Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Janjicar

#1276 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Janjicar »

Avramova wrote:
Janjicar wrote:Upravio bio kod veterinara sa sibirskim haskijem 5 i po mjeseci starosti
U petak nije nikako jeo i u subotu odveo kod jednog veterinara koji ga nije ni pregledao i dao mi tablete za gliste da ih izbaci
U Subotu nije dakle jeo ali u nedjelju ujutro jest a popodne je izbacio gliste i taj dan je sva tri obroka jeo
Jutros mu davao da jede i odbija hranu onda nazovem drugog veterinara i objasnim mu i otisao sam kod njega
Pregledao ga i kaze da je u pitanju neki stomacni virus koji zadnjih 10 dana napada dosta pasa
i dao mu 4 injekcije
Kaze da ne zna da li ce poceti jesti jer i sam vec cetvrti dan nekim psima daje injekcije svaki dan kako bi jeli u protivnom nece

Imao sam i prije Haskija (prije 2g) i uginula je od torzije zeludca

Ukoliko i ovaj prodje kroz isto mislim da cu reci zbogom psima :-?
Moj pas ( skotski ovcar) do 8-9 meseci uopste nije hteo da jede, svasta sam smisljala, nekada nije
jeo ni dva dana, a onda nocu dodje , smaze tu svoju porciju, onda gladuje jos dan,dva pa ajde
Jovo nanovo. Ako je tvoj pas veseo, igra se, nemoj nista da brines. Nisu svi psi izelice.
I pusti te veterinare i inekcije.
Ovaj moj je prije bolesti bio najveca izjelica kojeg sam poznavao :D
Danas je jeo jogurt pomijesan sa hljebom
Jasna90

#1277 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Jasna90 »

Ja sam cula da je neki pas zamalo umro od zacina. Kao, vlasnica mu davala zacinjenu hranu :-)
Jasna90

#1278 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Jasna90 »

Picccolo wrote:
Jasna90 wrote:Ja sam cula da je neki pas zamalo umro od zacina. Kao, vlasnica mu davala zacinjenu hranu :-)
Ma daj molim te, prvo nema potrebe da se psu daje zacinjena hrana, a drugo ko ce to dokazati da je umro od zacina?
Izvrisio neko autopsiju i nasli mu previse vegete u zelucu?
Da li je za ljude zdrava zacinjena hrana? Znamo svi da nije, pa opet solimo, biberimo itd.
Ma i meni je smjesno...sto se tice davanja psu zacinjenu hranu, mislila sam na nasu hranu tj ostatke posto ljudi vecinom stavljaju zacine, so, vegetu i slicno :)
Jack Be Nimble

#1279 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Jack Be Nimble »

Sta znaci 'uhvatila ga sandzija'?
Avramova

#1280 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Avramova »

Jasna90 wrote:

Ma i meni je smjesno...sto se tice davanja psu zacinjenu hranu, mislila sam na nasu hranu tj ostatke posto ljudi vecinom stavljaju zacine, so, vegetu i slicno :)

So,vegeta, neke travke nikako ne mogu da naskode psu. Valjda svako i soli hranu koju daje psu.

Naravno da je problem samo ljuto. Ali pas proba pa ako mu je ljuto, ne jede.
Avramova

#1281 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Avramova »

Picccolo wrote:
Avramova wrote:
Jasna90 wrote:Neki dan sjedim s drugaricom i spomenu joj da nekada dam svom psu malo hljeba i pastete ako ostane, a ona mi rece da je to opasno i nezdravo za psa.

A i ranije sam cula da zitarice nisu dobre za psa, osim rize, kao ni zacini. Pa me bas zanima zbog cega su zacini toooliko opasni, a i zitarice? :? :)
I riza je zitarica. Ima pasa koji su alergicni na zitarice ( zapravo na grinje koje se nalaze u njima,ponosna
sam vlasnica jednog takvog :D ), jako je dugotrajno, ali i skupo to lecenje, za vreme terapije ne sme
psu da se daje ni riza, samo krompir,kuvano meso i sve moguce povrce.

Inace, ne shvatam zasto bi zdravom psu stetio hleb i pasteta. Pa psi su ludi za tim.
Ljudi, svako prica ono sto je cuo ili sto se njemu pokazalo (cinilo) tacno u praksi. Svi su kao pametni drugoj strani. Evo recimo savjeti sa krompirom, dosta ljudi ce reci da pas ne smije jesti krompir. Slicna je stvar i sa zacinima (mada to nikada niko i nigdje nije testirao). Isto je i sa kostima, pa cak i sa jogurtom koji se ovde hvali na sva zvona, i postoje ljudi koji "su sigurni" da se psu moze samo davati kefir.
Svaki vlasnik psa treba da zna da postoje teorije o svemu, da ne moze sve, i da moze sve, i da ovi sto pricaju djelimicne price nisu nista posebno upuceni nego su culi jednu od verzija. Vecina toga je bapska prica, ili vazi za jednog psa, a opet za drugog ne(Sace se sigurno pojaviti cijeli niz onih koji misle da znaju sve, i pocece kritikovati ovo sto sam napisao, i poceti sa svojom "istinom"). Nemojte zato se ponasati kao da imate apsolutno znanje, kao da zaista znate sta je istina, a pricate ono sto vam je neko ispricao a on je opet cuo od nekog. Sve je to na niskim granama. Samo pracenje psa moze dovesti do rezultata, ako vidite da neka hrana ne ide, promjenite. Ako dodje do situacije kao ova, da pas ima proljev, testirate par stvari, kada shvatite koja mu pomaze, iduci put kada se desi ista situacija, prvo to primjenjujete. Jednostavno to je tako, a u principu pas sa proljevom se vodi kod veterinara, ako nakon par dana ne dodje do nikakvih poboljsanja, pas se vodi drugom veterinaru. Praksa je pokazala da je veterinarsko znanje kod nas na niskim granama, da oni dosta primjenjuju isto ovo o cemu sam pricao za ishranu, probaj neki lijek, pa ako ne ide probaj neki drugi, i tako imaju par varijanti, ako upali neka, dobro je a ako ne, nikom nista. Svjedok sam bio lijecenja bar 20ak zivotinja tim metodama (pasa, macaka i papagaja), neke od tih zivotinja se lijece i dan danas a proces je poceo prije pola godine ili godinu a neki od njih su uginuli a da veterinar nije dao nikakvu naznaku da bi se to moglo desiti.
Naravno, dobro je da covjek cuje druga misljenja, da cuje sta su drugi probavali, pa da proba, ali je pogresno misliti da ce ta proba sigurno donijeti i rezultat.
Ako svaki veterinar kaze, a i na svakom sajtu o zdravju pasa,bolestima, a pisu strucnjaci, pa i docenti
sa veterine, stoji da je jogurt i postan sir jako zdrav, da u slucaju proliva treba to davati psu, ukljucujuci
i taj krompir ( a tu ti dajem pravo da vlada misljenje da pas ne treba da jede krompir) ne vidim zasto to
ne bih verovala. Svakako da ce vlasnik psa ,kada nema drugog resenja, isprobati i pirinac kuvan samo na vodi,
promeniti granule, ali ovo sa jogurtom,kefirom pa i surutkom savrseno stoji.

Uostalom, to ces cuti i od svakog ozbiljnog odgajivaca pasa.

Za nase veterinare si u pravu. Jako malo znaju, nekako se stice utisak da ih te zivotinje mnogo
i ne zanimaju. ovde gde ja zivim ,postoje sajtovi veterinarskih fakulteta gde mozes i da pitas,kazes
simptome ( naravno ako su jasni) i dobijes mailom besplatno terapiju. Recimo kod alergija,
imuniteta, pa i displazije. Meni su bas oni pomogli kada je moje stene imalo tesku alregiju.

Inace, postoji savrsen sajt i kod nas, Preporucujem ga jer su i tamo uvek dva jako dobra
veterinara, ali i odgajivaci i naravno vlasnici svih mogucih pasmina iz cele bivse YU i svako
ce dobiti pravi savet.

http://www.balkankinology.net/pricaonica/index.php
Jasna90

#1282 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Jasna90 »

Picccolo wrote: Jednostavna je stvar, ako mozes priustiti sebi normalnu hranu za psa i kuhati zasebno za njega onda nemas ovaj problem. Ako neko ne moze priustiti hranu za pse, nego ga hrani onim sto mu ostane, onda ne treba razmisljati o tome, jer sta moze? Ukoliko neko hrani psa hranom za pse i kuha za njega posebno, a nekada zeli da mu da nesto od "svoje kuhinje" to nije nista posebno i treba samo da pazi da mu se ne potkradu neke "zesce" stvari, tipa feferoni a i to sve opet zavisi od velicine psa. Ako je hranu moguce saprati, ili staviti u vodu pa da se zacini rastope.
Ja joj dajem pomalo svoje hrane, ali moj decko joj npr skuha makarone, izdrobi hljeba, stavi npr piletinu koju je prethodno napravio za sebe tj zacinjenu, i tako sve to smiksa. Kada za dorucak jede pastetu, salamu ili virsle, daje joj to da jede. Sinoc joj daje cips...zbog toga pitam sta je stetno i da li je stetno :)
Avramova

#1283 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Avramova »

Jasna90 wrote:
Ja joj dajem pomalo svoje hrane, ali moj decko joj npr skuha makarone, izdrobi hljeba, stavi npr piletinu koju je prethodno napravio za sebe tj zacinjenu, i tako sve to smiksa. Kada za dorucak jede pastetu, salamu ili virsle, daje joj to da jede. Sinoc joj daje cips...zbog toga pitam sta je stetno i da li je stetno :)
Chips,pizze i takve stvari nikada ne bih davala psu ( ne jedem ih ni ja).
Salama je nekada jako zacinjena biberom,nekada je i ljuta, virsle su ok.

Psu treba davati jedan ili dva obroka dnevno, uvek u isto vreme,ovakve improvizacije
nisu zdrave.
Avramova

#1284 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Avramova »

Picccolo wrote:Avramova,
apsolutno nigdje nisam napisao da je jogurt zdrav ili nezdrav po meni, samo sam rekao da cak i neke stvari za koje dosta ljudi vjeruje da su tacne postoje totalno suprotna misljenja. Ti manipulises autoritetima, malo se pozivas na njih, malo govoris da su nam veterinari losi. Ja uopste ne zelim dokazivati da je nesto tacno, da su "moji" docenti bolji od "tvojih", da su knjige koje sam procitao bolje od knjiga koje si ti procitala, da su "moje" web stranice bolje od "tvojih", nego govorim da je to zaista sarena oblast i da covjeka ne treba iznenaditi ako cuje suprotnost i da apsolutnih rjesenja nema. Druga stvar jako bitna je doziranje. Jednako je vazno koliko se cega koristi i u kojim vremenskim intervalima. A najvaznija stvar je da se posmatra reakcija psa i da se iz toga izvlace zakljucci.
Ne zivim na Balkanu, zato pricam iz neke svoje perspektive, ali sam cesto u Srbiji tako da imam
uvida i saznanja o nasim veterinarima.

Covek i kada sam ima neki zdravstveni problem tipa migrena,bolova u kolenima, isprobava razne stvari.
Ako ne mislim da je stetno ja to i probam pa vidim da li ima smisla i uspeha.
Isto vazi i za psa. Ne drzim se ja toga kao pijan plota i sama vidim sta pomaze ,ali i ne pomaze.
Avramova

#1285 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Avramova »

Picccolo wrote:[

Upravo tako, o tome ja pricam. Ja sam isto zivio vani, i cesto i njihovi ljekari i veterinari to rade ofrlje (bez pravog pregleda recimo), pa sta bude, samo je tamo konkurencija mnogo veca medju veterinarima jer 2 od 3 "kuce" imaju zivotinju. Ako jednom uprskas, ode musterija. Kod nas u Sarajevu sve skupa nema 10 veterinara. Vecina ljudi ide kod istih 5. Od tih 5 recimo jedan je ubica pravi, ja sam mu vodio vise zivotinja i sve su uginule u roku par dana. Jedna je cak uginula kod samog veterinara nakon sto joj je on dao sredstvo za uspavljivanje (mislim na narkozu). Znam jos ljudi koji su vodili svoje zivotinje kod istog lika i koje se nikada nisu oporavile. Ova gore cura sto kaze da joj je cuko vec mjesecima na nekim tabletama protiv proljeva bi trebala ako vec nije odmah da potrazi misljenje drugog veterinara i da naravno isprica sta je radila do sada, tj. sta joj je taj veterinar govorio da radi (pretpostavka da je bila samo kod jednog).
Da,ovde ima mnogo vise veterinara ( u gradu u kome zivim= ca. 50.000 stanovnika) ima desetak veterinara,
u mom gradu iste velicine u Srbiji, samo jedan.Ja sam jako nepoverljiva ,odem kod jednog, ako imam utisak
da ga bas i ne interesuje mnogo prica oko moje zivotinje,onda sam prvi i poslednji put bila.

Treba cura da ode sa psom kod veterinara,da odnese i kaku pa kaka na analizu. Ja sam to uradila posle nekoliko
nedelja tog proliva, analiza je pokazala da ima suvise bakterija ( Stafilokoka) u crevima i da je to razlog.
Dali su mi neki prasak ( dodatak jelu , i nije bas pravi lek), rekli da jedan dan izgladni, a onda pire od krompira
kuvan na vodi, 4-5 dnevno, kasnije i ovaj jogurt (postan sir) sa kuvanim povrcem,testeninom,pirincem.
Tako radim vec pola godine ( jogurt mu ne dajem,ali sir plus jednu virslu) i sve je u redu.
Jasna90

#1286 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Jasna90 »

Moja je naucena od prvog dana da jede sve, i nikad nece reci NE :lol:

Sto se tice toga da treba jesti 2 puta dnevno, pa i jede, zato sto ja samo doruckujem i rucam, i u to vrijeme joj dam njenu hranu i usput po koju virslu ili kosku :D
Cholina_Lokica

#1287 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Joj meni kad neko kaze da pas jede jednom dnevno ja bih ga u top stavila :mrgreen:
Haj ti jedi jednom dnevno i sa tim, skaci, trci, igraj se, pola dana budi pravo aktivan, samo sa jednim obrom, moRes al malo prekosutra, za 5 dana bi roko u nesvijest k'o svijeca :mrgreen:
Avramova

#1288 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Avramova »

Cholina_Lokica wrote:Joj meni kad neko kaze da pas jede jednom dnevno ja bih ga u top stavila :mrgreen:
Haj ti jedi jednom dnevno i sa tim, skaci, trci, igraj se, pola dana budi pravo aktivan, samo sa jednim obrom, moRes al malo prekosutra, za 5 dana bi roko u nesvijest k'o svijeca :mrgreen:

I ja jedem jednom dnevno :-D

Ne bih ja svog drzala gladnog, ali zaista je tako navikao ( do 8 meseci sam mu davala i nekoliko puta dnevno,
uglavnom ije nista ni hteo da jede), a nije uopste prozdrljiv. Ako nije gladan, lezace na kobasici,nece je ni pomirisati.

Ima 11 godina i uvek ima 28 kilograma, ni kilo vise ili manje.
Volela bih da ja budem tako dispiplinovana kao on.
Vecina ljudi svoje pse hrani ujutru i uvece, dobije i on u toku dana neki kreker, ali kazem, ne
zeli vise.
Avramova

#1289 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Avramova »

Picccolo wrote:

Ja svom psu u slucaju proljeva dajem rizu kuhanu sa piletonom i mladi sir. U slucaju da ima tvrdo govno (da ne izvodim sa "stolicom"), dajem mu kefir i pilecu supu (ne iz kesice nego komadi pileta skuhani u vodi, naravno, izvadjene kosti, a ova supa je nesto sto njega najbolje oporavi u slucaju bilo kakvih problema sa apetitom). Kod njega to funkcionise, a i obicno ako se se problemi jave to je nakon sto prodje 2.5 mjeseca od posljednjeg uzimanja tableta protiv parazita i prolaze nakon sto mu ih dam.

Da, to sa rizom i belim pilecim mesom je oproban recept, davala sam i ja ovome to nedelju,dve,ali nije
fukcionisalo. Tu pilecu supu sam kuvala cele zime jer je voda bila zaledjena, a on pije vodu samo na terasi
i mislila sam de ce dehidrirati :-D

Ma sta sve ne radimo za pse :thumbup:
Cholina_Lokica

#1290 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Avramova wrote:
Cholina_Lokica wrote:Joj meni kad neko kaze da pas jede jednom dnevno ja bih ga u top stavila :mrgreen:

I ja jedem jednom dnevno :-D

Ne bih ja svog drzala gladnog, ali zaista je tako navikao ( do 8 meseci sam mu davala i nekoliko puta dnevno,
uglavnom ije nista ni hteo da jede), a nije uopste prozdrljiv. Ako nije gladan, lezace na kobasici,nece je ni pomirisati.

Ima 11 godina i uvek ima 28 kilograma, ni kilo vise ili manje.
Volela bih da ja budem tako dispiplinovana kao on.
Vecina ljudi svoje pse hrani ujutru i uvece, dobije i on u toku dana neki kreker, ali kazem, ne
zeli vise.
Ma ok kad pas nece vise, ali da ima dostupno ako zeli :D I ova moja ima dana pa samo jednom jede, ali to je urijetko :D Medjutim muka mi od onoga da striktno mora jedan obrok i nista vise :x
Avramova

#1291 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Avramova »

Cholina_Lokica wrote:[

Ma ok kad pas nece vise, ali da ima dostupno ako zeli :D I ova moja ima dana pa samo jednom jede, ali to je urijetko :D Medjutim muka mi od onoga da striktno mora jedan obrok i nista vise :x
Meni je uzgajiavcica rekla da dok je stene jede i 5 x dnevno, a kasnije jednom dnevno.
I to je njemu tako ok i ne zeli drugacije. Svakako da dobije preko dana keks ili one kucece
stanglice, ali nekada nece ni to.

Najvaznije je da se pas ne goji da mozes da mu napipas rebra.
Ima rasa ( labradori,zlatni retriveri) koji su zaista jako prozdrljivi,celog dana
moljakakju za neku hranu, ali i tu treba biti oprezan. Mada ,jeste tesko da odolis
tom pogledu :)
Cholina_Lokica

#1292 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Picccolo wrote:
Humaniziras psa, to je osnovni problem vecine vlasnika, pogotovo cura. Matematika je jasna, moj pas ima oko 27 kg, i pojede vise od 1.5kg u jednom obroku. To je isto kao da ja sa 90kg, pojedem obrok od 4.5kg. Naravno da je to dovoljno energije za jedan dan, cak je i previse. Uostalom on cijeli dan ima na raspolaganju suhu hranu i obicno je ne dotakne. Pas se hrani obicno u isto vrijeme, i ako je moguce prvo ga izvesti u dugu setnju, a onda hraniti. Nikada ne hraniti prije duge setnje, igre ili neke druge fizicke aktivnosti. Ali eto neki kao ti bi psa da malo hrane, pa da ga malo fizicki aktiviraju, i tako cijeli dan.
Opet kazem to je sve individualno, i svaki pas ima svoj metabolizam, svaki vlasnik misli da je najpametniji na svijetu i da bas on zna najbolje. U svakom slucaju to razmisljanje "stavit u top radi toga" je skroz pogresno, jer pas nije covjek. Covjek ne bi trebao da jede pa da spava ili lezi, dok je za vecinu pasa to idealan zivot. San sa punim stomakom i varenje "cijelu noc".
Ako neko ne humanizira psa, onda sam to ja :D Ali isto tako moj kerce je hiperaktivno i previse, i jednostavno jedan ogromni obrok joj ne odgovara, samo kazem da mi je muka od toga striktnog drzanja tog samo jednog obroka, i onda dobijemo pasce sa ogromnim problemima sa zeludcom, sto masa slucajeva ima :D
Cholina_Lokica

#1293 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Cholina_Lokica »

Al si me bas fulio :D :-)
Janjicar

#1294 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Janjicar »

Ja mogu janjetine pojesti koliko hoces, samo nek dobro "zarudi" zalij to sve pivom
Jasna90

#1295 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Jasna90 »

Ja ne mogu hraniti psa uvijek u isto vrijeme posto nemam striktan raspored zivotnih aktivnosti van kuce :D
Hranila sam je jednom dnevno, ali nekako mi je dvaputa logicnije...
Janjicar

#1296 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Janjicar »

Jasna90 wrote:Ja ne mogu hraniti psa uvijek u isto vrijeme posto nemam striktan raspored zivotnih aktivnosti van kuce :D
Hranila sam je jednom dnevno, ali nekako mi je dvaputa logicnije...
Hmmm to ne valja
ja sam svog naucio za sad tri puta dnevno mada treba i vise jer ima 6 mjeseci

Dok je bio bolestan hrana mu je non stop bila na raspolaganju medjutim sada ide ponovo hranjenje u isto vrijeme svaki dan :)
alica.k

#1297 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by alica.k »

ja sam svoje hranila tri puta dnevno ali nikad nisu htjeli one mjerice da pojedu citave sto im stavim. sad ih hranim dva puta al vise i sve pojedu.
obojica su bucke :D vjerovatno jer ne setamo dovoljno, pekinezera vec bole noge (ima 8 godina) i ne moze puno da hoda u zadnje vrijeme. i onda ga ja uzmem nosati, al onda moram obojicu da nosam jer onda maltezer bude ljubomoran :-) isto djeca
Janjicar

#1298 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by Janjicar »

alica.k wrote:ja sam svoje hranila tri puta dnevno ali nikad nisu htjeli one mjerice da pojedu citave sto im stavim. sad ih hranim dva puta al vise i sve pojedu.
obojica su bucke :D vjerovatno jer ne setamo dovoljno, pekinezera vec bole noge (ima 8 godina) i ne moze puno da hoda u zadnje vrijeme. i onda ga ja uzmem nosati, al onda moram obojicu da nosam jer onda maltezer bude ljubomoran :-) isto djeca
Probaj nekad da ih ostavis kraj sebe a uzmi nekog drugog psa maziti :lol: onda ces da vidis ljubomoru :lol:
I ja razmisljam da sada prebacim svog Huskija na dva obroka jer slabije jede ( jos cekam malo da vidim mozda nije skroz prebolio bolest koja je ga zadesila)
jaca-maca

#1299 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by jaca-maca »

Imam novo stene staro 2 mjeseca. Vec 3 dana konstantno ima proljev. Sta da radim?
jaca-maca

#1300 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)

Post by jaca-maca »

Picccolo wrote:
jaca-maca wrote:Imam novo stene staro 2 mjeseca. Vec 3 dana konstantno ima proljev. Sta da radim?
Odvedi ga kod veterinara, ako si u Sarajevu najbolje na veterinu, nikako recimo na stanicu na Nahorevu.
Ima li nesto da se ucini bez odlaska veterinaru? Dala sam mu tableticu protiv parazita...
Post Reply