Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Edin H.

#1276 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Edin H. »

KENJAC wrote:
johntra wrote:ma ok je to, ali mislim da je dozer u ovom slučaju napisao da se radi o mlađoj srpkinji...
Dozer se izlupo mnogo gluposti tu ! JA sam stanar tog naselja i poznajem ga bolje od ikog ! Sve sam mu opiso do u detalje, tehnicki i teoretski... a on ni mukajeta! Najbolje mi je ono sto rece da je cura poslje isla dole i da je slikala zrtve! Kao pripadnik A RBiH od njenog osnivanja odgovorno tvrdim da je vise od 90% slucajeva "snajperisanja" ili "davanja signala" (do dan danas ne skontah sta to treba da znaci kad su imali grad pod rukom i vidljiv golim okom) su izmisljeni da bi se ljudima uzeli stanovi! Snajperisanja je bilo ali sa druge strane linije (kao i u ostalom i sa nase strane)!
... i da , moze li mi gospodin objasnit (ovaj iznad mene) sta to znaci "nisu samo Srbi Snajperisali , nego i Komunjare"
Izgovor Juke and co. da ulijecu raji u stanove (gledao svojim ocima) - ne racunajmo srpske snajperiste koji su bili u Holiday Inn i rokali po raji pred Skupstinom.
Sto je najgore zamalo ne zijanih u rodjenom stanu kada upalih svijetlo (jos je bilo struje), jer mi neki nas levat 7.9-etku roknu kroz prozor.
Edin H.

#1277 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Edin H. »

BHCluster wrote:De ba sta kolisate otvoreno recite da su svi civili u Sarajevu ili un-ovi vojnicu ubijeni od strane Armije Republike Bosne i Hercegovine ili neke specijalne postrojbe nemojte kolisati, budite direkni!
E da mi je tebe da hodas po Sarajevu samo jedno sedam ratnih dana, pa ne bi vise nebuloze kojima te neko filuje pricao.
hamoo

#1278 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by hamoo »

kako sam iz starog grada kod nas u nasem dijelu nije bilo snajperista ,ali zato centar novo sarajevo, novi grad ih je imao, na početku rata zaplijenjen je spisak srba pripadnika sds.-a koji su bili zaduženi sa oruzijem, poslije sve islo po spisku, svaka normalna vojska ima snajperiste al se zna sta oni treba da rade , likvidacija komandnog kadra na liniji, neutralisanje vatrenih tačaka islično, ali pucanje po civilima iz snajpere to je van svakog prava i bozijeg i ovozemaljskog

,
BHCluster

#1279 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by BHCluster »

KENJAC wrote:
BHCluster wrote:De ba sta kolisate otvoreno recite da su svi civili u Sarajevu ili un-ovi vojnicu ubijeni od strane Armije Republike Bosne i Hercegovine ili neke specijalne postrojbe nemojte kolisati, budite direkni!
Ako hoces neku normalnu raspravu o svemu ovome ja sam na raspolaganju! I to sa detaljima samo gdje sam dobro upoznat! Ako hoces onu pricu " Ja ja mi smo sebe ubijali..." tu se obrati na drugu adresu! Naveo je primjer zenske (Srpkinje !!!) koja je iz crvenih zgrada na Dzidzikovcu pucala po Raskrsnici Kralja Tomislava i Mustafe Golubica i po platou ispred robne kuce... sad se ne sjecam jos je nakoh lokacija naveo , a ja kazem da se pomenute lokacije ne vide ni sa pomenutih zgrada ni sa vrha zgrade Mustafe Golubica 17 (sada Tina Ujevica 15) Znam sve ljude iz crvene zgrade i iz svih zgrada okolo i NIKAD NIKO nije priveden a kamo li osudjen zbog snajperskog djelovanja, niti ikakvih slicnih stvari!! Za svaku moju tvrdnju i sto sam nekad prije iznio mogu ti ponuditi mnogo dokaza. Cak ti mogu rec da je u nas stab doveden nekad krajem 92 covjek pod optuzbom da je puco iz svog stana na platou ispred samoposluge na Mejtasu i da je nakon par sati pusten uz izvinjenje jer nije bilo teorije da sa svog prozora vidi plato! I dan danas srecem covjeka sto ga je optuzio i dan danas bjezi od mene kad me vidi!
Ljudi, pricajte o stvarima za koje znate, a ne na osnovu rekla - kazala jer u poplavi lazi i istina ce se igubit !
To i ja kazem, ali ovdje se pojavljuju likovi koji pisu nesto sto je neko reko a ne ono kako je bilo, i gleda jslucjeve koji se spominju samo oni koji su u vjestima bili aktuelni, jer izgleda ide se putem ako ako neko nesto suprotno kaze odma je tacno jer sto bi to govori inace...
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#1280 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by arman1 »

KENJAC wrote:
... i da , moze li mi gospodin objasnit (ovaj iznad mene) sta to znaci "nisu samo Srbi Snajperisali , nego i Komunjare"
2 poznata slučaja Hrasno i Čengić Vila, penzionisani oficir - muslimansko ime (porijeklom sanđaklija) i neki potrčko koji je prije rata radio u TAT-u takođe "mujo". Jedan pobjegao "svojima", a drugom uletjela granat u stan i isfaširala i njega i ženu. Kod obojice u stanu našli oružje, municiju i čaure.
Također sam čuo ali neprovjereno da je prije pada azića lokalni "anto" uhvačen kako sijeće žice od cirkulara(telefon).
Je li te to interesovalo?
KENJAC

#1281 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by KENJAC »

Sarajmen wrote:
KENJAC wrote: ...
Znam sve ljude iz crvene zgrade i iz svih zgrada okolo i NIKAD NIKO nije priveden a kamo li osudjen zbog snajperskog djelovanja, niti ikakvih slicnih stvari!! Za svaku moju tvrdnju i sto sam nekad prije iznio mogu ti ponuditi mnogo dokaza. Cak ti mogu rec da je u nas stab doveden nekad krajem 92 covjek pod optuzbom da je puco iz svog stana na platou ispred samoposluge na Mejtasu i da je nakon par sati pusten uz izvinjenje jer nije bilo teorije da sa svog prozora vidi plato! I dan danas srecem covjeka sto ga je optuzio i dan danas bjezi od mene kad me vidi!
Ljudi, pricajte o stvarima za koje znate, a ne na osnovu rekla - kazala jer u poplavi lazi i istina ce se igubit !
Lijepo je imati sagovornika koji poznaje svoje sugrađane-komšije, pa bih te zamolio da mi pomogneš u jednoj dilemi. Naime , iz naselja Džidžikovac je početkom avgusta 1992 , iz svog stana u Dom milicije odveden Gašanović Milan a nije se vratio...je li ti poznat taj slučaj. Hvala.
Vjeruj mi da prezime Gasanovic mi malo govori! Poznavao sam jednog Milana (Mile) visok mrsav sa bradom stanovao u parku na Dzidzikovcu znas one zgrade sa polukruznim balkonom! E taj mile je 93 ranjen tu negdje oko kuce! To je sve , ako je taj Milan! Ako je bio doveden u Dom Milicije onda nije taj jer bi znao ! I jos nesto , ako je kod Vikicevih zavrsio , a bio nevin, glavu dajem da je izasao bez problema.... A ako je kod Juke zavrsio....
Nekako s proljeća

#1282 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Nekako s proljeća »

I ja sam na trenutak pomislio da je tvoj mentalni sklop zabilježio šta se dešavalo u tvojoj mahali tokom opsade. Međutim, ili se nije stvarno nešto desilo ili ti u neznanju tvrdiš da se nije desilo. Valjda će vrijeme dati odgovor na .

P.S.
U vezi balistike, žao mi je što i ne mogu biti adekvatan sagovornik. Ispaljivao jesam štošta, ali se nikada nisam ''ispalio'' ... :wink:
balkonka

#1283 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by balkonka »

Zasto je toliko videa sa youtuba izbrisano? Pocela sam citati od pocetka teme i stvarno ima dosta prica iz licnih iskustava koje su jos potkrijepljene videima koji su nazalost uklonjeni. Mnogo njih... Treba to sacuvati za mladje generacije, da vide kako se to bilo boriti za svoj grad :(

Danas je dan naseg Sarajeva. Neka dragi Bog podari dzennet/raj svim rahmetli i pokojnim braniocima Sarajeva.
"Kap moje krvi poteče
I Bosna ne presusi"
Ammaar

#1284 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ammaar »

Govorili ste o mentalnom sklopu kako da ga nazovem "podivljelog snajperiste" koji ubije sve sto se mrda a kojih je na zalost bilo sirom BiH. Taj sklop pokusavam da svarim evo od ljeta 93-ce (enklava Stari Vitez) kada moj prvi komsija ispred moje kuce izvodi dvogodisnju unuku u narucju i taj "podivljali snajperista" ipak izabire dvogodisnju kao san lijepu djevojcicu i puca joj u glavu. I dan danas mi je ta slika u glavi i krik tog covjeka dok ovo pisem prevrce mi se u stomaku i neka me jeza hvata.
Jolpaz

#1285 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Jolpaz »

PeppermintSA wrote:koliko se sjećam, u dokumentarcu se glas s voki-tokija predstavi kao Švrakić
Cisto sumljam, bio je zauzet pripremama za junacki bijeg iz BiH...On je samo imao ideju da se treba braniti a realizaciju su familijarno prepustili drugim...
vivace

#1286 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by vivace »

Ammaar wrote:Govorili ste o mentalnom sklopu kako da ga nazovem "podivljelog snajperiste" koji ubije sve sto se mrda a kojih je na zalost bilo sirom BiH. Taj sklop pokusavam da svarim evo od ljeta 93-ce (enklava Stari Vitez) kada moj prvi komsija ispred moje kuce izvodi dvogodisnju unuku u narucju i taj "podivljali snajperista" ipak izabire dvogodisnju kao san lijepu djevojcicu i puca joj u glavu. I dan danas mi je ta slika u glavi i krik tog covjeka dok ovo pisem prevrce mi se u stomaku i neka me jeza hvata.
to su sociopate,psihopate,koji ne mogu da imaju empatiju sa drugim. da osecaju s nekim,da osete tudj bol.takvi ljudi u ratu postaju zveri. to je nama normalnima nesto neshvatljivo...strasno je to.
MrAmani96

#1287 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by MrAmani96 »

Imam neko pitanje... Zasto je svak "zaboravio" rat, i tu mislim da mediji, itd. I ljudi koji ne pricaju o tome. Pa mislim, stvarno, niko nije dozivio rat kao sto smo mi, i tu mislim poslije drugog svjetskog rata.. Bas me zanima, zasto nema to u medijima, na primjer u dijaspori... Evo recu nesto zalosno... Ovdje u Danskoj na primjer ni jedan ne zna o Bosni, a ne da pricam o ratu i onom sto se desilo... Kad sam pricao sa mojim kolegama o ratu, oni su stvarno bili iznenadjeni da nikad nisu culi o tome... I da nikad nisu znali da se moglo desiti takve stvari. Izvinjavam se radi gramatike. Mlad sam i rodjen u dijaspori, ali stvarno ovo ne mogu da shvatim da se ovdje prica samo o ratu u Iran na primjer, a nigdje se spominje genocid u Bosni....
alonestone

#1288 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by alonestone »

Ammaar wrote:Govorili ste o mentalnom sklopu kako da ga nazovem "podivljelog snajperiste" koji ubije sve sto se mrda a kojih je na zalost bilo sirom BiH. Taj sklop pokusavam da svarim evo od ljeta 93-ce (enklava Stari Vitez) kada moj prvi komsija ispred moje kuce izvodi dvogodisnju unuku u narucju i taj "podivljali snajperista" ipak izabire dvogodisnju kao san lijepu djevojcicu i puca joj u glavu. I dan danas mi je ta slika u glavi i krik tog covjeka dok ovo pisem prevrce mi se u stomaku i neka me jeza hvata.
Ti si covjece to svojim ocima vidio?? ... Koliko si bio udaljen od mjesta dogadjaja.
To je uzasno ja to nemogu ni zamisliti.
Keiko

#1289 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Keiko »

MrAmani96 wrote:Imam neko pitanje... Zasto je svak "zaboravio" rat, i tu mislim da mediji, itd. I ljudi koji ne pricaju o tome. Pa mislim, stvarno, niko nije dozivio rat kao sto smo mi, i tu mislim poslije drugog svjetskog rata.. Bas me zanima, zasto nema to u medijima, na primjer u dijaspori... Evo recu nesto zalosno... Ovdje u Danskoj na primjer ni jedan ne zna o Bosni, a ne da pricam o ratu i onom sto se desilo... Kad sam pricao sa mojim kolegama o ratu, oni su stvarno bili iznenadjeni da nikad nisu culi o tome... I da nikad nisu znali da se moglo desiti takve stvari. Izvinjavam se radi gramatike. Mlad sam i rodjen u dijaspori, ali stvarno ovo ne mogu da shvatim da se ovdje prica samo o ratu u Iran na primjer, a nigdje se spominje genocid u Bosni....
Zasto bi znali i zasto bi to njih zanimalo? Ljudi gledaju vijesti da vide sta se desava u njihovoj zemlji, gradu. Ponekog zanima ostatak vijesti, tipa desavanja u svijetu, sport i vremenska prognoza. Nije 'nas' rat bio niti znacajan niti strateski bilo kome osim nas. Poredjenja radi, koliko ti znas o ratu u Siriji ili trenutnim desavanjima u Sj. Koreji?
Dozer

#1290 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

KENJAC wrote:
johntra wrote:ma ok je to, ali mislim da je dozer u ovom slučaju napisao da se radi o mlađoj srpkinji...
Dozer se izlupo mnogo gluposti tu ! JA sam stanar tog naselja i poznajem ga bolje od ikog ! Sve sam mu opiso do u detalje, tehnicki i teoretski... a on ni mukajeta! Najbolje mi je ono sto rece da je cura poslje isla dole i da je slikala zrtve! Kao pripadnik A RBiH od njenog osnivanja odgovorno tvrdim da je vise od 90% slucajeva "snajperisanja" ili "davanja signala" (do dan danas ne skontah sta to treba da znaci kad su imali grad pod rukom i vidljiv golim okom) su izmisljeni da bi se ljudima uzeli stanovi! Snajperisanja je bilo ali sa druge strane linije (kao i u ostalom i sa nase strane)!
Pretrkeljah sad i skontah da fakat nisam odgovorio na ovo. Sorry.
A odgovor je kratak i jasan - popni se na krov svoje zgrade, otidji na njen kraj iznad Doma policije, pa se onda malo prosunjaj i desnom ivicom unazad...i onda nam reci da li se odatle vidi ista na Titovoj ulici. Ti mozda jesi stanar tog NASELJA, ali ocito nemas pojma o tome sta se sve vidi s krovova tog istog naselja jer ti nikad nije palo na pamet da to gledas na taj nacin i tim ocima. Mislim da ces vrlo lako konstatovati da se raskrsnica Titove i K. Tomislava vidi vrlo dobro, kao i dio prema predsjednistvu, ali i dio ispod parka, prema BBI-ju. Slobodno se popni, ne puca se vise.
Takodjer, ja znam sta sam gledao vlastitim ocima. Mozda je bila neka fatamorgana, halucijacija od silne lece, ko ce ga znat'...
I, usput, ja nikad nisam rekao da je ona "isla dole i slikala zrtve". To je bila tvoja konstrukcija i izvedenica na konstataciju da su kod nje nadjene slike zrtava.
Sto se signalizacija tice, sve mi se cini da bas i ne znas puno o signalizaciji kao nacinu informisanja, ali dobro...
Ovo za otimanje stanova ne sporim da je bilo, ali je to nadoslo "u hodu" i kao rezultat stvarnih signalizacija, pa su se onda neki dosjetili da bi iz toga mogli i profitirati.
A koliko zaista razmisljas, dovoljno govori i tvoja recenica "(do dan danas ne skontah sta to treba da znaci kad su imali grad pod rukom i vidljiv golim okom)". Da, sasvim su jasno mogli vidjeti mnoga mjesta na kojima su napravili masakre minobacacima, poput ulaza u pivaru (zivo me zanima koji bi to ugao i s koje lokacije bio), ili mjesta na kojima su pobili djecu, unutar naselja i izmedju visokih zgrada, i sl., i to bas u momentima kada se tu okupe ljudi...
KENJAC

#1291 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by KENJAC »

Covjece , jel znas sta pricas ??? Na toj zgradi ( barem iz pocetka nekih 4-5 mjeseci) je bio NAS covjek (sa vremena na vrijeme u svakom slucaju ne citav dan) sa durbinom i bez oruzja !!!!! A onda je skinut zbog opasnosti sa obadvije strane !!!!! I jos nesto Rat je poceo u Aprilu! Koliko su me ucili iz biologije tad pocinje da lista drvece! Ka je jesen ne vidi se nista , a kad ozeleni jos manje!
.... i koja je to zenska privodjena iz te zgrade ? Ja, i jos nesto , nisam stanar te zgrade ( Crvene ) A ako mislis na zgradu bas iznad doma Milicije onda tu postoji samo jedan stan , sa balkonom koji se naslanja na Dom Milicije ( Gdje je stanovao Indiana Jones :mrgreen: :mrgreen: ) Vjeruj mi na rijec nikad nista se tu nije desilo !!!
Ma... sto se tice granatiranja mjesta koja se opticki ne vide .... sreca je koliko je palo granata na grad da je iko osto ziv! A da su postojali ljudi (ljudi ???) koji bi dali sve da su "njihovi" usli i masakr napravili ...postojali su! Ali to nije tema!
Ammaar

#1292 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ammaar »

alonestone wrote:
Ti si covjece to svojim ocima vidio?? ... Koliko si bio udaljen od mjesta dogadjaja.
Bio sam na udaljenosti od 5-10m izmedju nas je bila kao ziva ograda tako da sam udar I nisam vidjeo ali manje vise cuo ga a onda I vidjeo sve to sto se desavalo u tim momentima poslje udara. (da I to bijahu' moji "pubertetski" dani u najmanjoj BH-a enklavi zvanoj Mahala Prkosa)
Ammaar

#1293 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ammaar »

irishgirl wrote:
MrAmani96 wrote:Imam neko pitanje... Zasto je svak "zaboravio" rat, i tu mislim da mediji, itd. I ljudi koji ne pricaju o tome. Pa mislim, stvarno, niko nije dozivio rat kao sto smo mi, i tu mislim poslije drugog svjetskog rata.. Bas me zanima, zasto nema to u medijima, na primjer u dijaspori... Evo recu nesto zalosno... Ovdje u Danskoj na primjer ni jedan ne zna o Bosni, a ne da pricam o ratu i onom sto se desilo... Kad sam pricao sa mojim kolegama o ratu, oni su stvarno bili iznenadjeni da nikad nisu culi o tome... I da nikad nisu znali da se moglo desiti takve stvari. Izvinjavam se radi gramatike. Mlad sam i rodjen u dijaspori, ali stvarno ovo ne mogu da shvatim da se ovdje prica samo o ratu u Iran na primjer, a nigdje se spominje genocid u Bosni....
Zasto bi znali i zasto bi to njih zanimalo? Ljudi gledaju vijesti da vide sta se desava u njihovoj zemlji, gradu. Ponekog zanima ostatak vijesti, tipa desavanja u svijetu, sport i vremenska prognoza. Nije 'nas' rat bio niti znacajan niti strateski bilo kome osim nas. Poredjenja radi, koliko ti znas o ratu u Siriji ili trenutnim desavanjima u Sj. Koreji?
Nije zamjeriti nekim dancima, amerima ili bilo kome drugome na tome sto nisu upuceni u zadnji rat na nasim prostorima, ali je velika zamjerka "nama" koji smo iskusili rat na svojoj kozi a vec smo ga po mnogo cemu zaboravili I sto je jos zalosnije previse smo pasivni u prenosenju "istine" na mladje narastaje. To je upravo cilj agresora jer kao sto vidimo iz dana u dan konstantno nastoje da se izjednaci zrtva I aggressor, da se kaze svijetu da je bio neki "civilni" rat, da su svi "isti" itd. To nesmijemo prihvatiti nikada jer ako nam djecu u skolama filuju dezinformacijama na nama je da ih poducimo istini, jer upravo onog momenta kada zaboravimo 90-te ista ili gora sudbina nas ceka.
vivace

#1294 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by vivace »

Ammaar wrote:
alonestone wrote:
Bio sam na udaljenosti od 5-10m izmedju nas je bila kao ziva ograda tako da sam udar I nisam vidjeo ali manje vise cuo ga a onda I vidjeo sve to sto se desavalo u tim momentima poslje udara. (da I to bijahu' moji "pubertetski" dani u najmanjoj BH-a enklavi zvanoj Mahala Prkosa)
taj urlik tog coveka ne mogu da zamislim. mora da je bio strasan. ovo je ipak nesto najstrasnije sto sam procitala na ovom forumu.brrr. strasno. to te psihopate ne osecaju kao strasno. njima je to svejedno. brrrr.strasno. :(
nOrMaLaC

#1295 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by nOrMaLaC »

Jednu stvar nikako ne mogu da razumijem.....
Nisam iz Sarajeva, ali sam malo istraživao o dejstvu stranih plačenika na strani bosanskih srba u ratu.
Oko Sarajeva je najviše bilo rumuna i rusa. Da li je ijedan od tih ljudi uhvaćen živ? Da li je iko od njih odgovarao za svoja zlodjela? Gdje su ti ljudi danas?
kox

#1296 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by kox »

Nekog koga sam znao je pogodila žena snajperista na Stupu (čini mi se Bugarka) i odmah je uhvaćena. Kasnije je kako su mi rekli razmijenjena.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1297 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Woody »

nOrMaLaC wrote:Jednu stvar nikako ne mogu da razumijem.....
Nisam iz Sarajeva, ali sam malo istraživao o dejstvu stranih plačenika na strani bosanskih srba u ratu.
Oko Sarajeva je najviše bilo rumuna i rusa. Da li je ijedan od tih ljudi uhvaćen živ? Da li je iko od njih odgovarao za svoja zlodjela? Gdje su ti ljudi danas?
Ima li ko? Nema! OK, onda da ja pokušam. Nekad '92/93, Cacini su uhvatili nekog Bugara, jal' Rumuna živog. Tvrdili su da je snajperista. Moguće. Onda su ga lijepo svezali za džip, pa ga provozali preko čitavog Bistrika, da čovjek fino vidi kako je ovo lijep grad. Nažalost, nije dočekao živ kraj tog obilaska, pa da može pričati i ostalima. Valjda mu bilo muka u vožnji, pa mu to dohakalo. :wink:

U principu, i po običajima ratovanja, snajperiste je 0,001% moguće uhvatiti žive. I ako ga se kojim slučajem opkoli, likvidira se na licu mjesta, bez suda. To je dozvoljeno u svim vojskama na svijetu. Nema ti neke velike fajde tražiti razmjenu, jer za takve niko nije spreman ponuditi bilo šta.

Eh, sad kažeš najviše je bilo Rumuna i Rusa, a ja recimo, znam da je na Grbavici bio i podobar broj Grka i jedan Amerikanac (kod Slavka Aleksića), a računaju li se i Makedonci?
Eborg

#1298 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Eborg »

Amerikanac je zapravio bio Srbin iz New Yorka tako da zapravo nije "pravi" Amerikanac. Spomenut milion puta na ovoj temi.
Horasio_Sarajlic

#1299 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Horasio_Sarajlic »

Zna li iko "priču" o snajperistima sa Rapidovog nebodera (najvisa zgrada na Skenderiji za one koji neznaju) i o njihovom djelovanju od 27. aprila 1992. do 03. maja 1992. ??
cinoeye

#1300 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by cinoeye »

Postovanje svima. Evo citam i osecam se duznim da kazem i ja koju, ako to moze rascistiti par stvari. Prvo,hvala Bogu da se rat zavrsio ali nazalost ima ljudi koji ga jos prizivaju i to najvise koji su rata malo videli.Ako ja danas sedim sa Kemom,koji je bio oficir u armiji Bih,pijemo pivo i prisecamo se rata, onda nema potrebe da se preko racunara mrzimo u kurcimo. Svako ko je u ratu bio,zna da nisu svi ubice i bolesni, da rat menja ljude, da ima ubica ma koje da je vere. Ulaziti u to ko je poceo,ne menja realnost da smo mi istog mentaliteta, imamo iste tipove licnosti, samo se molimo drugom Bogu. Svako ko putuje i poznaje ljude raznih vera i nacija zna o cemu pricam.
E sad da se vratim na temu snajpera i uloge u borbama u Sarajevu. Ja originalno nisam bio snajperista po vesu, vec izvidjac pa sam kasnije zaduzio M76. Nije svako ko zaduzi pusku sa optikom-snajperista. To je posebno promenjeno danas gde su snajperisti u odvijenim timovima,a ne u okviru pesadije kako je to bio slucaj i JNA i drugim xyu vojskama. Snajper je koristen kao neposredna podrska, a tek kasnije planski za odvojene operacije ili samostalna dejstva. 1. - Poluatomatska snajperska puska 7,9 mm M76 namenjena je za unistavanje vaznijih pojedinacnih i maskiranih zivih ciljeva na vecim daljinama.
Uspesno dejstvo snajperskom puskom na otkrivene i dobro vidljive ciljeve danju postize se na daljinama do 1000m. Najuspesnije dejstvo ostvaruje se do 800 m. Na niskoletece avione i helikoptere, kao i padobrance, uspesno dejstvo snajperkom puskom postize se na daljinama do 500 m. Nocu se najuspesnije dejstvo postize na daljinama do 400 m. ImageAko pogledate Zrak optiku, dole desno videcete u ili u donjem levom ugly brojeve i horizontalne linije koji pomazu u odredjivanju daljine. A to se radi tako sto se stopala ljudske figure stave na donju crtu a glava na gornju dok se ne nadje daljina gde vrh i dno figure ne popune gornju i donju crtu. Brojevima uklopljene figure se dodaju dve nule (00) u metrima ,pa je tako recimo broj 4 u stvari 400 metara. Nije istina da se na velikim daljinama vidi lice, ali je moguce videti da li je u pitanju civil,dete ili vojnik. Vecina ljudi sa optikom jeste bila trenirana da puca ali ne i da bude uspesna u odabiru polozaja za dejstvo,odabira cilja, izvlacenja...to je pocelo tek kada smo i mi izvidjaci postali "snajperisti". Tipicne greske i zla upotreba su bile da se dejstvuje sa prozora ili otvora umesto iz dubine prostorije, da se dejstvuje sa istog polizaja i ono najgore- da se dejstvuje po civilima! Ja sam bio pripadnik elitne jedinice JNA, Vj, VS...video sam sve i svasta po bivsoj Jugi,pa tako i oko Sarajeva od proleca 1993. Jeste bilo opicenih ljudi, koji su sejali smrt medju neduzni. ali moje je iskustvo da to nije bilo planski, ali takodje nije iko sprecavao. Ljudi iz moje jedinice, mog okruzenja i one koje sam ja trenirao, za glavni cilj smo imali dejstvo protiv naoruzanih neprijateljskih pripadnika, posebno ratnih bandi tipa juka(take smo i mi imali)Ono sto vecina ljudi nije uzela u obzir jeda su neki snajperisti delovali samostalno i iza linije ili "sa strane ako razumete sta hocu da kazem. Takve ubile civila niko nije voleo niti cenio,ma koliko to vama neverovatno zvucalo. Ako vas jos sta zanima, pitajte. Probacu da odgovorim.Image
Post Reply