Picccolo wrote:Avramova wrote:Jasna90 wrote:Neki dan sjedim s drugaricom i spomenu joj da nekada dam svom psu malo hljeba i pastete ako ostane, a ona mi rece da je to opasno i nezdravo za psa.
A i ranije sam cula da zitarice nisu dobre za psa, osim rize, kao ni zacini. Pa me bas zanima zbog cega su zacini toooliko opasni, a i zitarice?

I riza je zitarica. Ima pasa koji su alergicni na zitarice ( zapravo na grinje koje se nalaze u njima,ponosna
sam vlasnica jednog takvog

), jako je dugotrajno, ali i skupo to lecenje, za vreme terapije ne sme
psu da se daje ni riza, samo krompir,kuvano meso i sve moguce povrce.
Inace, ne shvatam zasto bi zdravom psu stetio hleb i pasteta. Pa psi su ludi za tim.
Ljudi, svako prica ono sto je cuo ili sto se njemu pokazalo (cinilo) tacno u praksi. Svi su kao pametni drugoj strani. Evo recimo savjeti sa krompirom, dosta ljudi ce reci da pas ne smije jesti krompir. Slicna je stvar i sa zacinima (mada to nikada niko i nigdje nije testirao). Isto je i sa kostima, pa cak i sa jogurtom koji se ovde hvali na sva zvona, i postoje ljudi koji "su sigurni" da se psu moze samo davati kefir.
Svaki vlasnik psa treba da zna da postoje teorije o svemu, da ne moze sve, i da moze sve, i da ovi sto pricaju djelimicne price nisu nista posebno upuceni nego su culi jednu od verzija. Vecina toga je bapska prica, ili vazi za jednog psa, a opet za drugog ne(Sace se sigurno pojaviti cijeli niz onih koji misle da znaju sve, i pocece kritikovati ovo sto sam napisao, i poceti sa svojom "istinom"). Nemojte zato se ponasati kao da imate apsolutno znanje, kao da zaista znate sta je istina, a pricate ono sto vam je neko ispricao a on je opet cuo od nekog. Sve je to na niskim granama. Samo pracenje psa moze dovesti do rezultata, ako vidite da neka hrana ne ide, promjenite. Ako dodje do situacije kao ova, da pas ima proljev, testirate par stvari, kada shvatite koja mu pomaze, iduci put kada se desi ista situacija, prvo to primjenjujete. Jednostavno to je tako, a u principu pas sa proljevom se vodi kod veterinara, ako nakon par dana ne dodje do nikakvih poboljsanja, pas se vodi drugom veterinaru. Praksa je pokazala da je veterinarsko znanje kod nas na niskim granama, da oni dosta primjenjuju isto ovo o cemu sam pricao za ishranu, probaj neki lijek, pa ako ne ide probaj neki drugi, i tako imaju par varijanti, ako upali neka, dobro je a ako ne, nikom nista. Svjedok sam bio lijecenja bar 20ak zivotinja tim metodama (pasa, macaka i papagaja), neke od tih zivotinja se lijece i dan danas a proces je poceo prije pola godine ili godinu a neki od njih su uginuli a da veterinar nije dao nikakvu naznaku da bi se to moglo desiti.
Naravno, dobro je da covjek cuje druga misljenja, da cuje sta su drugi probavali, pa da proba, ali je pogresno misliti da ce ta proba sigurno donijeti i rezultat.
Ako svaki veterinar kaze, a i na svakom sajtu o zdravju pasa,bolestima, a pisu strucnjaci, pa i docenti
sa veterine, stoji da je jogurt i postan sir jako zdrav, da u slucaju proliva treba to davati psu, ukljucujuci
i taj krompir ( a tu ti dajem pravo da vlada misljenje da pas ne treba da jede krompir) ne vidim zasto to
ne bih verovala. Svakako da ce vlasnik psa ,kada nema drugog resenja, isprobati i pirinac kuvan samo na vodi,
promeniti granule, ali ovo sa jogurtom,kefirom pa i surutkom savrseno stoji.
Uostalom, to ces cuti i od svakog ozbiljnog odgajivaca pasa.
Za nase veterinare si u pravu. Jako malo znaju, nekako se stice utisak da ih te zivotinje mnogo
i ne zanimaju. ovde gde ja zivim ,postoje sajtovi veterinarskih fakulteta gde mozes i da pitas,kazes
simptome ( naravno ako su jasni) i dobijes mailom besplatno terapiju. Recimo kod alergija,
imuniteta, pa i displazije. Meni su bas oni pomogli kada je moje stene imalo tesku alregiju.
Inace, postoji savrsen sajt i kod nas, Preporucujem ga jer su i tamo uvek dva jako dobra
veterinara, ali i odgajivaci i naravno vlasnici svih mogucih pasmina iz cele bivse YU i svako
ce dobiti pravi savet.
http://www.balkankinology.net/pricaonica/index.php