Pod 1. mi govorimo o Fiatovom povratku u Ameriku a ne u American Hat. Tako se ja ogranicavam samo na americko
trziste i americke cijene. American Hat je mnogo manje trziste.
Fiat 500 nije za onoga ko trazi najjeftiniji i najekonomicniji auto koji ce ga prevesti od tacke a do tacke b. 500 je cute, cool and fun car to drive car.
Ne mozes porediti neke automobile na akcijama sa nekim koji nije na akciji, ili neke sa full opremom sa nekim bez klime, ili auta sa title, tax i dodatnim troskovima porediti sa cijenama iz reklama.whow wrote:Citavu teoriju gradis na osnovu potpuno pogresne teze da Fiat 500 kosta 1600 dollara. Kao sta sam rekao ja sam bio u Chryslerovom auto salonu i sjedio u Fici i poredio cijene i nivoe opreme i znam da za 16000 dollara ne mozes sjesti u novoga Fiata 500.
Zato, ako hoce pravilno uporediti dva automobila, ides na oficijelni sajt i onda build my own, gdje vidis koju ima opremu i koliko je destination, koliko moras doplatiti opreme da bi imao isto kao na drugom sa kojim poredis, itd...
$15,500 + $500 dostava je $16,000, e sad sto za Fiata 500 kao i svaki drugi automobil moras platiti title, tax,...to je druga stvar i to se ne poredi jer nije fixan trosak i zavisi od drzave do drzave.
Dostava je $500 i sa dostavom kosta $16,000, fiatusa.comwhow wrote:Taj Fico kojeg Chrysler oglasava za 15 900 jednostavno ne postoji .
Na osvovnu cijenu od 16 k dodas 1500 za dostavu,
$1,000 je doplata za automatik (fiatusa.com), ali ko te tjera da vozis automatikwhow wrote: onda dodaj 1500 a ne 1000 za automatic,
Molim te nabroji mi sta je to dodatna oprema a glupost, imas u prethodnom mom postu sta je osnovna opremawhow wrote:mnoge gluposti se smatraju dodatnom opremom i placaju extra,
Fiat 500 ima 14 boja a samo se dvije doplacuju $500whow wrote:cak se i bilo kakava boja osim bjele dodatno naplacuje.
I osnovni Mercedes moze biti $30,000 dolara skuplji kad mu dodas opreme. Ja ne znam odakle ti te cijene. Ne mozes porediti cijenu sa window stickera sa akcijskom cijenom iz novina bez title, tax itd.whow wrote:Ponovo ponavljam Fico level opreme je bio POP sa automatskom transmisijom i svima taxsama je kostao 25 000 dollara dok novu Hondu Civic DX-G mozes dobiti za 23 K.
Jeste Civic za Ficu plafon ali osnovni Civic sa dostavom je $16,600, a osnovni Fiat 500 sa dostavom $16,000whow wrote:Treba li da napominjem da je Civik za tog ficu jednostavno plafon.
Civic nema klimu, fiat ima klimu
Civic ima plasticni volan, fiat ima kozni volan
Civic nema radio komande na volanu, fiat ima radio komande, bluetooth, voice na volanu
Civic nema usb/iphone adapter, fiat ima usb/iphone adpter
Civic nema cd/mp3 radio, fiat ima cd/mp3 radio
civic nema bluetooth handsfree, fiat ima bluetooth handsfree
Civic ima zadnje bubanj kocnice, fiat ima diskove na svim tockovima
Sad mi ti reci koja bi bila cijena civica kada mi imao opremu kao osnovni Fica.
Cruze eco je skuplji za $3,200 sa slicnom opremom. Fiat 500 je A klasa, a Cruze C klasa. znaci veci za 2 klase. EPA combined Fiat 500 33MPG, Cruze Eco 33MPG. Fiat trosi manje u gradu zato sto je manji, a na autoputu trosi vise iz istog razloga - zato sto je manji. Ako ti nije jasno zasto, prouci malo aerodinamiku i otpor zraka.whow wrote:Cruize Eco jeste 19 k i trosi manje od fice od koga je tri klase veci.
Nakon velikog broja neistina koje si iznio na racun Fiata 500, naravno da ti vjerujem da ga ne bi platio ni 16K, ja mislim da ga ne bi vozio ni da ti ga neko pokloni.whow wrote:Da budem potpuno iskren ja za toga Ficu ne bih platio niti 16K
Ne mozes porediti cijenu jednog automobila iz salona sa tax, title, dodatnom opremom i neki automobil koji kao Chevrolet Cruze se reklamira da kosta $16,000 i da ima 42MPG a on u stvari startuje sa $19,300 bez tax, title i provizija. (fiatusa.com BUILD MY OWN, chevrolet.com BUILD YOUR OWN)whow wrote:jer kao sto rekoh radije bih vozio Chevy Cruiz koji u realnoj prodaji kosta oko 5 hiljada manje od fice jer za 18-19 k mozda i mozes izvesti Chevy Cruize iz GM salona dok za 23 K ne mozes niti da dotaknes. Ficu
Upravo iz tog razloga poredim cijene samo sa dostavom. Svako drugo poredjenje je besmisleno.
Naravno da je bolja, bolje je voziti se u autu bez klime jer nije zdrava, plasticni volan u civicu je mnoog bolji od koznog u Fiatu, bolje je bez radija u civicu jer samo smeta, bluetooh ne valja jer je radioaktivan, a i ko je lud pa da mu treba iphone/ipod prikljucak, naravno da su bubanj kocnice milion puta bolje od disk kocnica u Fiatu,...whow wrote:Ako je vjerovati reklamama pocetna cijena za novu Hondu Civic koja se od prije neki dan oglasava i na vecini TV stanica je $ 14 900 CAD . Fiat 500 se oglasava za 15 900 sto je za one sto su propustili prvi razred osnovne skole 1000 dollara vise od Civica. Stvarno ne zelim diskutovati o tome zasto je Honda Civic milon puta bolje auto od Fiata 500.
O cemu ti pircas? I Ford proda manje Mustanga, nego sto Honda proda Civica. Jel to znaci da je ciivc bolji od mustanga? Kad neko gleda da kupi Civica, da li on crossshopira Ford Explorer ili Nissan Xterru? Trebas porediti samo automobili u istoj klasi.whow wrote:Prodaja mozda najbolje govori za sebe . Nova Honda Civic , uz Chevy Cruze i Hyundai Elantru je najbolje prodavan automobil u Canadi .
Pogledaj liste subcompacta. Fiat je proslog mjeseca prodao vise automobila nego cijeli Mini brend(Cooper, Cooper S, Cabrio, Countryman, Clubman). Bilo je vise prodatih Fiat 500, od ford Fieste, Mazde 2, Suzukij Swifta, Honde Fit. Ovo su ti podaci za tvoju omiljenu Kanadu.whow wrote: Fiat 500 nije niti na jednoj listi.
whow wrote:Logika cijenovne politike Fiata koja model 500 postavlja u klasu automobila sa kojima realno nema sta traziti je najobicnija talijanska arogancija koja sljedi ideju talijanskih dizajenara koji drze da diesel traperice vrijede $300 dok 100% kvalitetnije i bolje Levis farmerke mozes kupiti za $ 50 , da ne govorim o tome da se Wranglerke u Wallmartu prodaju za $15.
O kakvoj italijanskoj aroganciji pricas kad evo i Bordolini kaze da je glavni konkurent dosta skuplji od Fiata 500. I to je $4,000 jeftiniji od odgovarajuceg Minija. Fiat je subcompact ali je jeftiniji od svakog compacta i ima vise opreme.Bordolini wrote:Jedina prava konkurencija mu je Mini koji je, ruku na srce, puno bolji auto. I skuplji je ali opravdano.
[/quote][/quote]Bordolini wrote:I da, ne ide im prodaja bas najbolje, ne znam kakve brojke imaju u vidu ali ako su sa ovim zadovoljni onda su jako skromni. U njihovu odbranu -usli su na trziste u pogresno vrijeme, sad se vise nego ikad gleda sta se kupuje, kriza je, nezaposlenost, gotovine nema niko a banke su kredite srezale skroz. Znaci nema razbacivanja, samo neophodno a fico nije neophodan jer bi se u vecini slucajeva koristio kao drugi auto. Da je sad recimo 1997 godina garant bi napravili bum.
Pa ne mozes ocekivat veliku prodaju kad su do prije 2 mjeseca radili sa samo 50% otvorenih salona. SAd je otvoreno oko 100, jos treba da se otvori 30. Kasno se pojavila Cabrio verzija. Poceli sa reklamama tek u avgustu, mnogi jos ne znaju da mogu kupiti Fiat 500 u SAD. Svaki korak vracanja Fiata na trziste Amerike je kasnio, i otvaranje dealershipa, i predstavljanje modela, i marketinska kampanja,...
Proslog mjeseca je u Americi Fiat prodao 3100 automobila, a cijeli mini brend isto toliko ( a Cooper, Cooper S, i Cabrio oko 2000)
Na salonu u LA ce predstaviti Abarth. Prodaja bi trebala startovati oko januara.