri Buri.
Kaucija koju su namah odredili i iznenadno donijeli, a onda kad je ista sakupljena, sud odbio da je primi, produživši Ganiću pritvor, a onda na kraju sud ipak prihvatio da primi kauciju.
Britanski mediji znaju ko je prikupio kauciju, supruga čovjeka, koji je spasio poznatu britansku banku, i to na početku recesije.
Izgleda da ni sa ispuštenim safunom nisu imali sreće: Ganić se snašao u kontaktu sa zatvorenicima, dali su mu i olovku, pa je počeo nešto pisati u svoju buduću obranu na slobodnom listu papira.
Ni mentalno ga nisu slomili.
Naša sva diplomacija, više ili manje stručna, pokrenuta je.
Njegov kolega profesor dao je pride, što nije morao, kao kaparu i halal tj. haram vlastitoj britanskoj državi, još 25.000 funti.
Ne sumnjam da je Ejup duže vrijeme praćen, i da je datum upravo simbolično određen na dan Nezavisnosti i karadžićevskog suđenja: sasvim je moguće da je i u Sarajevu, od naših humanista, praćen.
:dance:
Bosnolog

#1296 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Bosnolog »

Goran_35 wrote:Od kada je Sarajevo odnosno BiH bilo "teritorija Srbije" ???

Zar ne bode oci ovaj detalj iz optuznice?I da li je to konacni dokaz,odnosno priznanje, agesije Srbije uz pomoc JNA i srbijanskog MUP-a (sto mi zapravo vrlo dobro znamo a ostatak europe se pave "englezi")

"AND IS ACCUSED IN THE CATEGORY 2, NAMELY SERBIA of the commission of an offence the conduct of wich occurred in that theritory..."

"I optuzen je u kategoriji 2, naime SRBIJA za činjenje kaznenog djela ponašanja koje se dogodilo u tom theritoriju"

Image

Evo dodatnog dokumanta za reviziju tuzbe protiv Srbije jer ovim dokumentima Srbija zvanicno priznaje svoje ucesce u ratu protiv BiH,..... :thumbup: :bih:
trofej

#1297 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by trofej »

Da srbijansku političko-pravnu vlast interesira sudbina „njenih“ JNA-vojnika, ne bi osudila Vladu Trifunovića, generala te iste JNA na 11 godina zatvora za izdaju, zato što je iz Varaždina izvukao 220 vojnika, a mogao se “dva mjeseca tući po Varaždinu i razarati ga” (http://varazdinske-vijesti.hr/pdf/3316/12-22-07.pdf).

Isti zadatak je imao i general J(N)A Milutin Kukanjac u Sarajevu, ali ga je Branko Kostić - vršilac dužnosti predsjednika SR Jugoslavije (SRJ) – “oslobodio” te obaveze 02.maja 1992. godine, pošto je njegova bila odlučujuća u vezi sa prizemljenjem predsjednika Presjedništva RBiH na sarajevski aerodrom. Međutim, u konkretnim periodima, zvanično Trifunović je bio general JNA, dok je Kukanjac general JA.

Zašto je, onda, srbijanskoj političko-pravnoj vlasti toliko bitni događaji u RBiH u periodu od 22./28. aprila 1992. godine (22. april - Ustav novog identiteta; 28. april - proglašenje SRJ) do 12./19. maja 1992. godine (12. maja - Odluka Narodne skupštine Srpske Republike BiH; 19, maja - Zakon o vojsci Srpske Republike u Bosni i Hercegovini)? Zato što im je propala teza o SR Jugoslaviji kao drzavi kontinuiteta.

Aprila 22.1992. godine, Srbija i Crna Gora su usvojile Ustav novog identiteta, te se taj datum smatra datumom državne sukcesije i završetkom procesa disolucije SFRJ, nakon čega ni jedan novonastali državni subjekt nije naslijednik SFRJ.

U vezi sa navedenim, zahtjev SRJ (Srbija i Crna Gora), od 30. maja 1992. godine, da automatski nastavi članstvo bivše SFRJ u UN je odbijen. Rezolucija Vijeća sigurnosti 777, od 19. septembra 1992. godine, konstatira da „SRJ (Srbija i Crna Gora) ne može automatski da nastavi članstvo bivše SFRJ u UN, i stoga predlaže Generalnoj skupštini da odluči da SFRJ treba da podnese zahtijev za članstvo u UN i da ona ne može učestvovati u radu Generalne skupštine.“ Rezolucija Generalne skupštine je 47/1, od 22. septembra 1992. godine, u cjelosti je prihvatila prednje rezolucije Vijeća sigurnosti.

Znači, nakon 22. aprila 1992. godine, hajdučka SRJ ne polaže nikakvo pravo u pogledu eventualnog kontinuiteta sa SFRJ, pa ni njene odbrane. To, istovremeno, znači da je de jure i de facto SRJ agresor na RBiH.
______________________________________________________________________________________________
(http://www.hic.hr/domov-rat-citali04.htm): “Gornji scenario je u velikoj meri već realizovan. Njegova realizacija je i ranije pokušavana i vrlo dobro uvežbana. To je bila suština i Aneksione krize i Prvog svetskog rata i podela Jugoslavije u Drugom svetskom ratu.
Jedini odgovor na ovaj scenario je da se JNA odmah podeli na više delova. Time će se pojedinim srpskim teritorijama dati mogućnost da se samostalno brine i na izvestan način zadovoljiti zahtev Zapada o raspuštanju JNA.

Dakle, neophodno je razbiti JNA na Vojske: Bosanske Krajine, Muslimanske Bosne, Srpske Krajine, Makedonije i Srbije. Tom podelom izbegla bi se medijska i politička optužba da je JNA vojska centralne komunističke Vlade u Beogradu. Jasno bi se naglasilo da je vojska lokalna i da ima za jedini cilj zaštitu lokalnog stanovništva. Ne treba se plašiti od predaje delova naoružanja Makendoncima ili Muslimanima. Oni će to naoružanje dobiti, kao što su ga i Hrvati dobili, htela to JNA ili ne. Bolje je zato naoružanje, kao znak dobre volje, podeliti, nego ga izgubiti u kasnijem ratu.

Ovom podelom JNA onemogućilo bi se izazivanje sukoba po sistemu teranja okupatorske JNA sa teritorija koje traže nezavisnost. Formiranje lokalnih armija je i jedini način da se sačuvaju ljudi koji rade u JNA. U protivnom, svi će biti saterani u Užu Srbiju, gde neće biti uslova za normalan života svih njih i vrlo brzo, većina će se naći na ulici.

Formiranjem lokalnih armija, naglasilo bi se i pravo Srba da žive na tim područjima. Sada je celom svetu predstavljeno da je JNA srpska vojska, koja je došla iz Srbije i okupirala sve ostale delove Jugoslavije. Zahtevi za povlačenje JNA u Srbiju često su zato praćeni i nadom da će se srpsko stanovništvo povući sa njom.”
___________________________________________________________________________________________
Radovan Karadžić – Uvodna riječ odbrane:
http://www.youtube.com/results?search_q ... type=&aq=f

(1) Alija Izetbegović – “Islamska deklaracija”;
(2) SDA – prva nacionalna stranka – predsjednik Alija Izetbegović
(3) „Po Hasanu Čengiću, Patriotska liga je formirana 31. marta 1991. godine. Prilično brzo je popunjena, pa je do januara 1992. godine imala oko 100.000 vojnika. (...) U 103 opštine RBiH štabovi i jedinice PL-a.“ (znači i u srpskim opštinama)
(4) SDA odlučuje šta će Srbi raditi, ne odlučuju Srbi.
(5) SDA - 15. aprila 1992. godine Armija Republike Bosne i Hercegovine
(6) SDS – 19. maja Vojska Srpske Republike u Bosni i Hercegovini.
(9) Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao je u svom obraćanju da 3. pješadijski puk RS baštini tradicije Vojske RS. Radmanović je, čestitajući jubilej, vojnike, podoficire i oficire pozdravio tradicionalnim vojničkim pozdravom - Pomoz bog junaci. (...)
Dejtonski mirovni sporazum verifikovao je i prihvatio rezultate legitimne oružane borbe Vojske RS i politički ih potvrdio kroz dvoentitetsko uređenje BiH u kojem je RS jedan državotvorni entitet BiH, čime je jasno potvrđena opravdana borba u BiH za svoje nacionalne interese", kazao je Radmanović. (http://www.nezavisne.com/dogadjaji/vije ... ke-RS.html)
(10) Radovan Karadžić: "Ganić je bio taj koji je naredio napad i postao poznat po svojoj naredbi 'čim Alija (Izetbegović) izađe iz auta, pobij sve.“
_______________________________________________________________________________________
Mada nisam raspoložen za detaljniju analizu, čini mi se da je poenta: (1) Karadžić spašava vlastitu kožu, braneći se “Islamskom deklaracijom” i “naoružanim narodom”. (2) Nebojša Radmanović je Daytonskim mirovnim sporazumom “pokrio” RS. (3) Sa 02./03. majem 1992. godine, odnosno sa Ejupom Ganićem bi se “pokrila” agresorska uloga SRJ na RBiH. Istovremeno bi se značajno osnažila Karadžićeva i Radmanovićeva teza o “legitimnoj oružanoj borbi Vojske RS“.

Ponovit ću proročansku od Margaret Hilda Thatcher, da ukoliko „ne zaustavimo Slobodana Miloševića sada, kasnije ćemo ga morati imati za saveznika.“ Slobodan Milošević je naknadno isprovocirao USA da odustanu od savezništva sa njim, pri čemu se pod okriljem NATO-a takvoj USA odluci pridružila i većina članica EU. Međutim, kada je u pitanju EU situacija se značajno promijenila i, bez obzira što u BiH ima svog SR, čini mi se da baš tu činjenicu koristi za savezništvo sa Srbijom. Također, čini mi se da to nije u korist dobrosusjedskih odnosa BiH i Srbije, već u korist Miloševićeve zaostavštine u Srbiji, ali i njegovih saveznika u BiH, koji uglas "negoduju" zbog prisustva i djelovanja USA-administracije u BiH. U tom smislu, ishod borbe za Ejupa Ganića može biti vrlo indikativan za daljnji razvoj situacije u BiH.
Last edited by trofej on 12/03/2010 01:49, edited 2 times in total.
BHCluster

#1298 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by BHCluster »

Ja mislim sto se tice slucaja "Ilija Jurisic" koji je nevin zatvoren u Srbijanskom zatvoru, institucije Bosne i Hercegovine se nisu mijesale jer su mislili da ce pravo i istina pobjediti na kraju i cekali su kao dobre komsije da se visi ili vrhovni sud (neznam koji ) da se konacno ocituje, ali u medju vremenu se ovo desilo sa dr Ganice pa su konacno svatili da je vrag odnijeo salu sto se tice Srbije i njenog politickog odnosa prema Bosni i Hercegovini koji je identican onoj koju je Milosevic vodio. Ja se nadam da ce se poslje ovoga slucaja sa dr Ganicem uspjeti da se Ilija Jurisic izbavi iz tog srpkog kazamata.
walkabout

#1299 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by walkabout »

da se ne smetne sa uma...

sudovi su poput metle...samo predmet/orudje u nechijim rukama...
Fair Life

#1300 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Fair Life »

BHCluster wrote:Ja mislim sto se tice slucaja "Ilija Jurisic" koji je nevin zatvoren u Srbijanskom zatvoru, institucije Bosne i Hercegovine se nisu mijesale jer su mislili da ce pravo i istina pobjediti na kraju i cekali su kao dobre komsije da se visi ili vrhovni sud (neznam koji ) da se konacno ocituje, ali u medju vremenu se ovo desilo sa dr Ganice pa su konacno svatili da je vrag odnijeo salu sto se tice Srbije i njenog politickog odnosa prema Bosni i Hercegovini koji je identican onoj koju je Milosevic vodio. Ja se nadam da ce se poslje ovoga slucaja sa dr Ganicem uspjeti da se Ilija Jurisic izbavi iz tog srpkog kazamata.
Ovo sa Ganicem se nije desilo u nikakvom medjuvremenu.

Cudo jedno da se vjerovalo u srbijansko pravosudje u slucaju Jurisic ali u slucaju Ganic iz nekog razloga nije.
Locked