Postovanje svima. Evo citam i osecam se duznim da kazem i ja koju, ako to moze rascistiti par stvari. Prvo,hvala Bogu da se rat zavrsio ali nazalost ima ljudi koji ga jos prizivaju i to najvise koji su rata malo videli.Ako ja danas sedim sa Kemom,koji je bio oficir u armiji Bih,pijemo pivo i prisecamo se rata, onda nema potrebe da se preko racunara mrzimo u kurcimo. Svako ko je u ratu bio,zna da nisu svi ubice i bolesni, da rat menja ljude, da ima ubica ma koje da je vere. Ulaziti u to ko je poceo,ne menja realnost da smo mi istog mentaliteta, imamo iste tipove licnosti, samo se molimo drugom Bogu. Svako ko putuje i poznaje ljude raznih vera i nacija zna o cemu pricam.
E sad da se vratim na temu snajpera i uloge u borbama u Sarajevu. Ja originalno nisam bio snajperista po vesu, vec izvidjac pa sam kasnije zaduzio M76. Nije svako ko zaduzi pusku sa optikom-snajperista. To je posebno promenjeno danas gde su snajperisti u odvijenim timovima,a ne u okviru pesadije kako je to bio slucaj i JNA i drugim xyu vojskama. Snajper je koristen kao neposredna podrska, a tek kasnije planski za odvojene operacije ili samostalna dejstva. 1. - Poluatomatska snajperska puska 7,9 mm M76 namenjena je za unistavanje vaznijih pojedinacnih i maskiranih zivih ciljeva na vecim daljinama.
Uspesno dejstvo snajperskom puskom na otkrivene i dobro vidljive ciljeve danju postize se na daljinama do 1000m. Najuspesnije dejstvo ostvaruje se do 800 m. Na niskoletece avione i helikoptere, kao i padobrance, uspesno dejstvo snajperkom puskom postize se na daljinama do 500 m. Nocu se najuspesnije dejstvo postize na daljinama do 400 m.

Ako pogledate Zrak optiku, dole desno videcete u ili u donjem levom ugly brojeve i horizontalne linije koji pomazu u odredjivanju daljine. A to se radi tako sto se stopala ljudske figure stave na donju crtu a glava na gornju dok se ne nadje daljina gde vrh i dno figure ne popune gornju i donju crtu. Brojevima uklopljene figure se dodaju dve nule (00) u metrima ,pa je tako recimo broj 4 u stvari 400 metara. Nije istina da se na velikim daljinama vidi lice, ali je moguce videti da li je u pitanju civil,dete ili vojnik. Vecina ljudi sa optikom jeste bila trenirana da puca ali ne i da bude uspesna u odabiru polozaja za dejstvo,odabira cilja, izvlacenja...to je pocelo tek kada smo i mi izvidjaci postali "snajperisti". Tipicne greske i zla upotreba su bile da se dejstvuje sa prozora ili otvora umesto iz dubine prostorije, da se dejstvuje sa istog polizaja i ono najgore- da se dejstvuje po civilima! Ja sam bio pripadnik elitne jedinice JNA, Vj, VS...video sam sve i svasta po bivsoj Jugi,pa tako i oko Sarajeva od proleca 1993. Jeste bilo opicenih ljudi, koji su sejali smrt medju neduzni. ali moje je iskustvo da to nije bilo planski, ali takodje nije iko sprecavao. Ljudi iz moje jedinice, mog okruzenja i one koje sam ja trenirao, za glavni cilj smo imali dejstvo protiv naoruzanih neprijateljskih pripadnika, posebno ratnih bandi tipa juka(take smo i mi imali)Ono sto vecina ljudi nije uzela u obzir jeda su neki snajperisti delovali samostalno i iza linije ili "sa strane ako razumete sta hocu da kazem. Takve ubile civila niko nije voleo niti cenio,ma koliko to vama neverovatno zvucalo. Ako vas jos sta zanima, pitajte. Probacu da odgovorim.